Un produs Blogger.

duminică, iunie 02, 2019

În atenția rezerviștilor voluntari

6 comments
Va salut ,
          
        Reprezint Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania si va supun atentiei un eveniment recent in care AORR s-a implicat si pe care ne-am bucura sa l preluati pe site ul dumneavoastră.
Cu stima,
Silviu V. Radoi.
O delegație a rezerviştilor voluntari din AORR a fost primită de şeful Statului Major al Apărării
La data de 29.05.2019, la sediul Statului Major al Apărării (SMAp), o delegaţie a rezerviştilor voluntari din Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) a fost primită de domnul general Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării. Întâlnirea face parte dintr-o serie de demersuri întreprinse cu scopul de a ajuta la deblocarea procesului de aprobare a proiectului de amendare a Legii 270/2017 privind statutul militarilor rezerviști voluntari și, mai ales, pentru revizuirea normelor de aplicare a legii, în vederea creării condițiilor pentru implementarea unitară a acestora şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de selecţie, instruire şi dezvoltare pentru rezerviştii voluntari.
Discuţiile s-au concentrat asupra problemelor administrativ-organizatorice cu care s-au confruntat rezerviştii voluntari de la înfiinţarea acestei categorii de personal. În mod special, propunerile AORR au vizat prezentarea aspectelor care duc la aplicarea neuniformă și interpretarea prevederilor acestora, în mod diferit de la un caz la altul. Zonele în care s-au constatat astfel de divergenţe includ: salarizarea, echiparea, relațiile cu unitățile angajatoare (civile) și contractoare (militare), pregătirea, instruirea și certificarea rezerviştilor voluntari.
Tot despre o implementare unitară s-a discutat şi în privinţa comunicării publice și a promovării serviciului militar voluntar, ocazie cu care delegaţii AORR au propus aprobarea unui pachet de informaţii, inclusiv a unui chestionar, care să fie analizat, aprobat și distribuit ulterior către toate punctele de contact.
O altă categorie de probleme a vizat adaptarea cadrului normativ la statutul dual de militar rezervist şi angajat în mediul civil, prin măsuri precum:
  • comasarea zilelor de serviciu militar într-o singură perioadă de 15 zile calendaristice consecutive pe an, pentru inducţie mai bună şi reducerea tensiunilor cu angajatorii civili;
  • clarificarea modului în care perioada celor 3, respectiv 4 ani de contract, vor fi consideraţi vechime în muncă;
  • repartizarea candidaţilor pe funcţii, luând în calcul şi experienţa profesională din mediul civil, nu doar calificările dobândite prin diferite forme de învăţământ;
  • dezvoltarea unor cursuri de carieră și specializare cu program flexibil (la distanță, în weekend, seral) de către instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare naţională;
  • încurajarea unor relaţii normale, de camaraderie şi colaborare, între rezerviştii voluntari şi militarii profesionişti;
  • portul uniformei militare de către militarii rezerviști voluntari, sens în care Șeful S.M.Ap. a aprobat ca cei doi militari rezerviști care vor participa la programul Young Reserve Officers Workshop (YROW) organizat de Confederaţia Internaţională a Ofiţerilor de Rezervă (CIOR) să poată purta uniforma pe timpul activităților din luna august, La Talin, Estonia;
  • referitor la  participarea rezerviștilor voluntari la evenimente internaţionale sub egida CIOR, șeful apărării a fost de acord cu includerea acestora în Planul de relații internaționale, în vederea bugetării, cu condiția ca AORR să comunice în timp util ce activități și în ce cuantum financiar să fie incluse în acest plan.
În finalul discuției s-a decis crearea unui Grup de lucru format din reprezentanți ai tuturor instituțiilor din cadrul M.Ap.N cu responsabilități în domeniul rezervei voluntare și reprezentanți ai acestui corp de militari și a unui compartiment dedicat acestui domeniu  în cadrul Statului Major al Apărării.
Propunerile membrilor AORR au fost primite într-o notă pozitivă, fiind recunoscută oportunitatea lor şi necesitatea de a continua acest dialog. S-a stabilit convocarea membrilor AORR în viitor, pentru dezvoltarea subiectelor prezentate.
Componenta rezerviștilor voluntari din AORR mulțumește șefului Statului Major al Apărării pentru disponibilitatea de a discuta și rezolva aspectele ridicate de aceștia în cadrul întâlnirii și se angajează să sprijine în continuare procesul de edificare a noului corp al rezerviștilor militari.

Download

6 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un demers salutar, pe care il apreciez la modul deosebit, ca si pe fb, pentru ca sunt niste eforturi constructive, dar ma intreb cata putere poate avea Dl General, Ciuca, in fata mafiei politice?! Reamintesc ca, in zilele noastre, politicul este de fapt o structura mafiota de stat, cu o complexitate de clanuri si famiglii, de interese si in care se fac presiuni uriase pentru distrugera statului de drept si a structurilor de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pentru ca infractiunile acestora sa ramana nedepistate si nepedepsite. Noi, militarii, suntem victime colaterale, pentru ca mafia politica vizeaza celelalte structuri de forta, si de aceea atrag atentia ca Armata sa fie desprinsa CU DREPTURILE de celelalte institutii, care de fapt nu au specificul activitatilor militarilor. Politicul, la ora actuala, se razbuna pe celelalte structuri militarizate, Politia si SRI, pentru ca s-au angrenat cu DNA cu dosare instrumentate impotriva coruptilor, sau presupusilor corupti, in urma carora au intrat mai mult de 90% nevinovati in puscarii, razbunarea vizand salarizarea si pensiile militare, si tocmai de aceea s-au emis 3 oug zdrobitoare, ca un factor de razbunare politica asupra instrumentarilor de dosare politice la comanda politica. Mai atrag atentia ca sunt agenturi sorosiste, strecurate in politic, care vizeaza slabirea Armatei si a capacitatii de aparare a Patriei, facand parte dintr-un plan complex, extern, care au ca tinta desprinderea Ardealului de Romania, cat si la modul separat si Banatul, si tocmai de aceea slabirea Fortelor Armate este un foarte important pentru a nu se putea interveni armat in caz de Yugoslaviere a Romaniei, Aici eu nu fabulez, Serviciul Roman de Informatii este destul de de bine informat ca se urzeste cu un asemenea plan complex la destabilizarea Romaniei, slabirea ei si favorizarea scindarii Romaniei, fara a se opune rezistenta, iar #Rezist, cu toate actiunile sale, este parte componenta ale acestor miscari secesioniste, finantate de Soros. Informez camarazii ca Rares Bogdan a luat ieri decizia finala ca tuturor magistratilor sa li se taie pensiile de serviciu, uriase, astfel incat sa nu inreaca 12.000 lei, si a declarat ca va urmari ca acest plan sa se duca la indeplinire de catre PNL, si va fi foarte incisiv CA PLANUL SA FIE INDEPLINIT, chiar daca va fi 5 ani in PE.

Leon spunea...

Statutul Rezervistului Militar este reglementat de Legea nr.270/2015, si prevede printre alte drepturi si obligatii, salarizarea militarului rezervist la nivelul de 10% din solda de Functie si Gradul de incadrare,in fiecare luna.
La fel ca si pensionarii militari, si rezervistii au fost si sunt in continuare amagiti cu un proiect de lege prin care se mareste acest procent la 30%, dar deocamdata este la nivel de intentie din data de 26.04.2018.

Dan spunea...

Rezervisti voluntari ? Cam greu sa mai puna cineva botul la vrajeala celor din SM dupa atata batjocura a activilor si rezervistilor prin OUG-urile: 57 ,59,114 etc ! Scolile militare de subofiteri si de politie ( agenti) sunt goale.Sau imputinat fraierii care sa mai buna botul la minciuni si promisiuni false.Mai ales acum cand functiile si gradele se vand de politicieni la taraba (licitatie cu strigare) .

raul spunea...

Gargara ieftină!Pt mine Ciuca e zero din momentul în care a acceptat să fie salarizat ca un director de teatru de păpuși!

Unknown spunea...

Dupa modul cum comandantul suprem, legislativul si executivul ii trateaza pe militari, activi in rezerva sau retragere Romania ar trebui sa renunte la cetatenii romani in SNAp , pt ca nu-i merita si sa-i abordeze si recruteze pe cei din principalele directii de emigratie in Europa, musulmani , africani etc. Nu stiu de ce nu pun un iehovist , ministru la MApN, ca astia nu pun mana pe arma. Nici cu penticostalul din fruntea MApN, n-am siguranta ca nu se da cu iehovistii.

Unknown spunea...

Se impune o intalnire a Sefului SMAp si cu rezervistii pensionari militari, mai ales ca centrele militare zonale i se subordoneaza direct, prin unul din loctiitorii sai.