Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 19, 2017

OUG nr. 83/2017; rectificarea bugetară care înlătură riscul neplății pensiilor pentru militarii care au trecut în rezervă, în anul 2017, din cauza ordonanțelor care au modificat Legea pensiilor militare.

17 comments
Având în vedere:
— adoptarea ulterior aprobării Legii bugetului de stat pe anul 2017 nr. 6/2017, cu modificările şi completările ulterioare, a unor acte normative cu influenţe asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare;
— necesitatea alocării fondurilor pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017;

ţinând seama de faptul că nepromovarea în regim de urgenţă a prezentului act normativ ar avea drept consecinţe negative următoarele:
— riscul neasigurării fondurilor necesare pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă şi poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017;

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
...........
Art. 9. — Se autorizează Ministerul Apărării Naţionale în anexa nr. 3/18/02 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole şi alineate pe anul 2017—2020 (sume alocate din bugetul de stat)", să diminueze cheltuielile, cu suma de 130 mii lei, la capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, alineatul 51.01.26 „Transferuri privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului”.
Art. 10. — Se autorizează Ministerul Apărării Naţionale, în anexa nr. 3/18/29 „Fişa obiectivului/proiectului/categoriei de investiţii”, la capitolul 65.01 „învăţământ”, titlul 71 „Active nefinanciare”, articolul 71.01 „Active fixe”, alineatul 71.01.01 „Construcţii”, să introducă obiectivul nou de investiţii „Pavilion multifuncţional în cazarma 380 Sibiu”, cu credite de angajament în sumă de 459 mii lei şi credite bugetare în sumă de 188 mii lei, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
Art. 11. — Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne să efectueze, în anexa nr. 3/19/02 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole şi alineate pe anii 2017—2020 (sumele alocate de la bugetul de stat)”, următoarele modificări:
a) diminuarea la capitolul 61.01 „Ordine publică şi siguranţă naţională", titlul 51 „Transferuri între unităti ale administraţiei publice", articolul 51.01 „Transferuri curente", alineatul 51.01.10 „Transferuri privind contribuţii de sănătate pentru persoane care execută pedepse private de libertate sau arest preventiv” a sumei de 150 mii lei şi de la alineatul 51.01.52 „Transferuri din bugetul de stat către fondul de asigurări sociale de sănătate pentru cetăţeni străini aflaţi în centrele de cazare” a sumei de 70 mii lei;
b) diminuarea la capitolul 68.01 „Asigurări şi asistenţă socială”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente", alineatul 51.01.26 „Transferuri privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediu pentru creşterea copilului” a sumei de 150 mii lei.
Art. 12. — Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne să diminueze veniturile proprii în anexa nr. 3/19/13 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole şi alineate pe anii 2017—2020 (sume alocate pentru activităţi finanţate integral din venituri proprii)”, la capitolul 39.10 „Venituri din valorificarea unor bunuri”, subcapitolul 39.10.02 „Venituri din valorificarea stocurilor de rezerve de stat și de mobilizare” cu suma de 190.604 mii lei.
........
Art. 29
(2) în anul 2017, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la prevederile art. 21 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se pot aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat.

Detalii: https://legeaz.net/monitorul-oficial-905-2017/oug-83-2017-rectificare-buget-stat-2017

17 comentarii:

Mihai spunea...

@ Huhurez
Bine ca ai publicat asta sa vada cu ochii lor unii care cred ca daca au fost prin minister ,etc au si logica in ce spun câtă dreptate am avut când v-am avertizat în urma chiar cu doua saptamâni ca guvernul nu are banii necesari si că sunt restante mari de 3-4-5 luni la emiterea deciziilor de pensie pe dosare depuse si calculate deja la CNP, ca sunt restante si de 6 luni la plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului, ca la MAI nu sunt bani pentru sustinerea pensiilor si drepturilor pensionarilor.
Am mai spus ca masurile preconizate pentru 1.1.2018 au fost amânate parte pâna la 1 martie 2018 si parte pâna la 1.06 2018 din lipsa de bani la inceputul anului si nicidecum din motivele cu care se acopera guvernul.
Mai spun acum ca daca masura trecerii contributiilor de la angajat la angajator nu dau rezultatele scontate si nu se aduc la buget banii necesari implementarii acestor masuri o ducem greu cu totii si riscam intrarea intr-un balamuc greu de iesit.
Se pare ca totul se învârte intre minciuna frumoasa si cioara de pe gard.
De unde bani pentru actualizari când ei nu au bani pentru strictul din ce au promis.
Si daca ministerele de unde s-au luat banii îi consumau de unde luau bani. Din împrumuturi cumva ?

Iulian Mareș spunea...

Avionyc este mai tare dscat Cosea!
Cabd taia Baselu nu caraia nimic de frica...., dar acum este fatalistul nr.1, nai tare decat cei de la Consiliul economic!
Hai, mai, te rog fii si optimist putin!

Leo spunea...

a) Pesimistul este un optimist informat = T3
b) Nu de mult , cineva scria ca s-a primit raspuns de la casa de pensii MAI , ca nu s-au "demarat" actualizarile conf. L152 deoarece nu erau gata "normele de aplicare". Iar T3 ne spune mai sus , ca "nu sunt bani" pt. actualizare. Cred ca ambele cauze sunt posibile pt. neactualizarea conf. L152.
c) Se pare ca am ajuns sa-l regret pe dr. luK , deoarece in comparatie cu ce mutenie este acum la casa de dezastre , pai dr. luK era un "chatty man" ...
PS
" - În ţara asta românească
Dreptatea când o să domnească?
Iar unul, optimist sadea:
- Păi vom muri şi vom vedea!"

luminita spunea...

Este o rectificare bugetara ,este normal sa se foloseasca sume care nu au fost folosite la ce erau repartzate si acum se aloca acolo unde au aparut probleme . Acum sa vedem daca aceste institutii le vor fol osi si pentru a rezolva si restantele la pensii . Legile in final trebuie sa le respecte ,sa vedem acum in decembrie care din ele sant ai corecte MAPN sau MI ? SE pare ca SRI au rezolvat cate ceva .

sergiu spunea...

La SRI s-au dat diferentele din luna octombrie.Acum sa vedem la MAI cand se vor da!Am ramas ultimii!Pana la Carmencita, MAI era primul in acordarea drepturilor.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Lumi,
Pensia recalculată este mai mică decât cea avută anterior!
Rămâi în plată cu vloendia cu valoare mai mare, respectiv 1/2 din pensia soțului decedat.
Sumele de care zici sunt brut, net și cea cu actualizarea cu rata inflației, din anii respectivi!
Eu asta cred!
Trimite și tu lui Huhu ce ai primit, scanat sau foto și te va lamuri!
Important este sa ai exact 1/2 din ceea ce se cuvenea soțului!

dorin19 spunea...

Sîmbătă, printre invitații RTV era și Pricină. RTV, așa cum obișnuiește să ne indispună de multă vreme a pus placa de patefon cu pupăza împăiată care, bineînțeles, debita aceleași minciuni și inepții nerușinate, cu voce de cață de ușa cortului. Pricină a făcut bine că i-a spus moderatoarei: ne-ați adus aici pe post de maimuțe. Poate în felul ăsta le mai taie elanul celor de la RTV să otrăvească sufletele oamenilor cu parașuta obraznică de pe centură. Ceea ce nu a făcut bine Pricină a fost că a spus despre pensiile militarilor că ajung la 5000 lei. Sunt mulți civili care, după o groază de ani de muncă, au doar 700 lei. Noi trebuie să insistăm că avem 5000 lei ? Ce gîndesc mulți civili ?: “Dă-i dreaqu, ăștia au pensia 5000 lei și mai vor să li se mărească”. Ne dăm singuri cu tesla în c. Sunt f. mulți militari care au pensia sub 2000 lei. Pe aceste pensii mici trebuie să se insiste. Altfel, dăm apă la moară pupezei împăiate și celorlalți dușmani ai noștri.

Rodica spunea...

Toata lumea vorbeste numai de MAPN dar de MAI nu se spune nimic. S.a aprobat rectificarea bugetara 2, s.au promis diferentele si....cam atat. Macar cei de la MAPN le.au primi , noi mai la vara....

luminita spunea...

SCUMPUL MEU IULIAN ,dragoste ,asa este , pensia este exact 50% ,si o incasez pe cea in plata de pana acum , e bine , dar pe decizie au pus o suma , asa cred si eu ca la net au pus o indexare . multam ,draga

luminita spunea...

DLE DORIN, SA SPUNA dl Pricins CATE PENSII DE MILITARI CU GRADE MICI DIN ARMATA SANT SI SA LASE PE AIA CU GRADE MARI SI FUNCTII aveti dreptate

sergiu spunea...

@luminita
Eu,din fericire,am avut recalcularea mai mare.Tot din 01.07.am primit chiar mai mult decat in decizie,banuiesc cu o actualizare.Nu stiu ce sa va spun pt dvs.

luminita spunea...

DLE SERGIU ,ma bucur pentru dvs , o sa vad in decembrie ce va mai fi

Leon spunea...

Leonard, Doctorita a reusit sa secretizeze si siteul CPS al MApN..!
Mie mi se interzice accesul !

Leon spunea...

Si totusi au fost recalculate inca 125 de pensii militare la MApN, in ultima saptamana..!

Ela Pop spunea...

@ Rodica
Azi la RTV Cretuleasca a afirmat ca restantele de la recalculari se vor da in decembrie dar numai celor cu pensii mici fiindca nu sunt bani suficienti.Cei cu pensii mari vor primi diferentele la anul viitor, nu se stie in ce luna.

Leo spunea...

*** Leon,
Cred ca glumesti cu interzicerea accesului. Incearca cu link-ul:
http://cps.mapn.ro/
PS
Si daca (vorba amabilului) "Merge" , atunci formuleaza o petitie la seful comisiei de contestatii (cel cu nume de zeul somnului), prin secretariatul general al MFA-ului si in copie pe doctorita de dezastre. In petitie sa precizezi ca au trecut mai bine de 1 an de când ai inregistrat "Contestatia" la Decizia de recalculare si ca nu ai primit nici un raspuns la contestatie. In copie sa-l pui si pe Viscol.
"Succesuri" Maxime !