Un produs Blogger.

duminică, mai 24, 2020

Pe 26 mai se decide soarta reluării actualizării pensiilor militare

200 comments
înregistrarea lucrărilor sedinței din 26 05 20120 a Comisiei de muncă va apărea AICI


Două Proiecte de lege  urmează a fi dezbătute marti, 26 mai 2020, în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, pentru întocmirea Raportului, procedură importantă care propune adoptarea sau respingerea proiectelor, premergătoare  dezbaterii în plenul Camerei decizionale.
Proiectele vizează  modificarea Legii pensiilor militare astfel încât să fie  înlăturate inechitățile introduse în această lege ulterior adoptarii sale, în anul 2015, în special pe cele introduse prin OUG 59/2017, care a eliminat procedura actualizării în funcție de creșterea soldelor/salariilor de funcție  si de grad,
Cred că are șanse politice mai mari de adoptare, dar cu amendamente, Proiectul PL x 199/2020, cel cu coeficienții temporari de corecție, aplicați până la reluarea... Recalculării cu dedicație- vezi reintroducerea cuantumului brut al soldelor pentru stabilirea bazei de calcul, dispoziție de care ar beneficia toți cei pensionați după 15 09 2017 și cei care se vor pensiona în viitor.   
Spun că are șanse... deoarece proiectul este propus de fostul ministru PSD al Apărării, Benjamin Leș, și este agreat de gulerele albe din ministere...că, nu-i așa, trebuie și ele să se pensioneze și nu le convine cuantumul net al bazei de calcul. 
In acest fel, PSD i-ar mai da un ghiont guvernului Orban și molatecului ministru al Apăraării care,  de 7 luni,  nu a fost în stare să promoveze Ordonanța de Urgență care ar fi favorizat și pensia proprie.
Cel de-al doilea Proiect, Pl X 221/2020, are origini eterogene, din meduil asociativ, și își propune o revenire la forma inițială a textului L 223/2015, dar o face într-un  mod haotic, care ar bulversa total aplicarea legii. Are și hiba politică de a fi susținut de adversari ai PSD.
Este posibil ca unele din prevederile sale să fie preluate ca amendamente în  PL x 199/2020.

200 de comentarii: