Un produs Blogger.

joi, ianuarie 24, 2019

La Focșani, ca niciunde în România, a fost sărbatorită Unirea Principatelor, la 160 de ani

5 comments
Au fost prezenți la parada militară, spectacolul artistic și marea Horă a Unirii un fost și un viitor președinte al României.
Pe lista invitaților s-au aflat președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, dar nici unul dintre ei nu a venit la Focșani. Au fost prezenți președintele Senatului, Călin Poescu Tăriceanu, câțiva miniștri, în frunte cu vicepremierul Grațiela Gavrilescu și fostul președinte Emil Constantinescu. Un alt minus a fost că sute de elevi de la liceele din Focșani au fost ținuți în frig, ca să asigure o parte din asistență. Până la finalul manifestărilor, mulți dintre ei nu au mai rezistat și au plecat. Un plus poate fi aglomerarea de personalități culturale, printre care Ion Dichiseanu, Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș. Un moment stânjenitor a fost în timpul discursurilor.



Spectacolul,  parada militară și hora pot fi urmărite integral AICI


5 comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Toata admiratia pentru focsaneni!

Iulian Mareș spunea...

Cam trist, dar adevarat!
Horia Alexandrescu a vorbit, despre rolul elitelor, la cea de-a treia întâlnire din cadrul programului național de conferințe și dezbateri ”Viitorul României” organizat sub egida Marii Loji Naționale din România.

Jurnalistul Horia Alexandrescu a lansat o întrebare-cheie: unde ne sunt elitele politice de azi?

"Întrebarea pe care obligatoriu trebuie să ne-o punem acum ar suna dureros: Unde ne sunt elitele politice de altă dată? Și mai alarmant însă este: unde ne sunt elitele politice de azi? Este suficient să priviți acum în jurul dumneavoastră pentru a constata lesne că, de la aceste conferințe, care privesc viitorul României și la care dumneavoastră reprezentați o bună parte a elitelor intelectuale, lipsesc tocmai elitele politice, desigur cu excepția celor invitați să țină conferințe și pe care i-am aplaudat.
Numărul lor s-a redus drastic. Discursul politic lipsește cu desăvârșire. Doctrinele sunt invocate tot mai rar fiind relative și confuze, iar în locul dialogului și moderației se practică scandalul, acuzațiile reciproce și insultele. Este momentul să ne trezim conștienți de confuzia în care se adâncește societatea supusă unui bombardament informațional fără precedent vizând, de fapt, manipularea opiniei publice, prin trunchieri și falsificări ale adevărului".

Iulian Mareș spunea...

Unirea s-a făcut la 1859 contra voinţei Europei, pentru că cele două adunări ale Principatelor Române primiseră instrucţiuni cum să voteze, cum se întâmplă şi astăzi, pe la Bruxelles. Parlamentul nu se mai bucură astăzi de cea mai bună reputaţie si este de rau! Cu toate acestea, unirea s-a făcut în 1859 de adunările reprezentative de la Iaşi şi Bucureşti. Unirea s-a făcut prin vot, nu prin razboiul romano-roman. Votul a fost atunci curajos şi cum se întâmplă şi astăzi, cele două adunări primiseră instrucţiuni de la marile puteri ale Europei cum să voteze. Erau mandatate prin Convenţia de la Paris să aleagă doi principi domnitori, aşezaţi în fruntea a două serii separate de instituţii. Principatele nu urmau să aibă în comun decât o Comisie Centrală cu sediul la Focşani, însărcinată cu unificarea treptată a cadrului juridic în ambele ţări. În viziunea Europei de atunci, despre destinul românilor, aceştia trebuiau să trăiască în continuare în două principate distincte, unite doar printr-o legislaţie comună.

PS: dupa cum se incearca miscarea lucrurilor, din partea celor ce se vor greii EU, si azi pare a se dori, la 160 de ani distanta, tot 2 presedinti!
Dar romanii romani vor da cu tifla liftelor si vor pune un "domn" pamantean, iubitor de tara si copii, caci in ei sta viitorul!

Patrascioiu spunea...

Iulian Mares vrei sa detaliezi in intelegerea ta, expresia "domn pamantean iubitor de tara si copii"?Fara Agamemnon Dandanache mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu.

Iulian Mareș spunea...

Patrascioiu,
Aceasta expresie, des folosită și preluată de la cărturari nu cred că-ți pune probleme intelectuale de înțelegere, la vârsta asta!
Nu mă fă să gândesc urât sau greșit! Sau, mai știi?