Un produs Blogger.

luni, noiembrie 21, 2022

Pensii militare exceptate de la reformă -> misiune imposibilă

211 comments

"Se întâmplă acum" cu Tudor Barbu / ediție 21 noiembrie 2022- TVR 3

Nu am ascultat intervențiile anterioare prezentării documentului de mai jos.

Când voi găsi înregistrarea emisiunii o voi posta aici: Iat-o!



Emisiunea excepțională la TVR 3 realizată de Tudor Barbu a pus în fața telespectatorilor și a intervenienților textul acestui Curs de Guvernare:

Deosebite au fost 2 intervenții: un aviator militar cu pensie de 4 000 lei, după 27 ani de vechime în serviciu, și un adjutant de la Tg. Jiu, probabil cititor al acestui blog, care a subliniat că militarii au plătit contribuții la bugetul de stat și că  niciun salariat din România nu a plătit contribuție individuală pentru pensie înainte de anul 2001, mai precis luna aprilie 2001, când a intrat în vigoare Legea 19/2000. Spre uimirea mea, Tudor Barbu știa această informație pe care propaganda împotriva pensiilor militare nu o difuzează.  

UPDATE

O rectificare la cele afirmate de domnul general Bălăceanu... cum că în anul 2011 cca 65% din pensiile militare au fost micșorate prin celebra trecere a lor pe calculul contributiv,  în puncte de pensie. Pe blog există calcule serioase(vezi aici, https://www.huhurez.com/2021/09/prin-trecerea-pe-principiul.html) din care rezultă că după aplicarea Legii nr. 119/2010, la MApN,  din totalul de 76 706 pensii în plată la data de 31 12 2010 un număr de 69 153 pensii au fost majorate, aveți și cu cât au crescut, și un număr de 7 553 pensii militare au pierdut la cuantum, aveți și cu cât au fost micșorate. Deci, numai 9,84% din pensiile militare plătite de CPS a MApN au fost micșorate.

In schimb, un document emanat de la MApN, pentru a justifica amendamentele la celebrul proiect de modificare a Legii nr. 223/2015, Plx-199/2020(blocat la CD de 2 ani, în așteptarea unui reaviz de la guvern), ne spune că la revenirea la sistemul pensiilor militare din anul 2016, cca 68% din pensiile în plată la 31 12 2015 au pierdut la cuantumul calculat potrivit L 223/2015, rămânând în plată cu cuantumul contributiv, mai avantajos(vezi aici https://www.huhurez.com/2022/07/68-dintre-pensionarii-militari.html)


 

De Victor Bratu

20 Noiembrie, 2022

Pensiile militare sunt considerate pensii speciale și trebuie să facă obiect al reformei sistemului de pensii. Proiectele de irigații nu vor fi finanțate prin PNRR și construcția de hidrocentrale în arii protejate nu va fi admisă în viitoarea componentă REPowerEU. Nu pot fi introduse în PNRR investiții noi, care să le înlocuiască pe cele negociate anterior cu Comisia Europeană.


Acestea sunt mesaje transmise de oficiali europeni ca reacție la seria de declarații făcute la București în ultima perioadă de membri ai guvernului sau de premierul Nicolae Ciucă legate de intenția de a renegocia PNRR.


România nu a trimis nicio notificare oficială prin care să ceară renegocierea PNRR

Până în acest moment, în ciuda seriei abundente de declarații pe această temă, România nu a trimis nicio notificare oficială la Bruxelles prin care să ceară renegocierea unor capitole din PNRR, afirmă surse europene pentru CursDeGuvernare.

Totuși, la București, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, vorbesc constant despre renegocierea reformei pensiilor în sensul renunțării la plafonul de 9,4% din PIB ca plafon maxim alocat bugetului de pensii.


(Citește și: ”Marcel Ciolacu dorește ”optimizarea” capitolului pensii din PNRR”)

În plus, în ciuda mesajelor venite de la Bruxelles, premierul Ciucă, el însuși pensionat din Armată, luptă ca pensiile militare să nu fie cuprinse în reforma pensiilor, care trebuie legiferată până la sfârșitul anului 2022.


Ministrul Transporturilor a evocat în urmă cu o săptămână, la Digi24, intenția de a scoate din PNRR proiectul liniei 4 de metrou și de a introduce o altă investiție, linia 6 de metrou, spre Otopeni.


Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat intenția autorităților române de a propuse spre finanțare, din componenta REPowerEU care urmează să fie atașată PNRR și să devină operațională din ianuarie 2023, finalizarea hidrocentralelor de pe OLT, Siret și Jiu.

Marcel Ciolacu a mai vorbit în repetate rânduri de nevoia de a introduce la finanțare prin PNRR o componentă de irigații. Ultimul semnal pe această temă a fost transmis pe 26 octombrie, când premierul Ciucă era în drum spre Bruxelles.


CursDeGuvernare a discutat cu oficiali europeni care cunosc în detaliu fiecare dintre dosarele evocate de oficiali români pentru a înțelege în ce măsură schimbările cerute vor fi acceptate de Bruxelles.

Schimbarea/eliminarea procentului de 9,4% – misiune imposibilă

Reforma sistemului de pensii are o importantă miză electorală.

Plafonul de 9,4% din PIB (aferent anului 2021) face parte din măsura privind Reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege 127/2019).

Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc precizează: „Un obiectiv al noii legislații va fi menținerea cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate schemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (adică până în 2070) la 9,4% din PIB, inclusiv constituirea unui mecanism de frânare în cazul depășirii plafonului de cheltuieli.”

Oficiali europeni afirmă că procentul nu poate fi crescut, eliminat sau înlocuit cu ”un alt mecanism de disciplină financiară”, așa cum declara premierul Ciucă la întoarcerea de la Bruxelles, luna trecută.

”Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României”, afirmă oficiali ai Comisiei Europene.

Pentru noua lege a pensiilor (Jalonul 214) termenul este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată.

Pensii militare exceptate de la reformă- a doua misiune imposibilă

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvar, și președintele PSD Marcel Ciolacu insistă în dorința de a excepta pensiile militare de la reforma generală a sistemului de pensii.

Chiar vineri, Nicolae Ciucă afirma: ”În raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate. Am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei”.

Discuția evocată de Nicolae Ciucă a avut loc, dar opinia oficialilor europeni e alta.

”O etapă specifică (reforma 215), care va avea loc până la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element cheie al PNRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, afirmă oficiali europeni.


211 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 211 din 211
Mihai spunea...

Nu stimabile mos martin !
Stii bine ca Olguta a abrogat actualizarea si majorarea cuantumului cu 50% din cresterea SMBE lăsând in vigoare doar majorarea cu rata anuala a inflatiei.
In acest context am spus ca daca Olguta lasa in vigoare atat majorarea cuantumului in plata cu rata anuala a inflatiei cat si majorarea cu 50% din cresterea SMBE in perioada 2011-2022 atunci azi cuantumul pensiilor era cu mult mai mare.
Considerand actualizarea pensiilor abrogata ,calculeaza dta ce cuantum in plata ai avea daca Olguta lasa intact art din L223 care prevedea majorarea cu rata inflatiei plus 50% din cresterea SMBE in perioada 2016- 2022 .
Si poate revenind pe traiectorie ne spui si rezultatul.

mosmartin16 spunea...

Am făcut o simulare, special pentru Avianyc ! Din ea rezultă că el are dreptate🤣... doar că individu' e tot cu capu-n nori, cum de altfel a fost și-n activitate !🤣 Și-i de înțeles faptul că, acolo sus...unde îi e încă "tărtăcuța"...aeru' e mai rarefiat și-i greu cu capacitatea de înțelegere și concentrare, chiar și după ce "a aterizat" pe pământ...și și-a adus cu el și "tărtăcuța" !🤣 Să fiu bine înțeles, tot respectul pentru profesia avută, dar una-i una și alta-i alta ! Deci, plecând de la o pensie militară netă din anul 2016 ( rezultată din cea brută, după reținerile reglementate atunci, respectiv CASS 5,5 % și impozitul de 16 % ; nu detaliez aici toate calculele ) și aplicând toate majorările care s-au dat civililor ( din perspectiva atât a inflației cât și a cresterii salariului mediu brut ) s-ar ajunge - în anul 2023 - la o pensie netă ( stabilită din cea brută cu cei 12,5 % anunțați recent și din care s-a reținut CASS și impozit ; nu intru în detalii de calcul ) mai mare cu....ATENȚIE...NETĂ.. 121 % !!! Da, ați citit bine....121 % pe net !!!!...iar calculele sunt făcute în baza datelor oficiale de la INS ! Avianyc, nici "unde a înțărcat mutu' iapa" și nici "Păcală în persoană" nu ar crede că guvernații ți-ar fi făcut ție pensia din "bozonar"...în 7 ani...nu dublă, ci și mai mult de atât ! Așa că... hai vino, printre noi pe pământ !🤣🤣🤣🤣🤣

Sorin spunea...

Enel pleacă pt ca nu mai poate face/ exporta profit ca dintr-o tara fără stăpân. A fortat/făcut lobby pt compensare. A doua zi după ce s-a anunțat legiferarea compensării, conform siteului comparatorul ANRE, au marit prețul la energie electrica și gaz cu cel puțin 100%. Și ENGIE și Electrica. Plus ca ai apărut peste noapte peste 30 de firme de furnizare. Ca doar plătește statul!

Mihai spunea...

Mos martin ,printre emocioane ca sa fii mai concret nu trebuia sa amesteci indexarile civilor cu L223 ( majorare anuala cu inflatia comunicata de INS plus 50% din cresterea SMBE)ale militarilor fiindca nu au respectat legea in privinta art 102 din L263.
Trebuia sa fi luat in calcul doar ce presupunem ca prevedea legea daca Olguta nu taia cresterea SMBE ,dupa cum urmeaza :
2016 - majorare cu inflatia anuala si 50 %din cresterea SMBE pe 2016
2017 - majorare cu rata anuala inflatiei pe 2016 plus 50 %din cresterea SMBE in 2017
S.a.m.d . pentru 2018 ,2019 ,2020 ,2021 ,2022.
Nu are ce cauta in calcul indexarea cu 12,5 % fiindca nu este inflatia legala comunicata de INS pentru 2021 care se folosea in 2022.
Apoi mai discutam cu emocioanele pe traiectorie.

mosmartin16 spunea...

Așadar, tot actualizarea e cea mai realistă și corectă prin prisma nedecuplării de activi ! Nu mai vorbesc de faptul că indexarea duce în final tot la inechități, iar asta pentru că...doi rezerviști care au fost "gemeni" în activitate prin prisma soldelor, vechimii, gradului, funcției, condițiilor de muncă, etc., etc., dar au trecut în rezervă în ani diferiți - din "vina" de a nu se fi născut odată - cu toate că ar trebui să aibă pensii egale...nu le au deloc ! Iar asta pentru că, cel născut mai devreme...ar trăi - în prezent - cu o pensie substanțial mai mare față de cel trecut azi în rezervă, urmare a indexărilor succesive aplicate pensiei primulu! Dacă în activitate se poate fără indexări, implicit și în rezervă s-ar putea...dar ...cu actualizări ale pensiilor !

adi t spunea...

Domnule Huhu, am mai avut aseara un comentariu de bun simt pe care din pacate l ati cenzurat de la publicare.....oare cenzurati orice opinie cu care nu sunteti de acord?Din opozitia ideilor iese adevarul, parerea mea!Si eu sunt pentru actualizarea pensiilor militare dar nu sunt convins ca aceasta reforma, rationalizare, in seamna cu adevarat actualizare ci mai curand taiere din toate partile, si de la mic si de la mare....sa nu fie cu suparare!Cu respect,

nr. 1 spunea...

Dle avyanic , desteptarea ! La ora actuala toate pensiile militare sunt calculate dupa L223/2015 insa la cuantumul in plata intr-adevar e o harababura de nedescris! Unii au cuantumul cf L241/2013, altii cf L263/2010 , altii posibil sa fi ramas cf L164/2001 , altii cf L223/2015 si o mai fi si alte situatii pe carte nu le stim ca de le-am sti le-am povesti! Din totalul de 81.964 pensionari militari la nivelul lunii aprile 2022, un nr de 77.467 au cuantumul brut pana la 10.000, apoi 4152 au intre 10001 si 20000lei, iar 345 au intre 20001 si 41000 lei. 137 sunt magistrati deci lozincareala mincinoasa ca pensiile de peste 10.000 lei apartin magistratilor nu tine! Din cauza pensiilor de peste 10.000(in special peste 13000-15000) toate pensiile militare au fost inghetate- gheata la mal iar cand au fost indexate s-a utilizat un coeficient minimal gen 1,3%........Nu vad nici o preocupare serioasa a rezervsitilor de a solicita ca pensiile militare sa fie calculate ca la magistrati-o componenta contributiva care sa fie indexata cf pct pensie la civili si o componenta care sa compenseze restrictiile ( restrangerea, limitarea unor drepturi, libertati)! Tot se preconizeaza ca va fi o noua Lege a pensiilor militare cu o noua formula de calcul in cadrul PNRR , astfel incat se fie eliminate inechitatile si nedreptatile actuale!

Mihai spunea...

Nr 1
Era doar o discutie tehnica cu d-nii Leon si mos martin in care demonstram ca daca se respecta L263 ( fara tangenta cu militarii) intre 2016-2022 atunci azi VPP pentru pensiile civile ar fi trebuit sa fie 2100-2200 lei nicidecum 1774 lei la cat l-au ridicat artificicial prin indexarea cu 12,5%.
Apoi am spus ca in mod ipotetic daca Olguta nu razmuta din L223 si majorarea cu 50% din cresterea SMBE ,atunci multe pensii militare mici ar fi crescut semnificativ.
In privinta pensiilor mari aveti dreptate . Este unul din motivele pentru care s-a dat OG 59 afectand pensiile mici si medii.

Inginerul spunea...

Mizeria politicienilor cu pistolul pus la tampla de catre statul paralel impotriva noastra o inteleg. Ce nu inteleg este pasivitatea pensionarilor militari. Acum vreo 10 ani, cand ne-a trecut pe contributivitate, am participat la proteste de era coloana vreun km, cu fanfara de pensionari in frunte, ne-am dus peste tot, am strigat si i-am trimis in toate "locurile" pe Oprea, Basescu, Boc etc. Acum un an am fost la un protest al politistilor + scmd. Ajuns acolo, m-am tot invartit ca nu-i vedeam pe ai mei. Am sunat liderul de filiala si a venit sa ma ia si cand m-a dus la grup, intr-un colt al multimii, nu-mi venea sa cred. Cu mine eram 7 (sapte) de la scmd. Lumea ce zice? Daca nu protestam inseamna ca suntem bine, chiar si cu pensiile neindexate de ani de zile, nu mai zic de inechitati. S-a gresit si la nivel de reprezentare sindicala, si in raport cu politicienii, si cu media, dar asta a fost doar cireasa de pe tort. E drept si ca acum doar o parte sunt nemultumiti, cei iesiti mai demult, dar destul de multi totusi.. Visam si asteptam cuminti noua lege a pensiilor speciale, insa doar ne vor "face" si pe partea cealalta cu ea.
Si vom sta mai departe tot asa cuminti, cum a zis Isus, sa intoarcem si obrazul celalalt.

Leon spunea...

@Avia, daca ai lasa o in pace pe Olguta si ai pune mana pe Lege, ai afla ca si Rata medie a inflatiei dar si 50% din smbe sunt cele comunicate de INS in a.c pentru valorile anului anterior ; deci practic pentru VPP anului urmator se folosesc valorile cu 2 ani in urma !
Tinand cont ca in anii 2015 si 2016 Inflatia a fost NEGATIVA, si in anul 2021, smbe a fost mai mic fata de 2020, am facut un calcul si am aflat ca Procentele sunt cam egale, adica , in perioada 2016-2022, VPP a crescut cu 82%, iar Inflatia + 50% din smbe este de 78% ( 19+59).
Hai, pune mana pe carte, ca nu urzica ( Virgil Iantu)

nr. 1 spunea...

Dle Inginer, raspunsul la intrebarea ce va framanta e relativ simplu. In 2010-2011 au fost loviti in special cei cu pensii fff mari( erau si pe atunci astfel de pensii). Revedeti tabelele cu pensiile militare inainte de aplicarea L119 si 263/2010 si va veti lamuri! Au fost multe cazuri in care pe L164/2001 (care o fi avut si ea amendamente) , unii si-au tras pensii de 8000-9000-10.000 -13.000 ......si asta pana in 2010! La recalcularea pe L119 respectiv 263/2010 , pensii de 9000-10000 au devenit 3000-3500 iar pensii de 13.000 au devenit si ele cam de 3 ori mai mici ! Ei bine, atunci totul a fost condus de cei cu pensii fff mari care au fost recalibrate prin L263/2010 -(cum se spune acum in cadrul PNRR) , cu prize si pile pe la televiziuni si sindicat ! Cei cu pensii mici si medii au iesit si ei( unii ) la demonstratii , deoarece au fost speriati ca de bombele cu hidrogen ca raman fara vile cu piscine si faimoase limuzine pe care oricum nu le aveau! Acum , situatia e total invers: de mai bine de 6 ani pensiile mici si medii stau inghetate (pensiile medii trebuie apreciate la salariul mediu brut pe economie din acest an nu la valori de 2500 -3000 lei) . Inghetate sunt desigur si pensiile de peste 9000-10.000 insa beneficiarii lor(chiar cei cu pensii de peste 7500 lei) sunt multumiti cu ele si tac chitic , speriati de o reforma care sa inlature inechitatile si nedreptatile ! Cei cu pensii mici, majoritate urmare a unor grade mici, functii mici, vechimi mici -incomplete , pensii de urmas samd mai primesc un ajutor, un voucher ......asa incat sunt relativ multumiti si ei . Cei mai urgisiti sunt cei intre 2500 si 7500 , cu precadere cei cu pensii intre 4000-7500-8000 care platesc si cass! Dar nici ei nu prea se obosesc sa iasa la mitinguri! Si intre noi fie vorba ce mitinguri au fost? Si ce s-a dorit la mitinguri? La sindicat un amestec bizar de cerinte din toate felurile , unele contradictorii , in rest nimic demn de luat in seama. ET ALORS?

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 211 din 211   Mai noi› Cele mai noi»