Despre huhurez.comSa ne relaxam prin comunicare virtuala, punând in pagina gânduri despre trecut, prezent si viitor. Fara incrancenare, patima sau vrajba. Poate gasim si solutii pentru ametirea sfidarilor zilnice.
O alternativa informatională la comunicarea oficiala sau oficioasa.


Legislatia uzuala pentru pensionari va predomina in tematica acestui blog.

Daca ar fi mai intelepti, oamenii si-ar rezolva amiabil, prin comunicare directa, posibilele situatii civile si comerciale litigioase. Asa... ca sa someze judecatorii, procurorii, avocatii, expertii judiciari, grefierii etc.!
Ar face economii personale si ar scuti bugetul statului de un capitol de cheltuieli.

17 comments:

Nicu Ionescu spunea...

Buna ziua. Ma numesc Nicolae Ionescu si sunt militar din data de 1 iulie 2003. Sunt nascut in anul 1969 si lucrez din anul 1987 cu vechime neintrerupta pana in ziua de astazi. In anul 1987 am fost incorporat in armata iar stagiul militar a fost de 1 an si 4 luni. Mentionez ca 11 ani si 6 luni am lucrat ca civil cu categoria a 2-a de munca, iar ca militar 10 ani si 6 luni cu categoria I-a de munca.
As dori sa stiu, conform noului proiect de lege daca stagiul militar se considera vechime militara. De asemenea, as dori sa stiu care sunt conditiile pentru a putea iesi la pensie si cu ce data as putea iesi cel mai devreme, dupa ce legea va intra in vigoare (1 ianuarie 2016?).
Indraznesc sa va mai intreb cat ar fi cuantumul pensiei stiind la ora actuala ca salariul net este de 2600 lei incluzand norma de hrana si banii de echipament.
Cu respect, Nicolae Ionescu.

Huhurez Rez spunea...

@Nicu Ionescu
Cam devreme va gânditi la pensie.
Dupa anul nasterii, conform Anexei de la sfârsitul proiectului, puteti iesi la pensie militara pentru limita de vârsta, daca ramâneti in activitate, prin partea a 2-a a anului 2028, functie de luna in care sunteti nascut. Eventualele reduceri de vârsta, pentru conditii de munca, le gasiti in tabelele de la art.21.

In nicio varianta de aprobare a bazei de calcul nu va include norma de hrana si banii pentru echipament.
La ora actuala nu indepliniti conditiile de pensionare, neavând cel putin 15 ani vechime in serviciu ca militar.

Andrei B spunea...

Buna ziua.

Ma numesc Bogdan Petria am urmat Scoala Milita 1992-1994 ( 2 ani ),am fost cadru miltar activ 1994 -2010 (16 ani si 4 luni) din care 14 ani si doua luni am avut grupa 1 de munca fiind personal navigant.Din 01.01.2010 am trecut in rezerva prin demisie si lucrez in viata civila si in prezent.
As dori sa stiu cei care au lucrat peste 15 ani de munca vechime cadru miltar activ pot solicita pensie militara si daca scoala miltara se ia in calcul la vechime si cand?

Cu deosebita stima,

Bogdan Petria

Andrei B spunea...

Buna ziua.

Ma numesc Boeru Bogdan am urmat Scoala Milita 1992-1994 ( 2 ani ),am fost cadru miltar activ 1994 -2010 (16 ani si 4 luni) din care 14 ani si doua luni am avut categoria I-a de munca,(alte conditii) fiind personal navigant.Din 01.01.2010 am trecut in rezerva prin demisie si lucrez in viata civila si in prezent.
As dori sa stiu cei care au lucrat peste 15 ani de munca vechime cadru miltar activ pot solicita pensie militara si daca scoala miltara se ia in calcul la vechime si cand?

Cu deosebita stima,

Boeru Bogdan

Huhurez Rez spunea...

@boeru
Potrivit art. 19 din Legea 223/2015 puteti obtine pensie militara pentru anii care reprezinta vechime in serviciu, inclusiv scoala militara, la care se adauga sporurile de ani de la art. 24, pentru conditii de munca, la vârsta corespunzatoare datei dvs. de nastere din Anexa cu vârstele standard de pensionare pentru militari.
Potrivit art.25 , pentru stagiile din civilie va deschideti dosar de pensie la Casele teritoriale, acestea neconstituind vechime pentru stabilirea pensiei militare pentru cei pensionati in baza art.19.

Anonim spunea...

In atenta pensionarilor militari.
Chiar daca a fost votata legea Legea 223/2015, exista in acest moment o echipa de juristi si finantisti cara vor sa combata aceasta lege, prin HG. Aceast proiect va anula toate avantajele legii care a fost discutata si analizata un an de zile.Ne vom intoarce iar la perioada basista. Acesti oameni (daca le putem spune asa ceva) nu pot sa doarma din cauza aviatorilor, doctorilor,genistilor, scafandrilor, militarilor din teatrele de operatii care isi sacrifica viata si sanatatea in orice moment. Rușine lor. Sa nu ne lasam si sa facem opinie impotriva acestor militari care fac armata de rușine.
col.(r) Ionescu V

Huhurez Rez spunea...

@Mary
Legea nu poate fi modificata prin HG. Doar prin OUG sau proiect de lege.

Alex Antonache spunea...

Buna ziua,
Ma numesc Alexandru Antonache si am o rugaminte la dvs. Puteti actualiza formula de calcul a pensiei militarilor cu prevederile OUG de modificare a Legii 223/2015, prin schimbarea bazei de calcul? Am incercat sa introduc eu modificarele dar formularul excel este protejat si nu am putut face nimic. Multumesc

Ion Spirache spunea...

De indexare beneficiaza toti pensionarii militari?

Huhurez Rez spunea...

Toti,@Spirache.
Inclusiv cei care au avut cuantumul blocat la indexari si actualizari prin mentinerea in plata a cuantumului mai avantajos.

Ion Spirache spunea...

Buna ZIUA. Multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare si anume daca cei care ne-am pensionat inainte de 2011 beneficiem de marirea de(la) 50% a cuantumului grupei a1-a de munca. Multumesc anticipat

Iulian Mares spunea...

Intrucat prima trimestriala si anuala erau trecute in L80, parca, constituie venit temporar sau permanent?
Stiu ca nu s-au mai acordat din 2010, dar ca ideie, intreb?

nicolae stef spunea...

Buna ziua, ma numesc Nicolae ,si as dori sa va intreb daca in prezent , prin aplicarea OUG 57/2015 legea 223 este modificata si in ceea ce priveste pensia de invaliditate, in sensul ca beneficiarii acestor pensii nu mai sunt penalizati cu 10, 15 sau 20%, functie de gradul de invaliditate ?
Eu inteleg ca un militar ce iese din activitate in acest moment cu grad de invaliditate si are deja 25 ani vechime in sistem dar nu are varsta necesara pensiei de serviciu va beneficia de pensie de invaliditate in aceeasi suma ca si in cazul pensiei de serviciu , calculata la vechimea respectiva , la care se adauga procentele pentru munca in conditii speciale/deosebite ,pensie suplimentara si meritul militar.
Este corect ceea ce am postat sau nu ? Multumesc

Huhurez Rez spunea...

@Stef
Corect!

Ionel Ionel spunea...

Bună ziua, a-și dori sa întreb dacă îndeplinesc condițiile de pensionare având 22 de ani lucrați în sistemul militar grupa speciala și dacă beneficiez de reducerea de pensionare de 5 ani din legea 341/2004. Am vârstă de 47 ani.

Nelu Nelu spunea...

buna seara,as vrea sa stiu sigur, cu ajutorul dvs, daca pensia de invaliditate se mai diminueaza sau nu, conform modificarilor aduse legii pensiilor militare de catre ordonanta 57.
si daca poate cineva sa_mi raspunda daca pensia militara anticipata partial se diminueaza conform legii 142/2016.
multumesc si astept raspuns de la dvs.

Florian TONCU spunea...

Buna ziua,
OUG 59/2017 s-a aplicat incepand cu septembrie 2017.
In vara 2017 a avut loc o crestere a soldelor.
De ce nu au fost actualizate pensiile militarilor in urma acestei cresteri a soldelor?