Un produs Blogger.

luni, noiembrie 02, 2020

Curtea Constituțională decide soarta taxării componentei necontributive a pensiilor de serviciu

196 comments

Curtea Constituțională nu poate obține o majoritate pe soluția preconizată, cea de constatare a neconstituționalitatii taxării pensiilor magistraților, în condițiile în care legea nu modifică Statutul magistraților ci legea Codului Fiscal.

Nefiind o modificare a legilor care reglementează  pensiilor de serviciu și  ținând cont de deciziile anterioare că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, CCR nu va putea de data aceasta să disocieze pensiile magistraților de celelalte pensii de serviciu. Legea taxează doar partea necontributivă a pensiilor de serviciu. 

Din Cominicatul CCR din 04 11 2020

"– Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecții formulate de Avocatul Poporului și, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție,

Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 8 decembrie 2020, având în vedere imposibilitatea constituirii completului de judecată și faptul că la dosar încă nu au fost transmise punctele de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului, solicitate în temeiul art.16 alin.(2) și art.17 din Legea nr.47/1992, precum și toate informațiile solicitate mai multor autorități publice în temeiul art.77 din Legea nr.47/1992."


Toate topicele despre taxa pe pensii AICI

Există motive extrinseci de neconstituționalitate privind modificarea Statutului magistraților, dar legea nu modifică statutul magistraților.



 Ședinţa de plen din 4 noiembrie 2020 

- Dosare în pronunţare –


3. Dosar nr.758A/2020                          - Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea 

                                                                   Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal 

4. Dosar nr.759A/2020                          - Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și                                                                        completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal 



                                                  Grefier şef, Floriana-Dorela Sandu


AORR  a inaintat in luna iulie mai multe proteste privind instituirea taxei pe pensiile de serviciu, un memoriu fiind trimis și către CCR. Vezi AICI

Afirmă că s-ar taxa toate pensiile militare care depășesc suma de 2000 lei. Or, potrivit legii adoptate se taxează doar pensiile de serviciu care au partea necontributiva de cel pu'in 7001 lei.  




196 de comentarii: