23 aprilie 2019

Adăugat în: , , , ,

Algoritmul matematic al art. 60 din Legea nr. 223/2015

Mulțumesc domnului cititor J J. Costică pentru transpunerea în formule matematice a dispozițiilor juridice din articolul nr. 60 din Legea nr. 223/2015 privind actualizarea pensiilor militare, în vigoare la 30 06 2017.
Materialul este util și pentru experții contabili care vor fi numiți de instanțe în judecarea contestațiilor la deciziile de actualizare emise de CPS din MApN și SRI.

Metodologie de actualizare
25 comments:

brenda spunea...

Daca este asa de clar ,dece nu trimiteti peste tot acesata , la guvern la casele sectorialw de pensii ,la CD la parlament ,lui DRAGNEA lui STOAFA AIA DE OLGUTA algoritm probabil foarte bine bocumentat sa il triteti si celor care sant adunati in comisia aia in baza
ordonantei daca doarnoi aflam ,ce sa facem ,doar sane multumim ca cineva stie ce e de facut?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E foarte bun bun la Tribunal si Curtea de Apel, cat si Avocatul Poporului!

Leon spunea...

CPS a MAI in acest fel a procedat la actualizarea pensiilor militare pentru pensionarii proveniti din randul cadrelor militare, fiind totusi mai putini decat cei de la MApN.
Sunt convins ca si CPS a MApN ar fi procedat la fel daca ar fi avut la dispozitie fondurile necesare pentru plata pensiilor majorate..!
Interesanta si a doua varianta de calcul pentru actualizarea pensiei, prin aplicarea procentelor de 85% si 20% la diferenta dintre baza de calcul din cele doua decizii, actualizare si recalculare/stabilire.
Am facut si eu un calcul cu aceasta varianta si mi-a rezultat o suma cu 67 lei mai mare decat indexarea/majorarea de 5,25% din ianuarie 2017; fac precizarea ca in decizia de recalculare din anul 2016, suma obtinuta a fost mai mica cu 20 lei fata de cuantumul aflat in plata in 2016 si cu 115 lei mai putin in decizia de actualizare valabila din 30.06.2017, fata de cuantumul aflat in plata in 2017 si 2018.

Leonard spunea...

- Ba să nu trimită nicăieri asemenea exemple , fiibdca dacă or să vadă Baze de Calcul si Cuantumuri ca cele din exemple ,or sa zica LOV si daddy că "bine le-am facut" si nefericiţi ca Flavius și incă mulți ca el nu or să mai aibă nici o sansă ....
- Apoi "algoritmul" e istorie , e material didactic si nu+i gasesc caracterul de noutate pe care-l aduce .

kostas spunea...

Stimati colegi! De ce voi va referiti in toate exemplele si calcule mumai la pensiile de colonei, lt.colonei? De ce nu faceti si pentru subofiteri si MM.care sunt majoritatea si care au intr-adevar pensii mici? Sa vada si chiorii cu putere de decizie cam ce pensii speciale au majoritatea militarilor. Voi va vaitati, dar dati exemple numai cu pensii mari.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Abia acum face istorie acest algoritm în procesele pe care CPS din MApN și SRI le vor pierde pe banda rulantă în instante.
Crezi ca dtale ți-au actualizat corect pensia?.
Aaaa... ai pierdut termenul de contestare?
Sunt zeci de mii de pensionari în această situație.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Formula este general valabilă, pentru toate gradele și funcțiile.
La exemple se lucrează cu materialul cititorilor.
Ai văzut ce pensie și bază de calcul mici avea pensionarul de la SRI în topicul anterior?

kostas spunea...

Huhu Rezea. Am inteles faptul ca formula este valabila pentru toate pensiile. Eu m-am referit la faptul ca pe acest blog ar trebui facute cunoscute mai mult pensiile mici care sunt in numar foarte mare si care nu sunt atat de speciale. Toti bolovanii cand aud de pensii speciale isi inchipuie ca toate sunt mari. Mai vad si in toate discutiile ca se vorbeste numai de pensii mari si astfel li se intaresc convingerile.

Leon spunea...

Leonard,in MO nr.317/23.04.2019 este publicat ordinul M.72/11.04.2019 care modifica si completeaza ordinul M.123/2015, privind acordarea grupelor de munca in MApN..!
Poate reusesti sa-l studiezi si ne dai si noua amanunte.

Draghici spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
vasile iosif spunea...

Dle H,
Sentinta istorica pe site ul Diamantul.
Pensionar care a castigat actualizarea cu solda de functie de 1450 lei conform HG1/201

7.URA URA,URA...

ionel bardas spunea...

mai nene cu cine tii sau esti cu capul?de ce in calculul matale nu apare elementul salarial COMPENSARE CONTRIBUTIE INDIVIDUALA LA BUGET prevazut de art.19,Anexa 1 la Ordinul MAI nr.31/2016,M.Ap.N.25/2016 etc.? dupa cite vad ca ridici in slava excrocii de la mai este clar de cine esti platit.
R U S I N E.

ionel bardas spunea...

mai nene cu cine tii sau esti cu capul?de ce in calculul matale nu apare elementul salarial COMPENSARE CONTRIBUTIE INDIVIDUALA LA BUGET prevazut de art.19,Anexa 1 la Ordinul MAI nr.31/2016,M.Ap.N.25/2016 etc.? dupa cite vad ca ridici in slava excrocii de la mai este clar de cine esti platit.
R U S I N E.

Leon spunea...

@Vasile, este o premiera ca un pensionar militar castiga in prima instanta actualizarea soldei/salariului de functie la nivelul salariului minim brut pe economie !
Sa astaptam si decizia Curtii de Apel, dupa recurs..!

Pop Iuliu spunea...

@ Leon
Ai perfecta dreptate, dar dacă se hotărârea Tribunalului va rămâne definitiva si in apel, se produce o inechitate, in sensul ca subofiterii/agenții vor avea solda de funcție aproape cât generalii/chestorii, fapt ce va genera ample nemulțumiri si va amplifica scandaloasa situație a pensiilor militare!

Huhu Rezea spunea...

@pop
Nu va fi nocio inechitate pentru ca nu cuantumul soldei de functie va fi minimum 1450 lei, ci cuantumul compus.

Leonard spunea...

TEXTUL de lege precizeaza clar terminologia ca fiind SOLDA DE FUNCTIE si nu "cuantumul compus" , sau orisice altă "inventie" MADE IN GULERAT DFC.
Are dreptate Pop

Huhu Rezea spunea...

"Leonard
Nu guleraţii au dat definiţia soldei de funcţie în L 330-2009, OUG nr. 1/2010 şi L 285/2010.

cjipa spunea...

@brenda
După cum ați observat, materialul se adresează, atât pensionarilor militari, cât mai ales conducerilor celor două instituții (MApN și SRI) și CPS ale acestora, pentru că actualizarea corectă a pensiilor militare la data de 30.06.2017 trebuie să o rezolve aceste două instituții și nu Guvernul sau Parlamentul, întrucât nu e nevoie de nicio lege sau hotărâre a Guvernului.
Din câte știm cu toții, ministrul apărării naționale a fost informat de nenumărate ori cu privire la aplicarea eronată a legii (art. 60 alin. 1 și 3 din Legea nr. 223/2015) de către CPS, dar din păcate nu a dispus nicio măsură reparatorie.

@ionel bardos
Compensarea pentru contribuția la bugetul statului (CIBS) este inclusă în bazele de calcul, atât în cea utilizată la stabilirea/recalcularea, cât și în cea utilizată la actualizarea pensiei.
Nu am înțeles la cine v-ați referit că ridică în slăvi CPS a MAI, la autorul materialului sau la @leon?
În ceea ce-l privește pe autorul materialului, acesta nu ridică în slăvi CPS a MAI, mai ales că în material nu apare nicio referire la acestă CPS.
Trebuie să recunoștem că în privința actualizării pensiilor la 30.06.2017, CPS a MAI a procedat corect și pentru acest lucru trebuie apreciat.
Cât despre rușine, mai ales că nimeni nu este plătit pentru simple aprecieri, nu trebuie să ne fie rușine!

@leonard
Cu privire la nivelul sumelor din exemplele practice, da, sunt cifre din decizii de pensii, dar nu cred că trebuie să dăm exemple numai cu sume de 2.000 – 3.000 lei, când se știe că pensia medie în MapN este de circa 3.300 – 3.400 lei.
Alte categorii profesionale au pensii de zeci de mii de lei și n-au nicio jenă sau rușine pentru că sunt pensii stabilite în baza legii.
În ceea ce ne privește pe noi, pensionarii militari, trebuie să depunem eforturi, prin asociații, comitete, ligi etc., pentru a determina pe decidenți să dispună aplicarea corectă a legii, iar acolo unde legea este inechitabilă să fie corectată.

@huhu
Pentru cei care nu au reușit să facă contestație la decizia de actualizare a pensiei în termen de 30 de de la comunicare, cred că ar putea solicita CPS a MapN, în baza art. 65 din Legea nr. 223/2015, revizuirea acesteia, mai ales că în decizia de actualizare, invocând neaplicarea corectă a art. 60 alin. (3) din lege și faptul că prin rea-credință CPS a MApN nu a înscris în decizie toate elementele pensiei, ca în deciziile de stabilire/recalculare, ci o sumă globală, care ar fi pensia actualizată.
În plus de acest lucru, actualizarea s-a realizat după o procedură neformalizată și netransparentă.

BONIFATIE spunea...


Iată că asociaţiile se luptă, ca să-i răspund d-lui CJIPA la ce i-a comunicat d-lui LEONARD.

"COMUNICAT Nr.10 din 23.04.2019
Astăzi, 23 aprilie, a avut loc o nouă ședință a grupului de lucru (parlamentari, președinți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere, directorii caselor de pensii sectoriale ale M.Ap.N. și M.A.I.) cu privire la eliminarea discriminărilor și inechităților din sistemul pensiilor militare de stat.
S-a convenit o nouă întâlnire a grupului de lucru pe data de 07 mai a.c., în care CPS să prezinte impactul bugetar pe două variante de actualizare a pensiilor militare de stat.
PREŞEDINTELE A.N.C.M.R.R, ,,ALEXANDRU IOAN CUZA”
General-locotenent (r.) //Neculai BĂHNĂREANU//".

... şi, în continuare, concluzia subsemnatului.

Sigur că demersul este lăudabil, însă privind spre politicieni mă gândesc că pentru ei nu este, pe prim plan, înfăptuirea dreptăţii, ci impactul bugetar.
Noi vrem dreptate, adică nediscriminare, iar ei se gândesc numai la bani.
Politruci mercantili care, când îşi dau drepturi, pun în paranteze impactul bugetar. De câţi ani au nevoie pentru a analiza "impactul".
Au un dar de a amâna la nesfârşit soluţionarea unei probleme care poate fi rezolvată în câteva zile.
Când vă mai întâlniţi, în luna mai, spuneţi-le că nu suntem inocenţi şi nu mai ţine "faza" cu Fata Morgana. Am plecat din deşert. Suntem în UE. Daţi-le dvs. rima.
Trist, trist de tot, însă să-i iertăm pentru că suntem în SĂPTĂMÂNA MARE.
Dumnezeu să le dea gândul bun.

Noapte bună tuturor!

Huhu Rezea spunea...

@cjipa
Multumesc pentru sprijin!
Timp de câteva luni m-am zbătut aproape șingur sa demonstrez în diverse variante eroarea de aplicare a actualuzarii pensiilor din anul 2017 de către CPS a MApN și, mai recent, CPS a SRI.
Zeci de mii au citit, putini cred că instituțiile militare pot sa comită asemenea erori... și mai puțini au ales sa conteste deciziile și pentru acest motiv. Știu câțiva care au completat acțiunile și cu un astfel de capăt de cerere, după ce am corectat câteva decizii de actualizare.
Diferența de cuantum după corectare nu este prea mare, neluată în seamă de cei cu pensii de peste 5000 lei
Din păcate,prin necontestarea deciziei de actualizare în 30 de zile de la comunicare... ea devine definitiva și nu mai putem apela la instante.
Revizuirea este alta instituție de drept care depinde în buna parte de bunăvointa emitentului de a indrepta erorile.
Oricum, instanta nu mai poate fi sesizată pe calea contestației, ci pe calea obligației de a face, acțiune ușor de contracarat de CASE pe calea de excepții procedurale.

brenda spunea...

A ATOT MEREU SUNET CA ;;DIN PACARW '' ATUNCI L A USA LOR CA TREBUIE SA SE TERMINE CUAESTE NECLATITATI , PAI DIN PACATE VOTUL MEU DEJA L-AU PIERDUT DACA DIN PVTE DL DRAGNEA NUINTREPRINDE NIMIC IN VAKERA DEPUTATILOE UNDE AU RAMAS INGHETAT TOT CE SPUNEM NOI ACI ,MAI SANT CATEVA ZILE ,DECI SAVEDEM

Gigi spunea...

@Brenda
Nu o luați ca pe un reproș,dar vedeți ca tehnica vă cam joacă feste.Trebuie ca înainte de a trimite comentariul trebuie să
Verificați textul,deoarece calculatorul scrie el cam ce dorește în locul d.voastră,de aceea nu se cam înțelege ce spuneți.
Oricum,bine ați revenit.
Sunteți inconfundabilă chiar dacă vă schimbați numele cu care postați.

Draghici spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Brenda,
Bine ai revenit, sănătoasă!
Constat că între timp ați studiat aromâna și preferați să scrieți tot în aromână, de stau cu dicționar ediția 2020, scris de Jiji la P. Albă!
Tuturor ni se mai întâmplă, dar kiar nu înțeleg peste 5%!
...și încep să-mi pun probleme: poate sunt eu vinovatul?
Știu povestea dv, dar nu am înțeles de ce aveți o pensie de urmaș așa mică, dat fiind gradul, funcția și poziția soțului decedat? Eu aș zice că ar trebui sa fie dublă, sau aproape dublă! Este ceva neclar/necurat aici!
Sfat: luați un monitor mai mare sau un TV Smart, cu WiFi!