Un produs Blogger.

marți, decembrie 05, 2017

Dispariția ultimului rege al României, văzută de Le monde

0 comments

Regele Mihai I al României 

este mort

Omul care a condus România în timpul celui de-al doilea război mondial, înainte de a abdica în 1947 și apoi a revenit în 1997, a murit marți la vârsta de 96 de ani.
LUMEA |  • Actualizarea funcției  | De 

En savoir plus sur http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/12/05/le-roi-michel-1er-de-roumanie-est-mort_5224964_3214.html#5OXoAPlkjmpr7TBe.99

 Unul dintre ultimii doi șefi de stat care au condus în timpul celui de-al doilea război mondial, Regele Mihai de România a murit marți cinci decembrie, la vârsta de 96, în reședința sa din Aubonne , în Elveția . Viața lui a fost la fel de agitată ca și istoria țării sale, pe care a condus-o, a părăsit-o și a regăsit-o în decursul unei jumătăți de secol. S-a născut la 25 octombrie 1921 la Castelul Regal din Sinaia, reședință a casei regale românești cuibărită în Carpați.

Pe scara istoriei, monarhia românească este încă foarte tânără. În 1866, pentru a se termina cu disputele politice care înveninat țară, România  alege monarhia prin instalarea pe tron a regelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen Ludovic-. Își succedese nepotul, Ferdinand.(In 1966 Carol a fost adus ca domnitor, nu ca rege.. nm) 
Perioada interbelică este o perioadă prosperă pentru România. Țara s-a bucurat de un boom economic fără precedent și de linii în sus, arzând etapele, modelul democratic al Europei de Vest. Michel devine rege prima dată, copil fiind, între anii 1927 și 1930, ca parte a unui regente. Dar tatăl său, Carol al II-lea, îi ia locul și urcă pe tron ​​în iunie 1930, chiar dacă nu se ridica  la inaltimea predecesorilor săi.

Abdicare și exil

El(Carol al II-lea) a abdicat pe 6 august 1940 în favoarea fiului său care redevine rege la vârsta de 18 ani. Cu două luni mai devreme, Uniunea Sovietică a anexat partea estică a României, țara care apoi s-a angajat în al doilea război mondial alături de Germania nazistă. 
Chemat pe tron de Mareșalul pronazist Ion Antonescu, Mihai se va îndepărta treptat de la el înainte de a-l aresta în sfârșit în august 1944.
La sfârșitul războiului, monarhia română are un guvern comunist impus de Armata Roșie. Un pistol pe masă, liderii comuniști au venit să se întâlnească cu Michel , la palatul Elisabeta București l -au forțat să demisioneze , amenințând că trage monarhist mii de studenți , în caz de refuz.
La 30 decembrie 1947, regele abdica și pleacă în exil. După o scurtă ședere la Londra, s-a stabilit împreună cu soția sa, Anne de Bourbon-Parme, în Versoix, Elveția. Ei vor avea cinci fiice și, în absența unui fiu care preia coroana, celei mai mari, Margareta, ii este ulterior încredințată moștenirea coroanei.

Un exil de jumătate de secol

Exilul regelui a durat o jumătate de secol, până la prăbușirea regimului în decembrie 1989. După executarea „Conducator“ Nicolae Ceaușescu, monarhul cere noul presedinte, Ion Iliescu birocratul mărunt restabilirea monarhiei, pe care aceasta din urmă o refuză.
În decembrie 1990, s-a întors în România, dar la câteva ore după aterizarea sa la București el a fost escortat înapoi la frontieră manu militari la ordinul lui Ion Iliescu. În 1992, sa întors în țara sa cu ocazia Paștelui, iar un milion de români se duc pe stradă cerându-i să rămână . Din cauza acestei perspective, președintele Iliescu i-a interzis să rămână.
Doar în 1997, la un an după victoria electorală a lui Emil Constantinescu, regele a primit un pașaport românesc și s-a întors în țara sa. Dar noile autorități nu se grăbesc să restaureze palatele și proprietățile pe care le pretinde. Apoi Ion Iliescu revine la conducere din 2000 până în 2004 și intenționează să-și îmbunătățească imaginea.

Rege fără tron

În 2001, regele Michel dă mâna cu fostul său dușman, care întoarce proprietățile casei regale, un gest pe care mulți monarhiști l-au considerat un pact cu diavolul. La vârsta de 80 de ani, regele Michel a reușit în cele din urmă să se mute la Palatul Elisabeth din București, o fostă reședință regală transformată într-o cantină. O clădire kitsch unde regele trebuia să-și pună multe de la el să - i dea viață.
El va continua să trăiască între România și Elveția, chiar dacă Michel rămânea rege fără tron. Tinut departe de viața politică românească, el a încredințat în 2016 , cu sarcina de a conducerea casei regale moștenitorului tronului, Principesa Margareta, care nu a reușit să dobândească în ochii românilor  măreția și carisma tatălui său.

Identitate și demnitate

În septembrie 1996, Margareta se căsătorește cu actorul român Radu Duda, care își ia rolul de prinț în serios. Dar tânărul cuplu regal încearcă să revigoreze mișcarea monarhică. În 2009, prințul Duda a candidat pentru alegerile prezidențiale, dar în curând a realizat că nu are nici o șansă și a renunțat la cursa.
Prin ținută demnă și o viață dificilă, regele a marcat imaginația colectivă a românilor. La 90 de ani, a fost invitat la cele două case ale Parlamentului, unde a ținut un discurs la înălțimea momentului.
"  Lumea de mâine nu va exista fără morală, fără credință și fără memorie", a declarat el în fața aleșilor. Cynicismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să găsească un loc în viața noastră. România a evoluat prin idealurile marilor oameni din istoria noastră că ei au servit fiind responsabili și generoși. Nu consider România astăzi ca o moștenire a părinților noștri, ci ca țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri "


Niciun comentariu: