Un produs Blogger.

miercuri, august 28, 2019

Partea contributiva a pensiilor de serviciu se va majora cu 15% de la 01 01 2019 dar, per total... nu....

59 comments
Ministrul Budăi a anunțat creșterea cu 15%, adică de la 1100 lei la 1265 lei, a valorii punctului de pensie, așa cum este el calculat potrivit legii pensiilor civile în vigoare, respectiv Legea nr. 263/2010. 
Conform noii legii a pensiilor sociale de stat, respectiv Legii nr. 127/2019, evoluția valorii punctului de pensie/valorii de referință este urmtoarea:

 Art. 86. – (1) Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25.
 
(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:
 
 a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei; (N.R. art. 86 alin. (2) lit. a) intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019)
 
 b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei; (N.R. art. 86 alin. (2) lit. b) intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020)
 
 c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
 
 (3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinţă este de 75 lei.
 
 (4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

"Pensiile de serviciu, cele care au componență de contributivitate și se calculează pe valoare de punct de pensie se majorează acel coantum de contributivitate și se diminuează cuantumul de la bugetul de stat astfel că ele vor rămâne la aceeași valoare”, susține Budăi.
”Toți pensionarii trebuie să știe că toate cele cinci milioane de pensii sunt recalculate în conformitate cu noua valoare a punctului de pensie. O majorare de la 1.100 la 1.265 de lei, inclusiv indemnizația socială de la 640 de lei la 704 lei. Suntem cu toate fluturașele tipărite. Suntem în postura în care am efectuat plăți către Poșta Română asta pentru ca după data de 1 septembrie să ajungă banii la pensionari. Cu siguranță că și celor care încasează banii pe card le va ajunge pensia modificată. Noi facem plățile către bănci între 10-12 ale lunii”
”Oamenii nu vor avea de pierdut. Se va impozita doar suma care depășește 2.000 de lei. Avem și o măsură care vine în sprijinul pensionarilor. O măsură aprobată ieri în ordonanță de guvern, cu privire la pragul de achiziție a rețetelor compensate de medicamente. Pragul a fost majorat cu 15%, adică de la valoarea de 990 de lei până la 1.138 de lei”, a mai spus ministrul. 

59 de comentarii:

M spunea...

Ha, ha, ha! Mai mare brambureala nu se poate!
Eu ma bucur ca cresc pensiile. Sigur, nu ale noastre, dar sunt oameni care au nevoie de banutii aia.

Am inca doua satisfactii azi:
- Olguta e turbata ca se poate respinge OUG 114! Javra latra peste tot!

- Johannis a respins-o pe Garbovan dovedind inca o data ca vrea o justitie subordonata lui si grupului de infractori din jurul lui.
Inca o lovitura data pupin-kuristilor de pe aici care vad in Johannis un campion al dreptatii. Ma asteptam sa o resinga dat fiind parerea mizerabila pe care o am fata de acest personaj de o prostie infioratoare. Dancila ii da clasa!

Leon spunea...

Dupa cum merg lucrurile in politica balcanica de la noi, cred ca majorarea valorii punctului de pensie la 1265 lei ramane SINGURA certitudine..!
Celelalte prevederi ale art.86 din L.127/2019 sigur vor fi amanate de viitoarele guverne tehnocrate si liberale !
PS. Iohannis si ale lui Servicii(Secrete) l-au bagat pe Dragnea la "racoare" si pe Tariceanu l-au tras pe linie moarta, scapand de doi adversari redutabili..!
Va reusi acelasi lucru si cu dna Dancila ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ultima ora: Alianta PSD UNPR, in pregatire! Preluati de pe pagina mea fb articolul acesta interesant. Doar asa Generalul Gabriel Oprea ne poate salva, nu degeaba mi-a dat asigurari ca se va sfarsi curand cu bine! In ce priveste articolul Onorabilului, de mai sus, e un pas mic pentru militari, un pas mare spre sperante!Doamne, ajuta, dar eu tot putin iau!

J spunea...

Noi primim pe cea mai lunga.La alegeri dam PSD-ului ce primim.

M spunea...

Smecheria e daca se baga pana la urma impozitul progresiv. Cum partea de la bugetul de stat scade deci o parte mai mare din pensie cade sub prag.

Noi nu avem "parte contributiva" deci nu avem absolut nici un avantaj.

La MF se vorbea ca pana in 2022 sa se calculeze si la noi cu parte contributiva si parte de la bugetul de stat.

Mihai spunea...

Ce- mi place mie cum se mai dau unii de gol.

Zice cineva;
"Cand eram tanar ofiter m-am batut ca oskarurile sa fie repartizate proportional pe categorii de militari (ofiteri si subofiteri/mm). "
Dacă domnul care se stie ca zice asta era "tanar" cand s-a introdus controversatul "Oskar" inseamna ca avem a face cu cineva introdus prin usa din dos in sistem si scos la pensie cu vreo 10- 15 ani de catanie.
Restul nu erau " oskaruri" ci sporuri de pericol pe timp efectiv lucrat binemeritate. SM era o recompensa si se acorda pe categorii de personal ,functie de calificative ,rezultate ,etc ,iar procentul - max 20* nu batea "Oskarul".
Invitatia mea pentru acest domn este sa faca bine a ne spune totusi din ce arma a facut parte fiindca nu prea da de inteles ca se pricepe la ceva in afara de gargara de babe pe șanț.
Pana nu ne spune acest domn in ce arma a activat ,dupa comentarii,eu am sa-l consider ca facand parte din arma " bagat pe iesle la caii jandarmeriei".

Mihai spunea...

Pentru un asa zis " priceput " in ale economiei,inflatiei,etc.
Sa nu realizezi ca pe masura ce SMB pe economie a crescut la aprox 6000 lei valoarea punctului de pensie pentru majoritatea celor angajati la privat ,viitori pensionari,a scazut drastic este o mare gafă. In consecinta ,cel putin pentru perioada acestor ani mai putine puncte de pensie per total.
As vrea sa vad cat de bucurosi sunt cei peste 3 milioane de pensionari civili in atari conditii de crestere a SMB,preturi ,utilitati ,etc care trebuie sa se descurce din 1250 lei daca sunt singuri.
Si daca au crescut salarii in sist bugetar care sunt beneficiile? Spitale nu ,invatamant de calitate nu ,patroni de turism imbogatiti de la bugetul de stat prin tichete de vacanta ,spaga la medic este de actualitate oricate eforturi ar face actualul ministru.
Locurile in invatamant si sanatate sunt ocupate doar pe criteriide apartenenta familiala,politica ,etc. Sunt mii de absolventi de invatamant pedagogic cu examenul de titularizare in invatamant luat iar ministerul se plange ca nu au profesori suficienti si trebuie sa faca apel la pensionari ,etc. Da ,o smecherie bine pusa la punct de directori care nu scot posturile la bataie preferand sa-si angajeze preferatii fara examen de titularizare sau pensionari ,nevasta politistului ,jandarului,primarului ,a popii de la parohie ,nepotii,etc.
Mai ieri un coleg de la Caracal a postat pe fb din Germania in drum spre Franta unde se deplasa pentru a,si instala fiica prospat medic specialist si era tare suparat ca Ro nu are nevoie de medici bine pregatiti ci doar de fiice,gineri,nurori sau alte specimene ale sistemului.
Am sa-i dau contul de fb sa vedeti ce elogii aduce sistemului pentru ca i-a facut fata medic diasporeza.
Baiatului i-a inmanat la iesirea la pensie
de fata cu cdt av militare stafeta ca proaspat absolvent al Academie Fortelor Aeriene, azi pilot pe Spartan.

CEZAR spunea...

nu-i ajungeau 4000 de euro pe luna..???
Se va pricopsi ca asistenta la batranii din Germany...

Iulian Mareș spunea...

T-3,Tata si fiu ....in slujba Avitiei Militare: Tecuceanu?
Te cunoaste?

M spunea...

Cineva spunea: voi, militari, o sa plangeti dupa Olguta!
Astia de vin dupa noi sunt mai porniti, mai indarjiti si mai gata sa sacrifice voturile voastre!


Sa vedem! Pana acum PSD nu a fost deloc partenerul nostru.

Ia uite, avyanic s-a trezit si el! Micutule mincinos ti-am spus ca nu iti mai raspund pana nu ai sa dai semne ca ai ceva in caputul ala! Ramai la minciunile si manipularile tale ordinare! Hai, pa, ca nu socializez cu tomberoanele!

Arfy spunea...

Impactul bugetar aproape zero. Praf in ochii pensionarilor din alte sisteme decât cel al apărării. Pt militari creștere zero până în 2022! Indiferent ce clasă politică va fi la putere până atunci.

Leo spunea...

Nu Leon , desigur că nu va reuiși cu dănilă.
Ea este o INDISPENSABILĂ a lumii............
(la fel ca daddy , ca Carmen GAZ , Pb. , răzgândiceanu , Oblio , anton beton ,etc.....etc...șamd...șamd...

Iulian Mareș spunea...

T3,
Ai citit pt ce și cum se acordă acest așa zis "Oskar"?
În afară de acordarea rotativă, dpv social f bună, ia explică cum poate și acordat unui Lt., implicat în instrucție, cum îi place căprarului să epateze? Atenție, cuvantul uzitat în frază definitorie este LUCRĂRI! Așa că lucrări nu înseamnă instrucție, misiuni...etc, astfel fiind eliminați din start majoritatea tinerilor! Când erai tu tânăr, "bătrânii" te puneau în capul mesei? Sau te băgau în față la muncă?
Și exemplele pot continua...Luai CO când voiai tu, sau când și după ce se planificau "veteranii"?

Mihai spunea...

@ Mares
Il stiu si pe cel pomenit de tine.
Aici insa este vorba de un fost elev de la Boboc pe la inceputul anilor 80 ,devenit un as al aviatiei militare Mig 21 ,L29,L39,IAR la CIZ Craiova.

Poti sa- i parcurgi cronologia pe fb. Invita-l la vizionare pentru cunoasterea armelor si a oamenilor care le deservesc si pe dnul M.

https://m.facebook.com/photo.php?fbid=4768098335082&id=1674161566&set=a.1310190489547&source=48&_ft_=top_level_post_id.4768098335082%3Acontent_owner_id_new.1674161566%3Aphoto_id.4768098335082%3Astory_location.5%3Astory_attachment_style.photo&__tn__=EHH-R

@ Cezar
Tu inca nu aflasi ca la stat dau concurs toti si intra doar cine trebuie.Pentru astia se tine locul neocupat ( scos la concurs) pana cand termina scoala.
Fata lui colegu nu a avut sansa ca prin mijloace cinstite - stiinta si buna crestere acumulata sa ocupe locul rezervat deja pentru oamenii sistemului
Cati medici buni cu stagii de pregatire in strainatate se intorc in tara dar nu au acces in sistemul de stat ci doat in sistemul clinici si spitale private.
Un medic specialist inseamna un medic cu peste 10 ani de scoala peste liceu.
Astia cand pleaca dincolo pleaca cu contract ,nicidecum ca asistenti la ingrijit batrani.



J spunea...

Ce tot va dati cu curul de pamant.Nu va ridicati nici la nivelul taximetristilor.Aia austiut sa ceara ce au vrut.Noi nu.Ia puneti de un miting in fata palatului Victoria sa vedeti cum incep sa se miste lucrurile.Cu latrat la luna precum cainii obtinem strangeri de maini.

Leon spunea...

T2, mitingul din 25 octombrie al rezervistilor militari are loc la Comandantul Suprem aflat la Palatul Cotroceni..?

Iulian Mareș spunea...

T3,
Mi se pare ceva ciudat în relatarea ta....poate nu am înțeles eu bine sau poate tu:
-in momentul admiterii la rezidențiat ți se asigura și postul unde vei activă că medic specialist!
-si Cezar are dreptatea lui, pt că nu toți care pleacă afară sunt specialiști, deci după rezidențiat!

PS-Asta ca să nu mai spun că în multe țări trebuie să susțină examene de confirmare a profesionalismului!
În US salariul minim garantat este cam de 1550$! El știe bine asta pt că a lucrat la ambalarea cărnii de vită Angus!

J spunea...

Tehnocrat,T3 etc poti sa fii serios?Nu fii prost.Cu milogeala ajungi cersetor la capat de pod.Copii pleaca in Anglia,nevasta in Italia si tu ramai cucustiuc .Cu timpul se evapora si ciucalata care ai mancat-o pe timpul lui NC.Adio oule pe care le primeai ca bonificatie.

brenda spunea...

mai vedem, poate dl les va face ceva ,daca este demn, a promis, guvernul va ramane,vedem ca nu mor caii cand vor cainii,nu mai trancaniti.

Leon spunea...

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a lansat o variantă surpriză prin care poate fi înlocuit Guvernul Dăncilă, dacă moţiunea de cenzură anunţată de PNL nu va trece.

"Dincolo de toate, mai există o metodă prin care Guvernul poate să pice. Dacă doamna Viorica Dăncilă va fi aleasă preşedinte, Guvernul cade, pentru că ea nu poate fi şi preşedinte, şi premier în acelaşi timp. Îl sfătuiesc pe domnul Iohannis să se gândească la această variantă", a declarat Eugen Nicolicea la Antena 3.
Soarta Guvernului ar putea fi decisă în Parlament, dat fiind că Ludovic Orban a anunţat deja că PNL va depune o moţiune de cenzură.
Leonard, uite si varianta cand guvernul Dancila..cade..:)).

M spunea...

@Tehnocrat - eu ma duc. Problemna e ce cerem? Pentru taximetristi a fost simplu! Daca domnia ta poate sa faca o lista de cereri convenabile pentru toti eu am sa o transmit mai departe si promit ca am sa ma duc. Daca lista e de genul: sa taiem la unii ca sa luam noi cum vrei sa avem unitate?

@Mares - Corect. Pana cand nu ajungi in structurile de comanda nu latri ci doar schelalai. :D Si aici nu ma refer la cdt. pluton!

Mihai spunea...

@ Mares
Hai sa lamurim o problema.
Parerea mea este ca multi cu functii mari ,SM,IC,ID,vechime putina au avut sansa de a beneficia de pensii mari pe L 164 ,ba unii si-au mai tras si functii de colonel pe ultimele trei luni ,etc.
Multi dintre acestia ,fiind birocrati nebeneficiari de sporuri cf l 138/ 99 ,au luat o mare plasa prin trecerea pe L119 ,pierzand foarte mult din cuantum.
Cei care au beneficiat in activitate de diferite sporuri ,ore de zbor ,aterizari etc ( in special personalul din exploatare tehnica ,armament,munitii,etc) ,scufundari ,parasutari,etc au avut chiar cresteri pe L119 ( cazul a 85% din pensionari).
Ca sa evite aceste situatii neprevazute ,eventuala intoarcere la contributivitate ,guleratii birocrati fosti nebeneficiari de sporuri si grupa de munca CN au inventat tot felul de sporuri ,de calculator ,de stampila ,de antena ,,etc culminand cu acest super trofeu numit Oskar.
Oskar inseamna 50% din ....
Cea mai periculoasa activitate din armata respectiv intretinerea munitiilor ,repararea acestora prin demontare -montare de focoase , delaborari on vederea analizelor de laborator a pulberilor si motoarelor de racheta ,delaborarea in vedererea casarii munitiilor ,multe expirate deja ,casarea munitii prin metodele tehnice prevazute de regulamentele sub nr de A ... ,asanarea in urma casarii munitiilor si a grenadelor neexplodate pe timpul tragerilor este recompensata gradual cu 16% -37%- 50% pe timp efectiv lucrat.
Se potate compara asa ceva cu inventia rotativa Oskar ......
Daca un of ,mm sau sof care in urma unor astf de lucrari isi pierde capacitatea de munca ,ramane fara degete ,maini ,etc beneficiaza doar de 16 sau 37 % pe timp efectiv lucrat se poate compara cu unul care asteapta inainte de pensionare rotativa la pensie .
Cam asta-i si de la sistemil de salarizare specific prost pornesc multe nemultumiri.

Mihai spunea...

@ Mares
Ti-am mai spus pe aici ca ,locotenent fiind incasam pe statul de plata mai mult decat seful de stat major ,ofiter nenavigant de av.
Am pornit in cariera cu functie de lt col ,functie de cda recompensata consistent la fiecare premiere cu ocazia diverselor sarbatori nationale,etc cu maiori si cpt in subordine.
In felul asta altfel se vad lucrurile.
Nu am trecut si nu stiu cum este viata de locotenent la pluton ,cp ,etc. Si nici nu am avut atractie spre asa ceva.
In schimb eram amic cu multi locotenenti cdt de plt ,cp,etc si am legat prietenii pe viata.
Cu respect,

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Sarut mainile, Doamna Brenda! Sanatate si fericire in prosperitate! Doamne, ajuta!

Leo spunea...

BRAVO T3 , aşa e.
"Cea mai periculoasa activitate din armata respectiv intretinerea munitiilor ,repararea acestora prin demontare -montare de focoase , delaborari on vederea analizelor de laborator a pulberilor si motoarelor de racheta ,delaborarea in vedererea casarii munitiilor ,multe expirate deja ,casarea munitii prin metodele tehnice prevazute de regulamentele sub nr de A ... ,asanarea in urma casarii munitiilor si a grenadelor neexplodate pe timpul tragerilor este recompensata gradual cu 16% -37%- 50% pe timp efectiv lucrat."
Şi mai este activitatea scafandrilor de asemenea.
De aviatori nici nu mai vorbim........

Cezar spunea...

Poate cineva sa defineasca RATIUNEA DE A FI A ARMATEI?.

Leon spunea...

Pai si cand am propus majorarea Bazei de calcul a pensiei militare cu 30% pentru "Alte conditii", nu prea m-ati sustinut..!

J spunea...

Cat de limitati puteti sa fiti.Ca niste adevarati pesedisti voi vreti sa mergeti sa protestati la Cotroceni.Ce vreti sa va dea Cotroceni?Cotroceni ce are?Nimic.Painea si cutitul sunt la palatul Victoria precum si la MApN.Acolo trebuue mers daca tot e mare demonstratie.Zis si facut dar cine va va duca ca din cei care ar putea nu vrea niciunul.Poate doar Dogaru daca il cointeresati.La cata lentoare e in noi e mai usor sa palavragim.
Civilii de bine de rau mai castiga 200-300 lei pe cand noi pas parol .Poate luam pas parol si la 1 ianuarie 2020 asa ca premiere.

Iulian Mareș spunea...

T3 și Leonard,
Încă o dată dovediți că ing nu pot filozofa...
Toate activitățile enumerate de voi nu se fac în UM unde ați activat.
Înțelegeți odată că Oskar nu provine nici măcar 1% din mediul militar...în rest prosteli de cafenea: spor de ștampila, de PC...de...etc!
T3, tu afirmi că obțineai venituri mai mari decât unii din șefi; însă nu spui că eșalonul in care ai activat era f mic, iar șefii nu te pizmuiau! Înțelege odată că important este pilotul, luptătorul, vectorul care se mișcă, iar voi ing intrați la capitolul resurse destinate lui! Așa este în orice armată, vrei sau nu vrei să accepți! Și eu am avut subordonați ing, medici, dar o asemenea autolicitarw nu am sesizat! Posibil, la voi sa fie un fel de frustrare, pt că doar pilotul avea vizibilitate, ceea ce este și normal și corect!

mosmartin16 spunea...

Huhu, chiar daca nu are legatura directa cu subiectul abordat ...de crezi ca e util ...poti accepta postarea mea vis-a-vis de ...Un mod de rezolvare a problemei pensiilor militare !!! Multumesc !!!

IAR99Army spunea...

Multumesc tuturor care au recunoscut ca specialitatea mea de ing. de armament, munitii, explozivi, bombe, rachete, focoase si sisteme de catapultare a fost si este printre cele mai periculoase specialitati din aviatia militara si in general din MApN. Dar din pacate pentru noi cei operativi sporurile cele mai mari gen OSKAR le-au avut si le au birocratii intrucit ei au piinea si cutitul, ei fac legile si regulamentele militare. Cind eram in activitate aveam 3 sporuri dintre care cel mai mare era de 25% si ni se acorda doar acesta spunindu-ne ca celelalte 2 sporuri mai mici de 5% si 10% se includ in acesta. Pe timpul lui BASE&BOC cind politrucii portocalii ne acuzau pe noi militarii ca aveam pensii nesimtite, in aviatia civila un pilot numit GEICA statea in avion 24 de ore din 24(el nu mai dormea, nu mai minca, nu mai bea, nu se mai odihnea, era SUPERMAN) si avea vreo 12-15 sporuri(spor de radiatii cosmice, spor de zbor la joasa inaltime, spor de zbor la mare inaltime, spor de zbor in conditii meteo grele, spor de zbor pe timp de noapte, spor de zbor in amurg,spor de zbor in conditii periculoase, etc) toate acestea se cumulau si am citit pe internet ca acesta cistiga pe o luna aproape un miliard de lei vechi in ultimele luni de activitate si avea o pensie colosala de sute de mii de lei. Si aviatorii civili au fost putini fata de noi militarii dar ei au obtinut pensii speciale noi am obtinut doar pensii nesimtite. Mare dreptate are cel care spune ca daca nu vom iesii masiv la mitingul preconizat pe 25 octombrie sau la alte mitinguri nu vom obtine decit praful de pe toba, si mai are inca o dreptate si anume ca nu vor fi mai mult de 100 de manifestanti. Din experienta mea de sindicalist dur al SCMD pe politruci nu ii sperie decit grevele, mitingurile si manifestatiile masive. In rest nu le pasa si pasivitatea noastra le convine de minune iar noi ne meritam soarta. La Craiova noi Romilul tot incercam sa ii adunam pe rezervisti si de fiecare data participa aceiasi grupare dura formata din 12-15 rezervisti, ceilati care sunt mii stau acasa si deapana amintiri de cazarma, de aerodrom, tancodrom, etc iar celelalte asociatii in frunte cu ANMCRR sunt surde si nu au nici o reactie, pe ei ii intereseaza sa mai obtina cite un grad in rezerva si sa mai faca vreo excursie prin Slovenia, Bulgaria, etc.

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Trimite articolul pe adresa de mail huhurez2013@gmail.com și îl pun în discuția cititorilor în topic separat.
Constat ca puțini comentează la obiect,
la problemele ridicate în topic, deși mulți, cu zecile de mii au deciziile de actuizare din 2016 greșite.

Iulian Mareș spunea...

Daca muncesti esti rasplatit!

https://www.dcbusiness.ro/ce-lefuri-ca-tiga-angaja-ii-din-camera-deputa-ilor_606652.html?fbclid=IwAR0H4q2pkKr0AbmU7g7GubjAM8za5NC12NrYTXw3nQDgUoAtTy-zk_mlU8A

Leon spunea...

Soimule, ai mare dreptate in privinta activitatilor periculoase din domeniul aviatiei militare si pentru personalul tehnic, nu numai pentru piloti; sigur ne aducem aminte cu mare durere, cand in catastrofa aviatica din vara anului 1997 de pe areodromul din Craiova si-au pierdut viata 16 oameni, ofiteri, maistri militari si civili din Regimentul de Aviatie si de la Uzina de Avioane din Craiova, care participau la omologarea SEBAV ului..!

Sorina spunea...

Neaparat trebuie să se întrebe dece nu se actualizează pensiile sub nivelul minim pe economie militarilor rezervisti asa cum.estevcea a dlui Cornel ,stii ca majorează la civilii care au ajutoare ci 10% multora fara sa fi muncit deloc ,

Leon spunea...

https://www.national.ro/news/grecia-anuleaza-toate-pensiile-speciale-667669.html/

Leon spunea...

Pentru T3:
" Bugetarii câştigă mult mai mulţi bani decât angajaţii din mediul privat. Diferenţa dintre cele două sectoare a crescut destul de puternic în perioada 2017-2019, conform celor mai recente date publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Astfel, salariul mediu brut în sectorul bugetar este estimat pentru anul acesta la 6.904 lei pe lună, după creşteri de 24,4% în 2017, 43,1% în 2018 şi 22,8% în 2019. Pentru următorii trei ani sunt prognozate majorări de 8,2%, 6,9% şi 6,4%, nivelul urmând să ajungă la 8.497 lei în 2022. În mediul privat, salariul mediu brut pe 2019 se cifrează la 4.776 de lei, după avansuri de 12,2% în 2017, 37,1% în 2018 şi 13,8% anul acesta. Potrivit CNSP, în anii care vin sunt aşteptate creşteri de 7,2%, 7,3% şi 7,1%, până la un nivel de 5.885 lei în 2022. România este ţara cu cel mai mare raport între salariul mediu din administraţia publică şi cel mediu pe economia naţională din UE: 1,65, faţă de media comunitară de 1,18, conform datelor Eurostat.

M spunea...

Hi, hi, hi!

Sigur, toti in strada in Octombrie dar:
- unde mergem? La Cotroceni unde este Comandantul Suprem pe care il doare in kurul lui alb de neamt de noi sau la Victoria unde o doare pe madam Dancila in aceeasi parte a corpului.
Cum zucea Orban? Cine e generaluuuuuulllll?

- ce cerem? Fiecare vrea altceva si, in general, sa ii taie lu' altul ceea ce el nu are!!! Pai cum vreti sa iasa unul sa ceara sa i se taie pensia??!?

Eu vad o singura solicitare pentru acum: calculul tuturor pensiilor militare, indiferent de data iesirii la pensie, sa se faca evidentiindu-se clar valoarea cuvenita "pe contributivitate" si "completarea facuta de la buget". Trebuie sa plecam de undeva!

Unde mergem? Evident ca la Cotroceni acolo unde este puterea, unde este Comandantul, unde este cel care pune seful SMAp, unde se aproba bugetele, unde e SEFUL STATULUI!



Pana una alta, prin cresterea cu 15%, celor cu pensii speciale le creste pensia daca se va introduce impozitul progresiv.

CEZAR spunea...

joi, august 29, 2019
Iulian Mareș spunea...
----------" Înțelege odată că important este pilotul, luptătorul, vectorul care se mișcă, iar voi ing intrați la capitolul resurse destinate lui! Așa este în orice armată, vrei sau nu vrei să accepți!
-----------------------------------------
Mai sa fie m-Alul revine la ..normal !!
Oare cat il va tine..??

ifrim spunea...

@M.Pai o sa iasa cei nemultumiti cu pensiile mici.Cei cu pensii peste 5000 de ce ar iesi sa faca vreo greseala si sa i se micsoreze?

Patrascioiu spunea...

Ce va place sa palavragiti. La plăcinte înainte la război înapoi. Dacă tot va dați mari și tari mergeți la VeoricA, cereți o audienta,luati-l și pe tata-sau ,și spuneți ca are votul nostru dacă etc ca tot a zis ea ca totul se negociază. Dacă ne limitam numai a guita va zbura puiul cu atâ.

Mihai spunea...

@ Cezar&Mares
Di Batorilor ,.....
Medicul rezident la finele rezidentiatului sustine examenul pentru medic specialist .De aici incolo medicul devine specialist dar fara post.
Urmeaza examenul pe loc functie de locurile scoase de manageri pentru ocupare prin concurs.
Aici intervin jmecheriile managerilor de spitale ,etc.
Nu exista nicio prevedere legala care sa oblige managerii sa dea posturile libere la concurs.
In felul asta au posibilitatea sa tina posturile si sa favorizeze angajarea oamenilor sistemului ,fii,fiice,gineri ,nurori,recomandati pe alte filiere,etc.
De aceea gasiti in spitale tatal sau mama ,medic primar ,fiul,fiica ,ginerele ,nora medic specialist,etc
Asisderea si in invatamant.
In aviatie ,oricare o fi ea ,militara sau civila ,totul graviteaza in jurul avionului .Avionul este vectorul in jurul caruia graviteaza piloti ,tehnicieni,asigurarea tehnica de aerodrom/aeroport,radiolocatie ,meteo ,aparare AA,etc ,fiecare cu patratica si responsabilitatea lui la care se adauga rasplata diferentiata pe statul de plata, rasplata care pe vremuri la cele doua categorii piloti -tehnici putea depasi rasplata pe statul de plata a multor locuitori de birouri ale esaloanelor de varf din minister.
Hai di Batorilor !!la căruță cu voi.
Ati vazut cum la 1 december F16 nu s-a ridicat de la sol fiindca staful tehnic a decis ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de start.
Si nimeni nu a trecut sau nu poate trece peste decizia lor.
Hai di .....,ca mai aveti multe de invatat!
Scoala de of av ,azi Academia F A nu era un esalon nesemnificativ ,plus ca functiile erau mai sus cu o treapta fata de unitatile operative de pe teritoriu.
Dii ......, mai dati o tura dupa turma si-un batal la protap in regim de urgentă ca venim pe 25 octombrie.
Patrascioiu da tescovina si feteasca🤣

Patrascioiu spunea...

Avianyc ai atins niște probleme pe ici pe colea dar mai ușor miști o piatra de moara decât un pensionar militar.Sunt atât de îndoctrinati încât pt. partid și Veorica semnalizează la dreapta și o iaU la stânga. Subsemnatul decât sa-l văd prim-ministru pe Sica Mandolina votez la parlamentare dând cu banul.
Vezi ca ai greșit teoria elasticității.


radud spunea...

@Tehnocrat.Cu(mr)actualmente general I.Stan m-am intalnit zilele trecute în piața mare din Buzău.Pentru tine și pentru @anvyac vă spun că am prins vremurile(anii '70) când am avut la comanda Școlii de av.Boboc pe g-ralul Niculescu,col.Tataranu,g-ralul Mereu(cel care,la vârsta lui,stătea în două mâini,lumanare,la terenul de sport;dzeu sa-l odihnesca).25 de ani mi-am desfășurat activitatea pe acele meleaguri frumoase.Primavara se facea dislocare pe cele 3 aedroame(Focsani,Ianca si Borcea)si si se zbura pana-n toamna.Ce viata! Ma întâlnesc și cu g-ralul Alstanei la diferite ceremonii dar nu-l intereseaza această luptă pentru recalculari/actualizări.

mosmartin16 spunea...

Huhu...am trimis pe mailul tau ..asta noapte !!! Multumesc !!!

Cezar spunea...

Aviamucyy
Oricum ai da.o tot la* SI ALTII*intri !
La fel ii si la Trupele terestre...
Hai greseaza roata😂🤣😂🤣😜😜😜

Iulian Mareș spunea...

T3,
Cred că nu poți înțelege nimic....
- din primul an de rezidențiat știi unde vei merge la final, că medic specialist;
- nu mă complic să-ți explic filozofia luptei, însă retine doar că primordial este binomul de lupta format din Om-tehnica! Cine și cum întreține tehnica sau formează Omul sunt pe "alt tabel"!
-Hotararea de decolare/aterizare la pace aparține unor experți, care fac propuneri comandantului in baza manualelor de zbor! Ex. Daca se prevede că nu decolezi la gheata pe pista de 3mm și tu ing de motoare te bagi in seama că ești "vioi" și propui decolare cu gheata pe pista de 5mm, ce zici, te baga cineva in seamă sau te trimite la studiu?
În speranța că ai înțeles, îți urez ca aterizările regulamentare = decolările regulamentare!

M spunea...

Chestia cu mitingul e bună dar
- 20% au pensii pe la 5000 de lei și mai mult - ăștia nu vin ca să nu îi înjure ăilalți
- 20% au primit salarii compensatorii - ăștia nu vin că ăia care nu au primit cer să le dea înapoi,
- 20% sunt mulțumiți cu ce au și nu îi interesează
- 20% sunt cu diferite sporuri și nu vor să le piardă
- 20% sunt bolnavi, prea bătrâni, prea departe, etc.
Învățați de la dascăli!!!! La negocieri fac front comun să crească la toți. Nu se atacă între ei ca niște... nu mai zic. Cum să mă duc eu să sprijin un proiect care pentru a da ceva unuia trebuie să îmi taie mie? Cum să sprijin proiectul Consiliului Consultativ?
Apropos, după ce a infiltrat cu oamenii ei MApN, Javra de Olguța a trecut mai nou la cei de la MAI unde, după câteva tentative de a se opune, Fifor a renunțat și a predat ministerul la bunul plac al Olguței.

Mihai spunea...

@radud
Din cate stiu gneralul Mereu care mă lua de multe ori cu masina personala -Dacia 1300 rosie la startul de la PC pentru zbor traieste. Un ardelean deosebit ca si valceanul Stan.
Te rog sa le spui la "varzarii" astia care ne contesta care era programul de muncă la reactiva la Boboc prin anii 80.
Nu le vine sa creada ca escadrilele zburau zi de zi cu exceptia zilei de profilactia -8 ore -valabila 10 zile iar programul de lucru era zilnic 7.00 - 19.00 (8.00-14 .00 zbor ,14.00 -15.00 masa de pranz, 15.00-19.00 pregatire preliminara pentru zborul de a doua zi.
Vineri spre sambata -zbor de noapte in diverse conditii meteo).
Recuperare de sarbatorile de iarna cateva zile prin rotatie.
Nu le vine sa creada ca un lt col pilot - loctiitor(( Bozi..) lua pe luna si 11.000 lei.
Eu luam ca lt constant peste 5....
Dar si munca si responsabilitate ca nicaieri in armata.
Cand plecau elevii prima data in simpla comanda nu era usor nimanui.
Si nici cand ateriza cate un avion cu proiectilele initiate de la butonul de pe mansa dar neplecate din blocuri.
Zapada ,arsita ,ploi ,locul de munca in camp deschis .Birouri si incaperi fara incalzire iarna fiindca nu erau introduse gazele.
Autobuzele casate de la linia de avioane care tineau loc de vestiar pentru tehnici.

Asa s-a muncit in acei ani pentru formarea pilotilor Romaniei ,plus detasarile 6 luni pe an pe alte aerodrumuri dupa cum spui.
Toti care au muncit acolo sunt oameni de OSKAR daca ar fi dreptate.

Fost parasutist spunea...


@radud E vorba de Aurel Stan nu de Ion Stan caci acesta e putin plecat la ceruri cu Cretu,(accidentul cu L-39 la Timisoara. Confirm cele spuse despre Mereu.

Fost parasutist spunea...

@adud. E vorba de A. Stan, nu de I. Stan pentru ca acesta este putin plecat la ceruri impreuna cu Cretu (accidentul cu L-39 de la Timisoara. Confirm cele spuse in legatura cu Mereu.

Mihai spunea...

@ Mares
Ca sa-ti arat ca filozofia ta este desarta iti spun doar atat.
Cel care hotaReste daca un avion din start sau dintr-o escadrile este bun de zbor este inginerul de escadrila ( specialitate avion-motor).
El poate opri de la zbor in baza reg AV 5 orice avion la care constata nereguli.
Spre exemplu poate opri de la zbor pana la elucidarea cazului o aeronava la care depisteaza la controlul inainte de zbor sau la refacerea capacitatii inainte de o noua iesire in zbor o zgarietura pe plan ,fuzelaj ,suprafete de comanda,jambe etc .Acea zgarietura poate proveni din diverse cauze si poat influenta curgerea laminara a fileurilor de aer pe respectivele portiuni producand modificari in aerodinamica si mecanica zborului sau chiar si producerea de trepidatii care se pot solda cu producerea de avarii mecanice in structura aeronavei sau cedare de material Si asta este ceva minor.
O aeronava este o uzina de stiinta gestionata de cel putin 4 specialitati ingineresti subordonate decidentului decidentului de spec avion motor care trebuke sa cunoasca tot avionul si sa decida si pentru celalte specialitati.
Crezi ca intamplator se face controlul pistei inainte de zbor?
Peste inginerul de escadrila care semneaza ultimul in carnetul de zbor al aeronavei la rubrica " bun de zbor" nu-si permite in virtutea tuturor regulamentelor sa treaca nimeni indeferent ce grad si functie detine.
Nu -si permite nimeni sa nu rezpecte regulamentele ,altfel are de lucru cu procurorul.
Aviatia nu'i pe ordine sacadate ci pe stiinta si tehnica aplicate regulamentar.
Exact la fel ca in cazul medicului de serviciu la zbor care daca considera pe motive medicale ca un pilot nu este apt de zbor ,acel pilot nu zboara.
Peste deciziile ing si medicului nu trece nimeni.
Te bagi unde nu- ti fierbe oala si te alegi cu stirbirea reputatiei de mare sef de rang inalt. Si asta nu da bine la cei care cunosc.

Mihai spunea...

@Mares
In medicina rezidentiatul este de doua feluri pe post si pe loc.
Cel pe loc este subventionat de regula de spitalul care ofera locul ( si la astea nu are acces oricine ci trebuie sa fii din familie) si cel pe post care nu-ti ofera loc asigurat in spital la finalul rezidentiatului si luarea examenului de medic specialist.
Acestia trebuie sa-si gaseasca loc pe unde se scot posturi la concurs sau pe la clinici si spitale private.
Ca atare in spitale de stat ajung doar cei care vor muschii familiei spitalicesti.

Iulian Mareș spunea...

T-3,
Exagerezi intentionat si nu este bine! Nu-mi bat capul cu tine, caci nu mi-am propus sa te luminez! Atat vreau sa-ti aduc aminte, ca tehnic: pt orice activitate se pregatesc aeronave Bz si Rz! Ok?
Daca nici unele nu au acord tehnic de misiune tu ce mai cauti pe acolo?
Retine un lucru: hotararea finala este doar a Cdt, care da/emite si ordinul; din momentul acesta toti ceilalti sunt obligati sa se straduiasca pt a-l indeplini!
Tu actionezi si raportezi periodic, iar functie de situatia concreta acel Cdt poate interveni, emitand noi dispozitii! Nu vii tu, pp si la ora startului arati un regulament si decretezi plin de argumente ca nu sunt pregatite tehnic nici baza si nici rezerva! Asa se joaca! Daca se mergea pe logica ta de Bator (asta cara pietre si pastea in Bulgaria?) comandantul unei UM de aviatie era inginer, fapt inexistent in orice aviatie militara din lume!
Exista si o exceptie, dar ea se intalneste doar in Botswana!

*Nu epata pt ca ai muncit, nici altii nu au stat sa se uite la tine! Considerand ca ne-am expus destul pdv, eu pun capat, neavand placeri personale in a te convinge! si la ce ti-ar mai folosi? Si instalatorul crede ca fara el apa nu mai curge prin tevi si orasul se inunda!

radud spunea...

@fost parașutat
Scuze așa este Aurel Stan!

M spunea...

@Mareș - în ceea ce privește studiile medicale eu aș merge pe varianta din SUA unde dacă primești bursă federală trebuie să lucrezi 7 ani unde e nevoie de tine.
Mi se pare profund grețos să învețe unul pe banii mei și apoi să plece din țară. Aaaaaaa, dacă plătește facultatea la vreo 200.000 USD e OK. As reduce la maxim locurile fără plată, aș da împrumuturi iar burse numai pe contract.

Iulian Mareș spunea...

M,
Varianta expusă este nu numai corectă, dar și de bun simț!
În UK suma datorată se akita in maximum 9 ani! Plus că M. Badea are dreptate cu gratuitățile pe CF! Prea mult... și strică; deja ei cred că este un drept!
Mâine-poimâine considera un drept și o masă completă/ săptămână la Marriott! Pe timpuri studenții donau sânge pt o masă și ceva bani!

Mihai spunea...

@ Mares
Bine ar fi sa fiti in stare sa luminati oameni calificati.
Cand planul de zbor nu-ti permite sa planifici rezerva ce faci?
O escadrila poate avea avioane la zbor ,avioane in lucrari regulamentare la hangare ,avioare in reparatii medii si capitale la Bacau ,avioane in celula de alarma.
Daca planul de zbor presupune 16 avioane si tu ai doar 12-14 ,de unde rezerva.
Am avut perioade cu planul de zbor al elevilor cand 16 avioane ale escadrilei nu au fost suficiente si am imprumutat 3 avioane prin detasare de la escadrila in concediu si am facut start cu 19 avioane.
Dar si aici este problema .Avioanele nu pot fi date la zbor decat de tehnicul de avion care le pregateste - 8 ore lucrari profilactice valabile 10 zile si 4 ore lucrari preliminare 4 ore inainte de ziua de zbor. Daca nu ai oamenii disponibili degeaba ai avioanele.
Avionul nu-l tragi din linie la start si-i dai drumul la zbor fara pregztirea si personalul adecvat necesar.
Si daca mai esti si detasat pe la Kogalniceanu si Ianca 6 luni pe an de unde avioane de rezerva cand pentru planul de zbor nu- ti ajung cele disponile in escadrilA.
Planul de zbor se realizeaza printr-o colaborare respectand ierarhia intre cdt de escadrila si ing de escadrila.
Daca ing de escadrila raporteaza ca un avion a devenit din motive tehnice indisponibil atunci cdt de escadrila impreuna cu ing de escadrila se apleaca asupra planificarii si daca este posibil transfera orele de pe aeronava indisponibila catre alte aeronave din start.
Daca nu ,pilotii respectivi stau pe tusa.
Dar niciodata cdt de escadrila sau cdt unitatii nu trece peste decizia ing de escadrila.Ar fi o gafa impardonabila .Ei colaboreaza pentru realizarea planului fiecare ocupandu-se de patratica lui .Si lucrurile merg destul de bine ,se gasesc solutii.
Asa se colaboreaza si la intocmirea planului saptamanal ,zilnic de zbor.
Ing de escadrila da cdt de escadrila aeronavele disponibile iar cdt intocmeste impreuna cu loctiitorul pentru zbor ,navigator planificarea iesirilor la zbor/ aeronava/ pilot.

Aceasta se afiseaza la start iar ing de escadrila organizeaza prin personalul de serviciu activitatea la start respectand planificarea.
Daca pe parcurs cedeaza o aeronava sau doua ,etc cdt de escadrila la propunerea ing de escadrila transfera orele de zbor din planificare catre alte aeronave din start disponibile ,date prin OZU / nr avion la zbor pentru data respectiva.
Alte aeronave nedate prin OZU si fara pregatirea necesara nu fac obiectul startului.
Aeronavele defecte nu se repara in start ,ele se retrag si se reintroduc la zbor dupa reparatii doar cu fisa de incercare in zbor.
Imi exprim speranta ca veti deveni mai luminat in domeniu si veti avea ce transmite nepotilor!
Acuma ca pe harta la examenele din AISM lucrurile se aseaza dupa ce zice cartea
,asta,i alta poveste.
Oricum episoadele din "viata bate filmul " continuă!

Iulian Mareș spunea...

T-3,

Mai răsfiraţi, măi băieţi, mai răsfiraţi…! Dar canibalizarea cine a inventat-o? Plantonul sau tehnici, ca tine?