Un produs Blogger.

vineri, aprilie 02, 2021

Pensia suplimentară este inclusă în plafonul de 85% al pensiei militare și eliminată din plafonul net instituit de OUG 59/2017

39 comments

 ICCJ a decis pe 15 mattie a.c că nu e de competența ei să dezlege această chestiune de drept. Rămâne deschisă posibilitatea ca ICCJ  să se pronunțe în speță dacă instanțele vor da soluții contradictorii, dar pe calea unui recurs în interesul legii.





Curtea de Apel Brașov, cea care sesizase instanța supremă să dezlege chestiunea de drept, a dat soluția că
 pensia suplimentară este inclusă în plafonul de 85%.




Intreaga decizie a CA Braov poate fi citită AICI












39 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-i o chestiune asa tare, cand asta se stia inca de pe timpul lui Stefan Cel Mare, si de aceea nici sa nu va fie cu mare mirare! Pai, nu e clar, cand plafonul este pentru toata lumea unitar si sub aceeasi parașută de 85%?, pentru ca daca s-ar gasi subterfugii cu viclenie la orice calcul de bacanie pe chârtie, sa forteze acest plafon, s-ar umfla budgetul penziilor, ca un balon, si-ar exploda ca cioara, dupa ce a furat si halit cașcaveaua din cămara hulpii de la Strehaia! Sa stiti ca si rachatul prea indesat din matzul gros devine prea vartos de a fi scos firesc prin găozul din dos, si ar fi mare pacat sa se aplice traillerul de facut clismă ca la cizmă cu flexul si cu pickammerul, asa ca penziile suple si nesatioase sunt cheia marilor succese pentru politicieni si clocarime, cu pretentii ca au facut bine la prostime, salvandu-le de la obezitate viata cu faptul ca a fugit puiul cu ața si a cazut de cloșcă rața! Nu vi se pare ca brotacimea zbiara prea tare sa o aiba mai mare, cand de fapt si la o adică pantalonii si proțapul au fost croite pe tipar de rahitică pentru una mică?

Gigi spunea...

Chiar dacã îmi voi atrage critici,nu pot sã nu spun ce constat de ani buni.Instantele de judecata nu ne dau drepate in ceea ce ne priveşte.Chiar dacã unii judecatori ne dau dreptate la fond,CA intorc hotararile.
E greu sa-ti dea tie muritor de rând dreptate mai ales cad ai adversar Statul de "Drept". Cei care au mai câştigat şi au obţinut Hot.definitive,au avut cunoştinţe serioase.Vezi cei care au câstigat ajutoarele suspenate din 2011 de şleata de portocalii.
Introducerea PS in plafonul de 85% apoi eliminata prin ingineria net/net este aberatia celor din gasca guleratilor. ICCJ,prin aceastã decizie,nu face altceva decât sã lase la mâna instantelor sesizate ce hotarari vo lua,iar ei sã se spela pe mâini,intervenind,vezi Doamne,numai atunci dacã se constatã cã nu sunt date Hot.unitare,sau daca vreţi neunitare???!!!Vai mama ei Justitie!
Dacã se intâmpla invers,ei erau in situatia nostra,tot aşa proceda? Intreb,nu dau cu paru'!
Putreziciunea basascianista a patruns peste tot!

Leon spunea...

Din ultima Decizie a CCR nr.888/2020:
,,19. Referitor la critica privind încălcarea dispozițiilor art. 44 din Constituție, Curtea a reținut că dreptul la pensie este un drept fundamental, consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituție, dar care se exercită în condițiile prevăzute de lege. Astfel, legiuitorul este liber să stabilească în ce condiții și pe baza căror criterii se acordă pensia, baza de calcul și cuantumul acesteia, în raport cu situația concretă a fiecărui titular al dreptului. Nici Constituția și nici vreun instrument juridic internațional nu prevede cuantumul pensiei de care trebuie să beneficieze diferite categorii de persoane. Acesta se stabilește prin legislația națională. În aceste condiții, legiuitorul poate să prevadă și o limită minimă a cuantumului pensiei, precum și plafonul maximal al acesteia.

20. Curtea a mai reținut că extinderea incidenței acestui principiu și asupra sporului acordat pentru contribuția la fondul de pensie suplimentară nu poate fi privită nici ea ca generând un tratament discriminatoriu, de vreme ce se aplică nediferențiat tuturor persoanelor care au dreptul să beneficieze de acest spor.,,
Cred ca Hotararile Instantelor vor tine cont de numeroasele Decizii CCR pe aceasta speta !
Curios este faptul ca PENSIILE CONTRIBUTIVE au stabilit PUNCTAJUL TOTAL = Nr.Puncte realizate in intreaga activitate + Nr.Puncte acordate pentru conditiile de munca + PUNCTAJUL SUPLIMENTAR ACORDAT IN FUNCTIE DE CONTRIBUTIA LA FONDUL PENTRU PENSIA SUPLIMENTARA.
Iar PMA obtinut se inmulteste cu un INDICE DE CORECTIE(1,41 in 2020 si 2021), deci inclusiv la punctajele obtinute pentru Grupe de munca si pentru PS..!
PS. Eu m-am resemnat, consider ca procentul de 85% l-am obtinut plecand de la 57% (NU de la 65%): 57% + 19%(44 ani) + 9%(PS) = 85%..!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Este clar ca ÎCCJ nu vrea sa se maculeze...si pasează problema.
Pensia suplimentara a fost confiscata prin naționalizare...
Cine suntem noi sa ne primim drepturile reparatorii? Numai cei însemnați, ca grofii și criminalii de război din Ardeal pot primi ceea ce li s-a confiscat! Kiar si înainte de 47!
Amin!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, e simpatic acest procentaj in picaj, ca la salahorii de pe santiere, la pontaj, dar ăia smardoiți si generos altoiți pentru ca se retrag prin săpaturi sau canale sa mai glojdeasca spirtoase medicinale sa se intareasca in sandale precum puii de curcă la gioale! Ehei, daca eram si noi ca magistratii, ce-si fac dreptate intre ei, precum in famiglie fratii, si care se mandresc ca la maldărul de caca boț sunt singurii care si-au pus stele cu moț, la derută, cu baza de calcul de 80%, asa ca degeaba am baut noi ceaiul cu instruială sa nu bem cerneală, cand ei, in facultatile particolere si-au desavarsit orice placere, pe care soțietatea interlopă si de show bizz o cere cu halva si miere, absolvind-o obositi de dramboială si de tras pe-o nara, chiar si umplandu-si toate cavitatile pana la subsuară, iar acum au dreptul la penzii favorizate, nu ca noi, de șloabe batante, si ei doar ca decid cine sa duca sacul la moară. cine sa traiasca si cine sa moara, asa, la modul creanga, cu hotarari care mai de care la ceanga sau la manga sa li se rupă ranga daca acele hotarari sunt normale, legale sau constitutionale, mai ales cand e vorba de tagma rezervista, pe care ei o considera ca nici nu exista, smardoindu-ne cu flit sau exit, cătinel cinel-cinel in triponale teritoriale, ogrăzile de hapel, sau spanzurate cu nojite in Inalta Ogradă de Injustitie! ,,Ramaneti cu ce aveti, ca niste fraieri natafleti,'' par a ne spune la botoase cu spumoase otravicioase si ofticăcoase, ,,ca sunteti prea obraznici sa vreti sa ne egalati la drepturi, chiar daca aveti epoleti, eghileti si fireturi si nu-i cuviincios sa ne legam impreuna la sireturi sau sa bem in bufeturi, asa ca stati mai la coada noastra, si nu sa ne stati ca zula-n coastă, ca daca ne enervăm dalacului, noi buricii pamantului, tari in parcare si care avem tichii de margaritare, va halim pe o hotarare in instantză si ultima speranta, asa ca trageti-va fermoarul pe clanta si, mai ales, hai, la ceanga parpales ca nu mai aveti nimic de ales la penziile meletare, decat vesnica inghetare, pana la liberare cu ortul colacul si-o lumânare!''

Burebista spunea...

Pentru ca instantele de judecata sa nu mai interpreteze cum vor prevederile legii 223 în privința pensiei suplimentare și a sporului pentru Omm trebuie modificata legea 223 în sensul de a specifica clar în articolele respective ca pensia suplimentara se acordă separat de plafonul brut 85% și net (pensia plafonata în plată), la fel și sumă corespunzătoare Omm eventual sub denumirea de indemnizații nete neimpozabile asa cum au făcut și cu drepturile acordate conform legii 168 din 2020.
Chiar trecute separat în deciziile de pensie și pe taloane.

Huhu Rezea spunea...

Pensia suplimentară a fost de la instituire, in anul 1967, reglmentată de legile pensiilor.
Sporul OMM nu a fost niciodată reglementat de vreo lege a pensiilor pentru militari.
Cuantumul pensiei stabilit potrivit legii, cuantum brut sau cuantum net, servește doar ca bază de aplicare a sporului prevăzut de art. 11 din Statutul cadrelor militare, pentru a determina mărimea valorica a sporului, spor care nu se confundă cu cuantumul pensiei pentru militari.

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Reprezentantii nostri la intalnirile cu Guvernantii si Parlamentarii din Comisiile de Aparare, sa sustina aceasta propunere foarte corecta:
Sumele corespunzatoare acordate pentru beneficiarii OMM/SOSP sa fie trecute SEPARAT atat in Deciziile de Pensii cat si pe Taloanele de Pensii..!!

Gigi spunea...

OMM ar trebui trecut separat pe cupon şi nu ar trebui impozitat.
Un tâpit spunea,nu mai reţin pe unde,cã este istorie,ci nu ar mai trebui acordat.

Huhu Rezea spunea...

Sporul OMM este calculat și menționat separat in deciziile de calculare/recalculare/ actualizare.
Modul cum este evidebnțiat sporul OMM pe taloanele de pensie nu schimbă cu nimic natura juridică a sporului.
Vad că sunt inca amatori care nu înțeleg că în legea pensiilor militare nu trebuie făcută nicio referire la sporul OMM.

Calinmihaib12 spunea...

Călugăre:nu te supăra,dar văd ca intri în "corul" celor care eludează o realitate simplă:
..pornind de la prezumția că pensiile "banane..sunt..LEGALE, nu e "vina" pensionarilor:..x, .y,..z..: care au pensiile respective ( de,să zicem..: 100.000 lei/lună..!).
Dacă au pensiile "alea"..:LEGEA ROMÂNĂ..le-a dat-o..!! PUNCT.

Burebista spunea...

În decizie suma corespunzătoare sporului pentru Omm este trecuta separat, însă mai apoi se aduna cu procentul de pensie din baza de calcul (max85%) și devine pensie militară brută..... Se impozitează aceasta pensie brută rezultând pensie netă (plătită doar la cei pensionați înainte de 15.09.2017). Pentru cei pensionați după 15.09.2017 apare încă un punct în decizie cu pensia netă în plată plafonata conform art VII pct 3 din oug 59.
Eu am scris mai sus ca pensia brută sa fie numai cei 85% din baza de calcul impozitata cu cei 10 % pe ce depășește 2000, iar pensia suplimentara și dreptul pentru Omm (nu spor) sa devina indemnizații neimpozabile separate de pensie și trecute pe taloanele de pensie la alte drepturi.
Mai ales ca în prezent după 15.09.2017 nu se mai plătește pensia netă după impozitarea pensiei brute ci se plătește cea plafonata la nivelul mediei salariilor nete.
Dacă sporul pentru Omm sau pensia suplimentara nu ar face parte din pensia militară atunci ecestea nu ar trebui sa fie trecute și însumate în decizia de pensie cum sunt în prezent ci ar trebui acordate separat de pensie asa cum se acorda indemnizația pe legea 168 (care nu exista în decizia de pensie) dar probabil apare pe talon ca indemnizație Cfm legii 168...la alte drepturi.

Leon spunea...

Pe 6 aprilie se pare ca va avea loc o intalnire la MApN a reprezentantilor Forumului..!

Huhu Rezea spunea...

Cuantumul brut sau net plafonat al pensiei militare este bază de calcul pentru sporul OMM.
Nu are importanța pentru natura juridica a sporului OMM, denumirea sa sau faptul că este adunat cu cuantumul pensiei pentru impozitare.
Atat cuantumul cat si sporul reprezinta baza de calcul pentru impozitare.

Cezar spunea...

Doctore..ni.i asa
Ei si.au creat"conditiie apoi si.au facut legea
Furt cu premeditare

Cezar spunea...

Iar se cufuresc militienii pe tavan
Cei de la MFA..STAU CU GURILE CASCATE
Nu s.a inteles nici pins acum..ca Militia nu vrea??
Ei au depasit demuuult..orice cuantum minim si drept urmare fak misto de meduze...vorba barbosului
Un ultimatum...le.ar pica bine...dar cine sa.l faca???

Viorel spunea...

I. INDEMNIZAȚIE (dex):
1. Sumă de bani care se acordă cuiva în afara salariului, destinată să acopere cheltuielile făcute de un angajat în scopul îndeplinirii unei sarcini de serviciu;
2. Care nu are caracter de salariu.
Notă: Noi interpretăm că se acordă în afara pensiei (pentru pct. 1) și nu are caracter de pensie (pentru pct. 2) deși depinde de valoarea pensiei cuvenită titularului.
Ex.: Legea nr. 8/2006 art. 1, pct. (3) și (4).
(3) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.
(4) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.
II. SPOR (DEX):
1. Majorare, creștere, mărire, câștig, beneficiu.
Legea nr. 80/1995 art. 11, pct. (3). OMM / SOSP.
(3) Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
Notă: Și indemnizația și sporul sunt acordate de legi separate de Legea nr. 223/2015.
De ce la unii se acordă și la alții nu, Legea nr. 8/2006 art. 1, pct. (3) și (4). comparativ cu Legea nr. 80/1995 art. 11, pct. (3) ?
III. PENSIA SUPLIMENTARĂ: Pentru cei ce ne conduc astăzi, de la Tov. Nicolae Ceaușescu citire: Legea nr. 27/1966 privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara:
Art. 70. Cu incepere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, in afara pensiei de asigurari sociale, pensia suplimentara, care se bazeaza pe principiul mutualitatii intre angajati.
Art. 71. (1) Fondurile necesare pentru plata pensiei suplimentare se formeaza din contributia tuturor angajatilor. Aceasta contributie este de 2 la suta din salariul tarifar lunar de incadrare si se varsa prin unitati, intr-un cont special al Ministerului Muncii, la Banca Nationala a Republicii Socialiste Romania.
Art. 72. (1) Au dreptul la pensie suplimentara pensionarii si beneficiarii de ajutor social din cadrul asigurarilor sociale de stat care au contribuit, in timpul activitatii salariate, la fondul pentru pensia suplimentara.
(2) De asemenea, au dreptul la pensie suplimentara pensionarii urmasi, daca sustinatorul decedat a contribuit la fondul de pensii.
Art. 73. (1) Cuantumul pensiei suplimentare, pentru cei care au contribuit cel putin 20 ani la fondul acestei pensii, este de 16 la suta din salariul tarifar folosit la calcularea pensiei de asigurari sociale.
Dragi politicieni, dacă este Pensie suplimentară, atunci la fel ca și mai sus rezultă că este în afara pensiei de bază, deci un venit suplimentar.
Domnule ministru Ciucă, în Școala Militară ați fost alocat la drepturi de hrană caldă conform normei nr. X (nu mai rețin), dar în același timp între orele 10 și 11 ați primit și Supliment la norma X. Era unul și același lucru domnule ministru sau era ceva în plus ?
Dacă era ceva în plus, cu tot respectul, propuneți modificarea legii în așa fel încât, Pensia să fie Pensie, Pensia suplimentară și OMM / SOSP = CEVA ÎN PLUS.



Casandra spunea...

@Burebista2 aprilie 2021, 15:35
La precizarea „În decizie suma corespunzătoare sporului pentru Omm este trecuta separat…” prezint
Câteva elemente definitorii pentru dscuție din decizia mea, calculată începând cu 30.06.2017:
1. Data pensionării: _._.2002
3. Vîrsta standard...:
4. Reducerea vîrstei...:
5. Vechime...:
9. Vechimea... pensie suplimentară: 9%
10. Decorat cu OMM: cls. I pentru 25 de ani
11. Elemente de calcul a pensiei:
 Baza de calcul actualizată ______ lei
 Vechimea cumulată conform... ___ ani
 Procent de calcul al pensiei 85%
 Spor pentru OMM... 20%

După cum se poate vedea mai sus, nu apare nicio sumă fixă: nici pentru ordin, nici pentru pensie suplimentară.
Toate sunt băgate după voința Grupului ROJI în baza de calcul, pe principiul punerii murăturilor – de toate ca să fie!
Procent de calcul al pensiei 85%. Băăăăăăi Grupare, dar de ce nu ai dat procentul REAL pe care l-am realizat, cel de 100 și mai... hă, hă, hă...% apoi să zici:
- Conform „Art. 30. - Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.”
- Și iarăși... conform „Art. 60. - La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.”
Asta așa, ca să vadă tot poporul cum este cu... datul. Adică iată ce lege darnică avem, vă dăm dar... tăiem. Mai vreți? Vă mai dăm, că doar... se taie.
De peste 10 ani o țin tot într-o tăiere: OUG 1/2011 – Boc, apoi „Pe loc marș!” cu Legea 241/2013 Reparatorie – Ponta, OUG 57/2015, OUG 59/2017, OUG 114/2018 iar în 2021 ne-au luat și ultimul păpușoi pe care-l mai aveam pe foc – rata inflației.
Acum... am vrut să mai zic ceva dar m-a pălit râsul!
S-auzim de bine!

Gigi spunea...

Catalin@
Nu este o regulã asta cu criza,alta este regula,o stii şi d.ta.
Am mai spus despre asta.
Undeva,cândva,douã persoane iesite la pensie împreuna,au câstigat acele ajutoare in timp record,chiar dacã acele ajutoare erau suspendate.
Nu îmi e ciuda,dar vreau sã scot in evidenta cum trateaza cauzele diferit unele instante.Fericitii castigatori fiind nimeni alţii decât un sef de juridic,celãlat sef serv.Financiar.
Mulţi s-au folosit de Hotararea lor,ulterior,a fost folosita in alte acţiuni in instanţã,dar...ai ghicit,nimeni nu a mai câştigat!!!!
Repet,nu am nimica cu oamenii,numai am vrut sã scot in evidenta Ocaua cu care se imparte dreptatea in patria mea,a ta,a noastrã!!!

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
De câte ori trebuie să repet că din 1998 a fost naționalizat Fondul de pensie suplimentară și că, potrivit L 164/2001, începând cu iuie 2oo4 pensia suplimentară pentru militari a devenit pensie militară de stat si a fost integrată în cuantumul acesteia?
Nu același lucru s-a întâmplat cu sporul OMM

Viorel spunea...

Cătălin, nu Curtea de Apel este de vină că nu ți-a acordat ajutoarele la trecerea în rezervă, ci Guvernele succedate la putere din 2011 până la data de 30.06.2017 care prin OU au suspendat sau nu au acordat annual aceste drepturi, întărite de Decizia nr. 5 / 2018 a ÎCCJ prezentată mai jos. Până la această decizie cine a apucat a luat, cine nu la revedere. Dacă procesul meu se judeca la C.Ap.Sv. cu o zi mai repede câștigam procesul (pe fond l-am câștigat la Tribunal). S-a judecat în ziua când a fost trimis dosarul la ICCJ. Începând cu acea zi totul s-a stopat.
Decizia nr.5 în dosarul nr.2833/1/2017
Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava și, în consecință, stabilește că:
Litigiile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 sunt de competența în primă instanță a secțiilor/completelor specializate în soluționarea litigiilor de muncă, respectiv, raportat la calitatea de funcționar public a reclamanților, a secțiilor/completelor specializate de contencios administrativ.
Acțiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 introduse în perioada de suspendare a exercițiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizații sunt prematur formulate.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 martie 2018.

Calinmihaib12 spunea...

1.BUREBISTA: legea 223..originară: în art.108 prevedea ÎN CLAR..cum se calculează Ps.Suplim.:..% din pensia STABILITĂ conf.art. 29,30...!
2.CEZAR:..e o posibilitate.."posibilă" teoretic ..,dar ea trebuie cumva..."dovedită"..!; până la proba contrarie,..rămâne așa..cum s-a stabilit,recalculat,actualizat,după caz..!

Calinmihaib12 spunea...

CASANDRA:din cele scrise:rezultă că te-ai pensionat în 2002= pe lg.164..,apoi recalculat și actualizat..:la 30.06.2017..: mare atentie: pe art.60, al.1, lit.a = în formularea TEXTULUI ÎN VIGOARE..până la data de 15.09.2017..care "sună": ASTFEL:
".actualizarea se face la GRADUL avut la data trecerii în rezervă ..și cu media soldelor din cele 6 luni= plătite,.și ACTUALIZATE= (=de art. 28,prevăzut în art.60,al.1.."); cam asta e în esență..:în art.60,al.1,lit. a = care trebuia aplicat în cazul pensionarilor anteriori lg.223.! (cum sunt și eu..!);deci nouă nu ni s-a aplicat art.60 modificat de OUG.59/2017..!= intrat în vigoare după 15.09.2017..!
..dar chiar și în textul actual, legea 223..: având CONTRADICȚII INTERNE: stabilește în art .29 că PENSIA DE SERVICIU se calculează în.."%" de 65 % / 25 ani vechime din BAZA DE CALCUL, ACTUALIZATĂ:din art. 28...; "VECHIMEA" = în ani,stabilită conf. art 23-25 din legea 223.., se "TRANSPUNE" în: %= PROCENTE de CALCUL din: BAZA de CALCUL= stabilită conf.art.28, "%"..care nu pot depăși 85 % din:..BAZA DE CALCUL(art.28) = așa cum prevede art.30..!! = deci NICI POMENEALĂ DE INCLUDEREA art.108= PENSIA SUPLIMENTARĂ..în baza de calcul plafonată la 85 %..!!,cum a(u) APLICAT CPS(-urile)"ajutată (-e)" de.."justiție"..și CCR..!= FURÂNDU-se ASTFEL: din DREPTURI LEGALE..necondiționate în vreun fel..=chiar în legea 223..: să se acorde în =INTEGRALITATEA LOR = adică PENSIA SUPLIMENTARĂ
..!!

Ein Stein spunea...

ART. 29 (1) CUANTUMUL PENSIEI de serviciu se determina în procente din baza de calcul, astfel:

a) militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata conform art. 3 lit. f) de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la împlinirea vârstei prevazute de lege, de pensie deserviciu, în CUANTUM de 65% din baza de calcul prevazuta la art. 28;
b) pentru fiecare an care depaseste vechimea prevazuta la lit. a), la CUANTUMUL pensiei se adauga câte 1% din baza de calcul prevazuta la art. 28.

Sa calculam, conform legii, pensia mea
Baza de calcul e de 1000 lei, am vechime cumulata 50 ani.
Conform lit.a) cuantumul pensiei va fi

65%*1000=650 lei

Lit.b) imi mai ADAUGA la CUANTUMUL stabilit anterior de 650, 1%*25=25% din baza de calcul.

25%*1000=250 lei
650+250=900 lei
Atat trebuie sa-mi intre mie pe card conform Art.29, asta e CUANTUMUL PLATIBIL adica suma a doua cuantumuri, conform legii.

Am vazut ca majoritatea calculeaza cuantumul pensiei adunand procentele:
65%+25%=90%
90%*1000=900 lei
GRESIT, legea nu spune asa chiar daca rezultatul este identic!

Calculand, corect, conform legii cuantumul pensiei, se observa ca Art.30 e un nonsens, se refera la PENSIA STABILITA, RECALCULATA si ACTUALIZATA nu la CUANTUMUL PENSIEI, stabilit de Art.29.
PENSIA este o notiune abstracta si se refera la algoritmi si procente, nimanui nu-i intra pe card pensie ci cuantum.
PENSIA STABILITA, RECALCULATA si ACTUALIZATA este intotdeauna 65% din baza de calcul, nu are cum sa fie mai mica de 85% pentru ca este deja si reprezinta operandul pentru Art.29 lit.a.
Dupa cum se observa sunt talharit luna de luna cu 50 lei aplicandu-se, arbitrar, o limitare de 85% a CUANTUMULUI pensiei printr-o interpretare complet absurda si fara legatura cu legea.
Pana cand nu se intelege foarte bine ce este CUANTUMUL si ce este PENSIA ne vom invarti in jurul cozii.

Gigi spunea...

Pensia suplimentara a fost confiscata abuziv de cãtre un tâmpit aflat la guvernare in 2004. Dar numai în cazul nostru şi numai acelora care depaşesc plafonul de 85%. Afost confiscatã şi o parte din vechime,tot din acest motiv,depasirea plafonului de 85%. Acum,semnalele sunt Clare,se gândesc cum sã ne deposedeze şi de OMM şi aici mã refer la cei ieşiti la pensie pînã in 15.09.2017,cã pe ceilalţi i-au "rezolvat".In schimb in cazul pensiilor civile,nu,ei beneficiaza de PS,de grupe,li se calculeaza tot,fãrã plafoane.Instantele se fac ca nu vad aceste confiscari. La noi totul este constitutional când vine vorba de taieri sau de interpretarea legii,la alţii,este neconstitutional când vine vorba de taieri.Daca li se taie 1 cent,Sar de fundulete cã este atac concertat asupra lor.Nimeni nu vede,nici mãcar Avocatul boborului.Cand e vorba de noi,totul e OK,este constitutional! Noi suntem sacrificatii de serviciu. Nimeni nu ne ia apãrarea.O sã ne confiste tot pânã la urmã,spunând cã noi am fãcut SERVICIUL benevol,nu ne-a obligat ei,adica un fel de militarie in termen.

Huhu Rezea spunea...

Gigi
Mai repet o dată și pentru d-ta și pentru cei care se citesc doar pe ei.
Fondul de pensii suplimentare a fost nationalizat în anul 1998 de guvernul Radu Vasile al CDR, ministru de finanțe Traian Remeș.
Ca urmare a fost data și OUG nr.31/1998 potrivit căreia, la art. 4 al.2) pensia suplimentară a fost integrată în pensia de bază, începând cu luna noiembrie 1998.
Dispozițiile au fost preluate și în L 164/2001 privind pensiile militare, pensia suplimentară fiind inclusă în plafonul de 100% din baza de calcul, pentru cei pensionați în baza acestei legi, și din iulie 2004 pentru pensiile stabilite anterior datei de 10 aprilie 2001.
Au dreptate instanțele, și au și bază legală, când resping cererile care revendică acordarea pensiei suplimentare peste plafonul de 85%.

Ein Stein spunea...

Doctore spui numai impresii, fara legatura cu legea. Urmreste Art 29 modificat de OG57, pas cu pas, si o sa ai o revelatie.
Pentru a putea fura procentele din pensia suplimentara, in forma originala a L223 nu era posibil, au modificat Art. 108, cum nu este legal nici furtul procentelor rezultate din vechime.

Forma originala:
ART. 108 Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la bugetul de stat beneficiaza de un spor procentual la CUANTUMUL pensiei stabilite în conditiile art. 29, 30 si 39, astfel:

Modificata cu OG57
ART. 108 Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au platit contributie la Fondul pentru pensia suplimentara si/sau contributia individuala la buget la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acorda un spor de:

Daca urmaresti cu atentie, au eliminat termenul de CUANTUM si au mutat procentele in algoritmul de calcul al pensiei, acum le pot fura linistiti. Se pare ca a fost un individ care in afara de faptul ca stia sa citeasca, spre nenorocul nostru, intelegea ce citeste. Insa spre norocul nostru, daca poti sa-i spui asa, a uitat sa modifice Art. 29 lit. b. Adica acum pot sa fure pensia suplimentara legal insa fura procentele de vechime ilegal.
Daca nu i-ar fi incurcat termenul de CUANTUM in procesul de talharie nu ar fi avut niciun sens modificarea Art. 108, de aceea spun ca pana nu se intelege pe deplin notiunea de CUANTUM ne vom invarti in jurul cozii.

Leon spunea...

"Art.2.(2) Veniturile bugetelor fondurilor pentru pensia suplimentară gestionate de instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, stabilite potrivit reglementărilor în vigoare, se fac venituri la bugetul de stat."

Gigi spunea...

Da,da am gresit anul(1998,nu 2004).
Pt.mine,a nationaliza = a fura.Si a confisca,tot cam a fura înseamnã.
Eu nu am acuzat instanţele,am acuzat celelalte institutii cã nu au intervenit la momentul respectiv,
facandu-se partase la furt.
Vã întreb,d.le H,aceasta NATIONALIZARE a fost la toatã suflarea ROU,sau numai la noi,cei din SNAOPSN?
Întreb,cã sã stim de unde trebuie sã pornim cu discutiile.

Huhu Rezea spunea...

Fondul de pensii suplimentare a fost naționalizat în întregime si pensia suplimentara a fost integrată in pensia de baza pentru toată lumea de atunci, pensie civilă sau pensie militară.
Ulterior, doar pensiile militare au fost plafonate la un procent mai mic de 100% din baza de calcul.
Si pe L 164/2001 pensia suplimentară se pierdea peste plafonul de 100% din baza de calcul.
Procentele de pensie suplimentară intră în calculul PMA al pensiilor contributive și, odată fiind stabilit punctajul, ele mai sunt limitate doar de valoarea punctului de pensie stabilită anual de guvern prin legea bugetului.

Gigi spunea...

Deci,la toatã lumea,numai noi suntem afectaţi de NATIONALIZARE datoritã plafonãrii.Asta se numeşte discriminare faţã de o altã categorie de pensionari. Cum de fapt se intâmplã,acum,cu indexarea cnf.constatarilor Cuuuurtii de C. Chiar suntem toţi pe dinafara, nu pricepem cã aceşti facatori"de bine"ne ard pe unde ne prind?

Gigi spunea...

Nu stiu dacã am gãsit art.potrivit pt.postare,dar... dacã va intereseazã,accesati:

https://youtu.be/Qtt1Xp5Go9g

https://youtu.be/HCOA1pLBZ8o

Huhu Rezea spunea...

Legea pensiei militare este unică, valabilă pentru toți militarii.
Legea salarizării militarilor, potivit căreia se stabilește baza de calculare/recalculare actualizare, este nedreaptă, pentru ca s-au introdus în soldă elemente salariale pe care generațiile trecute nu le-au avut.

Skoda 4x4 spunea...

Corect fimul , dar se exclud multe aspecte ;SDSL,ore de noapte,OSKAR.si mai sunt cateva,numai bine .

Leon spunea...

http://ladpm.blogspot.com/2021/04/intalnire-cu-ministrul-ciuca.html?m=1

Calinmihaib12 spunea...

..îmi pare rău că te contrazic,dar scriu:..nu din.. "impresii",ci din DECIZIA de RECALCULARE:
vechimea mea, conf. art.23-25 este de 42 ani= 82 % de recalculare..!(nu contează că rezultă din 65 % + 17 %..!)
la care CPS a "adunat" 3 % = din cele 9 % legale de P.S. CUVENITE..!)
la cele 82 %, deci % de calcul de max. 85 % aplicate la recalculare erau compuse din TOATĂ VECHIMEA REALIZATĂ și din cele 3 % de PENSIE SUPLIMENTARĂ , restul de 6 % de PENSIE SUPLIMENTARĂ fiind = FURAT..!
..calculul tău arată că ai fost furat atât la vechime(= având 50 de ani), cât și la PENSIA SUPLIMENTARĂ = în intregime (bănuiesc că ai 9 % ..!).
CPS-urile taie ILEGAL PENSIA SUPLIMENTARĂ în orice situație a vechimii pensionarului;
..în cazul pensiona rilor cu vechimi sub 45 de ani,CPS include "%" de PENSIE SUPLIMENTARĂ în "%" de calcul din baza de calcul ..= până la maximul de 85 % (+/-tăierea eventualei diferen țe..de 6 % = cum a fost cazul meu..!), ceea ce este ILEGAL ,neavând"acoperire" ..în textul legii 223..,art.23-25,28, 29,..și chiar..30 ! = care =toate se referă la: VECHIMI REALIZATE efectiv + grupe de muncă, dar NU..și la PENSIA SUPLIMENTARĂ din art. 108,( care în formularea inițială a arătat adevărată voință a "legiuito rului" din 2015..!, iar modificarea art.108 de..OUG.57 /2015 a cam.."lăsat în aer"..locul unde se aplică.."sporul" ..!
Chiar și în formula rea actuală a legii
223,procentele de PS.SUPLIM. NU SE POT APLICA în art. 29 și 30..pt.că NU AU BAZĂ LEGALĂ pt. "asta"..!; cele 9% de PENSIE SUPLIMEN TARĂ se pot aplica NUMAI la cuantumul PENSIEI de SERVICIU STABILIT,RECALCULAT ,ACTUALIZAT..!(BRUT sau NET= rămâne de stabilit legal asta..!)..și nu în algoritmul legal de stabilire,(rec./act.) a PENSIEI DE SERVICIU ,din art.23-25,29-30...!!,orice ar "zice"..ORICINE..!

Ein Stein spunea...

Doctore esti in eroare totala, ti-am dat in comentariul anterior continutul Art.29, lit.b este foarte limpede. Nu ai cum sa aduni procentele rezultate din vechime cu plafonul de 65% ca nu ai temei legal, 65% nu este cuantum. Unde se precizeaza in lege ce scrii tu? Nu am mers cu rationamentul mai departe la pensia suplimentara si OMM ca se complicau lucrurile, eu am subliniat doar algoritmul legal si nu impresiile contopistilor. Ei au procedat asa, adica ilegal, pentru a-ti fura din drepturile cuvenite conform legii, adunand procentele din toata legea si ce depaseste 85% se confisca. Eu inteleg ca legiuitorul probabil asa a vrut sa faca legea, plafonare la 85% plus confiscare, dar nu e vina mea ca nu intelege cuvinte. Daca legea s-ar aplica exact asa cum e ea, nimeni nu ar trebui sa piarda niciun procent.
Am scris in nenumarate randuri, intai trebuie sa intelegem ce e cuantum si ce e pensie.

Calinmihaib12 spunea...

1.EinStein:din ce scrii: înțeleg că n-ai înțeles ESENȚIALUL: din Lg.223..(sper să nu te superi!):
= "VECHIMEA" din: art.23-25 este "transformată"="transpusă" în = "%"= PROCENTE de CALCUL(=conform art.29=cu toate aliniatele) din BAZA de CALCUL(art.28) +/- "%" din pensia suplimentară = până la maxim = 85 % =în cazul vechi milor sub 45 de ani..!,cum a fost și cazul meu;
=în cazul vechimilor de peste 45 de ani(din aceleași art.23-25)= se depășește max.de 85 % din art.30 și astfel, pensionarului în cauză:i SE FURĂ:"CEVA"VECHIME
..și (.ca "bonus"= pt.CPS..!) și
TOATĂ PENSIA SUPLIMENTARĂ (9 %). =PUNCT..!
FILOSOFIA acestei"malversațiuni"
..e "haiducească":să.."ia" de la pensionarii cu pensii mai mari= cu vechime mare și..să "dea" la cei cu vechime mai mică..!!!
2.HUHU amintește aici OUG.31/'98
art.4, al.2: ..în care se spune că PENSIA SUPLIMENTARĂ: citez:
...............................
"..Ca urmare a fost data și OUG nr.31/1998 potrivit căreia, la art. 4 al.2) pensia suplimentară a fost integrată în pensia de bază, începând cu luna noiembrie 1998....".
................................
Dar mai sunt 2 articole: 5-6, care precizează.."obligația" ministerelor implicate în plata PENSIILOR SUPLIMENTARE..civile și militare..de a face modifică rile necesare..pt. aplicarea celor scrise în aceasta ordonanță ..!,citez articolele:

"Art.3..,
otrivit dispoziţiilor legale, se suportau din bugetele fondurilor pentru pensia suplimentară gestionate de instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale se suporta de la bugetul de stat.Articolul 4(1) Reglementările legale privind stabilirea drepturilor de pensie, precum şi măsurile de protecţie socială acordate în raport cu pensia de baza şi cele privind corecţia lunară a pensiilor nu se modifica.(2) Începând cu luna noiembrie 1998, pensiile suplimentare existente în plata, precum şi cele care vor fi stabilite potrivit dispoziţiilor legale se includ în drepturile privind PENSIA de BAZĂ.Articolul 5Începând cu data de 1 ianuarie 1999, contribuţia individuală pentru pensia suplimentară, atât în cazul asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de stat, cat şi al celor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, este de 5% .Articolul 6În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa introducă, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi a instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale care gestionează bugetele fondurilor pentru pensia suplimentară, modificările care se impun asupra bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetului de stat.PRIM-MINISTRURADU VASILEContrasemnează:----------------Ministrul muncii şiprotecţiei sociale,Alexandru AthanasiuMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes---------------"=încheiat citatul din OUG.31/1998.
În citat,în art.4: am modificat sintagma scrisă cu litere mici în text scris cu majuscule..!= pt. a sublinia ideea ca PENSIA DE BAZĂ nu înseamnă BAZA DE CALCUL A PENSIEI: nici în legea 164/2001,nici în legea 223/2015 ..cum "se sugerează"= ERONAT ..!,ca argument=mai NOU..?! =în favoarea "guleraților",a CCR ,a "justiției"= care "acoperă".. HOȚII de PENSII SUPLIMENTARE,.. și nu numai..!!