Un produs Blogger.

duminică, mai 02, 2021

Paște 2021, la Biserica Ortodoxă Română din Orlando, Florida

34 comments

 Românii din centrul Floridei au sărbătorit Paștele la bisericuța  ortodoxă din Orlando, Apopka, str. Sheeler.

Foarte puțini au purtat mască.








34 de comentarii:

reddog spunea...

Hristos a Inviat!
Pana la urma a ajuns si Huhurezul in USA.
Si dl Mares a fost. Doar Cezar nu a pus piciorul pe pamantul aliatului nostru strategic.

BONIFATIE spunea...

HRISTOS A ÎNVIAT!
PAȘTE LUMINAT!
O biserică mică, frumoasă și curată pe un picior de plai străin, înconjurată de credincioși ce cântă cu slove românești („Hristos a înviat din morți...”) spre mângâierea sufletului.
Când pierdem pe cineva apropiat speranța este în Dumnezeu și în înviere.
Să credem că, dincolo de trupul trecător, sufletul va fi veșnic în palma Domnului.
Doamne, oare câte biserici ortodoxe române și câți români or fi răsfirați pe întreg Pământul?

Leon spunea...

ADEVARAT A INVIAT !
https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-explica-drama-muncitorilor-romani-sunt-meniti-sa-dispara-in-balele-nesfarsite-ale-cap_1767463.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hristos Împărat a inviat si romanii l-au omagiat si comemorat, oriunde s-au aflat, ca atare si in tinuturile americane, unde filo ortodoxia, chiar daca este in minoritate religioasă s-a manifestat bucuroasa ca poate sarbatori Pastele intr-o biserica ortodox romaneasca, precum cea de acasa, cu adevarat! Hristos a inviat!

Ieșean spunea...

Mai mulți popi decât credincioși.Mai usor cu învierea iar cu nemurirea sufletului mai vedem.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si daca tot am incins hora si suntem la capitolul diaspora, avand acolo si o comunitate de ,,valori,'' vesnic călători intre aeroporturi si gari, ca niste pelerini popi, sa se regaseasca cu gruparile de ,,afaceristi'' interlopi, o sa le urez sincer si sanatos crestinescul, Hristos baros-Ditai cataros!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Palaghene iesene, mai bine ne-am lua vârtos de acele hiene politiciene, care ne-au ucis si ingropat drepturile, caci popii, rai sau buni sunt de acceptat ca nu au furat si darâmat la modul cat astia ne-au falimentat, Biserica fiindu-ne singurul pai de agatat, ca la cel disperat si in situatia de a se fi inecat! Hristos a inviat!

Huhu Rezea spunea...

Cred că nu ai avut răbdare să privești ambele filmulețe!
Important este că măcar o dată pe an românii se strâng laolaltă cu cei de același neam și aceeași credință.
Cu nemurire sau nu, biserica ortodoxă le reamintete românilor, oriunde se află, de cultura, limba și obiceiurile strămoșești. Este liantul metafizic.

micutzul spunea...

Cristos a înviat!

Gigi spunea...

Sarbatorile Pascale de pe timpul copilariei erau mult mai placute,pline de trairi adevãrate.Acum,parca totul se desfasoara cã trebuie sã se desfasoare.Cel puţin aşa am constatat eu,sau poate aşa m-i se pare mie.Inainte când mergeam la ţara ne intalneam cu prieteni,vecini sau cunoştinţe,ciocneam un ou,incingeam un fotbal iar seara mergeam la carciuma din sat la o bere adevarata.A doua zi o luam de la capãt.Nu stiu,dar am impresia cã,cu timpul aceste sarbatori îşi vor pierde treptat Aura de Sarbatoare,poate cea mai mare Sarbãtoare a Crestinatãtii.
Hristos a Înviat!

PS/Nu sunt de acord cu Ieşeanul@ De ce? Rãspunsul îl gãsim in interventia D-lui H.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Spre luare aminte, invatate de mine de la un drag Părinte, care candva mi-a fost cu ghișeft redactor sef: Noi, ortodoxii, spunem din greaca veche, Hristos, iar catolicii spun din latina veche, Cristos sau Christos, fiecare fiind frumos exprimat, dar noi sa ne pastram darul dat de a ne exprima in mod ortodox si curat cu Hristos, si deci, Hristos a inviat!

Calinmihaib12 spunea...

.. CFI:..noi românii. nu spunem "HRISTOS"..preluat din "greaca veche"..ci..din limba "slavă",.. filiera prin care românii s-au creștinat..!!după secolele..III-IV..,dacă nu chiar mai târziu..!
..Slavii timpurii,în răspândirea lor prin nordul țării și în migrația spre vest și sud: în...
centrul EUROPEI și în..BALCANI, trecând și peste teritoriul țării noastre, au lăsat urme ADÂNCI..în SPIRITUALITATEA noastră,în RELIGIA noastră, în LIMBA noastră,în TOPONIMIA și TOPONOMASTICA noastră ROMÂNĂ..!

Iulian Mareș spunea...

Eu am fost doar o luna jumate si am stat la o casa, in Fort Lauderdale, nu la hotel, ca altii, bogatanii plini de bani pt care nu era o problema cardul si keltuiala, cand un hamburgher era 10 $ US. Mancam la restaurantele cubaneze, caci deh, erau fostii frati!

Iulian Mareș spunea...

Adevarat a Înviat!

Iulian Mareș spunea...

Iata varianta BOR

https://www.rcrwebsite.com/names.htm

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calin Mihai, slavona e o opinie din ratiuni patriotice, radacina este greacă. Sa ne uitam si la numele simple ale actualilor greci, care le plac sa-si boteze copiii cu numele Mantuitorului in limba lor greacă, Hristos, avand in scoala primara un coleg grec, pe langa alti colegi, fii de refugiati comunisti persecutati, si care coleg purta numele de Hristos, ca si alti cativa de prin oras, avand chiar si un bloc plin cu familii de greci, pe langa alte zeci de familii, azi fiind toti repatriati in Grecia, unii reîntorcandu-se dupa cativa ani, simtindu-se mai bine in Romania. Chiar termenii folositi in uzantele canonice sunt preluati din greaca veche, slavona facand doar combinatii. Ceva ai vrut sa spui, si eu stiu si cam ce: Romanii au preluat limba vechilor daci si au denumit-o latina, savantii descoperind ca de fapt latina este predominata de cuvintele si expresiile vechilor geto daci cuceriti, si ei ne-au asimilat limba, nu noi pe a lor, cum am invatat noi la Istorie si se invata si acum acest ,,adevar'' mincinos! In religia ortodoxa, am combinat pe linie muzicala nuantele orientale, turcesti-constantinopolitane, de aceea si nuantele melodice ne dau impresia ca ne-am afla intr-o geamie, iar ca terminologii de uzanta s-au introdus cele grecesti, si sa nu uitam ca pana la comunism se studiau in licee si facultati latina si greaca veche, de aceea si influentele respective, iar ocupatiile turcesti au determinat preluari ale liniilor muzicale, religioase cu ondulatie orientale. Sa nu uitam ca Bizantinul cu Constantinopolele, transformat ulterior de turci in locas musulman, era predominat in Turcia de catre greci, foarte multi fiind ca rezilienti sau chiar fiind teritoriile lor, ulterior expulzati in Grecia cu sutele de mii, si poate si mai multi, de catre guvernul lui Ataturk, reformatorul Turciei moderne, apoi terenurile ocupate fiind declarate ca apartinatoare patrimoniul statului Turcia, de aici si tensiunile dintre ei si greci, continuand si azi, si implicit noi am avut influente coplesitoare in terminologia constantinopolitana, predominant greceasca pe linie religioasa.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Calin Mihai, continuand dizertatia mea, pot sa spun ca influentele slave au fost minore, caracterizate prin literele si alfabetul chiliric, in lipsa propriului alfabet, pe care l-am introdus ulterior sub denumirea de ,,litere latine,'' sau ,,alfabetul latin,'' in fapt si corect-stiintific denumindu-se litere si alfabet geto dacic, pentru ca romanii au asimilat limba noastra geto dacica, Istoria recenta aducand numeroase dovezi palpabile in acest sens.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, multumesc pentru postarea relevanta, sigura si argumentata!

Liviu PO spunea...

Slavii au fost crestinati prin filiera scandinava de Helga (Olga) pe la 950.Suntem biserica crestina apostolica.Tracii de la Sarmisegetuza in 105/106 cunosteau Tatal nostru(vezi varianta pastrata in NV-ul Angliei).Europa a fost crestinata via regatele fostei
Tracii.

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:."umbli"cu sofisticării ..inutile..!
..care rădăcină "greacă"..în TERITORIUL părăsit de romani.., despre care nu prea știm..mare lucru..din câteva secole imediat ..ulterioare părăsirii Daciei..?( o DACIE FĂRĂ o CIVILIZAȚIE..la nivelul european contemporan epocii antice..!:nu avem aproape nici o construcție din piatră ..SCRISĂ..cumva,în vreo limbă "dacă"(dacii="ruda săracă" a tracilor ?(aceștia aveau SCRIERE ..!).
Cât privește LIMBA LATINĂ, "povestea" că ROMANII= LATINII au preluat limbă "dacă"=ROMÂNA ACTUALĂ= ar fi prea frumos ca să fie și..ADEVĂRATĂ..! = "este" pt."uzul" politicienilor "proto croniști"..!= ca să PROSTEASCĂ "poporul" la TV.!("DOVADA":��.!)
Povestea pleacă de la..RĂZBOIUL TROIAN, care a avut loc cam cu vreo 1.400 de ani B.C.(înainte de CHRISTOS)..,cu fuga lui ENEAS în ITALIA,via CARTAGINA..Didonei .;ENEA troianul fiind considerat .."trac"..:de aici și conexiunea
pe care o fac unii..cu "tracul" ENEAS care vorbea "traca"="daca" adică = ROMÂNA ACTUALĂ..!!??;
..Ar fi frumos,nu-i așa..și..mai cum..??..,dar CINE POATE PROBA, CU ADEVĂRAT,..TOATĂ ACEASTĂ "POVESTE"=..PROTOCRONISTĂ..!( să nu-mi spuică.."savanții"..?!,pt. că niște aserțiuni = netrecute în tratate de specialitate: n-au nici o valoare științifică..!
Revenind la REALITATE:
..Românii s-au creștinat pe filieră SLAVĂ..!după secolele III-IV sau mai târziu:prin anii 800-1000..A.D.(anul domnului.!):
când slavii creștinați INAINTEA triburilor din teritoriul actual al nostru..au adus cu ei și RELIGIA CREȘTINĂ de RIT SLAV: pravoslavnic..!,inclusiv SCRISUL SLAV(slavon).."adoptat" de populația..românească..!(MITUL ROMÂNESC..nedezlegat nici în prezent..!!).
..Chiril și Metodiu erau SLAVI stabiliți în SALONIC, creând alfabetul chirilic..prin "prelucrarea.."alfabetului grec..!=..și cam asta ar putea fi singura legătură cu..grecii
privind.creștinarea inițială a românilor în jurul anilor 800-1000..(?).(EI au tradus BIBLIA în limbă slavă..!).

Huhu Rezea spunea...

Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldaviae (redactată în 1716 în latină), afirma că s-a scris cu litere latine până la Conciliul de la Florența (1432), adică timp de 400 de ani după schisma din 1054. Domnitorul Alexandru cel Bun, sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova. Mihail Kogălniceanu a susținut aceeași teză (în revista Alăuta românească, 1838).

Luc 3 spunea...

Hristos a înviat! Paște binecuvantat,vă doresc la toți!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ma bucur cand fiecare sustine dovezi edificatoare referitoare la traditii, limba si obiceiuri care s-au perpetuat in timpuri milenare si cu cu folos pentru limba romana si credinta in Hristos, de aceea nu am nimic de comentat si iar va spun tuturor, Hristos a inviat!

Leon spunea...

"3 Mai este ZIUA SOTIILOR DE MILITARI,
Ziua sotiilor de militari a fost decisa in anul 1984 la nivel international.
La multi ani cu sanatate tuturor celor care ne-au fost alaturi si fara de care nu am fi putut suporta privatiunile serviciului militar.

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !"

Liviu PO spunea...

Acelasi Dimitrie Cantemir ,care a cedat in 1711 la LUTK sub semnatura hotarele Moldovei strabune imperiului rus ...Pentru ce?Sa poata muri in pace la curtea tarului Petru cel Mare.Oricum aceasta mare prostie a acestui mare erudit,a oferit "legalitatea" actiunilor viitoare ale rusilor.Astfel in 1741 au luat o halca din Moldova dintre Nipru si Nistru.A urmat partea nordica dintre Bug si Nipru,iar cea dintre Nistru si Prut in 1812 a fost o joaca de copii...Dupa pretentiile lui Dodon,se pare ca vor si ultima halca de pana la Carpati...Vai de cei care nu au tinut cont de testamentul lui Stefan cel Mare care a intuit pericolul rus si german vizavi de cel turc.Vae victis!Istoria noastra din nefericire e una a unor victime perpetue,care inca nu ne-am revenit dintr-o trauma si am dat in alta.

Cezar spunea...

🤣🤣🤣😜😜😜😎😎😎
Hai bai..ca asa te.au gasit aia la CSP..cînd au vrut sa.ti faca 5..five..cifre pe cupon
Ai decolat de zece ori si ai aterizat de 8x
Asa s.a blokst Pelxu

Huhu Rezea spunea...

Te-ai trezit și d-ta acum. DE un an tot discutăm pe blog despre acea modificare a L 263.
Citește comunicatele de anul trecut ale SCMD si vei înțelege de ce modificările aduse legii din sistemul public de pensii nu se ae aplică și legii pensiilor militare.
Anul trecut, când am pus în dezbatere eliminarea prescripției de trei ani, dacă este vorba de plata unor drepturi de pensie, nu a comentat nimeni.
https://www.huhurez.com/2020/07/un-proiect-de-lege-care-ar-trebui.html

Calinmihaib12 spunea...

..Eu am invocat,în comentarii,de câteva ori,de mai mult timp, despre acest aspect: al NEDREPTĂȚII STRIGĂTOARE LA CER a situației în care se află UN PENSIONAR,..indiferent pe ce lege de pensie..(!),cu pensia calculată greșiț=ÎN MINUS= din VINA STATULUI ABUZIV,INCOMPETENT ..și supus la ABERAȚIA PRESCRIP ȚIEI de 3 ANI..a reparării prejudiciului creat de STATUL ATOTPUTERNIC..!
Așa ceva nu poate exista decât în STATELE DICTATORIALE ȘI ABUZIVE..!.
..când același stat greșește ÎN PLUS..ARE GRIJĂ SĂ RECUPEREZE RAPID PREJUDICIUL creat SIESI..!
(..din greșeală, incompetență .. ..etc...!)
..dar acum întreb:..în situația unui pensionar militar stabilit pe legea 263.,rămas cu"cuantumul avantajos" în plată,de ce nu ar fi supus de drept,noii legi de reparație a prejudiciului creat de stat, indiferent că s-au scurs cei 3 ani de prescriptie din art.107 ..al legii 263 actuală,devenită "aplicabilă" numai civililor"..?

Iulian Mareș spunea...

Protoromanii s-au autocrestinat singuri, caci nu a a existat un ordin, o porunca domneasca, ca la altii! Ulterios, dupa skisma, putem vorbi de catolicii si ortodocsi! Nu incepe si tu cu pravoslavismul...ca dau in balbaiala! Scrisul nu a fost adoptat ci impus prin biserica...., nefiind scoli si sistem educational dezvoltat.
Initial BOR era subordonata altora, apoi a devenit autocefalica, autonoma, independenta, isi numeste sau alege singura preotii, da?

Limba daca, inrudita cu traca-eram din acelasi neam- a fost o limba indo-europeana, ca atatea altele. Limba protoromana, ulterior romana, este o limba romanica, provenita din latina vulgara!
Stii ce limba se vorbea in legiuni, in afara celei oficiale de corespondenta?
Atentie....romanii isi impuneau Administratie, dar nu obligau sa inveti limba latina!

Calinmihaib12 spunea...

..Ortodoxismul,că e "sosit" pe filieră SLAVĂ,..sau GREACĂ(..mai puțin posibilă/reală. .!)..e un fel de.."dar"..GRECESC ANTIC..!= un fel de..CAL TROIAN..în..spiri
tualitatea,mentalitatea și viața social economică și politică a
românilor în ultimii..1000-1200 de ani..!,cu EFECTE PREGNANTE, .VIZIBILE...și în PREZENT..!?!.

Leo spunea...

La mulți ani Leon , cu ocazia ANULUI NAPOLEON !

Liviu PO spunea...

Ma vad nevoit sa repet:Tracii care luptau pe meterezele capitalei spirituale ale Traciei lui Burebista ce se intindea de la Nipru (E) la Tisa(V) si de la sud de Cracovia (N) la muntii Pind(S),Sarmisegetuza,cunosteau in 105/106 rugaciunea Tatal Nostru.Cele cinci regate rezultate de dupa destramarea Traciei din timpul lui Burebista au fost vectori de raspandire ai crestinismului in Europa.Punctum
Teoriile cu panslavismul ,pangrecismul si alti pan (de ce nu si panamerica?) sunt aberatii ale dusmanilor acestui popor,care doresc ca vulgul sa fie "invatat",respectiv dresat dupa cum doresc stapanii vremelnici,recte Stalin,Hitler si alti nenorociti precum ei...

Huhu Rezea spunea...

Puțină istorie a creșrtinismului nu strică:
Anul 301 : Armenia este prima țară care adoptă creștinismul ca religie de stat, urmată de Etiopia (circa 320);
306 - 337 : Constantin I încheie persecuțiile creștine din Imperiul Roman și Constantinopolul devine noua capitală imperială (Noua Romă).
312 - Convertirea împăratului roman Constantin I la creștinism.
325 : Constantin I solicită Primul Consiliu de la Niceea pentru a pacifica creștinismul în strânsoarea controversei ariane.
337 : Constantin I este botezat pe patul de moarte.
350 : Hunii încep să invadeze Imperiul Sassanid.
376 : Vizigoților li se permite intrarea în Imperiul Roman prin traversarea Dunării, pentru a-i opri pe huni.
378 : Bătălia de la Adrianopol. Armata romană este învinsă de cavaleria vizigotă. Împăratul Valens este ucis.
378 - 395 : Teodosie I, Împărat Roman, interzice cultele păgâne, creștinismul devenind religia oficială a Imperiului.
381 : Primul Consiliu din Constantinopol reafirmă doctrina creștină a Sfintei Treimi prin adăugarea Crezului de la Niceea.

395 : Împăratul roman Teodosie I moare, cauzând împărțirea Imperiului Roman.

Crestinismul s-a răspâmdit ulterior, până spre anii 1200, spre nordul Balcanilor prin Imperiul Roman de Răsărit și Țaratul Bulgar.
Marea schismă a avut loc la 1024.

Leo spunea...

Avem şi noi un Teodosie zis şi "MACHE"....