Un produs Blogger.

luni, februarie 01, 2016

De ce modificare si nu abrogare a art. 40 al OUG 57/2015 privind pensiile militare

13 comments
Ne mentinem propunerile de modificare in Parlament  a art. 40 al OUG nr. 57/2015, chiar si dupa ce SCMD a obtinut câteva oportune intrevederi oficiale, cu conducerea MApN si cu Comisia de aparare din Senat, in care va prezenta urmatorul document: AICI


*********************************************************************
Opinam pentru modificarea art. 40 al ordonantei chiar daca, in principiu, demersul SCMD, pentru abrogarea lui, este justificat.

Daca prin legea de adoptare a ordonantei de urgenta sunt inlaturate dispozitiile din art. 40 care incalca drepturile cetatenesti, neconstitutionalitatea ordonantei este acoperita.
In pagina 11 a expunerii de motive a Guvernului gasim argumente serioase care impuneau aducerea unor modificari Legii 223/2015, modificari care nu priveau, insa, micsorarea cotelor procentuale de stabilire a cuantumului pensiei si, mai ales, plafonarea cuantumului la 85% din baza de calcul, plafon in care intra,  abuziv, chiar si  sporul pentru pensia suplimentara.

Acestea sunt propunerile blogului de modificare a art. 40 al OUG nr. 57/2015;

1.
La punctul 4, formularea art. 28 din Legea 223/2015, referitor la baza de calcul folosita pentru stabilirea  cuantumului pensiei militare, sa fie pusa in acord cu formularea articolului 31, referitor la baza de calcul a contributiei individuale la bugetul de stat. In ambele articole baza de calcul trebuie sa fie solda lunara bruta, asa cum este ea definita in legile salarizarii 
Este nepermis, pentru stabilitatea viitoare a sistemului pensiilor militare, ca aceste baze de calcul sa difere.

2.
La punctul 5.
 Articolul 29 se modifică și va avea următorul cuprins:
 „Art. 29. - (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
 a) militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul prevăzută la art. 28;

b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28, fără a se putea depăşi solda lunara bruta utilizata la calculul pensiei la data deschiderii/recalcularii/actualizarii dreptului la pensie.

Nota. Se inlatura astfel discriminarea militarilor fata de categoriile de salariati care beneficiaza de pensii speciale.
3.
Punctul 6,  se modifica si va avea urmatorul continut.
Art. 30 se abroga. 

Nota. Art. 30 din Legea 223/2015 ramasese fara obiect dupa modificarea art. 29 in Camera Deputatilor
4
La punctul 20.
 Articolul 108 se modifică și va avea următorul cuprins:
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29  şi 39, astfel:
 a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani; 39 
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani; 
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani

Nota
Se revine la formularea initiala care inlatura arbitrariul in acordarea sporului pentru pensia suplimentara si permite valorificarea sporului pentru vechimea cumulata pâna la 100% din baza de calcul.



13 comentarii:

CEZAR spunea...

Poate ne-o mai trage Dogaru odata ! Asa de ramas bun..fara vaselina ...!!!

Anonim spunea...

http://m.wowbiz.ro/article/173932

Semaca spunea...

Deci pensia anticipată și anticipată parțială zboară. Multumim, mare istoric!

karadeniz spunea...

Se pare că MApN cu ANCMRR au venit cu ideea art. 40 iar acum SCMD persistă în greșeală cerând anularea acestui articol, caz în care ne-am întoarce la situația din vară după ieșirea legii din parlament.
Ce de critici și păreri au fost atunci la ideea ca președintele să întoarcă legea în parlament pentru corecturile de rigoare. Președintele a promulgat-o și apoi am/au văzut că nu prea e aplicabilă pentru cei pensionați înainte de 2011 dar si alte probleme.
Acum cu ajutorul SCMD vom ajunge în aceeași situație. Nu se poate jongla din ordinul comun că ar trebui să adaugi ori să scoți din lege și atunci poate oricând fi atacată cu succes în instanță.

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
In esenta, Comisiile de aparare au aprobat amendamente bune in vara, pacat ca s-a lucrat in graba si s-au neglijat norme elementare de tehnica de legiferare.
Lucrurile se puteau repara daca la Cotroceni armata consilieri speciali indraznea sa-i recomande lui Iohannis retrimiterea legii in Parlament, pentru corectarea necorelarilor. Era suficient timp pentru reexaminarea legii inainte de caderea Guvernului Ponta si ca fripturistii din minister sa se afirme in fata noilor guvernanti cu modificari care excedau normelor de tehnica.
Nu cred ca parlamentarii sa accepte dispozitiile intrinseci de neconstitutionalitate pe care cazonii le-au introdus in ordonanta.
Problema legii pensiilor militare trebuie transata acum in Parlament, dar nu prin abrogarea art.40,ci prin MODIFICAREA lui.

tigri2 spunea...

Proverbele...da ele sunt cele care limpezesc apele,uite ce zic vreo doua:"vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri" iar "pisica cand nu ajunge la slanina spune ca pute".Sunt cativa ,pe acest blog"imigranti" de pe R 26500" care au venit cu CORAN cu tot si incearca sa-si impuna ideile toxice.Acestora ,totul le pute,totul este gresit deoarece nu este facut dupa gandul lor ,bolnav si plin de ura pentru restul camarazilor,da mai "meretziva-n suparare " cu veninul vostru cu tot,criticacii naibii,veniti cu propuneri concrete si adaptate nu tot propovaduiti apocalipsa.

Iulian Mareș spunea...

@Adrianeeee,
Opreaste-te fiule ca am citit de 3 X acelasi lucru!
Fii aplicat si posteaza odata, ai repetitie pe dreapta? Ce ai cu tu cu revista presei? Vrei sa te muti la ei? Iti dau o recoamandare, dar se lucreaza in ture!

. Ionel MIRCEA spunea...

Am transmis pe adresa legislatie@mai.gov.ro, urmatorul text...poate, poate va fi luat in considerare! Daca sunteti de acord, ar indicat ca interventia sa fie facuta de cat mai multe persoane interesante;
Referitoor la O R D I N
PENTRU APROBAREA PROCEDURILOR DE RECALCULARE ŞI DE ACTUALIZARE A PENSIILOR MILITARE DE STAT: http://www.mai.gov.ro/documente/transparenta/Proiect%20ordin%20actualizare%20recalculare.pdf

Col (Rz) Ing .........., CNP ............., cu domiciliul in ..........., am urmatoarele observatii:
1. In Ordin nu se face vorbire de modul de valorificare a stagiilor de cotizare pentru pensia suplimentara; asfel, in acceptiunea mea, prin OUG 57/2015, articolul 40, punctele 5 si 6, se precizeaza ca pensia recalculata nu poate fi mai mare decat 65% din baza de calcul, iar la punctul 108 se arata ca pentru contributiile privind pensia suplinentara se acorda un spor de 3,6, respectiv 9 %, functie de perioada de contributie; asfel, legiuitorul face distinctie intre cuantumul pensiei recalculate si sporul privind pensia suplimentara. In acceptiunea mea, pensia suplimentara are regimul sporului de 10%, 15% sau 20% corespunzător Semnului onorific În Serviciul Patriei/Ordinul Meritul Militar conferit în condiţiile legii.
Situatie de analizat: daca un militar are o vechime cumulata de 45 de ani, si a contribuit mai mult de 25 de ani pentru pensie suplimentara, isi pierde dreptul de pensie suplimentara pentru care repet, a contribuit suplimentar si benevol, pentru ca depaseste procentul de 85%? Vi se pare corect?

2. In Ordin nu se vorbeste despre valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa iesirea la pensie ca militar; acest lucru se face ca si pana acum de Casele sectoriale, sau se face un nou dosar de pensie pentru valorificarea in sistemul public?

Col (Rz) Ing...............

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Adrian Bontas, tu de fapt, pe cine aperi aici? Daca nu ai pensie si nu esti afectat, de ce vrei sa ne impui aici reguli fortate? Ai impresia ca noi suntem slugile MApN si le dam permisiunea sa ne calce in picioare drepturile? Daca esti sluga MApN fa-o in continuare, dar daca s-a scris ca nu au onoare eu zic ca asa-i, pentru ca incalcarea unei legi organice inseamna mai mult de atat, inseamna tradare, incalcarea Constitutiei si infractiune penala! Se vrea cu intentie incalcarea Legii 223 pentru ca pensiile sa fie retezate dramatic si sa ni se scada nivelul de trai! Vrei neaparat sa iesim in starada si sa ovationam la scena deschisa un act criminal? Intentia postarii denota intimidare si amenintare indirecta! La asa se preteaza Ministerul Apararii prin scule si interpusi? Zi-le ca nu isi vor atinge scopul, iar eu, personal, mor si in strada pe ideea sa-mi apar drepturile constitutionale si voi fi vocal pana ce natura imi va inchide gura, dar de frica si amenintari, NICIODATA!

Iulian Mareș spunea...

@Tigri2
Observi ca Petre Padina a amutit?
Cred ca plange pe umarul lui R26500!......hai sa-i facem rost de un brevet pe Alouette IAR 316 B!
Poate-l ajuta la recalculare!

Huhu Rezea spunea...

@bontas
Multumesc pentru informatie.
Cât despre anonimatul blogului, sa stii ca tu esti un anonim,un necunoscut, chiar daca iti dai numele real. Cine te stie pe tine?
Pe când blogul este ca un ziar care,luna aceasta, a fost citit de 400 000 de ori, de circa 45 000 de cititori.

CEZAR spunea...

Domnu Branzovenescu ..ce sa fac domnule ...ma cenzureaza Huhu 1/3...cele mai suculente comentarii harst ...
Tractoristul ..plange eu nu ...sper sa fie Ok ..eu sunt modest ..ma multumesc si cu mai putin !!
Din fericire pica ..din alta parte mai bine ....!!!

Iulian Mareș spunea...

@Huhurez
Va rog sa tineti cont de dl Adrian Bontas intrucat este o voce autorizata si respectata in materie!
D. sa are idei putine, dar ferme si le exprima liber pt ca este intr-o tara libera!
Chiar ma voi adresa SMFA pt a vedea daca in registrul INTERNET consemneaza consultarea blogului, d. sa postand ades de la serviciu!