Un produs Blogger.

joi, septembrie 15, 2022

Discuții nefardate despre pensii cu Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene

100 comments
Jalonul privind pensiile speciale are termen scadent în luna decembrie ac.

Cătălin Nunu, jurnalist Digi24: Dispar pensiile speciale anul acesta? Mergeți cu varianta asta la Comisia Europeană? Renunțați la ele, rămân parțial, care este decizia în Coaliție, cel puțin acum, înainte cu 2, 3 luni de momentul jalonului? 
Marcel Boloș: În perioada următoare discuția aceasta o să aibă loc în Coaliție și se va lua o decizie în acest sens. Pentru acest jalon este inevitabil. Noi trebuie să punem pe masă jalonul în forma în care îl avem. Și avem mandat din partea Coaliției și a Guvernului pentru acest tip de jalon. 
Cătălin Nunu: Pe ce variantă ar trebui să mergem pentru ca acest jalon să fie îndeplinit, sau ar trebui renegociat, mutat? 
Marcel Boloș: Vă spuneam că depinde foarte mult de elementele de context pe care le avem în vedere. Avem această situație care este oarecum nefavorabilă pentru oameni – decreștere a prețurilor la utilități... Cătălin Nunu: Deci, o amânare a momentului? 
Marcel Boloș: N-aș putea să spun chiar o amânare, dar sigur o regândire a jalonului cred că este necesară, fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/bolos-in-jaloanele-din-pnrr-pentru-pensii-sunt-elemente-de-reforma-sensibile-cu-impact-mare-in-societate-este-necesara-o-regandire-2081803

Mai bine să-l auzim ce spune ministrul Boloș!

100 de comentarii:

anonim spunea...

Extras din paragraful subliniat cu rosu
Spune Bolos
"fiindcă sunt anumite lucruri în jalon, care dacă se aplică, înseamnă pentru cei care intră în viitor în sistemul public de pensii o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor."

Cred ca o consecinta apare si in faptul ca exodul romanilor(in special cei tineri si apti de munca) spre vest va continua si mai abitir cu si mai mare "avant"
Deci prevederile din PNRR la care se refera Bolos or fi oare intamplatoare? Eu cred ca sunt capcane ascunse puse acolo cu buna stiinta.....pe viitor,soarta de sclavi la muncile pe care orice neamt sau olandez "cu staif" de refuza instant.
Am eu o oftica pe rahatii aia de olandezi cu "corvetele,Damen,si Schengen"...niste scarbe ordinare

Huhu Rezea spunea...

In traducere, ministrul spune că, dacă eșuează discuțiile cu Comisia, aplicarea jalonului în forma deja negociată ar aduce o diminuare semnificativă a unor pensii speciale aduse în sistemul public de pensii.
Pensiile în plată din sistemul public nu pot fi diminuate prin aplicarea unui nou algoritm de calcul. Viitoarele pensii din sistemul public ar putea primi un cuantum mai mic față de cel calculat cu algoritmul actual.

luchy19 spunea...

Domnilor, se tot spune că milioane de români muncesc peste graniță și contribuțiile pentru cei cu forme legale se duc evident ....peste graniță DAR contribuțiile asiaticilor, africanilor , arabilor și a altor străini care muncesc în tarisoara asta nu se duc la buget....

VICTOR spunea...

Curtea Constituțională s-a pronunțat că numai dreptul la pensie este garantat , cuantumul pensiei putând fi diminuată! Excepție fac pensiile magistraților!
Deci nu avem nici o certitudine că nu se vor atinge de cuantumul pensiei ( modalitatea ei de calcul )
Cred că un sistem hibrid ar fi cel mai echitabil ( că la magistrați)
O pensie militară calculată pe principiul contributivitatii și un " surplus" la pensie ( rămâne de văzut cum se va calcula!) ca urmare a restrângerilor unor drepturi constitutionale.

Leo spunea...

1. Privitor la declarațiile lui Boloș , Budăi a explicat pe A3 în urmă cu 5 minute , că restricția jaloanelor este că , VRS-ul este problema că nu poate crește cum dorește psd-ul dacă procentul de 9,4% nu va fi renegociat cu Comisia UE.
2. Boloș și Budăi lasă să se înțeleagă că în acest moment NU este luată decizia politicîă privind pensiile speciale (dacă să fie sau nu pe principiul contributivității).
Oricum , după 20.09.2022 , Boloș are programat un dialog la Brussels cu Comisia UE privind Jaloanele 214 și 215. acolo cred că va trebui să mergă cu decizia politică clară de cum vor fi pensiile speciale. Asta presupune ca în cam 10 zile coaliția să ia această decizie.
SĂ VEDEM ZISE ORBUL !

GO spunea...

Ungaria si-a bagat picioarele si in PNRR si in fondurile europene. Deci, se poate si fara! Nu am suportat niciodata politica Ungariei fata de Romania, dar trebuie sa admit ca are conducatori verticali pentru poporul maghiar.

https://www.g4media.ro/ue-va-taia-70-din-fondurile-europene-ale-ungariei-plus-pnrr-presa-austriaca.html

Leo spunea...

PS
VALOAREA DE REFERINŢĂ trebua să scriu , dar obişnuit cu VRS am scris greşit VRS

Viorel spunea...

Având în vedere că cei de la MApN dorm în bocanci ca de obicei și altă posibilitate ca pensile SGP-iștilor și cadrelor militare să rămână pensii militare de stat, următoarea soluție mai bună este cea propusă de MAI cu câteva luni în urmă respectiv, Soldă de grad SGP=1.500; MM/Sof.=2.500; Of.=3.500 și Gl.=4.500 plus partea contributivă. Punct și de la capăt.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Art 87 din L 127/2019 ....Valoarea punctului de referință este raportul dintre valoarea punctului de pensie si stagiul complet mediu folosit în L 263/2010....Poate să fie 25 ani....poate să fie 28 ani.

GO spunea...

Oricum, adeptii recalcularii la militari dupa contributivitate, trebuie sa admiteti un lucru. Ca nu mai este posibil, cum s-a intamplat in 2011. Pentru ca fata de conditiile din 2011, s-a modificat ceva! S-a dat de cateva ori pe aici, decizia CCR 760/2021 pct. 19, care introduce la jurisprudenta ca NU se mai modifica drepturile de pensii ale celor deja pensionati, iar o eventuala lege noua se aplica doar celor care se vor pensiona in viitor. Adica, au readus la normalitate sensul neretroactivitatii calcat in picioare in 2011. Asa ca numai daca noua lege este mai favorabila celor deja pensionati, li se va aplica si lor. Iar in cazul armatei, stim bine ca o lege pe contributivitate, ar afecta o buna parte dintre cei deja pensionati. Prin urmare, trecerea pe contributivitate a celor deja pensionati este improbabila.

Sub aceleasi auspicii intra si celelalte pensii speciale in plata. Asa ca singurul lucru care se poate intampla celor deja pensionati beneficiari de pensii speciale, este sa fie reduse niste cuantumuri ale pensiilor in plata, poate chiar toate, dar nicidecum trecerea en-gros pe contributivitate sau pe o alta lege care ar defavoriza fie si numai pe un singur beneficiar.

Pentru militarii si alti speciali care se vor pensiona pe viitor, se poate lege noua. Insa militarii deja pensionati - nemultumiti de cuantumurile pensiilor lor, au o singura varianta constitutionala: sa traga cu dintii fie sa fie imbunatatita legea actuala a pensiilor militare. Fie sa traga cu dintii ca sa fie adoptata o alta lege a pensiilor - fie ea pe contributivitate sau militara, care ca sa poata fi aplicata si celor deja pensionati, trebuie musai sa fie mai avantajoasa TUTUROR celor deja pensionati.

Extras Pct. 19 Decizia CCR 760/2021. In limba romana. "În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege".

Textul deciziei mai jos

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/251723

GO spunea...

In contextul Dec. CCR 760/2021, pct. 19, sublinierea cu rosu, nu inseamna trecerea pe contributivitate si a celor deja pensionati. Ci doar a celor care se vor pensiona pe viitor. Si la faza asta cred ca s-a referit mai degraba ministrul. Ceva in genul, dar ce facem domnule cu militarii care se vor pensiona pe contributivitate, le scadem veniturile?

Aici este problema, Huhu Rezea. Ca tu te gandesti la tine ca daca ai trece pe contributivitate ti-ar creste pensia. Dar la faptul ca militarilor din sistem le-ar scadea veniturile radical, te-ai gandit?

Eu asa zic. Ca un ministru 2022, se gandeste mai degraba la ce activi, decat la cei pensionati, atunci cand se exprima despre venituri.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "HuhuRezea spunea..."

"Valoarea punctului de referință este raportul dintre valoarea punctului de pensie si stagiul complet mediu folosit în L 263/2010....Poate să fie 25 ani....poate să fie 28 ani."

"15 septembrie 2022,18:30"

Încheiat CITATUL,

HUHU:
În orice lege "unitară" de pensii,atât timp cât militarii au vârsta de pensio nare diferită de cea a civililor=adică mai mică cu câțiva ani, și stagiul com plet "mediu" de cotizare = implicit, trebuie să fie mai mic..!; la vârstele actuale utilizate în legile: 165/2011=
OUG.1/2011 și 263/2010, S.C."M".Cz.= este media între 20..30 de ani, adică 25 de ani..! (ceea ce îmi arată că, poate nu întâmplător, în L. 127/2019
acel "S.C.M.C."..a fost stabilit la 25 de ani..!=..ceea ce e posibil,să fi vizat..și INCLUDEREA MILITARILOR..în viitor, în această lege, sau o altă lege de pensii, construită pe același model..!
(18:52'/15.09.2022)

Calinmihaib12 spunea...

Viorel:
..Până în 1989, și încă până..când inflația rapid crescătoare..mai apoi= a schimbat "situatia", SOLDA DE GRAD, la OFIȚERI, începea de pe la 950 de lei + "ordinul 50"(=la LT...!); iar "1 leu" de atunci era..cam ca cel de acum ..! (o pensie civilă de 2.727 de lei din 1985, acum = la aceeași persoană = 2.790 de lei= profesor..!).

Huhu Rezea spunea...

@GO
Chiar dacă te amăgesc în legătură cu pct. 19 din Decizia CCR nr. 760/2021, vreau să te aduc cu picioarele pe pământ și să-ți amintesc că se referă la dreptul de pensie(îndeplinirea condițiilor de vârstă și vechime pentru pensie) nu la mărimea cuantumului pensiei.
Finalul paragrafului este contrar celor afirmate de tine:

"Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condiţiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificaţia încălcării dreptului la pensie, iar dacă doreşte ca noile dispoziţii mai favorabile să fie aplicate şi persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege."

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Paragraful nu are contradicții. Pot fi modificate legile de pensionare doar pt. cei care se vor pensiona pe viitor. Dar nu pot fi modificate pt. cei deja pensionați, decât da legea noua le-ar fi eventual mai favorabilă.

Paragraful este prea explicit. Ni se pot diminua cuantumurile pensiilor, in baza unei OUG sau legi care sa modifice L. 223/2015. Nu este nicio problema. Noi am avea pensii tot pe L. 223/2015.

Însă nu ni se pot modifica cuantumurile nici in minus, nici in plus - prin șmecheria perversa ca in 2011, cu trecerea peste noapte de la pensia militară in baza L. 223/2015, la o pensie contributivă - sa zicem in baza L. 127/2019. Pt. ca efectiv nu putem fi trecuți pe L. 127/2019, dacă legea ar diminua/îngheța si un singur cuantum.

Ca noi sa fim trecuți pe L. 127/2019 sau alta lege contributivă, trebuie ca noua lege PENTRU A FI MAI FAVORABILĂ, nu doar ca nu trebuie sa diminueze nici un cuantum stabilit anterior pe L. 223/2015, dar nici macar sa le “înghețe” nu se poate (cum a fost măgăria cu L. 241/2013). Pt. ca in caz contrar, noua lege NU AR FI MAI FAVORABILĂ, deci nu se poate aplica. Urmarea este ca cine are pensie militară de 40000 lei acum, rămâne obligatoriu cu acel cuantum si pe contributivitate si care i se va indexa normal si pe mai departe. Iar omologul sau activ poate fi pensionat pe viitor cu o pensie contributivă așa cum iese calculul - de 1500 lei sa zicem. Doar așa se respecta Decizia 760/2019.

Huhu Rezea spunea...

@Go
Este logic ca în cazul in care noua lege prevede o limită de vârstă sau o vechime mai mare pentru stabilirea dreptului de pensie, cei pensionați anterior, cu vechimi si vârste mai mici, nu-și pierd dreptul de pensie.

Arfy spunea...

Huhurezea, e discutabil! Doar cei pensionați în anii următori vor fi beneficiari. Cei vechi, vor rămâne cu ce au obținut! Am aceeași pensie de cinci ani! N-a contat niciodată cine a fost la putere! Simplu... când moare Iliescu și Isărescu vom avea un alt cuantum!

mosmartin16 spunea...

Go,faci mari confuzii și amesteci mere cu pere ! La punctul 105 din Decizia CCR 900 / 2020 se precizează clar faptul că..."cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivității constituie un drept câștigat" ! Iar la punctul 118 din aceieași decizie se menționează faptul că "pensiile militare nu conțin componenta contributivă" ! Așadar...orice pensie militară poate fi modificată în cuantum ( în plus sau în minus ) în funcție de cât rezultă din aplicarea algoritmului pe contributivitate ! Mai mult decât clar de ceea ce rezultă din cele două puncte menționate...este și pentru un cititor neavenit!

Gigi spunea...

@0 Păi,mai d.le,cum sa nu importam fructe si legume din stiu eu ce tări,când tăranii nostrii nu mai cultiva nimica prin grădini? Ai fost pe la tara sa te convingi singur? Cum sa mai cultive cand tineri fiind si buni de muncă stau toata ziua cu ochii injectati de băutura puturoasa de la birtul din colt asteptând Aj.Social? (a se citi pomană electorală) Trec prin multe sate,te apuca groaza,nici macar celebra ceapă nu mai cultivă!
Acesti politicieni in fuga lor după voturi,i-au invătat pe români puturosi!!!
Primarii in cârdasie cu ai mari de la judet,au inceput proiecte pe care nu le-au dus la finalizare,dar banii ,probabil,i-au incasat.In schimb se cheltuie banul public pe spectacole și chermeze.Și etc,etc,etc.Toata stima pt.cei care au facut comunele,orasele lor adevarate urbi,de ti-e drag sa mergi pe acolo!Si închei cu o întrebare legitimă: Cine raspunde de jaful din comunele,
orasele Patriei?

RD spunea...

Am citit și aceste mesaje. Consider că toate persoanele care postează aici vor ca pensiile tuturor să fie cât mai mare și e normal. Din punctul meu de vedere nu se poate calcula vreo pensie militară pe contributivitate decât dacă se face în bătaie de joc. Adică să se calculeze ca un cetățean care nu a avut interdicții că un posesor de pensie militară?? Serios? Și cum să se calculeze. Mai ales că mulți au avut pensia indexată de mai multe ori de-a lungul timpului..

În plus acest pnnr pe pensii a fost făcut clar politic! De ce? Păi 'arma' preferată de USR e treaba cu pensiile speciale. Ei știu că până în 10% voturile vin din partea pensionarilor. Restul în mare parte pentru PSD, iar restul împărțit spre PNL, AUR.. Păi nu se poate să pui procentul de 9.4% pentru mulți ani. Chiar nu știu ce s-ar întâmpla dacă nu ar îndeplini jaloanele pensiilor dar la 9,4% chiar nu merită să fie făcute. Și dacă tot vorbim politic, cel mai mult ar suferi electoratul PSD.

Leon spunea...

"Am spus, nu e prima oară: trebuie să plecăm de la 10%, categoric. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, şi la cei care au pensii mai mici, şi la cei care au pensii mai mari. Părerea mea e că trebuie găsită calea, cum am găsit când am intrat la guvernare acel program pe care l-am lucrat împreună cu doamna Olguţa Vasilescu, în care la anumite zone, la peste trei milioane şi jumătate de pensionari, am venit şi cu acele ajutoare pe o perioadă, mai ales perioada de iarnă, şi se vede cât de bine au venit”, a spus Ciolacu, răspunzând unei întrebări pe tema pensiilor, conform Agerpres."(g4media)..!

anonim spunea...

@Leon
Citatul dat de dvs ,mie imi suna cam nasol.Nasol rau!!
...deja se pregateste sa apara LOV in scena??

Paul Puiu spunea...

Nu este de competenta lui Marcel Bolos ca sa faca precizări sau comunicări oficiale legate de pensile civile, de serviciu sau speciale!!!Sa isi conduca ministerul fondurilor europene ca pensiile nu se platesc din aceste fonduri !!! Poate ajunge ca Hildegard Pulwak!!!!😅😅😅

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, rau face Ciolacu, de ma doare capul, cand da exemplu bun la pensii Programul varză si pe acea pupăză craioveană cu inima de hienă, care ne-a tras-o noua cu oug 57 si 59, si inca ceva: Nu se vrea nimic decat sa se traga de timp si asa sa intram si sa trecem prin iarnă si frig...

Huhu Rezea spunea...

Comisare, tocmai asta e giobul său. Realizarea întocmai a Jalonului 215 este o condiție pentru ca România să primească fonduri europene.
Crezi că îi pasă cuiva din acest guvern de interesele câtorva mii de pensionari militari, cu pensii cu cinci cifre, pentru a nu aduce în țară câteva miliarde de lei pentru reziliență?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Marcelino Bălos, nici călare, nici pe jos nu e in masura sa ne spuna care e solutia cea mai buna si criteriile de majorat pensiile, avand atributiunile supreme cum sa se ciordeasca mai mult din fondurile europene care sa intre in visteriile lăbărale, caci nu se cade sa fii la guvernare si sa nu ti se lipeasca nimic de palme, cand Justitia in sicriu doarme!

Paul Puiu spunea...

Mosmartin 16 sunt deacord cu tine, dar CCR cu rea credinta, a omis cu rea credinta si subiectivism Interdicțiile, incompatibilitățile, restrictiile, pe care prin statut sunt supusi militarii si politistii!!!!Motivarea CCR s-a facut in mod evident cu rea vointa pentru protejarea intereselor magistratilor in detrimentul militarilor si politistilor!!!!! Nu este etic si moral ca sa se creeze de un astfel de precedent de catre un organism, care se crede ca apara constitutia,si care a adoptat o decizie cu o motivare plina de subiectivism pentru a favoriza o singura clasa ocupationala, cea a magistratilor, ignorând Interdicțiile la care dunt supusi militarii si politistii in perioada cat sunt activi!!!! Decizia CCR a fost adoptata cand era presedinte Valer Dorneanu si cand pentru el nu aplica infracțiunea de conflict de interese avand in vedere ca doar ocrotea interesele magistratilor!!!!!CCR e o organizație politizată la maxim, lipsită de obiectivitate, care s-ar impune sa fie desființată prin vointa poporului urmarea supunerii la vot!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Colacu, parpandelul de el, sireacu, a declarat sus si tare ca pensiile trebuiesc majorate toate, fara nici o discriminare, de la mic la mare o gulguță cu 10%, ehei, ca doar celor cu 50.000 pulei la conductă nu le-o da cucută cand noi luam ciocolunga de sub burtă! Bai, ceaunare dă Buzăi, unde se cultivă ceaclauzul dă usturoi, păi cat luam majorare cu 10% noi si cat vor lua ei? Ai, ăi!?

M spunea...

@Leon

Iar Olguța? Nuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!! Iar apare vipera? 😁

RD spunea...

@Huhu Rezea și în trecut nu s-au luat toți banii de la UE și n-a 'murit nimeni'. Crezi că vor fi îndeplinite toate jaloanele din PNRR? Eu sunt sigur că nu.

Atunci dacă se vor trece pensiile militare pe contributivitate și vor avea pensii mai mici, să le dea înapoi și anii din activitatea în care nu au avut voie să facă una sau alta..

Sigur că e o prostie să dai pensii mai mici pentru că așa îți convine ție.

Brenda spunea...

Să ia banii și pe urma să facă o ordonanță care să actualizeze pensiille militare

anonim spunea...

Huhule
vezi ca iar il superi pe Pe.Puiu ca ii zici "comisar" Tu nu auzi ca vrea sa ii zici "comisar sef"???
Mie imi convine asa pentru ca demonstreaza ca nu a fost,nu este si nu va fi niciodata,colonel.
Deci hai sa-l lasam "functionar public la pensie" ceea ce isi doreste dar si corespunde realitatii....ca in rest e doar "vopsea" birocratica:)) L-au vopsit colonel...:) ca sa aiba comisarul pensie militara

Burebista spunea...

Huhurez, BANII DIN PNNR NU SUNT MOCA.....Sunt împrumuturi și granturi.. Împrumuturile știm ce sunt, dar sa vedem ce înseamnă granturi...
,, Granturile finanțează proiecte care contribuie la politicile UE. Acestea pot fi acordate în diferite domenii, de la cercetare și educație la ajutor umanitar. Beneficiarii pot fi organizații publice și private, și în mod excepțional persoane fizice.

Granturile sunt o formă de finanțare complementară. De obicei, UE nu acoperă 100 % din costurile unui proiect. Cu alte cuvinte, proiectul care primește un grant trebuie finanțat parțial de către organizația beneficiară (cofinanțare).

Granturile sunt atribuite în principal în urma unor cereri de propuneri publicate în programul de lucru al departamentelor care oferă granturile în cauză. Comisia Europeană lansează cereri de propuneri prin care face cunoscute posibilitățile de finanțare și explică procedura de participare. Organizațiile interesate pot accesa fonduri și prin intermediul premiilor."
Sa vedem și care sunt sumele...
,, Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, un pas important către plata a 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE.

Proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026.

„Această finanțare va sprijini implementarea investițiilor cruciale și măsurilor de reformă subliniate în planul de redresare și reziliență al României. Va juca un rol crucial în permiterea României să iasă mai puternică din pandemia de Covid-19”, arată un comunicat al Comisiei."
Nu este nicio mare paguba dacă nu mai vin bani din PNRR...
România nu a fost în stare sa acceseze fonduri europene anuale de mult zeci de miliarde care nu erau condiționate decât de corectitudine... Adică nu se putea fura....

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Nici nu te auzi ce enormități spui?

nr. 1 spunea...

Se pare ca nu numai somnul ratiunii naste monstri ci si somnul natiunii! Citindu-l pe stimabilul GO mai ca ne vine sa lasam balta toate interesele! Deci, sa zicem ca Executivul si Legislativul(pusi pe fapte marete si decisi sa elimine inechitatile actuale) isi dau mana cu mana toti cu inima romana si elaboreaza , aproba si publica in M.Oficial o lege a pensiilor militare dreapta si echitabila pentru toti nu numai pentru unii alesi-smecheri de smecheri ! Dar ce sa vezi? Si sa nu crezi! Eroare! Stop! Legea elaborata cu mari sacrificii asigura cresteri mai mici sau mai mari tuturor beneficiarilor cu o singura exceptie! Exista unul care are o pensioara de 40.000 lei (ipotetic vorbind insa de multe ori realitatea bate presupusul), care dupa noua lege pierde la cuantum ! Pensia sa a fost calculata dupa vechea lege( sa zicem L223/2015) cu niste smechereli numai de unii stiute iar dupa noua lege el ar avea doar ceva peste 10.000 lei (in fond cam asa ar trebui sa fie, cea de 4000 lei este total nejustificata).E clar, legea noua va fi blocata pentru totdeauna cu toate ca 99,999999999 dintre beneficiari ar castiga deoarece exista un singur cuantum care scade(poate fi si situatia in care cei multi castiga iar cel cu 40.000 ramane cu pensia de 40.000 inghetata pe bat) iar brava si inegalabila D 760/2021(nu 2019 cum spune maretul nostru GO) nu permite asa ceva! Deci, sacrificam 99,9999999999% din pensionarii militari pentru unul singur ca deh, s-a mai zis ca * mai bine sa fie 99 de infractori , talhari, violatori ......in libertate decat sa stea un singur om cinstit in inchisoare nevinovat! Cu alte cuvinte in loc sa reluama dosarele cu extrem de mare atentie , mai bine eliberam 99 de puscariasi! Si in concluzie , stimabililor care aveti pensii de 1500 de lei si sperati la mai bine anul care vine, lasati orice speranta .......cel cu 40.000 lei ramane cu acea suma for ever iar cei cu pensii de 1500 idem! De la GO citire !

RD spunea...

59% - aceasta este rata de absorbție a fondurilor europene reușită de România, ca plăți nete atrase de la Comisia Europeană, din Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI) din perioada de programare 2014-2020, conform execuției de la data de 31 decembrie 2021.

În bani, suma atrasă de România este de 19,8 miliarde de euro, dintr-un total de 33,4 miliarde de euro, fonduri FESI puse la dispoziție țării noastre prin Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020.

Dar la pensii nu se mai trimit banii dacă nu se îndeplinesc jaloanele dea pensii. Serios?

Huhu Rezea spunea...

RD
Ești în eroare cu modul de atragere și folosire a fondurilor europene.
PNRR-ul este altceva decât ce a fost până acum alocarea de fonduri europene.
PNRR nu dă niciun euro pentru pensii, ci acorda fonduri pentru alte proiecte dacă guvernul face reforma prin raționalizare a tuturor pensiilor.

Paul Puiu spunea...

Mister Akord 75, plutonierul major Huhu isi permite ca e blogul lui sa degradeze sau sa avanseze in grad pe oricine, dar nu te inteleg pe tine de ce tot te bagi in seama??!! Nu au stabilit nici militarii nici politistii legea pensiilor militare, criteriile si modalitatea de acordare lor a fost stabilita de organul legiuitor si nu te mai exprima cu atata rasism ca sa arati cat esti de APV-ist!!!

Huhu Rezea spunea...

Comisare, e pagubă-n ciuperci dacă ești comisar sau comisar șef. După cunoștințele de drept civil pe care le tot etalezi nu ești @Expert. Te depășește și-un apv-ist.

anonim spunea...

@comisarul degradat
1- Nu "m-am bagat in seama" cu dumneata.M-am adresat @Huhu.Dumneata te bagi in seama acum
2-Nu te mai ascunde dupa "legiuitor" O lege facuta prost chiar asa ramane.Facuta prost!!
3-Daca nu intelegi sensul cuvintelor pune mana si citeste nu te exprima ca in "autobaza"In cazul de fata ai folosit cuvantul rasism/rasist exact ca nuca in perete. Sau ca un comisar sef cumva?
4- si ultimul punct. Subcomisar/comisar/comisar sef NU sunt grade militare( poate macar atat pricepi "rasistule":))))

PS Da-mi un singur exemplu de tara unde functionarii publici in speta politistii devin brusc militari la pensie
Ati facut si voi exact ca magistratii.V-ati"lipit" de militari pe unde ati putut iar unde nu ati putut pur si simplu ati furat
Hai ca astept exemplul ala ca altfel iar devine Romania si "unicat si originala"cu politisti deveniti militari odata cu Decizia de pensie....Daaaar pensia militara iti place comisare,nu-i asa? sau sa-ti zic colonel? nu pot domle nu pot.Inseamna uzurpare de grad.
De fapt chiar asta s-a legalizat .Uzurparea de grad.Ce te faci daca se da o UOG si de maine functionarii din primarii vor primi grade militare.Primarii vor fi bineinteles toti generali, cu nr de stele proportional cu populatia "pastorita"Pt Mucusor Dan se va infiinta gradul de maresal...ca una-i capitala:)))...Ciuca maresal cu doua steloaie si KWJ cu trei c..ptiu steloaie:)

mosmartin16 spunea...

Paul Puiu, indiferent de motivațiile pe care le aduci...deciziile CCR sunt obligatorii ( art.147 din Constituție ), fie că ne place, fie că nu...fie că credem ori nu că ele sunt "împănate politic" ! Ca să desființezi CCR trebuie schimbată Constituția, iar pentru asta, o să fie voință politică după ce o să curgă "gârlă de apă pe Dunăre" !! Din păcate...

Huhu Rezea spunea...

RD
Ești în eroare cu modul de atragere și folosire a fondurilor europene.
PNRR-ul este altceva decât ce a fost până acum alocarea de fonduri europene.
PNRR nu dă niciun euro pentru pensii, ci acorda fonduri pentru alte proiecte dacă guvernul face reforma prin raționalizare a tuturor pensiilor.

Paul Puiu spunea...

Akord 75, apropo pentru cultura ta generala si politistii au fost militari pana 2002 si au avut grade militare si dupa demilitarizare s-au transformat in grade profesionale!!!!In cariera mea militara, am ajuns pana in 2002 la gradul de capitan!!! Apropo in 2002 erai la scoala militara de ofiteri sau subofiteri sau pe la liceu???? Tinerete, demilitarizarea politiei s-a realizat in anul 2002 la dorința expresa a politrucilor potrivit cerințelor UE si doar scriptic pentru ca faptic activitatea politistilor a ramas la fel, politistii fiind supusi tot regulamentelor modificate de fatada intr-un statut al politistilor care sunt aproape identice cu cele militare cu exceptia ca se pot organiza in sindicate sau organizatii reprezentative care au dreptul sa faca proteste, dar nu si greve ca ceilalti functionari publici!!! Militarii ar trebui sa le mulțumească politistilor pentru ca din 2004 au obtinut in urma protestelor acestora mai multe drepturi pe care nu le-ar fi dobândit niciodata datorita statutului militar!!!! Apropo legat de sintagma cu rasismul pe care am folosit-o, ca sa clarificam sensul, chiar daca ai avut uniforma verde am constatat ca ai in continuare oroare la uniforma bleumarin a politistilor, dar sa stii ca tot uniforma este iar misiuni, trageri si aplicații, etc fac si politistii la fel ca militarii, inclusiv unii au ajuns in teatrele de operațiuni!!! Apropo la armata romana din cate imi amintesc in operativ erau doar cei de la OS si serviciul de garda, dar la politie peste 75% sunt operativi!!!Akord 75, probabil te pasioneaza serialul de pe Pro Tv, Las Fierbinți, si crezi ca toti politistii sunt satira la fel ca Robi!Akord 75 cand vad ce aberatii debitezi in comentariile tale, crede-ma te vad tot ca pe o satira sau ca un pamfletar alias Robi!!!!In final legat de apelativul de comisar, folosit de dl plutonier major Huhu, nu ma afecteaza deloc, din contra ma face sa ma simt mai tanar!!!!

RD spunea...

Ok, tu știi mai bine, dar și acele jaloane pentru pensii sunt în realitate lupta politică între USR și PSD/PNL. Ghinea și-a făcut treaba, apoi USR a ieșit de la guvernare. Având în vedere că majoritatea voturilor obținute de PSD sunt de la pensionari, dacă nu vor fi modificate jaloanele, vor pierde multe alegeri și nu cred că le-ar conveni. Și altceva, nici multor psdiști sau pnliști nu le-ar convenii să piardă mii de lei sau mai mult cu diminuarea pensiilor pe care le au. În plus, vă dați seama ce s&ar lăuda usriști, pensiile speciale au fost eliminate, deși PSD și PNL nu au dorit. Multe chestii la mijloc. Păcat că milioane de pensionari din sistemul public cred că tăierea pensiilor speciale, vor fi cu mărirea celor publice. Aiurea..

Burebista spunea...

Huhurezuleee... Ce am postat eu mai sus sunt citate boss.. Nu sunt scrise de mine și sunt fiarte reale...
Banii din PNNR trebuie cheltuiți la fel ca și cei primiți moca de la UE cu deosebirea ca ăștia din PNRR sunt condiționați suplimentar...
Eu zic ca România se va lipsi de o parte din acești bani care oricum NU SUNT GRATIS și nu se vlca pune preș în fata UE din cauza unui program făcut pe genunchi de un USR ist m.. Uist.. Ghinea..
Vezi ca USR iști nu vor sa te treacă pe contributivitate aia din 2010.. Ei vor să-ți taie toată pensia... Ca

Cică.. Nu ai luptat pentru țară di ai tăiat toată viata frunze la câini... Bineînțeles este o metaforă dar asa este gândirea tuturor celor care vor desființarea pensiilor militare...
Ei vor calculul ca la toată lumea prin raportare la 35 ani și fără grupe de muncă...
AŞA CA mai bine trebuie sa susții actualizarea pensiilor militare asa cum era prevazut în plx199 PRIN ECHIVALARE CU SOLDA ACTIVULUI SIMILAR CA GRAD ȘI FUNCȚIE AVUTA LA NIVELUL FUNCȚIEI DIN PREZENT CU TOATE SPORURILE AFERENTE. ASTA ÎNSEAMNĂ ECHIVALARE.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
D-ta nu ai citit sau ai uitat Pl x 199/2020 in forma Raportului preliminar întocmit la CD.
După recalculare și actualizare ar fi urmat aplicarea articolului 60 în forma actuală, retroactiv, pentru toți pensionarii. Adică... aplicarea cuantumului net pentru toată lumea, făra spor de vechime, pensie suplimentară sau spor condiții de muncă.

Burebista spunea...

Huhurezule.. Ce spor de vechime.. Sau pensie suplimentară... Dacă se aduceau toate soldele prin ECHIVALARE ce ale activilor la zi.. Chiar și cu limitarea pensiei la net plus Omm și tot era un MARE PLUS... PLX 199 ASTA FĂCEA CU RECALCULAREA LĂSÂND LA O PARTE PENSIA MINIMA CARE PUTEA FI ACORDATA DEJA DE CÂȚIVA ANI...
TREBUIA FĂCUTĂ DOAR O DINGURA MODIFICARE, CA RECALCULAREA SĂ ÎNCEAPĂ DE ANUL ASTA ȘI CÂND SOKDEKE AJUNGEAU LA NIVELUL DE MAXIM AL 153 CREȘTEAU ȘI PENSIILE... ATÂT ACTUALIZARE A PENSIILOR LA NIVELUL DE AZI 2022... A TUTUROR ELEMENTELOR DIN SOLDA PE CARE LE ARE UN ACTIV ÎN AFARA CELOR PE BAZA DE PONTAJ.

Burebista spunea...

Cu scuzele de rigoare pentru greșeli.. Datorate de graba de a răspunde unui om H, care susține ceva ce nu va fi benefic nici pentru militari nici pentru polițiști..
Aceleași baliverne cu contrubitiviteala.
Ei v am mai scris... Contrubitiviteala se va face după dorința celor care au scris PNNR, dacă se va face vreodată... Nu după dorința huhurez ului...
EU VA SPUN SIGUR CA NU SE VOR SCHIMBA PENSIILE MILITARE PENTRU PNNR...
ESTE CA LA MAGISTRAȚI CU CCR...
LA NOI E CU GENERALUL CIUCĂ..
AŞA CA POMPATI PE ACTUALIZARE A PENSIILOR MILITARE LA NIVELUL SOLDELOR/SALARIILOR DE FUNCŢIE DE AZI ȘI ATÂT...
CINE NU CÂȘTIGA PRIN RAPORTARE LA NET + OMM RĂMÂNE CU CE ARE ÎN PLATĂ...

Paul Puiu spunea...

Burebista doar cei care au ocupat multi ani sau perioade mari de timp functii de sefii sau de conducere sau posturi caldute pe salarii mari doresc contributivitatea, nu te-ai prins, daca ar fi lucrat prin operativ pe functii mici nu ar fi stat, deci nu ar fi lucrat 35-40 de ani in armata sau politie!!! Asta e vrajeala cu contributivitatea pe care tot o învederează unii!!!!🥱🥱🥱

Huhu Rezea spunea...

Cei anticipați parțial, clasați ca apți sau inapți militar, pe pile, nu-și doresc contributivitatea.

Burebista spunea...

Nu.. Domn.. Huhurez
Tu nu îți dorești pensii militare, pe legea militară pentru ca nu te avantajează pe tine și pe câțiva dintre scriitorii de pe site...
Ura și la gară cu dorințele tale și ale celor câțiva cesi doresc pensii contributive.....
Majoritatea celor care vor pensii contributive sunt deja foarte bătrâni...și sunt prostiți de tine sau de alții ca pensia lor va creste dacă se va reveni la pensia de stat civilă...
Fals, Fals..
Dacă vreodată se va face așa ceva... Vor fi recalculate toate pensiile.... Cu alte puncte decât cele luate de voi în trecut... Ca sa nu spun de cine. Au fost acordate..

Burebista spunea...

Noi... Ăștia mai tineri decât voi...
A nu se înțelege neterminati... Vom supraviețui.. Atât cât vom mai putea vom mai munci ceva pentru a reuntregi pensia... Dar Voi MAREA MAJORITATE CARE SCRIEȚI PE AICI....
CA O GLUMĂ..
NUMĂRAȚI PE DEGETELE DE LA... CAM 4 MÂINI..

RD spunea...

Și dumneavoastră credeți că pensionarii care au muncit cel puțin 25 de ani și care au în prezent să zicem maxim 5000 lei (bineînțeles că pensii militare) cu tot cu indexările lor, nu ar fi mai mici dacă ar trece pe contributivitate?

Huhu Rezea spunea...

@RD
Potrivit standardelor de salarizare care au existat până în 2015 numai disponibilizații și neterminații au primit pensii mai mici pe contributivitate. Restul adică 80% au primit pensii mai mari.
@Burebista
Există o vorbă: nu orice cârlan ajunge mârțoagă!

Xman spunea...

@huhu
Problema e ca la contributivitate ,disponibilizații sunt băgați în același apartament ci aptii limitat ,care si-au obținut acest statut pe cai nu foarte ortodoxe (vezi medicul militar din Timișoara prins cu cioara vopsita...).Pentru un calcul corect,disponibilizații ar trebui sa primească un bonus gen stagiu potențial.Nu au plecat de buna voie,ci i-a forțat sistemul,iar acest sistem se întoarce împotriva lor a nu știu cata oara...

Burebista spunea...

Huhurez ule... Martoaga?? Poate dumneata... Vezi ca am folosit politețea..
Eu încă ma consider un Cal... Bineînțeles ca nu ma pot considera un MURG...
... Dar ce se întâmplă nu mai ai argumente în susținerea ta cu pensiile contributive??
Am crezut ca ți a trecut.. 🤣

Burebista spunea...

Oricum fa ceva cu postarea pe blogul tău sau site...
M plictisit sa fiu redirecționat... În neantul google...
E de preferat comentariu la subiect do mai ales răspuns la comentariul cuiva...
Prin asta ți-ai mărit accesarile prin comentarii la postările altora.
Eu trebuie sa vad la ce postare comentez...
Dacă nu știi cheamă ow cineva sa te învețe..

anonim spunea...

@ Puta Puiu
In 2002 eram deja pensionar cu grad si functie de lt col bai capitan de militie(ca altfel nu pot sa-ti zic) Erai mucea in 1989 cand eu eram cu ochii in radare si cu rachetele pe rampa.
Ca altfel te invatam eu respect cu 3 zile de arest la garnizoana de nu stiai cum te cheama.Norocu tau ca atunci erai un mucea ca n-aveai flo.. nici la p....
Atunci le-a intrat militienilor frica in oase intre dec 89 si mai '90 Dupa ce-a venit iliescu au iesit ca sobolanii din ascunzatori.Acum iar au tupeu!...dar o sa le treacape militienii orasului Zarnesti i-am "arestat" de ochii lumii ca-i linsau aia acolo de stalpii de iluminat, si i-am adus in unitate unde au avut program la liber cu papica si caldurica cu dormitor separat doar pentru ei>Nici gand sa-i pazeasca cineva!! hihi!!
Daca il dadeai afara pe poarta unitatii sarea gardul inapoi in unitate,urgent! Stiau ei ce patesc daca ii prindeau muntenii cu topoarele in momentele alea.Si a trebuit sa ma duc cu un pluton de soldati cu camion DAC 4x4 pe care l-am proptit in poarta militiei iar soldatii au facut culoar pe doua randuri, cu baioneta la arma ca sa treaca cacarezele alea la camion la adapost sa nu le dea _ue vre-un zarnestean acolo pe loc.Era puhoi de lume,ca la balci
Dupa ce am plecat cu martafoii si toate pocnitorile lor carpati si cu munitia si documentele cu fichete cu tot,a intrat lumea acolo si zob au facut totul.S-a intamplat pe 22 dupa amiaza
Hmmm ..si vorbeste putza asta:)))

anonim spunea...

@Bure
Sunt politisti si politieni. Ma bucur ca faci parte din prima categorie
Despre ce-ai postat zic doar atat: 👍
@ p...Puiu
Cand ai sa afli CE inseamna, UNDE se desfasoara si CE presupune S.L.P. si S.P.L(I/II/III) poate(zic doar "poate") te mai bag in seama. Oricat ai citi tot n-ai sa stii pentru ca stii doar daca traiesti asa ceva,altfel nu!
Si aveam gr I de munca inca din 1982, de pe vremea lui Ceasca, grupa care se dadea cu mare zgarcenie.O aveau o mana de oameni in ditamai armata RO,nu ca acum unde orice scobitoare infipta intre dinti inseamna "conditii speciale" pentru prafuitii din birouri
"Micutzul"de pe blog, in mod sigur stie, a trait-o
p...puiule ramane doar sa spui cum beai moca prin carciumi si luai marfa pe usa din spate in serviciul tau "operativ"...nici p-aia din piata nu-i iertai la spaga la "paza si ordine"
Ca la rutiera n-aveai sanse.Trebuia sa fii si istet sa ai si pile.Acolo se invartea banu' gros.
Ce interesant! In alte politii cand te baga sefu' la rutiera o perioada, e ditamai pedeapsa.La noi era "bataie" era promovare nu gluma.Cam asta e cu "politienii"(nici politist nici militian nici militar) dar musai "operativ".Habar n-ai ce inseamna de fapt.Tu crezi ca e plimbarea pe aleile dintre blocuri si culesul betivilor din santuri..iar din cand in cand intervii "operativ" ca-si bate vre-un cretin nevasta.Rahat cu perje! Va impaunati cu cuvinte mari pe care nici nu le intelegeti.Pai un medic la UPU sau ATI sau un pompier sau SMURD e de o mie de ori mai operativ ca tine tugulane.Am auzit-o si p'asta"Cand mergeam noi in aplicatii sa tragem cu Carpatiul..." Baaa ej nebun?
Alea cu OS n-au nicio treaba, chestie de serviciu pe unitate si atat.Doar ca erau destul de multe iar despre liber o p... si-un vis.Banii nu intrau in discutie sub nici o forma.Voi va bagati ore la greu de sarbatori legale... si alea doar din pontaj ca pe teren nici dracu nu va gaseste.Dar nici nu va cauta.Eheee comisare comisare ce de magarii ai mai facut!!

Leo spunea...

O fi știind Dîncu , Budăi și Boloș (dotore ĂĂ..ÎÎÎ.. știe precis) că LICHELELE GULERATE obligă pe cei care se pensionează din MFA ca să semneze un acord de confidențialitate privind modul de calcul al pensiei lor militare ?
Păi acest fapt , scoate în evidenţă faptul că există un mod de calcul diferit de cel pe care-l stabilește Legea 223/2015 în forma în vigoare acum . Păi tu dacă ai două moduri de calcul și pe unul îl secretizezi , însemană că ai ceva de ascuns față de opinia publică dar mai ales față de vechii pensionari militari.
Oare știe PARCHETUL MILITAR acest fapt că personalul militar care se pensionează în prezent este obligat ca să semneze un document de confidețialitate privind modul de calcul al pensiilor militare ?
JOS MAFIA SUS PATRIA !

ANALIST spunea...

Stimate domn acord bine ar fi sa pui si dr a mâna pe carte ca sa recunosti echivalarea gradelor militare - poliție.
Pe de alta parte armamentul din dotarea poliției nu este diferit de cel militar,doar uniforma care nu este civilă.
Vreti sa vb.de periculozitate muncii ca nu prea o cunoașteți sau despre școlile militare (atentie ) de poliție?.
Cred ca ati dorit să fiti securist sau milițian dar nu prea va ieșit si de aici supărarea pe polițiști.
În rest toată stima ptr.cunostintele dumneavoastra.

Viorel spunea...

ŞTIRIASTĂZI, 20:08 „Tulumbarul” EROU. Sper că vor învăța și alții să respecte „Tulumbarii”.
12 ani de la moartea unui erou, a sfârșit într-un bazin: Cinste și onoare memoriei lui!
Este unul dintre pompierii botoșăneni care a murit la datorie pentru a salva o altă viață.
„În fața destinului suntem neputincioși, iar uneori, salvatorii devin îngeri mult prea devreme. 17 septembrie 2010, un tânăr avea nevoie de ajutor pentru că a căzut într-un bazin de captare a apei, pe raza localității Rediu, comuna Rădăuți Prut. Sublocotenentul (p.m.) Marius Loghin a fost printre pompierii care au plecat în această misiune. Nu a știut că din acea zi va deveni pompier erou... Avea doar 32 de ani. A lăsat în urmă un gol imens. Pentru faptele de eroism și sacrificarea vieții în misiune, Marius Loghin a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent. Cinste și onoare memoriei lui”.

Outlander spunea...

Boloș: Pensiile speciale, cartoful fierbinte din PNRR. Jalonul nu e prietenos cu posesorii lor
14.09.2022 16:57

„Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR.

„Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș.

Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”.

Marcel Boloș a subliniat însă că în acest context se pune și problema pensiilor serviciu și cele ocupaționale.

„Ce s-a pus în discuție în spațiul public pe bună dreptate, că noi reglementăm acest jalon din perspectiva pensiilor speciale, iar în cadrul legislativ național avem de-a face cu pensiile de serviciu și cele ocupaționale, sunt desigur demersuri pe care le vom face și aici va depinde și mandatul pe care îl vom primi din partea Coaliției”

După cum se observă, din postările unor foști oșteni, rezultă fără dubiu că aceștia au, așa într-un ungher ascuns bine de ochii lumii certitudinea că L223/2015 este o lege proastă și devenită pe parcurs atât de inechitabilă față de alte generații mai vechi.
Dar, din oprtunism, se opun oricărei reforme, recalculării, reactualizării pe principii sănătoase și echitabile pentru toți.
Mai mult, exprimă idei și convingeri că o eventuală lege a pensiilor se va aplica doar pentru viitor, că actualele pensii nu vor intra în malaxorul raționalizării.

Zău!

Boloș: „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”
Vă bazați prea mult pe această speranță pusă în preconizata negociere cu CE.
Ministrul Boloș a fost mai darnic cu declarațiie, trimiterile către reformă mai explicite și mai nuanțate în comparație evidentă cu titularii "ministerelor cu ȚÂFNĂ"

Outlander spunea...

Continuare

Am să încerc să fac o paralelă între atitudinea antireformiștilor și actuala situație cu facturile la energie.

Consumul s-a raportat la cel de anul trecut, în aceeaşi perioadă, iar dacă a fost mai mare de pragul de 300 de kilowaţi, tariful aplicat este cel de pe piaţa liberă, care s-a triplat din primăvara la unii furnizori.
Consumatorii nu au fost însă informaţi şi nu ştiau din 2021 că trebuie să facă economii. Între timp, ministrul energiei ne sfătuieşte să schimbăm becurile şi electrocasnicele, dar nu ştie nici el cu ce bani.
Zeci de oameni s-au trezit cu facturi uriaşe la electricitate pentru iulie şi august. Vorbim de sume de 3-4 ori mai mari prin comparaţie cu lunile anterioare.

Georgiana Pocol, corespondent Știrile Pro TV: „Un consumator pentru lunile iulie şi august cumulate, la un consum de 861 kwh, a primit o factură de 1.500 lei. Calculul s-a făcut în felul următor. Furnizorul de energie s-a raportat la consumul mediul lunar de anul trecut, care, după cum vedeţi, în cazul lui, era de 348…. Adică a depăşit pragul de plafonare. Consumul din aceste două luni este calculat la preţul de pe piaţa liberă, care în cazul unor companii ajunge şi la 2 lei pe kwh, cu mult peste valoarea kw, dacă s-ar fi încadrat în plafon, caz în care preţul este 0,8 lei.”

Dumitru Chisăliță, expert energie: „Legea a apărut abia în aprilie, deci e clar că n-au fost informaţii anul trecut. Având în vedere că sunt foarte mulţi furnizori care au trimis cu întârziere facturile, practic acesta este momentul în care oamenii îşi dau seama de situaţie de fapt. În situaţia în care un consumator care anul trecut avea 300 kwh media pe lună, indiferent de ce consum are anul acesta el va plăti preţul pieţei, asta înseamnă că dacă prin absurd avea doar 2 kwh tot preţul pieţii l-ar plăti, indiferent de economia pe care a făcut-o. Asta este prevederea legală şi din păcate oamenii se vor confruntă cu această situaţie, mulţi se vor mira văzând că au tras puternic să facă economii şi cu toate astea vor plăti un preţ mare.”
Din septembrie, statul a coborât plafonul la 255 de kwh. Între 255 şi 300 de kw beneficiaţi de o plafonare parţială. Pentru ce consumaţi peste o să achitaţi kilowatul la preţul de pe piaţa liberă.

Deci o eventuală lege a pensiilor se va aplica doar pentru viitor și că actualele pensii nu vor intra în malaxorul raționalizării!
Poftim? Ce spui tu?

Iată că se poate, pentru că e unii care vor și pot!

Pentru Ciucă, Ciolacu, Dâncu, Bode, Budăi: tot ce îmi doriți voi mie, vă doresc și eu vouă!
Pentru aceeași de mai sus: oare cu ce sunteți mai breji decât cel care a fost ciruit de Crăciun?

Huhu Rezea spunea...

@Outlander
Mulțumim pentru informație.
@ANALIST
Corectează-ți comentariul că faci o greșeală comparabilă cu ce reproșată de Liiceanu unui inspector școlar.
Perfectul compus este altceva decât viitorul verbului.

RD spunea...

@Outlander, așa și Ciucă ar avea pensia de câteva ori mai mică.. Nu cred că-și dorește așa ceva.

Ein Stein spunea...

Din putul gandirii militienesti:
"...si politistii au fost militari pana 2002 ..."
Aici as adauga, "Daaa! dar au fost si militieni."
Alta snoava militieneasca:
"...la armata romana din cate imi amintesc in operativ erau doar cei de la OS si serviciul de garda..."
Uite aici alt militian, mai aplicat pe tehnica:
"...Pe de alta parte armamentul din dotarea poliției nu este diferit de cel militar..."
Acum aflu ca au intrat in dotarea politiei HIMARS si urmeaza o escadrila de bombardiere usoare.
D-aia, pe vremuri, prostia se masura in "tieni", se pare ca a ramas de actualitate.

Ein Stein spunea...

@Outlander
Se pare ca Romania este, iar, in contratimp cu tarile civilizate. Ursula, spunea ca in UE se urmareste instalarea, pana in 2030, a 50 milioane de pompe de caldura, in Romania, prin legi, te descurajeaza drastic de la aceasta reglementare. Romania sprijina foarte puternic, evident pe interese de grup, trecerea pe gaz, lucru care, cat de curand, va fi descurajant in toata UE. Vad tot felul de tampiti care te indeamna sa schimbi becurile, de parca aia ar fi problema, o buna parte a populatiei se mai si spala cu apa calda sau spala zdrentele iar in prag de iarna o buna parte a populatiei se incalzeste electric. Avem numai imbecili si impostori care ne hotarasc destinele.

ANALIST spunea...

Si ce faci cu dotările de care vorbesti Ein Stein ?.M am referit la armamentul personal.Cand vrem sa ne dam mari stim s o facem.Sa fim sănătoși.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "GO spunea..."

"Ungaria si-a bagat picioarele si in PNRR si in fondurile europene. Deci, se poate si fara! Nu am suportat niciodata politica Ungariei fata de Romania, dar trebuie sa admit ca are conducatori verticali pentru poporul maghiar."

https://www.g4media.ro/ue-va-taia-70-din-fondurile-europene-ale-ungariei-plus-pnrr-presa-austriaca.html

"15 septembrie 2022, 17:55",
Încheiat CITATUL

GO:
..e posibil să fie așa cum scrii..cu HUNGARIA care nu mai vrea.."EURO"-bani
, pt. că a găsit (..a cedat "cântecelo r de SIRENE"..!) "sprijin" financiar ( și nu numai..!) din ROSSIA..!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Xman spunea..."

"@huhu
Problema e ca la contributivitate ,disponibilizații sunt băgați în același apartament ci aptii limitat ,care si-au obținut acest statut pe cai nu foarte ortodoxe (vezi medicul militar din Timișoara prins cu cioara vopsita...).Pentru un calcul corect,disponibilizații ar trebui sa primească un bonus gen stagiu potențial.Nu au plecat de buna voie,ci i-a forțat sistemul,iar acest sistem se întoarce împotriva lor a nu știu cata oara... .."

"17 septembrie 2022, 00:36" ,
Încheiat CITATUL,

Xman:

Sunt curios: la ce "medic militar prins cu cioara vopsită" din TIMIȘOARA
te referi, pt. că eu..ii cam cunosc pe toți medicii militari din zonă..,dar nici unul nu a fost..în "situația".. enunțată de tine, (poate ai confundat localitatea..!)..!

Ein Stein spunea...

@Analist
Eu nu am avut si nici nu am armament personal, ca majoritatea covarsitoare a militarilor, asa ca te-ai referit prost.
Hai sa fim sanatosi, dar se ne duca si capul.

ANALIST spunea...

@ Ein Stein
Va faceti ca nu înțelegeți domnule.
Este vb.de armamentul cu care sunt dotați polițiștii,nu de armamentul personal.
Pentru ca daca discutam de armament personal va pot spune ca eu ca ofițer în rezervă am (si am )dreptul la pistol si nu de jucărie.

Viorel spunea...

ȘI AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ DIN PENSII (Astăzi: 18.09.2022 / 21.00)
ALO! DOMNULE CIUCĂ, DÎNCU, ETC.
EXCLUSIV | Cum a reușit Cezar Romică Șerban să ia miliarde de euro de la MApN! Vă prezentăm micul său secret + “Cine se ia de mine se pune cu Gen. …. “ (SURSE)
Un fantomatic om de afaceri din România pare a fi descoperit, de mai mulți ani, o ”schemă infailibilă” prin care câștigă, pe bandă rulantă, licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Peste 2 miliarde de euro ar fi ajuns, astfel, la firmele controlate de Cezar Romică Șerban, numai că peste toată această poveste financiară de succes planează un mare semn de întrebare.
https://www.gandul.ro/actualitate/exclusiv-cum-a-reusit-cezar-romica-serban-sa-ia-miliarde-de-euro-de-la-mapn-va-prezentam-micul-sau-secret-cine-se-ia-de-mine-se-pune-cu-gen-surse-19841466?utm_source=Mediafax+Home&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

ANALIST spunea...

Alo mister 0.Am sa ti dau un singur exe
amplu:ofițerii care au prins interlopii in Brasov cu 2500 de extezi.
Tu care puneai soldații sa șteargă tehnica din dotare si plecai la popota nu stii de-astea.Se pare ca nu esti:'0',esti 0 / barat.

Viorel spunea...

ANALIST. Doar pseudonimul este de tine pentru că logica în gândire îți lipsește cu desăvârșire. Nu doar uniforma ne diferențiază, ci și pregătirea din Academiile MApN și cele din MAI. Despre ce pericol vorbești tu în munca voastră când sunteți labă în labă cu infractorii (nu toți, dar mare parte) iar după ce vă au la mână, vă mai frige și câte o mama de bătaie când nu le „executați ordinele” sau le stricați din greșeală mișmagurile. Chiar nu vezi emisiunile prezentate de TV sau materialele din presă ? Pericolul este atunci când ești slab pregătit din punct de vedere fizic, al metodelor de atac / apărare, atenției, al antrenamentelor și a lipsei sângelui din instalație. Uneori apare și ghinionul (ceasul rău pe românește). Să spunem că ești as aproape în toate (marea majoritate, nu), însă, încrederea în sine și lipsa de vigilență te poate costa viața. Acum aproape 40 de ani am citit cartea Moartea unui boxer. Redau un mic fragment / citește conținutul lincului.
„Cutremurătoarea moarte a unui mare campion. Cum a fost înjunghiat în stradă marele boxer român Ion Covaci”.
https://adevarul.ro/stiri-locale/braila/cutremuratoarea-moarte-a-unui-mare-campion-cum-a-1709144.html

ANALIST spunea...

Ce ma bucur 0 ca iti dai cu stângul în dreptul.Pai cand soseam cu efii de stat care ne vizitău tara implicit mie mi ai dat onorul.Nu te da mare la Apa mica ca niciodata nu stii cu cine vorbesti.Am avut onoarea să dau mâna cu toti sefii de stat care ne au vizitat tara.Tu ?

ANALIST spunea...

@Viorel
Vreti sa mi spuneti domnule care este diferenta dintre Academia MAPN si MAI ? Cata răutate.Apropo de pgtire: am centura neagră judo,jujitu,am tras cu armament pe care ti l ai dori :
Macaov,stecikin,colț,parabellum,bereta.dar,unii sunt mai buni ca altii.

Viorel spunea...

Analist / Polițist de proximitate. Care a fost primul președinte de stat și ultimul care ne-a vizitat țara și în ce ani ? Spre exemplu. Pe 2 august 1969 vizita România președintele Statelor Unite ale Americii Richard Nixon. Ai dat mâna și cu el ? Câțiva ani mai târziu, ne vizita țara și Gerald Ford. Cu el cred că te-ai și pupat, că doar așa afirmi în comentariul tău: „Am avut onoarea să dau mâna cu toti sefii de stat care ne au vizitat tara”. În ce an ai ieșit din găoacă ? Ești biban începător pe blog și vorbești numai prostii. Așteaptă și tu să ai ceva vechime, să prinzi la fentă sau la șme și după aia comentează cu seniorii. Acum doar taci și ascultă, mai zi câte un da sau nu, doar atât pe moment.

ANALIST spunea...

Richard Nixon a venit în '68 .Eu am inceput activitatea in '76.Mai doresti informații goguta Viorel?

ANALIST spunea...

Scuze Viorel 2 - 3 august '69.

Viorel spunea...

ANALIST. Macaov sau Macarov ? Stecikin sau Stechkin ? Colț sau Colt ? Văd că nici denumirea corectă nu o știi, ce să mai spunem de părți componente, caracteristici, demontare, montare, etc. Unde ai auzit de Jujitu ? Poate Jiu Jitsu. Deci, ai pus laba pe arme dar nu știi cum se cheamă, ai practicat sport de contact dar nu știi cum se numește. Atunci, ce pele noastră știi ? Cu fotbalul le ai ? Brăileanul Ion Covaci era un munte de om, a cucerit mai multe titluri de campion national la box și cu toate acestea a fost înjunghiat de un sfrijit. Dar tu ai făcut judo (aici nu am găsit nici un cusur), te iei la trântă cu inamicul ca și piticii la circ. Normal că îi bați de le sună apa în cap.

Viorel spunea...

Analist / Polițist de proximitate. Atunci NU MAI MINȚI AFIRMÂND: „ Am avut onoarea să dau mâna cu toti sefii de stat care ne au vizitat tara”. Poate cu toți Șefii de stat major pe care i-ai avut ca șefi (dacă ai avut în structura din care ai făcut parte).

Calinmihaib12 spunea...

"(17 septembrie 2022, 00:36')" ,
Încheiat CITATUL,

"Xman:

Sunt curios: la ce "medic militar prins cu cioara vopsită" din TIMIȘOARA
te referi, pt. că eu..ii cam cunosc pe toți medicii militari din zonă..,dar nici unul nu a fost..în "situația".. enunțată de tine, (poate ai confundat localitatea..!)..!

"18 septembrie 2022, 12:39"

@Xman:
..de la momentul din paranteze nu ai dat un răspuns..minimal..la întrebarea mea de ieri,citata mai sus..!
Ceea ce ai scris și nu ai răspuns la întrebare, arată că ai.."auzit"..ceva, cam ca pe la radio EREVAN: e vorba de un MEDIC CIVIL angajat în spitalul amintit..!
MEDIC MILITAR înseamnă un medic care a urmat cursurile INSTITUTULUI MEDICO-
MILITAR (IMM) din BUCUREȘTI sau TÂRGU-MUREȘ sau a devenit MILITAR pe filiera indirectă..!
..sigur,fapta de care vorbești a fost prezentată PUBLIC, la TV-uri,prin 2019
,dar nu știu cum s-a finalizat..!(pt.
că nu am fost curios..!)

RD spunea...

Am văzut că la jalonul 'Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019' cu termenul '2023 T1', la descrierea lui la sfârșit apare 'Pachetul poate include legi separate privind regimul general și pensiile speciale.' Eu nu înțeleg aici. Parcă se vrea/voia înlăturarea pensiilor speciale.. Dar pachetul din noua lege a pensiilor poate include separat legi și speciale..

În plus, am văzut că sunt jaloane din 'T1 2022' nerezolvate, dar PNNR nu s-a blocat..
Mulți spuneau că PNNR se va bloca dacă nu se vor rezolva jaloanele legate de pensii.
Eu nu cred în așa ceva. Și am dat câteva exemple.

Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă se pot raționaliza pensiile calculate contributiv, prin modificarea algoritmului de calcul al L 127/2017, cum să nu poată fi raționalizate și toate pensiile speciale și de serviciu, chiar dacă vor fi reglementate prin legi speciale?
Există deja precedente cu PNRR-urile Ungariei și Poloniei.

RD spunea...

Vom vedea ce si cum, dar subiectul pensiilor este foarte complicat, nu doar pentru beneficiari, ci si pentru partidele politice din Rmoania. Asa cum si jaloanele sunt greu de implementat mai ales cand conteaza mult pentru politicieni. Sunt curios dupa parerea dumneavoastra, o pensie militara sa zicem de 4300 ROn (brut), cam cat ar fi pe legea actuala a pensiilor publice? Spuneati ca 80% din pensiile militare ar creste pe contributivitate, iar pensii de 5000-6000 nu sunt de 5 cifre (10000, 20000 si asa mai departe).

Huhu Rezea spunea...

RD
Dacă aveți 28-30 de ani vechime efectivă ca militar vă crește pensia pe contributivitate, cam tot la fel dacă actuala pensie militară ar fi actualizată potrivit creșterilor din L 153/2017.

RD spunea...

Eu sunt curios cum vor rasplati interdictiile pe care le-au avut pnesionarii pana sa treaca in rezerva.. Corect ar fi sa se dea suplimentar de la un punct la mai multe in functie de grad pentru fiecare pensionar. Adica cei de acum (pensionarii publici ca sa le zic asa) au avut voie sa faca atatea, iar cei care au pensii militare in prezent nu si sa se calculeze la fel? Nu este corect si bataie de joc asupra pensionarilor militari.. In afara de atatea piedici pe care le-au tot avut pensionarii cu OUG..

Leon spunea...

Să urmarim parcursul unei initiative legislative(PNL) privind pragul de Neimpozitare a Pensiilor, inregistrata la Senat cu nr.B 567/2022:
https://www.senat.ro/Legis/PDF/2022/22b567FG.pdf

Leon spunea...

https://www.g4media.ro/curtea-constitutionala-a-admis-sesizarile-usr-privind-majorarile-salariale-din-sistemul-public.html

Huhu Rezea spunea...

Leon
Să avem răbdare să vedem comunicatul CCR. Sunt 2 dosare pe rol în privința Pl x 21/2022. Pare a fi admisă excepția privind majorarea indemnizațiilor pentru demnitari, nu toată legea.

Leon spunea...

https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2022/09/Comunicat-de-presa-21-septembrie-2022.pdf

Burebista spunea...

Adio contributivitate pentru pensiile speciale și militare de stat....
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/bolos-spune-ca-romania-nu-trebuie-sa-elimine-pensiile-speciale-nu-ne-putem-comporta-ca-o-tara-salbatica-sunt-peste-tot-in-ue-2090253
Dacă nici Boloș nu știe, cine știe mai bine decât el? 🤣

Huhu Rezea spunea...

@Bure
In România, toate pensiile, în afara celor militare, sunt deja aliniate la principiul contributivității.
Pensiile militare se pot și ele alinia celorlalte pensii speciale, pensii care au în componență și o parte contributivă, cuantumul lor urmând a fi calculat și în varianta contributivă.
Aceasta ar putea fi calea de mijloc de care vorbește Boloș.
Numai astfel s-ar constata că sunt zeci de mii de pensii militare care au componenta contributivă mai mare decât componenta calculată procentual dintr-o baza de calcul. Cine nu vrea să se vadă această anomalie din calculul pensiilor militare?

Leo spunea...

1. Cred că Ciolacu nu are "calitate procesuală activă" ca să parafrazez o expresie judiciară , în sensul că nu este membru al guvernului care să participe la negocieri pe tema PNRR. Ciolacu a făcut doar o afirmație politică că va merge cu dottore la Brussels , în scopul de a fi perceput ca "tătic" și tutore al lui dottore , prin asta știrbindu-i din autoritate lui dottore. La Brussels va merge pt. 9,14% și JALONUL 214 + 215 , Budăi + Boloș + Cîciu ( de la finanțe) + eventual dottore.
2. Sunt îngrijorat că "gașca" care va merge la Brussels , va încerca să PROROGE/ ÎNTÎRZIE aplicarea JALONULUI 215 , în speranța că mai târziu cei de la brussels nu vor mai fi vigilenți cu specificațiile JALONULUI 215.
Ca argument al intenției de tergiversare , este faptul că dottore a MIMAT propia dorința ca azi 21.12.2022 să fie gata draftul privind jaloanele 215 + 214. Nu s-a auzit nimic că miniștrii impactați cu cele 2 jaloane să vină azi cu draftul cerut de dottore , iar asta presupune fie că dottore a MIMAT ordinul , fie că miniștrii respectivi se urinează pe ordinul lui dottore.
3. Acum , certă este rezistența și reticența la REFORMĂ a găștii împotriva JALONULUI 215. totul depinde de fermitatea și rigurozitatea celor de la Brussels
On vera , zise orbul ....

Burebista spunea...

Vise Huhu.... Pensiile militare de stat nu pot avea o componenta contributiva pentru ca nici înainte de 2001 Statul Român nu a contribuit pentru acestea la bugetul de pensii și nici după cu excepția celor 5 ani între 2011 și 2015....
Da judecătorii au o componenta contributiva mică din cauza faptului ca lor nu li se calculează punctajul de pensie raportat la 20 ani de contribuții și nici nu li se acorda în plus la punctaje sporul pentru grupe de muncă...
La fel ar fi și la militari și polițiști dacă li s ar calcula pensiile exact ca la civili.. Nu mai spun de securiști cărora li s au dublat punctajele în 2011....sivai un exemplu al unei pensii de urmaș pe blogul tău, pensie de urmaș destul de mare raportat la pensia medie din armata dar și tripla decât cea civilă...
AŞA CA va doresc tuturor celor care spera la pensii pe contributivitate ori somn ușor și vise frumoase ori dacă vreodată un guvern la fel de tâmpit ca cel al lui Boc va desființa pensiile militare și le vor trece pe contributivitate sa vi se calculeze exact ca la civili și judecători partea contributiva...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Tu citești degeaba acest blog dacă n-ai reținut nici până astăzi că până în aprilie 2001 nimeni în România, civil sau mlitar, nu a plătit CAS-contribuie pentru asigurări sociale.
In altă ordine de idei, aici nu se susține desființarea pensiilor militare ci doar calcularea lor si in varianta contributivă.

Ce te-ar deranja dacă și in legea pensiilor militare ar fi un articol prezent in toate celelalte legi speciale de acest fel?

(6) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat.

Burebista spunea...

Până în 2001 nimănui nu i se retineau din salariul brut contribuție pentru pensie... În schimb angajatorul plătea pentru angajat la buget acea contribuție. După 2001 plătea și angajatul o parte, plătea și angajatorul o parte...

Leo spunea...

Tipul acesta mai mult rânjește sfidător decât să facă treabă și să monitorizeze JALOANELE 215 și 214 din PNRR.
Ghinea era începător pe lângă el în ceea ce privește interesul față de atribuțiunile funcției.
Iar dottore , doarme în cort visând cum se silabisește ...........