Un produs Blogger.

miercuri, iulie 29, 2015

Legea nr. 223/2015 - Legea pensiilor militare

51 comments
Karlovy Vary
Legea 223/2015, actualizata cu OUG nr. 57/2015 AICI
In forma in care a fost publicata in MO AICI

sau

copiati linkul si dati cautare pe  Google
 http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43Mjc0MDkwMDg1ODIxRSszMA==

51 de comentarii:

Unknown spunea...

frumos , f frumos ,dar s-a modificat ceva in lege prin publicarea ei in monit oficial?sau ce ,nu este aceea care a plecay la promulgare din parlameni?

Huhu Rezea spunea...

In afara de faptul ca legea are un numar, nu s-a modificat nimic, nici macar citarea gresita a articolelor dupa renumerotarea din Camera Deputatilor sau ramasul inutil articol 30. De fapt, orice modificare a textului trimis spre promulgare si publicare in MO ar fi un fals si s-ar pedepsi ca atare.

avianyc spunea...

Poate cineva da explicatia juridica urmatoarei formulari din cuprisul art. 109:” si se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie.”

Pun urmatoarele întrebari;
-care ar fi baza legala pentru recalculare in conformitate cu ”prevederile prezentei legi”? Nu cumva art. 28.29,30,108.
-care ar fi baza legala a actualizarii pensiilor supuse recalcularii conf.art.109 ? Nu cumva art. 28,60.

Mai cunoasteti cumva alte art. din aceasta lege care sa ofere ”potrivit prevederilor prezentei legi” baza de calcul pentru recalcularea si actualizarea pensiilor acordate inainte de 2011?

Nu cred ca legea asta a fost facuta pentru rebus sau........șah-mat.

Aștept comentarii!

Huhu Rezea spunea...

@avia
Baza legala a recalcularii, atât pentru articolul 109 cât si pentru art.110, nu poate sa fie alta decât articolele 28, 29 si 108. Articolul 30 iese din calcul, fiind lasat fara obiect de noua formulare a art. 29.
Insa, recalcularea nu poate fi separata de art. 60, referitor la actualizare. Abia in termen de 6 luni de la prima majorare a soldelor celor in activitate, pensionarii in plata, chiar si cei stabiliti pe Legea 263/2010, au obligatia sa-si aleaga prin cerere scrisa cele sase luni din ultimii 5 ani de activitate din care se va calcula media pentru baza de calcul.
Fara aceasta alegere nu se poate face nici recalcularea si nici actualizarea pensiilor in plata.
Probabil, Ordinul comun va prevedea ca recalcularea se va realiza, ca si actualizarea, in termen de 24 de luni de la data majorarii soldelor activilor si ambele se vor plati retroactiv de la data majorarii soldelor activilor, potrivit art. 109 alin.(2)
Exceptiile de la aceste termene sunt:
1.-recalcularea in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar nu mai devreme de 6 luni de la data majorarii soldelor activilor(art. 60), a pensiilor stabilite potrivit Legii 263/2010. Avantajul acestora este ca drepturile recalculate/actualizate se cuvin din luna februarie 2016.
2.-recalcularea in caz de valorificare a unor stagii anterioare intrarii in vigoare a legii- art 109 alin.(3) ;
3.-recalcularea pensiilor de urmas, când se modifica numarul urmasilor, art.112;
4.-recalcularea pensiilor de invaliditate când se modifica gradul de invaliditate, art.112.
E bine ca acei care adreseaza cereri de recalculare potrivit exceptiilor 2-4 sa mentioneze in cerere si cele 6 luni consecutive pe care si le aleg pentru recalculare, potrivit noii legi.

Unknown spunea...

an recitit legea pensiilor unitare 263\2010APOI ACEASTA ACTUALIZATA IN 2011 ,AM RECITIT NORMELE DE APLICARE LA ACEASTA LEGE LA FEL ACTIALIZATA IN2011 ..SA VEDETI CA ARTICLE DUPA ARYCOLE AU FOST ALTFEL PRECIZATE ASA CA O SA VEDETI CUM NE VA ZAPACII SI LEGE ASTA NOUA , O SA TOT AMETEASCA ARTICOL DUPA ARTICOL asa ca acum presupunem doar in rest o sa vedem ce iese

emillian123 spunea...

In mod normal,cred ca in art.60, alin. 1 (ca si in art.109)"legiuitorul" trebuia sa prevada actualizarea din oficiu-imediat- dupa aparitia situatiei din alin.1/art.60- a pensiilor-pe baza mediei sodelor din ultimele 6 luni de activitate, iar cererea de la lit.a- va fi optiunea fiecarui pensionar,daca e cazul...!(adica-daca ar fi mai avantajos..!);din textul-asa cum e formulat acum-rezulta ca STATUL ROMAN(guvern,parlament...etc....) TRAGE DE TIMP....! si vrea sa "ABUREASCA" ELECTORATUL "special"....!

emillian123 spunea...

P.S. Daca statul vrea sa contrazica cele de mai sus, nu are altceva de facut decat sa REFORMULEZE - IN NORMELE DE APLICARE A LEGII-asa cum am scris mai sus....!

Huhu Rezea spunea...

@emilian
Legea prevede si actualizarea din oficiu, pe baza mediei veniturilor din ultimele 6 luni, daca tim de 1/2 an dupa majorarea soldelor nu s-a exprimat vreo optiune.
Normele de aplicare nu pot indrepta legea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Domnule Huhurez, am studiat bine cele 2 Decizii de pensionare:1. Decizia privind revizuirea pens. invaliditate in baza OuG nr.1 2011 emisa pe 15 11 2011( asta fiind si de fapt prima Decizie dupa ce la 55 de ani, pe 15 10 2010, treceam din pensionar boala gr 2 inv. iar in pensionar boala ca ma avantaja situatia pecunial ); 2.Decizia din 13 11 2014 privind recalculrea pentru limita de varsta, in care cuantumul a fost mai mic ca cel de boala, dar nu asta conteaza. Ambele nu stipuleaza stagiul POTENTIAL, nu exista cuvantul, doar reducere varsta standard sau spor aferent conditiilor de munca, in ambele decizii fiind diferite, una cu 2 ani, alta cu 2 ani si peste 6 luni. E posibil sa nu se fi calculat anii potentiali, ca asa rezulta de aici nescriind nimic. M-am gandit ca in ianuarie cand trimit resturile de pe la Pitesti plus cerere de recalculare, sa le atrag atentia despre acest aspect de (re)calculare a stagiului potential fiind ani indelungati in boala, si ca la cate au ei pe cap e posibil sa nu se fi calculat corect, aici nu scrie nimic referitor la vre-un avantaj din partea statului, adaugari de stagii potentiale, ca mi-am pierdut incapacitaea de munca, desi gen. Oprea si-a rupt trei coaste cu pumnul in piept declarand ca statul recunoaste anii pierduti de catre invalizi si se face o reparatie! Ce reparatii se fac fata de cei cu inv. daca nu se stipuleaza un avantaj? Deci e posibil ca stagiul potential sa fie considerat si recalculat pe noua lege, zic eu! Multumesc!

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
In ultima decizie, cea pentru limita de vârsta, citeste anii de vechime din parte introductiva si vei constata ca in vechimea totala intra si anii in care ai primit pensie de invaliditate, ca perioada necontributiva, asimilata stagiului de cotizare, art. 49 alin.(1) lit.a) din Legea 263/2010 .
De fapt, numarul anilor potentiali acordati la stabilirea pensiei de invaliditate coincide cu numarul anilor in care ai primit pensie de invaliditate.
Pentru respectivii ani punctajul lunar ti l-au calculat impartind pensia de invaliditate la salariul mediu pe economie.
Eu cred ca ai vechimea totala calculata corect.

emillian123 spunea...

D-le HUHUREZ: tocmai ati confirmat ce-am spus mai sus-si anume ca statul trage de timp, formuland deliberat textul asa cum am spus mai sus si introducand termenul respectiv de "asteptare"; atitudinea statului imi pare irationala-daca nu chiar de rea -credinta, POLITICA-cu scopul straveziu de a vedea ce "iese" la alegerile locale....; in acest sens -vedeti ce legi , ordonante(si..hotarari..)s-au abrogat...,de ex. NU vad de ce NU s-a abrogat legea 119/2010 in totalitate...; pot presupune ca vor urma - candva-..alte recalculari- pe alte criterii...?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aveti dreptate, D.le Huhurez! M-am convins, si am gasit scris negru pe alb in Decizia de invaliditate, pe OuG 1/2011 chiar in final, ,,Nr. total de puncte acordate pentru stagiul potential ( numai pentru pensia de inv.) =5.40000!" Ati reusit sa ma lamuriti perfect si va multumesc! Stiati ce stiati...IAR EU CASCAT! Mai am un hop cu brodirea celor 6 luni din cinci ani si sunt edificat! Cu scuzele de rigoare, dar din rahat nu pot face bici! Asta e, si ma resemnez spunand, ca Emilian: ,, Pot presupune ca vor urma, candva, alte recalculari pe alte criterii?''...

Huhu Rezea spunea...

@corneliu
Trebuie sa fie si in Decizia pentru limita de vârsta - vechime stagii asimilate. De fapt, pe dvs va intereseaza câti ani aveti in total, vechime cumulata.

Ca sa broditi bine cele sase luni trebuie sa va orientati la acelea in care ati avut cei mai mari coeficienti de ierarhizare pentru functia de grad, nu cele mai mari venituri.
Coeficienti mari sa aveti... ca se actualizeaza cu valoarea de referinta sectoriala la zi.

Sanatos sa fiti ca sa prindeti cât mai multe recalculari! Eu am prins pana acum vreo 3 legi de recalculare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, onorabil domnule Huhurez, si la ma mare la pensie! Sunteti, oricum, un veteran si aveti o mare experienta militara, legislativa si de viatza! M-ati invatat bine si cu veniturile ca ne pot insela veniturile lunare, asa cum le am eu desfasurate ca pe insectar, dar problema e ca nu sunt desfasurate veniturile pe grade si functii si sunt doar in Decizia de baza, prima, de boala, si suna asa: PERIOADA: de la: zi, luna, an; SALARIUL (armata, elev sc. milit, militar); SPORURI INCLUSE IN SALARIU (am zero de sus in jos); SPOR VECHIME (idem zero); SPOR VECHIME (idem zero pe linie); ALTE SPORURI (zero pe linie) TOTAL LUNAR ( aici se repeta salariul lunar); CONDITII MUNCA ( normale, deosebite). M-am mai crucit, m-am ginit-nema grad,functie sau ceva sa ma faca sa aleg. Din cand in cand am cate un salariu baban, brusc si izolat, asa mai rasarit, apoi lenes se desfasoara celelalte venituri constante, dar crescand catre a trei-a cizma si iesire din sistem! Am pus si ochelarii sa nu ma fac de ras cu pierderea din vedere...Ce-i adevarat ca in ultimii 2 ani il am mai mare pana la iesire. In decizia ultima, ca de fapt nici nu-i valabila, intrucat spune ca toate punctajele si pensia se pastreaza din cea avantajoasa, cea de boala, asta fiind ctastrofala in detrimentul meu, are niste punctaje generale si fasciste pentru mine si pensia calculata cu 200 lei mai putin, in care m-au sfatuit sa sed bland si s-o aleg pe cea mai avantajoasa, cu punctaje cu tot, de boala! Ca atare, zicala cu ghitzalul la poarta noua mi se potriveste si daca vad ca e nashpa, cu intelegerea, o iau carel poteca la Bacau, la Comisariat, sa primesc lumina de la Ierusalim, ca s-ar parea ca sunt acolo niste oameni foarte de treaba si saritori pentru intunecati ca mine. Oricum, va multumesc foarte mult si sincer va zic ca nu le am desfasurate pe grad si functie sa ma dumiresc! Toate cele minunate si bune, onorabil domnule Huhurez!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca-i vorba de de punctaj anual, cel mai mare il am in 1987, si tot atunci am intr-o singura luna, brusc aproape dublu! De acest punctaj anual cred ca e vorba la calcul...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am tinut cont ce mi-ati spus referitor la importanta coeficientilor, nu neaparat a soldelor. M-am uitat la punctajele anuale si am comparat si cu soldele primite, observand ca acestea sunt mari acolo unde si soldele sunt mari, dar nu neaparat intotdeauna, si am ales decembrie 1987, apoi ianuarie-mai 1988, in total 6 luni. Am facut si calcule cu coeficientii adunati in lunile inainte de decembbrie, dar le-am ales pe cele care imi dadeau suma cea mai mare, decembrie avand un maximum ,,istoric,'' apoi februarie pe locul doi, dupa care din martie pana in mai fiind mari, dar mai mici ca in dec. si feb. . Din decembrie inapoi fiind punctaje liniare, in general, iesindu-mi la calcule mai putin. La ce am ales le pun deoparte si oi gasi eu pe cineva care sa ma lamureasca definitiv, prin confirmare, daca am ales bine, dar la anii putini ce-i am, vorba Dv, am brodit-o!. Inca o data s-a dovedit ca reteaua Google, un grup inimos care socializeaza aici, constructiv si in beneficiul tuturor pentru edificare, si un coordonator inspirat si binevoitor ca Dv. pot sa ajute pe cei izolati ca mine de restul lumii si fara nici un sprijin moral si informatic. Mai sunt cateva luni, inca n-am primit de la Pitesti confirmarea grupei intai pentru 2 ani in mina, se lucreaza inca la metodologie si e vacanta parlamentara cat si la toate nivelurile. Sper sa ma linistesc cu sperantele si ca voi beneficia de o raza de lumina! Multi ma vor blama ca nu ma pricep la cifre, dar eu sunt un om de litere, in general, apoi la catastrofa mea de vechime va rog sa ma credeti ca am citit deciziile ca si cum as fi rasfoit o condamnare primita in plic, cu sila si dezgust...Ce bine ca mi-ati spus de coeficienti! Va multumesc, inca o data, domnule Huhurez!

emillian123 spunea...

Mare ATENTIE la veniturile din "... 6 luni"alese pt.calculul mediei lor -in raport cu punctajul-avut in perioadele alese= acest punctaj -aparent mare -poate fi INSELATORr-daca aveti in vedere SALARIUL MEDIU BRUT PE ECONOMIE LA CARE AU FOST RAPORTATE VENITURILE LUNARE RESPECTIVE...;eu cred ca-in afara situatiilor speciale -cand soldele au fost mari datorita diferitelor sporuri exceptionale=lucru in subteran,scafandrii,aviatori delabrari de munitii si altele asemenea....multi pensionari vor alege ultimele 6 luni de activitate...Si mai trebuie avut in vedere faptul ca au fost si anii inflationisti de dupa 1990-in care e destul de greu de apreciat "cursul de schimb leu vechi -leu nou".....Si mai cred -ca -de regula-soldele din ultimii ani/luni de activitate raportate la soldele activilor-sunt cele mai favorabile....

Unknown spunea...

Buna ziua. Ma numesc Nicolae Ionescu si doresc sa va deranjez cu o intrebare. Anul viitor implinesc 47 de ani (nascut in mai 1969) si voi avea 29 de ani vechime totala in munca (angajat in august 1987). Sunt angajat militar din iulie 2003. Am lucrat 10 ani si 6 luni in domeniul operativ. Adaugand la vechimea actuala si stagiul militar (1 an si 4 luni), cand pot iesi la pensie, chiar si anticipata partiala? Ce "conditii" practice imi trebuiesc din partea unitatii militare pentru a beneficia chiar si de o pensie militara anticipata partial? Sau pot beneficia de ea (pensie militara anticipata partial) fara vreo conditie (facilitate) speciala?
Avand in vedere anii de munca operativa (10 ani si 6 luni), vechimea totala (29 ani) si un venit brut de 2300 lei, cu ce pensie as putea iesi conform noii legi ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016?
Cu respect, Nicolae Ionescu.

avianyc spunea...

@ N. Ionescu
Asteapta sa împlinesti vîrsta standard de pensionare minus anii scazuti pentru grupa de munca apoi sa te gîndesti la pensie.

Unknown spunea...

Sunt pensionar militar. Iesit cu Legea 263 la pensie in anul 2011. Fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, ca pensionar apartinand Sistemului public de pensie primesc prin Decizie definitiva a Casei Sectoriale de pensii o indemnizatie conform Legii nr. 8 din 2006. Odata cu trecerea fara voia mea la un alt sistem de pensii, cel Militar de stat, ce se intampla cu Decizia definitiva de acordare a indemnizatiei la Legea 8, ca nu mai sunt pensionar al sistemului Public. Cum va ramane cu dreptul castigat? Dar daca eu nu doresc recalcularea si trecerea in alt sistem si niciodata nu voi depune cerere de recalculare? ce prevede legea daca nu voi depune nicio cerere?

Huhu Rezea spunea...

@Mocanu.
Nu mai beneficiati de indemnizatia de scriitor din momentul in care nu mai sunteti pensionar in sistemul public.
In 2006, când a fost adoptata acea lege, existau pensii speciale de toate felurile. S-a prersupus ca scriitorii beneficiari ai unor pensii speciale sau militare au venituri suficient de mari pentru a nu li se mai acorda si indemnizatia de scriitor.
Potrivit articolului 109 deveniti pensionar militar din oficiu.
Articolul 60 solicita cerere doar pentru prima actualizare a pensiei militare. Daca acea cerere nu se depune in 6 luni dupa majorarea soldelor activilor, actualizarea se face din oficiu.
Numai militarii care isi deschid dreptul de pensie in baza noi legi pot opta pentru pensie in sistemul public.

Unknown spunea...

VĂ MULŢUMESC FOARTE MULT!
Daca sunteti bun , as dori sa stiu care din urmatoarele argumente ar putea face parte din plangerea pe care o voi depune la instanta, dupa ce voi primi Decizia de anulare a indemnizatiei de la Casa sectoriala?
1. Existenta unui drept deja castigat (decizia definitiva de acordare a indemnizatiei emisă de Casa sectorială de pensii, care stipulează că la data acordării acesteia îndeplineam condiţiile cerute de lege.);Legea 8 prevede expres cele trei cazuri de suspendare sau anulare a acordarii indemnizatiei. Acesta nu face parte.
2. Pensiile militare sunt tot pensii publice Citez din Decizia civilă nr 631 din 25 iunie 2009 a Curtii de Apel Bacau, contencios administrativ si fiscal: "Reclamantul este membru al Uniunii Scriitorilor şi are calitatea de pensionar conform Legii speciale. Prin Decizia nr.....a Casei de pensii sectoriale s-a respins cererea de acordare a indemnizatiei lunare prevazute de Legea nr 8/2006 motivat de faptul că acesta nu este beneficiar al sistemului public de pensii. Conform art. 1 din legea nr 8/2006, indemnizatia se acorda pensionarilor din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatori. Chestiunea de drept dedusă judecăţii este aceea dacă reclmantul este beneficiarul unui sistem public de pensii. Legea 8/2006 foloseste doar sintagma mentionată nefăcând trimitere la vreo anume lege.Rezultă că atât norma generală cât şi norma specială se referă la pensii de stat, deci într-un sistem public, cu deosebirea că norma specială derogă sub anumite aspecte de la norma generală, însă nu cu privire la sursa de finanţare care este publică spre deosebire de un sistem de pensii privat care are un caracter consensual în vederea căruia se crează un fond privat. Prin urmare, reclamantul este beneficiar al unui sistem public de pensii, chiar dacă este reglementat printr-o lege specială. Cum legea nu dispune între norma generală şi cea specială nici instanţa nu poate distinge deoarece ar adăuga la lege. Se admite cererea, dispunând lămurirea dispozitivului sentintei, in sensul obligarii pârâtei ca, incepand cu data de ....să stabilească drepturile reclamantului conf. dispozitiilor art. 1 alin 2 coroborat cu art. 9 din Legea 8/2006, urmand a fi puse in plata cu luna iulie.... Decizie irevocabila)

Unknown spunea...

VĂ MULŢUMESC FOARTE MULT!
Daca sunteti bun , as dori sa stiu care din urmatoarele argumente ar putea face parte din plangerea pe care o voi depune la instanta, dupa ce voi primi Decizia de anulare a indemnizatiei de la Casa sectoriala?
1. Existenta unui drept deja castigat (decizia definitiva de acordare a indemnizatiei emisă de Casa sectorială de pensii, care stipulează că la data acordării acesteia îndeplineam condiţiile cerute de lege.);Legea 8 prevede expres cele trei cazuri de suspendare sau anulare a acordarii indemnizatiei. Acesta nu face parte.
2. Pensiile militare sunt tot pensii publice Citez din Decizia civilă nr 631 din 25 iunie 2009 a Curtii de Apel Bacau, contencios administrativ si fiscal: "Reclamantul este membru al Uniunii Scriitorilor şi are calitatea de pensionar conform Legii speciale. Prin Decizia nr.....a Casei de pensii sectoriale s-a respins cererea de acordare a indemnizatiei lunare prevazute de Legea nr 8/2006 motivat de faptul că acesta nu este beneficiar al sistemului public de pensii. Conform art. 1 din legea nr 8/2006, indemnizatia se acorda pensionarilor din sistemul public de pensii care sunt membri ai uniunilor de creatori. Chestiunea de drept dedusă judecăţii este aceea dacă reclmantul este beneficiarul unui sistem public de pensii. Legea 8/2006 foloseste doar sintagma mentionată nefăcând trimitere la vreo anume lege.Rezultă că atât norma generală cât şi norma specială se referă la pensii de stat, deci într-un sistem public, cu deosebirea că norma specială derogă sub anumite aspecte de la norma generală, însă nu cu privire la sursa de finanţare care este publică spre deosebire de un sistem de pensii privat care are un caracter consensual în vederea căruia se crează un fond privat. Prin urmare, reclamantul este beneficiar al unui sistem public de pensii, chiar dacă este reglementat printr-o lege specială. Cum legea nu dispune între norma generală şi cea specială nici instanţa nu poate distinge deoarece ar adăuga la lege. Se admite cererea, dispunând lămurirea dispozitivului sentintei, in sensul obligarii pârâtei ca, incepand cu data de ....să stabilească drepturile reclamantului conf. dispozitiilor art. 1 alin 2 coroborat cu art. 9 din Legea 8/2006, urmand a fi puse in plata cu luna iulie.... Decizie irevocabila)
De mentionat ca legea 263 pe langa sintagma de sistem public, mai are ceva care o individualizează de celelalte pensii publice Sistem UNITAR de pensii publice, sintagma UNITAR negasindu+se in Legea 8..

karadeniz spunea...

Legea 223 nu anulează prevederile legii 263 pentru militari. Prevederea din legea pensiilor militare de stat, art.122, prin care doar celor cărora li se deschid drepturile de pensie pe noua lege și doar timp de 3 ani pot opta pentru pentru una din cele două legi poate fi atacată în justiție datorită discriminării pe care o crează.

avianyc spunea...

De unde discriminare atita timp cît legea spune ca la recalculare poti sa obtezi pentru cuantumul cel mai avantajos.Atunci de ce sa nu i se dea posibilitatea si celui care isi va deschide dreptul de pensie ca in decurs de trei ani sa aleaga.
Mereu gasiti cîte o gogorița pe care o rastalmaciti. ce-i rau in asta si unde discriminarea si fata de cine.

CEZAR spunea...

Piloate...in Canada ..soarele bate in cap mai tare ca in Romania !
Vivat ,,Maidanezii"......

Huhu Rezea spunea...

@Mocanu
Dati un exemplu care ilustreaza din plin neprofesionalismul sau necinstea unor judecatori.
Daca legiuitorul dorea sa dea o asemenea interpretare labartata a legii nr.8/2006 folosea sintagma „ scriitori care au calitatea de pensionar”
In anul 2006 era o singura lege care reglementa sistemul public de pensii, Legea 19/2000, si nu mai era necesar citarea ei in textul art. 1 din Legea nr.8. Instanta din Bacau chiar a adaugat la lege cand, abuziv, a interpretat ca si pensiile militare faceau parte din sistemul public de pensii, sistem care se baza inca de atunci pe principiul contributivitatii.
Legea 119/2010, care a desfiintat pensiile speciale, a infirmat interpretarea gresita data de instanta din Bacau. Casa Sectoriala s-a aparat prost in acest proces.

Domnule Gheorghita, s-a discutat atât de mult in spatiul virtual, in ultimii doi ani, despre noua lege. De ce ati tacut si nu ati facut demersuri ca initiatorii sa includa in noua lege si referiri la indemnizatia de scriitor?
Cu riscul de a va supara, opiniez ca ca Legea 8/2006 nu se aplica pensionarilor militari si niciuneia din noile categorii de pensionari speciali.
@karadeniz
In justitie se atatca incalcarea sau nerealizarea unui drept. In cadrul procesului se ridica exceptia de neconstitutionalitate referitoare la caracterul discriminatoriu al dispozitiei legale, in speta, art. 122, exceptie pe care o judeca CCR, la sesizarea instantei careia i s-a adresat plângerea.
Ar fi o solutie si pentru domnul scriitor Mocanu.

karadeniz spunea...

@avianyc
Discriminarea e dată de faptul că doar cei care se vor pensiona timp de 3 ani după apariția legii pot să opteze pentru sistemul public de pensii ori pentru sistemul de pensii militare de stat. Cei care se vor pensiona după trei ani și o zi nu vor mai avea acest drept și nici cei ieșiti la pensie anterior prezentei legi. Aceștia vor fi recalculați iar dacă pensia recalculată este mai mică decât cea anterioară vor beneficia de cuantumul mai avantajos până când pensia recalculată va depăși, prin actualizări și indexari acest cuantum.

tigri2 spunea...

Pe R-26500 s-a cam "inchis mustaria" si au emigrat aici, batraneii astia , cu Mos in frunte sunt frustrati rau.

avianyc spunea...

@karadeniz
Nu tii cont de faptul principiul conform caruia legea actioneaza in viitor cu unele exceptii. Discriminarea s-a eliminat prin faptul ca nu s-a mai intimplat ceeace s-a intipmlat anterior promulgarii acestei legi mai ales prin acea facatura L241.
În consecinta după cei trei ani de gratie viitorii pensionari se vor supune doar prevederilor acestei legi fara a mai avea tangenta cu L 263. Ceeace este normal. Discriminare ar fi fost daca legiuitorul nu oferea posibilitatea recalcularii pensiilor pentru cei pensionati inainte de 2011 in virtutea principiului nerotroactivitatii legii. Asa ca lucrurile sunt bine gindite si asezate in asa fel ca sa nu afecteze pe nimeni. Se stie bine ca anumite guri inalte ar fi spus ca legea-i pentru activi si nu pentru ceilalti calculati pe vreo trei legi distincte. S-a facut cea mai buna aducere la numitor comun a pensionarilor care după părerea mea ar trebui sa excluda comentarii potrivnice impotriva celor care au promovat si amendat legea.

karadeniz spunea...

@ Avianyc
Treaba cu acționatul în viitor nu e o axioma de drept universală și bătută în cuie. Cutuma de drept spune că acționează doar în viitor dacă prin lege nu se dispune altfel. În această lege sunt cuprinși, cei mai mulți cei din trecut, deci legea îi cuprinde și pe ei doar că drepturile pe noua lege pe primesc de la intrarea ei în vigoare adică în viitor. Citește principiile de la art. 2 și sigur te lămurești că toți cei cuprinși în această lege trebuie cântăriți cu același cântar.
După ce legea va fi pusă în aplicare sunt ferm convins că vor fi multe procese. Cu experiența căpătată de avocați după recalcularea/revizuirea pe legea 119 vor fi multe procese spectaculoase și multe modificări ulterioare la această lege.
Uite un exemplu de discutat. Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Pentru cei pensionați pe legea 263, recalcularea, care are ca termen maxim 12 luni de la intrarea în vigoare a legii,deci teoretic pot fi recalculate și în prima zi din ianuarie. Drepturile de pensie dobândite după recalculare nu se plătesc din data recalculării efective ci conform art. 110 al.4 se cuvin abia ”începând cu luna următoare intrării legii în vigoare” ( deci aceștia sunt săriți o lună de către noua lege) iar plata efectivă se face ”începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. 2” ( adică 12 luni ). Deci chiar dacă unui pensionar din MApN pe legea 263 i se recalculează pensia pe 1 ianuarie și primește decizia de pensie, banii efectivi pentru noua pensie ( să presupunem mai mare ca pe legea 263) îi primește abia în ianuarie 2017 dar nu plătiți retroactiv din ianuarie 2016 ci din februarie. Deci toți cei pensionați pe legea 263 și care vor fi recalculați pe noua lege vor pierde o luna de pensie comparative cu cei care se vor pensiona direct pe această lege.

avianyc spunea...

@ Karadeniz
Asta se va stabili doar după aparitia ordinului comun cu normele de aplicare in care un element esential va fi constituit de precizarile privind componenta venitului brut luat in baza de calcul a pensiei.Legea spune ca recalcularea se termina in 12/24 luni si nicidecum ca platile se fac retroactiv doar după 12/24 luni. pe masura ce se vor recalcula se vor emite si distribui deciziile de pensie in termen de 12/24 luni.

Unknown spunea...

Cred că se interpretează gresit art 122 din noua lege. El se refera la alegerea modalităţii de calcul după legea noua sau dupa Legea 263 si nu inseamna ca titularul poate opta sa fie pensionar al legii noi sau al legii 263. Se refera la alegerea doar a modalitatii de calcul atat si nimic mai mult.
Eu spre exemplu as opta pentru ramanerea in Sistemul public de pensii si nu doresc trecerea me ain Sistemul militar de pensii. Dar legea noua nu-mi permite asa ceva. Ea ma trece din oficiu in noul Sistem- Iar prin trecerea in noul Sistem militar de pensii pierd dreptul la indemnizatia Legea 8 care era mai consistenta decat marirea preconiyata de trecerea la pensia militara.

Huhu Rezea spunea...

@Mocanu
Maestre, haideti sa nu umblam cu sofisme!
Art.122 da posibilitatea militarilor in activitate care se pensioneaza de la 01 01 2016 pâna la 31 12 2018 sa opteze intre sistemul public de pensii si sistemul pensiilor militare. Daca optezi pentru sistemul public nu te mai poti numi pensionar militar.

karadeniz spunea...

@avianyc
Ordinul comun nu poate spune altceva decât legea căci ar însemna să o modifice. Ce am spus despre plata pensiilor referitor la cei de la art. 110 este copiat din lege. Acolo nu este loc de întors prin nici un ordin.
Ce e neclar în ”Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi”. Crezi că normele îți vor da pensia in cuantumul recalculat și pe ianuarie dacă legea spune februarie ?
Dar dacă nu vreți să citiți legea și faceți fel de fel de supoziții bazate pe radioșanț e posibil ca așteptările de la viitorul ordin să nu concorde cu realitatea.

tigri2 spunea...

Cred ca au gresit punand cuvantul "urmatoare".In 2011 plata s-a facut incepand cu 01.01.2011.Probabil se vor face unele corecturi pe parcurs, deoarece toate problemele ridicate sunt centralizate si analizate.

tigri2 spunea...

Problema se pune in felul urmator, daca sesizam vreo inadvertenta sau vreo greseala , trebuie sa stim cum s-o prezentam , nu trebuie sa fim agresivi ca nimeni nu ne vrea raul.D-l Oprea a spus , personal, ca doreste bine pentru toti pensionarii si se va bate pentru asta cu toate mijloacele . Daca sunt probleme sa le tratam cu calm nu plini de ura si de resentimente de natura politica sau de apartenenta la un partid sau altul.Este bine ca printre noi sunt oameni capabili sa distinga neregularitati in lege , precum Mos rahat< huhurez sau karadeniz dar asta nu inseamna ca trebuie sa aruncam cu bolovanul in geam , putem ciocani usor la usa si sa ne cerem drepturile.

avianyc spunea...

@karadeniz
Evident ca ordinul comun nu poate modifica legea dar el va clarifica multe aspecte considerate de unii neclare. Efectuarea platii cu o luna intirziere paguba-n ciuperci fata de cîte pierdere si nedreptati am suferit pe parcursul experimentelor facute pe pielea noastra.
De abia in momentul aparitiei ordinului putem spune ca beneficiem de lege,pîna atunci fiecare presupune .
Nefacînd obiectul art 110 probabil ne vom raporta art 109,”(2) Prima actualizare prevazuta la Art. 60 alin. (1) lit. a) se realizeaza în termen de maximum 24 de luni de la data primei majorari a soldelor de grad/salariilor gradului profesional si/sau soldelor de functie/salariilor de functie ale militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special si se aplica începand cu luna majorarii acestor drepturi”
Sa vedem ce clarificari va aduce ordinul comun pe tema coroborarii art 28,29,(30) ,60,109 recalculare-actualizare.

Unknown spunea...

Domnule, Gheorghita Mocanu si eu sunt in aceiasi situatie, oare ce trebuie facut? Cum v-om proceda?


Unknown spunea...

Se pare, domnule Corduneanu, că nu prea avem nimic de făcut. În mod intenţionat s-a făcut asta! Se interpreteaza ca noi chipurile am avea pensii destul de mari . Nu conteaa ca in sistemul militar sunt si maturatori si generali. Nu mai conteaa ca si dincolo in sistemul public sunt pensionari medici profesori etc etc membri ai uniunilor de creatie care au pensii mai mari ca unii dintre noi. Ei vor ăprimi indemniatia, noi nu.
Am analiat problema. Nu avem nicio sansa daca nu se va modifica ori legea 8 din 2006, ori legea pensiilor militare. Asa cum sunt acum nu mai avem dreptul. Chiar daca avem decizii definitive de acordare. Vor fi anulate. Va trebui sa mergem in instante sa ne punem avocati. Dar mai intai sa vedem in mana Deciziile de anulare eliberate de Casele sectoriale in baa carora ne va sista dreptul la indemniatie.
Mai este o cale de a se ajunge la atacarea legii pensiilor pe articolul 122 asa cum se spunea aici ,ai sus
In justitie se atatca incalcarea sau nerealizarea unui drept. In cadrul procesului se ridica exceptia de neconstitutionalitate referitoare la caracterul discriminatoriu al dispozitiei legale, in speta, art. 122, exceptie pe care o judeca CCR, la sesizarea instantei careia i s-a adresat plângerea.
Noi cativa din tara am depus cerere in acest sens la Avocatul Poporului care poate sesia Curtea Constitutionala cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.
Daca ne permite si noua celor care suntem deja pensionari pe legea 263 sa alegem sistemul, atunci problema va fi rezolvata.

Huhu Rezea spunea...


Pensia de invaliditate se poate transforma numai in pensie pentru limita de vârsta, conform vârstelor standard din Anexa la lege.
Pensia anticipata si anticipata partial se acorda numai cadrelor in activitate, daca indeplinesc conditiile din art. 17 si 18.
La implinirea vârstei standard, eventual redusa potrivit art. 21, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de vârsta, la vechimea cumulata adaugându-se si stagiul potential, pentru intregirea stagiului de 25 ani, in procentele prevazute in art.39.
Art. 43 se refera la situatiile in care nu se mai impun reviziile medicale, lit. c) privindu-i pe cei care la data trecerii in rezerva au optat pentru pensie anticipata si anticipata partial in loc de pensie de invaliditate

Huhu Rezea spunea...

@Stelio
Art.43 lit. c) se refera la cei care au decizie medicala de apt limitat sau inapt si indeplineau conditiile la data trecerii in rezerva pentru pensie anticipata sau anticipata partial. Au optat pentru pensii anticipate. Aceasta optiune se poate face doar la data trecerii in rezerva cu deschiderea dreptului de/la pensie. Acestia nu mai sunt revizuibili medical.
Cititi si art. 45 alin(1).

Unknown spunea...

• Va salut.
• Conf art. 3 lit. e) VECHIMEA IN SERVICIU costituie perioada in care o pers s-a aflat IN UNA din sit: 1.=cadru militar 2.=elev, std, mac, soldat 3. etc….
• Conf art. 23., VECHIMEA IN SERVICIU care se ia in considerare….este perioada in care o pers s-a aflat IN UNA SAU MAI MULTE din sit prevazute la art. 3 lit e).
• 1. Nelamurirea mea este: pana la urma, pentru pensia anticipate partiala-art. 18, VECHIMEA IN SERVICIU se calculeaza ADUNAND scoala militara cu vechimea de cadru SAU se ia in considerare numai vechimea de cadru militar?
• 2. dar vechimea IN MUNCA ce reprezinta?
Va multumesc anticipat.

Unknown spunea...

Salut, am o întrebare am făcut liceu militar, școala militară promoția 1987 și doresc sa fac raportul pentru a ieși la pensie. Am înțeles că la M.Ap.N. se poate ieși cu art.85 (1) lit a din L 80/1995, la mine la serviciu nu se acceptă decât ”demisia„ sau ”pe motive bine întemeiate”. De ce la M.Ap.N se poate cu a și la serviciul meu adică la ”Să rămânem infrățiți” nu se poate ? Mă puteți sfătui să le dau peste nas celor de la cadre. După mine merge litera a coroborat cu art. 21 (1) litera b. Multumesc. Eventual și un model de raport

Unknown spunea...

Sunt născut în noiembrie 1965 și până acum am cel puțin 20 ani ca operativ

Huhu Rezea spunea...

@Achim
Nu poti invoca Articolul 85 din Legea 80/1995 pentru a iesi la pensie. Acolo sunt enumerate situatiile in care militarii sunt trecuti in rezerva.
Problema se pune altfel.
Trebuie sa indeplinesti conditiile din articolele 16, 17, 18,raportate si la art.21, din prezenta lege, pentru a obtine una din variantele pensiei militare de serviciu, si trecerea in rezerva se face din oficiu.
Daca esti nascut in 1965 varsta standard de pensionare este de 58 ani.
Daca ai 25 de ani vechime efctiva,din care 15 ani ca militar, te poti pensiona la varsta standard redusa( cu 10 ani in cazul d-tale), adica la 48 ani, conform art. 21 din Legea 223, modificata.
Te poti pensiona si in conditiile art. 16 si 17 daca ai o clasare de inapt sau apt limitat.
Nu trebuie sa faci altceva decât raport de pensionare, daca indeplinesti conditiile de mai sus.

mihaita spunea...

Ma numesc Mihaita , va deranjez cu o intrebare : anul acesta implinesc 50 de ani (n 30.08.1967) am fost militar angajat din decembrie 1990 pina in august 2007 cand am facut 40 de ani ( cand MApN ne-a intrerupt contractele , trecut in rezerva) . Am fost incadrat cdt.grupa paza si am executat servicii de cdt.garda si caporal de schimb . Sunt angajat din anul 1985 avand o vechime totala in munca de 29 de ani . Conform legii 223/2015 ma incadrez la pensie anticipata sau partial anticipata ? Astept un raspuns . Multumesc anticipat .

Huhu Rezea spunea...

@mihăiță
Din păcate, nu puteți beneficia de pensie militară anticipată sau anticipată parțială, pentru că acestea se acordă doar militarilor care încă sunt în activitate. Vedeți articolele 17 și 18. Dvs. sunteți deja rezervist.
Abia în anul 2026, potrivit Anexei la L 223/2015, funcție de data nașterii, puteți beneficia de pensie militară pentru vechimea în serviciu ca militar, în baza art. 19 al Legii 223/2015.

Unknown spunea...

Rog răspuns,pensia de invaliditate gr.2 intra ca vechime in serviciu la împlinirea vârstei de pensionare

Huhu Rezea spunea...

@Unknown
Da, dar numai în cazurile în care la împlinirea vârstei standard de pensionare îndeplinesc și condițiile din art. 16 kit.b) din Legea 223. Altfel, rămâne în plată pensia de invaliditate.

Leon spunea...

Ce dialoguri civilizate se purtau acum 4-5 ani intre militari..!
De ce oare acum suntem plini de ura, de invidie, de egoism si nu mai avem rabdare sa ascultam civilizat punctul de vedere al celuilat ?