Un produs Blogger.

vineri, septembrie 13, 2019

Logică strâmbă pentru calculul pensiei suplimentare; birocraţia, cauza neacordării biletelor de tratament pentru pensionarii militari

18 comments
In răspunsul dat ANCMRR din MApN, doamna Andriţoiu Mihaela, directorul CPS a MApN, adaugă la lege şi spune că  doar interpretează logic şi gramatical articolul 108 din L 223/2015 privind sporul pentru pensia suplimentară.
In primul rând, art. 108 spune că procentele de pensie suplimentară se aplică la pensia militară stabilită, recalculată sau actualizată, nu la baza de calcul pentru stabilirea/recalcularea/actualizarea pensiei militare.
Plafonul de 85% din baza de calcul avut în vedere la stabilirea, recalcularea, actualizarea pensiei militare priveşte doar sporul de vechime de 1% pentru fiecare an lucrat peste stagiul de 25 ani prevăzut  în art. 29. Asta înseamnă că sporul pentru pensie suplimentară se adaugă după ce s-a stabilit,recalulat,actualizat pensia militară prin aplicarea cotei de 65-maximum 85% la baza de calcul. 
Dacă Legiuitorul intenţiona să introducă şi sporul pentru pensia suplimentară  în plafonul de 85%, reglementa acest spor, după toate regulile ale tehnicii de legiferare, intr-un articol anterior celui care plafona pensia militară la 85%.


Sursa: aici





Din răspunsul dat cu privire la biletele de tratament neacordate în condiţiile L 223/2015, așa cum art. 81 a fost completat prin L 149/2018, înţelegem că instituţiile de apărare nu sunt interesate să  inițieze o hotărâre de guvern, în condiţiile în care îşi pot valorifica, e drept, contra cost, spaţiile de cazare şi balneare pe care le gestionează.  

Legea 149/2018
La articolul 81 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) și (1^2), cu următorul cuprins:

(1^1) Pensionarii militari pot beneficia de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a) prin atribuirea de bilete, în condițiile legii, după cum urmează:
a) gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist din cadrul spitalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pe lângă care funcționează acesta;

b)cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești de maximum 50% din valoarea biletului, potrivit criteriilor și condițiilor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, cu excepția celor prevăzuți la lit. a).
(1^2) Numărul biletelor de tratament balnear și de recuperare, inclusiv al celor care se acordă gratuit, potrivit actelor normative cu caracter reparatoriu, condițiile și modul de acordare, precum și modul de distribuire sau de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.



18 comentarii:

Alexcta spunea...

Dacă doamna Andrițoiu ar fi interpretat topografic și teleologic art.108, ar fi ajuns la o cu totul altă concluzie!
Din păcate, limba română este foarte grea pentru unii/unele!

Huhu Rezea spunea...

Așa e când nu dai refreche înaint de a întreba.

Huhu Rezea spunea...

Atât de neinteresantă este chestiunea pentru ANCMRR incât a fost lăsată în grija unui subofițer; să urmărescă el zbaterile pe lege ale doamnei Andrițoiu.

M spunea...

😁 Dacă tot avem lege a pensiilor comună nu ar fi mișto dacă și facilitățile pentru pensionari s-ar utiliza împreună?
Adică MApN, MAI, SRI, SPP, STS, SIE, ANP ar pune reciproc la dispoziția celorlalți un număr de locuri. Mai ales ministerele cu civili dar cu angajați beneficiari de pensii militare! 😁

Leon spunea...

^1) Pensionarii militari pot beneficia de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a) prin atribuirea de bilete, în condițiile legii, după cum urmează:
a) gratuit - pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist din cadrul spitalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pe lângă care funcționează acesta;
b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești de maximum 50% din valoarea biletului, potrivit criteriilor și condițiilor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, cu excepția celor prevăzuți la lit. a).
(1^2) Numărul biletelor de tratament balnear și de recuperare, inclusiv al celor care se acordă gratuit, potrivit actelor normative cu caracter reparatoriu, condițiile și modul de acordare, precum și modul de distribuire sau de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

ifrim spunea...

Nu as merge in CO in facilitatile SRI&SIE sa ma pici cu ceara.Apesi intrerupatorul porneste un microfon,dai drumul dusului porneste reportofonul,privesti in ochii personajului istoric din tablou,cine e dejurnâi priveste si el in ochii tai.De senzorii de miscare ai patului matrimonial nu ma mai intereseaza ca am pus sculele in pod,s-a vindecat si locul .....

Dan spunea...

Intr-o colonie mafiotizata (de rahat) in colaps (si pe cale de disparitie iminenta) doar criminalii (fara morala blestemati zilnic de poporul fugarit si infometat ) au pensii mai mari decat salariul mediu brut pe economie! Nici o pensie de stat ( indiferent de care) nu trebuie sa depaseascâ 7000 lei! Pensia de stat nu are rol de imbogatire a smecherilor ci de trai decent! Nu ca acum cand exista zeci de mii de pensii militare de mizerie si infometare sub 2000 lei si chiar sub 1000! Genocid militar organizat! Si da e ”armata lui Ciuca” CARE A TACUT COMPLICE la destructurarea MApN si la genocidul organizat prin oug-uri criminale date impotriva rezervistilor de structurile FSB prin cozile lor de topor politice. Repet pana va intra in cap: Asta e ARMATA LUI CIUCA cel care tace si acopera cu kk toate faradelegile!

J spunea...

Draghici iar poluiezi atmosfera.Nu-ti ajunge cati te-au zis sa te faci mic si sa te duci acasa?

Patrascioiu spunea...

Civil .Te bagi si tu in ciorba ca sa nu adormi.Esti bolovan.Multe edificii au fost construite prin donatiile militarilor din armata regala spre folosinta lor si a urmasilor urmasilor lor.Dece trage foloase statul?
Nu vad dece ar trebui sa fii tu de acord,o sula vopsita, cu ce face MApN?

Leon spunea...

Tabel cu prețul integral al biletelor de tratament, pe anul 2019 >>>

raul spunea...

Huhule ma cenzurezi sau sunt alti jegosi ce umbla pe site uri?

Leon spunea...

Cred ca ati remarcat diferenta :
- pensionarul civil plateste 50% din pensia bruta ptr.bilet.
-pensionarul militar plateste max.50% din valoarea biletului.
Diferenta majora este ca pensionarii militari nu beneficiaza de aceste facilitati, deoarece la mai bine de 12 luni de la promulgarea Legii nr.149/2018, nu avem o HG in acest sens..!

raul spunea...

Huhule ma cenzurezi sau sunt alti jegosi ce umbla pe site uri?

vasile iosif spunea...

Ce spune dna A despre hotararile Curtii de Apel AlbaIulia si TMB privind acordarea pensiei suplim. IN AFARA pensiei militare?

Furt curat al contributiilor militarilor.
HOTIIIIIII.....
CU STIMA

CEZAR spunea...

sâmbătă, septembrie 14, 2019
tehnocrat spunea...
Sa ffie clar si pe intelesul "tutulor" pensionarilor militari: -avem doua organizatii puternice SCMD si ANCMRR care exista, numai ca ANCMRR "fasolarii"( se bucura la un blid de fasole ,de pomana, o data pe an, cateva bilete de tratament pentru smecheri si cateva avansari onorifice pentru bashinosi) nu lupta pentru drepturile noastre ci ale sefilor lor, dar SCMD lupta cu multa daruire pentru noi, ce ne mai trebuie :
---------------------------------
NB.
Si paduchiosul se lauda si public ca a luat 2 (DOUA) avansari ca pensionar...
I-a promis.DAOGARU...Butoiasului de 50 Kg..ca daca ajunge sparlamentar il ia si pe el ca linge clanta...
Baai ..tu nu realizezi ..ca trebuie sa te tratezi tot mai mult cu saparol si cat de curand ..cimitirol..??
PS

CEZAR spunea...

Sarakul VIUREL maKiss
I-a picat ..cardanul de la totor !Si s-a vindecat si locul!
NB
RETINE
bat si ..-ut ca masina de cusut ..Singer !!!!

Iulian Mareș spunea...

Dembeleule,
Dar, cine ți-a cerut părerea?
DC, DC, de ce ne plictisești?

brenda spunea...

civil ce treaba ai tu pe aci tu nu re baga ca musca in lapte