Un produs Blogger.

duminică, decembrie 24, 2017

Iulian Vlad şi-a denunţat subalternii în timpul anchetei privind actele teroriste din anul 1989?

24 comments
Procurorul Ioan Dan a dat publicităţii în Revista 22 un document olograf, scris de Iulian Vlad în anul 1990, în condiţii de detenţie, document pe care l-ar fi găsit în fişetul preluat de la Gh. Diaconescu, fost procuror  general adjunct în timpul lui Ceauşescu, rămas câteva luni în funcţie şi după  decembrie 1989.
Documentul este în contrast cu tot ce a declarat Iulian Vlad după ce a fost lăsat, condiţionat, în libertate.
Pus să-şi dea cu părerea despre unităţile din subordinea sa care ar fi furnizat elemente teroriste în evenimentele din 1989, Iulian Vlad, arestat deja de noul regim, crede că acestea ar putea fi fostele Direcţii a V-a, USLA şi alte unităţi speciale.
Oare, acesta să fi fost compromisul pe care Iulian Vlad l-a făcut cu organele de anchetă?
De ce acest document nu a fost folosit timp de 28 de ani de organele care cercetează  Dosarul Revoluţiei şi de ce este dat publicităţii doar după moartea generalului?
Domnul general Aurel Rogojan, cel care l-a însoţit in ultimii ani la toate prezentările de carte pe Iulian Vlad, trebuie să lămurească condiţiile în care a fost dată această declaraţie şi autenticitatea acestui document.
Din cele 10 pagini cât ar avea documentul, în revista 22 am găsit pe cele ce urmează:






24 de comentarii:

Leo spunea...

- H-ule , mai facut sa zâmbesc când ai scris ca : "Aurel Rogojan trebuie sa lamureasca conditiile ....
- Cel mai important aspect care trebuie vazut , este ca toate capeteniile securitatii au incercat sa derurneze vina pt. mortii din Dec. '89 , numai catre Armata. Si numai din acest motiv simplu , eu sunt foarte suspicios când le analizez comentariile. Diversiunea a fost creata de anumite structuri loiale si fanatice ale securitatii , inclusiv "R" ( reteaua rezistenta).
Cert este ca daca majoritatea securitatii nu se alatura revolutiei , erau cele 60000 de morti despre care s-a zvonit in acele zile de 23,24,25,

Pop Iuliu spunea...

Ce a scris cu mâna domniei sale gl Iulian Vlad este logic, nu a venit nimeni din străinătate sa facă figurație la Revoluție,au fost doar ai noștrii, domnul general, la acel moment persoana nr. 1 in ceea ce însemna activitatea de informații, etalând fără echivoc din ce unități puteau fi cei care au tras! Probabil procurorii militari care au investigat Revoluția nu au fost suficient de imparțiali, timpul ne va clarifica cu certitudine si din păcate se va dovedi ca unii dintre "erorii Revoluției" au fost/sunt criminalii Revoluției. Noi, cei care acum suntem in rezerva avem deja acel nivel de înțelepciune si răbdare necesar judecării faptelor si ca atare înțelegem corect contextul si cursul evenimentelor din acele zile tulburi, in care s-au erijat in lideri naționali unii oportuniști din cele mai insalubre medii sociale si profesionale.

Pop Iuliu spunea...

Ce a scris cu mâna domniei sale gl Iulian Vlad este logic, nu a venit nimeni din străinătate sa facă figurație la Revoluție,au fost doar ai noștrii, domnul general, la acel moment persoana nr. 1 in ceea ce însemna activitatea de informații, etalând fără echivoc din ce unități puteau fi cei care au tras! Probabil procurorii militari care au investigat Revoluția nu au fost suficient de imparțiali, timpul ne va clarifica cu certitudine si din păcate se va dovedi ca unii dintre "erorii Revoluției" au fost/sunt criminalii Revoluției. Noi, cei care acum suntem in rezerva avem deja acel nivel de înțelepciune si răbdare necesar judecării faptelor si ca atare înțelegem corect contextul si cursul evenimentelor din acele zile tulburi, in care s-au erijat in lideri naționali unii oportuniști din cele mai insalubre medii sociale si profesionale.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iceparu spunea...

Citesc si ma minunez ce aberatii se vehiculeaza.Milea s-a sinucis.Exclus ca cineva sa fi atentat la viata lui.Fie ca ramanea Ceausescu la putere sau nu, Milea facea puscarie la greu.A inteles si a ales alternativa sinuciderii .Parcalabescu nici nu apucase sa se obisnuiasca cu functia.Lipsa de comanda ferma.Cei ce trebuiau sa ne comande aveau ca grja sa ajunga in guverne.
Nici un terorist.Indisciplina totala a focului,confuzie,teama,suspiciune etc.Pe tot parcursul evenimentelor in Bucuresti de la MApN s-a facut permanent apel sa nu se mai traga.Indisciplina.Comandantii de unitati s-au sustras in a asculta ordine comandantilor de garnizoana.Dupa fuga lui Ceausescu securistii si militienii fugeau precum dracul de tamaie sa scape de mania proletara.Cei de la securitate aveau in fiecare judet cate un pluton antitero constituit din militari in termen ce purtau uniforma albastru inchis si un ABI de fapt un ARO cu ceva blindaj.Militarii in termen nu erau indoctrinati iar comandantii lor erau absolventi ai Sc.of.infanterie Sibiu deci nu Baneasa.
Armamentul activistilor de partid ,civili,s-a aflat in grija altor structuri si deci este exclus sa fie folosit.De fapt erau pistoale TT.
Cei de la GP aveau armamentul in custodia UM.In intreprinderi aveau cateva Kalasnicov modificate ca sa nu traga foc automat precum si 5 cartuse necesare pazei.
Adevarul este ca Ceausescu pentru Timisoara a dat ordin sa se traga la piciore .Sa se respecte legea zicea el.In confuzia generala se faceau filtre dupa cum il taia capul pe fiecare.Nu s-a gasit armament si nici alte obiecte care sa dea de banuit ca au fost implicati turisti sovietici.Nu s-au inregistrat pierderi sau sustrageri de armament.
Privind Militaru.Acesta a facut greseala de orientare.Inainte de decembrie 1989 in MApN erau multe functii neincadrate.Dupa linistirea apelor Militaru in loc sa incadreze functiile libere prin promovarea activilor a reactivat fosti ai lui subordonati din randul pensionarilor ceeace a creiat nemultumire.
Lasa-ti pe ceisti.Daca se intampla sa nu fii unuia pe plac,lansa un zvon si ala erai.
Cu toate ca presupun ca mai existau alte structuri acestea nu au fost activate.
Pana la urma nu eram o tara ocupata de inamic.Probabil ca in Bucuresti situatia sa fi fost ceva mai complexa.Am parerea ca cei mai informati cum stateau lucrurile erau cei de la Seviciul operativ .

Gigi spunea...

*****CRĂCIUN FERICIT!
PATRONULUI BLOGULUI,TUTURUR POS-
TATORILOR,CELOR CARE AU FOST ÎN
SLUJBA PATRIEI ȘI ÎNCĂ MAI SUNT.
LA MULȚI ANI
*********************************





Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Conform legilor nescrise ale autoconservarii, trebuie sa intreprinzi absolut orice ca sa nu se abata suspiciunile invinuirilor asupra propriei persoane, sa te salvezi, ceea ce o fac si avocatii in spetza clientilor, pentru a-i absolvi de orice vina, inclusiv folosind din belsug minciuna si declaratiile false, daca tine de asta, si poate pacali si deruta organele de cercetare penala si de justitie. E un drept international sa faci orice pentru a scapa neancriminat si acuzat intr-o cauza penala si civila, la fel ca si orice prizonier care are obligatia de a evada din captivitate.
Declaratiei acesteia nu-i dau valoare juridica si de credibilitate pentru ca:
-ar fi putut sa-i fie dictata sub imperiul amenintarilor de orice natura;
-scrisa sub aspectul inselaciunilor cu promisiunea de capatare a libertatii, doar pentru a se autoacuza sau pentru a acuza pe altcineva, poate la modul mincinos si fals;
-scrisa sub imperiul fricii situatiei de stare agresiune, de razboi, de asediu sau de represalii intr-un mediu de dezordine sociala si politica;
-scrisa fara prezenta unui avocat independent sau nepartinitor;
-scrisa pe fondul unei mari traume fizice, psihice, morale sau emotionale, cauzate de ceva sau cineva in imprejurari ostile, de agresiune sau de presiune fortuita;
Sa nu uitam ura populara si actiunile ostile, politice, de atunci cand totul se actiona pe incriminarea institutiilor statului si persoanelor fizice care au sprijinit si aparat dictatura comunista si pe conducatorii ei.
Eu am fost o victima a abuzurior comunismului, insa nu-mi voi permite niciodata sa invinuiesc pe cineva, din moment ce sistemul, in general, era astfel conceput incat toate agresiunile si abuzurile sa fie catalogate ca legale si in concordanta cu interesul statului comunist de a-si apara forma politica de guvernamant, Republica socialist-comunista!
Agresiunile statului ,,democratic'' de astazi sunt de tip mafiot si neobolsevic-fascist, cu mult mai periculoase si agresive decat cele din comunism! Sunteti de acord cu mine? Hai sa fim seriosi: Comunismul a fost o bezea dulce acrisoara, fata de ce se intampla acum in otrava amara a ,,democratiei,'' cu toate drepturile cetatenesti, constitutionale si legale batjocorite si calcate in picioare!

iceparu spunea...

Sper sa nu mai traiesc un alt decembrie 1989 .Si daca totusi,sper ca generatiile prezente sa fie mult mai cu capul pe umeri.Sunt impresionat de felul in care militarii egipteni au stiut sa faca fata unor situatii similare.Se pare ca au fost bine scoliti.
Sunt aerian in ceeace priveste in prezent situatia armatei noastre.L-am ascultat pe Degeratu si daca nu a exagerat situatia nu este roza.Nu se poate sa se mearga cu un pas inainte ,doi inapoi.

Iulian Mareș spunea...

Nenea Ice,
Când ai o funcție f mare, experiența și mai ales expertiză ceea ce scrii tu rămâne scris și asumat!
Faptul că acea declarație a stat ascunsa in fișet îi dă autenticitate și forța!
Despre ea au știut mai multi...; acei mai multi au hotărât că ea sa nu fie distrusa ci doar păstrată și nevalorizata, din N motive!
După 22 dec lucrurile au fost complicate. Au fost găsite arme, neapartinand trupelor regulate, calibre 5,6...6,2...muniție specială.
In anii 80 in intersecțiile din Beirut clădirile aparțineau facțiunilor rivale și canonada focului dura câteva ore sau zile...după se puteau aduna tuburile cu basculantă!
In Egipt...conducerea a fost luată de șefii serviciului de informații al armatei. De aceea a fost conducere unitară în toată țara! Cairo este un oraș imens, cu peste 100000 aurolaci născuți și crescuți în cimitire! Fara acte..
În Franța, până prin anii 60 au existat răzbunări, prin execuții, ai trădătorilor din cadrul grupelor de rezistenta, pe măsură aflării adevărului!
Pt multi DGIA ... înseamnă ...a armatei, dar de fapt este DGI ..a apărării! Și aici te-am luminat!
Nu mai trebuie cercetat nimic! Istoricii să scrie așa cum simt și ar trebui să canalizăm energia națională încât la 3-4 ani să auzim că s-au deskis o uzină nouă, un spital, școală, drum...toate noi!
Tu ai impresia că investițiile majoritar și majore sunt făcute special în Vest, din nimereală, coincidență sau prostie?
Un Gl US a făcut odată cea mai bună și corectă apreciere a ostașilor noștri din TOpEx, dar nu este locul și momentul sa o reproduc! Tocmai aceasta pragmatică apreciere i-a speriat și îi sperie pe mulți din cei RĂI!

Iulian Mareș spunea...

Din ciclul "SRI nu doarme, ci doar executa program de odihna activa" , ca indemn sa cititi un articol.... (fiecare intelege ce poate sau ce vrea):

https://www.stiripesurse.ro/sri-nu-doarme-a-scos-celebrele-dube-negre-pe-strada_1239597.html


Stelian P. spunea...

O posibila explicatie poate fi si aceea ca gen. Vlad a facut o intelegere cu procurorii in sensul "Va ajut, va dau tot ce stiu cu conditia ca nu apare nimic in public pina dupa decesul meu."
Dupa ce a fost eliberat putea sa divulge totul sau daca s-a temut pentru viata lui, stiind bine ce poate securitatea, putea sa faca o inregistrare audio/video care sa apara dupa deces si in care sa-si explice fapta. Deocamdata preventiv a aparut doar o parte din declaratii iar generalul "tace" in continuare. Mi-e foarte greu sa cred ca daca a fost fortat sa scrie la dictare nu spunea nimic dupa eliberare.

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Stelian,
Iulian Vlad a fost eliberat la intervenția Kinei!
La un an de la eliberare a fost invitat în Kina și primit cu onoruri militare de Șeful serviciilor de informații din Kina!
Oare de ce?....cert este că ei îl apreciau f mult!

Stelian P. spunea...

Kina ???????

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Stelian P.: Nu, Qina!

Iulian Mareș spunea...

Stelian P,
Transmit din Botșeni!
Șina! 😂🤣😃😄😅

Huhu Rezea spunea...

Oricum, Vlad nu era în cărţile celor care au dat lovitura de stat din 89.
Evoluţia, alţii zic involuţia României din ultimele trei decenii porneşte de la acele evenimente. Si unii... şi alţii par a fi la unison în a-l înjura pe Ion Iliescu, omul politic care a reuşit să dea o turnură democratică regimului postcomunist, prin crearea instituţiilor specifice statului de drept.
Trecerea de la economia etatistă la cea capitalistă s'a dovedit a fi un test formidabil de dur pentru români.
In ceea ce-i priveşte pe foştii securişti, nu stiu dacă pot să aleagă între eticheta de securişti terorişti din primele zile ale evenimentelor din 1989 şi cea de trădători ai lui Ceauşescu, aşa cum se conturează tot mai mult în scrierile unor istorici, în frunte cu Corvin Lupu de la Sibiu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Tradatori, da! Sustin ipoteza. Si stiti de ce? Ei aveau pe mana toate bunaciunile de la anchete, confiscari de aur si pietre pretioase, erau ticsite porturile, aeroporturile, vamile, statiunile de pe Litoral si la munte si locatiile hoteliere cu de-al de ei, acolo se dadeau lovituri mari, pana la multe altele, precum valuta forte. In anchtele astea erau mafii de securani bine organizate, care imparteau prazi de valoare. Erau bogati, in special capii Securitatii. Ca ei imparteau grosul, taiau si spanzurau. Ce sa faca cu banii in aceste circumstante ale comunismului? Riscau daca ii cheltuiau, puteau putrezi sau sa-i roada soarecii, in pamant aurul si bijuteriile nu aduc foloase, la un divort sotiile toarna, chiar fratii si rudele apropiate, precum parintii pot sa se scape la cioc, iar haiducia pastrarii secretului in taina si in sine le macinau gandurile si ii chinuiau insomniile, deci trebuia un regim nou sa poata sa se dezvolte cu micile averi, dar condensate in mari valori, scoase la lumina si praduite pe investitii de dezvoltare. Asa s-a ajuns la tradare! Banul, aurul si bijuteriile, mama lor a dreaku' de dracovenii ale lacomiei!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Eticheta de trădători le este pusă cu deosebire de neadaptații la post comunism care, din dezamăgire, au devenit nostalgici ai comunismului.
Tu vorbești din propagandă... nu te bănui de nostalgie. Dintre împricinații pe care îi cunosc eu, mai toți trăiesc din pensia recalculată de Oprea... nu din afaceri.

Unknown spunea...

VORBA aluia .....ALTCEVA

Leo spunea...

In '89 , Gabita era lt. maj la 2574 (unde ma mai interesctam cu el) si deja ii cam intrase pe sub piele lui Botos("batranu"). 2574 era foarte vecina cu 2505,2418 si 632-ul al lui "Vladut". Apoi, "Pas cu Pas" ( vorba unui politician contemporan) , Gabita s-a "cocotat" prin actiuni "specifice" (cred ca s-a inspirat de la un celebru predecesor pe nume Olteanu Ctin.) si a ajuns ministru (si) la MFA. Si nu orice fel de ministru , ci cel mai bun ministru pt. cadrele armatei. Apoi , tot el , Gabita , a construit ceva UNIC in Europa (poate si in lume) si anume o "mareata" ACADEMIE de stiintele securitatii , care a livrat o multime de doctori in aceste "stiinte".
Sa-l POMENIM pe Gabita !

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Orice elev tinde/trebuie sa incerce sa-si depaseasca profesorul!
Unii kiar reusesc!

medicmilitar12 spunea...

Un puci "COMUNIST"- ORGANIZAT cu ceva timp inainte(!)"simtea" nevoia unei LEGITIMITATI (cosmarul ilegitimitatii comunistilor, ca de altfel-cosmarul tuturor dictaturilor, teroristilor...etc.)-motiv pt. care a "organizat "o revolta initial-"populara",(mizandu-se- apoi pe transformarea in "revolutie" de catre "masele"-aduse la nemultumire exploziva de regimul vizat), organizare
de actiuni -incepand cu zvonistica si -mai apoi prin provocarea de revolte, provocare pe model militar(pt. a deruta "adversarii"...): o lovitura initiala(secundara)-DERUTANTA -la Iasi(langa vecinii nostrii -sovietici), inca o lovitura -de amplitudine medie- -la Timisoara-pt. a provoca scoaterea fortelor militare represive-cu EFECTELE ASTEPTATE -ADICA OMORAREA OAMENILOR IESITI IN STRADA, urmata de LOVITURA PRINCIPALA- la Bucuresti -PRELUAREA PUTERII..!Tot parcursul asta =a fost conceput, studiat,analizat,organizat..etc-ca un program de calculator.CU MORTI PROGRAMATI,CU VICTIME "COLATERALE".RECE. CINIC.CRIMINAL..! Restul =E ISTORIE...!

Leo spunea...

ce vremuri...........
https://sri.ro/categorii/dosare-desecretizate/index.html