Un produs Blogger.

joi, mai 10, 2018

CCR a stabilit că ocuparea funcției de polițist și raporturile de serviciu ale cadrelor militare nu pot fi reglementate prin ordine de ministru... ci prin legi organice.

28 comments

COMUNICAT DE PRESĂ al CCR

08.05.2018
În ziua de 8 mai 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere următoarele excepții de neconstituționalitate:
1. Excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.10 alin.(5) din Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.440 din 24 iunie 2002), modificate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.144 din 25 februarie 2016), având următorul conținut: „Recrutarea şi selecţionarea candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ proprii şi la ocuparea funcţiilor de poliţist în condiţiile art.9 alin. (21), (22) şi (3) se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.” Întrucât, în speță, se critică reglementarea privind ocuparea funcţiilor de poliţist în condiţiile art. 9 alin. (21), (22) şi (3), Curtea a reținut ca obiect al excepției dispozițiile art.10 alin.(5) teza a doua din Legea nr.360/2002.
În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispoziţiile art.10 alin.(5) teza a doua din Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului sunt neconstituționale.
Cu titlu preliminar, Curtea a reținut că poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, potrivit art.1 alin.(1) din Legea nr.360/2002, şi că, în conformitate cu art.2 alin.(1) din aceeaşi lege, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice.
Întrucât, potrivit art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie, statutul funcţionarilor publici se reglementează prin lege organică, şi ţinând cont de faptul că, pe de-o parte, textul de lege criticat vizează aspecte esențiale cu privire la ocuparea posturilor de execuție, iar, pe de altă parte, ocuparea posturilor de execuție duce la însăși nașterea raportului de serviciu, Curtea a constatat că aceste aspecte esențiale, cum sunt, spre exemplu, condiţiile generale de participare la examen/concurs, condiţiile de vechime necesară participării la examen/concurs, tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi „admişi” şi posibilitatea de contestare, trebuiau reglementate prin lege organică. Or, aceste aspecte esențiale nu erau reglementate prin lege, la data susținerii concursului a cărui anulare constituie obiectul cauzei în cadrul căreia s-a invocat excepția de neconstituționalitate.
În consecinţă, Curtea a constatat că prevederile de lege criticate, care instituie reglementarea acestor aspecte prin acte administrative, contravin dispoziţiilor art.73 alin.(3) lit.j) din Constituţie.
De asemenea, Curtea a constatat că dispozițiile art.10 alin.(5) teza a doua din Legea nr. 360/2002 contravin și art.1 alin. (4) din Constituţie, referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat - prin delegarea unei competenţe ce aparţine în exclusivitate legiuitorului către un membru al Guvernului -, precum şi art.1 alin.(5) din Constituţie, în componenta sa referitoare la previzibilitatea legii.
2. Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.5 alin.(2) și art.109 alin.(3) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.155 din 20 iulie 1995), cu  modificările și completările ulterioare și ale art.37 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.18 din 10 ianuarie 2011), cu modificările și completările ulterioare.
În urma deliberării, cu unanimitate de voturi, Curtea:
- a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.37 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt neconstituționale;
- a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.5 alin.(2) și art.109 alin.(3) din Legea nr.80/1995.
Dispozițiile art.37 alin.(3) din Legea nr.1/2011 au următorul conținut: „Funcțiile didactice pentru corpul instructorilor militari din unitățile de învățământ preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, condițiile care se cer pentru ocuparea acestora, normele didactice, competențele și responsabilitățile se stabilesc prin instrucțiuni proprii."
Curtea a constatat că prevederile mai sus redate încălcă dispozițiile art.73 alin.(3) lit.t), coroborate cu ale art.118 alin.(2) din Constituție, potrivit cărora statutul cadrelor militare se stabilește prin lege organică.
Curtea a reținut că funcțiile de instructori militari sunt prevăzute cu grade militare, iar aspectele esențiale privind raporturile de serviciu ale cadrelor militare, inclusiv accesul, promovarea și avansarea în grade militare, trebuie reglementate prin lege organică, iar nu prin acte normative de rang inferior legii.
În aplicarea art.37 alin.(3) din Legea nr.1/2011, se ajunge la situaţia în care un aspect esenţial, care vizează o modificare a raporturilor de serviciu ale cadrelor militare, să fie reglementat printr-un act administrativ. Astfel, delegarea atribuţiei de a stabili aceste norme către un membru al Guvernului, prin emiterea unor acte ce au caracter infralegal, determină o stare de incertitudine juridică, acest tip de acte având, de obicei, un grad sporit de schimbări succesive în timp.
Prin urmare, Curtea a constatat că sunt încălcate și dispozițiile art.1 alin.(4) și (5) din Constituție.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București - Secția a II-a contencios administrativ si fiscal și Curtea de Apel Suceava - Secția de contencios administrativ și fiscal.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. 
Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale

28 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, uite aici un material de Doctorat pentru toti avocatii si instantele mapamondului impotriva clocarilor! Trebuie acum copiata si introdusa la mateialul de contestatii, iar cei care se ocupa de furtisaguri cred ca au bagat-o pe maneca cu aceasta hotarare decisiva! Li se ingusteaza caile de atac impotriva noastra, caci intampinarile lor vor fi din ce in ce mai fasaite! Lauri pentru CCR! Traiasca CCR, Salvarea romanilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ehei, fratilor, nepotilor si cumnatilor!... Eu astept o Hotarare, de oriunde, chiar si de la Hristos-gornistul, de reducere a aparatului stufos, inutil si sedentar, administrativ-sedentar, al Armatei, mai ales din Casa Sectoriala de Penzii a MApN, cu peste 75%, reevaluarea posturilor si ocuparea acestora doar si numai prin concurs, excluderea raporturilor de cumetrii, familiale, de gasti si mafiote, inlocuirea Directorului, care si acesta trebuie sa ocupe postul, tot prin concurs, cu cel putin 10 candidati pe linia de examinare si doar, din Arma de Contabilitate-financiar, cu cel putin 20 de ani de experienta in domeniu, si sa nu mai fie, discriminatoriu, si nu numai obligat un oltean jet bejet, ci si un ardelean, muntean, banatean sau moldovan; apoi reducerea posturilor de juristi, care sa justifice utilitatea acestora pe functii, si nu doar ca unchiul, matusa, prietenul, mafiotul sau varul i-au carat acolo cu de-a sila sa ocupe niste locuri de tocat banii contribuabililor de pomana si fara justificare! Ati auzit, onor Doamna Ministru al Muncii, onor Olguta Vasilescu, onor Doamna Prim Ministru, Viorica Dancila si onor Domnule Ministru al Apararii, Mihai Fifor? Si, atunci, ve-ti vedea ca nu trebuie sa se mai umble cu inselaciuni si furtisaguri la pensii sa se jefuiasca de acolo ca sa-i satisfaca pe acesti sedentari cu categoriile de munca ,,Alte conditii,'' ca minerii din hrubele de uraniu, cu primele mai dese decat parul de sub cashchete si mai mari decat salariul Presedintelui in functie, onor Domnul Klaus Iohannis, ca nu mai sunt bani la bugetul Armatei pentru pensii, pentru ca aparatul asta stufos, sedentar si inutil total haleste cat o cireada de elefanti infometati si scapati in lucerna CAP-ului! Rog respectuos pe onorabililii politicieni ai puterii, de la PSD si ALDE, care trag cu coada ochiometrului pe acest blog, in mare taina si cu mucles, sa ia act cu mare seriozitate de propunerea mea, care este in asentimentul cam al tuturor camarazilor rezervisti si nu numai, si sa faca o propunere legislativa in acest sens, daca se vrea ,,Dreptate pana la capat,'' precum tezele-tractor, PSD din campanie, dar nici onor opozitia nu este ocolita de propunerea mea, daca vor sa aiba inca o satisfactie la capitolul realizari legislative! VA GARANTEZ LA TOTI VOTURI, DREPT RECOMPENSA ELECTORALA! Acest stimulent este garantia noastra, a rezervistilor militari, profund mutilati la drepturile de pensii!

Iulian Mareș spunea...

Corneliusson,
Automotoarele deraiază?
Toate posturile din MApN se ocupă numai prin concurs, în baza unei proceduri standard!
Funcțiile vacante se publică în BIA și dupa 30 zile de la publicare poți face raport pt o funcție liberă, nimeni neputând să te oprească să candidezi!
Dacă soț-soție lucrează în aceeași UM este un raport familial, o cumetrie?

PS: îți scriu toate astea pt că nu ai de unde sa le știi, lucrurile skimbându-se mult de când nu mai verifici camionul in Parcul auto!

Liviu PO spunea...

Aceasta decizie deschide calea atacarii cu sanse foarte mari de reusita la CCR a ordinului M 25/2016 prin care efectiv o suita de ministri schimba din temelii o lege organica prin prevederile contrare cu legea pe care le contine. In sfarsit se schimba ceva in atitudinea justitiei din Romania.Incepe statul sa nu mai fie in conflict cu cetateanul de rand?

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Po
Off...of. of!
Ce să cauți cu ordinele de ministru la CCR!
Se poate cere suspendarea și anularea unui ordin de ministru sau HG în instanță, în contencios administrativ, fără să mai ridici excepții de neconstituționalitate, acestea fiind reglementate numai pentru legi și ordonanțe.
Un ordin de ministru este anulat de instanța de contencios administrativ pentru nelegalitate.
Nu s-a învrednicit niciun rezervist să ceară anularea, conf. L 554/2004, a articolelor 16-18 din Ordinul M25/2016, cele care pe mulți i-a afectat la actualizarea unor elemente din baza de calcul.

Liviu PO spunea...

@Huhu
Multumesc pentru raspuns.Prin urmare nu este necesara atacarea la CCR a art.31,al.1 din legea 346/2006.

Huhu Rezea spunea...

@ Liviu
Pentru un text de lege poti ridica exceptie.
Eu am zis altceva!
Nu este necesara ridicarea unei excepții cu privire la acte normative situate în rang sub legi și ordonanțe.
Legalitatea acestora este verificata de instanțele judecătorești.
Cu privire la legi si ordonanțe este inadmisuibilă excepția de nelegalitate.

Liviu PO spunea...

@Hhuhu
Multumesc pentru raspuns.Am inteles.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
O gafa cât cuprinde și nici că se poate o prostie mai mare pentru SCMD.
Acel aviz a fost dat în martie 2016, nu acum.
S-a reîntors Legea de adoptare a OUG 57/2015 în Senat?
Am primit și eu pe mail acest fake news... dar hai să mai și gândim când ni se servesc minciuni!

Leo spunea...

MAESTRE,
Tocmai de aceea nu am comentat. Fara cuvinte , cum se zice. Am ajuns la concluzia ca proprietarul linku-lui este pe mana cu sistemul pervertit si ticalosit
Asteptam 22 cu speranta si nadejde.
Am baut 1/2 din sucul de porumb "CR 18 Years old" ca am vazut ca "e liniste". Cealalta 1/2 o beau dupa 22 .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cititi la nenea moshu' acilica: Punct de vedere al Guvernului, in cadrul aprobarii astazi a mai multor Ordonante de Urgenta, printre carele si privind propunerea legislativa de abrogare (eliminare) a pensiilor speciale (Bp. 466/2017, Lg.540/2017)! Puneti frana la emotiile imberbe de cocoshmeni, ca sunt ,,speciale, si nu militare! Ei, ce dziceti de asta? Cuiva i se apropie funia de par? Ca voiau si balerinele, damele de companie, fufele de shparlamentari si alte fofoaie penzii speciale, noroc ca acum se aplica frana asta, carele acum e doar un punct negru pe o coala alba de crepon: Un punct de vedere al Guvernului!

Negritoiu spunea...

Mares.
Eram sincer dezamagit daca nu interveneai,in stilul tau,si la aceasta tema pusa in discutie. Comentariul iti apartine sau l-ai scris dupa dictare ? Pentru a ma convinge ca ai dreptate in ceeace susti raspunde la o intrebare : Directorul CPS/MApN a fost numit(a) in urma sustinerii unui concurs sau ....?
Pentru ca n-ai putut sa te abti si l-ai ironizat pe C.F.Ifrim : afla ca verificarea parcului auto are o mare importanta pentru mentinerea tehnicii de lupta in stare perfecta de functionare.In timp ce dl.C.F.Ifrim desfasura aceasta activitate,tu cu ce te ocupai? Spune-mi cum esti platit : la postare,la numar de cuvinte sau in functie de tematica? Se castiga bine?

Iulian Mareș spunea...

Petrică,
Sunt platit cu...doar o pensie și atât!
Nu știu dacă doamna col, director al CSP a fost numită prin concurs, dar cred că da, în proporție de 90%!
Eu am explicat cum se ocupa posturile și atât!
Ce făceam eu? Fff tânăr fiind verificam și eu 3-10 mijloace tehnice din PA; ulterior, saptamanal, dacă Corneliunssonii își făceau meseria!
Așa este clădită armata, piramidal!
Categoric, activitățile din PA sunt f importante, dar mai importante sunt cele ce țin de oameni...fierul se repară, se casează, oamenii nu!
În fine, ... eu nu prea accept exagerările, decât în letopiseț!

Leon spunea...

Cornele, nu te mai imbata numai cu apa rece..! Proiectul de lege L 540/2017, privind abrogarea pensiilor speciale a fost RESPINS de SENAT si acum se afla la Comisiile permanente din Camera Deputatilor, Pl x nr.166/2018, unde are mari sanse sa fie respins ! Deja Comisia pentru Drepturile omului a dat un aviz Negativ. Comisia pentru Munca trebuie sa intocmeasca Raportul final si va tine cont sau nu de punctul de vedere al Guvernului ( inca nu este facut public).

Leo spunea...

Pt. domnul profesor doctor Leon
Trenul personal 1005 de la Bucureti Basarab pt. Timisoara via Craiova , soseste in statia Craiova peste 8 minute la linia 2.
Tov. Mitica este rugat sa se prezinte la biroul de informatii pt. a primi delegatia.
PS
In acea delegatie era uneori si un mr. care când era cpt. avea deseori oprire la "Cartea Rusa" pe ruta Bucovat/Palilula.

Leon spunea...

Leonard, capitanii posibil sa fi gresit drumul la stanga, spre Palilula..!
Maiorii foloseau drumul la dreapta, spre Leamna, cu oprire la biblioteca numita LA BANIE..:))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Petre Aldea: AI ZECE BILE ALBE! Multumesc ca ai fler de copoi si l-ai mirosit, ca si mine! Cred ca o face, ori din lichelism, ori ca apara pe cineva de acolo! Dar tot lichelism se cheama! Sigur ca, prin modul meu de a comenta acid, neselectiv si fara menajamente, am deranjat niste vedete din Marea Cloaca! Sa le fie de bine la toti!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, sa fie ei sanatosi si sa ia toti pensii speciale, ca nu iau de la mine! Chestia e ca am gasit-o si am postat-o aici, sa mai stie lumea ce se mai petrece in legislativ. Cu cat mai multe pensii speciale, cu atat de repede se apropie si sfarsitul lor pe motiv de faliment! Atunci o sa traim toti la modul egal, nediscriminatoriu, ca in comunism!

medicmilitar12 spunea...

...cam ce "CONSECINTE" -ar avea RESPINGEREA- OUG.57/2015- asupra intregului proces de recalculare/stabilire pensii militare-incepand cu 01.01.2016...??

Huhu Rezea spunea...

@medic
Respingerea sau modificarea unei ordonanţe prin legea de adoptare poduce efecte de la data intrării în vigoare a legii. Până atunci ordonanţa îsi produce pe deplin efectele.
Oricum, ordonanţele 57/2015 și 59/2017 vor fi aprobate prin lege de modificare în viitoarea campanie electorală pentru parlamentare.
Acesta a fost și scopul retrimiterii la comisii a legii de adoptare a OUG 59/2017. După retrimitere nu mai acționează un termen pentru adoptare.

Leo spunea...

Ar fi ceva sanse sa fie modificata sau abrogate OUG 59 mai devreme de campania electorala pt. parlamentare din "douazeci-douzeci", daca anul acesta si la anul cel tarziu , ar exista un val semnificativ de actiuni in contencios pe L 554/2004 de invocare a neconstit. a Art. VII cu iminenta declararii neconstit. a acestuia ca urmare a formularii pertinente a actiunilor.
Daca pensionarii asteapta pana in "douazeci-douzeci" la parlamentare cum zice Maestrul, la mila lui F&M , sunt mari sanse ca in traditia lui F&M , dupa ce castiga alegerile cu GOGOSI , apoi sa introduca alt OUG de tipul lui 59 si se reia cosmarul. Cine l-o mai apuca...Pe asta se si bazeaza F&M , pe disparitia biologica a generatiei de pensionari afectate .
Deci , solutia este ACTIUNI IN CONTENCIOS PE L554/2004 la Curtile de Apel , de invocarea neconstitutionalitatii ART. VII din OUG 59.
La OUG 57 , problema este cu Art. 30 , dar sunt sanse cu procesele care deja incep sa intre la capoatele visinii .

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Nu mai scrie douăzeci douăzeci, ci 101X5X2 la a doua!...criptăm puțin ... 😂 🤔

Huhu Rezea spunea...

După publicarea acestei decizii a CCR în MO va trebui ca MAPN, MAI și Serviciile să-și retragă toate ordinele şi instrucțiunile prin care au fost reglementate raporturile de serviciu ale militarilor, substitund legea organica.

Leo spunea...

Bine zis "ar trebui" .
"Ar trebui" sa aplice si OUG 56 + L 207 la calculul actualizarii conf. L 152 , INTERPRETATA si completata de OUG 56 si L 207 de aprobare a OUG 56.
"Ar trebui" sa fie TRANSPARENTI cu procedurile utilizate in calculul pensiilor.
"Ar trebui sa nu mai "sparga oglinzi" care le arata chipul penal.
"Ar trebui" sas aiba demnitate si onoare si sa nu se transforme in slugile politrucilor incompetenti.
Ehe... cate "AR TREBUI" ca sa fim o tara normala....Eu unul am convingerea ca ramanem doar cu "Ar trebui".

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Eu am folosit viitorul, nu condiționalul. Decizia CCR este obligatorie.
Nici d-ta și nici@Flavius nu înțelegeți că în domeniul actelor normative nu există decât doi cenzori:
-CCR și
-instanțele de contencios administrativ.
Parchetul nu are ce căuta aici!
V-a molipsit Mutu cu penalii...penalii!

Leo spunea...

LOV , a declarat clar in videoclip ca guleratii care "PREFERAU" , nu au respectat legi in vigoare prin care au deturnat bani prin incalcarea legilor , de la "cei cu pensii mici" la "cei cu pensii mari". ACTIVITATEA CRIMINALA ( MATERIA PENALA) este de sompetenta PARCHETULUI si nu este de competenta Contenciosului si este indirect competenta de reglementare a CCR-ului.
LOV a dezvaluit fapte penale de incalcare grava a legilor de catre PREFERATORII din MFA in videoclipul care poate fi vazut acum numai pe blogul lui talica.
In ceea ce priveste "ar trebui" , da am utilizat conditionalul deoarece am vrut sa hyperbolizez situatia. E o licenta literara...

Leo spunea...

Deci ce se va intampla , practic dupa ce
" CCR a stabilit că ocuparea funcției de polițist și raporturile de serviciu ale cadrelor militare nu pot fi reglementate prin ordine de ministru... ci prin legi organice. "
- Judecatorii in cauzele pe care le judeca de la publicarea acestei decizii in MO , vor face ce ?
- Parlamentarii au 45 de zile sa faca ce , ca sa implementeze decizia in legi ?
Deci , pe scurt care este consecinta practica dpv. formal al acestei Decizii ?


Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu-i pune in gură Olguţei ce n-a spus.V-am rugat sa nu mai faceţi acuzaţii penale...ca nu e cazul.
Deciziile acestea taie posibilitatea gulerelor de a mai reglenenta discretionar prin ordine si instructiuni.
In domeniul salarizarii Legea 153 a facut deja ordine, soldele de functie si grad redevenind elementele principale ale salarizarii militarilor.Ce au stricat gulerele in ultimii 10 ani se va reechilibra abia in 2022.
Sa asteptam si motivarea deciziilor CCR.