Un produs Blogger.

marți, martie 26, 2019

Muzeul Aviației din Medias, în casa memorială pentru sasul Hermann Oberth, savantul rachetelor care a participat la programul lui Hitler de înarmare

14 comments
Hermann Oberth s-a născut în anul 1894 la Sibiu. A fost, alături rusul Konstantin Țiolkovski și americanul Robert Goddard, unul dintre cei trei părinți fondatori ai științei rachetelor și astronauticii. Cei trei nu au colaborat niciodată, în mod activ, concluziile cercetărilor lor fiind în mod esențial identice, deși cercetarea a avut loc în mod independent.
Pasiunea pentru rachete i se trage de la lecturile din copilărie a cărților lui Julles Vernne
Studiile despre fizică le-a început după primul razboi mondial la Universitatea din Munchen.
În 1922, lucrarea sa de licență despre știința rachetelor a fost respinsă la Universitatea din Heidelberg, fiind considerată utopică. Lucrarea a fost totuși tipărită folosind fonduri private și a produs controverse în presă. Hermann a comentat ulterior că s-a abținut, în mod deliberat, să scrie o altă lucrare de licență, cu scopul declarat de a deveni un om de știință mai valoros decât cei care i-au respins-o, chiar fără a fi recunoscut de aceștia. Oberth a fost un critic al sistemului de învățământ al vremii, comparându-l cu o mașină cu farurile ațintite înapoi, lipsită de viziune de viitor. Își susține licența cu aceeași lucrare în 1923 la Universitatea din Cluj, sub conducerea profesorului Augustin Maior. În 1923, Hermann Oberth a primit titlul de „profesor secundar” și a fost numit la un liceu din Sighișoara. Este perioada în care a locuit în cladirea din Mediaș, clădire în care ,în anul 1994 a fost amenajat Muzeul Aviației.
În 1938, familia Oberth s-a mutat din Sibiu. Mai întâi s-a mutat în Austria, unde a lucrat la Colegiul Tehnic din Viena, apoi în Germania, unde a lucrat la Colegiul Tehnic din Dresda, ajungând în final la Peenemünde , angajat sub numele fals Fritz   Hann centrul de cercetare al Armatei lui Hitler pe o insulă din Marea Baltică unde Wernher von Braun construise deja celebra racheta V-2.
A decedat în decembrie 1989.




14 comentarii:

ionmorarucluj spunea...

Ca artilerist va pot spune ca am studiat din opera savantului H. Obert fiind data ca bibliografie de studiu in scoală.
Am vizitat in anul 2000 si Muzeul din Medias si am aflat lucruri interesante.
In muzeu se afla si costumul de astronaut al gen ing Prunariu ,inclusiv capsula cu care a amerizat.
H. Obert si-a inventat rachetele intr-un laborator pus la dispozitie de catre rege la Scoala militara de aviatie din Medias.
Se spune ca daca in drum spre scoala la care preda sau laborator îi venea vreo idee se oprea si umplea trotuarul de schite si calcule.
Este considerat parintele zborurilor spatiale. A participat si la programul NASA .
La fel ca Vuia , Vlaicu a fost obligat sa-și desavârseasca opera in tarile dezvoltate. Întâmplarea a facut ca sa-și desavarseasca opera intr-o perioada nefericita a istoriei în Germania.
Am inteles din muzeu ca a colaborat prin corespondenta amicala si cu savantii ruși. Apoi cu americanii, unde cu elevul sau von Braun au pus pe picioare programul spatial american.

În 1929, apare opera fundamentală a lui Hermann Oberth, "Căi ale zborului interplanetar". Pionierul zborurilor aeriene, Robert Esnault - Pelterie, a numit această lucrare "Biblia astronauticii ştiinţifice". De altfel, ea va fi distinsă cu "Premiul internaţional pentru ştiinţa zborurilor interplanetare".

iceparu spunea...

Huhule iar umbli cu strambe.Te folosesti de interesul nostru pentru pensii ca sa ne aburesti cu propaganda.
Logic e sa avem asteptari de la PSD ca doar el e la guvernare.Nu ne trimite la Iohan ca nu el decide.
Cu tot respectul dar nu suport aburelile.
Atata timp cat legea pensiilor a fost maltratata iar PSD nu o modifica nu vom avea succes in justitie si nu mai arunca pisica moarta la gulerile albe ca in fond ele executa ordinele mimistrului pana una alta pesedist.Mai nou nu mai mi s-au decontat medicamentele.

Iulian Mareș spunea...

Numai că Vuia nu înarma nemții in mod direct!
Eu kiar mă mir cum de nu a revendicat și casa asta sasul mare și nehotărât!? A ratat clipa și prezentul și viitorul nu-i aparțin!

Iulian Mareș spunea...

Nenea tata lui Iceparu,
Îți reamintesc (în caz că știai și ai uitat- bat-o vina de bătrânețe) că, ăsta, KWI, că și înaintașii lui au făcut parte și face din EXECUTIV!
Este ultima meditație moka, căci și eu vreau 7 case... pt că am numai 2!

Iulian Mareș spunea...

Curiozitati....
Cum suna vocea lui Adolf.....

https://playtech.ro/2015/o-inregistrare-secreta-arata-cum-vorbea-de-fapt-hitler-in-viata-de-zi-cu-zi/

Mihai spunea...

Din câte se vede domnul Huhurezea face investigatii să vada ce este si ce nu minciuna in privinta retrocedările.
Daca a început cu a asta a dat-o în bara . Este a statului roman cedata de urmasii savantului, asa cum sunt multe altele si se afla în patrimoniul Muzeului National al Aviatiei cu sediul la Bucuresti ca sectia ”Rachete si spatiul cosmic ”.
Sper ca d-nul Huhurezea cu spiritul fin de observatie in privinta calitatii de gospodari a sasilor a observat modul de intretinere de catre statul roman (mapn) a fatadei stradale a acestei cladiri,fatada compusa din doua culori vizibile (un alb invechit si un alb proaspat) .
Asta ne spune ca de acolo o fi cazut cândva tencuiala si ”ai nostri” i-au tras o cârpitură specific ”administratie romaneasca”. Ce conteaza ca este la vedere si ca pe acolo trec ca vizitatori si spectatori oameni cu pretentii si probabil invitati la diverse simpozioane.
Daca asta-i in fata vă puteti da seama ce o fi prin spate.
Cam asa ar arata ,chiar mai rău toate cladirile retrocedate ,daca nu erau ingrijite de sasi si date circuitului public. Vedeti fosta Casa a Pionierilor din Sibiu ( o fosta vila superba-conac) aflata in patrimoniul Inspectoratului scolar . O ruina cu tencuiala cazuta si pe exterior si pe interior. Acum de nevoie o refac fiindca ca nu au unde muta activitatile specifice din cladirea bisericii evanghelice care își extinde spatiul cu doua clase de grădinită- grupa pregatitoare (copii 90% romani) .
Sper ca d-nul Huhurezea sa continue investigatia si sa depisteze de cate astfel de imobile cedate de sasi (nerevendicate) se foloseste statul roman prin institutiile sale. Sigur va gasi cateva sute ,daca nu cu cateva sute peste mie. Poate extinde documentarea si in privinta caselor sasesti lasate statului dupa plecarea sasilor in RFG. Sigur va avea surprize extraordinar de mari.
Muzeul asta adăposteste material stiintific mult peste capacitatile unor ”distinsi luminati” precum @ Mares sau @ M ,etc.

Mihai spunea...

@ Mares
Si Eistein ,direct sau indirect ,cu stiinta sau fara ,a contribuit la cea mai mare tragedie umana la momentul respectiv. A exprimat chiar regrete tardive în acest sens .
Savantii au însa regulile lor si îsi sacrifica si familia pentru a pune în practica stiinta din ceier.
Asa ca nu trebuie sa spurci dumneata acest topic cu aiureli care-ti trec prin cap.
Cred ca stii ca Brancusi de sarac ce a fost în tara asta a plecat pe jos la Paris neavand bani de drum si având demnitatea de a nu cere mila cuiva. Dupa ce l-a prins o ploaie zdravana pe drum si s-a imbolnavit a fost nevoit sa faca apel la un prieten care i-a trimis bani si si-a continuat drumul. Acolo a produs capodopere universale iar cănd s-a întors acasa v-a spus ”vouă” , ” v-am lasat ......... si vă gasesc mai .........” . Acum tot asa v-ar spune in mod sigur.
Vlaicu si Vuia ,Obert si multi altii au plecat de aici din lipsa mijloacelor tehnice si a sustinerii pentru a își pune în aplicare capacitatile inventive . Si ne putem mandri cu toti.
Am ajuns din nou acolo că tot acesti nenorociti de occidentali ofera locuri de munca pentru 5 milioane de romani scaldati in neajunsuri pe aici din indiferenta statului roman.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Te poticnesti în nimicuri.
Putini știau ca unul din savanții care au pus bazele teoretice ale zborurilor cosmice și a lucrat la programul nazist de inarmare s-a născut la Sibiu, în Austro-Ungaria și a locuit în Mediaș, România.
Crezi ca mai contează dacă a fost proprietar sau a locuit cu chirie în Medias?
Am crezut ca vrei sa facem publicitate Muzeului din Medias, administrat de Aviație, nu jafului imobiliar cu casele sașilor.

Mihai spunea...

@ Huhurez
Tot respectul pentru ideea dumneavoastra.
Ar fi bine sa inteleaga si altii lucrul asta. Felicitari. Si felicitari mult mai multe daca nu trimiteti la spam ultimul comentariu . Nu vă implica deloc .
Felicitari încă odată pentru aceasta minunata idee de promovare a volorilor din aviatie si cosmonautică.
Fiindcă azi mi-am recuperat ”fb”-ul pentru detalii îl gasiti la mine printre prieteni pe d-nul Tutrturică -istoric si director in cadrul Muzeului National al Aviatei - Bucuresti.

Iulian Mareș spunea...

T/Lufthansa
Prin modul cum gândești, tu spurci!
Adevărul doare kiar și pe Einstein!
Ce ai vrea să cădem prada ipocriziei? Și Fermi Enrico a fost alături și condus cercetările pt bomba N, însă noi trebuie să reliefăm ambele laturi, altfel am fi falși și monștrii asta așteaptă!
Deci raus plăcut!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
știi ce vrea să spună mesianicul blogului?
Casa s-a salvat de la colecția de 7 case pt că nu era savantul proprietar, căci dacă era, respectiva casă ar fi completat firma imobiliară marca KWI!

Patrascioiu spunea...

Mares când liberalii au fost singuri la guvernare?Tu amesteci pedelistii lui Basescu cu liberalii.Dacă te referi la guvernul lui Ciolos iar ești aiurea fiindcă acel guvern a fost ceva ștransura vrând nverand la mana Pesedeului.
Nu am garanția ca dacă peneleul ar fi fost singur la guvernare dărâmă munții. Așa ca băiețica dacă tot susții Pesedeul ai pretenția spre binele tău sa-ți acorde drepturile .
Huhu Rezea@mă pui în situația sa mă dezbrac de caracter.Dacă te pretinzi ca ești mare scula prin PSD spune-le ca dacă vor voturi sa accepte egale pensii pentru toți pensionarii militari aflați în aceeași situație juridica,sa acorde ajutoarele la cei care au dreptul,sa nu confiște pensia suplimentara etc.Ce fel de echitate e ăsta ca exista pensii diferite la funcții egale,grade egale ,vechime egala etc numai ca unul s-a pensionat în 1998 și altul în 2016?
Atâta timp cât PSD nu rezolva inechitatile și nedreptățile în opinia mea nu este mai bun decât PDL-ul lui Basescu.
Propaganda ta va prinde când PSD va face ceva bun substanțial pentru noi.Nu ne mai trimite prin instanțe fiindcă insuccesul nostru este dat determinat de legea strâmbă. Am convingerea ca nu mă vei cenzura.

Iulian Mareș spunea...

GP,
Tu kiar ai intelect la limită! Unde ai constatat că eu țin parte PSD?
Fă un efort intelectual și nu-mi atribui ceea ce nu am afirmat! Este mult ce îți cer? Sper că poți, încă!
Poți să ai orice simpatii politice, poți să crezi și în balegă, te voi combate, dar te accept așa cum ești!
Sunt sigur că ți-ai găsit structura care te reprezintă și în care îți pui năzuințele și îți urez succes, dar să știi că ne poți împărtăși și nouă, căci poate suntem noi orbii!

PS - folosesc termenul GP cu sens clar peiorativ, dat fiind expresia știută: ofițeri de armata și ofițeri de GP!
Și ar fi cazul sa postezi sub un singur nume și acela real și nu să te ascunzi ca lașii, ce au ceva de ascuns!

Iulian Mareș spunea...

Băiețică-fraierică,
Tu kiar nu tii minte când PNL a guvernat solist dând afară din guvern toate spurcăciunile PDL, de murea Kioru?
Ai mari lacune atunci! Mai spală jamba o dată și afli!
In rest....că la resturi te pricepi, orice construcție care pornește de la o afirmație falsă este falsă în totalitatea ei, gen completele de 5!
Ai priceput? Pot relua cu viteza mică până bagi la capul#!