Un produs Blogger.

joi, iunie 27, 2019

Vot anticipat pentru Diasporă, dar nu și dincolo de ora 21,00, ora României

2 comments
Comisia specială a Parlamentului propune, gândind cu picioarele, următoarea reglementare pentru votul anticipat în Diasporă:

"În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării.
În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00", se arată în raportul adoptat joi de membrii comisiei de cod electoral.

În primul rând, noțiunea de vot anticipat, introdusă de Tăriceanu și preluată de Lenesch, înseamnă un  vot dat anterior datei stabilite constituțional și legal pentru alegerile din România.
Dacă domnii din comisie lasă votul pentru străinătate și în ziua votului în România, acesta trebuie sa se termine la ora 21,00, ora României, în țările situate la vest de România, pentru a nu se mai vota după anunțarea  exit-polurilor sau chiar a rezultatelor parțiale. Cu asemenea voturi Băsescu a câștigat de două ori alegerile prezidențiale. 
Ar trebui urmat exemplul Franței care, încă din 2000, din aceleași motive, a reglementat că votul din teritoriile situate la Vest de Franța, cu deosebire cele din Americi, se desfășoară anticipat, sâmbătă, înaintea duminicii în care se organizează alegerile în Franța. 
Propunerea comisiei este o discriminare pozitivă a românilor din străinătate. 



2 comentarii:

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Da , acum dai exemplu FR , dar nu ne spui că are şi altă busolă.
Oricum , este prematur să discutăm pe intenţii . Pana la votul in plen , e cale luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuungă