Un produs Blogger.

vineri, mai 24, 2019

Armata a boicotat ceremonia cu iz separatist organizată de liberali la Oradea.

30 comments
Joi, 24 mai 2019, a avut loc la Oradea dezvelirea statuii ecvestre a regelui Ferdinand I Intregitorul în Piața Unirii din Oradea. Nimic de reproșat nu era  dacă iresponsabilul primar liberal n-ar  fi evacuat din Piața Unirii statuia lui Mihai Viteazul, domnitorul muntean  de  numele și faptele căruia s-a înlănțuit din generație în generație ideea de Unire la români.
Reamplasarea statui lui Ferdinand este un act de reparație istorică, dar de ce trebuia însoțit de un alt act de nedreptate? Numai niște minți bolnave pot concepe o Piață a Unirii din oricare localitate din România din care să fie evacuat simbolul istoric al unirii celor trei mari regiuni locuite de români. Moldova, Ardealul și Țara Românească.
Pentru neobrăzarea de a ofensa memoria marelui voievod, mai ales că statuia fusese realizată în anul 1994 din contribuția militarilor români, ministrul Les nu a permis militarilor să defileze la ceremonia din Oradea. 
Nici regele Ferdinand, cel care a instituit Ordinul Mihai Viteazul, nu ar fi acceptat ca statuia sa să ia locul  unei statui întruchipându-l pe cel care a realizat pentru prima oară, pentru scurtă durată, unirea românilor , la anul 1600, 
Scurt istoric al statuilor din actuala Piată a Unirii in Oradea,
Pînă în anul 1923 aici se afla statuia regelui maghiar Ladislau cel Sfânt care a fost înlocuită cu statuia lui Ferdinad I.
In 1940, după cedarea Ardealului, maghiarii l.au dat jos de pe soclu pe Ferdinand, înlocuindu.l cu statuia lui Mikloș Horthy.
Autoritățile române l-au dat jos pe Hothy după eliberarea Ardealului și au amplasat pe soclu două tunuri.
Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea a fost amplasată în 1994 în Piața Unirii din Oradea. A fost realizată de sculptorii Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu și turnată din 8,5 tone de bronz..
Banii pentru statuie au fost strânși de Asociația Culturală “Mihai Viteazul” din Oradea, din contribuțiile militarilor și personalului civil din 13 unități militare aparținând Diviziei 11 mecanizata “Carei”, din cadrul Garnizoanei Oradea.
Există critici care spun că statuia lui Mihai Viteazul nu respectă regulile heraldice, pentru că picioarele calului sunt toate pe pământ.   Un picior din față al calului ridicat în aer  sugerează dispariția tragică a personajului.
Alții spun că organele genitale ale animalului sunt reprezentate nerealist, acestea semănând mai mult cu cele umane, decât cu ale unui armăsar.
Statuia trebuia amplasată cu fața spre graniță, nu cu spatele.


30 de comentarii:

M spunea...

"Primarul Oradiei a făcut referire la faptul că, înainte de festivitate, Armatei Române i s-a interzis să participe la ceremonie, deşi îşi confirmase prezenţa, astfel încât în program figura o ceremonie care cuprindea un onor militar, intonarea Imnului de către o fanfară militară şi o defilare, precum şi două recitaluri de muzică militară."
Domnul judecator Silviu-Gabriel Barbu - fostul consilier al lui Basescu a publicat si motivarea - de un cretinism total - a sentintei in procesul MApN cu Johannis.
„În considerarea calității sale de comandant al forțelor armate, președintele României nu poate fi obligat de nicio altă autoritate, așadar nici de ministrul Apărării, nici de primul ministru, nici de Puterea Judecătorească, să numească în funcția de șef al Armatei - adică primul și principalul său subordonat pe linie militară în raporturile cu forțele armate - pe o persoană desemnată în afara voinței șefului statului.”
Acest "judecator" vandut politicului spune ca practic, armata este sluga lui Johannis si ca nimic-nicaieri-niciodata nu se poate intampla in Armata fara acordul lui Johannis! Pai atunci stiu si eu pe cine sa injur privind salarizarea si pensiile militare! Nu mai dau vina pe Guvern sau pe Olguta! Aceasta caricatura servila de judecator m-a lamurit: Johannis e comandant = el e responsabil!

Huhu Rezea spunea...

De aceasta aberație judiciară, care contravine flagrant art 2 lit. l) din L 554/2004, nu va mai putea beneficia Mutu, ci viitorii președinți ai actualei majorități.


Art. 2
l) act de comandament cu caracter militar - actul administrativ referitor la problemele strict militare ale activității din cadrul forțelor armate, specifice organizării militare, care presupun dreptul comandanților de a da ordine subordonaților în aspecte privitoare la conducerea trupei, în timp de pace sau război ori, după caz, la îndeplinirea serviciului militar;.

Iulian Mareș spunea...

Acesta este judecător?
Are KWI prerogative de comandă directă la pace? Asta a citit legea privind numirea sau îl confundă pe Președinte cu un monarh absolut?...sau mai știi, o avea el date din interior și noi nu știm?
Să vedem și poziția CCR!

Arfy spunea...

Controversată acestă personalitate. Sunt câteva erori în istoria scrisă de către români: la Călugăreni istoria consemnează o victorie a lui Mihai, deși după bătălia purtată oștile conduse de către domnitor(români și mercenari) se retrag la Tîrgoviște; unirea este se fapt o cucerire a celor două state! Desigur dpdv heraldic există eroare, așa cum există și la lucrarea de la Regimentul 30 Gardă. Or fi existat argumente la reamplasarea statuilor!Să așteptăm motivarea istoricilor.

Leo spunea...

Când ne convine o soluţie dată de instnță e bine , ne place și suntem veseli.
Când soluția nu este pe placul nostru , atunci ea este o aberație , nedreaptă , sau politică.
Unde o fi adevărul ?

Iulian Mareș spunea...

Arfy,
Ai fi dorit să afli că cele 3 provincii românești s-au unit prin Referendum?
Știi cum se deplasau ostile turcești? Cine le comanda?
Teoretizarea războiului era și atunci că și acum: război, campanie, bătălie, operație, ciocnire, luptă!
La Călugăreni lupta s-a dat cu ceea ce am numit azi o avangardă întărită, condusă kiar de Cdt forței expediționare, Sinan-Pasa, cum am spune azi dintr-un PC Înaintat!
Viteazul nu poate fi terfelit, cum încearcă unii sa clameze!

Militar de la 14 ani spunea...

Rușine pentru primarul PNL-ist. Un habarnist care conduce un oraș. Reacție utilă a armatei dar nu știu ce efect are la nivelul unor astfel de politicieni.
De fapt, hotărârea a luat-o referentul de la achiziții Leș. Sunt curios dacă era un primar Psd-ist, ar mai fi luat o astfel de decizie? La cum îl știm, cred că participa și el, dar cu același dispreț față de militari, adică butonand telefonul pentru a răspunde la mesajele șefilor. Rușine și pentru referentul Psd-ist.

Gigi spunea...

***Viteazul,le place sau nu le place unora,face parte din istoria poporului român.Sa le între bine în cap trădătorilor
de țară.
Foarte bine au făcut militarii din garnizoana Oradea că nu au participat la ceremoniile respective!
Așa se întâmplă când cei care sunt puși să vegheze la respectarea legii dorm în cixme.
Ăsta va fi viitorul nostru cu așa ziși liberali- pizdelizați
Și când te gândești că ne cer voturile să se ducă în P.E.să te umilească.
Mă mândresc că din '89 și până în prezent nu am votat trădători,hoți și mincinoși ordinari! Măcar cu asta să mă consolez.***
PS-Cred,nu m-am decis,dar voi vota cu Partidul militarilor,eu,prietenii mei,cunoștințele mele și alții.

M spunea...

Domnule Mareș, Arfy este pe linia "pro-europenilor" care consideră că tot ce este românesc pute! Sigur, manualul de istorie este mai european dacă vorbește despre Esca nu despre Brâncoveanu sau Mihai Viteazul!
Arfy, justiția este un serviciu public. Am dreptul să critic hotărâri ale justiției dar nu atac Justiția! Adică poți să nu fii de acord cu decizii ale CCR dar nu ai dreptul să ataci CCR ca instituție!
Johannis despre militarii răniți în Afganistan : "sunt alături de militarii români". Nepotul meu, proaspăt întors din Afganistan, a strigat la televizor : "hai sictir!!!!!!!" 😁 E tânăr!! Îi fierbe sângele!!!!

Gigi spunea...

Acolo,în Oradea,se pare că trăiesc prin Evul Mediu!?
Civilizația, încă nu a pătruns prin acele coclauri!
Cei tineri și needucați au profitat de dărâmarea statuii marelui Voievod,s-au urcat pe soclul rămas și au făcut sex oral,așa ca să fie bătaia de joc maximă.
"Stă Viteazul pe statuie și le dă la.....UE".
Probabil,că d-aia au dărâmat statuia,de frică! Dar se pare că la unii juni de prin acele părți de țară nu le este frică,aplică în văzul lumii chiar ei metode demne de ev mediu,și care le aplicau,
probabil,înaintașii lor barbari!







Huhu Rezea spunea...

@Arfy
Antiromânismele le scrii d-ta pe site-urile iredentiste maghiare, nu aici. Ai fi având origini orădene, dar acum ești vecin cu Mutu.

Iulian Mareș spunea...

Arfy,
Ba sunt orori in istoria poporului la al cărui nume rezonează și numele tău!
Sunt absolut sigur că le vrei uitate, dar eu ți le pot aminti...și îți pot aminti atâtea încât vei înlemni! Inclusiv de faptul când politicieni se rugau de regele meu să vă alipească cu totul, până la dincolo de Balaton!

Leo spunea...

În piaţeta din fosta capitală a ţării Româneşti , între 2 ploi şi o tornadă, erau câţiva pensionari care spuneau fericiţi că "VINE PAPA", ]n timp ce se frecau cu palmele pe burtă.
Fiti veseli ca "VINE PAPA"!

Iulian Mareș spunea...

Pentru Arfy, un adevar istoric, mare cat Dunarea ce leaga/desparte Buda de Pesta!

În 4 august trupele româneşti au ocupat Budapesta, fără luptă. După cum se vede din fotografiile de epocă, ostaşii români, foarte relaxaţi, erau mereu înconjuraţi de o populaţie mai mult curioasă decât speriată în Budapesta.
Trupele noastre s-au retras după patru luni 9nu gonite dupa 4 ani!!), conform înţelegerilor internaţionale, după ce au fost sigure că marile puteri ale lumii recunosc drepturile României asupra Ardealului, Basarabiei şi Bucovinei.
În acest context, în1919 Ungaria se afla în ipostaza unui stat învins în primul război mondial, izolat din punct de vedere politic, cu economia ruinată şi cu teritoriul redus la o treime din cât avea înainte de război.

CENTENEAR. De ce au cerut Ungaria unirea cu România

Elita politică maghiară, în special reprezentanţii ei de dreapta şi extremă dreaptă, a încercat în acel moment o apropiere între Ungaria şi România. Astfel, timp de 7 ani, între 1919 şi 1926, ungurii au cerut cu insistenţă unirea dinastică a celor două ţări sub un singur rege aparţinând Casei Regale a României, fie Ferdinand I, fie Carol al II-lea. Adică tot o manorhie dualistă, cum fusese Austro-Ungaria, în care locul Austriei să fie luat de România. Cei mai înfocaţi suţinători ai acestei idei au fost conţii Bethlen, Banffy, Teleki şi amiralul ultranaţionalist Miklos Horthy.
S-a mers până acolo încât contele Miklos Banffy, fost ministru de externe al Ungariei, a renunţat la cetăţenia maghiară în favoarea celei române şi a negociat timp de două săptămâni împreună cu Regele Ferdinand, la Sinaia, detaliile acestei uniri. Ferdinand era încântat de idee, dar opoziţia liberalilor lui Ion I. C. Brătianu, care se temeau că maghiarii vor primi rol preponderent în noul stat, a dus la eşuarea tratativelor.
(Detalii în volumele ”Istoria politică a României sub domnia lui Carol I”, de Titu Maiorescu, şi ”România şi Tripla Alianţă”, de Şerban Rădulescu Zoner şi G. Cazan)

Iulian Mareș spunea...

Leonard,

asta in timp ce in Parcul Izvor 5 #habauci faceau dus, zicand ca-i mitingeala!


*#: daca ploua cu gheata ar fi declarat ca PSD a facut c/manifestatie si i-au batut cu pietre!

Arfy spunea...

Nu am cum să dau replică deoarece sunt cenzurat de administrator. Faci confuzie referitor la nume! Sunt mai "român'' ca mulți alții care se dau patrioți! Eu nu mă uit numai la cuponul de pensie! La revedere!

Gigi spunea...

Pe tov.noștrii din vest,pe "pretenii"noștrii,de,îi cam mănâncă pilda.
Iar,pe românașul nostru,mai român decât românii,mai patriot decât patrioții,îl rog să citească ce a zis I.Mareș puțin mai sus și în completare îi reamintesc,domnului respectiv,despre opinca pusă pe cel mai mare edificiu din Buda-pesta.Ce crede dumnealui că o fi însemnat asta?
Armata română,a ajuns în Budapesta de mai multe ori,dar nu ca armată cotropitoare,ci ca eliberatoare.
Să nu uite niciodată asta,cei care visează cai verzi pe malul Dunării.
Iar,marele Voievod,le-a dat o lecție usturătoare în acei ani de expansiune otomana,multora,chiar dacă a fost trădat prin lașitatea marilor puteri ale vremurilor de frică.

Iulian Mareș spunea...

Arfy,
Ok. Uită-te și la curul tău atunci și lasă vrăjeala de 2 bani!
Cui vrea să îngrașe pământul să poftească, dar numai dus, căci cale de întoarcere nu-i!
Eu te-am avertizat ... inițial factual istoric!
Nu te încrede într-o retragere în 4 luni... istoria nu se repetă oricum, pt hulpavi!

Arfy spunea...

Așa Mares! fii fericit în sărăcia ta de pensie din care impozitul acoperă pensia netă a lui ifrim!

Iulian Mareș spunea...

Marxistul tot marxist rămâne, kiar dacă timpul s-a scurs la fel pt el cât și pt necuvântătoare! El te atacă prostește in baza principiului: nu gândesc dar mănânc; ce nu avem o gură și un burdihan, toți?

Arfy spunea...

Este vorba de principii nu de marxism: 20 x ifrim = 1 mareș! Halal burdihan, ca să -ți citez din Capitalul!

Mihai spunea...

Citind cu atentie de sus in jos aflai cu stupefactie de la @ Gigi ca ”civilizatia ” veni peste noi de la Giurgiu spre Viena si nicidecum invers. De remarcat !!!!!!!
Ce treaba aveti voi cu Oradea ,leagan de civilizatie si oras in cea mare ampla dezvoltare urbana si economica din Romania. Asata datorita unui primar pragmatic dar obstructionat in toate proiectele de dezvoltare de cupletul UDMR-psd de la consilul local si consiliul judetean, consiliul judetean condus de UDMR secondat de vicele psd.
Totul nu cumva ca Oradea sa o ia inaintea Debretinului.
Stiti ca aerogara din Debretin este plina ochi de masini din Ro pentru plecari sosiri din diverse destinatii in timp ce aeroportul din Oradea sub administrarea CJ a pierdut toate cursele externe. Chiar ieri am trecut pe soseau spre Arad si m-am ingrozit de halul in care arata aeroportul Oradea . Pe lânga ca nu se vede din balarii ,totul lasa de dorit .De la parcarea plina de gropi , pănă la lipsa de pasageri ,etc ,doua masini in parcare ....etc. Asta cu toate ca Bolojan insista din greu sa-i fie transferat aeroportul la primarie pentru a il aduce la standarde , curse din toate directiile ca sa dezvolte turismul ,asa cum a adus si orasul la stardarde de nu prea gasesti prin Ro. Cine cunoaste mă poate confirma.
Daca in Oradea exista ”Piata Mihai Viteazul” situata la 300 m de Piata Unirii intre Cetatea Oradea renovata complet si maiestoasa noua constructie ”Catedrala Ortodoxa” ce statuie ar fi mai potrivita a fi amplasata in ea ? A secuiului Gheorghe Doja sau a lui Mihai Viteazul? Proiectul pe bani europeni de modernizare a Pietii M Viteazul presupune trafic pietonal , circulatie auto subterana . In piata vor descarca patru bulevarde mari la a căror modernizare se lucreaza deja , dinspre Baile Felix , Cluj , Bors si dinpre Piata Unirii ( trece prin parcul E Gojdu _acum in reamenajare) . Statuia conform proiectului va fi asezata intr-un loc care ii va conferi mult mai multa maratie si vizibilitate decat in Piata Unirii.
Daca generalul Mosoiu ,comandantul armatei care a eliberat Bihorul de garzile rosii maghiare după ce a primit cheile orasului Oradea de la primarul maghiar a hotarat amplasarea statuii regelui Ferdinand pe actulul loc din Piata Unirii in 23 mai 1923 ,apai s-o lasam acolo si sa sarbatorim in tihna 100 de ani de administratie romaneasca in Oradea.
In 94 cand statuia lui M. Viteazul a fost amplasata in P. Unirii regalitatea nu era acceptata in Ro . Daca era acceptata probabil statuia lui Ferdinand ar fi fost instalata de atunci in Piata Unirii.
Mult mai potrivita si vizibila statuia lui M viteazul in ”Centrul Civic ” in fata Catedralei Ortodoxe si a Cetatii Oradea.
@ Gigi
Oradea este un oraș fanion in multe privinte . Necivilizati ,inculti ,prost crescuti ,smintiți ,etc gasesti peste tot de la N la S de la est la vest.
Totul depinde de educatia primita in familie si de modul de formare in societate.

Mihai spunea...

@ Gigi @ Mareș
Am ramas blocat in trafic pe E60 in zona Borod (traficul in acea zona este foarte aglomerat ,de multe ori bara la bara cu descarcari de pe directia Stana de Vale ,etc ) datorita manifestarilor cu defilare pe E60 cu ocazia rememorarii traseului parcurs de armata romana sub conducerea generalului Mosoiu pentru eliberarea Bihorului de garzile rosii maghiare si instaurarea administratiei romanesti ,ocazie cu care la 23.mai 1923 gen Mosoiu dupa preluarea cheilor orasului de la primarul maghiar a amplasat statuia lui Ferdinand pe actualul loc din Piata Unirii. Conducatorii auto au inteles si nu s-a lasat cu niciun claxon desi pe aici este calea iesirii pe la Borș.
Derulati link-urile de mai jos . Eu am considerat acordarea de catre militarii care au defilat a onorului unor oficialitati care stateua pe marginea unui șant necuratat/amenajat pe E60 o jignire. Initiativa si organizarea manifestarilor cu trupe pe traseul Piatra Craiului -Borod Alesd -Oradea apartine tot unor rezervisti sprijiniti de oficialitati , rezervisti situati in tabara care accepta mutarea statuii lui M.Viteazu in piata care-i poarta numele si il sprijina pe Bolojan in acest sens. Cam asta-i pe la Oradea . Daca nu sunt cel putin doua tabere in joc nu-i in regulă pe la noi. Ca intre militari .......fie si rezervisti.......

Aici defilare cu trupe pe E60 (Borod_Bihor)cu intreruperea traficului 3 ore.
https://youtu.be/iWrWjOrEKeM

https://www.mapn.ro/cpresa/16240_ceremonii-militare-dedicate-implinirii-a-o-suta-de-ani-de-la-eliberarea-judetelor-satu-mare-si-bihor-de-catre-armata-romana-si-instaurarea-administratiei-romanesti

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-3-48/centenarul-oradiei-mari-nu-ratati-programul-spectaculos-pregatit-la-100-de-ani-de-la-eliberarea-orasului-148286.html

Iulian Mareș spunea...

Arfy,

Blufezi, insa daca as fi fost mai orientat in tinerete, m-as fi orientat spre o cariera de magistrat militar! Dar cum nu am fost....nici nu am suma atribuita de tine! Oricum, diferenta dintre mine si el se justifica cu varf si indesat!

Iulian Mareș spunea...

T69,

Dragut pana la lacrimi! Insa omiti ceea ce este de substanta si am inteles si de ce! Din golania care te caracterizeaza!
Atat generalul Mosoiu cat si fratele, nascuti pe meleaguri sibiene, primul scolit in meseria armelor la Viena, trec Carpatii si in WW1 lupta alaturi de fratii sai din regat pentru reintregirea tarii!
Pe cand tu, un fariseu si un snob, faci demersuri si propagi idei periculoase pt care candva vei plati dur!

Mihai spunea...

@ Mares
Poti sa-ti potolesti imaginatia cu scenarii absurde sau chemam politia locală?
Chiar nu realizezi ce dai pe goarna in oglinda cu realitatile.
Traiesti tu in Oradea ,Cluj,etc ca sa bati in cuie niste fantasme.
Da,Bolojan este un pnl- ist atipic,,un om pragmatic cu realizari de exceptie comparativ cu gasca de galagiosi si zurbagii pnl-isti, psd-isti ,udmr-isti ,etc
Stiu toti oradenii lupta lui in realizarea proiectelor de investitii si modernizari cu gasca Udmr- psd care cconduce CJ si au o pondere importanta si in CL primarie.
Daca ai chef de razboit ,jignit ,injurat ,etc du-te cu confratii in ale tale de pe blog ,etc pe fb "Transilvania Autonomă " si taiati cordonul ombilical acolo.
Aici nu prea aveti loc printre oameni rationali ,bine intentionati .

Iulian Mareș spunea...

AviaNyc de hangar,
Până una alta o sa te reclama la o secție de psihiatrie că umbli neînsoțit pe străzi...
Nu mă interesează ce a făcut iubitul tau Bolohan, dar ceea ce a susținut cu inca 3 tâmpiți numai tu puteai reliefa!
Spune mai bine că istoria generalului Moșoiu ți-a dat cu lopata peste bot!
Și nu este prima dată când faci prozelitism pt separație teritorială îți și fac plângere penală! Că să simți legea până-n gât!
Serios scriu, mai ales că am capturi cu toate ideile tale nocive de secesiune susținute...ai mers mult prea departe...

Gigi spunea...

Ce să mai comentăm, propagandiști de 2 bani!
Încearcă unul să ne spună despre civilizația din vest,că statuia trebuia dărâmată că prinsese "egrasie" și trebuie mutată,că stăteau babele pe șanț și aplaudau de făcuseră bășici în palme palme,până după spectacolul gratuit oferit de acei tîmpiți care se cățărase pe soclu să facă sex oral.
Băi,propagandiștilor de doi bani,cântați pe la alte meleaguri,aici este vorba de o statuie,a unui Voievod ROMÂN care a reușit după mult timp să unească cele trei țări românești,chiar și pentru scurt timp.Ce bateți câmpii cu aeroporturi,cu avioane sau alte nave cosmice?Este vorba de o statuie care a fost amplasată de o asociație militară cu acordul,bănuiesc,a
autorității locale.
Ce mă iei tu pe mine cu civilizația din vest și sud,când voi sunteți vai mama voastră!
A dracului propaganda asta!

M spunea...

Vorbeam ieri cu cineva de prin PNL (de prin eșalonul 2-3) care zicea că în contextul campaniei decizia lui bolojan a fost privită destul de inoportuna în PNL.
Cel mai grav a fost se pare, și toată cinstea pentru asta, reacția unită a militarilor, activi și în rezervă, din Oradea!
Asta spre deosebire de acest forum unde unii nu pot sa iasă din ideologia de partid și din mândria deseori prostească a aparentei la o minoritate.

Mihai spunea...

@ Gigi , @ Mares ,@ M
Ca reporter pentru blogul huhurez va informez ca transmit din zona de bastină Oradea .
Ceea ce am scris este realitate ,adevar curat.
@ Gigi ,calmo ,calmo că altfel rupi stampila si nu iese rezultatul.

@ M,Gigi ,Mares
V-ati intrebat cumva cu sprijinul cui a ajuns presedinte al CJ Bihor un Udmr-ist.
Va spun eu . Cu ajutorul aliantei psd-alde . Sa stiti bine si sa nu uitati treaba asta.
Toate proiectele lui Bolojan ,un pnl-ist atipic neinregimentat doctrinar in gasca hai-hui pnl , pragmatic si cu mare priza la oameni ,probabil primar pe viata la Oradea au fost blocate de aceste gasti udmr-iste sprijinite de psd-alde cu care sunt in tandem.
Nu intamplator v-am spus de Debretin ,de aeroportul international din Oradea in care s-a investit foarte mult si care a pierdut toate cursele externe in favoarea Debretinului ,etc
Aeroport international desub administrare CJ arata jalnic. Mai am treaba in zona aeroportului si o sa-i trimit un reportaj din zona patronului Huhurez. Asta sa va framante.
Fiti siguri ca daca era o problema cu redislocarea statuii lui M. Viteazul erau zeci de mii de oradeni in strada . Asa au fost doar cativa militari rezervisti- de regula nu de pe aceste meleaguri. Oradenii si o parte din militarii rezervisti si activi ,bastinasi stiu eforturile si realizarile lui Bolojan si il sprijina .
Armata putina care mai este in Oradea si alte trupe din MAI au fost pregatite pentru defilare la inaugurarea statuii lui Ferdinand insa in ultimul moment au primit ordinul de retragere in cazarmi.
@ Mares
In localitatile de pe traseul E 60 in care s-au desfasurat rememorarea cu defilare a evenimentelor din anul 1923( Piatra Craiului , Borod , Alesd , Tileagd ) armata romana condusa de gen Mosoiu a purtat lupte grele cu garzile rosii maghiare .
In locul gen Mosoiu putea fi oricare alt general .
Important este ca acest gen Mosoiu aflat in fruntea trupelor a eliberat si instaurat administratia romanesca in Bihor si Oradea ,iar dupa ce primarul maghiar din Oradea i-a predat cheile acesta a stabilit ca sa fie data jos de acel soclu statuia lui Ladislau...... si a instalat el insusi statuia lui Ferdinand-23 mai 1923. Daca el a pus-o acolo lasati-o acolo. Face parte din istoria orasului Oradea.
Comunistii au dat-o jos , au denumit locul ”Piata Victoriei ” si au pus doua tunuri si un piedestal in locul statuii lui Ferdinand . In fata acestor tunuri era amplasata tribuna oficiala prin fata careia defilam an de an ca elev de liceu cu ocazia zilei de 23 August .
Plus ca in fiecare an mai faceam un marș din Oradea până in Băile Felix unde depuneam flori la monumentul ridicat in cinstea ostasilor cazuti in 1944 in crâncenele lupte de pe aliniamentul Baile Felix - Cordău.
In 1994 cand a fost amplasata statuia lui M. Viteazul regalitatea inca nu era acceptata de regim in Romania . Altfel acolo din 1994 se afla statuia lui Ferdinand.
Toate pietele si parcurile din Oradea au cate o statuie a celui care da denumirea pietei /parcului( parcul Ady Endre, parcul Balcescu , Parcul Petofi Sandor , Piata Gojdu - in reamenajare, Piata Unirii -statuia lui Ferdinand amplasata in 1923 de gen Mosoiu si reamplasata la 100 ani de administratie romaneasca in Oradea, Piata regina Maria -din fata Teatrului de Stat -in reamenajare.
Atunci dece statuia lui M. Viteazul cu sprijinul unei mari parti a rezervistilor din asociatia M. Viteazul -proprietara statuii si a sculptorilor care au confectionat statuia ,avizul M. Culturii ,majoritatea CL, majoritatea oradenilor care cunosc proiectele in derulare ale Primariei Oradea să nu poata fi amplasata in cel mai vizibil loc si in fata adoua edificii care ii dau pur si simplu maretie Catedrala Ortodoxa si Cetatea Oradea - adica in centrul Pietei M. Viteazul ?
@ M
Nu aveti dreptate.
Militarii activi au fost pregatiti de defilare insa in ultimul moment cu cateva ore inainte de festivitate s-a primit ordin de retragere in cazarmi ( optiune mai mult politica) la festivitate au participat su=i multi rezervisti care sustin proiectele primariei.