Un produs Blogger.

marți, mai 01, 2018

Casele de pensii sectoriale includ in mod abuziv si sporul pentru OMM in noua plafonare a pensiilor militare instituită de art. VII al OUG nr. 59/2017

24 comments
In deciziile de pensie militară emise după intrarea în vigoatre a OUG nr. 59/2017 a apărut o nouă rubrică:
Pensia netă cf.  art. 60 din L 223/2015


 Articolul 60 din Legea nr. 223/2015, modificat prin art. VII al OUG nr. 59/207


"La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei."


Potrivit Legii 223/2015, pensia militara de stat este cea calculată potrivit articolelor 28,  29, 30 și 108,  in care intra si sporul pentru pensia suplimentară  si plafonarea la 85% din baza de calcul. Mai nou, dupa OUG nr. 59/2017, in calculul cuantumului pensiei militare intră și art. 60,  potrivit caruia pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

Deci, în nicio dispoziție din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM, asa cum nu se reglementează nici modul de acordare a indemnizației de 50% din pensia militară pentru militarii din uniunile de creatie.Aceasta plafonare, aplicata gresit de casele sectoriale, este echivalentă cu diminuarea sau anularea unui drept cuvenit militarilor decorați cu ordine militare, așa cum plafonul instituit de art. 30 din L 223/2015, modificat de OuG nr. 57/2015 a anulat pentru mulți pensionari militari pensia suplimentară, pensie contributivă.
Legal și logic ar fi ca  sporul pentru OMM să se aplice după  calculul cuantumului pensiei militare  de stat plafonat conform art. 30 şi 60 din Legea 223/2015 modificată prin Ordonanţele 57/2015 şi 59/2017.
Modul de calcul al Sporului pentru OMM/SOSP, operat de gulerele albe, este și discriminatoriu  pentru cei care au ieşit la pensie dupa data de 15 sept. 2017, pe lângă ca excede chiar înțelesului textului adoptat prin Ordonanța 59/2017.
Iata cum, cadrelor militare în activitate le este încalcat un drept în plus,  printr-o dispozitie de ordonanță de guvern, aplicata gresit de casele sectoriale, motiv pentru care sunt si mai îndreptățite sa conteste deciziile de pensionare la Tribunal, sau să conteste în contencios administrativ, la Curțile de Apel, articolul VII al OUG nr. 59/2017, având ca temei juridic art. 9 din Legea nr. 554/2004 .


Art. 11 din Legea nr. 80/1995
Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.”
Aşadar, domnilor noi beneficiari de pensie militară, dacă primiţi decizii de pensie cu un astfel de calcul care diminuează sau elimină sporul pentru OMM/SOSP(Semnul onorific In Slujba Patriei) contestaţi deciziile şi somaţi Casele Sectoriale să nu vă diminueze drepturile cuvenite pentru decorarea cu Semnul Onorific In Slujba Patriei.  
Nu onorează contestațiile, sesizați Tribunalul din judetul de domiciliu și ridicați excepția de neconstituționalitate a articolelor 59 și 60 din L 223/2015, modificate prin art. VII al OUG 59/2017.


24 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Ai deskis si citit attachementul privind comunicatul CSP MAI, din mail?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

V-ati convins ca-i injuram de pomana pe tehnocrati, dornici sa vina astia sa faca ,,dreptate''? Poftim dreptatea lui Dragnea si Vasileasca pe metoda FUR, INSEL si MINT! Ca daca erau arestati pe Teldrum si erau altii, tot asta faceau, caci de unde parale, daca prima data si-au dat lor de au golit sacul si acum se uita ca milogii in el?!

Aurel spunea...

"Bufnita" de Videle după cum îi spun copilandrii care muncesc prin Occident că să-si cumpere o căsuța prin credit pe prima casa drept răspuns la creșterea roborului trebuie să caute prin toate cotloanele bani pentru majorările de pensii civile începând cu 1 iunie.
Doar nenea Huhu Rezea ce-i mai face curte "Bufniței", în rest lumea îi înjură pe la toate colturile cu bugetarii lor îngrășați și puturoși cu tot.
Dar spre regretul celor ancorați în realitate se pare că cele două specii înrudite văd doar noaptea și nu deslușesc ce se întâmplă la lumina zilei.
Un nou contingent de tineri și meseriași de pregătesc de plecare pentru un loc de muncă în străinătate.Isi bagă ceva in legile și întreținerea mizeriei din domeniul bugetar inițiată de acești subminatori ai statului de drept performant.

Gigi spunea...

Politicienii,la propunerea finanțiștilor,juristilor din ministere au găsit această găselniță,aplicarea OMM la brutul
calculat al celor care și-au/își deschid dreptul la pensie după 15.09.2017,conf.OUG 59.
Dar,numai pe hârtie deoarece pensia nu trebuie să depășească Netul sumelor celor 6 luni alese de viitorul pensionar.
Trebuie să recunosc,le merge mintea în ale tăierilor mascate!
Prin această șmecherie ieftină,OMM valorează zero lei.Adică,acea medalie de tinichea nu are valoare nici când ești în activitate,dar nici când ieși la pensie.
Aici trebuie să recunosc,nici măcar cel considerat cel mai mare dușman al nostru nu a îndrăznit să se atingă de acest merit,ăștia,da.
PS.
Sunt mândru ca în țară mai sunt tineri curajoși!
Mă refer la meciul de aseară,Sepci-Dinamo.

luminita spunea...

Sant procese pe aceasta tema .

Unknown spunea...

Aceasta politica s-a aplicat inca de la data de 01.01.2016. De atunci a fost introdus in cunatumul pensiei militare de serviciu si OMM.
De ce?
Pentru ca li s-a permis.
Toate cele bune.

Iulian Mareș spunea...

Aurica,
Ia vezi mneata cat era ROBOR prin 2010 și nu murea de asta nimeni!
Plus că se descurajează creditarea, se reduc datoriile și creste și dobânda la bănci!
Caută și vezi analiza cruda, nepolitizata a lui Borza!
Plus că, cei ce pleacă afară pompează bani noi in tara!
Lasă, că nu trebuie să aibă toți o căsuță; nici în DEU, FRA...etc nu au muncitorii casa proprie!
Sau, le da Mutu, Băse, Videanu cate una....nu?

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Stai, sa vedem reacția LPF și a FRF!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sfat prietenesc, a la Aurica patent: Pe strada, prin piata, incercati la misto sa intrebati sau sa ziceti ceva de Dragnea, dar fara sa-l periati, daca vreti sa va intoarceti intregi acasa! Va invartiti auditiv si gratuit de un abator de carnuri, va asigur! Parca nici Basescu nu era asa de injurat ca asta! Il "ador" cum minte senin si calm, fara ca macar sa-i tresara un rid sau un ochi...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

A murit Generalul Colonel Dr, Constantin Olteanu, fostul ministru al Apararii, fost primar general al Capitalei, care trebuia sa implineasca curand 90 ani, cel care ordonase prin anii '80 sa lucram absolut toti 10 ore pe zi, sa fim solidari cu cei care erau detasati pe santierele patriei. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! Eu l-am admirat si mi-a placut foarte mult de domnia sa, si cu bune si cu mai putin bune. Acum o luna a fost invitatul unei emisiuni pe Romania Tv, unde a povestit din trecut.

Ela Pop spunea...

E tare asta cu " trebuia"!!! Toți muritorii trebuie sa trăiasca 90 ani¿ Nu ar fi rău să fie așa....,

Leon spunea...

Art.11, al.1 si 2 din Statutul cadrelor militare (L.80/1995) a fost abrogat de Legea nr.263/2010 prin art.196, lit.r)..!
Faptul ca OMM nu se adauga la Pensia Neta este o mare nedreptate pentru cei pensionati dupa 15.09.2017 care mai sunt limitati cu pensia la nivelul soldei nete. Poate este un semnal ca se pregateste si abrogarea al.3 (Art.11) din Legea nr.80/1995.
Si sa nu uitam ca Liderul Politistilor (Coarna) a reusit sa convinga Senatorii care au aprobat OuG.nr.57/2015, sa introduca OMM in procentul de 100% din baza de calcul :
,,11.La articolul 40 punctul 6, articolul 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art.30- Pensia militara de stat stabilita/recalculata/actualizata potrivit dispozitiilor legale in vigoare, inclusiv prin aplicarea prevederilor art.108 si ale art.11 alin.(3) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate depasi cuantumul de 100% din baza de calcul prevazuta la art.28 utilizata la stabilirea /recalcularea/actualizarea pensiei,,
Acest proiect de lege care aproba OuG. nr.57/2015 ( Plx nr.82/21.03.2016 ) are deja 2 ani de asteptare la Comisia pentru Munca, la Comisia pentru Aparare, la Comisia pentru Buget si la Comisia Juridica din Camera Deputatilor, pentru discutii si intocmirea Raportului.
Din 20.12.2017 la aceeasi Comisie pentru Munca a ajuns si OuG.nr.59/2017 (Plx nr.310/2017) pentru un Raport suplimentar..!

CEZAR spunea...

Se pare ca inca nu intelegeti ca toti cei care ,,va reprezinta " prin diverse comitete si comitii...fac joc de glezna !!
Adica ..sa se schimbe primim..DAR SA NU SE MODIFICE NIMIC>.." ! De ceee..?? Va las sa ghiciti ..daca inca nu cunoasteti ..!!
NB..
Leon..,,Faptul ca OMM nu se adauga la Pensia Neta este o mare nedreptate pentru cei pensionati dupa 15.09.2017 care mai sunt limitati cu pensia la nivelul soldei nete....

Hai sa fim seriosi ! La cate sporuri si ce cuantum al pensiei au ..nu-i cazul sa-i (sa va ) plangeti
Vedeti unii de prin 2000..vara si apoi vorbiti de NEDREPTATI si DISCRIMINARI.....

Leon spunea...

CEZAR, eu am iesit la pensie in martie 2000 si dupa 4-5 ani au fost recalculate pensiile militare conform Legii nr.164/2001, asa ca stiu despre ce este vorba..!
Daca ai remarcat, in Legea nr.80/1995, la Art.11, Actualizarea pensiilor se dorea sa fie facuta numai in functie de GRADUL militar avut la data trecerii in rezerva ! Poate ca ar fi o varianta ca pensiile militare sa fie calculate/recalculate/actualizate numai in functie de acest element, si cuantumul fiecarui grad inmultit cu un coeficient minim( cadre militare fara Functie de comanda) si un coeficient Maxim( cadre militare cu Functie de comanda) si in functie de Vechimea in serviciu se poate obtine o pensie militara decenta pentru toata lumea,si nu ne mai certam pe Sporuri, Prime, Indemnizatii,etc.
Daca ai timp poate gasesti o formula de calcul corecta si incearca o simulare pentru gradul de Maior, vechime 25 ani si o pensie intre 3000 lei(min.)-3500 lei(max.)!

CEZAR spunea...

QED,
Suntem aproape identici ca situatie juridica!!
De acord cu tot ce ai spus aici,,
Aceiasi ideie , dar altfel prezentata ..am ridicat-o si eu...
Nu vrea ..m-Alul si cu guleratii gusati ..:D...:D..:D..
Sanatate !!

Leo spunea...

Acum , Formula de calcul este simpla.
Cuantum pensie Mr. = Cuantum pensie caporal impartit la 5
Pt. 2022 va fi :
Cuantum pensie Mr. = Cuantum pensie caporal impartit la 8

Leon spunea...

Astazi la ora 11.00, in sedinta Comisiei pentru Aparare din Senat este programata discutarea si intocmirea Raportului pentru proiectul de lege L 194/2018, cel cu acordarea Semnului Onorific pentru Soldatii si Gradatii Profesionisti ( si pentru Preotii militari )..!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
medicmilitar12 spunea...

LEON: nu e o "reusita" a lui Coarna ca "a convins senatorii" sa introduca OMM-ul in baza de calcul de 100 % -pt. ca -astfel- REAL- scade pensia
la stabilire/ la recalculare..!;pensiile recalculate pe legea 223/2015, modificata cu OUG. 57/2015 puteau ajunge-cu OMM= 20 %= la 102 % -fata de baza de calcul(85% x 20 % = 102 %...!)

medicmilitar12 spunea...

John Snow:..Daca esti pensionar militar "recalculat"-uita-te pe decizia de recalculare din 2016-2017- in baza legii 223/2015 [chiar asa-ciuntita(=FURATA=..!)], LA FILA 2- CU BAZA DE CALCUL-si o sa observi ca solda lunara bruta=SLB-din "josul" tabelului -e inmultita cu maximul de 85 % (la pensionarii care au acumulat cei 85 % de "vechime"+ pensia suplimentara + conditiile de munca D/S...), apoi rezultatul e inmultit cu cele 10-15-20 % ale OMM-ului=rezultand pensia bruta lunara la data de- 01 ian. 2016-care apoi a fost indexata -in 2016 -cu 5 % ,dupa care a urmat -o noua indexare -de 5,25 %-in 2017 !

Leon spunea...

Comisia pentru Aparare din Senat a intocmit un Raport favorabil proiectului de lege L 194/2018
privind acordarea Semnului Onorific in Serviciul Patriei pentru SGP ..! Posibil ca in sedinta de plen de saptamana viitoare, Senatul sa aprobe acest proiect de lege si va fi trimis pentru Promulgare !

Leon spunea...

Luni 14 Mai, in sedinta de plen, Senatul discuta si proiectul de lege L 194/2018 (poz.15) !
Comisia pentru Aparare a intocmit un Raport de admitere fara amendamente a acestui proiect de lege prin care se acorda unele drepturi si SGP-isti si Preotilor militari cum ar fi:
-Foi de drum pentru CO
-Acordarea Semnului Onorific in Serviciul Patriei pentru o vechime de 15, 20 si 25 ani ca militar, inclusiv MAC
-Adaugarea la pensia militara a procentului de 10, 15, 20% in functie de Semnul Onorific
-Acordarea de Bilete gratuite (pentru recuperare) sau cu contributie personala pentru pensionarii militari (se completeaza Legea nr.223/2015 ), etc.

Vnvncl spunea...


Nr. unic (nr. format vechi) : 869/103/2019
Data inregistrarii 06.05.2019
Data ultimei modificari: 09.01.2020
Sectie: Sectia I Civilă si de Contencios Administrativ
Materie: Asigurări sociale
Obiect: contestaţie decizie de pensionare
Stadiu procesual: Fond

09.10.2019

Ora estimata: 09:00
Complet: civil - LM3 amânări
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia formulată de contestatorul Stelea Mihăiţă în contradictoriu cu intimatele Ministerul Afacerilor Interne şi Casa de Pensii Sectorială a MAI şi în consecinţă: Anulează Hotărârea nr.19269/03.04.2019 emisă de intimata Comisia de Contestaţii din cadrul MAI, precum şi deciziile de pensie nr. 204307/21.01.2019 şi nr. 204307 din 22.01.2019 emise de intimata Casa de Pensii Sectorială a MAI. Obligă intimata Casa de Pensii Sectorială a MAI să recalculeze drepturile de pensie cuvenite contestatorului începând cu data de 02.11.2018, prin aplicarea sporului pentru Ordinul „Meritul Militar” şi procentului de 9% corespunzător perioadei de contribuţiei la fondul pentru pensia suplimentară, la cuantumul net al pensiei militare neplafonate . Obligă intimatele la eliminarea plafonării cuantumului net al pensiei la media soldelor nete şi la acordarea pensiei nete corespunzătoare. Drepturile stabilite prin prezenta hotărâre vor fi actualizate în funcţie de rata inflaţiei de la data naşterii dreptului până la data plăţii efective, precum şi dobânda legală, calculată de la data la care trebuiau plătite şi până la data plăţii efective. Executorie. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Neamţ, Secţia I civilă şi de Contencios Administrativ. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 09.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. .
Document: Hotarâre 511/2019 09.10.2019

Iulian Mareș spunea...

O sa sa f recurs la CA! Acolo este miza...