Un produs Blogger.

vineri, martie 29, 2019

O instanță a ridicat decretele prezidențiale de numire/revocare a unor demnitari la rangul de acte de comandament militar.

15 comments
Ministrul Apărarii Naționale a atacat în contencis administrativ decretul președintelui Iohannis, nu al sefului CSAT, prin care prelungise mandatul generalului Ciucă în funcția de sef al Statului Major al Armatei cu încălcarea procedurii stabilite de lege.
Stupoare!
După ce la primul termen, Curtea de Apel Bucurețti a suspendat Decretul prezidențial, deși putea să nu o facă, dacă nu avea indici rezonabili de nelegalitate, ieri a dat o sentință de inadmisibilitate :
”Respinge că fiind inadmisibilă în privință controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art.2 alin.1 lit.l) din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ”


Ce presiuni puteau interveni asupra judecătorilor ca să încadreze respectivul decret la categoria actelor de comandament militar, când teoria de specialitate îndeamnă la prudență în acest sens, mai ales că președintele emite un asemenea decret în calitate de președinte al României, nu de autoritate militară?

Foto Gțndul: Iohannis s-a întțlnit cu magistrații acum 2 zile pentru referendum

           „ Pentru a inlatura problemele aparute in jurisprudenta sub incidenta vechii legi, actuala lege a contenciosului administrativ defineste actul de comandament cu caracter militar in articolul 2 litera j), acesta reprezentand „actul administrativ referitor la problemele strict militare ale activitatii din cadrul fortelor armate, specifice organizarii militare, care presupun dreptul comandantilor de a da ordine subordonatilor in aspecte privitoare la conducerea trupei in timp de pace sau razboi ori, dupa caz, la indeplinirea serviciului militar”.
            Din continutul acestei definitii, rezulta ca in sfera notiunii intra toate ordinele si instructiunile de serviciu privind masurile de pregatire a trupelor, mobilizarile si concentrarile de trupe, atribuirea si efectuarea de comenzi, manevre, exercitii si operatiuni militare.
            Ratiunea sustragerii acestei categorii de acte de la controlul de legalitate consta in a asigura spiritul de disciplina al subordonatilor, dar si „acele conditii de energie, capacitate, unitate si rapiditate necesare operatiunilor militare”.
            Este neindoielnic faptul ca restul actelor care emana de la autoritatile militare si care nu apartin celor definite prin art. 2 litera j) din Legea contenciosului administrativ vor putea fi atacate in fata instantelor judecatoresti de contencios administrativ. Este vorba despre actele contractuale, actele de gestiune incheiate de autoritatile militare cu diferite persoane in vederea aprovizionarii, pentru a se asigura functionarea serviciului de aparare nationala, actele de administratie militara sau actele autoritatilor militare cum ar fi cele care privesc numiri in grad, avansari, acte de sanctionare, de punere in retragere, de pensionare sau, in termeni actuali, acte legate de managementul resurselor umane.

Dicționar juridic
ACTE DE COMANDAMENT CU CARACTER MILITAR (contencios administrativ), sunt acele acte pentru înfăptuirea cărora legea a stabilit limite puterii discreţionare, anumite condiţii şi formalităţi necesare pentru ca actul să fie valid. Acestea pot fi: acte de comandament cu caracter militar făcute în timp de război (mobilizarea, mişcarea trupelor, concentrarea lor pe linie de atac sau de apărare, înaintarea sau retragerea etc.), şi acte de comandament cu caracter militar făcute în timp de pace (crearea de noi unităţi, desfiinţarea lor, transferarea lor dintr-o garnizoană în alta, delimitarea zonelor de recrutare, concentrări de trupe pentru exerciţii şi manevre etc.).


15 comentarii:

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan spunea...

Se sinucide Leșul sluga infractorului Drac-nea ca pierd stapanii interlopi ai sectei infractionale ''ciuma rosie'' comisioanele grase primite la achizitia de armament ruginit si triplu casat ( f-16 block 25-50,''Patrioate'' etc) ? Maior Dan Aldea.

Patrascioiu spunea...

Situatia a stat cam asa.A expirat mandatul lui Ciuca.Les a venit cu propunerea sa fie numit in locul lui Ciuca nu loctiitorul sau cdt. arme ci altul.Curios e ca cel propus a fost la trecut cdt. arma.Les a recurs la o inginerie .Individul propus sa fie numit cdt. arma si in acelasi timp sa fie si numirea in locul lui Ciuca.Iohan din motive de el stiute nu a acceptat ingineria.Uite asa au cazut doi la mijloc.Ca totul sa fie bine si la locul lor cei doi in cauza trebuia unul sa-si dea demisia si celalalt sa nu accepte numirea.Parerea mea.
Unde esti M-alule sa vii cu o ideie specifica congolezului?

M spunea...

Se vorbește că vina ar aparține juriștilor de la MApN. Am să revin dacă am să am amănunte. Oricum nu e definitivă și se str corecta.
Amuzanți sunt rezistenții care clamează "victoria lui Johannis". E mai mult înfrângerea unor diletanți în ale dreptului cu grade pe umeri.

Dan B. spunea...

A funcționat protocolul secret semnat de gl Hăpău?

Militar de la 14 ani spunea...

MApN în frunte cu referentul la achiziții Leș s-au făcut de râs. Era și normal atât timp cât nu au reușit să facă o propunere legală. Președintele a acționat legal, dovadă fiind hotărârea judecătorească.
Dacă are minte Leș, poate va reuși în final să facă o propunere legală. Dacă nu atunci Ciuca va mai sta 1 an chiar dacă nu are niciun merit pentru asta.

Patrascioiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Iulian Mareș spunea...

Ice,
Știi ceva, tot de pe aici, dar nu știi tot!
Les a solicitat numirea gl Scarlat ca șef SMFT, ca apoi să-l propună șef SMAp cu ceva timp înaintea ședinței CSAT!
Gl Scarlat a fost și locțiitor șef SMG și șef SMFT, apoi a plecat la Bruxelles!
Grația și disgrația nu sunt reliefate de 2-3 luni! ......
Acum s-a deskis o oportunitate pt un al 3-lea și cred că este mai bine.
Mai multe nu trebuie să știi, pt că nu te ajută la nimic!!

Antonim spunea...

Subţire sentinţa pe inadmisibilitate. E posibil totuşi, având în vedere că judecătorul din acest proces a fost şi procuror militar, să existe suficiente argumente pentru această decizie. Vom vedea la recurs, prin mai-iunie. Totuşi articolul are o notă părtinitoare. Nu aceeaşi înverşunare a fost din partea autorului, mai acum o săptîmână la motivarea suspendării din celalalt proces. Şi acolo pot fi constatate prostii cât un munte, redau doar justificarea celei de-a doua condiţii obligatorii - dovedirea perturbarii grave a activităţii Armatei: "mandatul de şef de Stat Major al Apărării este deţinut în mod nelegal de o persoană, care va exercita nelegal atribuţiile legale recunoscute acestei funcţii, luând cunoştinţă, printre altele, de informaţii clasificate secret de stat sau secret de ,serviciu”. Ce spuneţi, era o persoană nou numită şi exista pericolul de a lua la cunoştinţă marile secrete sau nu cumva proasta hotârâre de a merge la proces este ea în sine o perturbare a activităţii Armatei? Ia faceţi un calcul, dacă procesul e câştigat de ministru pînă cel puţin în decembrie după alegeri nu va avea succes cu actualul preşedinte. Dacă pierde ministrul, va fi obligat să- ţină pe Ciucă încă cel puţin 10 luni pe funcţie de la rămânerea definitivă a hotărârii.
Existau soluţii de război mai elegante, spre exemplu CCR: în 2-3 luni era tranşat conflictul, iar inamicii ieşeau mai neşifonaţi. Orice s-ar spune, totul se datorează incompetenţei persoanei ce stă pe fotoliul de ministru. De la celălat n-ai ce aşteptări să ai.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca i-ar ridica lui imunitatea parlamentara, sa raspunda pentru casoaiele praduite!

Huhu Rezea spunea...

@Antonim
Motivarea suspendării nu am publicat-o și nici n-am comentat-o.

Ion Oblemenco spunea...

Pentru militar de la 14 ani @ cum nu are ciucā niciun merit ??? ,, DOAR STĀ ,, !!! nu e suficient , e obosealā made sā stai ! Poate face si ceva calcule despre ce cuantum va avea pensia lui :: 3 lei 5 lei 9 lei .s-o manânce sānātos

CEZAR spunea...

..numa sa-l vezi cum va iesi acum din cort!
Ca l-a speriat ca-i sufla fonctia...

Iulian Mareș spunea...

Nu vă agitați pt că nu aveți motivația; șeful SMAp nu are pârghii directe în interesul d-voastră!
Repet...s-a deskis o altă oportunitate, pt un al 3-lea!

M spunea...

Ciuca are un singur merit evident: a intervenit ca o sluga credincioasa in timpul incidentului cu dna Carmen. In plus a tradat Armata Romana atragand-o in jocul politic. Daca Ciuca avea coloana vertebrala refuza prelungirea pe sest a mandatului facea eventual o propunere pentru inlocuitor si se retragea. Din pacate a dezonorat uniforma iar la o intalnire la care a participat acum vreo 2 saptamani mai multi militari cu rang inalt au refuzat sa dea mana cu el. Pacat ca si-a terminat cariera in noroi!