Un produs Blogger.

duminică, iunie 09, 2019

Pensiile militare, printre prioritățile politice pe care le propune "rezervistul" Ponta

93 comments

Ponta a simţit că trecerea pragului electoral de către PRO România a fost obţinută cu votul unei importante părţi a rezerviştilor militari şi încearcă să-i menţină captivi pe rezervişti şi pentru parlamentare. Pe turnantă, social democraţii vor tranşa disputa pe pensiile militare în următoarele două săptămâni:

"Pachetul de priorități politice pe care le susținem și care reprezintă condițiile obligatorii pentru a avea un parteneriat în perioada următoare:
1. Abrogarea OUG 114 cu păstrarea prevederilor pe care mediul de afaceri și autoritățile locale le consideră pozitive.
2. Aplicarea integrală a legii 223/2015 - pensiile militare nu sunt pensii speciale

93 de comentarii:

Liviu PO spunea...

Inainte de a-l baga in seama pe domnul PONTA ar trebui sa ne raspunda la doua intrebari:1.Pe patru august 2017 era sau nu era prieten cu domnul Mihai TUDOSE? Daca da,cum se face ca nu i-a explicat ca nu-i bine ca se ia dupa doamna Olguta si in consecinta sa nu promoveze oug nr.59? Daca nu ne raspunde, inseamna ca noi rezervistii, asta suntem pentru ei: niste voturi potentiale,iar dupa ce vin la guvernare suntem din nou speciali si niste nesimtiti care trebuie sa iesim cat mai repede pe cale naturala din sistem ca sa nu-i deranjam...Oricum,dupa restrictiile pe care le-au impus prin noile prevederi din statul militarilor activi,se pare ca se cam apropie pas ,pas,frica de bostanarie...

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Legea nr.223/24.07.2015 este proiectul de lege propus de Guvernul condus de Victor Ponta, iar la Art.123. scrie: ,,Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016,,..!
Daca iubea atat de mult militarii, de ce n-a lasat-o sa intre in vigoare dupa publicarea ei in MO.nr.556/27.07.2015 ?
Si daca doreste sa fie aplicata conform prevederilor initiale, prin respingerea celor 3 Ordonante, OuG 57/2015, OuG 59/2017 si OuG 114/2018, stie cum se calculeaza pensia bruta pentru un Lt.col.(de exemplu) care trece in rezerva cu drept de pensie in acest an ?
Pai sa calculam:
- 8 000 lei baza de calcul,
_ 8 000 + 15% sporul acordat de Art.28 din lege = 9 200 lei,
- 9 200 x 100% = 9 200 lei pensie bruta (80% ptr.25 ani + 20% ptr.inca 20 ani).
- 9 200 + 9% P.S.= 10 028 lei.
- 10028 X 1,20 OMM =12 033 lei Pensie Bruta ..!
Cu riscul de a supara o parte din colegii mei pensionari, va spun sincer ca nu merit sa am o pensie bruta cu 50% mai mare decat omologul meu din activitate, care are 8000 de lei venituri brute/luna si numai 4680 lei Net, fata de o pensie neta de 11 000 lei, deci de 2,35 ori mai mare.
Cand esti in opozitie poti promite si stelele de pe cer, este mult mai dificil sa convingi ministru de finante sa acopere aceste cheltuieli !
PSD ul, fiind un partid de stanga, mai bine sa-l convinga pe Tariceanu sa accepte impozitarea progresiva pentru pensii si salarii..!

Huhu Rezea spunea...

Cătanele rezerviste sunt cam uituce deși au materialul documentar pe blog. Ați uitat fir-ar să fie că proiectul guv Ponta a întrat în Senat fără recalcularea pensiilor în plată?
Ați uitat ca printre inițiatorii scoaterii actualizării din lege sunt pontiștii Tudose și Tuțuianu?

Negritoiu spunea...

Leon,
De unde ati scos,domnule,aceasta metodologie de calcul ? Baza de calcul 8000 ? Ati uitat sa aplicati coeficientii de 65% si 85% sau la ei nu se aplica? 9% PS aplicata la pensia bruta calculata? Sa fim seriosi, nici Olguta nu dadea un asemenea exemplu.
Urmati sfatul lui Huhu Rezea si revedeti materialul documentar de pe blog.

Iulian Mareș spunea...

Huhu, Liviu si Gigi,
aveti mare dreptate, dar sa vedem ce optiuni are Ponta, de isi permite sa arunce fumigene...
-poate prelua PSD;
-poate face jocuri atat timp cat este balama si balamaua partidului SIE pare mai importanta decat "usa" sustinuta de el!
Si, atunci joaca pe toate campurile ca piesa de sah ce ataca doar pe diagonala! Va ceda locul lui la PE, posibil Dacianei, iar el, veritabil menestrel va kitai frumos, incercand sa-si fidelizeze cat mai multi sustinatori! In noi a vazut numar si scop, deci toate la un loc!
Numai ca azi, lucrurile s-au skimbat radical, pe principiul: Spune-Fa-Si poate vei fi rasplatit! Astfel sa inteleaga si sa faca Ponta penitenta fata de noi! Si sa cante nu in masura 1/4 sau 1/2 ci 4/4, cu diapazonul mereu activat, sa nu falseze!
Metronomul este la noi si este deja pornit!

Iulian Mareș spunea...

Cu tupeul specific, impotriva realitatii, sa spalam la cur calul si calaretul!

Iata declaratia viitorului taietor, nu de lemne ca Boc, ci de pensii si locuri de munca:
"Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan reacţionează dur, după ce România a pierdut cursa pentru un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Rareș Bogdan este de părere că actualul guvern trebuie îndepărtat rapid, după ce România a pierdut locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Asta se intampla cand prostii si nepriceputii conduc Guvernul, Senatul si Camera Deputatilor din Romania! RUSINOS si mai ales fara precedent in istoria diplomatiei romane. Inca un cadou de la repetentii si ticalosii lui Dragnea. Astia trebuie indepartati de la putere cat mai repede posibil, sunt pur si simplu o calamitate pentru tara aceasta", scrie Rareş Bogdan pe Facebook.
România a pierdut voturile statelor arabe din cauza intenției guvernului de a muta ambasada din Israel, în fața Estoniei cu scorul de 132 la 58.
România și-a lansat oficial, pe 2 iunie 2017, la sediul ONU din New York, campania oficială pentru obținerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și a candidat contra Estoniei pe singurul loc alocat estului Europei."

Ceea ce nu ne spune Eminenta Cenusie, unda tractoare a PNL, este tocmai ce era important:cine-i liderul politicii externe si ce a facut el pt asta? KWI, fireste!
Ori, a pune in balanta continuitatea a 2 Parteneriate Strategice vs lumea araba-cate state or fi votat NU, insemna ca atat poate si atat face! Eu zic ca Ispasitorul Tap trebuie cautat in vegetatia de peste drum de Gradina Botanica, iar Rares nu a desmonstrat decat ca-i botanist 100%!!

CEZAR spunea...

PONTA este un "O" absolut in politica
Doar DISPERATII ,,mai vad in el ..vreo obtiune fezabila ..!
NB
Se foloseste intens expresia ..Ponta poate ..prelua PSD ??!!
Eu stiu ca nimeni nu preia...ci este ales sa conduca ..de catre membrii PSD..
Auzi m-Ale..???

CEZAR spunea...

PS.
Arunca drakului diapazonul ..caci ..canti fals !!!
Ce penitenta trebuie sa faca fata de tine sau fata de alti ca tine...???
Pe voi doar domnul Rares Bogdan va rezolva sau Catarama..cu impozitare 95%..!!

CEZAR spunea...

luni, iunie 10, 2019
Negritoiu spunea...
========================================
De unde a scos-o nu mai are importanta !
Daca NICI PANA ACUM NU AI INTELESS CA L-223 ESTE O LEGE INAPLICABILA II GRAV..
Ai ca tine au promovat-o si ne-au adus in aceasta situatie ..clar ...

Mihai spunea...

https://www.antena3.ro/actualitate/serban-nicolae-am-fost-lacatus-mecanic-a-fost-primul-meu-loc-de-munca-524523.html?fbclid=IwAR1x6F4bcAMgOgGAo7iEukndJPLEj4Iuy2J1pCrh9UPQdJDo2o4PVtnfr4E

Dan spunea...

Ponta e singura solutie acum dupa ce basinile psd Olguta-Vifor-Solomon-'Dragniea' (dupa o campanie media intens negativa prin ventrilocii lor tv) au macelarit abuziv prin OUG -uri pensiile militare !Sa nu uitam de OUG 57\2015 (cu taieri) pe care agentul strain Ciolos a gasit-o gata gata pregatita de birocratii kaki. Acolo e puroiul !

Dan spunea...

Ponta e singura solutie acum dupa ce basinile psd Olguta-Vifor-Solomon-'Dragniea' (dupa o campanie media intens negativa prin ventrilocii lor tv) au macelarit abuziv prin OUG -uri pensiile militare !Sa nu uitam de OUG 57\2015 (cu taieri) pe care agentul strain Ciolos a gasit-o gata gata pregatita de birocratii kaki. Acolo e puroiul !

corcodel 1 spunea...

Pentru Negritoiu!
Aveti perfecta dreptate!
Leon reproduce aici prostiile lui Mos Alecu!
Sint convins ca dvs. stiti mai bine care este situatia!
Pentru a-i convinge pe toti, prezentati-ne dvs. care este realitatea aplicarii legii! Nu-i mai lasati pe toti nepriceputii sa ne ameteasca!
Va urez succes, si dovediti-ne ca nu va incadrati in proverbul "Daca taci, ceilalti pot crede ca esti prost! Daca vorbeste, ceilalti se conving"!.

Dan B. spunea...

Să vă reamintesc că proiectul OUG 57/20156 a fost elaborat in guvernarea Ponta, că Motoc, instalat la MApN în 17.11.2015, n-a avut când să se dezmeticească până la 09.12.2015, când Cioloș a trimis ordonanța la publicare in MO?
Sau uitați cumva că emiterea acestei OUG, de amploare, acoperind mai toate domeniile, necesită pentru elaborare până la 1-2 luni de zile?
Așadar, art 40 din OUG, lucrat de gulerații din MApN câteva săptămâni la rând, a fost strecurat pe șestache în draftul-proiect de către gl Mihai Iliescu, prim-vice la Consiliul Oamenilor Vârstnici, el fiind „plantat” acolo de G. Oprea.

Dan spunea...

Oricum motiunea opozitiei nu va trece pesedistii se tin cu disperare de ciolan preferand sa crape odata cu tara !

Iulian Mareș spunea...

!!!!!!!...
Au trădat interesele țării și au dus acest popor pe drumul pierzaniei! Securitatea românească a dat startul la acest adevarat genocid social, razboiul româno-român! S-au infiltrat în toate partidele indiferent de culoarea politică! Când votezi minciuni și "#uie", inevitabil te vei alege și cu mai multă "#uie".
Si acum credeti voi ca, tocmai acestia, vor indrepta legea ciomuita?

Leon spunea...

@Negritoiu, in varianta promulgata, Legea 223/2015 prevede:
- 80% pentru 25 de ani vechime cumulata, art.29, alin.1.lit.a)
- se adauga cate 1% pentru fiecare an care depaseste vechimea de 25 de ani, art.29, alin.1. lit.b), fara a depasi venitul brut realizat; deci pentru 45 ani vechime se mai adauga inca 20%, adica 80%+20%=100% din baza de calcul.
-se acorda un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite cf.art.29, 30 si 39, pentru cei care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentara(Art.108), 3%, 6% 9%.
In ce priveste baza de calcul de 8000 de lei am luat de buna declaratia lui M.Fifor din 09.02.2018, care spunea ca un Lt.col a avut in luna Ian.2018, un venit net de 4663 lei ceea ce corespunde unui venit brut de 7971 lei; iar in anul 2019 acest venit este si mai mare..!

Iulian Mareș spunea...

C_ule (uneori "ule" poate veni si de la altceva, mai din zootehnie) :)),
De multe ori alegerea = preluare (de la PRELUÁ vb. tr. a lua (în primire) de la cineva; a lua asupra sa. (< pre- + lua))

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Daca vrei sa fii confundat cu nebunul @Dan continua sa semnezi asa.
În rest, continui sa spui lucruri trăznite.
Gulere albe care pregatisera modificarea L 223, pentru a fi aplicabila, au acționat prin miniștri Motoc și Tobă. Ei au dus draftul la ministra finanțelor, Dragu. Lasă-l în pace pe gral Iliescu. Nu avea el întrare la Draga lui Cioloș

Dan spunea...

Lasa Mares nu plange burghezia rosie din care cu onor faci parte e invincibila. Nu va confisca nimeni pensiile gomflate cu 5 cifre ! Un pic de impozit progresiv ca afara de macar 10-47% va ajuta si pe voi sa scapati de grasimea de pe burta.O sa-i multumiti lui Rares asta.

Stelian P. spunea...

"cine-i liderul politicii externe si ce a facut el pt asta? KWI, fireste!"
Pai atunci ce treaba are Viorica cu mutarea ambasadei, sau asta nu e problema de politica externa ?

Iulian Mareș spunea...

Mutarea unei ambasade este este o problemă strict administrativă! Deskiderea unei misiuni diplomatice este o opțiune de politica externă!
Pt politica externă este 0 barat! Primar de provincie....
Cumva predă la Institutul diplomatic? A generat un nou curent în teoria sau practica științelor politico-diplomatice?
A generat numai concepte de muie politică! Halal Președinte!
Halal adepți!

ifrim spunea...

Daca opozitia va prelua guvernarea un mandat nu vor realiza nimic pe motiv de "greaua mostenire" ori credeti ca acestia nu au obligatii fata de lipitorii de afise,postacii de pe net,alte rubedenii si afini?Si cum sunt de multisor in opozitie ......

Dan B. spunea...

Sper că acum e bine!

M spunea...

Un impozit progresiv dar la tot și toate este ok.
In plus fără civili la pensii militare.
Polițaii au tot felul de sporuri de câine, de pulan, de.... Așa că pensiile lor ar trebui calculate diferit de cele militare.

Huhu Rezea spunea...

E bine, e bine, domnule B..
Asa nu ma mai obligi să citesc toate comentariile semnate @Dan, pentru a le da Delete.

Leon spunea...

Daca V.Ponta doreste sa solicite pensionarea anticipata cf.Legii 223/2015 in acest an cand implineste 47 de ani, atunci trebuie sa-l intelegem ca dorind o pensie mai mare decat baza de calcul sustine Legea in varianta promulgata..:)).
Dar este constient ca in acest caz, personalul din SNAPOPSN , care indeplineste conditiile de vechime,va solicita trecerea in rezerva cu drept de pensie militara imediat dupa respingerea celor 3 Ordonante ?
Si acest procent poate ajunge si la 50% din efectivele MApN, pompieri, jandarmi, politisti, gardieni, Servicii, etc.
Cine n-ar dori sa treaca in rezerva cu o pensie neta de 2 ori mai mare decat solda neta ?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Se angajează Dide, Ceaușescu, Caramitru....falnici băieți! 🤔😇

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Varianta Brăiloiu, aflată în prag de adoptare, cea cu reluarea actualizărilor, înăsprește condițiile pensionării anticipate.
Nu cred că Ponta si cei care clamează revenirea la forma inițială a L 223 au în vedere păstrarea și a prostiile rămase în acea lege, pe care militarii de la Cotroceni nu au fost în stare să i le arate lui Mutu, pentru a întoarce legea în Parlament și pentru a nu mai da posibilitatea gulerelor albe să clocească art. 40 din OUG 57/2015

Leo spunea...

B, vine de la Băzăvan ?

Dan B. spunea...

@Leonard:
Nu.

Lo Lee Ta ( Russian coffee) spunea...

Cum ai calculat de ai ajuns la sumele fabuloase de peste 12.000? Ești beat?

M spunea...

O idee de reflectie pentru cei care o dau inainte cu "pensiile guleratilor":

Sa zicem ca pensia sefului SMA este de 10.000 de lei si ce e peste impozitam cu 85%.
Atunci pensia loctiitorilor sefului SMA ar fi sa zicem mai mica cu 200 de lei... 9800 lei.
Pensiile sefilor de la arme... 9500, loctiitorilor 9200, diferiti generali vreo 9000, apoi trecem la colonei, sefi de directii 8500, comandantilor MU 8400 urmeaza apoi diferiti loctiitori, sefi de alte niveluri, loctiitorii lor, 8000 7000 6000 etc. etc..... pana ajungem la amaratul de plutonier adjutant pensia o sa fie de 1000 de lei ca sa fie obligatoriu mai mica decat a plutonier-adjutant principal, care la randulk ei sa fie mai mica decat a celui cu functie de conducere.... etc.
Eu vreau ca seful SMA sa aiba pensie de 20.000 de lei pentru a se crea o plaja de niveluri ale soldelor care sa permita si celui mai mic o solda/pensie buna!
Ideea asta fixa: pensia mea e mica pentru ca a lu' ala e mare e de o idiotenie imensa! Doreste-ti ca seful tau sa aiba solda/pensia mai mare dar sa nu creasca diferenta dintre tine si el. Nu iti dori ca el sa aiba solda/pensia mai mica pentru ca implicit o sa scada si a ta!

PS - multumesc Dan B ca imi pierdeam timpul sa citesc comentarii inepte. Acum e diferit!

Iulian Mareș spunea...

Dan ATAM,
Impozitul progresiv nu se poate aplica numai pensiilor ... și este progresiv, pt că se aplica pe praguri valorice!
Opțiunea aplicării este politică și f grea! Pricepi?
Îți mai explic o data, de 2 X, de 3 X, până înțelegi ceva!
* Până mai an erai Călugăr, nici Dan și nici matroz sau scafandru! Personalitățile multiple spun multe dpv medical!

Cezar spunea...

Nici vorbă
B = BUZESCU

Cezar spunea...

@Cătălin....vorbesti prostii
Sau dacă vrei ca in domeniul IT....KKT BAGI..KKT IESE..😂🤣😂🤣

Mihai spunea...

Ponta si PSD ne-au ciuruit!
Acum fac propaganda mincinoasa!
Sa le fie rusine!
Nu stiu ce calcule a facut acel domn pornind de la 8000 de lei pt un Lt. col in rezerva.
O aberatie!
Am iesit in pensie de 14 ani, am pensia rusinos de mica fata de cei din activitate.
Asta desi, am avut salariu de merit, indemnizatie de comanda si 31 de ani de cascheta.
Am avut SSID si acum nu beneficiez de nimic.., bataie de joc!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Militarii de la Cotroceni au studii juridice aprofundate! Știau totul, au propus ce trebuia, dar Partizanul a avut planul lui, mixat pe interes partinic și nepatrimonial!

Iulian Mareș spunea...

Cătăline,
Tu ai fost plecat din țară în ultimii 10 ani? Că prea o ții langa cu SIE și acoliții lor!

Negritoiu spunea...

Cezar,
Esti purtatorul de cuvant al lui Leon ? Tu,cand citesti cauti sa si intelegi ceva din cele scrise ? Ce l-am intrebat eu si ce ai inteles tu! De ce e proasta Legea 223 ( fara OUG 57,59,114)? Pierdeam sau castigam daca era aplicata in forma initiala ?
(NUMAI PT.TINE : Esti in stare sa pastrezi un secret? A fost promovata de altii. Eu doar am aprobat.)

Leon,
Multumesc pentru precizarile facute ! Nimic concret,numai presupuneri. Eu iti propun sa refaci calculele folosind date concrete si modul de calcul aplicat in prezent. Sigur vei obtine alt rezultat.

Dan spunea...

Huhurez sunt admin. a 5 grupuri militare ( cele mai importante) pe Facebook (si a unui un blog militar) cu peste 124 000 de membrii in total asa_ca ""delitul"" tau nu ma afecteaza deloc😂.Ramai cu blogul tau rosu fesebist citit de cativa nostalgici fesenisti ca Mares si 'M'.

Iulian Mareș spunea...

Negruțiu,
Nu-ți bate gura cu Cezar, căci el stă într-un singur cartuș! Pardon, neuron!

corcodel 1 spunea...

Pentru Negritoiu!
Din raspunsul pe care l-ati dat lui Leon inteleg, cu parere de rau, ca nu stiti nimic despre ceea ce pretindeti ca stiti!
Din aceasta cauza, tot cu parere de rau, trebuie sa-mi revizuiesc aprecierile la adresa dvs.!
Sinteti din categoria celor din proverbul : "Daca taci, ceilalti pot crede ca esti prost! Daca vorbesti, ceilalti se conving"!.
Dvs. ati vorbit, si ceilalti s-au convins!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Negritoiu, cu cele 3 ordonante inca in vigoare, pensia unui lt.col. cu baza de calcul de 8 000 de lei(media pe ultimile 6 luni) va avea pensia neta de 4680 lei, egala cu solda neta, in care SOSP de 20% nu este adaugata la aceasta.
@Mihai, si eu am 31 de ani vechime in serviciu, 44 de ani cu grupele de munca si IC si SM si 9% PS( 8 procente pierdute..) am o pensie sub 4000 de lei; am explicat in comentariile anterioare ca un Lt.Col IN ACTIVITATE, are 8000 de lei si daca iese la pensie astazi(cu cele 3 Ordonante in vigoare), va obtine o pensie neta de 4680 lei.
Daca sunt abrogate cele 3 Ordonante ar obtine o pensie bruta de 12 000 de lei.
Daca am gresit undeva calculul, corecteaza-ma !
PS. Ruso-chinezul pricepe mai greu limba romana..)).

Huhu Rezea spunea...

@Dan
Du-te omule, dar ține-te și de cuvânt. Ai mai zis asta de câteva ori, dar ai revenit sub alt pseudonim.
Când te întorci învață acordul pronumelui posesiv cu partea de vorbire pe care o determină.Se vede că ai în vorbire înfluențe din maghiară.

Alexcta spunea...

Eu am vorbit cu membrii asociației, dar ei nu au înțeles că avem doar 124 000 membri!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Generalul, Gabriel Oprea si UNPR, cauta toate solutiile tehnice si politice posibile sa ni se faciliteze aplicarea Lg. 223/2015, neangradita de interventiile oug-urilor, chiar de catre orice are posibilitatea s-o faca, numai repede sa se intample acest lucru, stiind ca la actualizari si recalculari s-au aplicat schilodiri masive la cunantumul pensiilor militare, stiind ca rezervistii sunt in varsta si timpul nu mai are rabdare pentru o parte insemnata dintre acestia. Se lucreaza pe toate caile pentru a convinge politicienii si factorii decizionali de acesta necesitate stringenta, si toti speram sa gasim intelegerea necesara sa se sfarseasca calvarul de la pensiile militare, si sa nu uitam ca in UNPR sunt si oameni care au avut functii foarte mari si in MAI, in afara de MAnP, care au avut contacte de serviciu cu mai toate partidele din guvernare si opozitie, pe unii cu foste functii foarte mari cunoscandu-i si eu, personal, si avem toate sansele sa ni se intample lucruri bune in viitorul scurt. UNPR este un mare sprijin pentru noi, dar in viitor acesta va fi efectiv din pozitia politica, daca si noi ne dorim sa ni se imbunatateasca situatia pe termen foarte lung, sigur, si fara griji pentru cel putin 30 de ani, sa nu mai fim atacati de fortele politice ostile. A faulta cu rautati de catre unii la Oprea-UNPR, nu este nici fair play, dar nici poductiv, ba chiar un pacat impardonabil sa ataci cel mai sigur si bun prieten al militarilor si celor din ordine publica, precum si servicii!

Cezar spunea...

@/Negritoiu..😂🤣😎🤣
Ți.a raspuns Corcodușa Number One
QED.....CE BINE DACA TACEAI..

M spunea...

Ce triști sunt polițaii ăștia care se cred militari! Eu zic că și politia locală să fie tot considerată ca militari. Oricum sunt mai civilizați decât majoritatea agenților din poliție.
"Sunt admin 76 de grupuri de militari, 24 de pagini Facebook și scriu pe 18 bloguri în același timp! Am peste 6 miliarde de membrii care ma venerează! Nimeni nu ma înțelege, m-am născut ca să fiu rege!!!!" 😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Daca sistemul cuprinde si politistii, dar si serviciile, eu cred ca nu-si are rostul dizertatii pe tema separarii de militari, pentru ca asta e treaba politicului, si nu a noastra, fiecare tabara acum strangand randurile intr-o unitate sa ne recapatam drepturile! L-am auzit pe Rares Bogdan cand a afirmat ca si in problema militarilor trebuie sa se umble si sa se separe apele, pentru ca Armata are un specific aparte, fata de Politie. Poate nici nu stii ce lupta politistii, de la Coarna in jos, strans uniti, la unison si canalizati cu totii pe o singura directie pentru cauza pensiilor, iar pe fb cei mai buni postaci voluntari sunt politistii, eu bazandu-ma foarte mult pe ei, cat si ei pe mine, respectandu-ne si ajutandu-ne reciproc sa dezvaluim public ce ni se intampla. Noi, cei de la Armata mai mult ne halim intre noi, ne spamuim in draci si fiecare cu gasca lui de pitici, care mai de care crezandu-se mai bun si mai al dracului, ceea ce pe timpul comunismului nici n-a existat asa vrajba intre noi! Atitudinile separatiste nu ajuta nimic si pot genera animozitati neplacute tuturor! Subiectele de pe aici sunt de a ne recastiga drepturile impreuna si pentru toti, nu de a ne redescoperi calitati si defecte, care oricat le-am acoperi ele sunt, dar n-au nici o importanta intr-o batalie comuna, si nu-i vina noastra ca suntem impreuna ca un anus contra naturii, datorita specificului diferit in care am lucrat! Toata stima si fara nici un fel de intentii nedorite, camarade!

Negritoiu spunea...

Corcodel 1,
Eu nu v-am catalogat in niciun fel si de aceea nu inteleg de ce ma jigniti.Am postat doar o observatie asupra calculului prezentat de catre specialistul acestui blog, in pensii militare,domnul Leon. Ce v-a deranjat asa de mult? Daca va prezentam si eu un calcul(gen Leon) cu precizarea ca e obtinutera mai bine? Deocamdata,nu am cunostinta decat de Legea 223 si de ordonantele de urgenta 57,59 si 114.
Corcodel 1,amandoi facem parte din aceeasi categorie : si eu si dvs.am vorbit.Ramane sa aprecieze cititorii care dintre noi e prost si care e destept(excludem din juriu pe Leon care e glumet si pe Cezar care e partinitor)

Iulian Mareș spunea...

Daca nu stiti ce inseamna pensii speciale, iata un bun exemplu:

"Pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene s-ar calcula în mod similar celor pentru parlamentari. Pentru un primar care a stat trei mandate şi are 10 mii de lei pe lună, brut, indemnizaţia ar fi aproape 6.000 de lei şi se cumulează cu orice alt venit."

corcodel 1 spunea...

Pentru Negritoiu!
Uite ca incepem sa ne intelegem!
Spuneti ca Leon (glumetul) a prezentat un calcul! Si mai spuneti ca daca prezentati si dvs. un calcul (dar nu-l prezentati)...
Aici era problema! Eu, cu increderea deplina in capacitatile dvs., v-am rugat sa ne prezentati acel "un alt calcul"... iar dvs. spuneti ca aveti cunostinta de Legea 223 si de ordonantele de urgenta 57,59 si 114! Fara sa ne luminati si pe noi ce inseamna aplicarea acelor legi! Fara sa ne spuneti, cu calcule, ce inseamna aplicarea legii 223 FARA acele ordonante!
Hai, curaj! Mai vorbiti!
Ca vor fi fiind si dintre aceia care, inca, nu s-au convins!

Militar de la 14 ani spunea...

Sunt unii care îl plâng de milă pe Dragnea. Sa nu uităm că Dragnea și camarila lui, Vâlcov, LOV, etc. ne-au adus în acest punct. Ăla în 2 ani iese de la peșteră cu proprietăți și milioane de euro în conturi. Bugetele făcute la cârciumă își arată adevărata față. Nimic la investiții, țara e în noroaie. Parcă ne scoseseră dar nu știu de unde. Tot se vrea mărirea pensiilor militare. Să fim mulțumiți cu ce avem. Bugetele distruse de acest partid incompetent PSD vor fi corectate cu creștere negativă, cum le place politicienilor să spună, de PNL, USR și chiar de PSD. Vom vedea. Dacă se va aplica creșterea cu rata inflației de la 01.01.2020, să fiți fericiți.
Asta merită inconștienții care au ținut isonul, culmea îl țin și în continuare, acestor pezzanovante. Rușine gândirii arhaice, comunistoide care e propovăduită în rândul militarilor activi și în rezervă.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim - Hi, hi, hi!
Nu stimate, nu cred nici eu tot ce am scris dar uneori ma scot din sarite militienii! Vine cate unul ca Dan sau cum e ala, Godina, tot al lor, sa faca pe desteptii!
Am vazut "la lucru" sindicatele din politie la negocierile din Parlament. Sunt VARZA! Avand in majoritate drept membrii subofiteri au ales sa ii reprezinte.... evident... tot subofiteri. Cand il aud pe Coarna: "trebuie sa iesim din logica asta....." ma apuca durerea! NU spun ca nu sunt multi subofiteri in politie admirabili, oameni extraordinari dar parca i-au ales pe cei mai idioti! Stiu sigur ca la legea salarizarii au refuzat sporuri care se aplicau procentual pentru ca "asta ar fi avantajat ofiterii".
Coarna a atacat Jandarmeria cu privire la 10 august cand porcaria a inceput de la incompetenta politistilor care plangeau in statii ca sunt luati prizonieri.
Da, sunt pentru a lupta impreuna cu politistii pentru drepturile noastre! Dar sa termine cu atacul la adresa militarilor ca putem si noi sa le-o dam peste bot!
UNPR? Este OK dar vreau sa vad mai multi rezervisti in organele de conducere. Sa ma lase cu Nastase si tata Puiu!

Huhu Rezea spunea...

Militar, ţi-a rămas mintea tot ca lka 14 ani.
Nimic nu găndeţti, iei totul nemestecat de pe propagandă. Nu e cayul să le mai înşirui aici.

Militar de la 14 ani spunea...

Așa e. Unii dintre noi mai pot evolua. Dar ceilalți care sunt intoxicați de propaganda psd-ista? Chiar e penibil.
Eu tot ce am spus a fost valabil, nu pentru că îți trebuie multă minte, ci pentru că orice om de bun simț recunoaște minciuna și falsul adevăr. Adevărata propagandă e făcută de școala birourilor din armată care frecau ridichea. Cred că se cunosc aceia.

Iulian Mareș spunea...

14 ani,
Și 2 oki triști! Ați scris gogomanii și așteptați aplauze? Sunteți prea trist! ....

Cezar spunea...

Poate fi numit
PARTIDUL GENERALILOR DE MUCAVA !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M E necesara separarea apelor, dat fiind specificul diferit. Coarna este un luptator, doar pentru ei si el, si e genul care acopera caca cu labutele dinapoi, prcum ham-ham, chiar daca treaba e neagra, el sustinand ca e alba! Ca uniforme, nu ne-am inghitit niciodata, ca si in sport, Dinamo-Steaua, si asta din cauza practicilor politice, inca de pe timpul lui Ceausescu, si s-a perpetuat, pana in zilele noastre, din pacate. Nu exista un respect reciproc natural, firesc, decat doar la cei educati de acasa, nu din scolile militare. Ingamfarea si impaunarea nu prea o gaseti la militari, care de bine de rau au totusi o atitudine mai bonoma si intelegatoare, cu mai multa politete, lipsindu-le rigiditatea si severitate teatrala ale politistilor (o parte dintre ei). Nu ma dau in stamba ca un ipocrit, fariseu, un demagog, critic sau psihanalist de atitudine, dar in practica vietii am vazut atat de multe ipostaze ale politistilor, incat mi-am formulat o parere personala nu prea vesela, chiar daca am o droaie de prieteni politisti, care sunt niste oameni cu empatie, firesti si populari in societate. Greseala porneste de la alegerea in scolile militare, in care chiar se impune din generatie in generatie, mutual si nescris, ca cei cu atitudni rigide si de badarani neciopliti sa ocupe bancile scolilor, si asta mi-a spus-o mai demult un prieten Comisar din Politie, intarindu-mi aceasta banuiala, si asta inca de pe timpul comunismului, fiind ordin de zi, verbal si traditional, lait motiv, ca cei mai inraiti si inadaptabili social, din societate, sa intre in politie. Pana una alta, ma bucur de prieteniile cu ei, si nefiind un gen agresiv si conflictual sunt si departe de ei, dar atunci cand eram ziarist functional ma duceam si dadeam ziare gratuite, de la Comandant si pana la ultimul agent, dar niciodata n-am vazut si un zambet cochet de bunavointa, o intentie de apropiere si camaraderie, asa cum primeam generos de la magistrati si avocati cand ofeream ziare la Parchet sau Judecatorie, asta spunand totul! Noi, sa ne facem ca nu vedem si nu simtim nimic si viata ne va fi simpla, usoara si despovarata de grija celor care nu au suficienta bunavointa si chef de apropiere prieteneasca! Din cocos nu faci gaina, etc...Cu respect si consideratie, camarade!

Militar de la 14 ani spunea...

Aveți dreptate @Mareș
Totul e o bășcălie. Să fim mai veseli. Ne-am săturat numai de cioace.

Dan B. spunea...

Nu vă ascund o oarecare satisfacție privind eșecul electoral al PSD+ALDE, dar, se pare, mai toate partidele au prins drag de cele peste 1,7 mil de voturi ale noastre (cam 2,5-3,0 mil cu membri de familie), motiv pentru care se dau interesați de oropsirea pensionarilor militari, de discriminarea acestora.
Personal, nu dau doi bani pe promisiunile electorale ale liderilor de partide, eu n-aș negocia o revenire la forma inițială a Legii 223/2015 cu „dușmanul” LOV+Fifor, cu PDL-ul „mascat la terenul” PNL sau PMP, ba chiar și cu G. Oprea, cel care a destabilizat sistemul indus de Legea 164/2001.
Cine vrea votul meu să marșeze concret pentru militarii pensionați înaintea următoarelor scrutinuri electorale, dacă ajung la guvernare anticipat!

M spunea...

@Cornelius - peste tot sunt oameni buni și oameni mai puțin buni.
Dacă v-ați uitat, în comisiile parlamentare în spate sunt niște scaune pentru invitați, personal tehnic etc. Am stat pe unul invitat de un parlamentar.
Ce am văzut?
Sunt asigurat 4 domenii mari de bugetari :administrație, sănătate, învățământ și SNAOPSN.
Pentru primii au negociat primarii din partide (succes!)
La sănătate au venit medici cu vechime și un discurs.... Wow! Succes!
La educație au venit profesori universitari, rectori, decani de universități - discurs, argumente tehnice.... Wow! Succes!
La SNAOPSN au venit Dumitrașcu (de la ANP), Coarnă, Surugiu, și alți subofițeri ce conduc sindicatele polițiștilor cu ăăăăă..... "să ieșim din această logică", "se întoarce feedbackul înapoi".... râdeau și ziariștii în pumni.
Uitați-vă cine e purtătorul lor de vorbe: Godină (apropo, cică i s-a promis că anul asta îl bagă Dan la Academie că e prea idiot să între singur)
Respectele mele!

Leo spunea...

Pe la jumatatea lui februarie 2019 , se infiinta la MFA un CONSILIU care să propună solutiile de eliminare al INECHITATILOR dintre pensiile militare din MFA.
Mai stie cineva ce se mai aude cu acest consliu ?
Au trecut de atunci 4 luni și nimeni nu mai zice nimic. La acea vreme eu spuneam ca este o GOGOASA. Pare că asta este. Ne-a livrat sectarul GOGOȘI , au primit gogoși pe 26 mai. Și vor mai primi ......

Leon spunea...

Leonard, pentru acuratetea informatiei, Ordinul nr.M 46 este din data de 14 martie si prevede infiintarea Consiliului Consultativ al militarilor in rezerva si retragere.
In data de 8 aprilie a avut loc o prima intalnire a reprezentantilor asociatiilor si au decis ca la viitoarea intalnire sa stabileasca componenta Consiliului si Normele de aplicare a Ordinului.
N-am cunostiinta daca a mai avut loc aceasta ultima sedinta..!

Dan B. spunea...

Spre știința lui Leonard:

CCMRR se întrunește lunar, deci au avut loc două ședințe de lucru pentru armonizarea metodelor de lucru în mai și iunie a.c.
Mai au loc ședințe ordinare ale echipelor de lucru, specializate pe domenii, atunci când este nevoie. De exemplu, joi are loc una de lucru în beneficiul pensionarilor militari proveniți din entitățile economice aflate în coordonarea MApN.

Iulian Mareș spunea...

14 ani degeaba!
M-ai enervat rău...
Ești soldat cu șapcă?
Sau strugurii sunt acri când nici nu-i vezi?
Ce tot o dai în urzici?
Noi, 98% am fost proști și manipulați și voi, aia 2% ați devenit genii la bătrânețe! Hai mă?
Ce tot o freci cu biroul, ești dus cu capul? Armata se conduce din comandamente, structurate pe microstructuri de tipul: direcție, serviciu, secție, birou, compartiment!
Fără astea nu se mișcă nimic, la pace, criza și război!
Numai prostii nu înțeleg ceva: vrei sa scapi de carat șpan, învață carte! Apoi intervine norocul și sinergia ekipei!
La noi și în toată lumea, cât și în civilie...
Dacă nu ai putut ajunge într-o asemenea funcție întreabă-te de ce?
În rest de prostii și frustrați e plin blogul! Inclusiv de alde Mama Omida!

Leo spunea...

Mulțumesc pt. info. care sunt convins că interesează pe mai mulți cititori.
Este bine ca se lucreaza.
Te rog ca atunci când sunt noutăți privitor la CCMRR să le publici daca este posibil, deoarece lipsa de informatie duce la pâreri greșite. Cred că normal ar fi ca insuși CCMRR-ul să manifeste transparență și să comunice celor pe care ii reprezintă. Lipsa transparenței naște suspiciuni.
PS
Dragă Leon , să ști că Șulcă trăiește la nord de AG și e bine. Dar Sokol mai trăiește ?

Militar de la 14 ani spunea...

@Mareș
Când vii în armată ești un țăran. Cel mai grav e că atunci când pleci din armată ești tot un țăran. Degeaba ai făcut strategii în marile birouri, munca la câmp te-a înnobilat. Nici la pensie nu scăpăm de ăia de-alde tine? Toată viața să vi se dea! De unde veteranule în munci agricole? Încearcă să produci puțină emoție. Dacă nu spui o poveste, nu primești nimic. Nici măcar atenție!

CEZAR spunea...

m-Al zice (ce stie el cel mai bine )!!
""Ce tot o freci cu biroul, ești dus cu capul? Armata se conduce din comandamente, structurate pe microstructuri de tipul: direcție, serviciu, secție, birou, compartiment!
Fără astea nu se mișcă nimic, la pace, criza și război!""
..asta ca sa-l certe pe unul de ,,,14 ani ..hi..hi..hi..
Asa m-Ale
dar cand toate acelea pe care le-ai insirat si care sunt mai gonflate decat Armata Tarului de la Soare Rasare...si secatuiesc cu nesat BUGETUL ..punand de fapt piedici in tot si in toate pentru ASI ARATA COMPETENTA DESIGUR..NU AU CE MISCA IN TEREN...CE TE FACI ..?? Daca nu ai companii ..batalioane, brigazi MECANIZATE ..bine incadrate si dotate..ce faci m-ALE??
Acoperi GRANITELE cu hartile in care ai infipt tu si nu numai SCOBITORI CU DRAPELUL IN VARF...???Dai lovituri si contra lovituri nimicitoare ...treci la apararea strategica si apoi contraofensiva nimicitoare...cu mormanul de planuri schite ..si aparate de cafea de la M-100???
Ala de ..14 ani are mai mult realism in ce spune...desi ii ..necopt..!
NB
Poate ca daca ..retine dupa ev. din 89 odata cu debutul razboiului in Balcani..ai fi primit si tu misiunea...STRATEGICA(hi..hi..hi..) sa incadrezi si sa conduci in lupta un DETASAMENT din cateva sute de militari..stransi de prin toate cotloanele ...centrala termica...parc auto-aut..gospodarii agrozootehnice...furieri ..ascutitori de creioane colorate etc..si foarte bine instruiti ..adica..tragatori la AG-7 care nu trasesera nici macar o lov TI...lunetisti care nu trasesera un foc cu PSL....si tot asa soferi care nu condusesera un DAC..ce sa mai vlorbesc de TAB...
Parca il vad pe cel de la ...M-100 care coordona chipurile..actiunea ..si la starea mea de nervozitate...imi raspundea zambind gales ..las ba ca vei interveni nicaieri..????
Si daca ..voi interveni ..??..bla ..bla ..c um faci tu pe aici ..asa raspundea si el....
Si de ce trebuie sa fiu eu COMANDANT ..daca eu am acum o functie birocratica nu mai sunt comandant de batalion..?
Pai cica ..ai experienta ..bla..bla ..
Cam asa se face INCA..sper sa nu mai fie asa...
AA


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, care Sokol, Colonelul de Braila, de la 01030, Div. 67 Mecanizata, Sef stat Major, si se pare ca si Cdt, dupa Revolutie? Mi-a dat cadou o caciula de Colonel, din miel astrahan, cretos, alburie, prin sotia domniei sale, care era la Receptia Hotelului Militar, ca eram incapatanat si nu voiam sa port iarna decat cascheta, si mi-a dat-o cu ordin s-o port, doar o iarna, nefiind conforma cu statutul meu, si cand cineva imi reprosa si ma obliga sa n-o port, ii telefonam asta imediat, sa-l contracareze, pana mi-am facut damblaua vreo doua luni, pana-n primavara, dupa care am dat-o de pomana unui batran sarac! Am starnit atunci multe ironii si animozitati, si putin imi pasa, pentru ca eu ma fuduleam la gagici cu caciula mea, punand-o sub poponeata amantelor cand faceam sex, sa le tina cald la blanos! Mi-a placut sa fiu un drac belit si sa fac doar ce vroiam eu si doar ce-mi placea, uite-asa, pentru ca eram un incapatanat, si ce nu-mi placea nu faceam, si faceam doar ce credeam eu ca este bine pentru mine!

Iulian Mareș spunea...

14 ani kiar degeaba!
Ți-am zis că ești dus cu capul...? Ți-am zis și susțin!
Taran nu este nicio rușine, dar prost trecut prin minimum de școli tot ești!
Regret puțin, dar nu fac parte din generația munci agricole, kiar dacă până-n 89 am fost de două ori!...în rest Dumnezeu să te aibă în pază, căci și tu ești suflet!

"C",
Tu scrii prostii din capul tău fierbinte și amesteci vremurile! Scrii numai inepții pe care le și crezi, pt că capacitatea ta de analiză tinde spre -infinit!
Nu se fac structuri neargumentate științific și legal! Că să nu mori prost de tot afla că la în NATO structurile de comandă similare, la același nivel de forțe sunt mult mai stufoase!
Acum înțeleg și de ce ești așa fraier: pentru că poți și meriți!

Leo spunea...

Nu Flavius, este vorba de Cdt. Div. Craiova din anii 1980.
Trebuia ca după partida de sex pe căciula colonelului s-o innapoiezi dnei. colonel spunându-i ca dl. col. când vrea sex , s-o pună pe cap și să n-o dea jos panaă la final. Să vezi ce-ți mai mullțumea dna. colonel.........

Militar de la 14 ani spunea...

@Mareș
@Cezar
Mergeți în parc. Socializați. Jucați table (șahul e prea greu pentru voi, e vorba de strategie). Spuneți bancuri, povestiți vremurile pe care le-ați trăit prin BPL-uri, compartimente cu evidență tehnico-materială, poligoane unde adunați tuburi și aveați condiții an/an, că nici vârstă nu aveți câtă vechime cumulată emanați.
Când ați ieșit la pensie cred că s-au bucurat toți, și șefi, și subordonați. Motivele le știți voi mai bine. Ba' sunteți proști? Vrem ca și alții mai necopti așa, să se bucure. Mai lăsați-ne cu doctrina asta de tip BOB și cu intervențiile astea de tip AFOZ.

CEZAR spunea...

Hai sa continui ..cu una glumeata taaare dar ..reala ..!
Cum necum s-a incropit Detasamentul..le-a agatat soldatilor de gat o PSL...AG-7..Pusca mitraliera etc...
Pentru comanda un harb de Aro de curgeau tinichelele dupa el ! Intreb de ce nu TAB..??..bla bla ..M-100...
Pe platou ..mareata si nelipsita ..revista de front...!!
Vine un camion dac ..cu caroseria lunga cat o zi de post...face un viraj apocaliptic si ii rade una la ARO..de mai sa-l dea cu rotile in sus..???!!!
Coboara soferul , un omulet de 150 cm (unde l-ar fi gasit ),,tremurand ca piftia..vine la mine plangand ..cu ma fac....???
Stai linistit ..ia zi cat ai condus pe masina asta ..Niciodata ..!! Asa sa-i spui si umflatului ala care vine incoa....
Vine M-100 cu ochii bulbucati si cu un alt card de bagatori de seama dupa el ..mai sa-l ia de gat..
Eu il iau strtegic pe omulet ..si ii zic
Ia spune tu lu domnul col.cate ore ai condus pe aceasta masina si cand ai condus ultima data..?
Soldatul ..tare
NICIODATA....
pam pam ..
m-Ale daca nu crezi ./.verifica..REALITATEEEEEEE.....dupa invataturile din teatrul de razboi ..1989 iarna ..sic..

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard: Ha, ha, ha, ha, etc!

reddog spunea...

Cezar
Maresalul Ion Antonescu a fost unul din cei mai mari comandanti din istoria acestui neam.
Militarii ar trebui sa stie si sa respecte asta.
Doar nu au lucrat la aprozar.

Iulian Mareș spunea...

C
Asta-i munca lor nu a mea! Nu mai confundă situații din trecutul tau cu prezentul! Este diferența de 20 de ani...

Iulian Mareș spunea...

14 ani,
Nu vrei tu să-ți faci și ceva școală până la a avea dreptul să te bagi în seama? ... hai, ia viteză!

M spunea...

O inițiativă a PNL (Florin Roman) interesantă:
Închisoare pe viață pentru cei care ucid polițiști sau jandarmi aflați în misiune.
Eu aș adăuga și gardieni de penitenciare.

Leo spunea...

Dragă MAESTRE ,
Acum sunt 42 de dosare la CCR.
În curând se vor mai adăuga încă 3 dosare (în afara celui al lui Flavius care a fost repus pe rol pt. sept.2019) , deoarece au fost admise cererile de sesizare a CCR.
Toate aceste dosare care vor ajunge la CCR , au fost formulate în baza documentarii și a explicațiilor lui tălică de pe blog , făcute în urma cu aprox. 14 luni.
Îți MULȚUMIM MAESTRE pt. EXPERTIZA oferită în mod ALTRUIST.

Iulian Mareș spunea...

M,
eu as exclude fostii gardieni de penitenciare! Asa reddog nu ar mai face prozelitism pt Antonescu, in contradictie cu legea promulgata de KWI, la initiatica lui Crin Antonescu!

reddog spunea...

Iulian Mares

Dar ce are una cu alta?
Plus ca fiecare raspunde pentru faptele sale.
Puteti face o plangere pe numele meu pe speta asta daca dvs considerati ca am incalcat legea. 😁

Iulian Mareș spunea...

Red,
Eu nu fac, dar specialistul PNL, Ludovic Orban cred că va acționa!

Dan B. spunea...

Spre informare:

Azi, 13.06.2019, a avut loc la MApN, sub auspiciile CCMRR, o ședință de lucru privind metodologia de recalculare a pensiilor militare de stat pentru cadrele militare, care au încadrat funcții militare sau funcții civile din organigramele diferitelor companii cu profil economic, aflate în coordonarea MApN, prin structura specializată a acelor vremuri, numită Directia pentru Producția de Apărare și înzestrarea Armatei.
La această ședință de lucru, au participat pensionarii militari proveniți de la RA ROMAVIA SA, RA ROMTEHICA SA, precum și de la GIA (uzinele mecanice de la Ploiești și Mizil), toate fiind societăți comerciale cu capital de stat, ce au acționat ca regii autonome în baza HG 244/1991, HG 236/1991, respectiv HG 1329/1990. Din partea MApN, au participat, convocați fiind de către consilerul ministrului, gl lt Tase Marian, reprezentanți ai CPS, DGMRU, DGJ și DGFC.
În deschiderea ședinței de lucru, mi-am dorit să evidențiez existența vidului normativ din instrucțiunile de aplicare a Legii Pensiilor Militare de Stat (Ord M 25/2016), că emiterea Ord MS-101/2018 (neavizat de către DGJ) s-a făcut cu eludarea prevederilor din art 28 din Legea 223/2015, precum și a preved. art 33 din Legea 182/2002.
În principal, cazuistica acestei ședințe de lucru a inclus:
- emiterea deciziilor de recalculare fără a fi luate în considerare adeverințele eliberate de către entitățile economice, privind actualizarea elementelor salariale din cele 6 luni de zile
- emiterea deciziilor de recalculare fără actualizarea prevăzută de art 28 (5) din lege, dar conformă Ord MS 101/2018 (cu o echivalare abuzivă a salariului de funcție cu o soldă de functie, în condițiile în care notiunile respective au referințe diferite), ordin care a prevăzut constituirea bazei de calcul doar din elementele soldei lunare, fără îndemnizațiile și sporurile de muncă înscrise in statele de plată, aferente salariului lunar brut, realizat la funcția civilă exercitată.
Deși pensionarii au argumentat logic și legic solicitările lor, în cauză fiind pensiile lor recalculate, al căror cuantum este similar celui al unui caporal cu cca 15 ani de serviciu sub drapel, preopinenții nostri au contraatacat cu prevederi ale Legii 138/1999 și cu VRS=197,33 lei din OG 8/2008, ordonanță respinsă în Parlament prin Legea 49/2012. Ceea ce n-au înțeles amfitrionii nostri a fost faptul că actualizarea salariului de încadrare la nivelul lunii ian. 2016 nu are vreo tangență cu legea sau valorile de mai sus.
Ulterior, partenerii noștri de dialog au invocat în sprijinul aplicării Ord MS-101/2018, calitatea de „detașat” în economie, ceea ce ar abilita centrul militar, în constituirea bazei de calcul, să preia doar elementele soldei, nicidecum ale salariului realizat. O altă găselniță, în același sens, a juriștilor ministerului este aceea că respectivele entități economice aveau și indicative de unitate militară, fără a realiză că acestea se aflau pe ștatul M, ca parte dintre ele aveau în organigramă structuri de mobilizare și că erau deservite in fluxul corespondenței , fără costuri suplimentare, de către Poșta Militară.
Așadar, militarii prezenți azi la dezbaterile organizate sub auspiciile CCMRR au încadrat funcții civile, pentru care au primit salariu, nu soldă pentru funcția exercitată.
În încheiere, consilierul ministrului a optat pentru o inițiativă legislativă de amendare a Legii 223/2015, urmând adoptarea ei prin OUG (mi-e greu a crede) sau includerea ei în fluxul legislativ (boală lungă, moarte sigură).

Dan B. spunea...

@Continuare:

Personal am reiterat că, militar fiind, am exercitat o funcție civilă la RA ROMAVIA SA, operator aerian înregistrat la Autoritatea Aeronautică Civilă din România, în baza HG 244/1991, compania efectuând prestații de transport aerian contracost, cu pasageri și/sau marfă, printre beneficiari fiind Administrația Prezidențială și DPAIA din MApN. Precizez că entitatea economică, dacă și-ar fi păstrat caracterul militar, nu ar fi avut drept de operare pe aeroporturile din lume.
Deși am precizat că actualizarea elementelor mele salariale la nivelul lunii ian. 2016 nu poate fi efectuată de către „defuncta” RA ROMAVIA SA, iar legea și ordinul de aplicare a legii nu interzic actualizarea salariului de încadrare, funcție de coeficientul de ierarhizare al funcției exercitate și referința prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă și în Contractul Individual de Muncă, reprezentanții MApN au dezavuat propunerea mea, deși tot ei sunt principalii culpabili pentru vidul normativ din Ord M 25/2016 și pentru lipsa lor de reacție la avertizările mele scrise din 01.08.2017, adresate ministrului Țuțuianu, col Luca –șef CPS, gl Jianu-șef DGFC.
Reprezentantul DGJ mi-a precizat că îi este teamă să aplice o metodologie de actualizare neprevăzută in lege sau în ordin, dar nu are nicio remușcare în a-mi aplica o echivalare tâmpă a salariului de încadrare cu o soldă de funcție, echivalare care mă pune pe picior de egalitate, ca pensie, cu un caporal cu 15 ani de serviciu in Armată. I-am reamintit că Legea 223/2015, la cap „răspunderea juridică”, in art. 90-94, sunt precizate infracțiunile și contravențiile în legătura cu neaplicarea întocmai a prevederilor legale, însă, desigur, toți cei care au „maltratat” bazele de calcul (mii de dosare la instanțele judiciare) au rămas „îngerași” neculpabilizați.

M spunea...

Multumesc Dan B. Interesant!
@Mares - Mie mi se pare imbucurator ca parlamentari din toate partidele incearca sa faca ceva. M-am cam saturat de PSD care a dat legi numai pentru infractori. (vezi de exemplu modificarile la codul rutier)

Iulian Mareș spunea...

Dan B,
Cea mai simpla rezolvare consider că ar fi modificarea OM prin introducerea unui nou articol care să cuprindă modalitatea de ekivalarea pt dv și ceilalți! Este o treabă interna iar OM publicat în MO are putere de lege!

Dan B. spunea...

Completare:

In argumentarea obținerii de cuantumuri mici ale pensiilior noastre, reprezentanții MApN au invocat prevederile Ord MS 60/? și ale Ord MS 101/2018 (o prelungire și completare a primului ordin), uitând că ambele ordine se referă strict la „solde”, nu la „salarii”; ba mai mult, au amintit faptul că și ei ar fi afectați de aceste ordine, deși, în prezent, soldele lor nu mai sunt grevate, prin Legea 153/2017, de prevederile acestor ordine. Iată și motivul pentru care polițiștii au pensii mai mari ca noi, căci CPS și Direcția Juridică din MAI nu pot invoca ordinele mai sus amintite, valabile doar în MApN.
Și, uite așa, dacă eu am, prin respectiva echivalare abuzivă, in baza de calcul, o soldă de funcție de 1.066 lei, pentru coef. de ierarhizare 5,40 (la VRS=197,33 lei), interlocutorul meu, ofiter activ, își va înscrie în aceeași baza de calcul o soldă de 6.439 lei, pentru un coeficient de ierarhizare de 2,74 și un salariu minim brut pe economie de 2.350 lei/lună.

Dan B. spunea...

@M+@Mares:

Avînd în vedere prestația lui Chirică la Senat și a celor doi consilieri juriști de la MApN la comisia Camerei Deputaților, respectiv aceea de respingere de inițiativei legislative privind actualizarea pensiilor militare funcție de majorarea soldei activilor, cam ce așteptări aveți voi de la actualul guvern sau chiar de la actualul ministru?

Iulian Mareș spunea...

@Dan B,
Tocmai de aceea și din alte motive doresc că prezidențialele să le câștige Barna!

Leo spunea...

Având în vedere întrebarea (retorică)de mai sus , "cam ce așteptări aveți voi de la actualul guvern sau chiar de la actualul ministru ? "
Însemnă că și Consiliul înfiintat prin ordin MApN pe la jumatea lui feb. 2019 , este o GOGOAȘĂ , exact cum eu am spus atunci despre acea "comisie".
FUR ŞI MINT nu se dezminte.
MINTE coordonat și fură organizat.
Și pe lângă ei și gulerații MFA.