Un produs Blogger.

marți, octombrie 05, 2021

Peste 60% din pensiile recalculate potrivit Legii 223/2015 au fost diminuate cu procente de la 20% până la 60%

47 comments

 Rezultă dintr-un document al Comisiei de Apărare din Senat, care a propus scoaterea pensiilor militare din articolul Proiectului legii salarizării care prevedea suspendarea actualizării pensiilor militare și speciale  până în anul 2022.

Legea 223/2017, prin modificările aduse înainte de intrarea în vigoare, vezi art. 40 din OUG 57/2015. a fost concepută ca o lege care, prin modul de constituire a bazei de calcul,  împărțea pensionarii militari in două categorii: 

-pensionari vechi, majoritatea proveniți din structurile militare ale fostului regim comunist,---> cu solde in care ponderea o dețineau solda de funcție si vechimile(gradațiile)

-pensionari noi, așa zișii natoiști, ---> cu solde în care ponderea este deținută de indemnizații și sporuri de tot felul.

Această bolnavă abordare a primit foarte repede o lovitură puternică prin noua lege a salarizării, elaborată în anul 2017 de fosta ministră social-democrată Olguța Vasilescu, care a repus solda de funcție la locul ei în structura soldei lunare a militarilor și a limitat la 30% suma sporurilor.

Gulerații s-au alertat și au băgat celebrul articol 40, pe care-l vedeți în facsimilul de mai jos, în proiectul legii cadru a salarizării din 2017, propunând suspendarea actualizării pensiilor militare... tocmai pentru ca vechii pensionari să nu beneficieze și ei de creșterile soldelor de grad și de funcție prevăzute în legea  Olguței, cum multor rezerviști le place s-o identifice.

Intervenția lui Dragnea peste Olguța, manipulată de șefii instituțiilor militare, și peste șeful Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, deputatul Adrian Solomon, chiar după ce această comisie elaborase Raportul de aprobare a suspendării actualizării pensiilor militare, a eliminat suspendarea actualizării pensiilor militare din legea care a devenit  Legea nr.153/2017.

Gulerații nu s-au lăsat și peste o lună au forțat eliminarea definitivă, prin OUG nr. 59/2017, a posibilitâții ca vechii pensionari militari să beneficieze de creșterile de solde prevăzute de L 153/2017 pentru anii 2018-2022.

Comparând în timp cele 2 monstruozități, parcă era mai suportabilă pentru militari suspendarea actualizării decât eliminarea ei. 

Cu cât se amână reluarea actualizării pensiilor militare, cu atât se lovește cu OUG 59/2017 și în categoria pensionarilor militari natoiști. Si pensiile lor vor stagna.




47 de comentarii:

Boby spunea...

Armata a servit tara și nu comuniștii,atenție ca denaturati lucrurile,medicii economiști,inginerii la fel,ce vreți sa insinuări?, ce urmăriți?aveți grija ca nu faceți bine cu ce afirmați.

Huhu Rezea spunea...

Nu eu insinuez ci așa au croit gulerații legea pensiilor militare.
Noroc că pentru 60% dinte pensionarii din 2015 s-a păstrat cuantumul contributiv, declarat pensie militară prin art 109 și 110.

Leon spunea...

Imi aduc aminte ca si eu am trimis o solicitare senatorilor din Comisia de Aparare prin care le-am propus Eliminarea Art.40; Fascimilul de mai sus este din Avizul acestei comisii, iar avizul Comisiei Juridice a sustinut numai ca Magistratii sa fie eliminati din acest articol.
In Raportul Comisiei de Munca din Senat, la propunerea senatorului Serban Nicolae, Art.40 a fost Eliminat in totalitate !

M spunea...

Din demonstrația de mai sus înțeleg și că o eventuală trecere pe contributivitate i-ar avantaja pe "pensionarii vechi" și i-ar dezavantaja pe "nato-iști".

Și al doilea, legea Olguței a readus solda de funcție acolo unde îi era locul dar a și redus-o drastic in comparație cu celelalte familii ocupaționale.

Viorel spunea...

Boby. Înainte de toate citește Cap. 3 din Carta alba a apărării din 20.11.2017 intitulat Misiunile și cerințele specifice pentru Armata României (https://lege5.ro/Gratuit/gi3dcmzzge3q/misiunile-si-cerintele-specifice-pentru-armata-romaniei-carta?dp=gi2dqnrvga2tqna ). Armata României / pensionari (care mai trăiesc) și militarii activi au servit „țara / ca să fie pe placul tău” și pe timpul comuniștilor și pe timpul capitaliștilor. Amintești de medici, economiști, ingineri, eu adaug și profesori, etc., însă omiți cel mai important lucru. Militarul a depus un jurământ (aș putea spune, să-mi bag piciorul în el și în trecut, prezent sau viitor) și a semnat un contract pe 9 ani, apoi pe 8, din nou pe 9, apoi câte unul de 4 ani până la 15 ani când semna ultimul contract până la finalul carierei militare. Ai plecat în primii 9 ani plătești școala câți ani ți-a mai rămas. Medicul, ecomomistul, inginerul, etc., pleacă atunci când vrea și nu plătește nimic chiar dacă statul a cheltuit o groază de bani cu el. Nu tu cazarmă, instrucție, și toate celelalte prin toate anotimpurile. Cei de mai sus, după ore (dacă mergeau / restanțe), discotecă, chefuri, gagici, viață și libertate. Înainte de 89 atenții (mici / mari) la medici, la profesori. Acum la fel. Cabinete, cabinete (chiar și cabarete), mai o meditație / o casă iar militarul sula (domnului Iliescu) și căciula. Când am spus că-mi bag piciorul în jurământ, l-am spus pentru că militarul este militar, total diferit față de celelalte categorii socioprofesionale și merită o SOLDĂ SPECIALĂ (nu ca bătaia de joc din Sănătate și Învățământ / Legea nr. 153/2017 dată cu dedicație și anticipație) și o PENSIE SPECIALĂ. Militarul poate face ce face și civilul iar civilul nu poate face decât ce știe el (medici militari, ingineri în fabrici de armament, lectori în instituțiile militare). Deci, lăsați-o mai moale cu critica sau aveți membri de familie medici, profesori, ingineri și v-a atins domnul Huhu Rezea în amorul propriu. În Parlamentul și Guvernul României se regăsesc foarte mulți dintre cei specificați de dumneavoastră, însă pentru ei noi suntem umplutura societății (să nu înțelegeți umplutură de sarmale sau cozonac) și nu merităm decât firimituri.

Leon spunea...

In acelasi Aviz al Comisiei de Aparare din Senat, dar si in Raportul Comisiei de Munca din CD, au fost propuneri de Majorare a Coef.de Functie, intre 1,05(soldat) si 6(Sef SMG), dar aceste Amendamente au fost respinse pe motiv ca nu au fost indicate resursele de finantare!
PS. Pentru luna August 2021, MApN a platit ptr.un Ofiter cu Functie de C-da, maxim 18.000 lei Net, iar fara C-da, 11.000 lei !
Oare cum au ajuns la aceste sume "mici" cu Coef.de Functie din Anexa 6..??

Boby spunea...

D-le VIOREL.n-ati spus nici o noutate,toti militarii cunosc cele afirmate.Problema este alta.UNII PLANUIESC SI DORESC SA FACA O DESPARTIRE INTRE ARMATA SI SCOLILE ABSOLVITE PANA IN 1989 SI CEI DUPA 89 si vad ca au reusit,inclusiv cu pensiile .

Nea Nicu spunea...

M.188/2021 al MApN ( M.Of. nr.929/2021 ) , în vigoare de la 1 noiembrie a.c. - Regulamentul de organizare și funcționare a CPS a MApN . În afară de funcții noi , evident mai mari, nu mă aștept la progrese în activitatea instituției. Cel puțin cu actuala conducere și actuala încadrare ( undeva la 65% ) . În rest, suntem ca Dunărea la Drencova : staționăm.

Anonim spunea...

S.O.S !!!!

M spunea...

A fost găsită explicația pentru căderea Facebook de ieri!

Facebook a atacat o postare a lui Bolojan.
Bolojan a atacat și el Facebook!!!

Paul Puiu spunea...

Dl Huzu despre tăierea salariilor compensatorii ati omis sa faceti precizări ca nu va afectat!!! Numai despre ce va afecteaza pe dvs in special abordați temele de discuții in rest despre cei care sunt rezervisti dupa anul 2017, mai exact dupa 15.08.2017 si au fost afectați nu faceti prea multe referiri decat critici!! Nu uitați ca salariile de functii au ramas la nivelul lui 2009 si numai cei cu functii de sefi au pensii mai mari stabilite in plata!!! Oare plafonarea pensiilor la media salariilor si tăierea salariilor compensatorii si a SOSP sau a OMM de către Olguța si gasca ei e o nimica toata!! Cei oropsiți de soarta sunt numai cei care au iesit inainte de 2011 in pensie, noI CU NATO nu???? Credeți ca toti au iesit cu pensii de generali sau chestori de brigada sau de directii??!!! Omiterii faptul ca cei care au iesit la pensie in 2011 aveau pensii la fel de mari comparativ cu cei trecuți in rezerva in 1990?? I tit dati pe contributivitate de parca ati fi lucrat in armata pana la 65 de ani ca civilii!! Cand s-a introdus contributivitatea de BOC oare cati rezervisti au fost multumiți cu pensia stabilită pe contributivitate si cati rezervisti s-au adresat instantelor?! Amănuntele astea nu s-au uitat oare!! Noroc de Ponta cu ordonanta ca unii rămâneau de căruță!!! A foat bine pentru ceicu pensii mari stabilite su care au avut functii mari de sefi nu pentru cei cu functii de operativi inferioare!!!!




Cezar spunea...

Clar !
Cu cit le.a iesit recalcularea cu gaura mai mare...cu atît au furat mai mult!
Mie cum drakului mi.a iesit tanty/mandy????

M spunea...

@Leon

Au ajuns acolo prin neplafonarea la 30% a sporurilor.

Eu compar coeficienții de funcție între familiile ocupaționale.
Nu puteți să spuneți că un maxim de 6 este mult când coeficienții sunt între 1 și 12. Atunci un 6 înseamnă că suntem înghesuiți în jumătatea inferioară!!!!!
Un procuror cu ZERO ani vechime pleacă de la coeficientul 6.

Un manager de spital are tot 6!!!! Câți manageri avem și câți Șefi SMG????

Comparați coeficienții maximi pe fiecare anexă! Nu doar venitul brut! Sau, dacă vă place venitul brut luați salariile publicate de universități ca să vedeți în ce hal ne-a adus Olguța! 😁 De altfel un foarte bun primar!!!!

Înțeleg că o apărați pe Olguța dar a făcut o varză!!!! A face ca venitul să depindă de sporuri este o capcană din două motive:
1. Se vor găsi militari frustrați care vor behăi că sporurile sunt rele (uitând că solda lor de funcție era de 4 ori salariul mediu iar ăla cu tot cu sporuri ajunge la de 3 ori SM).
2. Creează o vulnerabilitate prin dependența de sporuri. Orice bou din politică o să zică: ia uite câte sporuri!!!! Să le tăiem!!!!

Mirelaperianu spunea...

Ce se mai aude de indexarea ? DACA IN IAN 2021 ERA DE 3,8 IN 2022 CARE ESTE PRICENTUL,avand in vedere ca in septembrie nu sa dat , onseamna ca in ian 2022 trebuie sa le cumuleze?

Viorel spunea...

Boby. Total greșit. Până în anul 1989 toți M.M. și Sof. care aveau vârsta până la 27 de ani puteau urma Școala Militară de Of. (cursuri la FF / urmate de examene; am avut Sof. de Muz. Mil. care mi-a devenit șef la U.M. 01247 Galați Of. de intendență = Șef serviciu echipament Melinte se numește). După 1989 a fost și mai ușor. Deci, nu văd cine te-a oprit să nu ajungi chiar Gl. Cât despre salarii și pensii, asta este politica parșivă a politicienilor cu concursul și insistența ministrului Ciucă (ca Șef al SMG / SMAp) timp de 5 ani și 2 ca ministru cu toată șleahta lui de netrebnici. Cum actualul președinte afirma în orice discurs „să dispară PSD-ul, să moară ciuma roșie, ca și cum PSD-ul nu era parte a poporului român”, așa ne-a împărțit și Ciucă. Cei cu misiuni externe (individuale sau cu B., S.U.) și cei ce am rămas în țară. De aici pornesc nemulțumirile. Le-ai acordat prevederile Legii nr. 168/2020, dă-mi dracului și mie cel puțin indexările anuale plus 50% din salariul mediu brut pe economie. Un nemernic care a rupt armata în două ca și domnul președinte cu PNL-ul și Guvernul meu iar ceilalți în Sahara cu ei unde e cald și bine și nu există Covid, nici spitalele nu iau foc. Mai are puțin și ajunge cu nr. celor arși / decedați în spitale la numărul celor decedați la Colectiv.

Margarit Fernand spunea...

Așa cum e legea propusă de USR, trecerea pe contributivitate NU VA MAI AVANTAJA PE NIMENI!

Huhu Rezea spunea...


Prostiile pe care le spuneti mai sus sunt din cauză ca foarte rar citiți acest blog.
Mai găsești undeva atâtea articole despre eliminarea sporului OMM pentru cei pensionați după OUG nr.59/2017?
Nu legea a eliminat sporul OMM ci interpretarea idioată pe care gulerații au dat-o compunerii cuantumului net al pensiei.
Pentru activi a fost majorată solda de funcție in cuantum compus in anii 2018-2020 conform art. 38 din L 153/2017.
In 2011 din 200 000 de pensionari militari doar douazeci de mii au ieșit pe minus.
Legea 223/2015 este mană cerească pentru cei neterminați.

Gicu spunea...

Eu,nu acuz,doar constat: dl.ministru Ciucă, și-a dat jos ,,căciula" de pe cap!
Citeam cândva Taras Bulba (Gogol):
Cît timpul conducătorul ținea căciula pe cap,toți luptătorii țineau capul plecat și îl aprobau;
Când lua căciula în mână,, începeau:
Băi boule... când își așeza căcula pe cap, toți ,,subalernii" stăteu în genunchi.

Iulian Mareș spunea...

M,
Afirmativ 100%!
Dar niciunul din șefii ministerelor/ekivalentele lor nu au spus nimic atunci, erau muti și cu limba pe mâna Olgutei!

Iulian Mareș spunea...

Vinovați mai sunt și *PeSeDe-ul și mai ales *Draknia, pt că a vărsat *cafiaua pe servere...

Iulian Mareș spunea...

Exact...la criticat toți suntem buni.
Mai ales cei care nu au semnat nici măcar o hârtie!

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.mediafax.ro/amp/social/oprea-90-2-din-pensiile-militare-au-crescut-in-urma-revizuirii-8327298&ved=2ahUKEwjpxrbgwLXzAhXfhv0HHTk2B5AQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw02KIDhoFMbOBWMQqwmHUUk&ampcf=1

Leon spunea...

@M, pai asta a spus si Olguta, ca militarii activi dupa taierea salariilor cu 25% in anul 2010, au compensat prin introducerea de noi sporuri, sporuri care au ramas in continuare in plata si in anul 2017 !
PS. La sedinta Comisiei de Aparare din Senat au participat si doi lideri de sindicat din partea Politistilor, Andreica si Coarna; Dogaru n-a fost invitat..!

Margarit Fernand spunea...

Indexarea la 1 ianuarie va fi ( dacă va fi) de 2,6% și NU SPERAȚI altceva!

Iulian Mareș spunea...

Sa ne lămurim puțin, ca tot auzim din gurile unor autiști sau picați la treaptă cuvântul CINISM, CINIC!
Ca sa ne lămurim...cei 2 care tot folosesc "Cinic/Cinism" sunt PROȘTI RĂU ÎN CAP!
Pai când ai adus tara pe marginea prăpastiei ai luat masuri opuse domeniului cinic/cinism:optimist, entuziast, susţinător!
2 prosti acuza poporul si Parlamentul de cinism pt mitigul din wek și votul la Moțiune-activitate perfect democratică!
Voi va dați seama cât de sus au putut ajunge acești 2 proști?
*Aceste lepre au ajuns sa predea și sa noteze morala romanilor?
Ei sunt cei care au dus oamenii spre scepticism și spre invrajbire, EI, GOLANII DIN POLITICA ZILEI.

*CÍNIC, -Ă, cinici, -ce, adj. 1. (Despre oameni: adesea substantivat) Care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini. 2. (În sintagmele) Filosofie cinică = doctrină filosofică din Grecia antică, care nu recunoștea normele sociale existente și preconiza o viață simplă și reîntoarcerea la natură. Filosof cinic (și substantivat) = adept al filosofiei cinice. – Din fr. cynique, lat. cynicus.

Michel spunea...

Dle Leon,
De unde ați scos sumele acelea de 18000 respectiv 11000 lei??! Cred că le-ați visat noaptea! Vedeți, postări ca acestea, induc în societate, percepția greșită că în armată se câștigă foarte bine deci și pensiile sunt la același nivel! Cocluzia o putem trage fiecare, dar ne facem singuri rău!

M spunea...

@Iulian Mares

Un om de afaceri roman imi spunea:
"Domnule, eu dau salariul minim pe economie maxim 3 luni, adica unui muncitor NECALIFICAT. Dupa 3 luni omul invata ce are de facut, se deprinde cu meseria, trebuie sa fac diferenta si ii dau macar o crestere de 10%." (asta ar veni un coeficient de 1,1)
Omul venea si cu o solutie: o grila obligatorie de crestere minima a salariului si la privati.
"Numai unul care face evaziune fiscala poate sa spuna ca are angajat cu 2-3 ani vechime pe salariul minim!!!

La noi, soldatul are salariul (1,05). Asta inseamna un angajat care nu stie nici macar gradele militare, nu stie sa demonteze si sa monteze o arma, nu a facut niciun curs, nicio instruire - adica la nivelul unui maturator de strada in PRIMA ZI DE MUNCA!!!!

In SUA (ca exemplu) soldatul pleaca de la $1,785 pe luna si ajunge la general la $16,608 adica genralul are un salariu de 10 ori mai mare!! La noi e maxim de 5,7 ori mai mare.
Da!!!! E corect!!!! PSD e un partid de stanga si normal ca a comprimat diferenta dintre cel mai mic si cel mai mare dar acum sa nu aruncam cu flori.
Apropos, salariul minim tot in SUA e de vreo $1,200 (adica, transpunand la noi, soldatul american pleaca de la un coeficient de 1,5)

Leon spunea...

Citeste d-le site-ul MApN, si gasesti acolo salariile minime si Maxime NETE platite in luna Septembrie pentru luna August..!
Si mai sunt unele venituri care NU sunt prinse in aceste sume !

M spunea...

@Michel

E brutul. Cel putin eu asa inteleg! Imparte la 2 ca sa ai net-ul!

Luc 3 spunea...

Salariile in acest moment sunt la subofiteri 38000-4300,la ofiteri 4500-5000!

Mirelaperianu spunea...

Fi serios dle
Matgatita farfurie

Cristi spunea...

Ținând cont că majoritatea smecherilor în ultimele 6 luni din activitate si-au tras sporuri "oscar" ,mari specialiști..etc ,numai pt a primii o pensie mare ( lingăi și pupincuriști),..
legea pensiilor pe contributivitate
e necesară, așa vor fi eliminate inechitatile.

Paul Puiu spunea...

Dl Huzu salariul de functie din anexa VI a L 153/2017 urma sa intre in vigoare din 2023 abia dupa ce finalizarea acordării ultimei transe de majorare de 25%!!! Toate majorările salariale s-au raportat la salariu de functie din 2009 si nu la cel din grila anexei VI a L 153/2017!!! Prin legea salarizarii s-au taiat salariile compensatorii care pentru rezervistii vechi a fost ca o mana cereasca!!! Prin OUG 59/2017 s-au plafonat pensiile la nivelul mediilor salariilor brute si nete dupa ce anterior prin OUG 57/2015 se plafonasera la 85%!!! Odata cu OUG 59/3017 magistratii instigați de politicienii psdisti au instituit si plafonarea SOSP sau OMM!!! Neterminați cum le Spune-ți dumneavoastră sunt mult mai afectați ca rezervistii mai vechi ca de exemplu cei din 2009!!! Toti care au iesit atunci din salariile compensatorii si-au luat case, apartamente, masini sau si-au deschis afaceri!!! Nimeni din cei pensionați atunci nu au murit de foame si s-au descurcat bine pana in prezent!!!! Lasa-ti prostiile cu neterminații si numai il lăudați pe infractorul de Dragnea si fosta lui gasca de psdisti!!!!! Sunt o gramada de rezervisti vechi printre psdisti si nu au facut un gest favorabil pentru rezervisti, din contra au luat toti poziția ghiocelului in Parlament!!! Goarna striga in 2017 ca nu era normal sa iesi la pensie cu o pensie mai mare ca salariul, dar la civili habarnistul nu stia ca la toti le-au crescut pensiile cu mult fata de salariile pe care le-au avut inainte de iesirea la pensie!!! Psdistii au facut pe haiducii cu militarii si politistii luând de la rezervistii viitori si mărind pensiile la civili in intervalul 2017-2020 cu peste 60%!!! Nu stiu ce inseamna la dumneavoastră NETERMINATI ca eu cand am iesit la pensie in Ianuarie 2020 aveam 31 de ani si 2 luni vechime in serviciu!!!! Va întreb dumneavoastră ati lucrat pana la 60 de ani cand ati trecut in rezerva??? Din cate legi a pensiilor am prins si eu pana in prezent nu prea cred ca ati lucrat pana la 60 de ani niciodata!!! Sa va spun eu care era varsta maxima la ofiteri si subofițeri pana la intrarea in NATO??? Nu cred cred ca e necesar ca știți dumneavoastră mai bine ca unii neterminati!!!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Puiu
Dacă te străduiești să citesti capătul tabelului din Anexa VI a L 223/2015 vei constata că valorile acelea sunt pentru anul 2012, nu pentru anul 2013. Nu te mai lua după părerile neavizate ale lui Miluță Baciu.
Esti un fraier dacă nu înțelegi cine a comandat ciuntirea pensiilor militare. Politicienii s-au schimbat, contabilii si juriștii din structurile de apărare au rămas. Ei dau semnalul în privința algoritmului de calcul al pensiilor.
Dacă ai ieșit la pensie în 2020 n-ai prins decât legea în vigoare si acum.
Neterminații sunt cei care ies anticipat la pensie, cu numai 15 ani vechime in serviciu, si au pensii duble decât vechii pensionari cu vechime în serviciu de peste 30 ani.
La vremea mea, la o limită de vârstă de 52 sau 55 ani vechime in serviciu trecea de 35 ani.

Viorel spunea...

Paul Puiu. Nu înțeleg un lucru. La ce te referi când afirmi: „salariul de functie din anexa VI a L 153/2017 urma sa intre in vigoare din 2023 abia dupa ce finalizarea acordării ultimei transe de majorare de 25%!!!”. Cum adică salariul de funcție urma să intre în vigoare (fii mai explicit)…. când legea spune:
Legea nr. 153/2017
Art. 38: Aplicarea legii.
(4) În perioada 2019 - 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h).
Ieșind la pensie în 2020, cred că ai o pensie destul de bună comparative cu un coleg identic ce a ieșit la pensie în 2016-15.09.2017.
Dând timpul înapoi, pe vechile legi se ieșea la pensie la limită de vârstă în grad (le găsești pe google) dacă nu-ți găseai o altă funcție în unitate sau altă garnizoană sau ai vrut să pleci din sistem. Vârsta standard (să-i spunem) era 55 ani până la gradul de Col. și 57 pt. Gl.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Mă contrez telefonic cu un fost coleg (Mr.) pe eventuala indexare din 2022. El afirmă următoarele: Începând cu 01.01.2022 vom primi indexarea de 3,8% aferentă anului 2020, suma pe 12 luni și includerea valorii indexării în pensie, în plus indexarea pe anul 2022 care va fi de 2,8%. Are sau nu are dreptate. Eu l-am contrat prin art. VIII pct. (7) din OUG nr. 226/2020, respective: „(7) Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”. Cine are dreptate. El sau eu sau niciunul ?

M spunea...

@Cristi

Fără creșterea punctajului pentru grupa de muncă?
Minim 30 de ani vechime?

M spunea...

@Iulian Mareș

Acum văd că vinovat e UuuuuuSeeeeReeeeee -ul. 😂

M spunea...

@Leon

Uite ceva camarade!

Pe Olguța pot să o iert de multe, pot chiar să accept la limită că ea a vrut să facă bine, după cum a dus-o pe ea mintea! Că ei i s-a părut normal ca un balerin sau un director de casă județeană a corpului didactic să aibă salariu mai mare decât Șeful SMG. OK?

Dar nu am să o iert în viața asta pentru campania dusă pe pensiile militare și pe salariile din SNAOPSN.
Poate într-o viață viitoare!

Și să nu îmi spuneți că stătea țuțu cu pușca cu lunetă și o obliga să mintă ca o panaramă. Putea să spună elegant că nu e de domeniul ei și că nu se bagă.

PS Andreica nu cred că a fost. Oricum cred că este complet tâmpit!

Huhu Rezea spunea...

Conform art. 59, în anul 2022 se aplică din oficiu indexarea de 2,6 % respectiv rata inflației definitive cunoscute la 01 01 2022, adică inflatia din anul 2020. Cea din 2021 nu este cunoscută la 01 01 2022.
Prin derogare de la articolul 59, guvernul poate să acorde mai mult, mai puțin sau deloc.
Nu este musai sa acorde și indexarea neacordată în anul 2021.

Viorel spunea...

Don Cezare. Grea e logica. Păi „tanty” = Cezar, „mandy” = Padina. Adică unul și același. Și scrieți tandy și nu tanty că doar nu este vorba despre Lenuța de la aprozar.

Mihai spunea...

Prins cu munca de dimineata până seara nu mai bagai in seama știrile de multă vreme
Imi zise un vecin că a auzit el că a căzut Catu.
Întrebai si eu că tot omul,cum cazu vecine , in cap sau i-a tras Turcana scaunul🤣🤣
Zise-i atunci ,doamne fereste sa se fi lovit rău si sa-l pensioneze, că daca vine Bolojan e jale pentru multi.
Asta si pensii o să dea numai pe competenta si profesionalism🤣
Pe Mares il reincazarmeaza si-l pune sa facă din nou ultimii cinci ani.
Iar lui M adio pensie speciala daca nu a avut in timpul serviciului saltea gonflabila sa-i prindă pe cei care aterizeaza după ce si-au luat zborul de la etajul 2 in sus.


Iulian Mareș spunea...

avianyc,
poti fi si amuzant, insa doar cand ti s-au inecat corabiile si concitadinii tai sunt in vrie...
Referitor la mine....: nu ultimii 5 ani, ci ultimii 15 au fost relativ identici, adica spre maxim! Am jucat ceva in Liga 1!
*Apoi daca tot ma incazarmeaza țărănoiul BOLOJAN (asta daca nu-l salta DNA de pe vestitul aeroport ORADEA), prefer la vecinul meu: JW Marriott - Bucharest Grand Hotel!

Iulian Mareș spunea...

M,
Referitor la: ”A fost găsită explicația pentru căderea Facebook de ieri!
Facebook a atacat o postare a lui Bolojan.
Bolojan a atacat și el Facebook!!!”

*Pe aceste considerente, ca mâine, Reîncarnatul il va ataca si pe Bolojan pt Facebook, intrucat daca nu ai cultura exigenta de Facebook, precum badandele din Italia, nu existi domnule! ca astia te verifica la CNP si adresa fizica, ca de aia au unii cate 3-4 conturi! Ca sa vezi? Dar asta-i cand ajungi sa ai referinta si sa atingi zenitul doar prin BAC!

Iulian Mareș spunea...

Da, Slt. si Lt.!

Iulian Mareș spunea...

”Prins cu munca de dimineata până seara nu mai bagai in seama știrile de multă vreme”.....mai las-o-ncolo de laudarosenie! Te stim harnic, nevoie mare, dar nici kiar asa....
Uite ieri am avut cateva intalniri prin cafenele...si am ars gazul,cum sta bine oricarui pensionar!
Insa asta nu o pot crede nici picat cu ceara rosie, de sigiliu: ”Imi zise un vecin că a auzit el că a căzut Catu” Asemeni ție si vecinul este decuplat de la cele lumesti, ca doar voi 2 doar ati auzit si nu ați urmarit situatia, care, intre noi fie vorba, nici nu reprezenta interes marit, ci doar URIAȘ!
Vezi, mai Nicule, ce iti este si cu moftangiul roman!???

Leon spunea...

Si Generalii tot Ofiteri sunt..!