Un produs Blogger.

joi, februarie 11, 2021

Generalul Mircea Mocanu, Comandantul Apărării Antiaeriene în 1990, despre razboiul radioelectronic din zilele Revoluției

218 comments
Informațiile generalului Mocanu sunt de natură să înlăture variantele prezentate până în prezent de câștigătorii loviturii de stat din decembrie 1989, în privința războiului radioelectronic din decemrie 1989, la care a fost supusă România. 



" La Revoluţie, comandantul Aviaţiei Militare era generalul Iosif Rus. Părerea mea este că el a fost în cunoştinţă de cauză asupra evenimentelor din decembrie 1989. La fel, şi generalul Ionescu, şeful lui de stat major. Au fost atunci nişte lucruri... hai să le zic suspecte. 

Să începem să vorbim despre războiul radioelectronic: când noi, cei de la Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului, am văzut că se umple planşeta de ţinte, pe 22 decembrie seara, am înlemnit. De exemplu, undeva, pe autostrada BucureştiPiteşti, la un anumit kilometru, am gândit că s-a lucrat în secret la nişte depozite subterane ale Securităţii. Şi de acolo ne făcea impresia, pe planşeta generală, că ies acele simulacre de elicoptere. Iar Rus nici nu a vrut să vină în puncul de comandă. Râdea... Ştia ce se întâmplă! Ştia că e o acţiune imitată, noi nu ştiam

Puteți da mai multe detalii despre ceea ce ați numit „acțiune imitată?

În seara de 22 decembrie, s-au umplut planşetele din punctul de comandă cu date transmise de staţiile de radiolocaţie din toată ţara, cu acţiuni aeriene. Ciudate, pe alocuri; plauzibile, pe alte părţi. Fel de fel de concluzii... Am trimis oameni: „Du-te, măi, la operator, vezi ce naiba transmite!”. Veneau şi raportau: „Apar ţinte pe ecranul staţiei de radiolocaţie!”. Cine putea să facă această imitare? Sovieticii nu erau în stare. Eu ştiam ce tehnică aveau ei, ce puteau să facă şi ce nu. Ştiam amănunţit ce au făcut ei în Coreea, în Vietnam, în Afganistan; ştiam la amănunt ce au făcut ei când i-au bumbăcit americanii pe libieni. N-au făcut nimic! Atunci când americanii au atacat Libia cu avioane de pe portavioanele din Mediterană, consilierii sovietici au privit din balcoanele vilelor unde erau cazaţi. Şi toţi au fost trimişi acasă. Numai americanii, cu acele Boeing-uri care au sistemul AWACS, puteau să creeze o situaţie ca aceea cu care ne-am confruntat în decembrie 1989. De la o sută de kilometri de dincolo de graniţă, aveau în raza de acţiune toată România. Pentru mine lucrurile sunt clare. Am auzit fel de fel de explicaţii... că au fost baloane meteo sârbeşti sau maghiare. S-au găsit pe teritoriul ţării asemenea baloane, dar ele zboară, invariabil, de la vest la est, cum sunt curenţii de aer. Or, pe planşetă, noi aveam formaţii care zburau în toate părţile. La un moment dat, cum am spus, foarte multe apăreau de pe autostrada Bucureşti-Piteşti. Şi mă gândeam că poate, atunci când s-a construit această autostradă, s-au făcut nişte adăposturi subterane pentru elicoptere, cum avea Coreea de Nord şi are şi astăzi. Acolo, aerodromurile sunt sub munte şi numai pe ultimii treizeci de metri ieşi la suprafaţă. Şi asta a fost o idee, atunci... 

Am văzut fotografii ale ecranelor din acele zile... străluceau de ţinte! 

Am fost chemat la Comisia Parlamentului [pentru cercetarea evenimentelor din 1989], condusă de Valentin Gabrielescu, care se dădea mare specialist. Două ore am stat acolo, după care m-am liniştit, mi-am luat geanta şi am plecat. Gabrielescu, în calitate de preşedinte de comisie, în loc să stoarcă de la mine informaţii pe care apoi să le interpreteze, el a căutat să mă convingă că nu a existat război electronic. Două ore!

 Vă mai amintiţi ce argumente v-a prezentat?

 Spunea că operatorii staţiilor de radiolocaţie au transmis date eronate din cauza stării de emotivitate. Toţi, în toată ţara? Da. Toţi s-au emoţionat! Spuneţi dumneavoastră, ce-a fost în capul lui? 

Iar pe tovarăşu’ Sergiu Nicolaescu l-am auzit spunând la televizor că nu a fost nimic, ofiţerii de la CI umblau cu geanta cu emiţătoare în apropierea staţiilor. 

În martie 1990, la Consiliul Militar al Pactului de la Varşovia – şedinţa era Moscova – ce-mi spune omologul bulgar, generalul Blagoiev? Zice: ,,Măi, ştiu prin ce aţi trecut, a apărut şi la noi. Situaţia de la voi, din noaptea de 22 spre 23 decembrie şi din nopţile următoare, a apărut şi pe ecranele noastre. Au văzut ţinte venind de la voi, trecând Dunărea; am ridicat vânătoarea, dar nu a găsit nimic în zonă. Aţi încasat o mare plasă!”

218 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 218 din 218
akord 75 spunea...

Io zic sa il punem pe mares sef.Ca asta dupa cum il stiu ne tot apasa pe cap cu bocancul pana ne salveaza bagand-ne in mocirla de tot
E specialitatea lui singura la care se pricepe perfect...datul din coate pana la obtinerea profitului maxim pe baza de minciuni.Si are si 40 de ani de "antrenament"

akord 75 spunea...

vorbesti ca femeia de serviciu a ministerului..."specialistule"!!
Iulian Mareș
12 februarie 2021, 23:59
Olescu,
"Ca se vede în nuanțe de verde cu IR o știm si noi..."

esti varzaaaaa...?!! tilica stie mai multe despre asa ceva.Soldatul tilica nu colonelul tilica "marese"

Iulian Mareș spunea...

Dar urmasii lui Eltîn?
Stii cum au trait militarii rusi mutati din Germania dincolo de Urali? Presa vremii relata ca locuiesc cu familiile la comun, iar depre salarii...mult timp au primit o parte din el in natura: cartofi, varza, caciuli, manusi....etc

Iulian Mareș spunea...

Kordace...
ma si miram sa nu stii tot, ca doar tu i-ai invatat sa opreasca cercetarea de RdLc pe timpul infiltrarii...

”Eu stiu de ce au avut pierderi si cate pierderi”
Categoric, pt ca le-ai sapat groapa.... Ai fost si cioclu!

Iulian Mareș spunea...

Spre elucidare am ales un monoclu IR, care se poate monta pe casca!

Nu toate date tehnice se dau publicitatii, oficial se trec cele de interes comercial...
Am selectat doar 2 caracteristici:
- unghi de vizualizare: 36°
- *******camp de vedere @100m: 65.5m
- distanta minima de focalizare: 1m

Spre deplina informare:

http://www.militaria.ro/ro/produse/Binocluri-de-zi/Binocluri-infrarosu/Monoclu-Yukon-Pulsar-Challenger-GS-1x20-cu-montura-pentru-cap.html

*Dar ce este acela un camp de vedere? Este....vederea periferica fara ca omul sa intoarca capul! De sigur ca vezi si mai departe de cei 100 m, insa nu cu o acuratete acceptabila.

Posibil sa fie si altele si mai performante, cu un camp de vedere de 200m!
Si ce-i cu asta?
Este, daca nu dorim sa credem in orice filmare cu 2-3 camere de luat vederi pe timp de noapte, din diferite unghiuri si distante!
Daca luam in calcul ca El zboara cu 300Km/ora rezulta ca intr-o singura secunda parcurge cam 83 m!!! Interesant nu?
De aici rezulta ca fara alte ekipamente moderne de navigatie, doar mana pilotului pe mansa nu poate exclude un risc major!

Eu cred ca asa trebuie analizat..., lasand la o parte ca numai cei predestinati sunt fizicieni si opticieni! (inca din anul 1971, banalul TAB avea echipamente de vedere pe timp de N, in IR, precum si proiector in IR, existand si exercitii de conducere pe timp de noapte cu aceste ekipamente...)

***Accept orice discutie, orice critica dar sa nu vina din cocina cu proletari si porci beti!

Iulian Mareș spunea...

http://www.militaria.ro/ro/produseBinocluri-de-zi/Binocluri-infrarosu/Yukon-Tracker-Nvg-1x24-Night-Vision-Goggles.html

CARACTERISTICI TEHNICE
- generatia: 1
- distanta de detectare: pana la 160 m
- vedere in Infrarosu
- camp de vedere: 30grade
- lentile: 1x24
- Marime175 x 123 x 72 mm
- Greutate800 g
****- distanta de detectare: pana la 160m
- lanterna infrarosu: incorporata
- distanta de iluminare IR: 160m
- vedere in Infrarosu
- camp de vedere: 30grade
- lentile: 1x24
- ajustare dioptrie: -5, +5
- temperatura de operare: -6 - +40grade
- baterie: 1 x CR123 3V Litiu
- dimensiuni: 175 x 123 x 72mm
- greutate: 800grame

Iulian Mareș spunea...

Ekipamente de ultima generatie, incepand cu razboiul din Golf:

https://en.wikipedia.org/wiki/AN/PVS-7

Range of detection 325m (Starlight)
Range of recognition 225m (Starlight)

Clasificare

http://pretivatii.blogspot.com/2015/12/tehnica-de-noapte.html

De ultima generatie pt Forte destinate operatiilor speciale

http://www.newcon-optik.com/products/night-vision-system/nvs-14-3xt/

gheo spunea...

La un moment dat, intruna din zilele incinsului decembrie 1989 (dupa data de 22), comandatul plutonului AA este chemat urgent la comandat, primeste ordinul sa plece imediat intro misiune zona in care - primise comendantul un cumunicat la de MU - se afla o grupare de elicoptere care se indreapta spre zona unitatii. Pleaca cu cele 2 autocamioane pe care erau instalate mitraliere AA, dupa un timp, se intoarce sa raporteze ca ... "acolo nu se afla nimic sau nu s-a auzit nimic nici chiar de localnici din zona. Comandantul (nu stiu daca in gluma sau serios) il intreaba, bai nu ai gasit nici macar o "cioara" in care sa tragi !!! ... nu nimic, nici chiar ciorile nu erau "in aer" !!!. Cei din apropiere sau privit unul la altul cu intrebarea "nespusa",atunci cine naiba "a zburat ??????" ... nimeni, manipularea era singura vinovata care a functionat la parametrii maximi, la fel cum functioneaza "astazi minciuna, coruptia, hotia si tradarea tarii de clasa politica romaneasca, continuatoarea cacialmalei din decembrie 1989". Prostii care au incasat-o, fara suparare ... fie ca ne place sau nu, noi TOTI ceilalti incatusati de minciuna politica si visul occidental care era insa imbrobodit frumos si amagitor doar pentru a ne ameti inutil mintile si propriile vise pentru un viitor care s-a dovedit doar o himera !!!. Noi urma sa ramanem tot "vasali" si sa schimbam doar stapanul, pe cel din est cu cei din vest.

CEZAR spunea...

@ IULIAN MARES...expertul in HIRTIII...muulte si colorate ! Nu te mai face de ris..
Citeste ..eventual contacteaza-i pe bulgari si intreaba-i CUM AU FACUT CERCETAREA CU "AVIATIA DE VINATOARE":
Auzi la hirtogarul sef..el trimitea un AN-2..ca are aceiasi viteza cu elicopterele....mare ti-e prostul doamne!

::""În martie 1990, la Consiliul Militar al Pactului de la Varşovia – şedinţa era Moscova – ce-mi spune omologul bulgar, generalul Blagoiev? Zice: ,,Măi, ştiu prin ce aţi trecut, a apărut şi la noi. Situaţia de la voi, din noaptea de 22 spre 23 decembrie şi din nopţile următoare, a apărut şi pe ecranele noastre. Au văzut ţinte venind de la voi, trecând Dunărea; am ridicat vânătoarea, dar nu a găsit nimic în zonă. Aţi încasat o mare plasă!”""

Iulian Mareș spunea...

Corecta acțiunea Cdt Pl Mtr.14,5 cu 4!
Este de vazut dacă la nivel de CAT poti recunoaște ca nu ai ținut cont de datele si informațiile elaborate de structura de Rz.E ...

Iulian Mareș spunea...

Cezar,
Tu nu ai auzit niciodată ce înseamnă cercetarea întrunita...unui om fără orizont de ce ar trebui răspuns?
Ce dracu să-ți explic?
Ca El zboară de regula VFR, adică la vederea detaliilor topografice cu viteze pana la 350 ca au si ele culoare de zbor cunoscute, xa nimeni nu este atât de fraier sa se expună unui pericol iminent?
In afara faptului ca niciodată nu ai audiat măcar un curs despre posibilitățile Av, ce ar trebui sa discutam noi 2?
Pe mine nu ma pasionează plantoanele, sectoarele, iar dacă concentrez putin iti predau probabilități de lovire cu armamentul individual, asa cum tiam făcut calculul gloanțelor din barajul general. Pt interceptarea unor tinte ce zboară la 300 m altitudine si cu V=250 km/ora tu trimiți o aeronava cu V 600km/ora?
Fie cum sustii, dacă ai 2-3 argumente solide...
Le ai?

CEZAR spunea...

Eu am argumente - sa trimiti citeva aeronave cu caracteristici SUPERIOARE...potentialului inamic..pe care presupui ca-l vei intilni
Nu esti capabil sa te rupi de DOGMA hirtiilor..depasite si nefolositoare ..mai ceva ca un POPA...
Cel mai bine intreaba-l pe generalul bulgar..pe mine deja m-ai plictisit
NB
Este evident de ce pierdeam un razboi ...cu oricare inamic din jurul nostru...
Cu asemenea conceptii in planificare si conducere....
Adica... Baa vor muri aia ..vom pierde...NU CONTEAZA ASA SCRIE IN CARTEA DIN 1916..asa facem
Aia mor nevinovati ...noi cu cartea in mina....am facut totul ca la carte!!!!
Vai de capul vostru....sper sa fi pus cine trebuie bocancul pe git cui trebuie ...si sa nu mai existe asa ceva...

CEZAR spunea...

Nb
Poate mai cunoasteti anecdotica...cum s-a evidentiat Napoleon Bonaparte ..si de unde i se trage ascensiunea pina la ..imparat..sic
Era ofiter de artilerie ...capitan rapciugos si asedeiau o cetate....
Toti papistasi colonei ..generali impanati ca paunii..stabilisera pozitia artileriei dupa toate pricipiile cunoscute .."ca la carte "sic..si trageau de zor cu efect ..nul...
Proiectilekle cadeau undeva in fata cetatii..
S-a enervar rapciugosul ..cu inca vreo doi servanti a luat un tun..sau doua si le-au impins vreo 100 m..mai infata..
Cetatea s-a naruit in scurta vreme
PS.1
Am mai intilnit DOGMATICI CA TINE..dar cu" cucul in piept"
Era unul in comanda R.Mc..destul de tinerel si infoiat ca un curcan cu stiinta lui ..teoretica..
Ne minca ficatii..comandantilor de subunitati..incarcatorul pe pamint linga arma..trebuia pus doar...asa...etc..
avea obiceiul sa si duca la Comandant ..toate concluziile lui ..docte:
Dezastru...nu se face instructie ..nu se respecta ..catastrofa ..nimeni nu cunoaste..doar EL....
La inceput de Ciclu de instructie..Se facea O DEMONSTRATIVA cu trageri cu toate categoriile de arme in poligon..
Inclusiv lovituri REALE de ag.7 si AG9
Venea toata stabaraia civila in frunte cu Primul SEcretar..plu generali ..etc..
Ii vine rindul sa organizeze si el aceasta activitate...nu prea complexa in fapt....
Isi numeste ..personalul tragatorii..si atentie TAB..care erau piese de rezistenta in spectacol..
Tot..tot...
Eu CONDUCATORUL TRAGERII....de obicei participap ca tragator cu p TT si cu PSAL...
El ca LA CARTE...militarii incadrati in schema..in compunerea subunitatilor
Vine vremea..
Cu emfaza-i cunoscuta ..prezinta ca un paun...
trage TAB..cu M-14,5 si M7,62...bla bla.......
FOOOOC...
Toti cu gura cascata..foc..ciuci...
S-a blokaaaaat ..striga disperat de pe TAB..un caporal..
Risete ..rumoare...
Comandantul de R linga mine ..ma ia de cot si cu un scrisnet,,,
L-ai lasat sa intre in KK..T..?
Nu te-ai gindit ca ma bagi si pe mine...??
Imi pare rau
Nu m-a cooptat in nici.o activitate...
TAB.urile.nu sint de la subunitatea mea..si-a ales de la B. I.Mc 2..pe care l-a comandant cu onoare..
Un fiasco...cu staif...
A trebuit sa remediem ..Dubla alimentare...se face usor !..dar dureaza
A inceput sa traga...la draku in praznic..M--neverificate ...reglate etc..
S-a linistit de atunci...

Iulian Mareș spunea...

🤣😂

Iulian Mareș spunea...

...si pt că poti!

akord 75 spunea...

Daca nu poti face diferenta nici macar intre mtr.4 tevi(MR4/sau ZU2) cu bataie eficace de 1400 m Hmax 5000 si Ra AA cu BM =75/90 de km
Fa tu datele "dasteptule" stat majorist intre "analiza situatiei" facuta de cdt pl MR4 si Dn RAA volhov...esti mult mai prost decat prevede legea
Suna tu la 100km distanta si intreaba-i pe sateni....baaaa zboara ceva pe acolo pe deasupra??Noi pentru asta avem colegii de RdLc....tu ai ramas la statiile "oila"

akord 75 spunea...

...."informatiile elaborate de structura...bla,bla" vorbe "ce din coada dau sa sune",ca sa fie "partea text" mai frumoasa.....Pai de unde aveati "dasteptilor"
"datele alea elaborate" Ca de la voi am primit ordin sa lansam 6 RAA volhov asupra localitatii Cristian....pe unde venea o coloana de tancuri de la Pitesti...iar noi nu vedeam absolut nimic nici pe radar nici prin binocluri iar idiotii de la minister insistau sa lansam in comuna Cristian sa omoram sute de oameni...si noi ne intrebam.Daca executam ordinul e de rau.Si daca nu-l executam poate fi de rau...dar mai bine NU!a decis cdt Dn si a refuzat sa execute ordinul.Si bine a facut ca acum citeati despre mine ca am fost terorist infiltrat si eu am facut lansarile...nu idiotii de la minister,via CAAT care erau intoxicati pana la ultima farama
IDIOTILOR!! cu informatiile date de voi cu tot!!...Se intampla in 23 dec 1989 in jurul orelor 14:00...trebuia sa fie la lumina zilei sa se vada clar cine sunt "ucigasii" de nevinovati
Na ca iar m-am enervat dar macar aici stiu ca a fost mana colegilor lui huhurezea......de data asta au exagerat rau si tovii aia

Andrei spunea...

Olescu are dreptate. Zona Ghimbav nici nu este colinara sau impadurita. Plus ca elicopteristii de la Sibiu cunosteau foarte bine zona (aduceau El la Ghimbav pentru intretinere). Plus de asta, in aplicatiile din 90-91 din zona Covasna-Harghita (Bretcu, mult mai dificil ca relief) ne-am convins cat de nebuni\meseriasi sunt elicopteristii. Au fost situatii in care nu se tinea cont de regulile obisnuite. De amintit ca a fost prima aplicatie cu munitie de razboi, in oct 90, in zona HarCov, iar rezultatele pot parea surprinzatoare acum. Ma mira faptul ca mai crede cineva ca in 89 nu a fost lovitura de stat. Cu stiinta Secu. Oricum, ei nu aveau ce sa faca, erau coplesiti de fortele dinafara. La bilantul din nov 1989 Vlad le-a spus participantilor ce va urma, a gresit numai perioada, 2-3 luni. La 17.12.1989, dupa citirea ordinului pt alarma partiala, CI-stii au predat cdt U cheile de la birou si seifuri, pistolul si munitia, si n-au mai miscat un deget.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 218 din 218   Mai noi› Cele mai noi»