Un produs Blogger.

marți, iunie 05, 2018

CCR a decis că femeile pot opta la împlinirea vârstei de 63 de ani pentru continuarea contractului de muncă până la vârsta standard de pensionare pentru bărbați.

32 comments

COMUNICAT DE PRESĂ

05.06.2018

II. În aceeași zi, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituția României, al art.11 alin.(1) lit.d) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii și ale art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 - Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valențe discriminatorii pe criterii de sex și încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opțiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani,  potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003.
Prin aceeași decizie, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.53 alin.(1) teza întâi din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerând că soluția legislativă care prevede o vârstă de pensionare diferită pentru femei în raport cu bărbații este constituțională.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București - Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale. 
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul Relații externe, relații cu presa şi protocol al Curții Constituționale

32 de comentarii:

Adrian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Femeile nu sunt iubite in Romania, si tocmai de aceea se duc prin toata Europa sa-si gaseasca alinarea, pentru ca barbatii romani sunt de un misoginism acru, si chiar inrait, nepretuind macar chinurile nasterii unei femei! Sa nasca parlamentarii macar un copil, dar sa vada cum este sa tii un fat in burtica 9 luni, sa deretici casa, sa ingrijesti familia, sa faci mancare, sa te mai duci si la munca si, mai ales, sa suporti nazurile si brutalitatile barbatului, apoi sa aprobe o asemenea lege, in care se reflecta lipsa de respect, empatie si de ocrotire pentru datatoarele de viata intru perpetuarea speciei umane! Doamnelor, eu ma pun intr-un genunchi, va ofer o floare si imi cer iertare in urma acestor acte abuzive ale acestor mizerabili misogini, care, daca ar putea, v-ar obliga sa nasteti conform legilor emanate de ei abuziv pana la epuizarea fizica si psihica sa imbunatateasca situatia demografica, v-ar pune la jugul plugului sub sfichiul biciului, v-ar cere toata noaptea sa le astamparati poftele carnale si v-ar pensiona la 80 de ani, nemernicii! Bai, innapoiatilor, nn pic de respect macar sa aveti fata de aceste gingase flori cu nume de mame, fiice, surori si sotii, nu aveti nerecunoscatorilor egoisti! Le-ati stosrs de vlaga, ca pe niste lamai, si nici macar recunostinta iesirii la pensie mai devreme n-ati fost capabili sa le oferiti, misogini fara suflet si inima! Rusine!

Iulian Mareș spunea...

Foarte bine....de ce sa stea acasă? Să genereze conflicte domestice?! 😂🤣😎🤔

Leo spunea...

Ce a decis CCR-ul se refera la o MINORITATE NESEMNIFICATIVA. Pai femeile de varsta a 63 de ani , nu stiu cum sa plece mai repede la pensie. Ma refer la femeile din lumea reala si nu la femeile din lumea SINECURILOR lui F&M .
In lumea raeala , era oricum rezolvata problema. Care femeie era competenta si voia sa ramana pe postul respectiv , atunci o rugau administratorii companiei sa ramana.
Capoatele visinii (era sa zic rosii), ar trebui sa vada problemele din gruparea lor si apoi sa faca aprecieri pt. altii. De exemplu, stiati ca juristul de la CAP-ul din Suceava din anii '75 , devenit "capot rosu/visiniu sef" azi, il are pe gineri-so inculpat de DNA ? Pai mai poate judeca nepartinic acest politruc cauze legate de DNA ?
PS
Ati vazut pe site-ul scmd cum il talaiaza DM-ul pe TT-ul , crezând ca-i castiga bunavointa ca sa fie respectate TOATE deciziile capoatelor rosii/visinii si nu nmai cele care vor cei de la F&M

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La 55 ani eu as scoate doamnele la pensie. Ele nasc si au dubla, daca nu chiar tripla activitate in fatza barbatlor. Barbatul vine de la munca si doarme sau se uita la meci, ori se duce la bautura, pe cand femeia tine sarcicile cu copiii cate 9 luni, o ,,corvoada'' placuta si dumnezeiasca, dar foarte chinuitoare, ca si nasterile, tine si casa, are grija de copii din toate punctele de vedere, ca mame, sa faca cumparaturi si mancare, curatenie, etc, ehei cate si mai cate! E chinuita de la nastere si pana se duce la Dumnezeu, iar misoginii le-ar tine in activitatate pana la 80 de ani! Frumoasa ,,recunostinta'' fata de aceste creaturi minunate, care ne sunt mame, surori, fiice si tot ce e mai minunat pentru un barbat! Nu credeti ca am dreptate, domnilor masculi?

Leon spunea...

Majoritatea Femeilor asteapta cu nerabdare varsta de pensionare pentru a depune dosarul de pensie; in luna Iunie,de exemplu, pot iesi la pensie Femeile care au varsta de 60 ani si 10 luni..!
Poate unele ar mai ramane in campul muncii..dar nu le mai lasa..nepoteii..:))

Iulian Mareș spunea...

Leonard,
Eu tot cred că tu faci trimitere la fratele și fostul soț al Lulutei!
Altă aluzie pare exclusă!

Leo spunea...

Maine - poimâine CCR-ul va decide si ca femeile peste 63 de primaveri pot opta daca sau nu sa ramana gravide ...
Maestre , schimba tema ca astia cu capoatele visinii ma enerveaza rau de tot....

Iosif spunea...

Ceva noutati privind oug 59?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi ne-a terminat Solomon, definitiv si iremediabil! A trecut prin Comisie priectul cu OUG 59/2017, fara sa bage nici un amendament in seama! Ordinul lui Dragnea a fost executat la modul fascist, asa cum sunt toti pesedistii!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

BINE CA S-A DAT AVIZ CA PRIMARII SI ALTE SCULE SI LINGAI POLITICI SA AIBA PENSII SPECIALE DE 38.000-40.000 LEI, SI DE UNDE BANI DACA NU CHIAR DE LA NOI? NU ATI INVATAT LECTIA CA PSD URASTE SRI SI NOI SUNTEM VICTIME COLATERALE, IMPREUNA CU POLITISTII?

apui spunea...

Aceste persoane nu cunosc realitatea.O parte mica dintre femei,acelea care plimba 3 hartii intr-un birou si nu au nascut niciodata ,cele care nu au facut o ciorba in viata lor si nici nu stiu cum se face curatenia ,ptr.ca acasa au menajera,acelea ar putea lucra si pana la 80 de ani(daca doresc).Sunt femei care lucreaza in diverse meserii unde consumul fizic si psihic le termina.Stim cu totii ca munca cea mai grea intr-o familie cade pe umerii femeii.Daca mai au acasa si o gasca de copii iar stalpul casei este un ghiolban,cum vedem tot mai des la tv.,numai de serviciu pana la 65 de ani nu le arde.Din contra! Varsta trebuia redusa macar la 56-57 de ani.Ce idiot o fi venit cu ideea?

ifrim spunea...

Si pentru corectitudine unele asteapta incadrarea la pensia de urmas!

raul spunea...

Ce va mai freaca grija de altii si de altele!Coleg iesit la pensie cu 10 ani in plus efectiv pt ca dupa grupe de la 36 de ani degeaba,de ,ca eu am fost scos fortat,cu ppensie de 3 (trei ) ori mai mare!Nici nu mai dau cifre ca ma apuca dracii
Ps SI esti or cică sa faca dreptate la civili dat la noi cand?Scarnaviile dracului!

Leon spunea...

Cornelus, de unde ai scos informatia cu Solomon si OuG.59/2017 ? In sedinta de ieri a Comisiei
pentru munca nu era programata discutarea acestei Ordonante.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@LEON, cu scuze si pentru onoarabilul si camarazi, ca nu azi s-a intamplat ci ieri pe la ora 11.00, scrie si intr-o postare pe Liga, mai bine zis pe Militarii uniti intr-o singura forma asociativa, si cica s-a intamplat in cateva secunde, astia fiind la acel Forum in pregatire. Lupescu L Dumitru relateaza foarte bine acele momente si incheie cu : ,,Proiectul a trecut! Am fost ignorati! Trageti dumneavoastra concluziile!''
Ordinea de zi a fost rapid suplimentata cu oug oug 59/2017, si fiti atenti ca nu era trecuta in Ordinea de Zi, deci la modul pur mafiot si hotzeste, si in cateva secunde s-a supus la vot si, pac, mai ales ca Solomon a mintit ordinar ca rezervistii l-au discutat si au fost de acord cu ce contine, astia politici au ridicat mainile in sus si asta a fost tot! S-a profitat de lipsa noastra, fiind informat ca ai nostrii sunt ocupati cu Forum-ul, deci la cel mai basist mod posibil s-a procedat! Stiti ce, oameni buni? Basanistii au lasat cativa din aia care put, iar pesedistii cei buni au calcat in ,,dansii'' de l-au intins prin tot Parlamentul si s-au infectat toti de basism ca nu mai poti discuta cu ei omeneste, schimbati fiind radical cu toti pesedistii in atitudine si comportament, va jur, iar Solomon este recalcitrant, ingamfat, tupeist de nu mai incape in costum si cu o ura acerba la adresa Armatei copiata de la Seful cel mare din prepeleacul partidului sa-l copie si sa-i intre in gratii! SRI trebuie zguduit din temelii, dar fiind in barca cu noi, barca se va scufunda cu toti! De aia zic ca trebuie sa fim doar Apararea simpla si fara nimeni altcineva, Politia si serviciile fiind acum administrativ civili, noi pur militari! E bine ca accesez si Liga, ca acolo informatiile curg repede si sunt oameni cu suflet care se dedica cauzei noastre comune la drepturi, dar intr-un Forum cu adunatura multa mie nu-mi confera si garantii, dat fiind vechea garda, cat si cei care sunt oaspeti de casa ai ministresului hapararii, Malai Viscol, cu interese de frana de mana si picior! Acta est.

emanuel spunea...

Astazi a adus postasul ..Decizia de actualizare !..baza de calcul actualizata este mai mare cu 224 lei dar, pensia este tot aceeasi aflata in plata , dupa calculul lor ?

Iosif spunea...

Va salut,
Din pacate,pe surse, se spune ca dupa meciul Solomon-Liga, presedintele Comisiei de munca ar fi retransmis plenului Parlamentului OUG59 fara nici un amendament.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, Inclusiv Dl, General Iulius Pop este siderat de aceasta ticalosie si opineaza ca ,,Solomon trebuie sa-si asume si sa declare motivatia pentru aceasta introducere pe lista suplimentara a oug 59/2017,'' pentru ca sa stiti stimati camarazi ca nu au fost introduse acolo amendamentele noastre de corectare si a ramas original-schiloditoare!!!

Iulian Mareș spunea...

Corneliusson,
Te ții de știri false și tu?
Zdrank, 1/2 din pensie, .... jos! 😂🤣😎

Huhu Rezea spunea...

La caseta tehnică a PL-x 310/2017 nu a apărut Raportul lui Solomon.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iuliane, Iuliane, rad si eu cateodata, chiar zdravan, dar mie mi-e frica chiar si de aceia multumiti sa n-o pateasca cu astia, eu nebucurandu-ma de nimeni s-o pateasca, ca de la cine nu te astepti poate sa vina pocinogul, pentru ca in ziua de azi te poti astepta la orice magarie din partea lor! Naibii ca m-am invatat ammarat si fara de sperante! In nimeni nu mai poti avea incredere, de azi pe maine, in politica din Romania, si azi il auzeam pe dragnea cum ii rastignea pe basanisti pentru taierile de pensii si salarii! A dreaku' mai e ipocrizia asta la politicienii fosti pedelisti, acum doar unsi cu slanina pesedista, insa creierul fiind ermetizat, nu-l poate unge nimeni cu slanina sa-l poata camufla! Un fost pedelist, pedelist va muri in gandire si simtiri, chiar daca nu si basanist! Daca Firea era la sefia partidului, alta avea sa ne fie soarta!

Leon spunea...

Si totusi, in raportul Comisiei pentru munca din noiembrie 2017, la Plx nr.310/2017 apar noi amendamente, care nu retin sa le fi discutat pe acest blog:
1. Se elimina din cuprinsul acestei Ordonante, prevederile privind INDEMNIZATIA pentru limita de varsta acordata Senatorilor si Deputatilor..!!!
2. Inflatia cunoscuta la 1 ianuarie si comunicata de INS, se actualizeaza pensiilor de serviciu calculate pana la 15.09.2017, la cuantumul Brut, iar cele calculate dupa 15.09.2017, procentul inflatiei se adauga atat la cuantumul pensia Brute cat si la pensia NETA.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, oare, noua de ce ne nu ne sunt cunoscute toate aceste amendamente? O mai fi si altele pe acolo trecute si noi nu le stim, de Solomon le-a bagat de-a azvarita in cateva secunde pe garlejele celor de la Comisie sa le aprobe? Si, poate, ca asta a fost si motivatia de a-i lua pe cei de la Liga rezervistior pe faras mai repede afara?

Leon spunea...

Cornele, nu vezi cum au fost fentati militarii de catre A.Solomon ? In loc sa trimita Militarii langa Magistrati asa cum se motiveaza in Decizia nr.20/2000, a gresit si i-a trimis pe Alesii Neamului..!

Leo spunea...

Pana la urma , când s-a stabilit ca-l primeste TT-ul pe Dogaru ?
PS
Dogaru l-a interpelat pe TT-eu intr-o emisiune TV , apoi i-a scris o epistola in care il "tamaia" ca pe un mare SAVANT.
Pun pariu ca decat s-au facut niste valuri.

tehnocrat spunea...

Pe urmasele/urmasii beneficiarilir de pensie militara de stat pe legea 223/2015 nu-i intereseaza, in procent de 99,(9)% aceasta decizie CCR.
Ase ca ii constitutional, moral si uman sa le spunem urmaselor/urmasilor nostrii cand pot beneficia de pensie de urmasi.
In primul rand trebuie sa stie acestia ca pensia de urmas, are legatura cu data de nastere a decedatului/ei titular de pensie militara de stat si varsta standard de pensionare a decedatului/ei , stabilita in anexa 6/legea 263/2010.
Ex decedatul/a nascuta in februaria 1956. Urmasa/ul cf anexei 6, are dreptul la penzie de urmas, cand implineste varsta de 55 de ani, indiferent cand s-a nascut.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tehnocrat, dar mai sunt acolo si drepturile celor cu invaliditati, in care cei care nu au capatat invaliditati in strainatate sunt discriminati fata de cei iesiti in afara. E corect oare? Si unii si altii le-au capatat in timpul serviciului, si nu conteaza ca in afara sau inauntru, caci poate in afara tarii i-a cazut o cometa pe tartacuta, sau a cazut intr-un closet de campanie si s-a ologit, nu numai din bombe si gloante, asa ca si ala si asta din tara sunt oameni si au suserit si sufera pana la moarte niste privatiuni la pensii, dar si suferinte din boli netratabile. De ce unii sunt mai cu mot ca altii, la modul uman si democratic cu egalitati de sanse si drepturi ca sa fie DISCRIMINATI, precum generatiile de iesiti la pensie intre ele?

tehnocrat spunea...

ICCJ o delegat chestiunea de drept privind ajutoarele la trecerea in rezerva, pt cei care n-au primit.
Monitorul Oficial 469/07,06.2018 decizia nr 9/2018, vezi de la pag,7 pana la pag,13

CEZAR spunea...

Cu mentiunea ca :
1.m-Alul va primi si dobanda la ...dobanda ....!!

Huhu Rezea spunea...

Pentru cei atenţi la ce se dezbate pe acest blog problema sesizată de @tehnocrat a fost clarificată de ICCJ,aşa cum scriam aici:

https://www.huhurez.com/2018/03/deruta-militarilor-care-nu-au-primit.html?m=0

Leon spunea...

Si uite cum Cornel are dreptate:
Ieri, 7 iunie, a fost postat pe siteul CD, Raportul favorabil cu 4 amendamente al dlui Solomon pentru Pl x nr.310/2017..!