Un produs Blogger.

joi, ianuarie 17, 2019

Majorarea soldei de grad ar urma să se regăsească și în pensia militară

52 comments
Ca orice actualizare, și actualizarea în funcție de majorarea soldei de grad se va regăsi doar în cuantumul calculat/recalculat/actualizat al pensiei militare, nu neapărat și în cuantumul în plată.  


Comunicatul Biroului executiv
al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari
din 16 ianuarie 2019

 Astazi o delegatie a Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari s-a deplasat la sediul Ministerului Apararii Nationale pentru a participa la intalnirea periodica cu Echipa de consilieri a ministrului.
 Delegatia Ligii a fost formata din dl. Gligor Viorel - prim-vicepresedinte si dl. Gachi David - secretar general. Dl. Soare Aurel - secretarul general al Filialei Arges a Ligii nu a mai putut participa din motive medicale.
 Echipa de consilieri a dl Gabriel Les - ministrul apararii nationale a fost condusa de dl. gl.lt. (rz.) Tase Marian.
 In urma discutiilor desfasurate au rezultat urmatoarele:
 - dl. Gabriel Les - ministrul apararii nationale impreuna cu Guvernul Romaniei va initia un amendament la OUG 114/2018 - astfel incat daca va fi aprobat in parlament, incepand cu data aprobarii si publicarii in MO orice majorare a SOLDEI DE GRAD pentru militarii activi se ve regasi INTEGRAL si in calculul pensiilor militare. Desi la prima vedere implicarea financiara a acestui amendament nu este foarte mare deoarece multi dintre pensionarii militari nu vor resimti substantial majorarile respective este totusi UN PRIM SEMNAL ca politicienii incep sa inteleaga ce REPREZINTA GRADUL MILITAR pentru un FOST MILITAR. Salutam aceasta initiativa mai ales ca ea vine in urma precedentei noastre intalniri. Ne manifestam increderea ca si Parlamentarii vor intelege importanta acestui amendament pentru pensionarii militari si ca nu se vor opune aprobarii lui;
 - ministrul apararii nationale, dl Gabriel Les a dispus subordonatilor sai care au in atributiile functionale problemele respective sa initieze demersurile pentru elaborarea unor legi specifice domeniului militar prin intermediul carora sa se inlature daca nu INTEGRAL, cel putin IN MAREA LOR MAJORITATE discriminarile la care au fost supusi in ultima perioada pensionarii militari - acest lucru a fost de altfel mentionat de ministru in cadrul unei emisiuni televizate;
 - pentru o relatie corecta si oportuna cu FOSTII MILITARI ministrul apararii nationael dl Gabriel Les a salutat propunerea Ligii si A ORDONAT intocmirea unui proiect de ordin al ministrului prin care SA SE INFIINTEZE la nivelul Cabinetului ministrului apararii nationale o structura prin intermediul careia sa se asigure legatura ministrului apararii nationale cu militarii in rezerva si in retragere. In prezent la acest proiect de ordin lucreaza o echipa formata din consilieri ai ministrului si membrii ai Ligii cu expertiza in domeniu. In cadrul structurii vor activa pe BAZA DE VOLUNTARIAT TOTAL NUMAI fosti militari cu expertiza in toate domeniile de activitate ale ministerului, in mod deosebit in problematica SOLUTIONARII PROBLEMELOR CU CARE SE CONFRUNTA PENSIONARII MILITARI. Liga apreciaza ca este un prim pas extrem de important in directia UTILIZARII LA ADEVARATA VALOARE  A INESTIMABILEI VALORI A FOSTILOR MILITARI SI SALUTA DESCHIDEREA MISNISTRULUI IN ACEASTA DIRECTIE -  concomitent cu exprimarea sperantei ca acest demers va avea finalitatea dorita;
 - au fost reluate toate problemele aflate in discutie la precedenta intalnire, inclusiv problemele stabilite pentru intalnirea de astazi dar s-a hotarat ca in acest moment de cea mai mare importanta este constituirea structurii ordonate de dl ministru Gabriel Les, structura care va avea ca principal obiectiv IDENTIFICAREA SOLUTIILOR PENTRU REZOLVAREA  TUTUROR PROBLEMELOR RESPECTIVE, solutii care includ evident si problemele aflate in discutii.
 Liga va va tine la curent cu evolutia celor mentionate mai sus.
           

Semneaza
Secretar general - Gachi David

52 de comentarii:

Mihai spunea...

Vorba ceea, ”pentru asta nu ma duceam pâna la MApn”. Un fleac trimbitat ca mare câstig . Nici nu mă miră că ”ministrul a inteles”!!!!!!!!!!!!!un mizilic
Precis daca se ridică problema cresterii pensiei functie si de cresterea soldei de functie nu va intelege nimic .

Leo spunea...

Cu privire la paragraful din topic cum ca :
"- ministrul apararii nationale, dl Gabriel Les a dispus subordonatilor sai care au in atributiile functionale problemele respective sa initieze demersurile pentru elaborarea unor legi specifice domeniului militar prin intermediul carora sa se inlature daca nu INTEGRAL, cel putin IN MAREA LOR MAJORITATE discriminarile la care au fost supusi in ultima perioada pensionarii militari - acest lucru a fost de altfel mentionat de ministru in cadrul unei emisiuni televizate;"
eu sunt sigur ca sunt GOGOSI.
Deoarece , nu este nevoie de nici "o lege specifica" pt. eliminarea inechitatilor , discrepantelor si discriminarilor , ci este nevoie de simpla revenire la actualizarile abrogate de Art. VII din oug 59. Deci tu cauti "legi specifice" când ai totul de-a gata. De asta spun ca sunt GOGOSI. Se prefac ca se implica , ca sunt motivati , etc... ca sa treca timpul si sa nu faca nimic. GOGOSI , GOGOSI , GOOSI.

Leon spunea...

@Huhu Rezea,cred ca este necesar sa revenim la forma initiala a Art.11 din Legea nr.80/1995, privind Statutul cadrelor militare, care prevede:Art.11.
1) Cadrele militare trecute in rezerva sau direct in retragere au dreptul la pensie militara potrivit legii.
2) Partea din pensie corespunzatoare SOLDEI DE GRAD SE ACTUALIZEAZA PERMANENT potrivit Soldei de Grad a cadrelor in activitate.
3) Pensionarii militari decorati cu ordinul Meritul Militar clasele a III a, a II a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si respectiv 20% al cuantumului pensiei.
Stim ca al.1) si al 2) au fost abrogate de Art.196, lit.r) din Legea nr.263/2010, dar mai stim ca TOATE prevederile cu privire la militari au fost ABROGATE de OuG.nr.103/2017, ulterior aprobata de Parlament prin Legea nr.177/2018..!
Ca jurist cu experienta in acest domeniu, nu credeti ca am putea invoca valabilitatea celor doua aliniate , al.1) si al.2) ale Art.11 din Legea nr.80/1995, si in prezent ?

Mihai spunea...

În sfârșit are și RoTv emisiune care scoate în evidență "competenta guvernului ". Poate se stinge lumina până se trezesc.
Asta înseamnă rupere de popor sau de problemelor celor de la talpa.
@ Leon
Fa ceva până nu este prea tarziu.
Fa cel putin salariul minerilor cât cel al polițistului local sau al șoferului de la primărie.
Si vezi istruestei să facă stocuri pentru situații excepționale.
Altfel L144 Se duce pe plută.

Gigi spunea...

Polițiștii,actualmente pensionari,beneficiari ai L.223,sunt obișnuiți cu gogoșile,nu degeaba li se spune "mâncători de gogoși".Glumesc,binen
țeles!
Ar fi bine daca ar crește solda de grad în funcție de valoarea S.Min.
Reamintesc și poate că intră pe acest Blog vreun consilier,sau poate chiar dl.ministru,ținând cont de notorietatea Blogului,13.mil.de accesări nu este de ici de colo,spun reamintesc că solda/sal.de grad nu a
mai crescut de 10 ani(2008), lăsăm la o parte indexările.
Noile valori ale soldei de grad s-ar spune că ar fi cele publicate de mine acum câteva zile în premieră,aici.

Huhu Rezea spunea...

Solda de grad pentru un colonel este 24,82% din salariul minim brut, potrivit proporției stabilite în Legea 153/2017.

Pentru anul 2019, un colonel cu studii superioare ar trebui să aibă solda de grad de 583 le, fată de cea de 360 lei din Legea 153/2017, Anexa VI.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Potrivit L 24/2000 de tehnică legislativă, o lege sau o dispoziție de lege odată abrogată rămâne definitiv abrogată, chiar dacă actul de abrogare a fost la rândul său abrogat ulterior.
Repunerea în vigoare a alineatelor abrogate din art. 11 din Legea 80/1995 nu poate să se producă decât printr-o nouă dispoziție legală.
@gigi
Valorile numerice ale soldelor de grad sunt reglementate expres pentru anul 2017 în Legea 153/2017, Anexa VI, Capitolul 2, art. 7, alin (2)
Din acele valori pornesc actualizările proporțional din valorile salariului minim brut. Actualizarea se face prin hotărâre de Guvern.

Mihai spunea...

Prostii cerem ,prostii primim.
Trebuie cerut cu fermitate repunerea în vigoare a art 60 din L223 fără modificări.
Acum este momentul să se bată fierul.
Ceri mult la mpmentul oportun că să primești ceva satisfăcător.
Ceri faramituri, faramituri primești.

Unknown spunea...

Ar fi bine daca am vedea vreun semn si de la dna. Dan in sensul asta dar nu e pe nicaieri. Macar dl.Les da un semn , o promisiune, tot e un pas. La dna.Dan n.am vazut o initiativa rprivind politistii, de cand a fost numita....

Unknown spunea...

Aiureli spuse de dl.ministru, exista lege..s.o pună în aplicare, ce sa mai negociem, de ce alta lege...sau acum se încearcă să ne separe de magistrați? Chiar am ajuns proștii societății ???Vor vedea ei la vot!!!

Unknown spunea...

Aiureli spuse de dl.ministru, exista lege..s.o pună în aplicare, ce sa mai negociem, de ce alta lege...sau acum se încearcă să ne separe de magistrați? Chiar am ajuns proștii societății ???Vor vedea ei la vot!!!

Patrascioiu spunea...

Sunt satul de minciunile mele ca sa le inghit pe ale altora.La MAI nu se aude nimic .Credeți ca MApN face lucruri bune pt. pensii de unul singur?Dacă pana la alegerile europarlamentare nu se va vedea ceva concret mă orientez către alți social democrați.

Vasile spunea...

Felicitarii Domnule Colonel Gachi David si la mai multe!

iceparu spunea...

Nimeni nu da vrabia din mana pe cea de pe gard.Asteptam fapte nu vorbe

CEZAR spunea...

joi, ianuarie 17, 2019
Unknown spunea...bla bla
===============================
Iarta-l Doamne ca nu stie ce vorbeste -scrie !!

ionel bardas spunea...

din cele de mai sus un singur lucru este relevant si anume cit de redusi mintal sint cei care se considera lideri si se bucura ca poate or primi niste maruntis la pastele cailor.RUSINE

ifrim spunea...

Tot respectul pentru militarii care se zbat pentru drepturile noastre,din cauza de,dement chior ne aflam in situatia actuala caci 164 ne tinea cuplati de activi,223 originala la fel,acum incercam cu pasi mici si pe bucatele sa redobandim drepturile avute.Cand se va rezolva daca se va rezolva multi dintre noi vom privi dintre astre ,dar probabil asta e si scopul sa ajungem cat mai putini.Ce ti-e si cu contabilitatea asta parsiva la cheltuielile aiurea ale Elenei de la Cotroceni nu tinea nimeni evidenta!

Leo spunea...

Imi vine sa zambesc ,
când am citit ca ministrul Les , a "insarcinat" pe aceleasi persoane care au produs haosul in sistemul de pensii , ca sa studieze si sa vina cu solutii.
Se vede ca nu are habar. Primul pas era sa-i destituie pe indivizii care au creat haosul. Al doilea pas era realizarea unui AUDIT PROFESIONIST , dar nu cu dr. luK ci cu experti certificati in domeniu. Al treilea pas era sa constituie grup de lucru pt. analiza si gasirea solutiilor cu expertii participanti la AUDIT si cu profesionistii din domeniu din MFA , altii decat cei care au creat haosul si care au fost dati afara prin pasul 1.
Pasul 4 era formularea unui raport PROFESIONIST de catre grupul de lucru de pasul 3 , in care sa se evidentieze solutiile ce trebuiesc propuse. Iar la pasul 5 sa fie elaborat actul normativ.
Asa se lucreaza in lumea civilizata a anilor 2019 , nu ca pe vremea PCR-ului....

Huhu Rezea spunea...

Ca orice actualizare, și actualizarea în funcție de majorarea soldei de grad se va regăsi doar în cuantumul calculat/recalculat/actualizat al pensiei militare, nu neapărat și în cuantumul în plată.

Pop Iuliu spunea...

In eventualitatea ca prin Legea de aprobare a OUG114/2017 se va aproba un amendament in sensul ca pensiile militare se Actualizează concomitent cu majorările soldelor de grad ale cadrelor in activitate, ma tem ca și acea lege de va rămâne blocată la vreuna dintre comisiile Camerei Deputaților așa cum se întâmplă și cu OUG-urile 57/2015 și 59/2017.
Dacă era așa hotărât sa materializeze promisiunea, domnul ministru ar fi solicitat Guvernului sa emită o noua OUG.
Speranța mea ca Legea de aprobare a OUG 117/2017 sa treacă cu celeritate prin Parlament vine prin prisma faptului ca, urmare a presiunilor exercitate de mediul economic și cel bancar care cer amendarea unor prevederi ce ii privesc, respectiv la renunțarea aplicării la unele taxe și impozite instituite prin acest act normativ și doar poate așa vor fi materializate eventualele demersuri privind actualizarea pensiilor de grad concomitent cu creșterea soldelor de grad ale cadrelor in activitate.

John spunea...

Viceamiralul Emil „Cico” Dumitrescu a murit. În decembrie 1989 a participat direct la instalarea psihozei cu „teroriștii”
https://youtu.be/4viLmtJ07BE

Iulian Mareș spunea...

Să-i fie țărâna ușoară și despre morți numai de bine!

Leo spunea...

Amabilul ne spune ca : " Ca orice actualizare, și actualizarea în funcție de majorarea soldei de grad se va regăsi doar în cuantumul calculat/recalculat/actualizat al pensiei militare, nu neapărat și în cuantumul în plată."
Cum "se va regasi" , daca prin Art. VII din oug 59 , începând cu 15.09.20147 nu mai exista actualizari decat cu indicele de inflatie ?
Poate se va regasi la cei activi care se vor pensiona , dar in nici un caz la cei pensionari pana la 15.09.2017.
Apoi povestea cu avocatul impotriva poporului , este tot o MARE GOGOASA.
Eu nu am nici un pic de incredere in capoatele visinii si in avocatul impotriva poporului.

Liviub spunea...

La multi ani tuturor!
Conform traditiei la romani: Inca o comisie...!
Nici nu mai stiu daca pluralul pentru vis este vise ori visuri !!!

Leo spunea...

Pluralul este wisky......

kostas spunea...

Cunoaste cineva sigur, daca au fost marite pana acum soldele de grad la cei activi fata de cuantumurile date in legea 153? Din 2017, de cand a aparut legea s-a marit de 2 ori salariul minim,la 1 ianuarie 2018 si 2019 Solda de grad la activi s-a marit? Daca nu, atunci nu are rost sa mai credem ca noua o sa ne mai dea ceva. Numai minciuni ne spun.Daca erau corecti dadeau imediat o OUG.Ce era mare lucru? Dar nu vor. Ei vor sa traga de timp pana la urmatoarea intalnire cu sindicalistii si cu asociatiile, cand iarasi vor promite minciuni si tot asa. De ce fac ei asa? Fiindca pot si ne cred prosti, deoarece nu poate sa-i impiedice nimeni.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ NORABILE, CE DREPTATE SE FACE DACA EU RAMAN CU PENSIA DE 1000 LEI, DIN 2010?! ASTA E DREPTATE?CEI SUB 2000 LEI 1 LEU N-AU PRIMIT! GACHI SI GASCA S-AU DUS SA CREAASCA DOAR PENSIILE MARI SI FOARTE MARI,DE AIA NU-I SUPORT! @ LEONARD, VEZI CA EI NU VOR DREPTATEA DECAT PENTRU CEI CU PENSII URIASE, SI TOT CU TRIBUNALUL O S-O FACEM?

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,

Așa este! Au băgat limită stânga 5000 lei și dreapta ... + infinit!
Ghinion! Cum ar zice Bizarul.
Las că va face Gabi și Ponta dreptate, adică o poantă!

Alex spunea...

D.le Huhu Rezea,
In 2018 mi-ati spus sa depun actele ptr.pensie militara prin 2022,ptr.a beneficia de majorarile s.f.ale activilor.Fiind in rezerva din 1994 ,nu am mai avut rabdare si in acest an 2019 am depus dosarul.La semnarea fisei am observat ca sau folositcoef.din 2009.L-am intrebat pe subof.de la bir.cadre al C.M.J.de ce nu apare marirea cf.O.U.G.114 si mi-a spus ca ei nu au primit nimic.Urmeaza sa primeasca normele de aplicre.A trimis apoi dosarul la C.P.S.Va rog sa imi spuneti daca eu,incadrat la art.19 voi beneficia de vreo majorare.Daca va fi cazul cei de la C.P.S.,vor face modif.necesare?

Huhu Rezea spunea...

@Alex
Indiferent pe ce articol vă pensionați în anul 2019, prevederile art. 59 și 60 din L 223/2015 modificate prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018 vi se aplică începând cu anul 2020. Nici CPS nu vă poate indexa pensia cu 1,3% pe anul 2019. Ca să beneficiați de indexarea de 1,3% trebuia să fiți în plată la 31 12 2018. Nu-i nimic, ați prins în schimb majorarile soldei de funcție...poate și grad prevăzute de art. 38 al L 153/2017 pentru anul 2019. Păcat că nu ați avut răbdare să mai așteptați, ca să le prindeți și pe celelalte, pâna în 2022. Cred că lucrați si in civil.

Leo spunea...

@ Alex ,
Mare surpriza vei avea când vei primi decizia. Te vor "actualiza" guleratii de nici no sa-ti vina sa crezi ceea ce speri acum . Te rog sa ne spui daca am avut dreptate , când vei primi decizia de pensionare. Pana atunci , daca as fi in locul tau , as studia temele blogului începând cu 2016 pana la zi si concomitent as cauta un avocat cu ceva experienta pt. lupta dificila care te asteapta cu guleratii.

xxxxxxxxxxx spunea...

Nu mă mir că noul ministru nu înțelege,discriminari de la Baselu se tot fac până în prezent.Comisii și doar atât!
Macar la MApN se mișcă ceva, că la MAI, s-au culcat.
Intrebare-macar beneficiem de actualizare cu inflația?

Mihai spunea...

@Leon
Riscul este ca dacă ti-o măresc cu majorarea solda de grad ăștia ai tăi să mai găsească o combinatie de cuantum compus în așa fel că să iasă mai mică la final.
Adică sa te faca bucuros și sa-i lauzi ca ti-au lăsat în plată și indexat cu nimic virgulă ceva cuantumul avantajos.

Leon spunea...

T3, avand si studii juridice, poate propui un amendament de completare a Art.84 din OuG. nr.114/2018, prin care actualizarea soldei de grad pentru pensionarii militari sa nu mai fie blocata de Art.59 si Art.60 din Legea nr.223/2015, privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare..!

CEZAR spunea...

Imi place cand vad ca se plang astia de la MAI..adica ..militarii doar la pensie ..!!!
Ei care oricum au de 3x cat militarii de la MFA...

Alex spunea...

D.le Huhu Rezea,
Un comisar in rezerva a spus ca O.U.G.114 nu are nici o treaba cu pensionarii.I-am explicat ca eu nu sunt inca pensionar si ar fi normal ca prev.referit.la cresterea s.f.,sa se aplice la baza mea de calcul,deoarece aceasta se actualizeaza la zi ,la data deschiderii dr.de pensie.Dl.comisarsustine ca O.U.G.114 este numai ptr.activi.Nu stiu ce sa mai cred.

Huhu Rezea spunea...

@alex
Într-un fel comisarul are dreptate. Modificările aduse prin art. 84 al ordonanței se referă la activi, ca d-ta, care se pensionează.
La pensionare beneficiezi de toate creșterile soldei de funcție produse până în acel moment.
Totuși, indexarea reglementată și prin OUG 114 se aplica numai celor deja pensionați până la sfârsitul anului precedent.
Tine aproape și nu te mai lua doar după ce spun alții. Aici operam cu legea.

Alex spunea...

D.le Huhu Rezea ,
Va multumesc foarte frumos.Astept sa imi vina decizia si va voi tine la curent,daca nu va deranjez.Poate voi avea nevoie de sfatul dvs.
Cu respect!

Alex spunea...

D.le Huhu Rezea,
Eu sunt activ in viata civila din 1994.Am crezut ca este vorba doar de militarii activi.Cu respect!

Leo spunea...

Epistola a scmd catre MF

http://sindicatulcmd.blogspot.com/2019/01/adresa-scmd-catre-ministrul-finantelor.html

Huhu Rezea spunea...

@Stelian Palagheanu.
Ce mai aștepți?
Nu spune OUG 56/august 2017 că solda de funcție, în cuantum compus, conform art. 5 din OUG nr.1/2010, nu mai mică de 1450 lei, se majorează cu 15%?

Leon spunea...

@Leonard, ministrul Teodorovici o sa i trimita la cei care au copt Art.84 din OuG.nr.114/2018, adica la guleratii Armatei..!

Leo spunea...

@ Leon
Asa este.
Daca iti mai amintesti , Dogaru ne spunea acum un an , ca a obtinut o audienta la TT pt. a discuta despre neconstitutionalitatea oug-urilor 57 & 59. Ai mai auzit ceva despre acea audienta ? Eu nu. Dar poate nu sunt informat.
Cred ca este un mod de lucru la scmd adica sa pornesti demersuri in care nici tu nu crezi. Este o forma de MIMA.
@ Stelica , te rog sa ne spui pasii ce-i vei face. Daca ai nevoie de inspiratie , atunci sa sti ca Flavius mai are ceva documentare si am inteles ca este si milos..

Leo spunea...

@ Stelica
1) BRAVO Stelica
2) Mare minune sa primesti Hotararea de la comise. Leon o astepata de 2 ani.
Depinde de ce ceri in capetele de cerere . daca ceri ceva "anume" atunci MFA-ul are calitate procesuala pasiva. De fapt el cam are pt. tot ceea ce reprezinta pensii militare , mai putin EMITEREA de DECIZII de PENSIONARE .
3) Comisia va rasounde doar ca sa incurce procesul si când va vedea ca a fost contestata la Tribunal decizia de actualizare.
4) Corect. Dar in plus mai trebuie sa ceri in acele "precizari" si sa fie introdusa Comisia in cadrul juridic pasiv , ca doar Hotararea pe care o contesti prin acele completari este emisa de ea. NU , pe MFA , ci pe COMISIE . Pe MFA daca ceri sa declasifice acte.
5) Corect.
6) Foarte CORECT . Si multe acte inutile , neconcludente si nepertinente cauzei ca sa confuzioneze pe instanta si pe reclamant. Dar nu e cazul tau.....
PS
Foarte corect..

Leon spunea...

Sa nu ne imbatam cu apa rece ! Nu stiu ce propunere de amendare a OuG.nr.114/2018, vor face guleratii din MApN, dar sigur vor gasi o formula in care vor compara majorarile si indexarile pensiilor militare aflate in plata, cu valoarea gradului din HG.secretizata.
De exemplu pentru gradul de Lt.col, plecand de la suma de 336 lei din anul 2008, adaugand 10% + 5% + 5,25% + 1,3% + 6,547%( CCBS) s-ar obtine aprox.440 lei; diferenta intre 490 lei din HG si 440 lei, obtinem o majorare ....substantiala de 50 lei pentru un pensionar, cu gradul de Lt.Col...!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Greșit!
Valoarea numerică a soldei pentru gradul de Lt.col este 340 lei, potrivit L153/2017, Anexa VI, capit. 2, art. 7, alin 2, ceea ce reprezintă 23,44% din valoarea salariului minim de la acea dată, de 1450 lei.
Actualizarea soldei de grad se face prin Hotărâre de Guvern. Ai auzit de vreo asemenea hotărăre în anul 2018?
Anul acesta, solda de grad pentru Lt col ar trebui să fie 2080 x 23,44% = 488 lei

Leon spunea...

@Huhu Rezea, am gresit cu 4 lei la Plecare(340-336) si cu 2 lei la Sosire(490-488) si 48 lei in plus fata de 50 lei..!
Eu n-am gasit inca o propunere de completare a Art.84 din OuG.nr.114/2018.
Dvstra ati gasit ?

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Nu este nevoie de o ordonanță, ci trebuie doar o simplă hotarăre de guvern, de aplicare a articolului menționat mai sus din Legea 153/2017. Pentru pensionari nu ar avea nicio relevanță cât timp există OUG nr. 59/2017.
Inițierea unei astfel de hotărâri este o treabă în grija juriștilor și finanțistilor din sistemul de apărare, pentru că nu miniștrii sau șefii de instituții militare urmăresc punerea în acord a legislației privind salarizarea personalului militar.

Leo spunea...

"Treaba" sa "manopera" da , este in grija contopistilor.
Dar POLITICILE in domeniu sunt OBLIGATIA , ATRIBUTIA si RASPUNDEREA ministrilor si a guleratilor cu functii de decizie.
Altfel spus , un croitor iti face niste pantaloni , dar tu trebuie sa-i spui daca-i vrei bermude , evazati , fara buzunare si fara prohap si cu elastic la talie in loc de curea....
Ministrii si sefii TREBUIE nu numai sa urmareasca aplicarea politicilor elaborate de ei ci sa si intervina când contopistii au probleme de aplicare.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, un calcul mai simplu pentru a afla valoarea soldei de grad pentru anul acesta:
Se adauga la sumele din Legea nr.153/2017, Cpt.2, Art.7, alin.2, procentul de 43,44%, ce reprezinta raportul dintre 2080 lei(salariul de baza minim brut pe tara din anul 2019) si 1450 lei(salariul.... din anul 2017): 2080:1450 = 43,44%; pentru Lt.col, 340 lei + 340 x 43,44% = 340 + 148 = 488 lei, ar trebui sa fie solda de grad in anul 2019. Un calcul mai simplu pentru fiecare grad in parte.

nelu spunea...

Frecus la un picior de lemn.Se pare ca dl.ministru Les,nu mai poate asa dintr-o data,de grija noastra,a pensionarilor militari si cum in mintea/gandirea dumnealui de soldat nesatisfacut,incearca sa initieze tot felul de smecherii,chichite,elaborate sa inlature,daca nu integral, cel putin in marea lor majoritate discriminarile la care au fost supusi pensionarii militari.Lasati gargara pentru o mai buna igiena O.R.L.d-le ministru,iar pentru noi astia care,spre disperarea voastra,nu mai murim asa cum ati dori voi,anulati O.U.G.-urile 57 si 59 introduse abuziv in legea 223/2015 si-apoi dati-va demisia din fruntea armatei,nu de alta,dar firea si crezul dvs.launtric,nu se pupa cu ce stiu eu despre, inca,aceasta institutie.Rezerva armatei a cam adormit,dar nu uitati ca somnul ratiunii...

nelu spunea...

Frecus la un picior de lemn.Se pare ca dl.ministru Les,nu mai poate asa dintr-o data,de grija noastra,a pensionarilor militari si cum in mintea/gandirea dumnealui de soldat nesatisfacut,incearca sa initieze tot felul de smecherii,chichite,elaborate sa inlature,daca nu integral, cel putin in marea lor majoritate discriminarile la care au fost supusi pensionarii militari.Lasati gargara pentru o mai buna igiena O.R.L.d-le ministru,iar pentru noi astia care,spre disperarea voastra,nu mai murim asa cum ati dori voi,anulati O.U.G.-urile 57 si 59 introduse abuziv in legea 223/2015 si-apoi dati-va demisia din fruntea armatei,nu de alta,dar firea si crezul dvs.launtric,nu se pupa cu ce stiu eu despre, inca,aceasta institutie.Rezerva armatei a cam adormit,dar nu uitati ca somnul ratiunii...