Un produs Blogger.

marți, august 13, 2019

Acesta pare a fi draftul Ordonanței pe care Consiliul Consultativ de pe lângă ministrul Leș l-a redactat pe 08 08 2019

144 comments
Proiectul are grave neconcordanțe și probleme de tehnică legislativă.
 -Actualul art. 60 din Legea 223/2015, alineatele 1-4, așa cum a fost modificat și completat prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018, se referă numai la pensiile militare stabilite după data de 15 sept 2017. 
 Niciuna din prevederile acestui articol nu se aplică pensiilor militare stabilite, potrivit acestei legi, anterior datei de 15 sept 2017 și nici pensiilor militare recalculate la 01 01 2016. 
Dacă modificările introduse prin acest proiect se referă numai la actualizarea pensiilor în plată la data de 15 septembrie, trebuia creat un articol nou. Ce se întâmplă în acest caz cu actualizarea pensiilor stabilite după 15 sept 2017? Lipsa de reglementare creează noi discriminări. 
Ori se abrogă alineatele 1-4 introduse prin Ordonanțele 59 și 114, ori se extind acele reglementări și în cazul actualizării.
-Nu cred că este cazul să reintroducem noțiunea de soldă de funcție la maxim. În baza de calcul intră solda de funcție în coeficienții avuți în cele 6 luni alese sau din oficiu.
-Punctul 7 din proiect este o aiureală care contrazice flagrant alineatul 2 din Expunerea de motive.
Cum să propui recalcularea pensiilor prin introducerea în baza de calcul a valoriilor din anul 2022 pentru soldele de funcție dacă, în prezent, nici soldele de funcție ale militarilor în activitate nu au ajuns la acele valori?
E suficient să se prevadă actualizarea pensiilor militare, în termenii de la punctul 4, pentru ca majorările  să se producă etapizat, până în anul 2022, conform creșterilor soldelor de funcție prevăzute în art 38, modificat ulterior, al L 153/2017. 







144 de comentarii:

gigi 2 spunea...

Destul de corect

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dar de ce nu salariul minim pe economie din 2019? Nu este normal sa se coreleze dupa salariul minim pe economie actualizat pe anul in curs, respectiv 2019?! Si de ce intins pe trei ani, si nu incepand cu aplicarea Ordonantei, cum s-a facut la parlamentari? De ce din nou discriminari? La pensiile si salariile parlamentarilor s-a putut, si la noi nu se poate? Era greu, macar pentru invalidanti, sa se aplice cu operativitate? Eu nu vad aici decat un draft fara explicatii de aplicare consistente, decat majorari si mai mari la cei care au cel mai mare cuantum la pensii, de fapt cum intuiam si stiam cu totii ca se va intampla! Nu vad nici o dreptate, cu o majorare paduchioasa de 2 lei gauriti! Mai va, dreptatea, cand ti-o face bogatii! Sunt satul de lozinci si sforarii pompoase!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Reafirm ca echipa din Comisie a lucrat exceptional, bravo lor, chiar le mai multumesc inca o data ca au facut ce n-au facut multi altii, nimic nu am sa le imput, din partea mea la modul sincer, dar am informatii clare ca n-au putut invinge mafia clocarilor si guleratilor activi din CSP, care le-au impus limite, reguli si conditii, nu degeaba haiducul paaraditor de pensii militare, Jianu, ducandu-se cu pandarii dupa el acolo in ultima zi, trimis de paraditoarea cu diploma de doftoroaie, obtinuta politic si fara merite (am eu grija de ea sa fie controlata daca nu e copy paste, vine el vremea socotelilor si cu ea pe linia asta). Ministresul, Les, pacatele mele, ce Dumnezeu sa stie el din ecuatia asta complicata?! Parca mi-e si mila de el, la o adicatelea, cat de paralelogram l-au aruncat astia in gura haitei de lupi paraditori. Atata stiu ca n-am de ce sa ma bucur, deloc!

alinnarcis spunea...

Dar cred ca și cei încă in activitate ar trebui sa beneficiem de drepturi ca și rezerviștii ! Adica OMM , plăti compensatorii la trecerea in rezerva, calculul pensiei la brut ! Voi ați propus ce va doare ! Asta duce la ,, echitate” oare ???

radu spunea...

alinnarcis ,
Cu tot respectul, dar se poate sa fiti mai documentat pentru a purta un dialog!

Leo spunea...

Să se adopte acest act normativ , apoi imi retrag toate ironiile făcute la adresa lui Leș. Mai mult , îi voi aprinde și o lumânare la VII pomenindu-l. Dacă se va adopta , a dovedit că în ciuda faptului că nu a făcut 1 zi de armată , s-a atașat de ea prin modul cum îi tratează pe militari.
SĂ VEDM , ZISE ORBUL !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Alin Narcis, nu va ajunge, ca activi, la cat vi s-a dat? Noi n-am avut, in activitate, cat aveti voi acum, si am batut poligoanele pe sistem din ala sever, cu aplicatii cu zilele si noptile, in corturi, degerati sau arsi de soare, cu foamea-n garleaja, fara cafele si alte mofturi ca acum, cand le aveti pe tava si totul este automatizat si computerizat pe standarde NATO! Daca nu faceai 2 ani in minele de carbuni, la un Canal, santier la dracul in praznic, agricultura in Baragan, Balta ialomitei, Balta Brailei, etc, nu primeai grade si functii! In lupta asta sindical-militara vad ca nu va inhamati, macar sub pseudonime... Hai sa va invat eu sa aveti drepturi, activilor: Intrati in Uniunea Militarilor si Politistilor Mihai Viteazul, sub patronajul UNPR si Generalul, Gabriel Oprea, indiferent din ce institutie de forta ati fi, pensionari sau activi, adica poti fi militar, securist, jandarm, politist, pompier, granicer, agenti de penitenciare, parasutisti, scafandrii, etc, pentru ca o sa vi se ofere garantii, inclusiv de asociere in sindicatele militare, dreptul de a detine firme de comert si productie, etc, acum interzise de guvernare. Intrati pe grupul fb, Ifrim Corneliu si luptatorii pentru drepturile militarilor, sau pe grupul Uniunea Militarilor si Politistilor, Mihai Viteazul, si acolo gasiti destule informatii ce bunaciuni o sa vi se ofere, mai ales ca la Uniune au aderat absolut toti liderii sindicatelor de peste tot, inclusiv ceferistii, etc!

Ein Stein spunea...

Huhurezule chiar crezi ca sunt atat de prosti sa nu priceapa?
Incet-incet o sa ajungeti la vorba mea, totul e o mascarada, trebuie sa fim tot timpul sub presiune, sa dansam dupa cum canta ei ca nu cumva sa ne dam seama ca toata legea e o mizerie si trebuie schimbata. Intre timp ei isi fac suma iar noi ne dusmanim si ne injuram.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am recitit de multe ori acest draft si mie imi miroase a abureala electorala, caci au incurcat voit lucrurile astfel incat iar sa se taraganeze pana cand murim cu totii si sa nu mai apucam nimic! Prin incurcaturile descrise de Dv este foarte clar ca nu se vrea sa se faca nimic la pensiile militare, iar faptul ca paraditorul clocar si gulerat, Muc Haiduc, trimis de doctoranda in praz verde copy paste, pupila criminalei de pensii militare, Fiola, s-a dus cu gelatii dupa el in ultima zi, spune totul: Nu se va produce absolut nici un fel de schimbari sau majorari, asa cum si-au propus de la preluarea guvernarii pesedistii, prin Dragnea si Fiola. Spiritul aburilor de alcool emanati de Fiola bantuie Casa Ororilor la Penziile Cazone... Oare confidenta ei troscaie la fel? O sa aflam noi! Daca e asa, ii fac pagina de drojdiera fruntasa pe fb, cu tot cu poza, clondir si epoleti, alaturi de ober fruntasa Fiola!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ein Stein, ohooo, dar sa vezi la Metodologia de aplicare ce banditisme, ce cretinisme si ce cutite lungi o sa bage, daca in draft deja a facut praf toata partea de continut prin aberatii care se bat cap in cap! Haiducul a bagat tot ce-i mai mizerabil din el sa spintece adanc cu junghierul acest draft, crezandu-ne fraieresteni si nu ne prindem de intentiile lor criminale!

raul spunea...

Deci plecarea e tot de la 65%!Tot ultimii de la caruta!Toti cu 80% noi cu 65%!Toti s-au luat dupa noi si noi ca fraierii ,am ramas ultimii!

Cezar spunea...

NU APARE DOMNUL DAN...SA NE RUPA DINTII??

Pop Iuliu spunea...

Acest draft este foarte departe de forma unui act normativ!
Sa fim serioși, se “împușca” juriști Secretariatului General al Guvernului dacă vor primi acest draft!
Concluzia mea este ca rezervistii sunt lăsați sa se manifeste in consiliu consultați, si din păcate doar atât!!!😩🤐

Leo spunea...

MAESTRE ,
tălică ce opinie ai ?
Sau aștepți să vezi cum "ne spargem" noi (vorba criminalistului Adrian Banu)...
Eu sunt optimist , deoarece cred că se va adopta în septembrie cu aplicare din octombrie . Altfel nu este justificată URGENȚA ca s-o adopți în sept. cu aplicare din 2020. Singura problemă este ca să nu ne facă vreo surpriză să se "spargă" coaliţia din cauza lui răzgândiceanu 4%.
Flavius va avea cam 2200 lei pensie de la 1000 lei , dacă se va adopta draftul din topic. Îl va ajunge pe caporalul din 2017.

Ein Stein spunea...

Mai oameni buni hai sa analizam asa la rece ca niste gospodari ce ne aflam. Sa zicem ca Les a un alien, a copilarit pe planeta Marte si printr-un concurs de imprejurari a fost numit ministru la armata, deci presupunem ca habar nu are care e treaba cu pensiile militare, adica o minciuna gogonata. Pe scurt e de buna credinta, eu nu cred. Se hotaraste el sa faca "echitate" si atunci se uita el prin ograda pe cine sa incarce cu o asemenea sarcina. Pai pe cine sa numeasca daca nu pe Jianu? Acum daca analizam nitel si situatia lui Jianu, cred ca sunteti de acord ca nu mai e un gagiu la prima tinerete, in curand ni se va alatura. Ce anume credeti ca il va face pe Jianu sa-si taie craca de sub picioare, o craca destul de grasuta, garnisita cu tot felul de sporuri si beneficii, baza mare ce mai incoa si-n colo, doar asa ca sa fie "echitate"? Stie cineva raspunsul?
Rezolvarea problemei poate veni numai si numai din afara sistemului, de la politic, care sa puna piciorul in prag si sa opreasca tigania. Pentru asta trebuiesc politicieni de buna credinta, hotarati, si foarte important sa nu puna botul la linguselile faunei care roieste in jurul lor.
Asa ceva e imposibil in Romania, cel putin pe moment. Un argument forte la care contopistii nu prea au cu ce sa contracareze e tocmai ce spun de cate ori am ocazia. Hai sa luam si sa aplicam legislatia unei tari NATO de traditie, oricare ar fi ea, litera cu litera. Contopistii nu ar putea decat sa argumenteze ca nu prea e pe specificul romanesc, adica pe placul lor si cam atat. Daca ramanem pe actuala legislatie suntem pe terenul lor pe care s-au pregatit ani de zile, pentru ei e doar o joaca, pentru noi, nu prea.

Sorina spunea...

Cam alambicat ,neclar, unde va fi vreo creștere,? Rece nu abroga ordonanțele , ce face cu pensiile mici ,ce procent va fi la o eventuală recalculare nu este nimic clar ,dar ,oricum , este ceva încurcat, neclar, vom.vedea

ifrim spunea...

Pai d'aia este proiect ca sa fie consultat si corectat neconcordantele ,aberatiile si respectarea tehnicii legislative apoi bagat in circuit!@Raul.Nu au treaba coloneii cu plecarea de la 80 ca dansii o depasesc cu mult si ce nu-i afecteaza nu-i intereseaza!

Cezar spunea...

Huhu...vezi pagina mea de fb
Am găsit ceva ...nu stiu daca e gluma sau serios

Rodica spunea...

De ce atatea ordonanțe si adăugiri? Nu mai bine respecta lg 223 asa cum este ea? Am inteles ca la magistrați si ceilalti cu pensii speciale , din septembrie li se măresc pensiile, partea pe contributivitate, Acum nu mai sun speciale pensiile militare? Aaa, nu le mai convine? O dau cum bate vântul....nenorociții...

Rodica spunea...

Am inteles ca celor cu pensii speciale din septembrie li se măresc pensiile, partea pe contributivitate. Acum militarii nu mai au pensii speciale? De ce? Cand e vorba de mărit o dau la intors...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gasca simpatica si de fratie, haideti sa va spun o poveste cu paradelile noastre mascate: SUA au cerut, prin ordin dat agentului 007, ca noi sa crestem numarul militarilor (a se citi carne ieftina de tun, pe care ei nu dau 2 bani gauriti) in Afganistanul de ev mediu, cu 2.376 militari si 1.006 politisti, pentru anul viitor, si sa le primim in tara un numar mai mare de militari hamerecani, beneficiari de servicii sexuale cu pustoaice rapite de pe strazi de catre interlopi, in bordeluri ilegale, ca de obicei, plus ca SUA ne obliga sa-i tinem de masa si casa la modul mocas, adica furandu-se banii din drepturile de pensii militare romanesti si virandu-se in drepturile trupetilor pe picior mare hamerecani! Pana in 2020, numarul trupetilor nostrii, pentru interesele strain-hamerecane, din alte tari, urmand sa creasca cu 20%, tataie! Va dati seama cate meleoane de heuroi trebuie sa pompam in slugarelile astea politice, care cresc de la o zi la alta, iar politicienii nostrii de mucava aprobandu-le fara sa clipeasca?! De unde parale, teteo? Cititi draftul de mai sus si puteti sa va luati concediul de odihna la țintirim, ca majorari o sa le vedeti cand mi-oi vedea eu ceafa lata de bulgar! Asta este cauza paradelilor pensiilor militare, si asa o sa murim, ca piticul la bijboc, cand nu-i dai pastela ciel bleomarin de Voroneț!

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Iar ești neatent. Citește opiniile mele critice despre acest document din topic

Negritoiu spunea...

Domnule Dan B,
Acesta este draftul intocmit si depus de catre Consiliul Consultativ? Imi permit sa va intreb acest lucru deoarece eu l-am primit in,jurul orei 14,pe WhatsApp de la un nr.necunoscut,ceeace ridica anumite semne de intrebare.
Referitor la sporul privind contributia la pensia suplimentara:Ce inseamna ...spor adaugat la procentul stabilit in conditiile art.29,30 si39 ? Nu este mai corect sa se precizeze:spor procentual adaugat la cuantumul recalculat/actualizat al pensiei? Iar da posibilitatea unor interpretari din partea CPS.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Negritoiu, politicos fata de toti camarazii, imi permit sa afirm ca acest draft nu poate fi considerat, din cauza lipsei de atribuire a paternitatii! Ori este o diversiune sovietic-transnistreana, ori ni s-a testat capacitatile extrasenzoriale de percepere a unei informatii false, si daca avem prostul narav de a pune botu' la orice cacealma! Daca a avut un scop in sine, in fine, si-au atins maretul obiectiv spre a le staisface necesitatea ilaritatii!

CEZAR spunea...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1475023705997338&set=a.111973908968998&type=3&eid=ARCVlZG0gS-bxlAryVUw1lD3DlNK8aOVF5O_E_jN62vq_w2J8QlEzTZarheaRoB9Ws2VGdMDDaQJYEF8

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De foarte mult timp ma repet si spun ca am informatii, foarte clare, ca nu se mai vrea nici un fel de reparatii la pensiile militare, si o sa va convingeti cat de curand de asta! Ceea ce vedeti pe coperta postarii este un mare joc de cacealma din partea madamei de Craiova, care este sefa CSP, doctorand in PARADIT PENSIILE MILITARE, insurubata acolo de madam Fiola, cat si de marele atlet, tot in poaradeli, Col Muc Haiduc! Cand am auzit ca s-a dus acolo cu 3 slugi dupa el, in Comisie si in ultima zi, i-am zis Anei mele: Astia s-au dus sa spintece pensiile militare, si s-a dovedit a fi asa! Avem doar o singura solutie, politica si sindicala si as vrea sa fiu luat foarte in serios, acesta fiind Uniunea Militarilor si Politistilor, UNPR si Generalul, Gabriel Oprea! Domnia sa a adunat in aceste entitati politic-sindicale, absolut toate sindicatele, grupurile, sferele de interese care se ocupa cu luptele pentru redobandirea drepturilor pierdute la pensiile militare, au un Program politic execptional, apoi un program sindical clar pentru toate drepturile tuturor rezervistilor si activilor, deci o noutate absoluta, si pe scurt pot sa spun ca nimeni, dar absolut nimeni nu poate fi mai sincer, hotarat si dispus sa-i ajute pe militari, politisti, etc pentru redobandirea drepturilor pierdute a pensiile militare, dar si alte drepturi! Lasati mistocarii, lasati-i pe contras sa behaie la luna si stele, pentru ca ei fac pate din gasca paraditorilor, si alaturati-va acestor entitati, Uniunea Militarilor si Politistilor, UNPR si Gen, Gabriel Oprea, pentru ca altfel vom fi pierduti in puzderia de gasti si interese meschine si egoiste! Statul paralel a lansat mii de zvonuri murdare, tampenii, acuzatii si idiotenii la adresa acestor entitati, dar a va lasa prada lozincilor lor, crezandu-le, inseamna sa va lasati invinsi! Draftul oug, in sinea sa, a fost conceput pentru a amana agonia, pentru a ne da sperante desarte cu dezamagiri si inselaciuni, sa fim amanati pana la caledele grecesti, si nu se va intampla nimic concret, daca nu bagam in Parlament oamenii nostrii de incredere, Generalul, Gabriel Oprea si UNPR, care o data intrati acolo cu siguranta ne vor ajuta 100%! Alta solutie este numai la cimitir, camarazi, dar de la paraditori nu veti vedea nimic!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica, am preluat aseara, dupa ce am iesit din blocarea de 7 zile, aceasta postare de aici, pe fb, PE CARE AM COMENTAT-O SI DISTRIBUIT-O COPIOS, SA VADA CAMARAZII INEPTIILE. De fapt, o mare cacealma, o noua paradeala marca CSP a MApN, o noua motivatie de amanari la nesfarsit! Coceputa pentru a fi amanata pentru reparatii, care vor veni la pastele cailor verzi pe pereti!

Trofin spunea...

La p.d.v. critice din preambul , prezentate de @ Huhu Rezea , vin cu observatia ca modificarea propusa la art. 60 din Legea 223/2015 nu se pleaca de la modificarile facute de OUG 57/2015 ( abrogarea alin.(2) ) si de la modificarea facuta de OUG 59/2017 care da o noua definire a art. 60 printr-un singur alineat. Daca se pastreaza in vigoare dispozitiile OUG 59/2017 asa cum sugereaza modificarile introduse la Art. 3 la care se introduce lit. n)atunci art. 60 trebuie sa primeasca o naou redactare astfel ca alineatele 5 si 6 sa devina alin. 1 ) si 2) iar textul din OUG 59/2017 sa devina alin. 3) .Inca o constatare este legata de modificarea facuta pentru art. 108 . Efectele acestei modificari sunt anulate , nu peste tot ! , de dispozitia introdusa de OUG 59/2017 privind limitarea pensiei nete la netul bazei de calcul. Este totusi un lucru bun fiindca sunt oameni care se preocupa constructiv de soarta pensionarilor militari. Scaparea acestui proiect de OUG pe surse este tot o cale pentru imbunatatirea masurilor propuse. Este un lucru bun nu hilar , asa cum il considera unii care scormonesc in dejectii pentru adevarurile lor.

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Precizez încă o dată că actuala formulare a art. 60 nu mai păstrează nimic din textul inițial al Legii 223 sau din textul modificat prin OUG 57/2017.
Cele 4 alineate se referă numai la pensiile militare stabilite după intrarea în vigoare a Art. VII din OUG 59/2017. Completările aduse prin OUG 114/2018 reglementează corelarea indexărilor ulterioare cu noul prag al soldei nete care trebuie să fie mai mai mic decât media soldelor lunare nete, medie indexată și ea cu același indice.
De aceea actualizarea nu mai poate fi introdusă în articolul 60, ci trebuie creat un articol nou.
In cazul actualizării pensiilor în plată cu majorările soldelor de funcție și de grad crește și media soldelor nete din cele 6 luni alese. Deci crește și plafonul introdus prin OUG nr. 59/2017 pentru pensiile stabilite după 15 sept 2017. Pensiile stabilita anterior acestei date nu au un asemenea plafon potrivit actualelor reglementări în vigoare.

Leo spunea...

Corect MAESTRE ,
Nici nu văzusem că ai însoțit titlul topicului cu o opinie. M-am aruncat direct la textul draftului.
Eu înțeleg că , Art. 60 din draft care modifică art. 60 (evident că la ultima modificare a acestui art. 60 , din versiunea în vigoare de după 15.09.2017 a L 223 ) se revine la actaulizarea existentă a art. 60 în forma în vigoare a acestuia până la data de 15.09.2017.
În consecință , pensiile începând cu data intrării in vigoare a oug-ului precizat în draft , se vor actualiza cu cresterea Sold. de Func si a Soldei de Grad.
Baza de calcul poate fi stabilita la valoarea maximă din anul 2022 ( se va proceda exact ca la medici sau la parlamentari , care începând cu 01.07.2017 au sărit direct la nivelul din grilă al anului 2022)
Intr-adevăr , textul are ceva lacune de formulare juridică dar când o ajunge pe circuit la MAI , la SRI , etc... se vor corija.
Să sperăm că "peţitorul" de profesie răzgândiceanu , nu va lăsa guvernul fără susținere parlamentară.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Păi, asta este și problma;
draftul nu modifică art 60, în vigoare, ci doar îl completează ilogic, contrar tehnicii de legiferare, cu 2 alineate care nu au nicio legătură cu enunțul din primul alineat al articolului 60.
Actualul articol se referă la pensiile stabilite după intrarea în vigoare a OUG 59 și la procedura de indexare a acelorași pensii(OUG 114/2018) iar completările se referă la altceva, respectiv la actualizarea tuturor pensiilor în plată la data intrării în vigoare a viitoarei ordonanțe.
De aceea nu merge completat art. 60, ci trebuie alt articol.

Patrascioiu spunea...

1)Câinele nu pleacă de la măcelărie.
2)PSD îi asigura imunitate
3)PSD îl tine președinte de senat
În concluzie rămâne pana se dărâmă șandramaua.
Completările aduc a 164 ceeace nu înseamnă rău dacă nu ar fi acel 65%.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Trofin, cu tot respectul pentru Dv, mai ales ca sunteti un foarte bun cunoscator pe latura legislativa, si aveti dreptate sa afirmati ca draftul oug a fost aruncat in public pentru testarea beneficiarilor, dar este un joc murdar si cainosesc, care urmareste reactia victimelor din unghiul paraditorului pradator, care incearca mizerabil inca un gen de pradaciuni mafiote, si, daca sunteti mai atent, zarurile s-au aruncat pentru pensiile obeze, nicidecum pentru cele mici si medii, care reprezinta grosul Armatei romane, mai ales ca marele haiduc al CSP-SFC, Jihadul, isi pregateste terenul sa iasa la pensie cu gasca lui de paraditori, stiind ca va fi demis curand, ca si sefa lui, cea care-i doftoroaie in praz, paradeli si buboaie! Comisia a avut in componenta camarazi cu bune intentii laudabile, dar nu si specialisti in depistarea actiunilor mafiot ascunse ale haiducului, care are 2 stele aurite, dar in relitate coclite, desi pe front n-a fost si n-a pus mana decat pe stilouri paraditoare, din pozitia de sluga politica cu eghileti! Ce fapte de vitejie a savarsit acest tradator al camarazilor, pentru ca sa merite asemenea impopotonari cu stele de aur, care a indoliat familii, a ruinat destine si a semanat tragedii printre rezervisti din pozitia calaului suprem la pensiile militate? El n-ar comunica direct cu cei zdrobiti de excesele lui mengeliene,dar pune caprari mistocari sa raspunda la petitii cu dosul ala mare de trantori si sobolani de cotloane ministerale! Sa stie de la mine un lucru: Si el poate fi paradit la modul fatal de cel care o sa-i ia locul acela, pe care l-a dezonorat si necinstit ani de-a randul, cu mizerii care nu i-au facut cinste, ba din contra! Dl. Huhu Rez a dat dovada, spre cinstea si onoarea domniei sale, ca paraditorii pensiilor militare au in domnia sa cuiul lui Pepelea, pe care nu-l pot da la intors cu nici un fel de tentativa de neofrauda, asa ca sa puna mana acesti calai si sa corecteze tentativele de paradeli odioase, dupa cum Onorabilul le-a depistat actiunile neomafiote din acest draft cu multe suspiciuni si semne de intrebare! E clar ca tentativa s-a vrut reala!

CEZAR spunea...

DUOMNUL! DAN..sa ne precizeze daca au fost inlaturate INECHITATILE...si s-a realizat devia lui Gropan -Gligor ...!!??

Huhu Rezea spunea...

"Flavius
Fii mai ponderat cu suduielile! Foarte bine că au publicat acest draft pentru a primi propuneri de îmbunătăţire.
Văd că în loc să veniţi cu propuneri vă place mai mult să fiţi sceptici.
Nici atât nu ai sesizat că, potrivit intenţiilor iniţiatorilor, actualizarea se aplică deopotrivă şi pensiilor mici.
Ai calculat cam cât vei avea pensia dacă se aplică majorările de solde din art. 38 al L 153/2017?

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Domnul Buz tace!
După articolul 2 din draft am dedus că este vorba de documentul la eleborarea căruia a lucrat şi el. Cine se zbate pentru detaşaţii în economia naţională, dacă nu @Dan Buz?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, cu toata dragostea, dar acesti paraditori nu stiu, macar din petitiile mele, ca toti invalizii Armatei nu beneficiaza de recunostinta Statului roman si Armatei, pentru capacitatea de munca si lupta, cat si drepturile pierdute in urma capatarii invaliditatilor? De ce numai ,,veteranii'' care lupta pe coclauri straine sa aiba acele recunostinte si drepturi, iar noi, cazuti pentru cauza Romaniei, nu? Deci, aici si public ii propun marelui paraditor inchizitor si sefei doctorande in schilodiri de drepturi legale si constitutionale, cat si onorabilei Comisii de pe langa MApN, DAR SI DL MINISTRU AL APARARII, MIHAI LES, ca sa se acorde beneficii acestor invalidanti cu pensiile extrem de mici, cat si anumite punctaje, pentru ca sa nu fie discriminati in tara lor si in armata lor, fata de ,,veteranii'' de dupa 1989, cazuti pe teritorii straine de Patrie si pentru cauze straine, iar toate pensiie sub 2000 lei, niciodata actualizate si bagate in seama de la Generalul Gabriel Oprea incoace, din 2010, cand atunci au fost indreptatiti la cuantumuri, sa li se acorde majorari, mai ales ca inflatia si scumpirie sunt in floare, actualele majorari reiesite din draftul acestui oug fiind doar niste manjeli indepartate in timp, niste amageli desarte si fara nici o consistenta, mai ales ca acesti oameni aproape 10 ani au privit doar cum toti primesc, numai ei, nu! Etapizarile de majorari ale acestor saraci, napastuiti si discriminati sa fie reduse, poate ca si eliminate total, fiind de fapt niste suplicii suplimentare oentru acestia, dat fiind dramele acestora si cazurile de bolnavi cronici si batrani, fara sanse reale de viata, invalidantii aflandu-se in cea mai dramatica si rusinoasa situatie financiara si materiala, neavand nici bani de subzistenta, daramite de medicamente si ingrijiri medicale! Unde-i omenia crestina, compasiunea, camaraderia si solidaritatea militara, tovarasi contopisti din Ministerul Aparii Nationale si Casa de Pensii Militare, care sunteti ghiftuiti, indesati la punga si nu cunoasteti dramele acestor napastuiti, cazuti in misiuni la ordin? Nu va este rusine ca pe strazile din tara noastra, ale Romei, Barcelonei, Londrei si Berlinului, un caz chiar la Moscova de rad rusii de Romania-tara NATO si e dat exemplu pe televziunile moscovite de ,,beneficii ale NATO in Romania,'' avem cersetori saraci, cu mana intinsa, rezervisti militari, chinuiti si paraditi de voi? Chiar nu va este rusine, mila de ei, pentru ca prin actiunile voastre, criminale si discriminatorii i-ati adus in asemenea hal si in sapa de lemn, cand sumele pentru ajutorarea lor sunt de fapt derizorii si nesimnificative la bugetul general, dar in lacomia voastra pentru cei potentati si lacomi ati uitat de omenie si bunul simt? V-am oferit, mai sus solutii de salvgardare, trebuie doar bunavointa si empatie, care, daca va pretindeti intelectuali si cerebrali, puteti sa le aplicati in regim de urgenta, si mai ales ca tot ce se scrie aici este raspandit de mine si altii pe toate blogurile-grupuri de pe fb, si voi continua sa raspandesc peste tot!

Leo spunea...

Da MAESTRE , FOARTE CORECT ai sesizat.
Au spus că se completează art. 60 . Practic este ilogic și se contrazice în interiorul aceluiași articol , punând în pericol ACTUALIZAREA.
De aceea ,în draft trebuiau formulate foarte clar 3 puncte şi anume că :
1. Art. 60 se modifică şi va avea următorul cuprins :
... şi se înşiruie textul art. 60 în forma în vigoare până la data de 15.09.2017.
2. Cu data intrării în vigoare a prezentei oug , se abrogă prevederile Art. 84 pct. 1 din OUG 114/2018
3. Prezenta oug intră in vigoare la data de 01.09.2019
Așa cum este formulat acum în draft , ori este o capcană pusă intenționat de lichelele gulerate , ori este o eroare de neprofesionist în drept.

Bogdan spunea...

Persoanele care s-au pensionat incepand cu data de 15.09.2017 beneficiaza de 58,5% din baza de calcul (daca s-au pensionat de drept). Acestea beneficiaza de sporul de 3,6% si 9% doar pe hartie. Daca se actualizeaza pensiile celor care s-au pensionat inainte de 15.09.2017 logic ar fi ca acestea sa beneficieze tot de 58,5% din baza de calcul. Cred ca autorii draftului sunt multumiti de modificarile si completarile ulterioare a Legii nr 223/2015 daca nu au avut in vedere modificarea sau completarea Art 60/Legea 223/2015.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Se presupune că acest draft este anterior supunerii analizei gulerelor albe.Să nu le acuzăm când nu este cazul. Rămâne valabila a doua variantă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai fac o complectare serioasa: Nimanui din Comisie nu i-a sarit in ochi ca baza de calcul sa nu fie mai mica decat la magistrati? Noi suntem pe 65%, ei pe 80%, de ce nu si noi ca si ei? Nu este constitutional sa existe discriminari, caci si la civili este tot pe 80%, si baza mica de calcul loveste discriminant si odios tot in pensiile invalidantilor! Uite ca Dl. General, Gabriel Oprea si UNPR s-au gandit si la acest subiect, trecandu-l printre prioritatile politice si sindicale din actiunile Uniunii Militarilor si Politistilor! Nu vor actualii, atunci in viitor avem toate sansele sa beneficiem de mult mai multe drepturi, doar sa fim foarte uniti si sa ne dorim cu adevarat pensii militare juste si consistente, cu siguranta politica pentru cel putin 50 de ani in viitor, pentru ca gen. Oprea si UNPR asta si vor!

Roxana spunea...

Deci vor creste si pensiile militare de la 1.09?

ifrim spunea...

Ca sa nu ne mai critice seful ca suntem sceptici si criticam propun ca d-ul Dan B sa bage in acest draft si o liniuta pentru disponibilizatii cu vechimea mica in sensul plecarii de la procentul de 80 % ca-n 223 originala.In speranta ca ne veti rezolva in mod favorabil propunerea va multumim anticipat si va dorim succes in activitatea de reparatie a inechitatilor in speta pensiilor militare!

Leon spunea...

Acest proiect de Ordonanta are nevoie de ceva precizari si corectii; de exemplu in expunerea de motive, se refera la Legea nr.127/2019, privind sistemul public de pensii, (aceasta este varianta corecta).
Si deasemenea eu inteleg ca se mentine art.60 modificat de OuG.nr.114/2018, adica pensia neta= solda neta..!
Sa intelegem ca si pensiile aflate in plata vor fi actualizate in functie de cresterile de grad si functie ale activilor cf.L.153/2017, dar limitate net la net..?
PS. @Huhu Rezea, recunosc ca am trecut "in fuga" peste acest proiect, diseara cred ca am timp sa-l citesc mai atent..!

Cezar spunea...

Trebuie băgat un articol care sa precizeze clar..ca doar activitatea militară este luata in calcul
Ai iesit odihnit si ai muncit după ls civili...pènsie după legea si conditiile civile..punct

Trofin spunea...

@Huhu Rezea : scuze pentru eroarea pe care ati sesizat-o. La emiterea observatiilor la textul normativ ,am scapat din vedere ca mai exista si OUG 114/2018 si am fost derutat de numarul identic de alineate ramase la art.60 / L223 din 2015 dupa aplicarea OUG 57/2015. Intr-adevar , continutul Art. 60 modificat cu OUG 114/2018 nu mai are nimic comun cu actualizarea fiindca se refera expres la situatia actuala. O solutie o intrevad , similar procedeului adoptat in fosta Lege 164/2001 la art. 48, dezvoltarea art. 59 cu problema actualizarii si modificarea corespunzatoare a art. 60 modificat cu OUG 114/2018 .

Bogdan spunea...

IN ATENȚIA CELOR CARE S-AU PENSIONAT DUPA DATA DE 15.09.2017 SAU CARE URMEAZĂ SĂ SE PENSIONEZE

In acest draft nu este abordata in vreun fel problema OMM.
Vreau să supun atenției dumneavoastră și un alt abuz comis de către Casa Sectorială de Pensii respectiv excluderea din cuantumul pensiei nete a sporului de 10%,15% și 20% pentru deținerea Semnului Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, spor acordat în mod distinct de altă lege, respectiv de art. 11 din Legea nr. 80/1995 și care se calculează după stabilirea pensiei în baza Legii nr. 223/2015.

Consider că după data de 15.09.2017, când a intrat în vigoare vestita ordonanță de limitare a cuantumului pensiei și s-a introdus în lege noțiunea de pensie netă, emiterea deciziilor de pensionare se face cu încălcarea legislației în vigoare ceea ce constituie un abuz, întrucât la acest nivel nu este permis să se greșească.
Sporul O.M.M. este un drept distinct acordat în baza altei legi decât cea a pensiilor militare și care nu poate fi raportat la nivelul salariilor nete din baza de calcul. Art. 60 din Legea nr. 223/2015 prevede că la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor / salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor / salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, însă sporul pentru O.M.M. se calculează din pensia deja stabilită. Art. 11 din Legea nr. 80/1995 ne asigură că pensionarii militari decorați cu Ordinul Meritul Militar clasele a III-a, a II-a și I, beneficiază de un spor de 10%,15%, respectiv 20% al cuantumului pensiei iar potrivit DEX a beneficia înseamnă a se bucura de un drept, a trage folos, a avea câștig de pe urma cuiva sau de ceva. Nicăieri în Legea nr. 223/2015 cu modificările și completările ulterioare nu se face vorbire, referire sau trimitere la Legea nr. 80/1995. Îmi argumentez expunerea și în baza prevederilor Legii nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative , după cum urmează:


Referirea la alt act normativ
Articolul 39/L.nr.24/2000
(1) Referirea într-un act normativ la alt act normativ se face prin precizarea categoriei juridice a acestuia, a numărului său, a titlului și a datei publicării acelui act sau numai a categoriei juridice și a numărului, dacă astfel orice confuzie este exclusă.
Trimiterea la alte acte normative
Articolul 50/L.nr.24/2000
(1) În cazul în care o normă este complementară altei norme, pentru evitarea repetării în text a acelei norme se va face trimitere la articolul, respectiv la actul normativ care o conține. Nu poate fi făcută, de regulă, o trimitere la o altă normă de trimitere.
(2) Dacă norma la care se face trimitere este cuprinsă în alt act normativ, este obligatorie indicarea titlului acestuia, a numărului și a celorlalte elemente de identificare.
(3) Trimiterea la normele unui alt act normativ se poate face la întregul său conținut ori numai la o subdiviziune, precizată ca atare. Când actul ce face obiect de trimitere a fost modificat, completat ori republicat, se face mențiune și despre aceasta.
(4) La modificarea, completarea și abrogarea dispoziției la care s-a făcut trimitere, în actul de modificare, completare sau abrogare trebuie avută în vedere situația juridică a normei de trimitere.

Bogdan spunea...

Modificarea
Articolul 59/L.nr.24/2000
(1) Modificarea unui act normativ constă în schimbarea expresă a textului unora sau mai multor articole ori alineate ale acestuia și în redarea lor într-o nouă formulare.
(2) Pentru exprimarea normativă a intenției de modificare a unui act normativ se nominalizează expres textul vizat, cu toate elementele de identificare necesare, iar dispoziția propriu-zisă se formulează utilizându-se sintagma "se modifică și va avea următorul cuprins:", urmată de redarea noului text.
(3) Procedeul de a se menționa generic, în finalul unui act normativ, că un alt act normativ conex sau texte din acel act "se modifică corespunzător" trebuie evitat. De asemenea, nu se utilizează, pentru a exprima o modificare, redarea doar a unor fragmente ori sintagme dintr-un text. Modificarea trebuie să cuprindă în
întregime textul vizat, cuprins în articol, alineat sau în elementul marcat al unei enumerări.
Completarea
Articolul 60/L.nr.24/2000
(1) Completarea actului normativ constă în introducerea unor dispoziții noi, cuprinzând soluții legislative și ipoteze suplimentare, exprimate în texte care se adaugă elementelor structurale existente, prin utilizarea unei formule de exprimare, cum ar fi: "După articolul... se introduce un nou articol,......, cu următorul cuprins:".
(2) Dacă actul de completare nu dispune renumerotarea actului completat, structurile, inclusiv articolele sau alineatele nou-introduse, vor dobândi numărul structurilor corespunzătoare celor din textul vechi, după care se introduc, însoțite de un indice cifric, pentru diferențiere.
Condițiile de fond pentru modificarea și completarea actelor normative
Articolul 61/L.nr.24/2000
(1) Modificarea sau completarea unui act normativ este admisă numai dacă nu se afectează concepția generală ori caracterul unitar al acelui act sau dacă nu privește întreaga ori cea mai mare parte a reglementării în cauză; în caz contrar actul se înlocuiește cu o nouă reglementare, urmând să fie în întregime abrogat.
(2) Prevederile modificate sau care completează actul normativ trebuie să se integreze armonios în actul supus modificării ori completării, asigurându-se unitatea de stil și de terminologie, precum și succesiunea normală a articolelor.
În concluzie prevederile art. 11 / Legea 80/1995 nu au fost completate, modificate sau abrogate.
Ca urmare a celor expuse consider că nerespectarea legislației în vigoare are ca rezultat comiterea unor fapte de natură penală, cum ar fi infracțiunile de abuz în serviciu (art. 297/Cod Penal), fals intelectual (art. 321/ Cod Penal), uz de fals(art. 323/Cod Penal) și înșelăciune (art. 244/ Cod Penal).
Bineînțeles, lipsa unui element constitutiv al infracțiunii cum ar fi “lipsa intenției” și/sau “eroarea” ca și cauză de neimputabilitate poate fi invocată de către Casa Sectorială atât timp cât aceasta nu este notifcată cu argmente legale.
Atrag atenția că o faptă de natură penală poate fi comisă și prin omisiune (art. 17/ Cod Penal) când există obligația legală sau contractuală de a acționa și prin participație improprie (art.52/Cod Penal) când sunt puse în executare Ordine, Dispoziții, Metodologii, etc. care completează și / sau adaugă la lege.
Rog ca un jurist să-mi comunice dacă am dreptate cu privire la aspectele menționate mai sus.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Huhu Rezea, sa va raspund la calcul cerut de Dv, ca in 2022, daca e sa ma iau dupa bazaconiile inselatoare de pe aici (eu nu cred in clocarime nici de m-ar taia la garleaja!), o sa iau in 2022, cand voi fi cu toate parastasele facute la zi, deci oale si ulcele, ca si toti invalidantii armatei, pentru ca asta urmaresc autorii acestui genocid la invalidanti, cam in jur de 2000-2.200 lei paralei-fata morgana, bani care vor intra in buzubarele largi ale altora, cu pensiile ghiftuite, ca in groapa nu mai am nevoie de nici un leu! De aia spun mereu ca invalidantilor sa nu li se mai dea termene intinse in timp etapizat, ca si asa din 2010 n-au mai primit actualizari, ca Generalii si Coloneii, care mare parte au primit anual actualizari, chiar si cate 5 actualizari anuale, cei politici, ci sa li se dea invalidantilor si napastuitilor cu pensiile pana in 1500-2000 lei din prima transa si cel mult intins pe un an, sumele fiind extrem, extrem de mici si mai ales ca suntem in mari scumpiri si criza economica! Va spun eu ca traim dramatic de prost, in datorii imense si in mari lipsuri si privati de toate drepturile civilizat-umane, si doar din cauza Sefei Casei de Pensii si Sefului Financiar Contabil, care o sa raspunda, intr-un final, in penal pentru aceste atrocitati la pensiile invalidantilor!

Patrascioiu spunea...

Cornelius@fii mai concis dacă vrei sa fii citit.Las-o naibii de paranghelie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Bogdan cu cele prezentate ai nevoie de actiune in Instanta, nu de juristi! Si daca toti ii actionam pe acesta legislatie in instante, ii invatam minte sa lucreze pe legalitate si constitutionalitate, mai ales daca ii obligam in solidar sa ne plateasca daune morale si materiale pentru suferintele la care ne-au supus ani in sir, ceea ce eu am de gand sa fac, dupa ce se termina razboiul proceselor, pentru ca am nevoie de foarte mult probatoriu, sa nu aiba nici o sansa de scapare!

Clawoodiu spunea...

@Bogdan - ai dreptate, pensia neta nu trebuie sa contina nici plusul de OMM, nici Pensia suplimentara. Altfel, nu va mai intrebati daca la 01.09 pensionarii militari vor primi ceva, noi nu avem treaba cu valoarea punctului de pensie, deocamdata singura cale de crestere a cuantumului pensiei militare este indicele de inflatie, ca valoare definitiva. Iar pensiile de serviciu la celelalte categorii socio-profesionale nu vor creste, chiar daca li se va mari componenta contributiva din pensie. In mod corespunzator va scade partea de compensare (de la bugetul de stat) pana la cuantumul pensiei de serviciu. Adevarat, la magistrati nivelul pensiei de serviciu a ramas agatat de veniturile celor aflate inca in serviciu, fapt care duce la actualizarea periodica.

Patrascioiu spunea...

Cezarica tu vorbești de munca?Te-ai spetit la GAZ și în plus te-ai specializat pe gratis în creșterea caprinelor.
Las-o mai moale cu tăria.

Huhu Rezea spunea...

Bogdan
Pensia stabilită la care se referă art. 60 este pensia stabilită potrivit Legii 223, în care nu intră si sporul pentru OMM, adaugat potrivit L 80.
Este un abuz al caselor de pensii, deseori subliniat pe acest blog, să introducă și sporul OMM în pensia netă.

Leo spunea...

Există totuși o categorie de pensii miltare care vor veşte de la 01.09. 2019.
Sunt acele pensii care au în plată un cuantum mai mic decât 704 lei.
Să sperăm, că începând cu 01.10.2019 să crească toate pensiile militare prin actualizarea aferentă soldei de funcție din anul 2022 , astfel cum scrie în draftul topicului.
VELA MARE SUS !

Mihai spunea...

@ zicea mai ieri @ tehnocrat;
Huhurez,mă retrag de pe blog ......bla,bla ,bla. Semnul întrebării sau al exclamarii ....
Totusi pt @ tehnocrat.
Trairam draga @ tehnocat să o vedem si pe asta.
Adica ,asa zisul " comitet,consiliu,..." format ad_hoc reusi sa intocmeasca dupa vointa lui si sa si propuna o OUG care sa fie promovata de dl Les in guvern.
Iar cand OUG va ajunge la Teodorovici acesta-i va spune " faca-se voia ta " si - i va da in cap cu ea.
De final.....
Pana la alegeri OUG tine de cald si in priza masa de votanti rezervisti.
Dupa ,ne bazam pe ce avem pe cupon.

Ein Stein spunea...

@Roxana
Nu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tehnocrat, te sustin in afirmatii. Azi am vorbit la telefon cu persoane sus puse, si au confirmat ca aceasta Comisie nu lucreaza corect, punctual, mai ales in sprijinul pensiilor medii si mici. Ministrul Les, chiar ca nu intervine malefic cu nimic si le-au dat mana libera. Sunt revoltati in toata tara rezervistii, nu vor sa se afirme pe aici, si au spus ca vor ajunge cu plangerile la oameni ce sunt prestabiliti sa intampine abuzuri si gafe prin comisiile de specialitate, parlamentare, mai ales fiind un curent puternic anti sprijin pentru invalidanti si pensiile sub 2000 lei, dar in general pentru a nu se repara paradelile tuturor, nimeni neantelegand de ce acel trio malefic din Comisie, exclus din mizeriile acestea Dan Buzescu, pentru ca eu am om, inclusiv acolo, care le stie toate intentiile si faptele. Jianu s-a dus figurativ acolo, pentru ca el paradeste prin oamenii prestabiliti acolo de Dragnea si Olguta Vasilescu sa paradesca grosul rezervistilor. E o rusine ca oameni cu grade mari ne tradeaza in Comisie, sunt de fapt trei jmecheri batrani care au sarcini de la Dragnea sa ne șunteze, cu asta au ramas ei in cap si asta fac, pentru ca a lasat sarcini Dragnea sa-i bage in Parlament in viitoru legislativ, daca reusesc daune mari in drepturile noastre, cu ricoseu voit in SRI SI POLITIE, ASTA FIIND DE FAPT SCOPUL PARADELIOR, PENTRU CA DRAGNEA SI VASILEASCA ,,AU SUFERIT'' DE PE URMA LOR, COOPERAND CU DNA PE PROTOCOALE, ASA CA SI NOI, NOLENS-VOLENS TREBUIE SA FIM PARADITI O DATA CU EI, FIIND VICTIME COLATERALE! Pe jmecheri ii stiti cu totii, sunt ca trei crai de la rasarit, nedespartiti in rele si numai impreuna peste tot, asa ca descoperiti-i fiecare, mai ales ca au ermetizt, tot ei, blogul Comisiei si zilnic exclud pe toti cei care ii critica! Dancila fiind cheia succesului, neparat trebuie sa ajunga macar liderii de sindicat la ea s-o informeze despre comploturile si sabotajele din interiorul Comisiei, ineptiile din draft fiind rodul ,,muncii'' acestor tartori! De aia eu nu cred o iota din prostiile din draft! Timpul imi va confirma afirmatiile!

Ein Stein spunea...

Vad ca nimeni nu a sesizat ca lipseste o chestiune esentiala din acest proiect, facut de consiliul vietii, nu precizeaza sursele de finantare. Alo juristii!
Revin eu cu ale mele, oameni buni totul e o mascarada intretinuta de contopisti.
Multi spera la o marire a cunatumului pensiei, indiferent ca e prin acest proiect sau oricare alta masura. De unde bani? Am vazut ca s-au facut si ceva calcule, dublari de pensii, crede cineva ca se va dubla sau macar mari fondul de pensii, anul asta sau macar la anul?
Bugetul de pensii va fi acelasi, in cel mai bun caz, sa nu fie chiar o micsorare a lui.
O eliminare reala a "inechitatilor" nu se poate face decat in cadrul bugetului de pensii, cei care au mult vor sa conserve sau sa creasca iar cei ce au putin vor sa primeasca mai mult. Pai cum si de unde, ca painea e tot atat de mare? Singura solutie este de a redistribui acelasi fond de pensii catre pensionari dupa alte criterii, care sa elimine "inechitatile" si sa faca si sa dreaga, am spus in nenumarate randuri sa luam aceste criterii de la alte tari NATO unde contopistul nu e pus sa faca reguli ci doar sa le respecte si sa le aplice. Vedeti ce se intampla la noi, daca contopistul a hotarat ca nu e buna legea o corecteaza el cum crede ca e bine, fara sa raspunda nici material si nici penal.
Sa nu creadeti ca am ceva cu prezentul proiect sau cu consiliul insa sunt dezamagit de lipsa de realism si usurinta cu care sunt atrasi in jocurile murdare ale contopistilor. Eu cam si prevad evolutia lucrurilor, daca se merge prea departe cu acest proiect, iar o sa vuiasca presa, prin grija "cuiva", ca banii alocati pentru aparare se consuma pe pensii "nesimtite" si ca se pune in pericol ceva.
Repet, indiferent cat de buna, onesta, cinstita, etc. va fi o initiativa de corectare a pensiilor dar presupune o crestere a cheltuielilor, sansele de reusita sunt nule, cu n mare.
Hai sa fim realisti!

Cezar spunea...

@/Ein Stein
Ma jignesti!
Eu cand ii tot dau cu impozitarea
m.Alului...de ce o fac ?

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
In care lege a pensiilor militare ai mai întâlnit o pevedere de majorare de pensii ca să fie de luat în seamă acel art. 7 din acest draft.
Mare dilentantism juridic la cei care au redactat acest proiect.

Mai întâi trebuie modificat art. 38 din L 153/2017 pentru salarizarea militarilor ca să se actualizeze mai devreme pensiile militare cu valorile din 2022 ale soldei de funcție.

Mihai spunea...

Cateodata,la intru pe blog parca as fi in azarma.
Intr-o cazarma a armyei române -trupe de uscat, in care d-nul " nea Huhurez" ca varf de lance vinde vrabia de pe gard unor comentatori gata sa o cumpere.
Nu ca nu ar fi f buna o majorare insa cand asezi nevoile in tara asta intr-un context global nu prea rezultă pentru guvernanti ca prioritate " cazarma".
Si cand mai pui la socoteala ca unii politicieni au mai fost si soldati in sbordinea unor sof care dormeau cu nasul in calupul de branza prin anumite depozite .....he,he,he,

IAR99Army spunea...

@IFRIM FLAVIUS
tot mereu am atentionat prin postarile mele de pe FACEBOOK ca cei care conduc AORR, ANCMMR si CONSILIUL CONSULTATIV, adica cei 3 smecheri enumerati de tine fac jocul actualei puteri in frunte cu Dragnea, Fifor si Olguta care se da uta(prietena lui TEHNOCRATUS PILOTUS TRACTORUS URZICENUS) si urmaresc numi si numai interese personale, iar noi ori membrii acestor asociatii stam doar si ne lamentam pe net fara sa actionam impotriva lor in teren. Din informatiile pe care le am este o cacialma intrucit sunt excluse de la discutii MAI, SRI, SIE, SPP, STS, etc si un joc murdar a celor mentionati mai sus mai ales la adresa rezervistilor din MApN. Nu suntem victime colaterale intrucit LOV ii uraste pe toti cei in uniforma indiferent de ministerul din care fac parte, la magistrati nu are curajul sa intreprinda ceva desi ii uraste si pe astia intrucit stie ca au dosarele cu faradelegile ei si le pot activa oricind.
@tehnocrat
- de cind armata are ca arme/specialitati doar ,,piloti, marinari si parasutisti" de la care se taie, .....?
-oricine stie ca armata are : aviatie(compusa din personal navigant, nenavigant, tehnic si auxiliar), marina, artilerie, infanterie, tancuri, etc.
- si sa-ti mai spun ceva ca tu esti paralel cu informatiile despre lupta rezervistilor din diferite asociatii, sindicate, etc cu puterea fie de dreapta fie de stinga : VOI PILOTII NU V-ATI INSCRIS NICI IN SCMD, NICI in ROMIL, nici in AORR, nici in ANCMMR, nici in LIGA, nici in FORUM, nici in CONSILIUL CONSULTATIV ca sa va luptati pentru pensiile voastre, voi v-ati inscris masiv doar in ARPIA la nivelul judetelor unde functioneaza acestea si unde se recita poezii, se deapana amintiri de aerodrom, se mai depune cite o coroana si se mai organizeaza cite o agapa la care participa mai marii ARPIA CENTRAL. pe legea 263 la voi la piloti v-au crescut pensiile foarte mult intrucit a-ti avut venituri mari fata de personalul nenavigant, tehnic si auxiliar din aviatia militara si fata de celelalte cadre din armata ROMANIEI, iar cind s-a trecut pe legea 223 a-ti ramas in plata cu cuantumul mai avantajos. Asta este adevarata fata a majoritatii pilotilor si spun asta ca exceptia de la regula sunt acei piloti care nu prea au zburat din cauza veteranilor care vroiati cit de multe ore de zbor in detrimentul celor tineri ca sa luati cit mai multi bani fara sa va pese ca si ei trebuiau sa fie antrenati, si observ ca ai acelasi caracter individualist de a urmarii sa obtii doar tu unele foloase fara a face ceva concret si pentru ceilalti.
Cind eram la SCMD si ma luptam alaturi de camarazii din celelalte arme enumerate mai sus(care de fapt au dus greul luptei inscriindu-se masiv in sindicat), cu ciuma portocalie pe banii mei, pe timpul si sanatatea mea(desi mie nu imi scazuse pensia) si ma intilneam cu unii piloti de prin Craiova ne reprosau sa stam cuminti, sa nu cerem o lege a pensiilor militare si ne intrebau ca ce mai vrem, nu suntem multumiti cu ce a rezultat pe L263?
Mie scirba ca si in zilele acestea, in lupta cu ciuma rosie voi pilotii si majoritatea personalului din aviatie stati pe margine si ii acuzati pe cei care activeaza in diferite asociatii, sindicate, etc care cheltuiesc timpul lor liber, banii si sanatatea lor pentru a profita si unii ca voi care nu a-ti ridicat un deget in apararea voastra. Pe voi va apara ,,fraierii" ca asa ii catalogati pe adevaratii rezervisti care au demnitate si onoare si nu se lasa jigniti, terfeliti si umiliti de puterea actuala pe care si tu ai votat-o si vrei sa mai stai odata.

Aurica spunea...

avianyc - Cred ca esti...,,manga "dupa comentariu postat ,asa ca mai bine ..culca-te!

Dan spunea...

Gata dupa acest draft aburitor votez ciuma rosie! Am crezut minciunile mafiei psd! Psd am zis ? Scuze am vrut sa zic PNTCD.

jupderval spunea...

Inca o data vom fi pacaliti. Nu va fi nici o egalizare a pensiilor intre vechii si noii pensionari, din cauza sporurilor care raman neafectate. Adica, sporuri ca cel de risc 20 %, Oscar de 50 - 100 %, spor de asanare - 37 %, spor de ore suplimentare- 75 %, vor face intodeauna diferente, pentru ca cei care nu le-au avut nu o sa le aiba. In plus dispare solda de comanda, adica nu conteaza ca ai fost comandant de unitate, vei avea acelasi coeficient de functie cu oricare al militar care a avut acelasi grad profesional( adica -orice functie de colonel va fi platita la fel).

Ein Stein spunea...

Cezare chestia aia cu impozitarea pensiilor nici pe departe nu are un scop serios, e o masura politica, luata pe genunchi la suparare. Si ce daca se impoziteaza pensiile mari? Banii din taxa respectiva oricum nu se vor intoarce in bugetul de pensii de la armata, vor ajunge la bugetul de stat si de acolo vor lua calea vreunui studiu de fezabilitate pentru cine stie ce proiect imbecil sau catre o autostrada care nu se mai termina. Trebuie sa intelegem ca totul se rezuma la bani, la fondul din care se platesc pensiile noastre, daca asta nu e prevazut sa creasca, niciun proiect de indreptarea a situatiilor reclamate nu are sanse de reusita. Niciuna! Les vrea sa se dea mantuitorul pensionarilor mimand aplecarea urechii la doleante si promitand ca va face si drege, de fapt el din start stie ca nu se poate face nimic iar salvarea de la rusine vine din partea lui Teodorovici care ii va da un flit mai mult sau mai putin elegant, apoi cu coada intre picioare va spune, "eu am vrut dar e ala rau". Despre ce dracu vorbim, Les cunoaste foarte bine situatia doar provine din acelasi sistem, ca o face el pe "nestiutorul" e alta poveste. Sa speram ca ramane asa, ca invatatura de minte.
Cat despre "reprezentantii" nostrii ce dracu e de zis, eu banuiesc ca sunt in cardasie cu tabara ailalta. Eu nu vad onesta situatia cu proiectul consiliului, sau cum ii zice, ei se erijeaza in reprezentantii pensionarilor militari ticluind un proiect fara sa fim consultati, cu greu s-a reusit intrarea in posesie a respectivului document. Poate eu nu eram de acord cu el sau poate vroiam sa aduc in discutie o anumita chestiune. Totul se invarte in jurul intereselor.
Situatia e simpla rau de tot, atat de simpla incat unii o complica sa nu se mai inteleaga nimic. E vorba de bani, de fondul de pensii, el e tot atat de mare, de unde sa se plateasca preconizatele cresteri de venituri? Trebuie o noua lege care sa redistribuie aceiasi bani dupa alte criterii. Oricare alt proiect care nu se pliaza pe o noua lege e doar zgomot si ceata.

Leo spunea...

Dragă MAESTRE ,
- Începând cu 01.09.2019 , conform Art. 41 , pct.1 alin.(1) din OUG 57/2015 în vigoare la această dată , pensia minimă și pt. militari nu poate fi mai mică decât 704 lei. De aceea eu am spus , că începând cu 01.09.2019 , vor exista și anumite pensii militare care vor crește și anume acelea care au un cuantum mai mic decât 704 lei.
- Să sperăm că vor corecta și vor reformula textul draftului. Pe noi cel mai tare ne arde ACTUALIZARE , care dacă ar fi aplicată ar elimina DISCRIMINĂRILE și INECHITĂȚILE etapizat până în 2022 sau le poate elimina instant , dacă toate pensiile vor fi actualizate încă de la data intrării în vigoare a uog-ului , cu soldele de funcție aferente fiecărei poziții (grad) cu valoarea din 2022. Adică prin "ardere de etape" , cum s-a făcut la medici şi alţii de au "sărit" în anul 2022 încă din 01.01.2018.
- Să sperăm că tot ceea ce apare cum ar fi acest draft , nu este ANESTEZIC ELECTORAL. Dacă acest draft va fi corectat , reformulat (îndeosebi la art. 59 și 60 ) și adoptat până pe 01.10.2019 , atunci este un adevăr și nu un ANESTEZIC .
- T3 , mai ai vești de la tehnocratul de CJ ?

CEZAR spunea...

Dan - Grasul tace !
Si=a rezolvat toate problemele !!!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Daca sunteti amabil sa explicati prevederile referitoare la situatia in care functia indeplinita a fost superioara gradului.
Cu multumiri anticipate,

Cezar spunea...

Ein Stein,
În principiu ai dreptate
Si eu limitez de câțiva ani pentru LEGE NOUA CU MOMENT T-0 !!
DACA se fac reparații pe l.223..este musai IMPOZITAREA PENTRU REALIZARE NECESARULUI FINANCIAR ! SE POATE CA IN OG.SA SE PREVADA CA BANII REZULTATI DIN IMPOZITUL PROGRESIV SA SE INTOARCA IN BUGETUL DE PENSII AL MAN

Iulian Mareș spunea...

Stein,
Tu te adresezi celui căruia i-am fost implantat un neuron și ăla de 🐂🐃 sau de 🐑🐏!🤔😱

Iulian Mareș spunea...

La mulți ani cu împliniri și sănătate cu ocazia Zilei Marinei Militare a României celor care au privit prin okiul lui Nelson hula ca aliat în îndeplinirea sarcinilor operative și strategice, dincolo de frontierele terestre ale ROU, dar în spațiul de interes vital!

Un fost camarad de Joint!

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Este foaaaarte simplu, ar spune un clasic în viata, profesor și meditator de fizică.
Dacă ești Maior și în cele sase luni alese ai îndeplinit o funcție corespunzătoare gradului de colonel, în baza de calcul a pensiei militare intră solda de grad pentru Maior și solda de funcție în coeficienții corespunzători funcției de colonel.

Leon spunea...

Daca citeau si studiau mai atent comentariile si sugestiile de pe acest blog, membrii acestui Consiliu Consultativ puteau pune pe masa ministrului un proiect de Ordonanta cu sanse reale de a fi aprobat de Guvern. Singurele articole modificate mai atent sunt cele sustinute de dul Comandor Dan Buzescu, adica pct.2 si pct.6, celelalte mai trebuie prelucrate..!
Pentru a respecta principiul egalitatii intre persoanele aflate in aceeasi situatie juridica, ar trebui insistat pe urmatoarele modificari:
1. Baza de calcul a pensiei sa cuprinda aceleasi elemente: Gradul, Functia, Gradatiile, Vechimea, Solda de merit, solda de comanda si Indemnizatia de dispozitiv, avute la trecerea in rezerva, actualizate la data intrarii in vigoare a Ordonantei.
2. Baza de calcul sa fie majorata cu 10% pentru conditii deosebite, cu 20% pentru conditii speciale si 30% pentru alte conditii, fara alte sporuri avute in activitate.
3. Baza de calcul se majoreaza cu procentele de 3%, 6% si 9% pentru contributia la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat;
aceste procente practic inlocuiesc ,,Compensarea contributiei individuale la buget,, prevazuta la pct.27 din Decizii.
4. Se revine la procentele de 80% si 100% prevazute la art.29-(1) lit.a) lit. b) si (2) din Legea nr.223/2015.
Prin modificarile de mai sus , se poate mentine prevederea din OuG.nr.59/2017, modificata astfel:,,La stabilirea/recalcularea/revizuirea si actualizarea pensiei militare de stat, pensia neta nu poate fi mai mare decat media soldelor/salariilor lunare nete corespunzatoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse in baza de calcul al pensiei,,
Prin adaugarea,la pensia neta, a procentelor de 10%, 15% si 20% prevazute la art.11 din Legea nr.80/1995, sunt convins ca pensiile militare actualizate la nivelul anului 2020, vor avea cresteri semnificative !

Cezar spunea...

Off..mai Leoane
Calculează cam cat i.ar reveni unuia smart de la MAI sau unui Paznic de pușcărie....
De aia nu se poate aplica

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Buzescu a fost interesat doar de ceea ce îl doare pe el... că expulzat în economia națională. :)
Gresit în privința propunerii cu OMM!
Lasă-l acolo unde este acum, în afara cuantumului pensiei militare, reglementat de L 80, nu de legea pensiilor.
El se adaugă la pensia brută sau netă, după caz, stabilită/recalculată/actualizată/revizuită

Negritoiu spunea...

Atata timp cat DanB nu confirma faptul ca acesta este draftul prezentat de catre Consiliul Consultativ consider,in continuare,ca este o facatura a celor interesati sa nu se rezolve problemele pensionarilor militari. Modificarile ambigue si termenele nerealiste par a fi propuse de reprezentantii CPS.
S-a pornit de la promisiunea ministrului Les de a rezolva problema pensiei suplimentare si a maririi/indexarii din 2016(realizabila)si s-a ajuns la prezentul proiect de ordonanta care nu are sanse de a fi realizat nici macar in 2020. Asta se doreste-NIMIC PENTRU PENSIONARII MILITARI.
A fost prezentat si celor din MI,SRI,SPP si SIE? Ordonanta se refera si la acestia,deci ar trebui sa existe un acord al tuturor institutiilor interesate.
Asteptam cu interes data de 20.08.2019,data la care premierul Dancila trebuie sa ii prezinte lui Tariceanu solutiile la conditiile puse de ALDE pentru a evita iesirea de la guvernare.

M spunea...

😂 Huhurez! Corect!
Mai propunea cineva ca ofițerii să aibă pensie fixă de 4000 de lei și subofițerii/mm/agenți o pensie fixă de 3000 de lei. Generalii ar fi avut pe la 4500 iar fondul total era EXACT cel de acum, deci fără implicații bugetare.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, tot asa am vrut sa zic si eu !
OMM si SOSP nu trebuie prinse in aceasta Ordonanta, este suficient ca cele 3 case sectoriale sa adauge cuantumul si la pensia neta nu numai la cea bruta, cum gresit procedeaza din data de 15.09.2017..!

Gigi spunea...

***Am mai spus și o mai repet încă odață:
Atâta timp cât, cei care ne reprezintă la negocieri,nu înțeleg că trebuie să reprezinte întrega suflare de pensionari adică,pe cei care beneficiază de L.Pensiilor M.ci nu interesele proprii,de grup,grupulețe etc.atunci se va face cât de cât dreptate.
Actualizarea pensiilor cu creșterea Soldei de Funcție+Grad+Gradație,cea prev.în L.153 art.38,înțelegând că este o prioritate,începând încă din această toamnă.Dacă nu se va face acest lucru până la alegeri,totul este o cacealma ordinară,gen politicianistă.
Dezastrul în alegerile din Decembrie și cele care vor urma de la anul,va fi un fiasco total pentru un partid anume.Sau poate asta se urmărește?
Să nu zică că nu le-am spus!***

Leo spunea...

FOARTE BUNĂ SUGESTIA lui Leon :
"2. Baza de calcul sa fie majorata cu 10% pentru conditii deosebite, cu 20% pentru conditii speciale si 30% pentru alte conditii, fara alte sporuri avute in activitate."

Huhu Rezea spunea...

Pensia suplimentara a fost reglementată numai in legile de pensii si este normal să fie inclusă in cuantumul calculat potrivit articolelor 28, 29 şi 30 din L 223.
OMM nu a fost si nu este reglementat de legile de pensionare si nu are ce cauta în baza de calcul a pensiei, in cuantumul brut sau net calculat/recalculat/actualizat/revizuit.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Un mr care ocupa o funcție prevăzută cu nu grad mai mare este platit pe noua funcție cu solda de functie integrală și drepturile aferente și la nivelul sodei de grad, în afară soldei gradului avut se adaugă 1/2 din diferența de solda dintre gradul său și cel prevăzut funcției ocupate!l
SLD: sld mr + 1/2 X (sld col - sld mr)

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Corect!
Dreptate dpv al L 223 se va face doar înainte de alegerile parlamentare, din rațiuni politicianiste!

*Până atunci sunt doar antrenamente! 🤣😂

capitanu nemo spunea...

Au crescut subventiile partidelor de 30 de ori fata de anul 2016,s-au dat pensii speciale primarilor si viceprimarilor.salariile din administratie( nepoti,amante,pile,cunostinte)au crescut vertiginos.Pensiile militare au ramas aceleasi ca acum 4 ani,mai rau, din cauza inflatiei,s-au devalorizat cu 25%.In toamna o sa ajut ciuma rosie sa dispara ca partid.

CEZAR spunea...

REAL SAU FACATURA ..??

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2524893697578215&set=a.944915292242738&type=3&eid=ARDrKV2vjYzFnIZLNw2mESJhBIzj8I9_Men9fB1d0prQMDfBUmLTUuED3k-kCZKuCIqVcauoknUUrLg-

Ein Stein spunea...

Propunerile care se fac aici sunt sublime, dar de unde bani.
Din pacate cam toate propunerile pe care le fac colegii nu se pot aplica sau se pot aplica fara efect. Orice interventie la baza de calcul este anulata automat de plafonare. Degeaba iti mareste baza de calcul cu 20 sau 30% daca nu poti depasi plafonul de 65%, 85%, sau cat dracu mai e, din baza. Insa discutiile sunt bune, exista preocupare. Daca s-ar dori rezolvarea chestiunii cu pensia suplimentara eu zic ca cel mai simplu ar fi sa se ridice pragul de plafonare cu 3,6,9%, oricare alta metoda va duce la acordarea procentelor de pensie suplimentara confiscate automat prin plafonare. Mie deja mi se confisca 32% rezultate din grupele de munca si pensia suplimentara, daca nivelul de confiscare imi creste de la 32% la 85% va spun sincer ca nu ma incalzeste.
Prin ridicarea plafonului de confiscare la 88, 91, 94%, pentru mine cel putin confiscarea ar scadea de la 32% la 23%, ar fi un castig. Sunt situatii diferite pentru pensionari diferiti, daca are altcineva o idee mai buna sa o tranteasca aici.

kostas spunea...

Toate pensiile speciale vor creste pe partea contibutiva cu 15% in septembrie iar partea speciala in ianuarie,numai pensiile militare vor creste numai in ianuarie.Bataie de joc la adresa noastra. Si vad aici ca sunt multi care se inghesuie sa dea tot felul de solutii prin care sa ne creasca si noua pensia cu putin, ca sa nu cumva sa para mult la buget, sa nu cumva sa se supere guvernantii pe noi. Suntem nebuni cu totii sau santem cu totii niste fraieri? Cum sa zici ca daca ne da pensia neta, conform oug 59 si mai adauga un 10,15,20% ar fi ceva, cand noi ar trebui sa sustinem sa dispara notiunea de pensie neta din oug 59. Nu va dati seama ca la o pensie bruta de 8000 lei ramane o pensie neta in jur de 4200 lei, adica in jur de 55%.Adica ni se retine 45%. De ce sa nu ni se retina si noua 10% ca la toti pensionarii? Daca se limiteaza baza de calcul la functie, grad, vechime si se pleaca de la 65%, ce mari pensii vedeti voi ca or sa fie? Ar fi intr-adevar corecta aceasta baza de calcul,in conditiile in care ar abroga oug 59 si s-ar porni de la 80% nu de la 65%. Altfel, ordonanta aratata mai sus nu ne-ar ajuta cu mai nimic.

Huhu Rezea spunea...

@Ein Stein
Nu ai aprofundat bine procesul de actualizare conform art 60.
Dacă se actualizează solda de funcție sau de grad, crește și media soldelor nete care intră în baza de actualizare. Deci, procentul de pensie de 65-102% se aplică la o bază de calcul mai mare.

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Asa e imi cer scuze pentru ignoranta, dar problema principala ramane, de unde bani.

Ein Stein spunea...

@Cezar
Sterge poza aia sau macar anonimizeaza CNP-ul si numele, sa nu ai necazuri.

Gaby spunea...

Kostas, nu vreau să par antipatic, dat ord.59/2017 este o problemă mai recentă și de aceea se pare că sunt alte probleme înainte de rezolvat...
Sper sincer să mă înșel și la un moment dat să se rezolve șj asta... dar uitându-mă pe diferite bloguri... această problemă nu este discutată cu tărie...��

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Cezarica a postat un cupon de pensie de Polcovnic, de mi-au picat plombele de pe tavan: Peste 210.000 lei! A fatat-o pe Fecioara Maria si a primit pensie de mama eroina? Oricum, daca aceasta Comisie cu acest draft de OUG a lucrat murdar in detrimentul nostru si in favoarea lor, ceea ce incepe sa se evidentieze, se va descoperi si efectele pentru ei vor fi inverse! In plus, se va intarzia punerea in discutie si aplicare, care iar va fi rau si iar vor primi milioane de injuraturi! Ciudat, foarte ciudat ca nimeni din Comisie si nici o oficialitate nu intervine pe blog, sau public, pentru lamuriri suplimentare, ceea ce ma duce cu gandul ca zarurile au fost aruncate, cu zaharel sa ne duca de nas, sa ne incerce reactiile si in fond tot ce vor sa faca vor face! Nu credeti?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Kostas, inteligenta problema ridicata, si ma duce cu gandul ca se vrea introducere pe furis pe principiile pensiei contributive dupa Lg 263, sau cea noua civila! Baga anumite chestii, coeficienti, anumiti termeni vicleni si alte chestii sirete, dupa care, peste noapte, pac un oug, ca cele 57 si 59 si ne declara pe pensii contributive si direct in oala cu sarmale civila! Sa-mi spuneti sictir de n-o fi asa!

Mihai spunea...

Cum isi bat unii joc pe aici de munca unora care au fost mereu in avangarda luptei cu pericolul iminent de vatamare a sanatatii si chiar pierdere a vietii.
Contractul acestora a fost , pentru eforturi si riscuri deosebite salarizare peste birocratie si pensie de asemenea peste birocratie.
Stimati tovarași, egalitate doar pentru elementele comune ,grad ,functie ,vechime ,IC,ID ,SM. Mai incolo fiecare cu brutul lui cf contractului asumat prin statul de plata pentru riscuri si vatamarea sanatatii.
Pentru echitate necesar eliminarea din baza de calcul a tuturor sporurilor neeligibile inventate de birocrati dupa 2005-2007 pentru a isi rotunji brutul in vederea pensionarii (Oskar ,confidentialitate ,spor de calculator ,stampila, antena ,etc). Stabilirea pericolului de la locul de munca al fiecaruia prin determinari ale laboratoarelor autorizate cf procedurii din legislatia in vigoare aplicabila si in cazarma . Sa vedem cati taietori de frunza la câini prin birouri, etc se mai incadreaza la cele mai grase sporuri de pericol inclusiv ln grupaa de munca CD, CS.
Mai nou la aceste sporuri se face rotatie de cadre in cazarma la 6 luni in vederea pensionarii.Asa ies ,plotonerii adj cu pensii peste gradele mari pensionate inainte vreme care candva sau supus riscurilor extreme ,ba au mai fost loviti si de niste ordonante gandite de fratii mai sus pusi . De aici se incurca drumul spre rezolvarea problemei pensiilor ,actualizari ,etc.
Ei ,am zis si eu asa sa auda tot poporul dornic de a intoarce ierarhia cu susul in jos ,adica contabilul si majurul cu pensie mai mare decat cei supusi riscurilor extreme si bine platiti candva ,plata care se reflecta in pensii peste functionarime.
După care imi iau caii putere si o tai până pe dincolo......
@ Tehnocrat , un sfat si pentru tine,pune caruta pe roate, leaga câinele la osie si dăi bice spre Hurziceni.
Pe aici ,nicio sansa, fiecare cu ideile lui partinice ,nastrusnice uneori ,etc
Crezi ca astia inteleg ca pe vremea noastra doar ca locotenenti aveam brutul mai mare ca si colonelul -sef de stat major -nenavigant.
Mai nou , pe aceleasi situatii ,la pensii situatia s-a inversat.
Trebuie sa fii redus rau sa te mai inrolezi acum si sa te supui la niste riscuri . Pentru ce ? Daca iti faci firma si transporti nisip la cerere esti mult mai câstigat.


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Rectific la mai sus pestare la pensia Polcovnicului, ca fiind de 21.000 lei. Scuze!

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Nu înțeleg ce ți se pare ciudat la cuponul postat? 😱
Roaga-l sa te înfieze și poate obții pensie de urmaș! 😂😂🤣

Iulian Mareș spunea...

"(Oskar ,confidentialitate ,spor de calculator ,stampila, antena ,etc). Stabilirea pericolului de la locul de munca al fiecaruia prin determinari ale laboratoarelor autorizate cf procedurii din legislatia in vigoare aplicabila si in cazarma ."

Dar sa le luam pe rand:
-asanumitul Oskar vine din legislatia civila, pt bugetari, ok?
-spor de PC! este in fapt un spor ce acorda pana la 4 zile de concediu suplimentar, si nu se insumeaza cu altele, gen de refacere, acordandu-se cel mai mare!
-stampila! posibil sa desemneze IC sau, sporul pt contabilul sef (unul singur pe unitate) sau pt consilierul juridic!
-antena! desemneaza sporul pt conditii vatamatoare, acordat prin OZU, anual, in baza unei comisii centrale de investigatii si masuratori tehnice de la locul de munca al fiecaruia prin determinari ale laboratoarelor autorizate cf procedurii din legislatia in vigoare aplicabila si in cazarma!

*In concluzie, ce ar mai ramane? Sporul de confidentialitate pt accesul la documente nationale si NATO/UE! de retinut ca intr-o unitate sunt un numar limitat de militari carora li se acorda accesul la documente de acest tip, sunt evaluati periodic de structura de domeniu specific si cel care are acces la aceste documente intocmeste planuri si raspunde actional! Care ar fi problema pt un spor care se regaseste si in viata civila si este de maximum 15%?
Ce vrem noi? Sa coboram sub civili, cand ei se uita la noi? De ce nu cere domnul care a ridicat problema ca magistratii sa nu il mai aiba? Daca semnezi o declaratie de confidentialitate pt SSID stii ce prevede legea?

ifrim spunea...

@EinStein.De unde bani?De acolo de unde au pentru pensii speciale pt.primari,viceprimari,presedinti de consilii judetene si cu retroactivitate!

Giovani spunea...

Dupa opinia mea, proiectul este o mare gogoriță aruncată pe piață înainte de alegerile prezidențiale pentru a mai îmbunătății situația creeată la ultimele alegeri europarlamentare, unde PSD-ul a pierdut circa 1.000.000 de voturi ale familiilor militarilor și ale beneficiarilor Legii 223/2015...Se încearcă numai, crezându-ne naivi și bătuți în cap...Dacă, acest proiect de ordonanță nu devine ordonanță de guvern și nu va produce efecte imediate, până la data de 10 noiembrie 2019..., nu se poate miza pe o reconsiderare a votului exprimat în mai a.c....Adică, nu poți vinde blana ursului din pădure, din moment ce nu l-ai vânat încă....zice un proverb...

brenda spunea...

Se va majora cu 10% pensia mica netinandu-se cont de grupa ?ex:pensia 600 grupa 50% speciala inca50%plus majorarile din inflatie , sa zicem ca e un. exemplu deci10% la care?

Ein Stein spunea...

@avianyc
Colegule contractul pe care l-ai avut cu armata era pentru intreaga cariera nu doar pentru cele mai grase sase luni din ultimii cinci ani, ceea ce ma face sa ma cam indoiesc de onestitatea pretentiilor tale, cum ma indoiesc si de ale altora. Grupele de munca au fost modificate de Oprea cand s-au taiat soldele cu 25%, atunci a bulversat din nou intreaga structura cu modificarea functiilor si ridicarea in grad “fara numar”, pretindea Oprea, sa contracareze taierile de solde. Soldele au revenit dar structura a ramas, plus de asta contopistii nu au ratat ocazia de a modifica si HG1294 si si-au tras grupe de parca ar lucra in reactorul de la Cernavoda. Cum l-au convins pe Oprea si care a fost temeiul legal ar trebui sa se ocupe institutiile abilitate. Dar nu o fac. Asa s-a ajuns ca un birocrat de la conditii normale sa salte dintr-o data la conditii speciale sau alte conditii, fara nicio analiza de la ITM, pur si simplu din pix. Pe de alta parte e bine ca ai identificat cu precizie vinovatii, ticalosii de plotoneri majuri care primesc oskar, spor de stampila, spor de calculator, etc.
Cand vei pricepe ca pe legea actuala nu e nimic de facut, si daca vrei ca la Oklahoma atunci lupta pentru reguli ca la Oklahoma, cu asumarea a ce te avantajeaza dar te si dezavantajeaza.
Nu ai comentat nimic pe propunerile colegilor de aici, ce zici de marirea bazei de calcul cu 10,20,30%.
E buna, e rea? Cum ar modifica venitul celui din poza postata de Cezar, de aprox. 24000 lei, cum ar arata a ta sau a plotonerului Ifrim? Va creste gradul de “echitate”? Vino cu propuneri concrete ca de vrajeala si gasit vinovati cam suntem satui. Ca un sfat, nu prea merge si cu sula-n cur si cu sufletu-n rai, trebuie sa alegi.

Leon spunea...

@Ein Stein, cam asa s-au intamplat faptele pe timpul lui Oprea..!
Cu ceva timp in urma am scris tot pe acest blog, ca pentru acest an, bugetul de stat aprobat si cred ca nemodificat in urma rectificarii din aceasta luna, alocat pensiilor militare de stat la MApN nu permite o majorare mai mare de 2,8% fata de anul 2018; tinand cont ca deja in ianuarie 2019 au fost indexate pensiile cu 1,3%, diferenta de 1,5% nu permite decat poate adaugarea majorarii de 5% din anul 2016 la cuantumul pensiilor actualizate deja si vor avea cresteri usoare numai 32% dintre noi, si posibila o majorare minora a actualizarii gradului militar, binenteles daca solda de grad va fi actualizata si pentru colegii aflati in activitate. Cam atat ar putea permite bugetul in acest an..!
In schimb pentru anul 2020 cand se estimeaza o crestete a bugetului cu asistenta sociala la MApN de peste 11%, atunci este posibila actualizarea pensiilor militare odata cu majorarea soldelor de functie ale activilor !

Elisav spunea...

Nu este problema mea de unde va lua guvernul bani pentru pensia mea. Daca a gasit bani sa creasca salariile guvernantilor, parlamentarilor, medicilor si educatoarelor sa gaseasca si pentru mine. Lor le-a dublat, triplat salariile si chiar mai mult.Sa-i plang eu pe guvernanti?
Daca un anume parlamentar PSD-ist presedinte de comisie parlamentara si probabil sef de clan vasluian a concluzionat ca nu este nevoie de armata ca ne apara NATO deci nu este nevoie sa cresca soldele si pensiile militarilor, nu trebuie sa ne asteptam la mare lucru. Dupa curentul anti politie si anti SRI( si alte structuri) din ultima vreme va fi si mai dificil ca doleantele noastre sa fie luate in discutie la nivel guvernamental sau parlamentar. Sunt totusi unele sanse. Luarea in considerare numai a pensiei suplimentare si a procentului de 5% din 2016 nu modifica semnificativ conditia de pensionar MApN. Inechitatile nu vor fi inlaturate din cauza ca o OUG de forma plimbata prin fata ochilor nostri nu prevede practic o astfel de posibilitate. Ea se aplica tuturor daca se va aplica si nu face referiri la pensionarii dintr-o anumita etapa a aplicarii legii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, cu toata dragostea, dar si parere de rau, dar cred ca in 2020 va fi criza economica, deja fiind pe val: A se vedea preturile, care au luat-o razna, incredibil de mari, ca niciodata din 1989 si pana acum! Deci, vise, taica, vise sa mai vedem noi majorari de la astia! Vorba lui @elisv, pentru ei, invatamant, medici si administratiile locale s-au gasit cacalau de banaret sa se aloce, pentru ca pe noi ne-au luat de fraieri, stiind cati dintre noi se hlizesc de dupa perdele groase si asteapta ca doar o mana de inimosi sa protesteze si pentru ei, afurisitii si lasii, care atunci cand erau activi o faceau pe marii comandanti si sefi de le tremurau izmenele-n cur...peni subordonatilor, dar cred ca acasa ii bateau muierile cu facaletele de le ieseau cucuiele prin caciuli! Hales-bules de oameni de nimic, ca daca erau niste oameni cu terebentină in instalatii, ca mine si ca vreo cativa bataiosi neobositi, astazi ne aveam drepturile la zi achitate si rezolvate! Iesiti-va din carapace, ermetizatilor si indiferentilor, daca vreti dreptate!

Leon spunea...

T2, colegul spune jumatati de adevar; la MApN sunt aprox.egali numarul de pensionari si numarul de angajati(militari si civili).
Tot din Legea bugetului de stat pentru anul 2019, aflam ca daca in anul 2018 au fost cheltuiti 3,5 miliarde lei pentru asistenta sociala, pentru cheltuieli cu personalul activ s-au cheltuit 5,23 miliarde lei iar pentru acest an sunt prevazuti 3,6 miliarde lei-asistenta sociala si 7,4 miliarde lei pentru cheltuieli de personal, deci mai mult decat DUBLU, fata de cheltuielile cu pensiile militare..!

Gigi spunea...

Am spus încă de când acest guv.a întrat în pâine în 2016 că se urmărește atragerea unui nr.de votanți,cca 6 milioane ,prin pomeni electorale,exclus pensionarii militari.5 mil.pensionari civili+1,2 mil.bugetari.
Asta e grosul celor care votează cam 60% din cei care se prezintă la vot.Din acești 60% care vin să voteze 60%,adică 6 mil.sunt cei care sau gîndit ei că îi vor vota.
Asigurându-și astfel majoritatea în parlament până la adânci bătrâneți.
Dar,cum socoteală de acasă nu se potrivește cu cea din târg(vezi ultimele alegeri)o să aibă multe surprize,dat știind faptul că românul când se vede cu sacii în căruță își cam schimba obținea.
Noi,pen.militari o să fim viitori asistați sociali în câțiva ani, datorită faptului că activii o să-și tragă spuza pe turta lor,nu pe a noastră.
Daca nu ne vom organiza într-o singură asociație și nu vom protesta în stradă,așa vom ajunge,să fie clar pentru toată lumea.
Automulțumiților li se vor lua darul.
Aleșii neamului,vor fi singurii care vor avea acces la borcanul cu miere al bugetului+afaceri+....
Ăștia sunt și vor fi noii Ciocoi care vor suge tot.
Să nu ziceți că nu vi s-a spus niciodată!

IAR99Army spunea...

@GIGI
Subscriu la cele postate de tine. mereu spun aceste lucruri pe unde postez insa ramin doar vorbe. sunt sigur ca ne vom putea uni intr-o singura asociatie si vom iesi in strada la proteste doar atunci cind se va lua din cuantumul pensiilor exact ca atunci cind ne-au faultat base&boc care a dus la aparitia SCMD, eu fiind fondatorul filialei Craiova care a aparut imediat dupa infiintarea SCMD Bucuresti, si care aveam citeva mii de membrii bine organizati, bine canalizati, luptatori, curajosi si dornici de sacrificii, cu caracteristici de militari activi si in care pentru prima data se inscriau zilnic zeci/sute de rezervisti din MApN, MAI, SRI, etc si care a reusit saii faca pe base&boc sa dea inapoi. Acum Filiala de la Craiova nici nu mai exista deoarece camarzii nostri s-au vazut cu sacii in caruta si no vor sa mai activeze.Acum se incearca rezolvarea doar cu diplomatia insa eu am invatat din experienta de atunci ca pe factorul politic il sperie actiunea sindicala, organizarea, protestul, mitingul, etc.

Dan B. spunea...

Privind înapoi, pentru mascarada cu pensiile militare de acum, apreciez că singurul vinovat este generalul izmenar G. Oprea, ministru care ar fi trebuit să dea cu pumnul în masa la auzul tembelismului ref, la „pensii nesimțite”.
Credeți că, rămânând in vigoare Legea 164/2001, ar mai fi fost balamucul de acum?
Și nu-mi amintesc să fi existat atâtea nemulțumiri ca în prezent!
Asta ca să realizați ce poate face un grup infracțional organizat, constituit din Băsescu, Boc și Oprea. Primul s-a umplut de bani pentru trei generații ulterioare ale bastarzilor săi, demolând economia națională, secundul a fost prost de bubuie, semnând ca primarul (de Cluj), iar terțul, sluga perfectă, lăsată să-și facă de cap si să „prindă cheag” din ce-i lăsa bețivul național să-i pice printre degete, prostind în continuare pe cei involuați neuronal și intelectual.
Ceea ce mă uimește este masochismul („tendință patologică de a simți plăcere în urma producerii unei dureri fizice sau psihice.) românașilor, care continuă să-i crediteze cu voturi în toate scrutinurile electorale.
Și cam la ce v-ați fi așteptat din partea judecătorilor, care au priceput că, dacă nu „joacă” pe „linia melodică” a potentaților, indiferent de culoarea lor politică, pierd uriașele cuantumuri retribuite.
Iar cum sistemul mafiot a fost clădit temeinic de către slugile băsiste, nu veți auzi de contestări de pensii sau de conflicte de muncă la SRI și SIE, precum și de respingeri numeroase ale dosarelor judiciare inițiate de către cei proveniți din MAI (să n-aveți impresia că avocații pensionarilor din MAI ar fi mai deștepți decât avocații celor proveniți din MApN, dar „încrengătura” mafiotă nu se descurcă fără aportul caracterelor jegoase „interniste”).
Evoluția scandalurilor din ultima vreme, dezvăluirile lăsate să „scape” în media, precum și audiența intempestivă a lui Klemm la Fifor (Birchall a fost chemată, în urgență, la ambasada USA), au menirea „punerii batistei pe țambal”; astea fiind corelate cu împlinirea, pe neașteptate, a sorocului schimbării celor 95 de soldați de la „scut” (aproape ca la fotbal, dar ies 95 și nu intră unul în „teren”, căci nu poți pregăti o operațiune masivă de înlocuire în câteva ore; atipică a fost și „extragerea caporalului-ucigaș al lui Teo Peter, dar echipa de la ambasadă a „jucat” pe mai departe fără un titular sau înlocuitor), reliefează „cangrena generalizată” a corupției din structurile de putere ale statului român.
Cât timp credeți că va mai trece până se va „sparge buboiul” și la M. Kogălniceanu?
Vă mai amintiți că guvernul japonez, in urmă cu vreo 30 ani, la presiunea populației, a denunțat tratatul de asistență militară, care prevedea imunitatea penală și civilă a „nepoților” lui Uncle Sam (a fost vorba de violuri asupra minorelor localnice) pe teritoriul altor state? Același tratat a fost senmnat de Băsescu, tratat care nu a permis reținerea caporalului american beat criță, iar „licuriciului” i-a fost permisă „extracția” ucigașului, achitat ulterior în USA.
Mă puteți convinge că aspectele relevate nu sunt efectul acțiunii mafiei de sorginte băsistă?

Huhu Rezea spunea...

@Buz
Pentru că tot te aratasi, ma așteptăm să discuti la concret despre marea brânză închegată de Consiliul Consultativ.
Lasă-l pe Oprea! M ai degrabă întrebata dacă avea cineva curajul sa se atingă de pensiile contributive ale militarilor din Legea 263 dacă nu tipau vreo câteva mii de disponibilizați, cu miliardului în conturi, ca vor sa li se repere e onoarea cu o noua lege a pensiilor militare.

Ein Stein spunea...

In luna martie in evidentele CSP a MApN se aflau 34 624 ofiteri si 19 585 subofiteri, un total de aprox. 54 000 pensionari. Atat 54 000!
Datele sunt oficiale si preluate din raspunsul CSP la o cerere, documentul are stampila, semnatura, antet si toate nebuniile birocratice.

54 000 nu 70 000, 80 000 sau 1 000 000.

http://www.huhurez.com/2019/05/cele-mai-mari-si-cele-mai-mici-pensii.html

Ein Stein spunea...

@Huhurez
Cred ca Dan B s-a convins ca toata uimirea si indignarea lui Les si a celorlalti contopisti nu era decat vrajeala.

Negritoiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan B. spunea...

@Ein Stein:

Nu m-am lămurit, am ocazia asta la 20.08, la ședința CCMR.

Dan B. spunea...

In aceste zile, mă frămâmtă o altă problemă, cea invocată de „coloana vertebrală” a Armatei, chipurile constituită doar din maiștri militari și subofițeri, care mă acuză de discriminare, cum că nu fac nimic pentru majorarea mai consistentă a pensiilor lor, cum că la nivel de CCMR nu sunt reprezentați.
Iar la „corul plângăcioșilor” au aderat și destui ofițeri, fie prin acceptarea revendicărilor „coloanei vertebrale”, fie prin solicitări adresate mie, un simplu membru al unui grup de lucru, desemnat de liderul meu din cadrul CCMR.

Dar s-o iau pe rând:
Vă reamintesc tuturor că respectiva „coloană vertebrală”, fără „cap” este complet inutilă, membri ei constituenți fiind incluși, aproape cu toții, în categoria factorilor de execuție.
Abia în corpul ofițerilor inferiori regăsim combinația „execuție și decizie”, in proporții oarecum identice.
Destui componenți din corpul militar al maiștrilor și subofiterilor, invocă inclusiv faptul că, deși ulterior accederii în Armată, au absolvit studii superioare, aproape toate intangibile domeniului în care profesau, nu au fost promovați în corpul ofițerilor, inferiori sau superiori. Ba unul, cu trei clase la seral și cu alti trei ani la o școală profesională, înainte de admiterea la o scoală de maistri militari, a absolvit, într-un tîrziu, și o facultate cu profil eminamente civil, el nedepășind condiția de șef secție armament pe la vreun depozit.
Păi, de ce ar vrea să fie egalul meu, atâta timp cît aspirațiile noastre fie că au fost identice, fie diferite, dar calea de realizare profesională ne-a fost diferită.
Și nici nu vor să priceapă că, voluntar sau involuntar, au accesat serviciul sub drapel din componența respectivului corp militar, cauzele fiind multiple (comoditate, nivel de educație, sănătate, etc), fără ca cineva să le restricționeze nemotivat calea spre cariera de ofițer.
Și mai există o „discriminare”, și unii dintre ei și eu avem studii superioare, dar cu domenii de aplicatibilitate diferite, eu cu specific militar, ei ceva cu specific civil, de regulă ecologic.
Și atunci, de unde egalitarismul deșănțat promovat de mulți dintre partenerii de dialog din paginile FB?
Reprezentare in CCMR este restrictivă, atâta timp cât membri săi trebuie să fie obligatoriu afiliați unei structuri asociative a pensionarilor militari proveniți din MApN. Iar dacă mm/sof este afiliat, dar nu obține acordul delegării, ...... Nimeni și nimic nu-i împiedică la constituirea unei asociații a lor, a cărei reprezentativitate să fie luată în seamă de către factorii decidenți.

O altă problemă ar fi așa-zisa lipsă de transparență a celor care au lucrat la proiectul de OUG în trei puncte, benefic tuturor, dar, îndeosebi, celor care au activat în fosta DLEN sau/și în regiile autonome /societățile comerciale ale MApN, înființate în baza Legii 15/1990 și a HG specifice fiecăreia.
Cei care țipă ca din gură de șarpe nu realizează paternitatea unui act normativ; și cum respectivul proiect a fost agreat de ministru și dispus de acesta la întocmire, eu nu pot publica așa ceva, dar, cu siguranță, colegii Dvs au fost reprezentați in colectivul de redactare și în negocierile cu reprezentanții direcțiilor centrale din MApN.
Proiectul coagulant, privind reașezarea pensiilor militare pe criteriișe din Legea 153/2017 a fost rezultatul muncii unui grup de lucru, condus de către col Monac, membri fiind din structurile ANCMRR, AORR și ROMIL. Cert este că respectivul proiect nu are paternitatea ministrului, ăsta fiind motivul pentru care nu a fost restricționat la publicare.
Iar cum colectivele desemnate pentru redactare sunt alcătuite din pensionari militari, cu aceleași aspirații, vă rog să fiți convinși că documentele în cauză vor acoperi, sper eu, în totalitate, dezideratele Dvs.

Sorina spunea...

Sa o vedem si pe asta ,domnul meu ,dar sa creasca si pensia aia mică, mai repede ca nu prea mai este timp ,dl ,nu fiți malițios

Ein Stein spunea...

@tehnocrat
Tu nu pricepi ca CSP plateste si celelalte tipuri de pensii nu doar pe cele de limita in varsta? Deci toate pensiile platite sunt in numar de 54 000, indiferent de tipul lor, iar daca erau platite din alt fond, sa zicem din bugetul de asigurari sociale, tot 54 000 de pensionari sunt in plata din fondul pentru pensii MApN. Daca intrai pe link vedeai in tabel ca e si o pensie de 78 lei pentru 3 ani de activitate. Pot sa fie si un milion de pensionari militari, CSP plateste doar pentru 54 000.
Umflarea numarului de pensionari in plata are cu certitudine un scop, si nu incerc sa-l descalcesc, pentru mine e suficient ca e o minciuna.
Eu as fi mai curand interesat care e scopul pentru care tu colportezi asemenea minciuna, nu cred ca poti sa ignori un document oficial si sa iei de buna ce ti-a spus tie un om la o betie.

Ein Stein spunea...

@Dan B
Te pregatesc eu pentru intalnire, va fi o deceptie.

Nu inteleg atitudinea ostila fata de "neofiteri", in niciun caz nu cred ca ii vei convinge sa se ralieze la o actiune comuna, deschisa si principiala. Ca sunt si imbecili care au cap doar sa nu le ploua in gat este o cu totul alta problema insa te stiu un om rational, cam vulcanic cei drept, sfatul meu e sa treci cu superioritate peste astfel de probleme. Daca esti preocupat de preocuparea lor cu accederea in alt corp, pregatire, studii, etc. poatea ar trebui sa te apleci nitel si pe fluxul enorm, din ultima vreme, de "ofiteri" intrati pe usa din dos. S-a umplut armata de colonei si colonele de sport, gimnastica, ecologie, ecografie, juristi, psihologie si alte bazaconii, catalogate de cine trebuie "esentiale" pentru bunul mers al armatei. Adica ma refer la aia care pot iesi la pensie cu 15 ani vechime in serviciu si care cu siguranta vor avea pensia muuuult mai mare ca a ta, daca legea 223 va ramane in vigoare, indiferent de cate propuneri de modificare aduceti voi.

Leon spunea...

În luna iunie 2018, în evidenţele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se aflau 64.388 beneficiari de pensii de serviciu (acordate în baza prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic navigant din aviaţia civilă din România. În luna iunie 2017, în evidenţele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se aflau 62.622 de beneficiari de pensii de serviciu (acordate în baza prevederilor legilor enumerate anterior n. red)”, au explicat pentru Economica.net oficialii CPS a MApN.
În numărul beneficiarilor de pensii de serviciu precizat anterior nu au fost cuprinşi şi beneficiarii de pensii de pensii de invalididate şi de urmaş care nu sunt pensii de serviciu, au adăugat reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.

Bogdan spunea...

Dan B.
Nu stiu cati bolovani ai pe umar, insa iar ai dat cu mucii in fasole facand filosofia chibritului. Autoritatea si respectul se castiga nu se impun si la atata inteligenta pe metru patrat ma asteptam sa iasa un draft care sa reprezinte interesele tuturor. Banuiesc ca esti pensionat inainte de 15.09.2017 si doresc ca reactualizarea pensiei dvs. sa se faca la zi apoi
pensia neta sa fie plafonata la 58,5% din baza de calcul. Multumesc!

brenda spunea...

Faceti precizzari, domnule tehno

Ein Stein spunea...

Pai da, din ce citeaza Leon nu se pliaza pe declaratia data de tehnocrat din presamil. Unii spun ca sunt 64 000 de beneficiari, ailalti spun ca sunt 76 000 iar in documentul oficial spun ca sunt 54 000. De ce nu spun si cate pensii de invaliditate si urmas sunt si cine le plateste? Ca sa aibe loc de speculatii? Nu cred ca sunt mai mult de cateva sute, hai o mie de pensii de invaliditate/urmas. Eu dau crezare documentului oficial, cu nume, stampila, antet, numar inregistrare, ca d-aia e oficial, si nu unor declaratii date de "oficiali" in presa, fie ca e vorba de presamil ori Economica. In toate situatiile e cale lunga pana la 80 000 cat se doreste sa se induca indiferent cat e asul de atu, invalizii si pensiile de urmas.
Intrebarea ramane, care e scopul minciunilor?

Gaby spunea...

@Bogdan
Ai dreptate, se pare că lupta camarazilor noștri nu are în vedere și ord.59!2017 !
Am mai spus asta, probabil când cei de la CSP le vor trece pensiile prin această ord. se vor apleca asupra ei.
Dacă nu i-a afectat... nu există !
Dacă mă înșel, îmi cer scuze ! ...nu mă faceți bucăți...

Dan B. spunea...

@Gaby:

Evident, te-ai înșelat!
Dar tot dta vrei scuzele mele? Poate ai vrut să-ți prezinți scuze, dacă tot te-ai înșelat!

@Bogdan:

Draftul la care am lucrat reprezintă interesele celor proveniți din industria de apărare, iar celelalte două puncte sunt de interes general.
Ia zii, puștane, dacă cei din industria de apărare au fost privați de recalcularea pensiei, iar ministrul, la recomandarea DGJ, a achiesat la întocmirea unui proiect de OUG cu cele trei subiecte, voiai să refuz oportunitatea oferită?
Să-mi spui și mie, copil prostuț, în ce regulament se precizează că autoritatea și respectul se câștigă! Suntem la un joc de cărți? Evident că nu ai avut nici măcar un „bolovan” pe umeri, ci doar tabla de la conserva cu fasole și cârnați.
Când am ieșit eu la pensie, probabil dta îți realizai visul de a îmbrăca uniforma militară.
Eu nu-mi aduc aminte ca dta și alte „pufoșenii” să fi țipat când Legea 119/2010 a intrat în vigoare, când au fost emisă OUG 57/2015, multumirea dtale fiind satisfăcută de imbecilul Oprea, care a destabilizat sistemul de pensii militare și care ți-a compensat reducerea de 25% a soldei cu multe sporuri, care să acopere prejudiciul personal. Ai returnat ulterior respectivele sporuri, dacă cei 25% ti-au revenit în buzunar?
Și apropo, nu ți-a scăzut netul după OUG 59/2017, a crescut doar brutul soldei, deci pensia o ai raportată la netul stabilizat anterior Legii 153/2017.

Gaby spunea...

@Dan B nu am cerut niciodată scuze pe acest blog. Vă respect munca dvs. și a celor care depun eforturi pentru militari.
Urmărind diferite pagini web, am impresia că fiecare depune eforturi doar pentru a rezolva probleme personale, rar am găsit unitate.
Acest consiliu este criticat de unii utilizatori ai acestui blog, desigur, cum am spus mai sus, fiecare dorind altceva.
Sper să reușiți să rezolvați cu actualizarea pensiilor, cu abrogarea ordonanțelor 57 și 59... chiar doresc ca cei de pe acest blog să vă ceară scuze pentru neîncredere...

Huhu Rezea spunea...

Pe acest topic eu am pus în evidență doar dilentantismul juridic al redactorilor de draft în speranţa că vor remedia erorile înainte ca documentul să ajungă pe masa decidenţilor.

Dan B. spunea...

@Gaby:

Reanalizează expresia „îmi cer scuze” în urma analizei ei în Academia Română!
Iată că n-ai priceput nimic cu noua dtale expresie „...să vă ceară scuze....”, în loc de „...să vă prezinte scuzele lor....”.

Vă reamintesc tuturor că noile solde au fost majorate în brut tocmai în ideea reținerii la sursă incl a contribuției personale la bugetul asigurărilor sociale. Așadar, netul a rămas identic celui anterior emiterii OUG 59/2017.
%
Și cum pensia mea, recalculată abuziv prin MS 101/2018, în deplină contradicție cu prev art 28 (5) din Legea 223/2015 si art 11 din Ord M 25/2016, este abia a doua sau a treia parte dintr-a dtale, am considerat că sunt îndreptățit a pune pe tapet, de față cu ministrul, în plenul CCMR, a problematicii celor proveniți din industria de apărare, îndeosebi a celor care nu s-au putut conform prevederilor art 20 (2) din ordinul de aplicare.
Iar cum directorul adjunct al DGJ i-a recomandat celeritate în soluționarea acestei probleme, ....

Pentru soluționarea celorlalte probleme, mai puțin cele două, cu 5 și 9%, urmează a fi redactată o nouă OUG sau, cum zicea seful DGFC, un pachet legislativ cu retribuirea și pensionarea militarilor.


@Huhu:

Tocmai d-aia nu cred că draftul OUG, cel diferit de al meu, nu cred că va „prinde viață” prea curând.

Leo spunea...

M-aș mira ca madam scârbu să recomande cu celeritate alceva decât asmuțirea pădurenulor cu toate viclennile clocite de ea și gașca ei , împotriva justițiabililor . ASEMENEA LICHELE impostoare nu se mai ÎNDREAPTĂ.

Bogdan spunea...

Dan B.
Juridic vorbind cum comentati notiunea de "Cuantumul pensiilor militare de stat" prevazuta la art.60 aliniatul 5 / draft raportat la art. 60 aliniatul 1 / Legea nr. 223/2015 unde apare notiunea de "pensie neta" si cum se va face actualizarea ? (la brut, la net)
De asemenea, la art. 108/draft se arata ca "militarii, politistii... beneficiaza de un spor la procentul stabilit" (care procent, pensie bruta, pensie neta) Lumineaza-ma.

Dan B. spunea...

@Civil:

„…a-și cere iertare, a-și cere voie să plece…”?
Deci a cere de la cineva iertarea, a cere de la altcineva voie să plece, …..
„A cere scuze” de la cineva, pe vremuri, constituia o posibilă înțelegere amiabilă, care înlocuia un duel. Iar cum expresia a fost „să vă ceară scuze........”

@Bogdan:

Toți am fost de acord cu un principiu, acela ca pensia netă recalculată (fără pensia suplimentară și OMM) să nu depășească solda netă a omologului activ.
Ca atare, în condițiile Legii 153/2017, care prevede ca sporurile să nu depășească 30% din solda funcției, celelalte vor intra în solda functiei exercitate. Și, ca atare, netul pensiei tot nu va trece de netul soldei lunare.
Există preocupări pentru anularea parțială a efectelor OUG 57/2015 (procentaje), OUG 59/2017 (brut la brut, atâta timp cât numai indexările cu inflația schimbă cuantumul) și a OUG 114/2018 (se indexează cu inflația anului precedent atunci când INS comunică rata ei, etc) Mărturisesc că m-a preocupat mai mult partea mea de interes și doar întâmplător am auzit una sau alta despre noul normativ aflat în „chinurile facerii”.
Cert este că normativul deja făcut public, dorit, în general, de toți pensionarii militari, este supus îmbunătățirii de catre dta și ceilalți, prin intermediul asociațiilor din care faceți parte și sunt reprezentate în CCMR sau/și în structurile similare de la nivelul celorlalte instituții (dacă sunt organizate și funcționale).

Arfy spunea...

La un brut egal între un activ și un pensionar va dă un net mai mare pentru pensionar pentru că acest cuantum al pensionarului este impozitat cu 10% ce depășește 2000 de lei. Pt activ sunt alte rețineri! Plus că activul are normă de hrană, de echipare etc.

Dan B. spunea...

@Arfy:

Teoria aia cu 58,5% o ține la naivi, nu la mine!
Să-și amintesc că brutul activului a fost crescut artificial cu exact surplusul de taxe și impozite aplicabil și civililor, cu ocazia trecerii acestora de la angajator la angajat?
La fel a procedat și G. Oprea în 2010, care a plusat cu sporuri la activi pentru a compensa diminuarea băsistă cu 25% a soldei. Deci, protejați de Oprea și norocoși căci, la recuperare, ați rămas cu pomana izmenarului.
La pensionar, se acordă OMM conf Legii 80/2001 și, mai nou, conf. proiectului de act normativ, „pensia suplimentară”, plătită de mine, nu și de cel ce a îmbrăcat uniforma militară ulterior anului 1990.

Alexcta spunea...

@Leon
Aș vrea să iau legătura cu tine.
alex66cta@gmail.com

Leo spunea...

Draftul din topic este stufos și formulat la art. 60 (cel mai important dealtfel) parcă de un veterinar și nu de un jurist.
OUG-ul menit să elimine INECHITĂȚILE ,ar fi trebuit să aibă maxim 4 rânduri care să vizeze tocmai art. 59 și 60 din L 223 , astfel :

1. Începând cu data de 01.09.2019 se revine la dispozițiile din textul art. 59 și art. 60 alin.(1) ale L 223 existente în vigoare până la data de 15.09.2017.
2. Începând cu data de 01.09.2019 , se abrogă dispoziţiile Art. VII din OUG nr. 59/2017 precum și dispozițiile Art. 84 pct. 1 din OUG nr. 114/2018.

Draftul prezentat este elaborat parcă să rezolve totul și să nu rezolve nimic.
Eu cred că totuși este mâna LICHELELOR GULERATE din MFA , care au parazitat draftul cu tot felul de idei , menite să dilueze esenta si anume ACTUALIZAREA .
TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERĂ DE IMPOSTURĂ , INCOMPETENȚĂ ȘI LICHELISM !

Bogdan spunea...

Leonard
Bine punctat si argumentat. Este singura solutie pe termen scurt pentru a atenua cat de cat nemultumirile pensionarilor militari.


In paralel sau ulterior se poate discuta de un plafon maxim al pensiei militare sau de o impozitare progresiva pentru a se pastra un echilibru.

Gaby spunea...

http://ladpm.blogspot.com/2019/08/scrisoare-deschisa-adresata-domnului.html?m=1

Dan B. spunea...

Văd că mai toți aveți câte o propunere de amendare a Legii 223/2015, incl. a ordonanțelor care au grevat legea.
Întreb, nu dau cu parul, de ce nu vă prezentați propunerea liderilor dvs din asociațiile de pensionari sau de ce nu acționați ca persoane fizice, cu petiții la decidenți?

Leon spunea...

@Alex, am retinut adresa de E-mail, deocamdata nu putem lua legatura..!

Leon spunea...

http://ladpm.blogspot.com/2019/08/comunicatul-consiliului-consultativ-al_21.html?m=1

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Consiliul Consultativ a publicat proiectul de Ordonanta, si apare o diferenta fata de varianta initiala la Art.60, unde se revine la varianta din Lege si din OuG.nr.114/2018.
Poate deschideti o Tema noua cu aceasta varianta..!

Leo spunea...

S-a reparat site-ul CCR.
Sunt 55 de dosare în acest moment.
PS
Cu Art. 84 din OUG 114 S-A ÎNGROPAT DEFINITIV ACTUALIZAREA.
TREBUIE ABROGAT NEAPĂRAT ACEST ART. 84 DIN OUG 114.Dacă nu , TOTUL ESTE IN ZADAR.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Nu ești atent la ce am scris în topic.
Textele art. 59 și 60 din lege, reformulate prin acest posibil act normativ, înlătură toate modificările aduse legii prin Ordonanțele 59 și 114, mai puțin pe cel din OUG 59/2017 care limitează cuantumul net pentru pensiile stabilite după 15 09 2017.
Se merge pe tehnica abrogarii tacițe a acelor prevederi din ordonante prin modificarea textelor din lege introduse prin acele ordonanțe.

Leo spunea...

Mulțumesc MAESTRE,
Acum am înţeles