Un produs Blogger.

sâmbătă, martie 03, 2018

Extremismul de dreapta în acțiune: ÎN POLONIA – DEGRADAREA OFIŢERILOR CARE AU SLUJIT ÎN ARMATA COMUNISTĂ

101 comments
Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege total schimbat, care permite retragerea gradelor generalilor comunişti – reiese din documentele puse pe 1 Martie la dispoziţie de Centrul Guvernamental Legislativ, potrivit Hotnews.
Premierul Mateusz Morawiecki a anunţat că guvernul a adoptat proiectul de lege al retragerii gradelor („degradarea”). „Visul generaţiei noastre a fost ca această dreptate să se facă la începutul perioadei transformărilor, dar atunci nu a fost posibil, astăzi devine posibil”, a spus premierul, potrivit Rzeczpospolita, citat de Rador.
În noua versiune a proiectului sunt menţionate foarte exact 10 posibilităţi de trădare a raţiunii de stat, pentru care un militar poate fi degradat, este vorba între altele: 
-de cei care au combătut mişcarea ilegală poloneză, 
-care i-au persecutat pe preoţi, 
-au planificat sau au dat ordine, comiţând fapte abominabile,
 -care au colaborat cu agenturile,
 -care au înăbuşit protestele sociale
 -sau au planificat participarea la invadarea Cehoslovaciei în anul 1968. 

Noul proiect al legii degradării va retrage gradele ex lege tuturor membrilor WRON (Consiliul Militar de Salvare Naţională creat în 1981) – lucru important – fără posibilitatea de a face recurs la Tribunalul Administrativ.
Se scrie, de asemenea, că gradele nu vor fi retrase militarilor care au sprijinit activ acţiunile în favoarea independenţei Statului Polonez fără ştiinţa superiorilor.

101 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Foarte corect ceea ce fac polonezii! E cu directie catre tortionari si care au comis faradelegi, nu pentru toti! La noi sunt si inainte de 1989, si dupa 1989, mai ales ca cei de dupa 1989 s-au avansat in grad Generali cu batalioanele pe criterii absolut politice si de fratii mafiote! Aici trebuie lucrat cu ratiune ca sa nu se comita abuzuri regretabile, dar propagandistii pe care-i stiu, maciucari guralivi, si care n-au miscat un pai la viata lor, ca si secretarii beobisti consacrati si macelari de destine trebuiesc coborati la subsoldat, dupa mine! Eu ii stiu ca pe Tatal nostru si as dori sa-i vad acolo unde le este locul meritat: Jos! Mai mult nu comentez ca sa nu rabufnesc!

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iceparu spunea...

LUMINIȚO,Îți e frica ca o iei în cur?Pai nu erați voi aia de la Secu ochii și timpanele?Cine sula lui Hector erau mari și tari?.Las-o jos ca măcăne.Sa-l pupați în cur pe Iliescu.

Huhu Rezea spunea...

De dreapta, de dreapta, guvernul acesta polonez, un fel de lupi tineri țărăniști de pe la noi, dar, în proiectul său jusțițiar nu este prevăzută nicio sancțiune pentru sutele de mii de activiști comuniști polonezi care au clădit și susținut regimul comunist ori au legiferat pentru un fel de extremism de stânga.
Militarii polonezi, aveau în primul rând, în fișa postului, apărarea statului polonez, înaintea regimului comunist.
Se confirmă încă o data că extremiștii nu se atacă între ei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Luminita, stai linistita ca asta se intampla in Polonia, nu la noi! Cei morti nu mai pot fi tratati la modul acesta! Si e doar un proiect de lege, nu te impancienta, ca o sperietoare, poate sa le vada reactiile! La ei, nu la noi! La noi, fii 100% sigura ca nu se va intampla asta niciodata, dar absolut niciodata, gasca fiind foarte mare, sustinuta si de cei de azi, continuatorii lor, si ii vor sustine cu pretul vietii! Asadar, nu merita sa te desconspiri cu trecutul cuiva care numai bine n-a facut, sau ceea ce a facut i-a adus beneficii pe care putini le aveau pe acele timpuri de restriste! Dreptatea nu o fac nici eu si nici altcineva de pe pamant, draga Luminita, ci Dumnezeu la Judecata de Apoi!

Unknown spunea...

@Huhu Rezea nu-i cazul sa te agiti.Se refera la functiile care chiar au daunat cursului democratic al Poloniei.Ai rabdare ca asta-i doar inceputul.Sincer sa fiu mi-as dori ca fostilor securisti sa nu li se mai acorde conditii speciale nu de alta dar tare au mai dus-o bine.Ca fapt divers.In primavara lui 1985 am constatat ca la cabinetul lui Ion Coman erau ofiteri MApN care nu-i suportau pe securisti.Nu mai vorbesc de cei de la trupele de securitate.
@Luminita,nu-i cazul sa-ti intre chilotii in cur.Nu intra in sevraj.Mai e mult pana departe.

Huhu Rezea spunea...

@Ion Ionescu
Cum iți pui tu singur mâna pe căciulă!
Păi, potrivit proiectului polonez, Generalul Ion Coman și aparatnicii săi de Cabinet ar fi printre primii vizați la degradare.

Trofin spunea...

Asemenea cretinitati s-au vanturat si in Armata Romana , imediat dupa "victoria revolutiei din decembrie 1989 " , dar mult mai grav , se dorea ca toti cei care au fost scrupulosi la dotorie sa fie linsati. De catre cine ? De catre lichele si oportunisti. Imi amintesc replica unui ofiter cu functie de raspundere la apostrofarile unuia cu veleitati de prostanac "crezi ca dintr-un prost revolutia a facut un destept ? Nicio nadejde ! " . Se cunoaste azi evolutia.

Huhu Rezea spunea...

De ce nu propune extremistul polonez măsuri și împotriva activiștior comuniști polonezi? Probabil că printre ei și-ar găsi și rudele sale apropiate.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Clar ca ziua de august! Un fel de Tismaneanu, Macovei, Patapievici si poate P. Roman!.....si mai sunt!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cu permisiunea onorabilului precizez, pentru cei mai putin informati, ca ne-am trezit la inceputul anilor '80 ca ni s-a impus sa cedam o parte din cota de ulei si zahar de pe cartelele de alimente, poate si alte produse, nu-mi amintesc bine, catre Polonia pentru ca ,, situatia de acolo este deosebita datorita secetei'' si alte prostii debitate sa ne prosteasca! In fapt, erau mari greve politice in portul Gdansc, conduse de catre un muncitor fruntas, devenit apoi, la inceputul anilor 90, sef al statului. Urmareau de fapt reforme politice cvare sa-i apropie de Occident si sa se iasa din sfera de actiune a Kremlinului, mai ales ca Papa provenea din Polonia si existau, ziceau ei, sanse mari de castigare a libertatii. Manifestatiile au luat amploare,iar produsele acestea retinute de la noi erau ca acea 100 de lei promisa de Ceausescu sa nu piarda tronul! Generalul Jarujelski a declarat Legea Martiala si a preluat puterea cu un Guvern militar impus, impunand linistea, dar nu fara represalii dure, altfel se risca intrarea tancurile rusesti dislocate la granita, lucru care ni se impusese si noua in cadrul coalitiei militare ale tratatului de la Varsovia. Legea aceasta care se vehiculeaza acum in Polonia se refera doar la acei ofiteri cu functii de raspundere care atunci s-au intrecut in abuzuri, si nicidecum la comunistii care au instaurat comunismul in Polonia in anii de sfarsit '40. Sunt scutiti acei ofiteri care nu s-au dedat la actiuni de represalii violente si care prin atitudinea lor chiar au pactizat cu grevistii. Restul de ofiteri si alte cadre n-au nimic de suferit pentru ca au detinut functii politice sau represive din 1947 si pana la aceaa data, ori dupa aceea, daca nu s-au implicat in cazul manifestatiilor de la Gdansk sau alte locuri. Dar, la noi, s-ar merita pentru niste mici dictatori din comunism o lectie si o lege a talionului pentru abuzurile si crimele din anii comunismului, ceea ce e doar o dorinta unanima la romanii maltratati si abuzati, insa niciodata nu se va transpune in practica: Cei de azi, de la putere si din opozitie, sunt fiii si rudele acelora de atunci, aproape toti!

Ein Stein spunea...

Si la noi unora le-a placut, altii au profitat, spre exemplu devi un membru de partid combativ si credincios si apoi esti trimis in tari straine pe banii statului.
Si la noi Visisnescu este ofiter in rezerva. Sau fostii secretari de partid si CI-sti. Nu trebuie sa uitam ca CI-isti in majoritatea timpului se intereseau ce ai mai spus depre conducator, daca asculti Europa Libera si alte ticalosii. Nu mai vorbesc de securisti.
Explicatii ca si-au aparat tara nu se sustine, au aparat un sistem totalitar. Nu cred ca cetatenii din Corea de Nord isi doresc viata pe care o au acum, noi care am trecut printr-o situatie asemanatoare, stim cum se pune problema. Toti cei care au facut parte din aparatul represiv trebuie sa raspunda.
Si noua ne-ar trebui o astfel de lege si nu cred ca este o masura de dreapta.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Ein
Te credeam cu picioarele mai pe pământ.
Ar fi o măsură în oglindă cu tembela măsură lută de comunisti după 1950, când i-au lăsat fără pensie pe ofiteri și subofițeri, până prin anul 1965, sub motivul ca proveneau din armata regală sau burgheză.
Nu vă puteți debarasa de lupta de clasă!
Mergând pe astfel de logici extremiste, ne putem trezi cu un guvern care să afirme că misiunile de pace din ultimii ani, la care au participat mii de militari români, au fost de fapt agresiuni la adresa unor state independente și ... pac cu degradarea participanților, nu?

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
ce cauți cu comentarii despre pensii pe articolul cu degradarea polonezilor?

Gigi spunea...

Nu degeaba mai spun eu câteodată când am ocazia,unii chiar că își merită soarta!
Câtă mârlănie, perversitate,cât cameleonism la unii care se bat cu pumnii în"chiept"că au fost și au dres.
Chiar că ne merităm soarta!
Cine înțelege ce vreau să spun,de bine,cine nu,iar e bine.

mosmartin16 spunea...

Scuze...

Mihai spunea...

Na, că mi-a venit apă la moară
.
Eu i-aș "capaci "și pe cei care -i mai sustin pe bloguri.
Le-aș da cu blogul în cap.

Și aș scoate toți secu și milițienii care s-au făcut prin reparație cu case săsești de sute de mii euro prin vânzarea sașilor înainte de 89 apoi după 89 le-au cumpărat pe un preț de nimic.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea: Electricianul cu studii elementare si profesionale, Lech Walesa, liderul sindicatelor Solidaritatea, de la acea vreme din Polonia, un curajos in naivitatea sa, si bazandu-se ca Inaltul Papa, ,,Prim Ministru al Lui Dumnezeu de pe pamant,'' asa cum este scris si pe Tiara Papala in limba latina, si care prescurtat matematic ne da cifra 666, il facea sa creada ca misticul avea sa-l ajute spiritual, si cu ceva servicii secrete vest germane, incat s-a implicat increzator in aceste actiuni, profitand de o adancire a crizei economice! De fapt, o rezultanta a masivelor exporturi de produse agro-alimentare catre Rusia, asa cum de fapt a dus si la noi rationalizarea alimentelor si o criza a pietei de desfacere, insa nestiind de faptul ca toti factorii de raspundere din Tratatul Pactului de la Varsovia erau disperati sa pastreze coeziunea tarilor comuniste, din cauza inaltelor privilegii amenintate tot mai mult de noile generatii scapate de sub control la bunatatile Occidentului, de la muzica si pana la produsele occidentale marunte, la care tanjeau si visau! Se uita atunci, datorita mintilor infierbantate, ca forta represaiilor puteau aduce ani grei de inchisoare si chiar executiile fizice si pierderea multor libertati civile, a averilor si familiilor, se uita de interventia sovietica si ale statelor prietene, de data asta foarte hotarate sa pastreze oranduirea comunista cu orice pret! Iar aceasta naivitate i-a facut pe oameni sa se avante intr-o aventura si experienta periculoasa si cu consecinte tragice! Acum, sunt numiti eroi, insa, daca judecam bine, ei au expus familiile la experiente si consecinte dramatice, cat si propriile lor libertati, mai ales ca dupa aceste manifestatii au urmat ani cu restrictii foarte dure, care le-au marcat tot restul zilelor! Revolutiile, in general, cica sunt cauze nobile, dar de fapt sunt consecintele actiunilor unor aventurieri naivi, lipsiti de responsabilitate, luciditate, realitate si, mai ales, de ratiune! Lor li se adauga, en gross, oportunistii, profitorii si lichelele, cei care, pana la urma, confisca toate revolutiile din lume si instaureaza regimuri si societati cu mult mai abuzive si mai rele decat cele pe care le-au daramat! Nu-i asa, noua clasa politica actuala si Magistratura din Romania? Aud?

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Până una, alta, un extremist ca tine va primi toate comentariile în cap. Vei rămâne doar o amintire.
Vriiie!!!!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Nu inteleg dece politizati un PROIECT de lege care nu ne priveste pe noi. Vreti doar sa-i speriati pe toti militarii care au lucrat in armata inainte de 89 sa ramina strins uniti de urmasul PCR ? Slabuta propaganda.
Conform proiectului este vorba "foarte exact" doar despre anumite categorii de cadre care:
- au combătut mişcarea ilegală poloneză,
-care i-au persecutat pe preoţi,
-au planificat sau au dat ordine, comiţând fapte abominabile,
-care au colaborat cu agenturile,
-care au înăbuşit protestele sociale
-sau au planificat participarea la invadarea Cehoslovaciei în anul 1968.

Credeti ca romanii in uniforma care au torturat sau ucis alti romani, care au pazit lagarul socialist din foisoare tragind asupra celor care "fugeau" din raiul comunist, care au servit cu exces de zel politia politica, care au controlat femeile in spitale precum gainile de oua ca sa creasca fortat natalitatea, CARE I-AU URMARIT PE MILITARI mergind pina la a le recruta sotiile ca informatori etc. merita sa fie decorati si recompensati cu pensii frumoase pentru faptele lor ? Nu ei sunt extremisti ci cei care ii acuza ?

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

DOMNILOR , pe unii din voi va macina ura, asa erati si inainte de 1989 , va manca invidia si ura , acum faceti la fel , nu cumva ati trait in alta tara in accea vreme>? ce cautati in armata comunista ,toti erati membri de partid , acum va aratati adevaratul chip..vad ca va place inchizitia lui luluta , DNA este mult deasupra vechii securitati , santeti bataia de joc a tuturor pe la televiziuni , cu pensii nesimtite , deci de voi trebuie sa scape NOUA SOIETATE . MAI AVIACULE sau cine dracu estii esti cam tulburat la cap . dragule .

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...

MAI AVIAC securistii nu aveau voie sa cumpere nici o casa , esti un ....bo......

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

m-Alul striga tare ..!!
Fratilor pe ..trotuare
Ne baga astia ..la impozitare.,
Si acum bai mai mare ..
Ne baga si la ..degradare
Fratilor pe trotuare !!

Mihai spunea...

@ Luminita de la capătul ........tunelului.
Înainte de 89 le-au primit prin repartitie cu chirie la stat asa cum oamenii muncii de rând primeau apartamente cu chirie de la stat.
Numai că oamenii de rând primeau apartamente (parter ,etaj 4) ” altii” (nomenclatura ,secu ,militia, sefii de la armya, fotbalisti ,directori,etc) primeau case de case ramase in propritatea statului in urma ”vanzarii” sașilor .
Ba chiar îi ajutau pe sași sa fie ”vânduti” cât mai rapid si în numar cât mai mare.
Dupa 90 prin L112 au avut voie sa le cumpere si dupa 10 ani de la cumparare sa le vândă.
Acum cei care nu le pot intretine le vând la preturi super.

luminita spunea...

ASA ca vedeti dle H .pentru cine va straduiti sa le deschideti drum pentru realizarea si rezolvarea privind nedreptatile aduse pensiilelor lor , asa ca extremistii sant printre noi . plini de ura . Nu merita sa le mai dati informatii . In fond sa ii vad daca spun ce cautau in structurile armatei care serveau vechiul regim , asa erau si cei din alte structuri conform vremurilor necreeate de ei . DAR daca spuneti ca acum este democratie ,eu vreau dictatura, vorba unuia LUMINATA .

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Nu poți acuza un funcționar, nu poți acuza un militar că a aplicat o lege, fie ea si o lege dată de un regim nedemocrat.
Pot fi însă acuzați cei care au inițiat și au aprobat acele legi prin care se încălcau drepturile omului.
Pot, de asemenea, fi acuzați funcționarii statului, militari,procurori, judecători etc. care au aplicat cu supra zel acele legi sau au abuzat chiar și peste limitele legilor totalitare.
Acuzațiile trebuie să fie individuale și nu in grup printr-o altă lege care emană de la o altă guvernare despre care toată Europa spune că nu e democrată.
Acuzațiile politicianist-revanșarde îi trimite pe autorii lor în tabăra extremistilor politici.
Rostul acestui articol este de a scoate în evidență cât de morală este breasla militară cititoare a acestui blog.
Băsiștii au ieșit din nou în evidență.

Gigi spunea...

@H
Am auzit că polonezii scot și un film: "Marea Năpârlire".
@Luminița,este cu două clase peste mulți de pe aici!Nu le dau numele.Este o româncă adevărată,o luptătoare pentru drepturile ei,călcate în picioare de politicienii de ieri și de azi!
Bravo ei!

Ein Stein spunea...

Nu stiu ce sa zic huhurezule, eu cred ca sunt cu picioarele pe pamant, sunt lucruri care se fac si lucruri care nu se fac. Au trecut zeci de ani pana cand un ticalos ca Visinescu sa fie pedepsit si degradat si asta cu totul intamplator, a fost mai ghinionist si l-a recunoscut o victima. Cati mai sunt? Nu e deloc surprinzator cat de repede au sarit securisti de cur in sus pe subiect. O intrebare obligatorie si fireasca ar fi ce cauta o analfabeta la Zacopane in Polonia exact in momentele de mari framantari de acolo? Oare acordau asistenta de "specialitate" tarii fratesti? Cum suna "tara frateasca". Oare Romania a beneficiat si ea de de acelasi suport de "specialitate" din partea tarilor fratesti in decembrie '89? Cati romani au murit in urma sprijinului acordat de analfabetii tarilor fratesti si pretene? Lucrurile astea trebuiesc lamurite altel chiar riscam sa confundam lucrurile. Nu cred ca polonezilor le-a casunat pur si simplu pe anumiti "militari", am convingerea ca au ei motive pe care nu le stim. Si ar mai fi o chestiune, oare cati "specialisti" din noile si vechile tari prietene plus ai nostrii se amesteca acolo unde nu ar trebui? Ce ar trebui sa facem?

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Afirmativ....
Dar, ce te faci cu naparstocii, are plang pa caramizile caselor sasilor, care, la timpul acela si-au platit la pret mic scolarizarea in ROU?
Prosti scoliti intre doua troleibuze au fist si sunt destui!
A se studia pozitia sasilor intre 39-44, xe au facut, cine i-a aparat si ce ragaie prostii acum!
GEC auzi? Poate era mai bine sa le confiste tot ca le placea sa serveasca nu in Armata hitlerista, Waffen ci in trupele politice, in apt paramilitare Waffen-SS! Inclusiv in lagare! Au avut si general SS, Cdt D Tc!
Latrailor si plangaretilor, sugeti-le ciorapii, caci nicaieri in Europa nu au trait mai bine, si paziti de armata si ajutati!
Prosti cu duhul sfant sunt rahatii nostri care-i deplang, ca niste retardati!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Sunt perfect de acord cu dvs. Abuzurile trebuie pedepsite in mod individual dar TREBUIE PEDEPSITE si in acest sens va rog sa prezentati aici articolele de lege care ii obligau pe graniceri (forte din MApN) sa bata in mod barbar pe cei care incercau sa iasa din tara, sau articolele care le-au permis securistilor si militienilor implicati in actiunea AUTOBUSUL din august 1981 sa ucida prin impuscare (tentativa de evadare !) teroristii care aveau catuse la miini (in 1981, dna luminita) sau care i-au impus "medicului" securitatii din Timisoara sa ucida 2 teroristi cu injectii, articolele care i-au permis lui Ceausescu sa decida el in locul instantei soarta teroristilor ("sa dispara !") sau articolele care i-au impus descreieratului general Plesita care se lauda cu bataile administrate PERSONAL "dusmanilor poporului" sau articolele care au permis securitatii sa comita atentatul de la sediul Europei libere sau sa-i bata pe unii redactori....
Am fost de mai multe ori in Polonia dupa 1987 cind cardinalul Karol Jozef Wojtyla a ajuns Papa. N-am vorbit cu poporul ca dna. luminita insa toate persoanele cu care am avut contacte erau "pline de iubire" la adresa comunistilor polonezi (eu eram mai speriat decit ei la gindul cum o sa scriu in rapoarte asa ceva) si in fine n-am auzit nimic despre rolul evreilor. Nu dati lectii celor care au cules si verificat informatii, de pe pozitia delegatiilor oficiale care numai cu poporul nu discutau.
PS Citi securisti va aparau ca sa nu intrati in contact cu poporul ?
🤗

Mihai spunea...

@
Gigi
Dă o fuga pâna pe la polonezi sa vezi drumuri ,autostrazi ,drumuri expres in valaoare de mii de km facute STAS,de la est la vest ,de la nord la sud, au reusit sa faca din fonduri proprii si bani europeni nefurati,agricultura cu toti banii europeni absorbiti si investiti nu furati dar si cu politici ale statului cu feedbach -în depozite frigorifice si export din ceeace s-a investit din banii europeni,terenuri cumulate in suprafete agricole mari/tip productie ,etc. Romanii mananca din greu din magazine produse agricole marca Produs in Polonia , etc sa nu mai vorbim de produsele industriale ale firmelor de prestigiu produse sub marca Produs în UE.
Ai vazut la noi sa-i intrebe cineva pe romani ce fac cu recolta obtinuta din investirea banilor europeni. Pot sa o arunce si pe apa sau sa-i dea foc ca nu intereseaza pe nimeni. Stau cu tonele de varza ,pepeni, etc pe câmp sau in curte pâna se face buna de nimic. Totul merge intro-o agricultura de subsistenta in care APIA este interesata doar de infiintarea culturilor nu si de finalizarea si valorificarea productiei.Sau in electrocasnice ,constructii ,etc pe unde are omul nevoie ,fiecare după cât poate fenta.
Si eu am fost pe vremuri in misiuni de lunga durata atât în foste Cehoslovacia cât si in Polonia cu trecere prin Ungaria. Și atunci si și acum au fost/suntem departe de gândirea omului liber care persevereaza si aduce proces in orice domeniu vizavi de paguboasa gândirea româneasca incorsetata pâna la extreme in doctrine de partid,doua ore de tv ,fara alimente ,caldura ,locuri de munca rudimentare dar cu bulanul peste spinare daca ai iesit din regula prestabilita de niste foarte multi analfabeti facuti mari granguri prin nomenclatura comunista si fortele de represiune.
Daca dupa 90polonezii s-au debarasat de balastul din institutiile de forta/represiune care au tinut progresul tarii pe loc uite ca au realizat ceva . O duc mult mai bine ca romanii si au progresat in toate directiile.
Poate mai au inca ceva ramasite care-i incurca si trebuie pusi la punct.
Oricum romanii nu au fost si nu sunt capabili de asa ceva. Ei cu ajutorul acestor ”transformati -metamorfozati” au pus totul la pamant sau si le-au tras in cont. Si inca mai sunt activi. Ce poti sa le faci in afara de a asista si ati da cu parerea.
Câinii latra ,ursul trece.

luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
luminita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Nu poți da o lege, dacă esti democrat, prin care să încriminezi categorii de persoane și nu fapte. Incriminezi faptele ca fiind penale, comise de oricine, nu doar de o anumită categorie de persoane.
Exemplele date de tine intră la categoria abuzuri și au fost pedepsite de legea penală generală, nu a fost nevoie de legi speciale.
Ce zici, dacă ar ajunge la CNSAS rapoartele întocmite de tine, acum văd că și @avianyk a fost în misiuni în străinătate(deşi are mari probleme în a percepe corect realitatea) ar putea fi calificate ca acțiuni de poliție politică, pentru ca ați semnalat, pe lângă informații de ordin militar, și opinii politice ale populației poloneze, ungare, cehoslovace, jugoslave, germane etc?
Crezi că lucrătorii DIA nu au servit regimul comunist din România?

Mihai spunea...

@ Huhurez
Legat de ”lucratorii” lucratori,iti dau un exemplu concludent de ”daruire profesionala”.
Prin anii 77- 82 a functionat prin detasare tehnica -personal , o scoala de av în Angola.
Dupa acea perioada oamenii s-au intors cu niste” malai” consistent.
Câtiva ca sa înmulteasca banii au cumparat din acele schop-uri cu marfa occidentala cu acces limitat si nu pentru oricine, spre exemplu ,bunuri precum ,cafea naturala ,blugi ,etc pe care au incercat sa le valorifice si ei cum au putut mai ferit.
Le-au valorificat ,numai ca nu si-au dat seama ca ”lucratorii” le-au luat urma.
Rasplata a fost trecerea in rezerva pe motivele bine cunoscute la vremea aceea.
Asa au fost dati afara profesionisti de prima clasa ,oameni cu familii si raspunderi serioase si cu ani grei de munca grea in spate.Plus ca aproape nu se mai puteau angaja din cauza modului in care au fost dati afara.
Asta a fost marea ”brânză” cu miros penitestial facuta de niste inculti bagati prin scolile ”ochi albastri” pe baza de partid ,ani de productie la activ ,etc.
Munceau de se rupeau ,ce sa zic.
Noroc ca au fost reactivati după 89 si au putut incasa la trecerea in rezerva o pensie militara.
Asa ”lucratori” chiar merita ce li se ofera acum ? Sa-i foloseasca sanatos.
Ce sa mai vorbesc de reclamatii ca ar fi ”chiaburi” condamnati pentru motivul ca au facut propaganda ca vin americanii ,omorâti prin anii 50 la canal si ale caror familii au primit certificatele de deces doar prin 1958-1960 eliberate de spitalul 9 Bucuresti.
Mai bine ar fi venit americanii ,englezii . Am fi departe.
Hong Kongu-l colonizat de englezi ,cu o suprafata de câteva mii (11) km patrati,teren muntos,fara resurse naturale si cu o populatie de 7 milioane produc un PIB de 3 miliarde dolari plus supercivilizat. ,in timp ce noi cu tot ce se poate ca resurse producem un PIB de 2 miliarde dolari.
Asta-i ,tot cu ei înainte din hop în hop.

Gigi spunea...

@ avianic
De ce nu avem și noi ce au ei?
Răspunsul este simplu!
Noi suntem făcuți din alt aluat,avem alt ADN.Ai văzut vreun polonez trimis în forul EU care face "lobby"contrar interesului țării sale?
Ai văzut pe altcineva care a spus că ind.este un morman de fier vechi?
Ai văzut undeva că minoritățile au mai multe drepturi ca majoritarii?
Ai văzut pe undeva că cei acuzați de fraude,îți fac cu mâna din cele mai exotice locuri?
Etc,etc,etc.
Circ am vrut,circ avem!Mai puțină pâine!
Ceea ce am vrut să spun în intervenția anterioară,nu prea ai înteles!
Oricum,soarta ne-o merităm din plin!Circul și bătaia de joc,continuă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am avut niste calai si tortionari infernali si cruzi la modul cumplit, care i-au depasit si inspaimantat pana si pe fascistii care administrasera lagarele de concentrare de la Dachau, Birkenau, Auschwitz, Bunkenwald, iar rusii au declarat ca ,,experimentul Pitesti'' i-au inspaimantat pe calaii lor din gulagul siberian! Pe astia sa-i pieptanam pe cap si sa le oferim cele mai frumoase si grase recompense, caci Pitesti a fost si la Sighet, Gherla, Targsor, Poarta Alba, etc? Asta se vrea? Hai sa-i facem eroi si sa le ridicam statui! Cred ca subiectul acesta trebuie tratat intr-un mod cu totul si cu totul la modul special si separate apele, sa nu amestecam borcanele, dar grozaviile si crimele nu trebuiesc sa li se acopere urmele punand batista pe tambal, pentru ca au fost tragedii cumplite pentru cei care au suportat aceste torturi, care au murit in chinuri groaznice, care au produs cumplite suferinte familiilor acestora! Cazuri si cazuri si le stim noi ce si cum, insa cei in viata, unii apara acele crime, unii le condamna si le infiereza, fiecare dupa interes! Daca insa suntem lucizi si corecti, trebuie sa le separam, sa le nuantam si sa le tratam separat dupa felul monstruozitatilor, abuzurilor si altor acte de ilegalitate, caci pana si comunistii, chiar si personal, Ceausescu, le-au infierat si condamnat la un moment dat!

Iulian Mareș spunea...

Stelian,
Grănicerii au fost când la armata când la M! De ce omiți?

T Abia,
Polonilor li s-a ras o datorie Maricica și au primit bani de pe urma distrugerilor hitleriste și naziste!
Omiți voit?
Apoi, ei erau susținuți sa spargă unitatea blocului socialist!

Mihai spunea...

@ Mares
Uite ca se plânge Ginută de ce viata duce la moșia ta la Călarași după ce si-a pus speranta că o scoti la simpla pe plantație.

Pentru ochi ca mura neagră ,
Ocolii pădurea-ntreagă .
Zărzărica, zarzărea ,
Vai de pasărica mea.

eu zic sa lași tu sașii in grija lor si să te reprofilezi pe studiul comparativ al zonei lui nea Marin Preda ............,traditii ,evolutii ,tendinte cu ...........ce-am avut si ce-am pierdut prin vânzare si plecare de buna voie ...........
Apropo casa memorială a lui nea Marin Preda mai sta in picioare?

Stelian P. spunea...

@Iulian
Granicerii au fost la armata pina la mijlocul lui dec. 89 (am colaborat mult cu ei) cind in urma fugii Nadiei Comaneci si a altor evenimente de rasunet au fost trecuti la MAI pina la sfirsitul lunii cind au revenit la armata. Prin 93 sau 94 au fost trecuti la MAI si denumiti politisti de frontiera.
@Huhu
CNSAS se ocupa de politia politica din Romania nu de cetatenii altor tari. Sincer mi-ar face placere sa-mi vad rapoartele caci nu am ce sa-mi reprosez. Presa ungara vorbea despre dictatura lui Ceausescu iar cetatenii maghiari vorbeau la fel si eu asta scriam. Nu mai vorbesc de sirbi. Am avut sefi care imi reprosau ca scriu numele semianalfabetului fara sa pun apelativul TOVARASUL. Nu era distractiv ?

Iulian Mareș spunea...

Stelian,
Și înainte de 89 au mai fost la MI, când ceașcă scădea efectivelor cu 5%! Mă înșel?

T Avia...,
Cum să-i las?
Acum îți scriu despre Conferința de pace de la Paris și GEG, singura...grupare faimoasa, pe șleau nazistă! Nu Garda de Fier, nici vorbă de Sumanele Negre...ci sașii! Acum plange-i tu și doreste-ti acele vremuri! Ehe, o D.I. i-a tot aparat de localnicii, neaoși care, doar voiau să-i îmbrățișeze, mai ceva că franțuzii pe colaboraționiști!
Vrei să știi cine sunt urmașii de drept al GEG? Cred că nu vrei, dar știi tu, viperă mică!

Stelica,
De ce nu trimeteau rapoarte prin cifru?

Leo spunea...

In 1994 , exista "Comandamentul National al Granicerilor" era la MAI si era militarizat. Era pe atunci sef de cadre , un om deosebit Nica Marian Ahil provenit din MFA. Granicerii întotdeauna au fost interfata dintre social , militar si securitate.
Granicerii au devenit Politisti de frontiera , odata cu demilitarizarea politiei si reorganizarea MAI. Se pare ca mai bine deveneau politisti locali...

Stelian P. spunea...

@Iulian
Stiu ca au fost la MAI prin anii 50 (nu sunt sigur) dar de la mijlocul anilor 70 cind am intrat direct in contact cu ei erau la MApN.
E vorba despre rapoartele pe care le scriam eu la revenirea in tara.

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
In Pol Frontiera nu prea au fost păstrați multi grăniceri!
Erau prea cinstiți!

Aurel spunea...

Din 46 până în 60 au fost cînd la MAI când la MAPN.
Din 60 pină în 92 -93 au fost la MApN cu o mică perioada in decembrie 89 cînd au fost la MAI.
De prin anii 65-68 punctele de frontiera au aparținut de poliția de frontieră subordonată MAI iar granița era în răspunderea trupelor de grăniceri subordonate MApN.
Din 93 sunt in subordinea MAI.

IAR99Army spunea...

@Pentru toti extremistii de dreapta rezervisti
Cu asemnea gindire si manifestare a unora care se dau mari ginditori, curati si judecatori ai altora nu faceti altceva decit sa cereti a se aplica formula: VREM SCHIMBARE, VREM RASPUNDERE, VREM PRINCIPII, VREM CURATENIE DAR SA NU NE AFECTEZE PE NOI CI DOAR PE CEILALTI.
Pai voi nu ati activat frustratilor inainte de 1989 tot in Armata Romaniei Comuniste, nu v-ati format in scolile militare comuniste, nu a-ti avut profesori comunisti, nu a-ti vut sefi si comandanti comunisti, secretari UTC si de partid comunisti, CI-sti comunisti, etc? Daca tot admirati ACUM si sunteti de acord cu extremismul polonez , de ce ATUNCI nu a-ti avut curajul sa aveti pozitia de astazi ? Pai voi aplicati zicala : dupa razboi multi viteji se arata ! Deci a-ti fost probabil niste lasi, niste lingai, fara coloana vertebrala si v-ati complacut in acea situatie. Cu asemenea personaje nu e de mirare ca am ajuns in situatia sa-si bata joc de noi MILITARII ACTIVI ORI IN REZERVA toti neica nimeni de dupa 1989 pe care aratati ca ii pupati in c..r doar ca sa va faca voua pe plac.
1.Eu in anul 1980 cind am terminat Academia Militara Tehnica si am fost repartizat intr-o unitate de aviatie pe o functie de maior nu eram membru de partid si secretarul de partid imi spunea ca trebuie sa fac cerere sa fiu primit in partid ca am calificative de FB si am si functie. Eu tot ii spuneam ca o sa fac si asa l-am fentat vreo 2 ani dupa care m-am mutat la o escadrila independenta care se formase pentru regimentul de la Cimpia Turzii unde functiile erau mai mari cu o treapta decit la regimentul de la care plecasem. Cam dupa 1 an a inceput secretarul de partid de acolo sa ma preseze ca cel anterior ca am functie, am FB si era musai sa ma fac membru de partid ca asa era regula, bla, bla bla stiti despre ce era vorba. Si m-au FACUT PINA LA URMA MEMBRU PCR. Concluzia : majoritatea membrilor de partid au fost romani cinstiti, bine pregatiti si care si-au vazut de treaba, nu plimbau ursul ca unii care se vad pe aici.
2. Citi nu ar fi vrut in epoca comunista sa ajunga ei ori copii lor : presedinte, ministru, secretar PCR, director, comandant, sef de stat major, securist, CI-st, diplomat, spion, etc ? Pai acum este altfel ? Exemplu : familia COSMA de la Ploiesti care s-a mediatizat, dar citi ori fi in realitate si mai ales in administratie, prin ministere, ori alte sectoare?
3. Eu am aflat dupa 1989 ca exista un DECRET care nu s-a mediatizat in care se spunea ca securitatea si implicit CI-ul nu puteau avea in legatura ca informator un membru al PCR intrucit se considera ca acesta in calitatea sa de membru de partid indeplinea clar politica PCR. Si mai stiu(s-a publicat si in presa de dupa 1989) ca CI-ul ori securitatea nu puteau lua in verificari un membru PCR decit dupa ce i se aproba cererea facuta la primul secretar al judetului unde acesta isi avea domiciliul. Deci informatorii au fost in marea lor majoritate nemembrii de partid care erau situati din multe puncte de vedere sub nivelul membrilor de partid. Deci membrii de partid erau controlati de PCR iar nemembrii de catre securitate.
Asa ca @Ein, @Avyanic ori @Cezarus voi din ce categorie a-ti facut parte inainte de 1989 ? Hai sa va vad cit de tari sunteti in sinceritate si in barbatie ca in cerul gurii sunteti negrii, dar negrii rau de tot ? Voi va identificati cu Lech Walensa, sunteti CAVALERII DREPTATII.

Aurel spunea...

@ Iar 99
Bine zis.Asa era cu membrii PCR.
Dacă socialiștii lui Dragnea țineau contact cel puțin 75 % de chestiile astea avea un succes garantat și nici DNA nu le lua urma.
Poate le dați o sugestie mai ales că toată gașca este zonală.De ce nu vor socialiștii ăștia fosta lege 18 cu ilicitul?
Oare de ce prin Ardeal nu se prea știe de psd mai ales în orașele cu peste 30 mii locuitori.
Cei de pe granița de vest chiar i-au declarat non grata.
Ori fi văzut că se descurca mai bine cu regulile vestice decât cu România lui Cuza.
Știi că pe vremuri erau niște târguri prin vest în care găseai orice,de la săpunuri, blugi până la dvd playere, radiocasetofone, țigări fine,aur,etc,etc.
Deci se putea și fără îndoctrinare și studierea unor fictiuni politice artificiale.
Păcat că în 90 am pornit cu stângul neavând experiență minima a traiului din vestul occidental încă neivadat de hoardele ieșite din întunecime in căutare de câini cu covrigi in coada.
Acum mai avem o singura șansă,ori cu Europa și regulile lor,ori ne rupem gâtul cu niște jmecheri nesătui în fruntea politicii.

luminita spunea...

SI acum ia sa vedem ce ziceti? IN ITALIA AU CASTIGAT ALEGERILE DREAPTA SI EXTRMA DREAPTA

Ein Stein spunea...

@avianyc
Maniera de inmultire a banilor de fostii tai colegi si in zilele noastre se pedepseste, se numeste evaziune fiscala sau contabanda, nu prea am inteles de unde au cumparat blugii si celelalte. Basescu la fel se lauda ca facea afaceri, aducea carpete cu Rapirea din Serai, blugi, tigari, alcool iar lui i se parea ca totul e in regula. Un contabandist in adevaratul sens al cuvantului, in viziunea lui afacere. Din pacate asazisi afaceristi romani in aceasi maniera vad lucrurile. Ia incearca sa inmultesti banii de maniera aia in Germania sa vezi cat de "comunisti" vor fi cu tine.

Ein Stein spunea...

@avianyc
De asemenea sunt mahnit ca oameni cu educatie se ineaca intr-o retorica paguboasa si manifesta o fascinatie bolnavicioasa despre casele sasilor, conacele grofilor, cat de adevarati sunt ailalti, unguri, cehi, polonezi, etc. Nu v-am vazut vorbind de averile romanilor, gospodariile romanilor, realizarile romanilor. Probabil sutele de ani in care romanii au fost considerati natiune de mana a iii-a si nu au fost decat slugi la sasi si unguri au lasat urme adanci in subconstientul locuitorilor zonei. Casele si averile sasilor sunt tot acolo lasate in paragina, cand le-a fost greu si nu au mai avut privilegii au dat dosul, ma face sa cred ca nu se simteau de-ai locului. Drum bun! Atentie! cine isi uita istoria risca sa o repete.

Ein Stein spunea...

IAR-ule pe cine crezi ca intereseaza povestea vietii tale? Dar ca tot ai intrebat nu am fost niciodata membru de partid, al niciunuia, nici inainte nici dupa si nici nu voi fi vreodata.
Cei care vor sa faca ceva pentru parlita asta de tara bombardati-l pe Dragnea si Tariceanu cu petitii sa se tina de cuvant ce au promis in campanie, sa restructureze guvernul, sa aduca ministrii competenti si sa-i zboare pe cei care nu au absolut nicio competenta profesionala, sa restructureze institutiile statului indiferent de costul electoral, sa puna baza pe profesionalism nu pe pile, legi cu impact real si nu vrajeli de politruci. Asta trebuie sa facem!

Ein Stein spunea...

Cei care sunteti indragostiti de "valorile vestului" ar trebui sa stiti si sa va insusiti ce a spus Kennedy “Nu întreba ce poate face tara pentru tine, intreaba ce poti face tu pentru ea”.
Romania se afla intr-o criza profunda, singura noastra sansa e sa le dam suturi in cur "politicienilor" sa-si faca treaba, indiferent de culoarea politica.

luminita spunea...

EIN STEIN, destept te mai crezi.......

tupak amaru spunea...

granicer fiind , ma simt obligat sa fac unele precizari :
@ aurel , ai descris bine transferul granicerilor de la un minister la celalalt .
@ mares , ai dreptate : cinstiti fiind ( cazoni , cum ne numeau securistii ) am fost inlaturati , vanati , umiliti - nu a mai ramas picior de granicer in Politia de Frontiera . au avut nevoie de noi doar pentru a intra in UE .
@ stelian si @ Iulian : am primit educatie de militar . in consecinta , granicerii nu au fost niciodata instruiti sa ucida oameni nevinovati . mergeti la arhive , acolo , dincolo de propaganda , exista statistici clare cu evenimentele de frontiera . o sa ramaneti uimit la situatia operativa din perioada anterioara anului 1989 , la cate victime sunt , cati graniceri ucisi in misiune , etc.
dupa anul 1987 - nimeni nu calatorea in polonia , ungaria , etc.
( cu exceptia secu ).
"fuga " nadiei comaneci si alte evenimente grave , multe generate de securisti , sunt subiecte sensibile . multe " victime " care au incercat sa treaca ilegal frontiera , mai ales in anii 1985- 1989 , erau cu totul altceva decat ceea ce se prezentau .
un lucru este clar , nu am fost criminali , cum pretindeti voi .
sunt de acord cu ceea ce sustin polonezii . ar clarifica lucrurile si la noi .

CEZAR spunea...

Sunteti de Plans sau de ,,ras..!
IAR 99..fara motor si inca vreo cativa care va dati in stamba mai nou pe aici...
1. Hai sa punem lucrurile in matca lor..
Faptul ca unul altul isi da cu caramida in ..frunte ca nu A FOST MEMBRU PCR..clampaniti la alta masa ..probabil ca veti gasi fraieri care sa stea cu gura cascata..sa va asculte si sa se minuneze !!
Noi care stim care-i ADEVARUL ADEVARAT..va cuipam cu elegata...!! Nu exista in Armata de dinainte de 89..sa nu fi membru pcr si sa ajungi pe o functie..alta decat comandant de pluton venit din scoala !!
Nu erai membru pcr..pentru ca aveai bube..betiv..hotoman ..relatii nepotrivite cu subordonatii..etc..si oricum erai pe faras...
Eu stiu ca inca din Liceul Militar seful de clasa si alti doi colegi ..cei mai buni la invatatura ..au fost facuti mebrii pcr..in scoala de ofiteri la fel ..cei mai apreciati...
Nu am avut aceasta ..onoare da..doar dupa doi ani de practica ca ofiter..ca o conditie sinecvanon..pentru a promava comandant de companie..!!
2.
Observ ca tot mai mult apar in discutii..si despart firul in paispe ..INDIVIZI care nu au nimic de a face cu ..Armata..!!
Contabili...logisticieni de toate categoriile (intendenta )..si mai nou catia parliti de prin Academia tehnica militara..care isi tugoaie buzele si dupa ce au gustat si din laturile politice de dupa 90..trag apasat ..NOI STIM ..NOI FACEM...etc
Cei care faceti parte din forte LUPTATOARE..care ati dus greul si ati tinut Armata in spate ..nu va reamintiti de cate un parlit de ing.sau sing...care venea parasutat ..pe functie de maior ..direct din Academie si care ......
Sa intreb ..ce au facut si ce au lasat alti Tehnicieni...de talia astora..pentru ..luptatori ..??
Indivizilor ..ciocul mic...
Cei care TREBUIE sa vorbeasca sunt LUPTATORII(fosti sau actuali)..de la cdt.pl...pana la cdt,Bg sau Divizie..
Ceilalti sa vorbiti doar cand vi se permite ....
Noroc ca mai este cate unul ca Enstein..care va mai trage cate o scatoalca ..peste port casccheta !!!!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
raul spunea...

Subscriu la cele scrise de @IAR 99!La nivelurile de jos ,la baza, la partid se alegeau oamenii seriosi ,care isi vedeau de treaba si obtineau rezultate f.b!Nu ca vreau sa ma laud dar am fost si in comitetul de partid ,dar cand a fost sa se aleaga componenta CADA pe unitate am fost propus si ales desi aveau de unde!Tocmai pt ca am fost un om care si-a vazut de treaba,obiectiv si un bun camarad!

Huhu Rezea spunea...

@IAR 99
Pe acest blog, comntariile care conțin insulte și limbaj agresiv la adresa celorlalți uzeri intră la spam.
Reformulează răspunsul pentru @Cezar, dar nu mai jos, ca exprimare, decât al lui.

IAR99Army spunea...

@Aurel, @ Raul
Mersi de aprecieri si subscriu la ce ai spus tu, dar parerea mea ca am pornit cu stingul dupa 1989 se bazeaza pe urmatoarele considerente :
1.vizavi de Romania zarurile erau aruncate dinainte de caderea regimului comunist si noi ca tara am ajuns astazi unde ni se stabilise locul atunci, singura diferenta fiind ca scenariul era altul decit cel parcurs pina in acest moment.
2. tot timpul ne-am milogit de americani sa vina cit mai repede in Romania si au... venit, si cu ajutorul cozilor de topor ne-au transformat in colonie, dar colonie de rang inferior si daca pe rusi am reusit sa-i gonim din tara pe acestia nu vad sa-i mai putem gonii vreodata.
3. nici cu UE nu avem vreo sansa sa fim tratati altfel, si ei sunt corupti si se lasa corupti, cind vin in Romania spun ceva si cind ajung acolo spun cu totul altceva, iar cu extremisti de dreapta, adepti ai lui BASE-BOC-ANASTASE-BLAGA-UDREA-LULUTA-WERNER-etc care unic in istoria Romaniei au taiat pensiile si salariile romanilor(inclusiv militarilor) la ce lucruri bune se pot astepta cetatenii acestei tari.
Pai vezi ce spune unul LEONARD BASIST RADICALIZAT dupa cum se auto-proclameaza el insusi(si o spune ca si cum totul a fost si este de o normalitate iesita din comun), ca dupa ce i-a tras-o base cu gasca lui odata inca mai vrea ! si inca de multe ori !? Iti dai seama ce bine s-a simtit !!! Crezi ca(virgula) cu un asemenea individ si cu multi de teapa lui precum si ca cei pe care ii enumera ca le impartaseste crezul mai avem vreo sansa de a ne redresa moral si social ?
4. Pai cum sa nu isi bata joc de noi aia nesatui din fruntea tarii cu asemenea asa zisi camarazi precum cei enumerati mai inainte, care accepta orice jignire, batjocura si umilinta de la orice neica nimeni si care nu au caracter, nu au orgoliu, nu au nimic sunt doar pres de sters pe picioare.Ei nu dau decit din (g)ura, ii ataca pe cei care gindesc si lupta pentru dreptate si adevar, si nu a-ti vazut ca au recunoscut ca asteapta sa se lupte altii pentru ei. ASTIA DA LUPTATORI.... NINJA de tip CEZARUS FUSCUS ABURUS PALINCUS ALCOOLUS!!!???

Antonim spunea...

Iar o ştire negativă:
"Decizia nr.5 în dosarul nr.2833/1/2017
Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava și, în consecință, stabilește că:
Litigiile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 sunt de competența în primă instanță a secțiilor/completelor specializate în soluționarea litigiilor de muncă, respectiv, raportat la calitatea de funcționar public a reclamanților, a secțiilor/completelor specializate de contencios administrativ.

Acțiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 introduse în perioada de suspendare a exercițiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizații sunt prematur formulate.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 martie 2018."

Leo spunea...

CEZARE ,
Cu ce te-au suparat pe tine specialistii tehnici ?
Uite pe mine , nu numai ca nu m-au suparat niciodata purtatorii de "verze" pe epolete, ba chiar am fost prieten si m-au amuzat. Iti dau numai un exemplu. Se intampla prin 1985 la de Reg.Tc. din Caracal unde un maistru militar , l-a rugat pe un cpt. de inf. ca sa-l ajute cu niste soldati sa traga un motocompresor ca sa-l porneasca. Atat de cumsecade era acel cpt., incat vazand ca motocompresorul nu porneste desi era "plimbat" cu viteza pe alee , s-a bagat el insusi sa impinga la motocompresor , doar , doar va porni.
Deci , ce vreau sa-ti spun , ca fiecare isi are rostul lui si expertiza lui. Asa ca , nu mai lua in tarbaca pe specialistii tehnici care pana la urma i-au explicat capitanului nostru de ce nu porneste motocompresorul tras....

Stelian P. spunea...

@tupak
Nu am vrut sa generalizez asa ca va prezint scuze. Bataile barbare le-am vazut cu ochii mei si stiu ca nu v-a instruit nimeni in sensul asta. Unele cadre dar mai ales soldatii abuzau infractorii deoarece exista in penitenciare un clasament al pichetelor unde bataia era la ea acasa iar acei graniceri erau convinsi ca in acest fel o sa fie ocoliti de infractori. Cadrele credeau ca prin bataie obtin mai repede declaratiile necesare pentru trimiterea infractorilor la procuratura. Nu cunosc ce date exista in arhiva si cine are acces la ele. Situatia asta exista mai ales la frontiera cu Ungaria si Yugoslavia. Unitatile de graniceri care pazeau frontiera cu bulgarii, rusii sau la Marea Neagra nu aveau treceri ilegale deci nu pot fi acuzati de abuzuri. Cine fugea din Romania la rusi ?

Stelian P. spunea...

@tupak
"DECRET NUMAR: 367 DIN 18/10/71 privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive
ART. 36
Persoanele care sint dotate cu arme de foc pot face uz de arma, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu sau a misiunilor militare, numai daca este absolut necesar si daca folosirea altor mijloace de impiedicare sau constringere nu este posibila, in urmatoarele situatii:
a) impotriva acelora care ataca prin surprindere pe cei aflati in serviciul de garda, escorta, paza sau securitate, precum si impotriva acelora care, prin actul savirsit prin surprindere, pun in pericol grav obiectivul pazit;
b) impotriva persoanelor care patrund sau ies, in mod ilegal, in sau din perimetrele ori zonele pazite, stabilite in consemn;
c) pentru imobilizarea sau retinerea infractorilor care riposteaza sau incearca sa riposteze cu arma sau cu orice alte obiecte care pot pune in pericol viata ori integritatea corporala;
d) pentru a impiedica fuga de sub escorta sau evadarea celor aflati in stare legala de retinere sau de detinere;
e) pentru imobilizarea infractorilor care, dupa comiterea unor actiuni grave, incearca sa fuga, iar raminerea lor in stare de libertate ar crea un pericol deosebit de grav."
In REGULAMENTUL TRUPELOR DE GRANICERI aceste aliniate erau detaliate.

Alin. b) va permitea sa deschideti focul impotriva pers. care intrau sau incercau sa iasa ilegal din Romania dar si celelalte aliniate va dadeau dreptul sa faceti uz de arma. Nu cunosc cifre dar poate ne dati dvs.

Stelian P. spunea...

@tupak
"dupa anul 1987 - nimeni nu calatorea in polonia , ungaria , etc.
( cu exceptia secu )".
Sunt surprins sa aflu ca eu eram la secu. si ca NIMENI NU CALATOREA in polonia , ungaria , etc. Puteti sa ne dati detalii ?

CEZAR spunea...

@/Leonard
Aide bre ..daca o bagai pe aia cu ..urcatul ofiterului si musai de infanterie - in bena camionului sa tina batewria ca sa ..curga curentul..sau pe aia cu relantiul cazut in baia de uleii...mai mergea..
Asta pe care ai pasat-o ,,ii veche omule,,!!
Am oftica mare ..
Vrei cateva exemple mai de nivelul soldatului...ca sa priceapa si ...tehnicii de la aviatie ..,,,Sic !!
Trageam noaptea in poligon cu AKM-ul si toate derivatele...iti mai amintesti cum ..??
Montam niste dracovenii..pe aparatele de ochire care schimbau toate caracteristicile armei..apoi activati..cu lanternele..etc..
Aproape 30 de ani m-am chinuit cu asa ceva ...ce au facut tehnicii de armament..?? Nimic...
TAB-ul ..era o minune..daca mergeai 50 km si nu se inroseau ..esapamentele..ce au facut tehnicii..?? Nimic..
La mitralierele de pe tab ..noaptea era un afurisit de bec in luneta ..de il aprindeai..nu mai vedeai nimic in campul de tragere..a se retine obiectivul se demasca prin palpairi scurte...
25 de ani ne-am plans ..sa puna un rahat de potentiometru..sa reduci lumina ..NIMIC BAAAAAA...NIMIC...
La aviatie ce sa mai zic..au facut un avion fara motor ..sperand ca-l fura securitatea din UK sau Rusia ..
L-au aburit ..pe Ceausescu ...dar daca ..
Iti este de ajunsa ..?? Ohoo,..cate mai am ...

CEZAR spunea...

Acum sunt GOMOSI plini de sporuri si se autointituleaza ..noi din Academia tehnica ..rahat pe bat ..!!

IAR99Army spunea...

@LEONARD &CEZARUS
Daca sunteti asa de corecti si de cinstiti cum va dati pe blogul acesta puteti sa spuneti ce scoli militare a-ti absolvit inainte de 1989 si ce specialitate a-ti avut ca cei care urmaresc postarile noatre sa isi dea seama cit de bine pregatiti sunteti in ale armelor mai ales ca amindoi sustineti niste aberatii de care si un copil care se joaca de-a razboiul pe computer ar ride de modul cum va dati mari luptatori, probabil ca de greco-romane ori libere.
1. Dupa mintea voastra Academia Militara Tehnica cea mai inalta scoala de invatamint superior a armatei se situa ca nivel de pregatire si dotare sub orice scoala militara ? Pai daca ne vom uita pe programa scolara a celor doua entitati de invatamint ale armatei vom observa ca noi aveam ponderea de invatamint de 95% si de abia 5% pregatire militara generala pe cind la voi era invers la voi de baza era instructia militara. Iar din liceele militare mergeau la AMT doar cei mai buni elevi si nici acestia toti intrucit in AMT se invata carte ca la orice facultate care se respecta, si nu era usor in a o absolvi. Iar pe voi v-au invatat carte 5% tot inginerii si MM si v-au mai aratat cum sa minuiti armamentul si munitiile din dotare pentru a nu va ranii accidental intrucit acestia intocmeau instructiunile de exploatare.
2. In toate timpurile , in toate armatele, si in toate razboaiele de pe TERRA luptatorii ca voi doi au folosit la instructie ori in conflictele armate armele si munitiile inventate in marea lor majoritate de inginerii militari ori civili, intretinute, reparate si verificate de acestia. Asa ca mucles fara ingineri, fara tehnici, fara intendenta, fara logistic, fara serviciile auxiliare erati doar luptatorii lui FLORIN PESTE si ai lui DECEBAL.

Huhu Rezea spunea...

@IAR99
Toate ca toate, dar unde mama dracului ai văzut verbul auxiliar a avea rupt cu cratimă când compune perfectul compus al verbelor.
Se scrie corect aţi absolvit, aţi avut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, cu regret te contrazic cu membrii de partid PCR: Nu toti ofiterii si subofiterii erau! Si cineva a mai zis-o pe aici: Drojdierii oberi nici vorba, apoi dezordonatii si indisciplinatii mereu scosi la careu in fata cadrelor, cu probleme in familie si altele pe linie profesional-militara, notati prost anual, sau pur si simplu prostani, intrati in Armata pe piloaie sau ca gasca prin apa! Pe mine m-au facut mebru de partid chiar in ultimul semestru al anului intai din scoala miitara, in 1977, si conditia, pe langa multe altele, sa ai media generala peste 09, ori eu aveam 10 pe linie la toate, doar 09 la matematici pe linie, fiindu-mi cea mai slaninoasa din lume, si daca n-ai ceapa nu poti hali slanina! M-am targuit mult cu Cdt. Plt, de Cp. si Bat, intrucat imi erau tare nesuferite sedintele acelea lungi, plicticoase si insipide, ulterior in cariera cautand fel de fel de motivatii sa le evit programandu-ma-n servicii. Dar, sa fim cinstiti: Cei care erau membrii de partid, intr-adevar se evidentiau dintre ceilalti la modul pozitiv si foarte, foarte rar acestia creau probleme in unitati. Pot sa fiu sustinut, fara ezitare, in afirmatiile mele, caci dintre noi stim foarte bine cum stateau treburile la modul real atunci.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
CEZAR spunea...

QED - IAR99..fara motor ..sic !
Ati invatat de v-ati spetit !
Problema-i ca in practica ..inventii si inovatii care sa ajunga la LUPTATOR ..nemaaaa..!
Daca ai - DA UN EXEMPLU !
Mie mi-a fost dat ca in aproape 30 de ani de activitate..sa nu vad una !!!
Nici macar ..amarati de bocanci nu i-ati perfectionat in 30 de ani !
Ai facut vreo iarna ..incaltat in bocancii aia de ..musama ..?? Desigur ca nu ..
Ciocul mic!!
Ai punctat SUPER tare 5 % militarie ..???!!
Cred ca nici arama nu stiati sa o incarcati dar sa o mai folositi "ziua si noaptea indiferent de conditiile vremii si de anotimp"...cum aveati grija sa scrieti prin instructiunile alea copiate de la CCCP..

CEZAR spunea...

De la 01C...la 63...ii cale lungaaaa..!!
Apropo chiar ce-i 63..??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, si un copil putea sa inventeze si sa construiasca un motor unic si de mare putere pe sasiul de TAB, sa inlocuiasca la puterea cumulata rusinoasele motoare in tandem, SR 225, gandite pentru gama de camioane SR 114, SR 113, 135, etc, care erau si pe autobuze... Cand le-am zis candva, in niste discutii ample, dupa incidentul cu cele 21 motoare inghetate la Medgidia, de s-a lasat cu treceri in rezerva si puscarie, ca e o prostie cu cele doua motoare in tandem ca la nimeni altul, chiar de rasul lumii, am fost apostrofat si chiar acuzat ca bat campii si subminez gandirea geniala a tehnicilor romani! Tehnicii, deci, doar surubareau, nu gandeau! Acum realizez ca patentul, pardon, furtul ideii motorului de camion se facuse de la americani, pana aproape de design, si noi ne laudam cu ,,conceptia noastra stralucitoare,'' caci furtul il facusera si fratii soviatici. Se furase si transmisia si aprinderea, absolut tot camionul Ford, un model al anilor de dupa rezbel, doar designul era putin modificat, cum au facut-o si rusnacii la Gaz-ul sau Maz-ul lor! Tehnicii luasera, deci, si laurii! Pentru...ciordeala de patent! Seful de plansa de atunci a fost facut in doar trei ani, de la Capitan la Col, tov. P......u Nicolae, apoi General! Stie tata mosu', stie...
A fost rasul lumii, dupa inghetarea acelor motoare din Dobrogea, cum toate gradele tehnice, plus c.dantii de subunitati detinatori de tehnica, la intrarea in iarna, dadeau la pompele manuale sa faca presiune sa goleasca instalatiile de racire la masinile din parcurile auto! Ev mediu, innapoiere si rasul lumii, iar eu ma tavaleam de ras in remiza, pe sub Autoaruncator, vazand cum gafaiau durduliii la pompele alea harbuite de motociclete din '44, ca de frica unui nou incident nu mai aveau incredere in soldica si subofiteri si se asigurau cu manuta lor sa se faca golirea la ultimul strop! De ce sa mint? Am dar si eu mii de pompe intr-aiurea, la ordin, deh, dar eram cel putin indreptatit si aveam in inventar multa tehnica auto, plus masina de lupta din remiza, insa momentele hilare erau o desfatare anti stres si depresie! Dadeam la pompa, goleam stropul, in urma mea Maiorul Capitanul, etac repeta papagaliceste ce doar sfarsisem eu! Coma de ras! Radeam pana vomam pe sub masini, pe furis! Doamne, aceasta e doar o scena a prostiei umane, dar cate n-am vazut eu mai tot timpul, ca n-as avea loc in 10 bloguri de povestit! Ha, ha, ha...

Leon spunea...

Soimule, cu Leonard te ai cam grabit in aprecieri: amandoi ati invatat in localul din G.Cosbuc si aveti studii superioare, unul SSSD si celalalt SSLD, de aici a preluat Leonard expresia "cu raza lunga..!"
P.S. Posibil sa fiti amandoi Armamentisti..:))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea: Hopa! Sfaturile pedagogice pe linie gramaticala dezvaluie un practicant inr-o forma de invatamant la trecutul glorios! Ma insel? Am ochiometrul labartat la stilul comentariilor cu exctitate...gramaticala! Dar, nu ma insel nici pe cel al matematicilor, care va tradeaza iar o experienta din trecut! E o combinatie ciudata intre stiintele tehnice, cu matematicile ei, si stiinta umana...
Stilul, onorabile maestre, stilul va tradeaza, intrucat si la capitolul pedagogic stiti sa tineti fraul strans la sold cu mana stanga si cu biciusca-n dreapta, si acordati note virtuale prin raspunsuri crosetate de necontestat, sau taceri multumitoare pe ce va multumeste!
Iar armamentistii, cum zicea iscusitul cugetator, @Leonard, au bubuituri in exprimare, explozii cu sau fara intarziere, o ciudata duritate stapanita totusi, insa incisivi rau de tot, vorba lui Zdreanta Portocala, de nu-i dai la intors nici cu frica de injectie! ,,Adevarat, adevarat va graiesc!'' (Sfanta Biblie-Noul Testament, Iisus Hristos)

IAR99Army spunea...

@LEON
Eu am specialitatea ARMAMENTE DE AVIATIE si am mai absolvit si Facultatea de electrotehnica din Craiova,specialitatea Echipamente si sisteme electrice de bord avion, am mai spus acest lucru si cu alte ocazii, dar la Leonard si Cezarus sunt secrete de stat, de ce nu au curajul sa-si asume adevarul si sa spuna si ei ce pregatire au. Si apoi Leonard s-a legat de mine si i-a tinut isonul lui acest CEZARUS in disputa mea cu acesta. Eu am postat punctul meu de vedere la o problema discutata pe acest blog fara sa jignesc pe cineva. Cine vrea ma citeste cine nu vrea nu ma citeste in democratie exista diversitate de pareri. Daca era avocat il mai intelegeam dar eu cred ca intr-o disputa brbateasca fiecare parte trebuie sa-si apere singur punctul de vedere. Chiar crezi ca CEZARUS care se da mare luptator si mare jignitor pe bloguri are nevoie de sustinerea cuiva care normal ar trebui sa fie neutru in exprimari, eventual sa incerce sa inchida conflictul nu sa puna paie pe foc mai ales ca toti trebuie sa fim uniti si nu dezbinati. Nu ai vazut ca acest CEZARUS jigneste pe oricine la trei cuvinte exprimate. Iar eu nu ii suport pe BASISTI cu chiorul lor in frunte, care mi-au interzis in 2009 sa mai lucrez, sa cumulez pensia cu salariul, care mi-au luat si din pensie si din salariu, iar EI furau in draci din averea acestei tari si din taierile bugetarilor. Pai eu m-am simtit umilit, batjocorit, jignit de portocalii aia, simteam ca nu mai fac parte din acest neam si acum astia au tupeu, si scot capul, si ne dau lectii de moralitate si tot eu sa inghit magariile lor. ASTA NU SE VA INTIMPLA NICIODATA cel putin in ceea ce ma priveste. Cine seamana vint va culege furtuna de la mine. Sunt oltean si asa voi ramine, nu gluga de coceni. Sa auzim numai de bine

IAR99Army spunea...

Multumesc Flavius ne-ai caracterizat super pe armamentisti ! Tehnicii in general nu stapinesc tainele literare ca ceilalti competitori si nici nu sunt buni oratori. Deh deformatie profesionala , ca sa-i fac pe plac lui BASCUS CEZARUS ABURUS PALINCUS sa se bucure si el oleaca, ca la disputele pe care le are frecvent pe acest blog banuiesc ca este mereu trist.

Iulian Mareș spunea...

Terminați cu impunerea propriului pdv!
Armata este un tot unitar....
Practicianul ăla cu 30 de ani la Pl. și Cp. cine este, că tare-i mândru de stabilitatea lui pe scara carierei?

Leonardo...
Câți infanteriști ai văzut într-un RTc?
Și știi in ce tip de RTc erau infanteriști? Vezi că RTc erau de 2 tipuri, funcție de tip și rol! Hai sa te vad acum, sau ești în ceață?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

IAR 99 Army: Am un mare respect pentru armamentisti, intrucat, mai intai, am fost artilerist obuzerist, calibrul 122 mm, si mi-am iubit Arma ca pe o icoana, drept pentru care tot ce-am invatat atunci n-am uitat aproape nimic! La trageri, nu o data mi-am sarutat obuzierul pe culata, cand luam fb pe la Malina, Babadag, Rotunda sau in Ardeal la Cincu. Schimbandu-mi Arma la tehnici Auto si Tp. blindate, dupa o perioada in invatamantul de predare ca lector Cdt. Plt Sc. Soferi, am trecut apoi la un Rg. de Art. complex, cu tunuri si obuziere, APR pe sasiu Dc 665T, la care am primit si eu tehnica de manipulat si instruit, unitate care avea in componenta si un Divizion de Rachete. Deh, le-am combinat sincronizat cu mare placere, am asimilat ca o sugativa absolut tot, dar ce pacat ca la 35 ani eram pastrama afumata de pus in pod, dupa acoidentele de la minele de carbuni si Canal, iar acum iau ajutor social taiat la recalculari cu peste 50%, jupanul Viscol considerand ca e mai bine sa mor de foame cu 1000 de lei, decat sa-i stric lui visele cu submarine din gunoailele si depozitele de fier vechi din NATO! Respect tuturor tehnicilor armamentisti de toate genurile!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Intervențiile pe teme gramaticale sunt destul de rare.
Comentatorii acestui blog se străduiesc să scrie cât mai corect. Observațiile de mai sus sunt elementare, nu pedagogice. Asemenea greșeli repetate trădează o slabă preocupare pentru învățătură în ciclul gimnazial.
Pe vremea mea, cu asemenea greșeli nu treceai de examenul de absolvire a gimnaziului și nici nu puteai să gândești că iei examenul de admitere la liceu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian Mares, sa nu uitam de Regimentele mecanizate, daca vorbim de infanterie si tancuri! Acolo era ori glorie cu frica mortii-n san, ori nimic, dar eu cred ca Topraisar, Galati, in Oltenia la....uite ca i-am uitat numele vestitei localitati, spaima Romaniei in materie de instructie, cat si alte locuri cu Rg Mec, daca nu chiar toate, erau florile Armatelor teritoriale! Acolo se manca armata pe paine!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-am adus aminte: Regimentul mecanizat de la Vanju Mare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, citind zilnic ce se scrie pe aici, as putea sa am un catalog langa mine, dar cum si eu mai am scapari, mai ales ca-s grabit si cam miop, o las balta, ca e mai bine sa fiu atent la continut si mesajul transmis, de calitate ocupandu-va Dv! Asta doar sa ne amuzam sine die intre noi, ca in rest nu am nici o calitate ca sa comentez! Dar, nu ma inseala ochiometrul ca aveti o oaresce luuuunga activitate in domeniul amintit, pentru ca-s prea versatil si istet sa nu ma prind din mici detalii, care pe altii practic nu-i fac sa se prinda, nu i-ar frapa si nu le-ar observa!

CEZAR spunea...

Sa-i spuna cineva lu m-Alul ,,asta de le stie pe toate si ne invata si pe noi"..ca pe campul de lupta Tancurile neinsotite de infanterie sunt ,,mormane de fiare vechi in devenire" !!
Mi-a placut expresia lu m--Al..,,armata ii un tot unitar "...bine , bine dar la drepturi de ce nu este un tot unitar !!

Leon spunea...

IAR99, sunt sigur ca eram impreuna in Sala Rosie din Cercul Militar, cand l-am avut invitat pe regretatul Deputat, Gral N.Mircovici si care in cuvantul sau ne-a promis ca se va lupta pentru drepturile pensionarilor militari, drepturi afectete de regimul boc-oprea-basescu..!
Si s-a tinut de promisiune, avand o mare contributie la aparitia Legii nr.223/2015..!
Si acum avem in Camera Deputatilor un coleg pensionar militar, Deputatul Col.Dtru Lupescu, chiar secretar al Comisiei pentru Aparare, care pana in prezent s-a remarcat printr-o mare absenta..!
Atat OuG.57/2015 cat si OuG.59/2017, Guvernantii au dorit sa limiteze cumva obtinerea unor pensii militare prea mari, dar pentru cateva sute de pensii peste 10.000 lei, au fost afectate zecile de mii de pensii sub pensia medie de 3300 de lei, iar 15.000 de pensionari militari cu pensii sub 2.000 lei,in acest an nu s-au ales cu 1 leu in plus la pensie.
Dragnea si Solomon, care se pretind de Stanga sa gaseasca solutii pentru acesti oameni !

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Elisav spunea...

Nu este nevoie sa ne atace cei care nu iubesc armata și pe militari. O facem noi singuri și o facem cu mult spor. Mai vrem sa fim respectați!

tupak amaru spunea...

@ stelia P ,

uzul de arma era foarte strict reglementat , la graniceri punandu-se mare accent pe acest lucru .
mai mult , dupa 1985 , de teama Occidentului , era o obsesie in a nu folosi armamentul din dotare . acest fapt a generat multe victime din randul granicerilor , care de frica inoculata de procurorii acelor vremuri au fost atacati sau chiar ucisi de infractori . sa nu crezi ca toti cei care treceau frontiera ( in ungaria ) , caci in yugoslavia nu prea mai treceau - multi fiind inapoiati de autoritati , erau simpli cetateni care fugeau doar de mizeria din tara .
bataile aplicate , la unele subunitati , erau realitati .dar , acei militari executau 12 ore de paza intarita in 24 de ore , fara intrerupere , timp de un an de zile .
multi aveau astfel de reactii cand constatau ca cei retinuti erau ditamai odrasle de securisti sau politruci , vedete ale regimului , avand asupra lor sume uriase de bani , pe care un om normal nici nu le visa .
la frontiera cu ungaria , situatia era generata atat de situatia din tara , cat si d epropaganda ostila a ungariei , la adesa statului nostru . cetatenii erau invitati sa treaca frontiera in ungaria , se facea campanie pe postul de televiziune maghiar MTV 1 , prin promisiuni false - Emisiunea se numea "Panorama".
dealtfel , in anul 1989 , premergator revolutiei , s-au intensificat provocarile din partea statului maghiar (iti prezint ceea ce am trait eu , nu ceea ce am auzit ) . sunt lucruri grave , ascunse pana in ziua de astazi . apropo de treceri : intr-o zi aveam 4-8 treceri cu sensul din romania in ungaria si 2-4 treceri cu sensul din ungaria in romania . da , pare halucinant , erau cetateni de etnie maghiara care dupa cateva luni petrecute in statul vecin , constatand ca realiatea era alta decat ceea ce se promitea la televizor , se intorceau in tara ( unde aveau familiile ) .
in anii 1987 , 1988 , 1989 , granitele erau inchise cu toate tarile vecine
( inclusiv micul trafic ) , iar calatoria in tarile comuniste era cam la acelasi
nivel .
orice caz grav de la frontiera era mediatizat la europa libera ,de aici si obsesia securistilor si politrucilor .
conditiile de viata ale granicerilor , in pichetele de la granita cu ungaria : cladiri darapanate , vechi de zeci sau sute de ani , destinate unui nimar de 10-15 militari . efectivele ajungeau la 120- 140 de militari de pichet ( da , aceasta era cifra ) . conditii inumane , fara hrana , fara caldura .

Huhu Rezea spunea...

@amaru
Crezi că pentru oameni ca @stelian contează ce le spui d-ta despre grăniceri? Ei se adapă de la propagandă....Acolo spune că grănicerii erau gardienii comunismului.

Mihai spunea...

@ Cezare
Poți tu să ne lămurești cam pe unde își are originea expresia des uzitata în armată și preluata ca amuzament și în mediul civil "nu fiți căprari ".
Am Ce ar înțelege lumea dacă aș spune pe aici "nu fiți căprari "și pe blog.
O fi având legătură cu "capritele "sau se mănâncă cu altceva.
Hai, luminați-vă față, înaintați, parola

tupak amaru spunea...

@ stelian p ,
la frontiera cu bulgaria , dupa 1986 , in urma incercarii "bulgarizarii" fortate a etnicilor turci de catre autoritatile bulgare , am avut cea mai delicata situatie la frontiera , mai grav decat cea de la frontiera cu ungaria . treceri frauduloase din bulgaria in romania din partea cetatenilor bulgari de etnie turca care se refugiau la ambasada turca din bucuresti , cerand azil politic . am avut inclusiv treceri in forta cu autovehicule pline de persoane .
la frontiera cu yugoslavia se face , in mod voit , "confuzia " cu perioada cand am avut starea de urgenta ( conflictul dintre stalin si tito ) la acesta frontiera . se executa paza si apararea frontierei ca si in conditiile starii de razboi ( am avut multe victime si in acesta perioada ) .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Avyanic, expresia de ,,caprar'' se pare ca se trage de gradul avut de Hitler in primul Rebel mondial, caporal-caprar, un sinonim batjocuritor-ilar. Fiind deci si o fire a dracului, dupa cum s-a si vazut, societatea s-a folosit de expresie pentru a se infiera atitudinile si comportamentele dure, rele, non conformiste si calcatoare de legi morale si legi organice. In amalgam poate intra comportamentul dur si prostesc al purtatorilor de astfel de grade, de caporali-caprari, in armata comunista, cand toti ciobanii si toate scursurile, dupa o alfabetizare foarte scurta in cei 2 ani de armata terestra si 3 la marina, erau facuti caporali, mai ales la inceputurile comunismului, ca prin acestia sa se razbune odios pe fiii de chiaburi, intelectuali si cei cu ceva studii. Cei inteligenti si culti erau victimele sigure ale abuzurilor acestora, la modul grosier si cu salbaticie. ,,Capraria'' a fost dintotdeauna in toate armatele lumii si va fi pana la sfarsitul lumii!

Leo spunea...

Ieri , ministreasa MAI , a spus ca are niste propuneri de imbunatatire a L 153 dar numai pt. politisti si jandarmi. Pt. politisti sa le plateasca orele suplimentare iar pt. jandarmi un spor de 10%. Dupa cum se vede , nu exista o abordare unitara a problematicii. Cine are mai mult tupeu si cere mai apasat castiga. Bravo lui , MAI-ului.
Nu stiu cine il critica acum parca o zi pe Gabita , uitând ca pensiile in plata de la MFA sunt in plata la difernte de 40% in plus fata de "recalculate" , datorita lui Gabita. In loc sa-l ponegriti mai bine la-ti pomeni pe Gabita pt. cuantumurile "in plata" cu care o sa ramaneti mult timp de cum incolo. Multi pe viata.
@ lupak amaru, lasa ca mai stim si noi cate ceva. Nu toti au fost ( cum lasi de inteles) omenosi si cumsecade pe acolo cum a fost Nica Marian Ahil de exemplu.

Leo spunea...

Calda , de la "granicerul" prin alianta Mircica
http://sindicatulcmd.blogspot.ro/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, cine sa iasa in strada la greva? Poate sa moara de foame, nu iese nimeni! Parol! Romanul doar latra la Luna, dar nu musca!

IAR99Army spunea...

@LEON
Din pacate pentru majoritatea rezervistilor adevarul care doare si doare rau de tot este cel spus de tine, dar pe mine personal ma doare cel mai mult pasivitatea si resemnarea pe care le avem in aceste momente, si nu inteleg de ce ? Nu mai suntem uniti, suntem dezbinati de interese meschine, ne invidiem unii pe altii, parca nu mai avem acelas scop, etc. Situatia a fost mult mai dificila in regimul BASE-BOC si totusi atunci ne-am ridicat, ne-am organizat si am reusit sa stopam cit de cit bataia de joc pe care vroiau sa ne-o aplice gasca celor doi portocalii.
La acea intilnire nu am putut participa din pacate, insa am participat la alte zeci ori sute intilniri intrucit eram in conducerea dura a SCMD DOLJ, si pe regretatul general si parlamentar Mircovici l-am cunoscut in alte imprejurari, chiar l-am votat si am indemnat si membrii de sindicat sa il voteze. Si da pot sa afirm si sa fiu de acord cu tine ca s-a batut sa ne reprezinte interesele, sa ne fie respectate drepturile legale si sa fim respectati in societate. DUMNEZEU SA-L AIBA IN PAZA !

Iulian Mareș spunea...

Cezar & Leonard,
Spre reamintere.....
RTc au fost de 2 feluri:
-RTc/DTc
-RTc/DMc
Functie de tip aveau sau nu B.I. in organica! Categoric RTc din DTc nu avea, pt ca in organica DTc era un RMc! Toate RTc, indiferent de tip aveau in compunere CpCc!
Acum ai mai invatat ceva Caceu/Cezar!

Leonard-la fabricarea primului lot de TR-550 (parca asa era numele) am participat efectiv la FMGS si Uzinele 23 August! Este vorba de lotul care a si defilat in 1985!!