Un produs Blogger.

joi, decembrie 29, 2022

Actualizarea soldei de grad prin Hotărâre de Guvern

54 comments

 Pe site-ul MApN a fost publicat proiectul Hătărârii de Guvern privind actualizarea soldei/salariului de grad. In expenerea de motive este prezentată cam neprofesionist evoluția soldei de grad din 2009 până în prezent.

UPDATE

Dacă de la intrarea în vigoare a L 153/2017, în care la art. 7 al Anexei VI erau reglementate valorile soldelor de grad corespunzătoare salariului minim de 1450 lei, nu s-a mai dat nicio hotărâre de guvern de actualizare a soldei de grad, cum poți să scrii într-un document oficial că în prezent soldele de grad sunt mai mari decât cele din L 153/2017? 

    In expunerea de motive au modificat cu de la ei putere textul art. 38 alin(3) pentru a justifica majorarea soldei de grad cu 25% în anul 2018.

Alooo, se aude la Curtea de Conturi?








54 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce treaba avem noi cu activii, ca doar lor li se majoreaza? Noi,rezervistiineavand drepturi nici macar la alte majorari n-avem tangente cu ce le dau lor, asa ca mai pa si pu si pu, la revedere ca Patria nu ne mai are in vedere!

Brenda spunea...

Doar activilor?

reddog spunea...

Brenda
Evident!
Pasivii gen Rambo și Cezar nu beneficiază.

nr. 1 spunea...

CFI, ai citit cu atentie Legea 153/2017 Anexa 6? Pentru gradul militar pe care îl deţine, ca drept al titularului şi recunoaştere în plan social, personalul militar, respectiv poliţistul şi funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază de soldă de grad, respectiv de salariul gradului profesional deţinut.La pensie e adevarat nu mai comanzi nimic, nu mai conduci nimic pe plan militar insa gradul militar il pastrezi pana la final. Deci acea HG putea cuprinde si o fraza cu privire la actualizarea soldelor de grad ale celor aflati la pensie. Solda de grad este cuprinsa in baza de calcul. Sa avem in vedere ca se preconizeaza recalcularea tuturor pensiilor in plata potrivit Avizului dat de CSM privind Proiectul de Lege ref la pensiile de serviciu, Aviz in care se preconizeaza ca: Recalcularea trebuie sa vizeze toate deciziile de pensionare emise pana la intrarea in vigoare a noii legi, indiferent daca au fost sau nu puse in plata pana la acest moment. Exceptarea deciziilor de pensionare emise , dar nepuse in plata , ar genera , fara nici o justificare , un tratament diferentiat intre beneficiarii dreptului la pensia de serviciu. Ori la recalculare cred ca macar elementele care compun Baza de calcul trebuie sa fie cele de la data emiterii noii Decizii de pensie conform prevederilor noii legi!

Mario spunea...

https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/COMUNICAT%20DE%20PRES%C4%82%2029.12.2022.pdf La multi ani!

M spunea...

Era și cazul!

Foarte bine că se dă! Normal că doar activilor!
Militarii sunt de patru feluri: activi, în rezervă, în retragere sau morți. Numai primii chiar fac muncă de militari!

Dutzu spunea...

Art.60 din legea 223/2015 spune că actuali

zarea trebuie sa aibă loc și la rezerviști.

mosmartin16 spunea...

Dutzu, vezi că ești pe stil vechi!🤣Articolul la care te uiți s-o schimbat, bre !🤣

BatistaPeTambal spunea...

"Si Cadrelor militare în REZERVĂ după ce subsemnatul va soluționa la Curtea Constituțională ,neconstituționalitatea OUG 59 /2017 privind modificarea Art60 din Legea 223/2015 ."
Soldatule, dar pana acum ce-ai rezolvat bre?

Mihaib312@gmail.com spunea...

Huhu am o propunere pentru rezervisti.Ce ar fi daca ne am uni si am deveni actionari la un parc de fotovoltaice?Va spun eu ca la 1000 euro investiti de fiecare am castiga 3000 euro pe luna fiecare.Cred ca nu o sa publici ce scriu,dar eu ,in locul tau as scrie titlu cu litere mari.

mosmartin16 spunea...

Păi cum e cu actualizarea asta, conform art.7(3) din anexa VI a Legii nr.153 / 2017 ?! Tot din articolul susmenționat rezultă - cu titlu de exemplu - o soldă de grad pentru colonel de 360 de lei ! Acest cuantum era raportat la salariul minim brut pe economie și care era atunci de 1450 de lei ! În proiectul de HG e prevăzut un cuantum al soldei de grad ( pentru colonel) de 900 de lei ! Prin regula de trei simplă, un astfel de cuantum ar fi corespondent unui salariu minim brut de 3625 lei ! Păi de unde acest salariu minim brut ?!🤣

Viorel spunea...

Bre, Batista Pe Tambal. Spre știința dumitale, Soldatul încă este în cărți / proces la ÎCCJ în Dosarul nr. 4241/2/2020 transformat în Dosarul nr. 1600/1/2022 ca intervenient între CPS a MApN ȘI Curtea de Conturi. Sper ca pe data de 10 ianuarie 2023, judecătorii de la ÎCCJ să nu-l exmatriculeze ca pe toți ceilalți. Este singurul cu șanse de reușită. Dar, MATALE BRE Batista Pe Tambal, CE AI PRODUS PÂNĂ ACUM ? Scântei, cumva ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu trebuie pastila de putut sa se taie pensiile speciale:

stiripesurse.ro/cum-pot-fi-taiate-pensiile-speciale-ccr-le-a-dat-politicienilor-solutia-chiar-in-ziua-in-care-proiectul-a-trecut-de-guvern_2723440.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nr1, multumesc frumos pentru informarea deosebit de utila!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Regele a murit! Traiasca, Regele! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze pe marele fotbalist al tineretilor noastre, intrat in istoria fotbalului, Pele!

stiripesurse.ro/breaking-pele-a-murit-la-varsta-de-82-de-ani_2723470.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dutzu, dar Art 60 din Lg 223/2015 mai este valabil, dupa oug-urile lui Lola Fiola?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@SOLDAT, succesuri la CCR, dar la ei cand se duc altii sa ceara ceva nimic nu mai e constitutional!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, acum, seara tarziu, puteti sa puneti caltabosii la racit, daca atistat azi pe langa cratita sa nu se sparga la fiert, ca mine, dar nu pe geam sa-i fure colindatorii, cum eram eu s-o fac! Si daca tot i-ati fiert si sunteti liber de aragaz, raspundeti-i @Soldatului viteaz ca Ograda Constitutionala sau Avocado Diavolului, pardon, Boborului sunt inabordabile pentru racanii armatei, fie ei si cu vechime cat calul lui Decebalus per Scorillo! Ma rog la Dumnezeu, sincer, sa reuseasca dar, ocupandu-ne toata viata asta trista numai prin procese pentru drepturi, am concluzionat cu aceeasi tristete depresiva ca e inutil sa-ti mai pierzi timpul si banii in Romanitanul cu handicap grav la Injustitie, cand la mijloc e MAFIA statala, cu toate uneltele ei platite din bani publici, care are rolul de a da cu ciocanul de sedinta numai in tas-ul balantei injustitiei, astfel ca dreptatea sa umble cu gatul stramb si schioapa pentru noi, si erecta pentru statul esuat si mafiot!

mosmartin16 spunea...

Circulă pe rețele o variantă vis-a-vis de noua lege a pensiilor militare ! Aproape că-s plagiat !🤣 În esență : baza de calcul, pe lângă SG, SF,G și SC, în plus maxim 3 sporuri, respectiv de dispozitiv (!), de risc și de excelență ! Procentele aplicabile bazei de calcul = ca în prezent, dar scoase acele 1% la ceea ce depășește vechimea cumulată de 25 de ani ! Vechimea pentru pensia militară = numai vechimea în serviciu ( pentru procentul de 65% de la care se pleacă trebuie 25 de ani vechime de serviciu cumulată; ce e mai puțin implică reducerea cu câte 1% pentru fiecare an ) ! Fără cuantum avantajos păstrat în urma recalculării ! Și bineînțeles...baza de calcul cu elemente actualizate !

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Chiar aseară am dat soluții pentru contenciosul administrativ împotriva eliminării actualizării pensiilor militare prin OUG 59/2017, dar d-ta le stii pe toate și nu ai nevoie de povețe. Te arunci în batalie fără niciun plan.

Militar de la 14 ani spunea...

#mosmartin
Păi dacă e așa, nu știu dacă vor crește 10% din pensii dacă se păstrează limitarea la net la 58,5%. Creștere ar fi dacă din total s-ar reține doar impozit și eventual cass. Pe de altă parte, pensiile de după septembrie 2017 sunt calculate cu aproape toate sporurile. În privința păstrării cuantumului avantajos trebuie să așteptăm recalcularea pensiilor magistraților și o eventuală contestare dacă le scade netul aflat în plată. După asta, putem spune dacă și pensiile militare vor avea aceeași soartă. Să ne bucurăm pentru cei cu pensii militare mari dacă nu vor scădea și să ne bucurăm și mai mult pentru cei cu pensii militare mici dacă vor crește, în ciuda faptului că niște frustrați ar dori să le scadă. Frustrații nu cunosc că acele pensii mari sunt stabilite în baza unei legi la un moment dat, așa cum erau legale și ajutoarele, și plățile compensatorii, și cuantumul pensiei când au trecut în rezervă. Să privim lucrurile după lege nu după cum ar vrea fiecare. Trecerea în rezervă e transformată de frustrați din bucurie în ranchiună. Viața e scurtă. Bucurați-vă de ea.

Paul Puiu spunea...

https://www.stiripesurse.ro/cum-pot-fi-taiate-pensiile-speciale-ccr-le-a-dat-politicienilor-solutia-chiar-in-ziua-in-care-proiectul-a-trecut-de-guvern_2723440.html
Mai bine Huhule ai baga subiecte legate de cum pot fi tăiate pensiile speciale - CCR le-a dat politicienilor soluția chiar în ziua în care proiectul a trecut de Guvern!!!!
Ceea ce spune Curtea Constituțională nu este că pensiile nu pot fi diminuate în niciun fel. Judecătorii constituționali explică doar că o asemenea măsură nu poate fi luată prin ordonanță de urgență. Art. 115 din Constituție prevede limitele delegării legislative, alineatul 6 precizând că prin OUG nu pot fi afectate „drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”.

Rezultă așadar că diminuarea pensiilor poate fi făcută doar în condițiile art. 53 din Constituție, adică prin lege adoptată de Parlament, numai dacă este necesară într-o societate democratică și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Cu alte cuvinte, Curtea Constituțională tocmai a validat procedura începută de Guvern, aceea de diminuare a pensiilor de serviciu prin legea adoptată de Parlament (proiectul adoptat marți în Guvern merge la Parlament pentru vot în cele două camere). Rămâne doar să se aprecieze măsura în care o asemenea diminuare este necesară și se înscrie între motivele expres și limitativ menționate în Constituție.

Huhu Rezea spunea...

PP
Pe acest blog este susținută soluția că pensiile speciale pot fi micșorate prin lege până la limita componentei contributive, chiar înainte de Avizul favorabil al CSM pentru recalcularea pensiilor în plată si renunțarea la cuantumul mai avantajos.
Mă bucur că mai exista ziariști care se pricep să citească o Decizie CCR, nu cum dezinformează G4 Media și luju.ro si Romania TV

mosmartin16 spunea...

Militar de la 14 ani, există soluție și pentru ce spuneai tu legat de limitarea la net ! Voi reveni !

anonim spunea...


De un an le tot spun capetelor de furtun si fetitelor de la bedese...si bodyguarzilor de ocnasi
Da' n-ai cu cine....

https://adevarul.ro/stiri-externe/sua/ajutorul-sua-pentru-ucraina-o-investitie-mai-mult-2231185.html?utm_source=newsshowcase&utm_medium=discover&utm_campaign=CCwqGQgwKhAIACoHCAowjK-WCzCf1K0DMP2ajwEwjK-gAQ&utm_content=bullets

CEZAR spunea...

Mosu Martin umbla cu ..ursuu
Defineste termenul..Vechime cumulata si si spor de ...EXCELENTA..!
In rest DA-I DOAMNE...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum, si pana in Revelion guvărnul mău trombon, la papion si colanti mulati pe jambon lucreaza raft dupa raft la un proiect de draft de lege orgasmică de punere in practică pentru micsorarea vietilor precare ale criminalilor de pensii militare, adicatelea de-al de clocari, gulerati si alti măgari cioflingari descreierati, prin metode empirice cu blesteme, descantece care sa lege si dezlege cu argintul viu & bobi in rachiu nașparliu seara tarziu, sau magia alba-neagra in genul mamei Omida Sprânceana Ceanga ori baba Leguma Balgaria Vanga! Spiritistii calificăcați in ghicitul in las palmas sau cărți , precum Volbură Voroskievici Karici din Urlați sau madam gurista, Cardan Carmin Hahalera, refugiata ca escroaca si panarama in SUA, care ii vor da pe mana stafiilor, duhurilor si moroilor, vor avea salariile manipulanților de funduri europene in cardanele din izmene, daca sunt capabili sa hipnotize cu binocularii dintre sprincenele cu origini indiene...

reddog spunea...

Akord75
De ce nu incercati sa le spuneți celor de la Academia Română?
Păreti un geniu neînțeles. 😁
Când ați luat alea 30 de solde drept ajutoare/compensatorii aveați alt tonus. 😁
Acum păreti un pic supărat.
E oarecum de înțeles de ce.
Chiar și un simplu paznic de puscarie poate pricepe asta. ✌️🎯🐕🦅

Paul Puiu spunea...

O observație fină pe care Ordonanța o aduce si pe care ministrul Budăi a accentuat-o! Chiar dacă miniștrii nostri ar trebui să iasă să ne lămurească, nu o fac! Tot Ministerul Muncii va fi cel care va dicta și peste noi.

Iată despre ce este vorba!
Toți militarii care sunt la această dată pensionari, vor avea pensiile recalculate în următoarele șase luni. Două chestiuni sunt esentiale: nu se vor mai lua în seamă doar 6 luni din ultimii 5 ani de activitate, ci 12 luni. Așadar se va alege un an întreg din ultimii 5 lucrați. Premiile, salariile de merit, de lucrări speciale etc, nu vor mai fi luate în calcul, neavând caracter permanent.

Așadar, majoritatea pensiilor vor scădea substanțial.

Trebuie să înțelegem ce înseamnă că legea nu are caracter retroactiv: înseamnă doar că dacă din recalculare va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în plată, nu se vor reține sume de bani pentru ce ați încasat până acum. Dar legea acționează pentru viitor, adică acest cuantum mai mic rezultat din recalculare se va aplica pe viitor.

După cum ați constatat cu toții, a dispărut acel articol în care se menționa că dacă după recalculare rezultă un cuantum mai mic, se va aplica cel aflat în plată. Așadar, dispărând această prevedere, pensiile vor fi reduse substanțial după recalculare.

Mai este ceva! Nu știm cum vor aplica principiul ca pensia sa nu fie mai mare decât salariul pe care-l avea la ieșirea la pensie, pentru cei care au ieșit acum 10-20 de ani din sistem?

Părerea mea este urmatoarea:

Să fie modificată Legea 223, iar acolo la definirea termenilor cu care opereaza legea, să fie înlocuit termenul "pensionar militar" cu termenul "rezervist". Am adus multe argumente în acest sens. Noi avem obligații după ieșirea din activitate. Noi nu ieșim din sistem. Nu ne pot băga în aceeași oală cu pensionarii, cu asistații social și să suportăm aceleași conditii.

Vă intreb:

Ce obligații mai are un magistrat după ieșirea la pensie?

Militarul are! Există lege în acest sens!

Viorel spunea...

akord global. Prezinți un link cu un material realizat de Viorica Marin ca și cum ar fi concepția ta de un an de zile iar acum s-a găsit o ziaristă să-ți confirme marea descoperire. Concret. La ce te referi ca să știe fetița de la CDC și nu BDS (cătană bătrână ce trăiește din amintiri) ce să-ți răspundă pentru că materialul este cam lung.

Viorel spunea...

rambo2021. Ai ajuns la vorba mea tată. Acum un an și ceva când îl criticam pe domnul Col.(Rz.) dr. Mircea Dogaru (poate citește și învață și dânsul regulamente militare / Rz.=rezervă și nu r.) că solicit numai prostii în adunările Sindicatelor, Asociațiilor, etc., cu decidenții politici, ați ieșit pe blog cu amenințări precum că, cei ce îl vom mai critica, vom fi dați în judecată. Acum ce faceți. Ați schimbat tabăra ?

mosmartin16 spunea...

Paul paiu, tu poți "ceti" și pricepe o reglementare, dincolo de ce scoate pe "goarnă" Budăi ??! Unde scrie bre în ceea ce a fost documentul analizat în guvern că pensiile militare se vor recalcula ??! În care articol bre??! Ia "luminează-ne"...."clarvăzătorule" !🤣

mosmartin16 spunea...

Cezărică, deci așe : 1. Vechime cumulată ( raportat numai la vechimea în serviciu ) înseamnă vechimea efectivă ca și cadru militar + militar în termen + elev / student instituție militară + sporul de vechime aferent condițiilor de muncă din perioadele anterior menționate ! E simplu ca bună ziua ! În ceea ce privește sporul de "excelență"...asta e doar o denumire "dezmierdătoare"🤣 pentru ceea ce e reglementat drept majorare / spor pentru lucrări de excepție și misiuni speciale ! Pricepuși "imperatore" ?🤣 La mulți ani sănătoși !

Ovidius spunea...

Spune destul de clar in Legea Pensiilor Militare:Art.60
1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
Puneri în aplicare (1), Reviste (2)

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
Jurisprudenţă

(2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.

(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1), se aplică dispoziţiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabileşte prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Alexandru spunea...

Huhu mă bucur că ați înțeles dece am transmis proiectul Hg propus și nota de fundamentare, respectiv dece am rugat să citești cu atenție nota
În anul 2018 nu a existat nicio majorare a soldei de grad, au luat solda de grad așa cum o aveam fiecare dintre noi în anul 2017 și au pus valoarea în anexa respectivă.
Personal vă rugăm să citiți ce spun și celelalte aliniate cu referire la modul în care se face majorarea soldei de grad, sper să priceapă mai repede lumea
Sfat că să nu stricați neuronul înainte de revelion, vedeți cât era salariul minim brut pe economie începând cu 01.02.2017, apoi mergeți an de an cu acesta prin raportare la solda de grad și prevederile legii 153
La mulți ani tuturor și să auzim de bine

RD spunea...

@Paul Puiu,

Și recalculezi pensiile militare cu salariile din 2017, plafonate la media salariilor nete (12 luni din 5 ani de activitate)? Păi la anul înseamnă 6 ani fără actualizare și mi se pare o bătaie de joc să le recalculezi așa. Păi în primul rând în 2017 până la LOV se calcula altfel... Trebuie să fie actualizate ca să fie recalculate sau cel puțin așa cred că este normal, nu se poate să umilești pensionari militari mai ales că mulți au pensii mici! Iar cele medii devin mici, iar cele mici foarte mici!

Leo spunea...

Niciodată chipul INCOMPETENȚEI și al IMOPSTURII nu a arătat atât de convingător.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/premierul-ciuca-nu-a-stiut-ca-guvernul-a-declarat-caracal-statiune-turistica-de-interes-local-daca-or-fi-gasit-vreun-obiectiv-anume-2199455

Huhu Rezea spunea...

Ovidius
După care lege citezi? Nu ai aflat că acel articol a fost eliminat prin OUG 59/2017?
Nu au avut gulerați unde să intercaleze cuantumul net al pensiilor stabilite după 15 09 2017 decât fix în locul actualizării.

@alexandru

E rușinos să falsifice un text de lege doar pentru a ieși calculul.Dacă vei căuta pe blog după cuvintele solda de grad, vei găsi articole si despre. cm cum se actualizează proporțional cu salariul minim

Cătălin spunea...

PENTRU TOŢI CEI CARE CITESC DOAR TÂMPENII, UN NECUNOSCUT (Unknown spunea...
CPS MApN a dat un comunicat în care se precizează că cass nu se mai opreste începând cu ianuarie iar pentru perioada 28-31.12 suma va fi restituită ulterior.
29 decembrie 2022 la 17:48) NE-A A DUS LA CUNOŞTINŢĂ VESTEA CEA MARE ÎNCEPÂND DIN IANUARIE CASS NU SE MAI ÎNCASEAZĂ LA PENSIONARII MILITARI DECI PENSIA VA FI MAI MARE DECÂT CEA CARE REZULTA PRIN ADOPTAREA OUG-ULUI DEA CUM CÂTEVA ZILE. DE UNDE REZULTĂ ACEST LUCRU? DIN COMUNICATUL CPS A MAPN DIN 29.12.2022 (https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/COMUNICAT%20DE%20PRESĂ%2029.12.2022.pdf). TREBUIE REŢINUT CĂ PENTRU ANUL 2022 CHIAR DACĂ CASS A FOST APLICAT ABUZIV PENSIONARILOR MILITARI, ACEEST IMPOZIT ( TAXĂ) NU MAI POATE FI RECUPERAT DEOARECE DEECIZIILE CURŢII CONSTITUŢIONALE SE APLICĂ PENTRU VIITOR. VĂ DORESC UN AN NOU CU SĂNĂTATE ŞI PLIN DE BUCURII!LA MULŢI ANI!

anonim spunea...

Viorel
"La ce te referi ca să știe fetița de la CDC ....pentru ca materialul este cam lung"

Stiu ca esti puturos,nu trebuia sa mai confirmi inca odata.Materialul ala "prea lung" are doar o pagina din care aproape jumatate sunt poze.La voi la Botseni asta inseamna prea mult...e mai simplu la carciuma.Ca la Sugiteava!
Macar daca erai doar lenes.😲😅

Viorel spunea...

Bre, nea akord global. Materialul nu are doar o pagină. Am citit integral ce a postat Viorica Marin, inclusiv: „Serghei Lavrov, „convins” că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina” / „Ucraina „îşi va elibera teritoriul, cu excepţia Crimeei“ în 2023, susțin analiștii German Marshall Fund” / „Rusia a ajuns într-un impas pe frontul din Ucraina. „Situaţia este blocată... Nu se mişcă”, spune șeful serviciilor secrete ucrainene. Am citit spre informarea mea și doar atât. V-am întrebat. Ce le spuneți („De un an le tot spun capetelor de furtun si fetitelor de la bedese...si bodyguarzilor de ocnasi Da' n-ai cu cine....”) acestor personalități (pentru că noi cei menționați mai sus, suntem niște personalități), la ce vă referiți, pentru că războiul din Ucraina nu are nici o legătură cu TOPICUL „Actualizarea soldei de grad prin Hotărâre de Guvern” ? Acest material păstrați-l până ajungem în cadrul Ședinței de lucru a comandantului Huhu Rezea la capitolul Diverse. Până atunci, faceți o sinteză a materialului doamnei Viorica Marin (NU FIȚI LENEȘ sau NU VĂ ȚINE CAPUL și VEDEȚI ÎN CEAȚĂ ?), îl prezentați ca un adevărat Șef de trib și trecem la discuții pe Politica externă actuală / România. Oui monsieur ?


Unknown spunea...

Pe cei în activitate ne au sărăcit și mai mult. Avem bani neincasati din 2015-2017, cu procese pe rol din 2018. Eu nu mănânc inflația de la statistică!

Dan B. spunea...

@mosmartin16:

„Păi cum e cu actualizarea asta, conform art.7(3) din anexa VI a Legii nr.153 / 2017 ?! Tot din articolul susmenționat rezultă - cu titlu de exemplu - o soldă de grad pentru colonel de 360 de lei ! Acest cuantum era raportat la salariul minim brut pe economie și care era atunci de 1450 de lei ! În proiectul de HG e prevăzut un cuantum al soldei de grad ( pentru colonel) de 900 de lei ! Prin regula de trei simplă, un astfel de cuantum ar fi corespondent unui salariu minim brut de 3625 lei ! Păi de unde acest salariu minim brut ?!”

Stiind că s-a comis un abuz prin înghețarea soldei de grad (col/cdor=360 lei) și că abia acum, la un smbe de 2550 lei, această soldă de grad a fost majorată (col/cdor=900 lei), de ce nu abordezi subiectul invers, care ar fi fost valoarea ei la un smbe de 1450 lei, prin aceeași regulă de trei simplă?
Așadar, încă din 2017, solda de grad a unui col/cdor ar fi trebuit majorată la 512 lei.

ifrim spunea...

Deoarece gradul este încununarea carierei militare eu propun desființarea pensiilor militare și plata doar a gradului militar din tabel la care mai adaugă un 0(zero)!

reddog spunea...

Propunerea dl col Ifrim nu e rea deloc. 👍
Pot fi și niște mici exceptii dar chestiunea cu gradul ar trebui să fie regula.
E absolut îndreptățită frustrarea unor ofițeri care au pensii mai mici decât subofițerii.
E jenant și suna ca dracu!
Și asta o spune un agent.

Viorel spunea...

Ifrim. Deștept băiat. Sunt de acord 100% cu tine. Poate mulți nu te vor înțelege. Să-mi dea Solda de grad conform HG, adică Plt.adj.pr. = 725 la care să mai adauge un 0 (zero) și atunci rezultă o pensie netă de 7.250 lei. Atunci, chiar este echitate deplină, între grade / funcții.

reddog spunea...

Dar asta la pachet cu acordarea ajutoarelor 💸.
Dreptate până la capăt!
Că vorba aia, nu s-a întâlnit hotu' cu militianu'. 😁

Viorel spunea...

Domnule Col. Ifrim. Scuzele de rigoare pentru adresarea la per tu. Am crezut că sunteți un majur de la CI, vorba lui Don Cezare mare Cdt. BIMc./GAZ.

ifrim spunea...

Consătene,lt.col.!Nu-mi asum ce nu am!

Viorel spunea...

Lt.col. Ifrim / Locțiitor pt. logistică / 0..79 ?

Leon spunea...

In Sedinta de Guvern de astazi:
"ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE HOTĂRÂRE pentru actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare"..!!

Leon spunea...

Huhule, proiectul de HG.privind Actualizarea Soldei de Grad a ajuns astazi la CES !
Prezinta interes ultima Anexa, se raporteaza la sal.minim de 3000 lei!!

Leon spunea...

http://www.clr.ro/wp-content/uploads/2023/01/Aviz_4_2023.pdf

Leon spunea...

La CES este o varianta mai completa a acestui proiect:
https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2023/HG-cuantum-solda.pdf