Un produs Blogger.

joi, aprilie 04, 2019

Procurorul General, Augustin Lazăr, va primi decizie CNSAS de... asimilat colaboratorilor

28 comments
CNSAS a dat azi comunicat prin care informează opinia publică, pro sau contra, că s-a autosesizat în legătură cu dezvăluirile despre trecutul procurorului general. 
Pe baza proceselor verbale de respingere de 2 ori a punerii în libertate condiționată a detinutului Filip Iulius, pe motiv ca acesta continuă propaganda împotriva orânduirii socialiste, infracțiune prevăzută și pedepsită de art. 166 alin. (2), în vigoare în anii 1980, cât și pe baza altor documente din dosarele altor deținuți de la închisoarea Aiud, CNSAS poate emite decizie de constatare pentru Lazăr Augustin a calității de persoana asimilată colaboratorilor securității, în sensul  OUG 24/2008, art. 2, lit. c). 
Constatarea va fi  supusa controlului Curții de Apel Bucuresti, potrivit procedurii instituite de aceeași ordonanta redactată de consilierii Stăjerel Olaru și Marius Oprea și aprobată de Guvernul Tăriceanu. 

OUG nr. 24/2008

Art. 2. – În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) lucrător al Securităţii – orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945–1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în scopul susţinerii puterii totalitar comuniste;
b) colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie;
c) asimilaţi colaboratorilor – persoanele care, având competenţe decizionale, juridice ori politice, au luat decizii, la nivel central sau local, cu privire la activităţile Securităţii ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;

28 de comentarii:

Stelian P. spunea...

@Huhu
Cred ca exagerati. Comisia formata din 6 (sase) persoane nu a luat decizii ci a propus. Decizia apartine instantei. Si daca tot vreti executia lui Lazar pe ceilalti 5 unde ii incadrati ?

Stelian P. spunea...

PS
...."COMISIA CONSIDERA".....NU DECIDE !
In josul foii apare un fragment (s-a taiat exact ce trebuie pentru cauza dar nu suficient) din semnatura condamnatului ca i s-a pus in vedere ca se poate adresa instantei. Care este finalitatea ?

Mihai spunea...

Interesant!!!
Deci nu mai este "tortionar" este doar suspect de a fi " asimilat colaboratorilor"!!!!
Si daca nu iese nici cu asta ,va faceti seppuku?

M spunea...

Cu respect dar Augustin Lazăr nu o sa e fie declarat nici asimilat nici colaborator.
Oare nu ați înțeles că ăștia nu au făcut nimic, niciodată? Plagiat? Nu! Fals? Nu! Luare de mită? Nu!
Dacă e nevoie desființează și secția specială! Dacă e nevoie dau foc la țară!
Nu vedeți ce argumente idioate au? Plagiat? Doar 4%,deci nu e!
Luare de mită? A luat dar pentru o cauză bună, să îl aducă pe Popa în țară!
Fals? Carmen nu știa ca actul e fals! Nenorocitul ăla de funcționar a falsificat actul și i l-a dat lui Johannis să își mai ia o casă așa.... de capul lui! 😁

M spunea...

Chiar acum Dancă de la PNL spunând atacă la B1 pensiile militare și afirmă că desființarea lor o să fie printre primele decizii atunci când vor veni la putere.
Și noi ne batem capul cu dobitocul de Lazăr. Ăsta nu contează că a fost sau nu torționar este pur și simplu un IDIOT!!!

Ein Stein spunea...

Mda. Trag concluzia din comentariile ciumelor rosii ca nu e nimeni vinovat de faptul ca detinutii politici au fost torturati. Cred ca s-au torturat singuri.
Vai de capul vostru de oameni marunti.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

PROCURATURILE TREBUIESC DEPARAZITATE DE CALAI DE TIPUL LUI AUGUSTIN TORTIONARUL, FOFOAIA INCHIZITOAREA, PORTOCALA VIOLATORUL DE ARESTATE, ONEA SPAGARUL, ETC!

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Îți dai seama unde s-au ajuns?
Până la urmă timpurile și faptele nici nu au existat!?
Și asta pt frații tăi...ce repede uităm sclavagismul sistemului! Întrece imaginația; și acum 2-3 să susțină cu nonșalanță contrariul!

reddog spunea...

Respect acestui om pentru curaj si demnitate.
Cati dintre pseudomoralistii de pe aici ar fi avut acest curaj?
Doar niste latrai jalnici sunt tristii astia.

Trebuia lustratie dupa Revolutie dar cine sa o faca?
Iliescu si esalonul 2 din PCR care a luat puterea in '89?
Multi zburau, inclusiv din armata daca se facea asta.

In rest se stie cum s-a scris istoria, "Iliescu apare, soarele rasare" si acum chipurile apar unii pe aici care plang crocodileste pentru soarta acestui om.

Trebuie sa ai tupeu absolut jegos sa faci asta.



https://m.adevarul.ro/locale/constanta/cine-iulius-filip-disidentul-implicat-intr-un-scandal-urias-vizeaza-procurorul-general-augustin-lazar-1_5ca5e9ef445219c57e1783e0/index.html

Iulian Mareș spunea...

Vina lui Lazar/PG este ca nu i-a curmat suferintele prin propunerea de analiza a judecatorilor (numai cei propusi pt eliberare erau analizati de judecator) si pt ca nu i-a adus la cunostinta pe baza de semnatura, hotararea comisiei de analiza, asa cum era prevazut in formularul vremii! Si asta de 2 ori, kiar! deci Lazar este un tortionar asimilat si asumat!

PS-nu trec intentionat destinatarul randurilor de mai sus, dar nici nu pot lasa sa treaca neadevaruri prin omisiune!
Uite ca fondul SIPA este inca bun! stia Monica Macovei de ce incalca legile si face copii cu ziaristii acoperiti!

M spunea...

@Reddog - ma dezamagesti stimabile! Augustin LAzar poate are alte calitati dar "curaj si demnitate" sunt notiuni pe care cretinul asta nu le intelege!
Sa nu uitam ca ajuns Procuror General pentru ca celui in functie i s-a fabricat un dosar de catre inculpata Kovesi.
La varsta lui ar trebui sa se retraga!
Sau sa punem si la SRI sefi din fosta Securitate, oameni curajosi si demni care nu s-au ous regimului ca sa nu se "pise contra vantului"
Augustin Lazar e o canalie jegoasa. La cocina! alaturi de altii ca el!
Despre trepanati numai de bine! Ei nu inteleg nimic!

Mihai spunea...

@ Huherez
Sa stii ca nu-mi trimite nimeni mail-uri pe care sa le redirectionez.
Tatal soacrei nu are nici macar mormant sa-i ducem o coroana la căpătâi.
Ca nu publici spre lamurirea lucrurilor,este treaba ta si stii tu mai bine dece.

reddog spunea...

@M
Vorbeam de acest dizident, Iulius Filip, nu de Augustin Lazar.

Aici e vorba pur si simplu de lupta politica a unora.

Urmasii lui Iliescu vorbesc de anticomunism? 😂😊

Tot comunistii au condus si dupa '89.

Macar unul ca Basescu a fost onest cand a spus la alegerile prezidentiale: Ce blestem o fi pe acest popor de trebuie sa aleaga intre 2 comunisti?

Adevarul doare si unii prefera sa fie mintiti frumos.

E valabil si pentru pensii printre altele.

Au votat unii cu 4 maini pe Iliescu si gasca comunista si acum fac pe lupii moralisti.

Stelian P. spunea...

@Iulian
Chiar daca nu aveti cunostinte de specialitate este suficient sa va uitati cu putina atentie la prima pagina din PV si o sa va sara in ochi faptul ca intre ultimul rind si marginea de jos a foii este o distanta normala. Daca priviti acum pagina a doua (ambele pagini postate pe blog) o sa observati ca distanta dintre ultimul rind si marginea de jos a foii este mult mai mica (exact cit sa dispara semnatura). Cu putina atentie se vede si un fragment din semnatura. Cel care a taiat cu intentie din marginea de jos nu s-a obosit sa stearga si resturile semnaturii. Asta inseamna ca detinutul a semnat.

CEZAR spunea...

VIVAT PSD-ALDE...:D...:D
BOICOT REFERNDUMUL LU KLAUSS...:D..:D

Huhu Rezea spunea...

@Stelian P
Documentele nu sunt semnate de deținut. Nu voiau ca maistrul militar sa ajungă în instanta pentru a vorbi de relele tratamente.
Semnate sau nu, documentele aveau valoare de decizie și ajungeau în instanta numai dacă erau contestate de deținut.
Deosebirea dintre cei 2 deținuți este ca Filip nu neaga faptele pt care a fost co damnat. El reclama relele tratamente pe care Lazăr i le putea curma dacă veghea conform obligațiilor legale regimul de detenție de la Aiud.
Este o rușine ca miile de deținuți de la Aiud sa vorbească despre procuror ca era un bișnițar de bricege furate din producția închisorii.

Huhu Rezea spunea...

În Comunicatul de astăzi Lazăr imbărbăteaza creduli statului mafiot, citind din art. 2 al Ordonanței CNSAS numai literele a) și b).
De ce nu are curajul sa citeze și lit. c)?
Oare, se regăsește în ea?

Mihai spunea...

@ Huhurez
Nu a citat litera ”c ” fiindca stie legea.
Daca dta citesti legea de la Aneta 3 si Ro TV asta este !!!!!
Daca citesti pe site la CNSAS vei gasi in legea 293 din 14 noiembrie 2008 urmatoarele ;

4. La articolul 2, litera c) se abrogă.

Al naibii de treabă !!!!!!!!nu tine nici cu asta !

Stelian P. spunea...

@Huhu
Va rog sa postati lit. c)

Stelian P. spunea...

@Huhu
Am gasit.
"c) asimilaţi colaboratorilor – persoanele care, având competenţe decizionale, juridice ori politice, au luat decizii, la nivel central sau local, cu privire la activităţile Securităţii ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;"

Stelian P. spunea...

@Huhu
"Art. 5. – (1) Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)–h), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, vor face o declaraţie publică pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia."
"c) asimilaţi colaboratorilor" nu apare in obligatia de a face declaratia pe proprie raspundere.

Mihai spunea...

@ Stelian P
Nu tine figura .....
c) abrogat prin L293 din 14 noiembrie 2008

Huhu Rezea spunea...

Vai, vai, ce sperietură au tras #rezisteții blogului!. Eu am publicat textul asa cum a fost redactat de Marius Oprea și Stăjerel Olaru și cum a fost adoptat și publicat în MO de guvernul Tăriceanu.
Asa că, până când majoritatea PNL, PSD din Senat, din anul 2008, a abrogat textul cu asimilații colaboratorilor, ordonanta era în vigoare și Lazăr bricege de Aiud putea primi o asemenea decizie de constatare.

Dan B. spunea...

@Stelian P.:

Chiar crezi că avizele negative ale comisiei de eliberări condiționate treceau de pragul procuraturii către instanță? Nu cred nici în ruptul capului!
Doar propunerile avizate favorabil ajungeau la judecător, pentru aprobare formală.

Iulian Mareș spunea...

Toți cei care îndeplinesc funcții de conducere completează anual pe lângă declarația de avere și un formular privind colaborarea cu fosta securitate cât și apartenenta la alte structuri, decât cea pe care o ocupă! Masonerie, Clubul de la Roma, ONG, etc...
Asta pt a stopa dubla comanda

Stelian P. spunea...

@Huhu
Mi-ati luat o piatra de pe inima. 😁

Mihai spunea...

Doar ăl cu coarne si coadă trecea peste secu până în 89 . Și cine trecea avea loc rezervat ....sau trecea pe linie moartă. Chiar nu ati auzit de trecerea spre ”Cimitirul elefantilor” doar pentru simplul fapt că baiatul student era abonat la o revista de specialitate straina?
Și daca mesterul le mai tragea câte un paflet din detentie ............hai sa fim seriosi .
CI-știi n-au dormit niciodata si contau în orice ecuatie.Plus alte structuri ale secu.
Stiti ce mi-a zis unul plecat fiind intr-o delegatie la cehi pentru negocierea unor contracte contracte ; voi cu stiinta , noi cu mapa.
Mapa era mai valoroasa fiindca toate documentele erau in mapa si sub supraveghere totala.
ASta era, iar Lazar doar un stagiar impins inainte in aceasta poveste exact cum ofiterii absolventi erau „abonati in primul an de serviciu la serviciile de zi de sarbatori, Anul Nou ,etc

Mihai spunea...

Stai linistit Huhurez că nu ne speriem ușor . Doar venim pe contratac documentati.