Un produs Blogger.

miercuri, martie 17, 2021

CPS a MAI a pierdut procedural contenciosul administrativ cu Curtea de Conturi la Curtea de Apel București.

185 comments

 De regulă, admiterea unei astfel de excepții se întâmplă când reclamantul nu respectă procedura prealabilă obligatorie în contenciosul administrativ. Fie CPS a depășit termenele de contestare a deciziei nr. 5 la Curtea de Conturi sau in instanța, după prmirea Incheierii nr. 39 a comisiei de soluționare a contestațiilor, fie cererea de modificare a acțiunii în instanță diferă esențial de cererea de contestare adresată inițial Curții de Conturi.

Acum avem explicația motivului pentru care care la termenul anterior s-au cerut înscrisuri-dovezi privind data primirii incheierii nr. 39, data de la care curgea un termen procedural.

Constatăm că CPS a MAI a compromis procedural contestarea punctului 1/iii din Deciziile   nr. 4 și 5 ale Curții de Conturi, iar CPS a MApN este posibil să nu fi contestat pct. 1/iii.

Speranțe mai sunt în cererile de intervenție din Contenciosul dintre CPS a MApN și Curtea de Conturi, Dosar nr. 4241/2/2020.

UPDATE

Recursul va analiza tot problemele de procedură, nu și fondul.

Oricum, pensionarii MAI care vor primi decizii de restituire a sumelor considerate necuvenite de Decizia nr. 5 a Curții de Conturi vor putea să cheme în judecată, alături de CPS a MAI, și Curtea de Conturi,  ocazie cu care instanța va putea judeca și fondul legat de pct. 1/iii al Deciziei Curții dde Conturi.

In cazul în care în proces ar fi existat o singură cerere de intervenție principală aprobată, judecarea cauzei ar fi continuat între intervenient și Curtea de Conturi, potrivit art. 66 alin.(4) din cpc.

4) Intervenţia principală va fi judecată chiar dacă judecarea cererii principale s-a stins prin unul dintre modurile prevăzute de lege.


Cei din conducerea CPS a MAI trebuie să plătească cu funcțiile bâlbele juridice care au compromis drepturile pensionarilor militari în contenciosul cu Curtea de Conturi.



Dosar nr. 7095/2/2020

16.03.2021
Ora estimata: 09:00
Complet: 8-Completul 10 fond
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge cererea astfel cum a fost modificată, ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia dată cu privire la acţiunea în anulare şi în 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia dată cu privire la cererea de suspendare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronun?ată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 16.03.2021.
Document: Hotarâre    389/2021  16.03.2021

REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI FUNCTIONARE A ACTIVITAȚII SPECIFICE A CURȚII DE CONTURI.

204. Împotriva măsurilor dispuse prin decizie, precum și a termenului stabilit pentru ducerea la îndeplinire a unora dintre aceste măsuri, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii acesteia, conducătorul entității verificate poate depune/transmite contestație la structura Curții de Conturi care a emis decizia.Reviste (2)

Contestația la decizia emisă de structura de specialitate a Curții de Conturi reprezintă procedură administrativă prealabilă obligatorie pentru exercitarea dreptului la acțiune în contencios administrativ.

205. În cazul în care contestația este depusă la altă structură a Curții de Conturi decât cea care a emis decizia, contestația se consideră valabilă dacă a fost introdusă în termen. În această situație, contestația este redirecționată de către structura care a primit contestația către structura emitentă a deciziei.

206. Termenul de 15 zile calendaristice pentru contestarea deciziei nu cuprinde ziua primirii deciziei și nici ziua depunerii/expedierii contestației, iar când acest termen se sfârșește într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârșitul primei zile de lucru următoare. Prin "data primirii deciziei" se înțelege data confirmării de primire a acesteia, menționată pe documentul de transmitere a deciziei.208. Nedepunerea contestației în termen atrage decăderea, cu excepția cazului în care conducătorul entității verificate dovedește că a fost împiedicat printr-o împrejurare mai presus de voința sa. În acest caz, contestația se va depune în termen de 15 zile calendaristice de la încetarea "împiedicării", cu prezentarea motivelor care au determinat această situație. Decăderea se constată de comisia de soluționare a contestațiilor, constituită conform prevederilor pct. 213.

219. Comisia de soluționare a contestațiilor examinează contestația împreună cu celelalte documente și emite o încheiere, prin care se poate dispune:

a) admiterea totală sau parțială a contestației;

b) respingerea contestației.

223. Încheierile pronunțate de comisiile de soluționare a contestațiilor, redactate de către secretarul de ședință, se motivează în mod obligatoriu, iar motivarea trebuie să conțină următoarele:

d) termenul de exercitare a căii de atac, respectiv 15 zile calendaristice de la data confirmării de primire a încheierii transmise prin poștă;


                                                        *                        *

                                                                     *

Am prezentat extrase din Regulamentul Curții de Conturi pentru a vedea și cititorii unde au greșit juriștii Casei Sectoriale a MAI.

Decizia nr. 5/22 10 2020 trebuia atacată în contencios administrativ în termrn de 15 zile de la comunicare. Mai adăugăm 3 zile de la emitere, pentru poștă, și obținem termenul cel mai târziu de sesizare a instanței... pe 10 noiembrie 2020. 

Or, așa cum rezultă din caseta tehnică a Dosarului 7095/2/2020 al CA București, data de inregistrare a cauzei este abia pe 07 12 2020.

Au incercat artificiul cu modificarea acțiunii în acțiune în anulare, dar nu a ținut.

185 de comentarii: