Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 18, 2022

CE: Pensiile militare, reformate ca și cele speciale

225 comments

 



De fapt,  este prezentată o știre despre răspunsurile date de CE la întrebările site-ului G4Media

Iată dialogul:

G4Media.ro: A solicitat România în mod oficial înlocuirea plafonului de pensii de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referință? În caz afirmativ, este de acord Comisia Europeană?

Comisia Europeană: România a prezentat un plan național de redresare și reziliență (PNRR), care – în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene – a fost aprobat de Consiliu. Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa la aceasta – specifică etapele și obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective.

Plafonul de 9,4% din PIB (adică nivelul cheltuielilor în 2021) face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019).

– În anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc se precizează că „Un obiectiv al noii legislații este menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit.”

– Ne așteptăm ca România să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, pe care o vom evalua în contextul viitoarelor cereri de plată ale României.

G4Media.ro: Comisia Europeană este de acord cu faptul că pensiile din serviciul militar (armată, interne, servicii) nu ar trebui să fie modificate în niciun fel? Adică, nici în ceea ce privește cuantumul, nici în ceea ce privește vechimea și vârsta

Comisia Europeană: O etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PRR al României.

Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată.

G4Media.ro: Comisia Europeană este de acord cu calendarul anunțat de coaliția guvernamentală, conform căruia proiectul de lege privind pensiile ar trebui să fie adoptat de Guvern până la 31 decembrie 2022 și apoi trimis Parlamentului? Sau ar trebui ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare până la 31 decembrie 2022? Care sunt riscurile neadoptării acesteia până la 31 decembrie 2022?

Comisia Europeană: Anexa la decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a planului românesc prevede date orientative până la care o etapă sau un obiectiv trebuie să fie atins. Pentru noua lege a pensiilor (etapa 214), aceasta este T1/2023. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată de Comisie în contextul celei de-a patra cereri de plată.”

Acum văd că și Economedia și Adevărul spun că au și ele aceeași sursă.

225 de comentarii:

1 – 200 din 225   Mai noi›   Cele mai noi»
Brenda spunea...

Foarte bine să ne treacă pe contribuție ,este mai bine și mai sigur

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/politica/ce-pensiile-militare-trebuie-reformate-odata-cu-pensiile-speciale-romania-trebuie-sa-se-incadreze-in-94-din-pib-pentru-pensii-2155387&ved=2ahUKEwjZ--SNrLf7AhWhi_0HHZ9CBqQQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw3yHKHNUzQEgF9nkq0dPKYS

kostas spunea...

Ce v-am spus eu? Ca vom avea si o parte contributiva. Este cel mai corect.

magda spunea...

Da, legislatia referitoare la pensiile militare reformata la capitolele varsta si vechime...cu privire la cuantum se vor gasi portite si adaosuri....De exemplu,tinand cont ca pensia militara nu are nici o treaba cu contributivitatea ,zicem asa ca sa fie bine( doar pt unii) cei care au fost in TO si doar sub comanda NATO sa primeasca in plus la pensia stabilita( care nu va fi mai mare decat salariul in activitate) 2000,3000.5000 ca...nu-i asa, daca la civil la pensia stabilita pe langa marirea punctului de pensie ii mai dai ajutoare de 1000euro la doua luni?/...la militari de ce nu ar merge jmekeria? Si apoi vrajeala asta cu 9,4% eu nu o cred si ca atare nu o voi accepta...ce daca au trecut-o in PNRR slinosii care vezi Doamne,au crezut ca dau lovitura/O sa vedeti( deja au aparut pe surse cifre) ca la anul PIb-UL VA CRESTE CU CEL PUTIN 4% si atunci despre ce vorbim. Anul 2023 va fi anul adevaratei campanii cand cei aflati la putere musai trebuie sa-si reconfirme statusurile din sondaje...unde mai pui ca pesedeul viseaza peste 50% adica mai ceva decat pe vremea dragnelui.In loc sa faca reforma profunda a statului plecand chiar de la ei si anume> 1.Punerea in practica a rezultatelor referundumului privind scaderea la 300 de parlamentari 2.Reforma administrativa profunda cu trecerea la regiuni si consilii regionale 3.Reformele institutionale pe fiecare minister in parte 4.Desfiintarea agentiilor care nu sunt de utilitate publica( vezi ANA ... peste tot nu ai loc de drogati..nu ar fi mai bine doar un birou la Institutul de Prevenire a Criminalitatii...ca doar traficul si consumul sunt infractiuni,nu?)5....6...etc.si nu in ultimul rand,daca vreti.. Palatul Parlamentului ar trebui sa gazduiasca doar sedintele solemne( este consum enorm de resurse pentru atata nemunca si taman acum) si transformarea edificiului intr-o resursa profitabila( totul contracost pentru evenimente de tot felul,muzee,concerte ,etc,nu sa ajungi ca saracii aia de la Colectiv sa moara prin locuri mai mult sau mai putin dubioase,etc.)Reforma PNR este un document politic,incomplet,care functie de anumite interese poate fi ajustat...mai ales acum.Nu credeti?

Militar de la 14 ani spunea...

Reformarea e decisă deja. Vârsta de pensionare, procentul de 65%, veniturile din ultimii 5 ani fără a depăși ultima soldă netă, grupele de muncă, pensia anticipată etc. Nu cred că se va adopta ceva contributiv. Dacă da, atunci cred că împărțirea va fi la cel puțin 30 de ani, grupele se muncă vor fi reevaluate și nu cred că se va umbla la actualul cuantum aflat în plată decât prin impozitare.
Dealtfel, cei din justiție deja adoptă modelul pensiilor militare.

Brenda spunea...

Nu mai scrieti cu hieroglife, dacă ai informații datile

Leon spunea...

Cu siguranta este o pura coincidenta aparitia acestui interviu tocmai acum , dupa informatiile scurse din sedinta PNL !
Apropo, avem un nume si prenume la cel din CE..??
Câțu, tatal acestui PNRR, daca este inca membru marcant PNL, inseanna ca acest partid NU doreste eliminarea pensiilor militare din procentul de 9,4% !!

Leo spunea...

Dacă se va mișca ceva la pensiile militare (iar ele nu vor râmâne neschimbate cum spunea ĂĂĂ..ÎÎÎÎ...) , atunci eu îi MULȚUMESC lui FLAVIUS care s-a luptat ca un leu la BM și CE ca să le arate INECHITĂȚILE clocite de MAFIA LICHELELOR MFA coordonată de ani buni de un plagiator.

Leon spunea...

"Dialogul nostru cu partenerii din Comisia Europeană continuă pentru clarificarea faptului că, la fel ca în oricare alt stat membru european, pensiile militare sunt pensii de serviciu și nu speciale", arată Palatul Victoria pentru TVR.
"Știm că nici Comisia, nici statele membre nu au interes să bulverseze sistemul de apărare națională într-o astfel de perioadă", se mai arată în răspuns."(Stiripesurse)..!

Huhu Rezea spunea...

Vorbești de parcă CR nu ar avea reprezentanță la București care să informeze Bruxelles cu tot ce se discuta ín Romania despre jaloanele 214 si 215.

Sorin spunea...

Nu mai repetați chestiunea împărțirii la 30, 35, ...... De la Vasilescu încoace toți de toate culorile au stabilit, agreat, înțeles, ca formula de calcul care va anula discrepantele este cea on care punctajul total se înmulțește cu un indicator de referință, rezultat din împărțirea valorii punctului de pensie la un moment dat, cel al promulgării legii, la o cifra reprezentand o medie a anilor de cotizare (20 la militari, balerini, alții, 30 sau 35 la alții, ) care era 25 la Vasilescu, alte cifre se mai vehiculează, cum ar fi 26 sau 26,5. Apoi singurele ajustări vor fi indexarile anuale funcție de inflație. Singura problema este aceea ca sunt necesare niște sume mari, asa ca se marseaza în continuare pe formula actuala pan când toți, inclusiv ciolacu, vor afla ca contributivitatea înseamnă pensie funcție de cât și cât timp ai contribuit deci puncte de pensie care se indexează la toți la fel. Și cont personal, cum au destule tari, în care vezi cum se acumulează banii tai, la final, la pensionare având opțiunea retragerii fondului sau opțiunea pensiei lunare.

marvas66@yahoo.com spunea...

Foarte bine ca liberalii duc porcul in lesa la negocierile cu psd...porcul asta nu deosebeste camera de ca-re de camera de somn... Oricum, porcul asta este sfarsitul pnl... si al pensionarilor militari. Acum trebuie sa ne ploconim in fata v.olgutei pentru a mari si pensiile celor careau stagiu complet in armata Romaniei... Pana la urma, ea, este mai potenta decat de toata armata activa si rezervista a Romaniei... De ce l-a pus Olguta pe ciuca presedinte de partid si prim ministru... pentru ca el este un comunist care nu are sila sa pupe in c-r pe oricine de care are nevoie pt ca familia lui...ofitereasa si.... sa fie asigurate pe viata....Dar oricand poate apare o revolutie si cac--ii v-or reveni la forma si mirosul lor caracteristic. Atunci o sa-l vedem pe ciuca mult mai bine decat cu poleiul pus de pnl pe acest c---t

Brenda spunea...

Dle H spionajul este în floare în România, așa că ăștia sânt niște slugoi , nu conducători de țară .Deci cum rămâne, ce spuneți ,am putea beneficia de actualizare ,sau rămânem cu ce avem în plată, și ce se cere va fi numai pentru cei care se vor pensiona in viitor,...sa..vedeți acum câți vor cere pensionarea..../

Brenda spunea...

De fapt cat mai este până la sfârșitul anului, poate chiar au totul scris și poate așteptau un semnal.,oricum sa scăpăm odată de porcăria asta

Alexandru spunea...

Săracu' gheneralu' lu' pește, ce zile a ajuns, nu mai știe de care ordine să asculte, de alea de la BM sau de alea de la CE. Vai de curul nostru... Or să lucreze structurile abilitate la 2 scenarii... Și timp este, berechet 😁😁😁

raul spunea...

G4media , oficina userista a jegosului de Ghinea,care scurma in gunoi ca gaina!Bleah!O fi vreun raspuns de la madam Ramona Chiriac ,de la Bucuresti!

mosmartin16 spunea...

Cum spuneam și în topicul anterior : dacă argumentele logice și juridice de pe la noi ( decizii ale CCR, Teoria generală a dreptului, Dex-ul ) nu-i conving pe dobi de politicieni de pe la noi ....și nu numai pe ei...poate Comisia Europeană "le desenează" ca să priceapă faptul că...pensiile militare sunt chiar foarte speciale ! Iar asta rezultă nu din cuantumul lor, ci din legea din care provin, lege specială care e distinctă de legea cu caracter general în domeniul pensiilor, respectiv 263 / 2010 ! Militarii, chiar dacă au contribuit sau contribuie, calculul pensiei lor - în prezent - nu are nicio legătură cu contributivitatea ! Și tot ce nu e calculat pe contributivitate...e special ! Simplu și limpede !

nr. 1 spunea...

Apropos, avem un nume si prenume la cel din BM care a recomandat ca pensiile militare sa ramana ca in tren, cum se mai spune, cu zeci de inechitati si nedreptati? Sa ramana ca acum cand, la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii lor iesiti la pensie cu mai multi ani in urma! Apropos, cei pensionati prin 1998-2000 au luat salarii compensatorii de cateva mii de dolari(daca i-au luat si pe acestia). Cei de dupa 2004-2007 au luat , in unele situatii(am vazut scris pe aici nu e inventia mea) 60.000-70.000 $ ! ASA DA ! DREPTATE PANA LA CAPAT! ECHITATE NU GLUMA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Indiferent de cuantumul rezultat, poate sa ramana pensia mea 1000 lei,din1.241 lei, dar cel putin sa stiu ca pensia mea a trecut printr-o reforma cinstita si atata merit, ca si toate celelalte, corect si curat cat merita real fiecare! Mafia de ce sa ia cu zecile de mii si cei la modul curat si cinstit sa se tarasca? Toti cu pensiile muncite pe branci, cu vechimi complete vor fi multumiti, numai copy paste cu vipusti duble o sa scheaune, precum coteii loviti cu bățul! Numai sa fie adevarat si sa nu se umble iar cu șulfele clocare, sa se imbrobodeasca reguli mafiote pentru mascaricii copy paste!

Lenovi spunea...

Bomba: acus a declarat ciuca..pensiile militare sunt deja calculate pe contributivitate, conform legii. Nu ne atingem de ele. Am impresia ca prostia si incompetenta au ajuns la varful statului si nu mai scapam niciodata

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am urnit Reprezentanta, @Onorabile, ca era congelata de clocarimea gulerata si mascaricii copy paste! Ce ati vazut, a fost doar o umbra,una doua petitii, in realitate am trimis un morman de petitii la forurile acestea internationale, grobian, spurcat la gura si manios dar decis sa deschid conserva! In jocul horei amavut inclusiv colonei cu 3 stele, asta sa se stie, si fiecare cu ce l-a durut si a fost fript de politic si clocarime, astfel caei au intelesde la fiecare caacolo la pensii sunt treburi murdare siurate, fara pic de dreptate, doar pentru ca cele cateva pensii pompate ale alora cu copy paste sa belfareasca pe spatele la toti, ei ordonand si inghetarile la toate pensiile militare, cu scoaterea actualizarilor , prin politicul corupt! Am lepadat caracterul, manusile si manierele caci sunt depasite in acest secol al mafiilor si coruptilor! Sa ne dea Dumnezeu la fiecare dreptatea pe care o merita si pentru care s-a muncit din greu, eu sa primesc doar atata cat merit, nu mai mult, ca si generalii copy paste, dusmanii de moarte ai pensiilor militare!

Alkan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/nicolae-ciuca-declaratii-de-ultima-ora-despre-pensiile-militarilor-nu-sunt-speciale-ci-sunt-pensii-de-serviciu_2662370.html

Alexandru spunea...

Da, am citit anterior și am verificat însă este o minciună pe jumătate deoarece doar unii au calculate pensiile pe contributivitate, respectiv cei care erau pensionari militari la finele anului 2010 și apoi cei care au ieșit în acea perioadă
Ulterior deciziile de pensionare au fost refăcute conform noilor reglementari și numai conțin acest calcul
Deci, cam acestea sunt realități cine nu crede ne mai uităm pe decizia individuală
De altfel, Ciucă a ieșit la pensie în momentul în care a candidat la Senat deci are decizie la fel ca toți cei ieșiți după apariția legii, de unde o fi scos punctajul pe contributivitate Domnul știe
Phttps://economedia.ro/premierul-nicolae-ciuca-vrem-sa-ajungem-la-o-intelegere-cu-comisia-europeana-ca-pensiile-militare-sa-fie-considerate-pensii-de-serviciu-nu-pensii-speciale-la-fel-ca-in-alte-state-ue.html#.Y3dtZaj8tkw

Mihai spunea...

Inimă, inimă amară,
Te-ai nascut in asta țară ,
Ca să duci o grea povară .
Sange albastru n-ai vazut,
Desi plină de credință ,
Ai jurat cu drag de țară ,
Sa aperi acest pământ ,
Până vei intra- n mormant

Doua stiri in ton cu coruptia ,hotia si mizeria ce bantuie in toate cotloanele administrației din Ro si UE.
1. Statul roman a cumparat compania falimentară Blue Air de parca nu era suficienta recapitalizarea an de an a companiei Tarom.
2. Cand tara este bantuita de cea mai badaranesca coruptie in administratie ,hotie peste tot ,mizerie pe toate drumurile ,necivilizatie cat duc magarii lui Cezar, discriminari crancene intre categoriile de salariati ,pensionari ,asistati sociali CE zice că suntem buni de primit in spatiul Schengen.

Actualizare pensii = ceva in stilul vorbei ciobanului sibian din m
Marginime ; " Din _ula brânză, dacă nu a fatat oaia "!

Pentru exaltatii in ale pensiilor ; bre ,fiti realisti ,coborâti cu picioarele pe pamant ,traiti in Romania"

Huhu Rezea spunea...

Așa... și? Celelalte pensii speciale nu sunt și ele pensii de serviciu?
Că sunt speciale, că sunt de serviciu, că sunt militare....toate trebuie să intre în revizuire.
Unii cred că, dacă le botează altfel, pensiile militare nu vor mai fi reformate.
Problema mare pentru Guvern este că reforma pensiilor militare în anul 2023 înseamnă majorarea prin actualizare a mai bine de 60% dintre ele.

Sensei spunea...

Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Baia Mare, că reprezentanţii Guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susţine ideea că pensiile militare intră la categoria celor de serviciu şi că nu sunt pensii speciale. Şeful Guvernului a reamintit, în acest context, faptul că Banca Mondială susţine la rândul ei acest aspect, în condiţiile în care aceste pensii sunt calculate pe bază de contributivitate.

"În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest aspect, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei (Europene), care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti (...) Am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europenă să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din Uniunea Europeană vis-a-vis de pensiile militare, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu", a declarat Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită în judeţul Maramureş.

Precizările premierului Ciucă vin în contextul în care surse din Executivul comunitar au indicat, vineri, că "un jalon special, care are ca termen limită sfârşitul acestui an, este legat de revizuirea pensiilor speciale, care includ şi pensiile militare".

Comisia Europeană se aşteaptă ca "România să continue să lucreze la implementarea reformei" sistemului public de pensii, care "va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată" ale ţării în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), au declarat vineri surse din cadrul Executivului comunitar.

Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile "face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul de pensii", care "să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019)".

Sursele menţionate reamintesc că aprobarea PNRR-ului României "stipulează jaloanele şi ţintele, obligatorii din punct de vedere juridic, legate de diferite reforme şi investiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a primit plăţile corespunzătoare".

Sursele din cadrul Comisiei Europene au mai spus că, potrivit Anexei la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a PNRR-ului României, data limită pentru noua lege a pensiilor este primul trimestru din 2023, urmând ca evaluarea îndeplinirii acestui jalon să fie realizată de Comisie în contextul solicitării celei de-a patra cereri de plată.

kostas spunea...

Da, intr-adevar, sunt calculate pe contributivitate cei care au ramas cu ele de la aparitia legii 223, fiind mai mari. dar bolovanul nu stie ca aceste pensii nu au mai avut din 2017 punctul de pensie actualizat? Actualizeaza bolovane punctul de pensie la cei cu pensia contributiva in plata si calculeaza-le si celor care au in plata pensia pe 223, pensia contributiva si de-abia atunci este adevarat ceea ce afirmi.

GO spunea...

1) Extrem de grea limba română pentru unii. Reforma pensiilor speciale nu înseamnă trecerea pensiilor speciale pe contributivitate. Una este una, alta este alta.

2) Cei care tot invocați că vreți contributive, precizați de fapt că doriți pensii în sistemul public. Că una este una, alta este alta. Ciucă are dreptate. Orice pensie este contributivă, cât timp beneficiarul a decartat în activitate contribuții pentru pensii, undeva. Că la fondul public, că direct la stat, fiecare a decartat undeva, ca atare a contribuit undeva. Iar pensia primită indiferent de unde este primită, are la baza faptul că a contribuit. Acum că diferă formula după care îi este calculată pensia, că la fondul public este într-un fel, la armata altfel, la magistrați altfel, este o altă discuție care nu are legătură cu contribuția în activitate, cu doar cu formula de calcul al pensiei. Toate fiind niște simple formule.

3) Cei care v-ați făcut planul și calcule după Legea 127/2019 în sistemul public. Cred că ați retinut esentialul exprimat de CE. Adio Legea 127/2019. Va urma alta clar mai proastă.

Liviu spunea...

Eu nu cred nimic din ce spune acest ziar!Este iar o manipulare avand in vedere ca acest ziar este al usr-istilor!Vrea doar sa agite si mai tare spiritele!Eu sunt sigur ca Legea Pensiilor Militare o sa ramana neschimbata!Fiecare putem veni cu afirmatii pe surse adica manipulare si munciuna!Nu e clar ca a si iesit Ciuca sa spuna ca nu se face nici o modificare la Legea Pensiilor Militare?

Viorel spunea...

Alkan. Ăsta este joc de glezne din partea lui Ciucă. Botează pensile militare pentru a evita Actualizarea, lucru c ear duce la scăderea pensiei lui și a multor altora. O golăneală pe față. Să-l întrebe pe Bogdan Rareș, sunt sau nu sunt special. Mâine, poimâine va spune că noi am fost funcționari publici și nu militari.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ordinul UE este clar, concis si pe intelesul tuturor: Toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuiesc REFORMATE caci asa este stipulat si in jalonul215! Punct. Sa nu faca ei asa ca iar imi ia coada foc si il dau in gat pe Ciuca-franarul, ca nu-i zic pe sleau, sabotorul!

Outlander spunea...

@Alexandru
„Da, am citit anterior și am verificat însă este o minciună pe jumătate deoarece doar unii au calculate pensiile pe contributivitate, respectiv cei care erau pensionari militari la finele anului 2010 și apoi cei care au ieșit în acea perioadă.
Ulterior deciziile de pensionare au fost refăcute conform noilor reglementari și numai conțin acest calcul”.

La cine vă referiți când spuneți ”...și apoi cei care au ieșit în acea perioadă.”?

GO spunea...

Vă vând un pont, asta că îl cunosc bine pe Ciucă. Ține cu militarii, dar se lovește de partide. Care îl fac însă pe la spate. Însă Ciucă nu este deloc fraier, așa cum apare unora. În cazul în care îl fac partidele, va lovi năucitor. Va înainta raport guvernamental tot către CE și CJUE - semnat de el ca premier. În care va denunța punct cu punct, acele drepturile interzise militarilor prin diverse legi interne, dar garantate de Constituție. Practic va arunca toată clasa politică în aer, dar și justiția, inclusiv CCR. Care trebuie să explice CE și PE, cum după 33 ani de pretinsă democrație, 3 legi interne interzic de exemplu, dreptul la sindicat militarilor (statutul cadrelor, statutul SGP si legea dialogului social), deși Constituția României, Carta Europeană de Drepturilor Omului și Declarația Fudamentală - îl garantează. În condițiile cele 3 documente mentionate interzic interzicerea totala a vreunui drept fundamental. La fel și cu multe alte drepturi.

Huhu Rezea spunea...

Cum scot capul la interval toți speriații, ca de bombe, de cuvântul reformă!
Calculul componentei contributive a pensiilor militare nu ar presupune desființarea Caselor de Pensii Sectoriale. Nu au fost ele desființate nici când pensiile militare au devenit complet contributive.
Deocamdată, pensiile militare nu sunt calculate și contributiv, iar baza de calcul este din numai 6 luni, nu dintr-un an sau 5 ani consecutivi din ultimii 10 .
Ciucă și cei care s-au pensionat în era lui se luptă pentru păstrarea pensiilor lor de cinci cifre... nu pentru majoritatea pensiilor militare.
Ghinion, ar spune Honannis. Reddogul de pază veghează!

Outlander spunea...

Sunt convins că asta este doar o poantă, nicidecum un pont!

Huhu Rezea spunea...

Tu ești rău nefuncțional!
Voi nu înțelegeți că Jalonul 215 nu cere desființarea pensiilor militare și nici a pensiilor magistraților, grefierilor, diplomaților, aviatorilor civili etc, ci doar reforma lor adică trecerea lor prin criteriile din Jalonul 215?
Ce te deranjează că vor fi militari care astfel , adică prin trecerea prin Jalonul 215 își vor putea valorifica și stagiile civile capturate abuziv în plafonul pensiei militare?

Leo spunea...

BRAVO Flavius,
Prin ricoșeu am văzut ultima ta RAFALĂ de petiții lansată pe ținte multiple.
Să te pomenească LICHELELE MFA , care prin așa zisul ministru nou habarnist , spunea acum câtva zeci de minute la digi TV cum că pensiile militare sunt și vor rămâne pensii ocupaționale.
Se vede clar mâna guleraților care-și bat joc de individ , dezinformându-l și mirosindu-l că este un INCOMPETENT și doctor suspect de plagiat.

kostas spunea...

GO, tu nu prea intelegi niste expresii: una-i sa spui ca pensionarii militarii au contribuit, ceea ce este adevarat si cu totul altceva este sa afirmi ca pensionarii militarii sunt deja platiti cu pensii calculate pe contributivitate, cum a afirmat Ciuca. Orice lege pe contributivitate va fi, daca vom fi calculati toti dupa ea, ar fi super corect fiindca ar dispare toate inechitatile. Ia intreaba-l pe Ciuca ce parte din pensie are el calculata pe contributivitate pe decizia de pensie? Niciuna. El nu se aude cand vorbeste, exact ca aia cu motorina care nu se fabrica in Romania.

Huhu Rezea spunea...

Oare în guvernul Ciucă nu sunt și consilieri juridici care să-i ceară lui Ciucă să-și corecteze prostia zisă la disperare, numai ca pensia sa să nu fie reformată, că pensiile militare ar fi calculate contributiv.
Eu înțeleg că a vrut să spună că de 12 ani militarii plătesc o contribuție de asigurari sociale ca și civilii, dar asta nu înseamnă că L 223/2015 stabileste cuantumul comntributiv al pensiei militare. Din contră!

reddog spunea...

Moș Alecu era bun de consilier al lui Ciuca.

Mario spunea...

Cat poti sa fi de idiot ,tu ca politician, sa umpui plafon de 9,4 pentru cheltuielile cu pensiile pana in 2070 ? Cata ura sa ai pe poporul Roman?

M spunea...

@kostas

Ajutați-mă și pe mine cu un link către declarația lui Ciucă cum că el are pensia calculată pe contributivitate!

Despre calculul pe contributivitate nu ar fi mai bine să vorbești despre pensia dumitale?

De ce nu ar fi mai bine ca cei care vor contributivitate să facă raport și să treacă ei, și numai ei, pe visul de a avea pensia contributivă!

nastyboy spunea...

Exista o judecatoare, nu va spun despre cine este vorba, inca in functie la CSM, care si-a depus cererea de pensionare. A rugat seful CSM sa se intereseze despre un proiect de modificare a pensiilor speciale care se plimbă, ca o nălucă, in regim de maxima confidentialitate, pe la ICCJ. Printre altele, se modifica varsta de pensionare, conditiile de vechime, dar si modalitatea de promovare a proiectului legislativ. Adica, cica s-a promova prin asumarea raspunderii guvernului in fata Parlamentului. Dar, ceea ce o deranjeaza cel mai mult pe stimata doamna Baltag (oups!), ar fi faptul ca noua lege de pensionare s-ar aplica si celor care si-au depus cererea de pensionare, dar nu au primit decizia (cazul dumneaei). Se zice ca si modificarea pensiilor militare s-ar afla printre pasajele conspirative de pe la ICCJ. Asadar, pay attention, este vorba in propozitie de asumarea raspunderii (((soc si groaza))) !!! Dar si despre alte modificari, nu va spun care. hahaha

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Nu stiu care. Pai eu am precizat deja acest lucru. La orele 14.14. Problema este ca peste 90% dintre interlocutorii tai fideli, pricep exact acest lucru. Tu nu citesti ce afirma?

GO spunea...

Eu am inteles perfect ce vor sa spuna Ciuca, CE etc. Insa daca citesti comentariile dupa aici, inclusiv pe ale tale, toti cereti de fapt ca vreti in sistemul public. si nu contributive oarecare. Dar nu stiti sa va exprimati.

Huhu Rezea spunea...

Informația de astăzi despre pensiile militare pare mai de grabă o atenționare a Guvernului de către CE. Inițiativa a aparținut CE, nu vreunui organ de presă. Informația a ajuns la mai multe instituții de presă dar cele care sunt sponsorizate guvern sau de partide nu au publicat-o. G4Media a profitat și a publicat-o sub forma de interviu cu CE, neasumat de o persoană.

kostas spunea...

Go, cu tot respectul si pentru tine si pentru Ciuca, dar, a fost seful MSM al armatei, nu a putut sa faca nimic, a fost ministrul apararii, nu a putut sa faca nimic, acum este si seful PNL si prim ministru si nu poate sa faca nimic. Ce trebuie sa ajunga sa poata face ceva, Dumnezeu? Si atunci o sa zica ca nu poate, nu-l lasa Scaraoschi. Ce inseamna asta? Este rea vointa sau este prea fraier sa se impuna? Tu zici ca nu. Atunci cum sa-l numim?

Sebi spunea...

Obsrevatiile unui civil... acum vreo trei luni. Daca a mai fost distribuit linkul aici, imi cer scuze. Eu abia astazi am vazut:
https://www.youtube.com/watch?v=HV-iZj6PgJ8

GO spunea...

Iar te-ai razgandit? Da, pensia lui Ciuca este calculata contributiv. A contribuit la stat cu o gramada de bani din salariu. Statul trebuie sa ii dea pensie, care NU are nicio legatura cu cat a donat Ciuca la stat. Iar formula militara pentru obtinerea pensiei, are media a 6 solde nete, in practica ultimele 6 solde.

La sistemul public, platesti tot o gramada de bani. Doar ca formula pentru obtinerea pensiei, are un alt algoritm de calcul. Si in acest caz, fondul public ii da pensionarului public, o pensie care la fel nu are nicio legatura cu cat a donat pensionarul cand era civil, la fondul public.

Ambele pensii sunt contributive - raportate la faptul ca beneficiarii au contribuit undeva. Ambele tipuri de pensii sunt calculate dupa formule, care NU au nicio legatura cu contributia depusa la stat sau la sistemul public. Principiul contributiei se reduce in final, la cu cat contribuie angajatii la plata pensiilor actualilor pensionari. Indiferent ca sunt civili sunt militari. De aia ii spune contributivitate, adica contribuie altii la pensia ta, tu nu! Tu eventual ai contribuit pentru altii care sunt ulcele.

Cine NU a contribuit niciodata nicaieri - ca este la stat, ca este la fondul public, si acela are tot pensie contributiva. In sensul ca CONTRIBUIE altii sa i-o achite!

In rest, difera doar formulele de calcul!

marvas66@yahoo.com spunea...

Slinos este ciuca...nu vezi cum ii curge grasimea de pe falci pe barba??? Unde crezi ca era slinosul cand au negociat 9.4??? Era in guvern, ministru al apararii...

GO spunea...

@ kostas. Dar tu nu ai vazut cum l-au luat la ...ula, chiar PNL-istii? Tu nu ai vazut ca a picat premier impins de la spate de puteri din afara Romaniei? Ciuca nu poate sa dea o lege singur, despre care stie ca NU este agreata nici de PNL, nici de PSD. Are precis clenciurile lui. Si va fi impins in laturi, imediat cum trece spectrul razboiului.

Leon spunea...

Ce mai rade vestitul cuplu Câțu &Slinosul,...iar le-am bagat Morcovul..!

Alexandru spunea...

Outlander mă refer la cei care au ieșit la pensie în perioada următoare aprobării legii, când peste noapte din militari am devenit civili
Ulterior, a urmat actualizarea și decizia nouă nu mai prevedea numărul de puncte

CEZAR spunea...

Ce dragut ! Se sparg unii in figuri..ca nu sint bani pentru actualizare...ca CCR..nu permite ..Ca dreptul cistigat..... bla bla blauri...de adevarati disperati care simt ca se aprope..a cu COASA,,Pensiilor ilegal si IMORAL DOBINDITE...,!
Ia vedti voi icii - sa....

======================
Niciun stres !
Concomitent si in acelasi timp..se baga si un mult iubit articol
Chiar number 1
Nici.o pensie militara nu poate sa treaca de 7.000...a fostului sef al Armatei !!!
Bingoo...este ca s.au realizat fonduri masive..pentru actualizarea - BAZEI PIRMIDEI Militare ???
NB
A se retine
Pensiile in totalitate NONCONTRIBUTIVE..POTI FI MANEVRATE DE GUVERN...INAINTE SI INAPOI...INAINTE SI INAPOI...!!
ASA CA LASATI CURTEA CONSTITUTIONALA..DREPTUL CÎSTIGAT SI ALTE ABERATII..!!

marvas66@yahoo.com spunea...

Daca-l cunosti pe ciuca inseamna ca nu esti singurul prorus din gasca ta...mars la c...t cu ciuca-n fata... sau daca te grabesti, cu el de mana...

GO spunea...

Va dati seama ce au ametit aia de la CE si chiar si de la partide. Cand unii de pe aici ati scris epistole ca ca vreti contributive ca la civili. Iar cand BM a spus pas, acum v-ati repliat brusc ca vreti de fapt pensii militare actualizate. Au ametit si aia de laCE si politicienii. Multi ati produs rau prin astfel de interventii.

Alexandru spunea...

@nastyboy
O logică ar avea ce spuneți. Eu am mai zis, treaba se va face repejor, pe picior (vorba vine, e pregătită cumva) și de ce nu, pe furiș. Ar avea și justificare băieții - "dom'le, n-avem ce face, termenul e termen, ne asumăm răspunderea și aia e". Orice este posibil. Varză "a la Cluj" e puțin spus.

Alexandru spunea...

@M
Am postat la ora 13,45 parcă, în acest articol
@GO
Recitește rog frumos toate comentariile și apoi exprimă exact ce a spus măCiucă în declarația dată și nu ce ar fi vrut să spună sau alte aiureli pe care gândești că dorea să le spună
Dacă tot urmăriți blogul veți citi că majoritatea nu susține să devină pensiile militarilor peste noapte civile, susțin să beneficieze de prevederile legii și nu de bunul plac al PSD PNL pentru că au partidele interese electorale
Și dacă tot ești cunoscut de al domnului PM, poate vorbești să reintroducă actualizarea pensiilor militare la fel cum au procedat cu civilii în anul 2018 parcă, apoi spune și nouă rezultatul întrevederii eventual concluzia
Toate bune

Huhu Rezea spunea...

Dacă în Jalonul 215 nu ar fi fost incluse și pensiile militare nu-și mai avea rost asumarea obligației ca toate pensiile speciale să fie trecute pe contributivitate. Acum cred că a înțeles oricare guguștiuc că toate pensiile speciale plătite prin Casele Teritoriale au în componența lor o parte contributivă.
Per a contrario, obligativitatea de trecere pe contributivitate din Jalonul 215 se referă numai la pensiile militare.

Alexandru spunea...

Huhu uite aici sursa euronews, nu G4 Media
Fiecare trage pe turta lui
https://www.euronews.ro/articole/comisia-europeana-pensiile-militare-sunt-pensii-speciale-pragul-de-9-4-din-pib-tr

reddog spunea...

Va referiți la Cezar când ziceți de guguștiuc?
Intreb și eu nu dau cu parul. 😁

GO spunea...

G4 Media!? O fituica buna de afisat in WC. Chiar nu realizezi care este clenciul? Că un rahat precum Ghinea de la USR, dar care este sforar in problemele cu CE - consultanta etc, tot incearca sa bage batul prin gard la CE? G4 Media e organul lui de presa. Normal ca acolo apare, din moment ce altele nu il baga in seama.

De fapt, tu, altii, trebuie sa intelegeti care este de fapt problema principala a influncerilor carora le stau in gat pensiile militare? Nu are nicio legatura cu morala, ci cu argintii. Banii dati pe social - si pensiile fiind pana la urma toate sociale indiferent de definitie, prejudiciaza rechinii sponsorizati de stat via ONG-uri. Si asa isi fac meseria toti depenentii de ONG-uri, te teama ca mor de foame. Si toti influencerii sunt ONG-isti.

GO spunea...

Cu ce s-ar retine de la maxim 10000 de pensii trecute peste 7000 lei, crezi ca s-ar actualiza alte 130000 de pensii sub 7000? Este o aberatie. In afara de egoism. Din ce ar retine din pensiile peste 7000, ar ajunge eventual sa puna 10-15 lei la cele 130000 sub 7000.

reddog spunea...

Cert e că se ascute lupta de clasă. 😁
Unii vor echitate și schimbarea sistemului.
Eh, parca ar fi prima dată când se schimba sistemul.😁
Apoi se vor ridica alții în sfânta lupta pentru echitate și schimbarea sistemului
Macar nu ne plictisim.
Trăim pe planeta Pamant și asta ne ocupa tot timpul. 😁

Marcel Orzan spunea...

Pt. GO:

Corect dl., simplu si pe intelesul tuturor! Pe scurt, si in armata samd, cu derogarile “legii cu caracter special” - L. 223/2015 privind virarea CIBS la Bg.Stat si plata pensiilor de la Bg.Stat, se respecta prevederile Legii cadru a pensionarii – L.263/2010, adica si in armata e valabil/aplicabil:
Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe BAZA CONTRIBUȚIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE PARTICIPANTE la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE;
Mai mult, chiar daca azi asa maine asa, chiar si Curtea Constitutionala da singura definitie a CONTRIBUTIVITATII, intr-un considerent General valabil si Obligatoriu, in Decizia CCR 872/2010, care spune:
[Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un DREPT CÂŞTIGAT, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
Clar si limpede: ai PLATIT CAS/AI, RESPECTI PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!
CONTRIBUTIVITATEA nu este definita nicaieri ca un calcul lunar, pt. intreaga activitate, a punctajului lunar, anual si mediu anual, asa cum tot sustin unii pe aici.

raul spunea...

Toti o buliti ca sa se reformeze ,sa se uncoace si pe dincolo!Bai,tovarasi problema dracului e in procentul de 9 ,4% din PIB!Daca le baga si pe ale noastre o belim si noi si civilii!Daca la anul e recesiune si PIB cu minus ce belim atunci????La anul conform legii ar trebui sa avem indexare de 15,16% ,daca PIB ul e cu minus ce dracu mai promim si noi si civilii????Mortii ma-tii Ghineo ce spune ma-ta pensionara???

Huhu Rezea spunea...

Câtă vreme pensia d-tale nu este calculată și în puncte de pensie, asa cum este calculată partea contributivă a pensiilor magistraților, dar și a celorlate categorii de speciali, nici vorbă să fie pensie contributivă. Restul sunt sofisme sau vorbe de clacă de prost gust.

Cezar spunea...

Este valabil si pentru "Arma..puscarii..zabrele si tomfe"....

Cezar spunea...

🤑😜😝🤣😝😜🤑

Relu spunea...

@Mario: sa raspunda Ghinea cu Catu.

Sense spunea...

Cei mai zeloși luptători pt trecerea pensiilor militare pe contributivitate adică cea mai proasta varianta posibila pentru activii actuali nu mai sunt nici usr-istii, nici economedia, nici g4media, ci tocmai pensionarii militari. Unii dintre ei. E chiar hazlie situația. Bineînțeles, dacă le-ai fi spus de contributivitate acum xx ani, când au ieșit la pensie, te-ar fi înjurat. Atunci era bun cuantumul necontributiv. Niciun activ care "a beneficiat" de vreo 6 ani de salariu tăiat și de încă vreo 3 apoi de salariu neactualizat (neactualizat pt ca în 2015 s-a revenit din taiere... adica s-a revenit la salariul din 2009 cu preturi de 2015.) nu-și poate dori contributivitate. Acum, cu jumătate din l153 aplicata, încă sunt militari carora este nevoie ca lunar sa le compensezi salariul pt a ajunge la salariul MINIM pe economie. Adică după ce le calculezi solda, descoperi ca e mai mica decât salariul minim și trebuie sa o compensezi, ca nu te mai lasă legea să-i dai mai puțin. Treceți-i pe contributivitate. O sa fie bătaie pt angajarea în armata și la porțile școlilor militare.
Oricum, în varianta contributiva calculul ar trebui făcut la fel pt toți, indiferent când au ieșit, raportat la aceeași baza: vârstă 65 și măcar 30 ani de cascheta. Nu fonfleuri și șmecherii cu 20 ani stagiu complet, fără bagabonteli gen cuantumul mai avantajos si fără sa se depășească cei 9.4% alocați tuturor pensiilor din România. Sa fie echitate. Iar o eventuala parte necontributiva sa fie acordata exclusiv celor care au stagiul complet (minimum 30 ani).

Sense spunea...

Mie mi se pare corect. 9.4 sa devina sfânt iar decizia CCR ca pensiile nu pot fi tăiate trebuie anulata. Întram în criza și scade pib-ul...sa scadă și pensiile nu doar salariile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo,multumesc! Ei trebuie acum sa raspunda WB si UE de ce sunt pensii de 18 lei -50lei-100 lei, 100 lei-1000 lei, 1500-2000 lei si pensii de 20.000-30.000 lei, le vor cere lista cu pensiile, nominal, si de ce s-au inghetat, unele din 2011, altele din 2016 sau 2017, pensiile mici si medii fiind rastignite, pe cand alea uriase infloreau, cat si alte tampenii descrise de mine, precum Colonel cu 3200 lei sau Colonel 15.000, sau General cu 3200 lei, pe langa General cu 30.000-40.000 lei, etc. Fara un control acolo nu se pot hotari prea multe. Sa dea liste pe grade si cuantumuri de pensii si se vor lamuri imediat, caci calculatoarele pot opera situatiile rapid. Discriminarile sunt interzise in Romania prin lege, dar nu se aplica legea, insa UE nu admite asa ceva.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Poate se refera la contributivele vechi, care deja au calculul, mai trebuind alea de la 2011incoace sa le alinieze la contributivitate, dar copy paste actual de la MFA tace ca mutul in papusoi si nu informeaza nimic public! L-au cumparat clocarii deja!

Leo spunea...

Tocmai ce spuneam la 14 55
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ministrul-apararii-pensiile-militare-sunt-pensii-ocupationale-si-vor-ramane-asa-2156001

Leon spunea...

Uite ca si noul ministru isi apara militarii:
https://www.gds.ro/Actualitate/2022-11-18/ministrul-apararii-pensiile-speciale-ale-militarilor-raman-valabile/

GO spunea...

Va dati seama in ce tara condusa de ...rosti, traim? Si nu doar condusa, ci si locuita! Legat de cei carora le stau in gat pensiile militarilor români! Adica, noi avem in tara militari americani care se pensioneaza cu pensie speciala dupa minim 20 ani vechime, britanici care se pensioneaza tot cu pensie speciala dupa minim 18 ani vechime! Si vin unii cum ca ba militarii romani ba sa nu aiba pensii speciale, ba sa se pensioneze la 65 ani, ba diverse. Si tot astia striga ura NATO, sa ne apere NATO, ca e bine in NATO! Vai de plua mea ce natie deviata putem fim!

Huhu Rezea spunea...

Ce autoritate juridică are acest muzeograf să decidă regimul juridic al pensiilor militare?
Doar ieri am discutat că Iohannis a promulgat ieri legea de impozitare a pensiilor ocupaționale reglementate prin L 1/2020. Nici vorbă să se refere la pensiile militare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciuca vrea pensiile super mari sa ramana intregi, ale noastre inghetate, zicand ca s-a facut deja reforma, aia vrea Ciuca!

Leon spunea...

Pana raspunde Slinosul, a raspuns deja Rares Bogdan:
Stai linistita Mami, iti promit eu ca din ianuarie iti cresc pensia cu inca 500 de lei, la 4 000 de lei, cat a unui Colonel..!

Huhu Rezea spunea...

GOlescule
Tu ești ...rost rău.... dar rău, dacă nu înțelegi că prin reformarea pensiilor militare ar crește și pensia ta militară de disponibilizat.... prin actualizarea bazei ei de recalculare la nivelul soldelor de funcție și grad de la nivelul anului 2023. Ce mai contează că componenta contributivă va fi mai mică decît pensia militară în plată? Toti magistrați au pensia specială de magistrat mai mare decât componenta ei contributivă.

Leon spunea...

Ministrul a raspuns la o intrebare, daca pensiile militare sunt Speciale sau Ocupationale, si a ales a 2 a varianta !
Dar eu am retinut altceva mult mai important:
"Acesta a mai precizat că pe subiectul pensiilor militarilor se poartă discuţii între experţii de la MApN şi cei de la Ministerul Muncii, întrebat care este strategia naţională pentru îndeplinirea jalonului privind reforma pensiilor."

adi t spunea...

pana la uema dragi cititori ai blogului, dupa declaratiile de azi ale lui Ciuca si Talvar, potrivit carora nu se va umbla la pensiile militare....credeti ca se va intampla ceva cu pensiile militare sau totul va ramane ca in prezent? va rezista Ciuca cu raportul Bancii Mondiale si nu se vor afecta pensiile militare aflae in plata?Multumesc

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Haideti sa radem oleacă:
stiripesurse.ro/deputat-psd-replica-dura-pentru-pnl-pe-tema-schengen-in-aripa-iohanista-din-pnl-a-dat-iama-turbar_2662535.html

Huhu Rezea spunea...

D-ta ce-ți dorești? Să rămână pensiile militare...cum sunt, nu?
Ei.... afla că mai bine de 60% din pensionarii rămași cu pensiile înghețate la nivelul anului în care s-au pensionat își doresc reformarea pensiilor militare, indiferent că nespecialiștii spun că ele nu ar fi pensii speciale.

Relu spunea...

Eu cred ca e mult 60%.

Outlander spunea...

@Alexandru
„Ulterior deciziile de pensionare au fost refăcute conform noilor reglementari și numai conțin acest calcul”.
Conform L223/2015, intrată în vigoare la 01.01 2015, art.122:
Art. 122. -
În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele cărora li se deschide dreptul la pensie pot opta pentru modul de calcul al pensiei în baza prezentei legi sau a Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
CPS aveau obligația să ofere celor care își deschideau dreptul de pensie calculul pe ambele variante pentru ca viitorul pensionar să decidă în cunoștință de cauză.
Pe blog se găsesc destule referiri la aceste aspecte.
”Unitatea care întocmea dosarul de pensie avea obligația să dețină aceste date.
Pensionarul pe de altă parte, dorea rapid decizia de pensie.
Casa de Pensii, în aceste condiții și în cunoștință de cauză, pentru a-și "ușura" munca, a "statuat" cu de la sine putere:

"Pe Legea 223, calculăm pensia în termenul legal.
Dacă vreți și pe Legea 263/2010, trebuie să așteptați între 3 și 6 luni, că durează până obținem situația veniturilor.
Altfel, vă calculăm doar pe Legea 223."

Leneși! Manipulatori!
„Cum putea militarul să opteze dacă nu cunoștea calculul în ambele variante?
Gulerații leneși i-au băgat în cap ministrului Dincu că nu s-ar mai găsi statele de plată din partea mai veche a carierei militare.
S-au găsit statele pentru 5 milioane de civili și nu se găsesc pentru câteva zeci de mii de militari?”

„Casele de pensii și organele financiare din unități au avut obligația să pună la dosarul de pensie și varianta calcului contributiv cât timp exista opțiunea de calcul potrivit art. 122 din L 223/2015, adică până la 31 12 2018.
Legea cadru nr. 263/2010 a avut în cuprinsul ei dispoziții speciale, aplicabile numai militarilor, dispoziții eliminate după adoptarea L 223/2015.”

„Și așa, constrânși, 75% din pensionarii ieșiți sub efectele Legii 223 NU AU pensia calculată și pe contributivitate.”

Alta era situația, iar min. Dâncu nu ar mai fi avut motive să manipuleze opinia publică prin afirmații de genul:
”Actualul cadru normativ care reglementează pensiile militare de stat, respectiv Legea nr. 223/2015, cu modificările si completările ulterioare, a fost generat de nemulțumirile majore manifestate de beneficiarii drepturilor de pensie din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională față de dificultățile întâmpinate în identificarea cu acuratețe a veniturilor de care aceștia au beneficiat în perioada in care și-au desfășurat activitatea ca angajați, dificultăți care au fost de natură să conducă Ia diminuarea drepturilor de pensii stabilite conform legislației anterioare”.

reddog spunea...

Huhu
Vin tare din urmă activii și se modifică procentele. 😁
Banii pentru pensii (sau anvelopa cum zic specialiștii) sunt cam aceiași.
Depinde cum se împart.
Dar indiferent de cuantum toți speră că vor primi ceva.
Sau unii speră că măcar să nu piarda.
Asta e oarecum amuzant. 😁
Chestiunea e destul de volatila as zice.
Că sa par și eu puțin intelectual că prea mă iau unii cu astea gen lantu' și zăbreaua. 🙃🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

stiripesurse.ro/in-plin-razboi-la-granitele-romaniei-angel-tilvar-spune-ca-exista-sanse-ca-salariile-militarilor-sa-creasca-in-2023_2662680.html

Huhu Rezea spunea...

Relu
Nu este mult 60% . Chiar și cei care si-au deschis dreptul de pensie în anii 2018-2020 au pensiile neactualizate; drept este că ei au mai puțin de recuperat.

Alexandru spunea...

https://snpp.ro/miting-snpp-europol-450-de-politisti-de-penitenciare-si-politisti-fum-scandari-si-galagie/
Important este ceea ce au discutat liderii sindicali cu cei de la MM pentru că mitingul a fost ieri prezentat la unele televiziuni

Viorel spunea...

Outlander. Legea nr. 223 a fost promulgate în iulie 2015, cu intrare în vigoare de la data de 01.01.2016.
Art. 122 a fost modificat de OUG nr. 57/2015.
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, precum şi urmaşii acestora, care la data deschiderii dreptului de pensie, de către casa de pensii sectorială competentă, îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege, cât şi cele prevăzute la data de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data de 1 ianuarie 2016."

Huhu Rezea spunea...

Outl
In forma finală a legii pensiilor militare termenul de opțiune din art. 122 a fost de 5 ani, până la 31 12 2020.

Viorel spunea...

adi t. Până la sfârșitul anului se va aproba PLx-199/2020 în forma actualizată, cu intrare în vigoare de la 01.01.2023. Termen de aplicare 24 luni.

Outlander spunea...

Huhu
Corect! Eu m-am luat după prevederile din legea inițială.
Cu atât mai bine!
Înseamnă că p.m. Ciucă are mai mult ca sigur ȘI calculul contributiv al pensiei pentru că a ieșit la pensie în octombrie 2019.
Deci, știe el ceva, numai că în momentul de față se aplică alt algoritm de calcul mult mai favorabil pentru cei care vor să plece mai devreme din sistem.

Huhu Rezea spunea...

@OUt
Din lene, serviciile financiare care au întocmit dosarele de pensie după 2017 nu au mai depus la dosarul de pensie și calculul contributiv... pentru că îi convimgeau pe grăbiții să iasă la pensie că ei optează pentru calculul in sistemul militar.
Poate confirma@nea nicu ...

reddog spunea...

De-a lungul timpului prin aceste mitinguri s-a luptat inclusiv pentru băieții (și fetele) în kaki.
Și tot nerecunoscători sunt.
Dar sunt camarazii noștri, buni rai cu ei defilam și mergem la lupta.

Alexandru spunea...

@adi t
Părerea mea este că fiecare ar trebui să gândească cu capul său, ancorat în realitate și cu toate informațiile posibile și disponibile pe masă. Nici Huhu nici altcineva nu au un glob de cristal în care se poate vedea viitorul. În caz că nu ai observat încă, aici se tot rostogolesc, analizează, reîncălzesc etc dorințele, propunerile, părerile etc câtorva pensionari militari mai vechi sau mai noi, fiecare "facțiune" potrivit propriilor interese. De cele mai multe ori, toate aceste dorințe și idei nu se pupă cu realitatea în care trăim, rezultatul fiind desigur frustrarea. Revenind la întrebarea ta, nici naiba nu știe ce o să se întâmple, îți spun eu. Aș merge pe ideea că nu o să se întâmple nimic semnificativ, în sensul că "facțiunea" vechilor pensionari militari de pe blog uită sau omite un aspect foarte important: la "butoane" sunt activii, cei care urmează să iasă la pensie. Aceștia fac totul ca să nu se schimbe nimic, sau foarte puțin, pentru a nu pierde din avantaje. Îi doare undeva de vechii pensionari care au, atenție, parțial, dreptatea lor. Ca să închei, părere personală, nu se va schimba nimic cât timp ține războiul din zonă. După, posibile variante cu cel mult net (diverse variante de calcul, perioade etc) și neapărat se va umbla la vârsta de pensionare, în sensul creșterii ei, inclusiv prin tăierea în carne vie la grupele de muncă (cele care te ajută să ieși mai repede). Vom trăi și vom vedea.

GO spunea...

Hai, nu mai aburi si nu o mai invarti! Oricum o dai, tu vrei contributivitate ca la civili. Acum de ultima instanta, ai sucit-o daca ai vazut ca nu mai tine cu contributivitatea, si o bagi pe aia cu reforma. Dar la reforma tu tot speri la contributivitate, dar aventual cu 2 componente. Eu am spus mereu ca militarii trebuie sa lase naiba placa cu contributivitatea, si sa ceara doar actualizare pensiilor militare in functie de militarilor activi.

I-ai indus in eroare pe toti, mai ales pa papagalii care iti tin canta isonul. Care si ei pana acum urlau dupa contributivitate imitandu-te pe tine, iar acum ii iei la rost ca s-a schimbat macaroana. Numai prostii ai facut si ai prapadit si un deceniu din viata pentru o cauza pierduta! Din cauza alora ca tine care v-ati vazut doar branza voastra s-au desfiintat si pensiile militare in 2011, si se intampla si prostiile pe care indura toti acum!

Huhu, ai devenit trist, foarte trist. Sugerez sa iei o pauza prelungita!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, bine ca s-a scapat si a spus ca trebuie REFORMATE PENSIILE MIITARE, ii obliga PNRR! Deci petitiile isi fac efectul cu necesitatea REFORMEI!

Huhu Rezea spunea...

Măi GOlescule, ia întreabă cititorii blogului de când tronează pe prima pagină, sus, în stânga, deviza cu alternativa Decât pensii neactualizate de 5 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public
Tu dai dovadă că esti si prost... dacă nu-ți promovezi interesul. Ai rămas tot cu ciuș pe cărări de munte.

Mihai spunea...

Multi exaltati , multi suparati pe drept ,cea zis ala ,cea zis celalalt ,de parca toti cei care zic si emit procente ar umbla cu banii in buzunar.
Doar unul singur poate spune aproximativ ce se poate pentru ca sustenabilitatea pensiilor sa se mentina pe termen lung. Acela este doar cel care stie ora exacta in finante ,actualmente ministrul Câciu.
In mod sigur bani nu sunt si incearca sa mai gaseasca ceva modificari pe la Codul fiscal ca sa mai umpla visteria.
Cat despre cei care o scaldati cu contributiva , ”mama dreptatii” intre pensionari dupa unii , vreau sa le pun o intrebare ;
1.Este statul roman financiar in stare sa asigure lunar un venit salarial lunar minim egal cel putin cu SMB pe economie astfel incat un caporal sa realizeze 1 pct. /an de pensie ,un cpt 2 pct / an, un lt col 3pct de pensie/an , un col 4 pct pensie/an asa cum realizau ”varsovistii la vremea lor. SMBE 2022=6095 lei
2. celor care spun ca ,contributivitate inlatura inechitatile ;
O sa va convina atunci cand dupa recalculare pe contributiva MM mecanici de bord elicoptere,aeronave de transport varsovisti , vor avea 10-12000 lei pensie neta iar un general varsovist 8-9000 lei ? Asta va fi rezultatul trecerii pe contributiva.

Bani de actualizari ,vorba ciobanului din Marginime , din _ ula branza daca nu fata oaia, ,........noi taxe, impozite ,imprumuturi ,etc


Alin spunea...

Am onoarea, camarazi , mai bătrâni sau mai tineri, exista în urma cu aprx 2500 ani în urma, un om numit Diogene, el camarazilor se plimba cu un felinar aprins ziua, sa găsească un om corect.In anul. 2022 acest om(filosof) este actual și astăzi, deci nu am progresat cu nimic vis-a-vis de natura umana...( omul i-a ce poate,pt ca poate și nu interesează de ceilalti) Și acum sa expun părerea mea: 20 ani cascheta minimum,maxim 30, aici sa se aplice fiecare unde a lucrat(operativ-intendenta) , aduse toti camarazii la zi(2022)și asta va spune un camarad, neterminat( cum spune dl Huhu, care are o vârstă onorabila și-l respect ca pe tata).Deci în concluzie: pensia trebuie sa reflecte anii de serviciu ,grad gradatie( fără lucrat 6luni, S- D sau / oskar). Este foarte simplu.

Cezar spunea...

Impuscati javrele..dogii de puscarii
Infecteaza aerul..umplu de paduchi si scabie..🤑😜😝🤣🤣😝😜🤑🤑🤑

Huhu Rezea spunea...

Cum să schimbi salariul mediu dacă el este media salariilor pe economie? Poate vrei să spui un echilibru între minim și maxim.
Câte pensii de peste 10 000 ai văzut tu, mecanicule, în perioada 2011-2015,. pentru varșoviștii, și erau mulți atunci, calculați pe contributivitate? Intră pe eticheta Tabel și vezi!

GO spunea...

Si inca ceva! Foarte important! Cel mai important. Pentru militari. Nu cumva ca in caz de razboi, la mobilizare, sa se prezinte caporalul pensionat in 2022 cu 4000 pensie, langa lt.colonelul pensionat in 2004 cu 2600 pensie. Sau langa plutonierul-adjutant pensionat in 2011 cu 2700 pensie. Pentru ca aceasta este situatia acum. Daca eram la CAP - nicio problema, dar in armata se duce pe rapa autoritatea militara cu asttfel de exemple si care sunt perfect reale.

Paul Puiu spunea...

Huhu Rezea, daca poti sa ne spui ce au însemnat sau reprezentat pentru tine si unii rezervisti salariile compensatorii sau ajutoarele la trecerea in rezerva, care a fost cuantumul total minim si maxim încasat de un subofiter sau ofiter pana in 2012 ?? Nu inteleg de ce tocmai cei trecuti in rezerva inainte de 2010 ca tine sunt cei mai nemulțumiți si vor o pensie calculata pe contributivitate in conditiile in care au indeplinit o profesie cu totul diferită fata de civili si au fost privați de multe drepturi fata de restul celorlalti functionari publici si plus au si încasat salarii compensatorii sau ajutoare la trecerea in rezerva??!! Oricum politrucii au ales deja varianta cea mai nefavorabila pentru pensiile militare, varianta pe care vor sa o aplice la ceilalti censionari speciali incepand cu magistratii si terminând cu aviatorii, etc???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, cătinel,cătinel ca este exclus cu Perpulex 199, candva cloșca pe ouă, acum fiind in situatia de decetat ingropat, pentru ca si eu am fost la pomana unde s-a baut si mancat indesat, si unde Preafericitul Îndopat o slujba de pomenire fomfăit i-a cantat, fiind mangă de beat! Fie-i țărâna grea, in pulpa mea!

Leo spunea...

Leon , se știa din iulie că sunt gulerați la MMSS în grupul de lucru de acolo , când ĂĂĂ..ÎÎÎ.. a responsabilizat direct MMSS cu reforma tuturor pensiilor.
E greu cu respectivul ca să se reformeze ceva. Ăsta noul de la MFA , e un INCOMPETENT și un rebut administrativ față de Dîncu.
Nu credeam că-l voi regreta pe Dîncu , care de bine de rău mai vorbea despre sistemul INECHITABIL al pensiilor militare , semn că știa ceva. Ăsta noul e un mare GHINION pt. noi.

Relu spunea...

Dogii de puscarii, cum spui tu, cand au iesit in strada au strigat pentru tot ce inseamna aparare, siguranta si ordine publica.Salarizare si pensii. Daca vrei sa vezi conditiile de lucru cauta sa mergi pe o sectie de detinere cand e ziua puscariilor. Am avut odata ocazia, nu a fost amuzant.Nu ai rezista o saptamana supraveghetor cum nu rezista multi de la armata care isi dau demisia dupa cateva luni.

Huhu Rezea spunea...

Nu am fost disponibilizat și nici n-am primit solde compensatorii la trecerea în rezervă. Cred că ni se dădeau 4-5 solde de funcție și grad, deci nu întreaga soldă lunară brută.
DE ce vreau calculul contributiv? Din simplul motiv că, în lipsa actualizării, pensia mea militară este mai mică decât pensia calculată contributiv. De aceea, și acum am în plată pensia calculată contributiv, indexată, dar nu cu valoarea punctului de pensie.
Ce ți se pare în neregulă? Pe vremea mea nu se ieșea la pensie decât accidental , dar penalizat rău, fără 30 ani vechime în serviciu. Uitați că era stagiul militar obligatoriu pentru toți bărbații?

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

„Câtă vreme pensia d-tale nu este calculată și în puncte de pensie ...... nici vorbă să fie pensie contributivă” =asta e SOFISM! Te intreb a 12-a oara, unde scrie asta? Sau tu crezi ca esti CCR, ICCJ, instanta de judecata samd?! Arata unde scrie si zic ca tine! Daca nu, tu vorbesti in Sofisme sau dodii, mai pe romaneste!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Poate iti aduci aminte că prin 2010 dupa trecere pe contributiva Dogaru urla prin televiziuni ca sunt MM si sof care au dupa recalculare pensii mai mari decat generalii.
Da ,cazurile existau ,mai ales in aviatie ,parasutism ,scafandri , artileristi din laboratoarele de expertize ,analize , etc.
Cunosc MM aviatie care in 2010 au obtinut intre 4 -7000 lei la o VPP de 832 lei
Calculati cat ar obtine azi la recalculare cu un VPP de 1775 lei.
Salariul mediu pe economie (SMBE)este numitorul bazei de calcul al formulei dupa care se calculeaza punctajul lunar ,iar total puntaj lunar/ 12 = punctaj anual pe contributivitate.
Ce venituri trebuie sa aiba un caporal activ ca sa realizeze 1pct de pensie/ an? Dar un col ca sa realizeze 3-4 pct pensie/ an raportat la actualul SMBE.

Leon spunea...

@Leo, vara este vremea concediilor, nu semnau ei condica la MM, iar Dancu nu era incantat de aceasta comisie; de-abia, luna trecuta a reactivat-o Premierul !

Paul Puiu spunea...

Art 3, punctul 6, litera i din L 223/2015 prevede:
stagiu de cotizare - perioada în care persoanele prevăzute la lit. a)-c) au datorat/plătit contribuţii de asigurări sociale de stat în sistemul public de pensii;
Cotizarea este echivalentul contributivitatii, insa modul de calcul al pensiilor militare este diferit fata de pensiile de stat civile deoarece militarii, politistii, penitenciaristii si sri-istii au fost privați de niste drepturi cetățenești fata de restul angajatilor din alte sectoare sau familii ocupaționale!!! Nu inteleg de ce cei trecuti in rezerva pana in 2010 vor acum calculul pensiei pe contributivitate daca si ei au suportat aceste rigori??!! Pentru ca pensionarilor civili le-au crescut pensiile datorita cresterii punctului de pensie de asta vor cei care au trecut in rezerva pana 2010 calculul pensiilor pe contributivitate???? De ce nu ati facut propuneri in 1990 guvernului ca sa introducă pensiile pe contributivitate atunci??? Acum se gasesc unii formatori de opinii sa sustina ca vor pensii militare pe contributivitate cu toate ca astfel de păreri le sustin doar niste politruci obtuzi care nu le-au placut nici stagiul militar sa il mai îndeplinească???In loc sa fim uniți si sa ne apărăm interesele tuturor producem numai disensiuni intre generațiile de rezervisti si in retragere???Eu spun ca e bine sa fim multumiti cu pensiile militare nete actuale asa cum sunt si sa ne multumim cu indexarea care va fi acordata si sa nu ne mai îmbătam cu vorbe goale pentru ca rau cu rau dar mai rau fara rau!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, aveti ceva ani in cârca deceniilor trecute peste parul nins, asa ca va recomand si va dedic melosul Trenul vietii cu Nelu Vlad-Azur! Sa excludem lacrimile emotionale, ca Șoimi ai Patriei, caci cu o moarte in demnitate suntem toti datori!

M spunea...

@Alexandru

Dacă e vorba de articolul din Economedia acolo zice: "Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contrbutibtate."

Nu comentez ce dracu ev aia "contrbutibtate". Articol scris de un trotinetist!

Domnul Kostas a afirmat că Ciucă a spus: "militarii sunt plătiți cu pensii calculate pe contributivitate!"

E altceva! A fi ceva calculat într-un fel cu a fi ceva bazat pe ceva e două lucruri diferite!

anonim spunea...

Alexandru
Ati uitat de kawejeu deci sunt trei....cel putin.Nu ca asta ar mai avea o importanta.E deja "mancat"....eventual amerlocii sa-l mai salveze daca ar putea sa fie reconditionat si reutilizat dar ma indoiesc.Asa caaa...la gunoi
Amerlocii nu folosesc lucruri "second hand" in politica externa(e vorba de oameni nu de armament,acolo merge cu sh din plin)

M spunea...

Dar de ce nu vrei pensie contributivă NUMAI PENTRU DUMNEATA?

De ce să îi obligi și pe alții?

Să introducă un articol în legea 223 prin care să vă permită să treceți la pensie contributivă!!!!!!

Eu sunt la limită să fiu în aceeași situație cu dumneata (pensia contributivă să fie mai mare decât cea militară) dar nici nu îmi trece prin cap să am aroganța să îi oblig pe toți pensionarii militari să facă așa cum îmi e mie bine!!!!!

M spunea...

Deci, până la urmă, contributeala e bună sau nu?

Dacă mergi pe contributivitate nu poți să crești pensiile cum vrea psedeaua! Crezi punctul de pensie și asta e! Ăla cu 10.000 de lei pensie mai ia 1.500, ăla cu 2.000 mai ia 300.

Șoimul spunea...

Puiu, eu sunt un rezervist care conf legii în vigoare la trecerea în rez.trebuia să beneficiez de ajutoare.
Dacă citești legile anterioare care făceau referire la pensionarea militarilor, vei observa că aceste ajutoare se acordau.
Compensatoriile au fost acordate tuturor disponibilizaților, mineri radio-telecomunicatii, poștă, uzine, fabrici , magistrați etc...deci nici o treabă cu militarii, norocul celor care au primit.
Noi mai așteptăm!

GO spunea...

@ Paul Puiu. Ai inteles care este problema? Nu prea, este? Din cauza ca adminul se fereste sa ofere date personale explicite. Hai ca iti explic eu direct! Eu sunt adeptul pensiilor militare. Mi-a convenit precis cand m-am pensionat, atat ca am iesit mai devreme ca civili, cat si ca nivel al pensiei. Si imi convine si acum.

Insa, este o manevra care rezulta din cifre. Se datoreaza modificarilor succesive NEFASTE ale legilor privind pensiile militare. Din cauza ca idiotii au scos odata din lege ACTUALIZAREA pensiilor militare ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi. Dar NU numai atat, au scos din lege si majorarea pensiilor militare cu cresterea a 50% din salariul mediu brut pe economie. Si a ramas doar indexarea cu rata inflatiei. Civilii, beneficiaza de indexare cu rata inflatiei, dar si cu majorare de 50% din cresterea salariul mediu brut.

Dar sa revin la esenta. S-a ajuns ca un militar, desi multumit in momentul iesirii la pensie, din cauza ca pensia acestuia doar i se indexeaza (iar uneori cum a fost anul trecut, nu se indexeaza deloc, ca asa au stabilit niste idioti pentru toate pensiile din afara sistemului public), militarul pensionat sa isi piarda odata cu trecerea anilor, avantajul initial. Iar civilul mai amarat initial la iesirea la pensie, din cauza ca pe langa indexare primeste si 50% majorare din cresterea salariului mediu brut, usor, usor, te egaleaza si te depaseste!

Cand se intampla acest lucru? Cu cat traiesti mai mult dupa iesirea la pensie. Astfel incat, dupa un numar de ani - nu stiu cati sa zic dupa 10 ani - cam pe aici de la iesirea la pensie, descoperi ca pensia cu adevarat mai avantajoasa in momentul iesirii, nu iti mai ajunge cum iti ajungea odata. Dar mai descoperi si ca civilul care a iesit mai slab ca tine la cuantum, are pensia cat tine sau te-a depasit.

Aici este toata manevra. Nu resimti astfel de lucruri si nu le vezi, daca traiesti maxim 10 ani dupa iesirea la pensie. Dar dupa, se schimba treaba.

Prin urmare, sistemul pensiilor militare cum este acum - cu modificarilea alea de ...acat, este calcul astfel incat sa isi piarda avantajul initial. Iti convine pe moment, inca maxim 10 ani dupa, dar daca mai traiesti dupa nu iti mai convine. Iar aceasta este o manevra calculata pervers, nu este intamplatoare.

Solutia NU este decat una singura. Ca pensiile militare sa revina la fundamentul existentei lor si care este actualizarea lor ori de cate ori se majoreaza soldele militarilor activi. Nu este solutia ca militarii sa iasa direct controbutivi, pentru ca ies extrem de prost la cuantum, si abia dupa minim 10 ani de indexari si majorari cu 50% din salariul mediu, sa aiba cuantumuri acceptabile.

In rest, Huhu Rezea isi vede propriul interes - fiind intrat demult la cei cu peste 10 ani de la iesirea la pensie si omite faptul ca ani buni de zile a fost avantajat de pensia militara. Iar unul ca tine sau ca mine, ne vedem tot interesul tot de moment, intrucat nu am intrat inca in acea panta descedenta de care am pomenit si care survine dupa minim 10 ani de la pensionare.

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Dacă așa pui problema, înseamnă că, deși esti jurist, ești atât de leneș că nu ai citit nici măcar o decizie a CCR din ultimii 3-4 ani , si sunt sute, în care s-au respins excepțiile de neconstituționalitate pe L 223/2015, OUG 57/2015 și OUG 59/2017 și s-a subliniat în motivări că pensiile militare, spre deosebire de celelalte pensii speciale, nu au nicio componentă contributivă. Ca să nu citești prea mult, caută Decizia CCR nr. 900/2020. Deci, nu spun eu, și nu poate să-și permită nici Ciucă, nici Ciolacu, nici Tîlvăr, să contrazică Teoria generală a Dreptului.
Contributivitatea măsoară pensia pentru întreaga cariera activă, nu numai pentru 6 luni. Nici asta nu înțelegi?

Huhu Rezea spunea...

BUDĂI este la A3....

GO spunea...

Legat strict de pensiile militare, ceea ce ma surprinde este nu atat tupeul politicilor care pe langa ACTUALIZAREA pensiilor militare ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi, au taiat si un al 2-lea element important si care este majorarea pensiilor militare cu 50% din cresterea salariului mediu brut. Ci mai ales faptul, ca majoritatea militarilor nu mai sesizeaza ca idiotii ne-au taiat si majorarea cu 50% din cresterea salariului mediu brut. Adica, NU ne-au mai lasat decat avantajul de moment ca si cuantum - existent in momentul iesirii la pensii, stiind ca il pierdem in maxim 10 ani de la pensionare, poate si in mai putin timp.

Acesta este clenciul din care trebuie sa iesim. Pentru ca toti am fost multumiti cu cuantumurile in momentul pensionarii, adica ne convin pensiile militare. Si au dreptul sa fie multumiti si cei care se pensioneaza acum, fiind indreptatiti sa se pensioneze si ei tot cu pensii militare. Problema fundamentala este insa insa ce facem insa, ca dupa 5-10 ani de la pensioanare, pierdem avantajul initial? Cu asta ne-au lucrat idiotii.

Iar solutia NU este trecerea pur si simplu asa la contribuvitate, ganditi-va ca la activi si la cei pensionati sub un deceniu, NU le convine. Prin urmare, singura varianta plauzibila ramane REINTRODUCEREA IN LEGEA PENSIILOR MILITARE, a ACTUALIZARII ORI DE CATE SUNT MAJORATE SOLDELE MILITARILOR ACTIVI. Iar ca situatia de compromis, la limiata, MACAR MAJORAREA PENSIILOR MILITARE SI CU 50% DIN CRESTEREA SALARIULUI MEDIU BRUT CA LA CIVILI, PE LAMGA INDEXAREA CU RATA INFLATIEI!

Florin spunea...

Mulți civili își freacă mâinile de bucurie în chestiunea pensiilor militare. Constat ca noi, militarii, suntem o adunătură de fricoși, lași și dobitoci care toată viata nu am știut a spune decat: Sa trăiți, am înțeles! Asa vom spune orice s-ar întâmpla cu pensiile noastre. Pe loc repaus, fraieri!

GO spunea...

@ Huhu Rezea. Sper ca ai sesizat ca te-am scos logic. Si fara sa te jignesc, cum faci tu cu mine. Stii ca ceea ce am spus, este reteta succesului. Nu exista reteta a succesului, cand actionezi doar unii pentru unii sau doar pentru altii.

Militarii trebuie sa revina urgent la ACTUALIZARE ori de cate ori sunt majorate soldele militarilor activi. Sau macar la majorarea pensiilor si cu 50% din cresterea salariului mediu brut, pe langa indexarea cu rata inflatiei.

Orice alta varianta este nu doar prosteala a militarilor, ci si persecutie politica exercitata asupra militarilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Politistii au luptat, ca eroii, si pentru noi, in strada, asa ca le suntem recunoscatori si merita felicitati! Pe blogurile de socializare sunt si mai indarjiti, si mereu au amintit si de militari, deci ne-au fost camarazi fideli si au pactizat si cu cauza noastra. Bravo lor!

Burebista spunea...

Degeaba încercați s ai explicați domnului H... El o tine una și bună... Contributivitate... Punctaj sau puncte de pensie..
El nu înțelege ca acele puncte ale lui și ale altora pe care le-au avut cândva printr-o lege favorabilă a lui Oprea și nu pe 263 NU MAI EXISTĂ... AU FOST ANULATE PRIN DECIZIILE PE 223.... ADIO ȘI UN ORAZ VERDE DE LA OLGUTA.. 🤣
Acest asa zis interviu sau respunt de ka CE este identic cu cel de acum aproape 1 an. Primit tot de trusturile de presa USR iste, economedia.ro, g4 și restul... E ka fel ca proiectul ala de oug cu modificarea pensiilor speciale și militare FAKE...

anonim spunea...

Si cand a spus ciuca ceva,orice si a corespuns realitatii din prima zi in care am aflat despre el si pana astazi?

Burebista spunea...

Corect ceea ce a scris GO...
Restul e maculatura... Huhurez nu știe, nu vrea sau nu poate sa înțeleagă aceste aspecte..
Sau are un interes comercial sa i agite pe unii împotriva altora pentru rating.. 🤣
Adio contributivizare!
Uraaa, Uraaa, Uraaa servim Patria!

GO spunea...

Eu ti-am explicat deja. Logic. In plus ca vad ca o dai putin pe aratura. Si cei pensionati pana in 2010, s-au pensionat cu pensii militare. Nu au existat pensii contributive nici inainte de anul 2010, tot militare au fost, doar ca dupa alte legi decat 223/2015. La armata era L. 164/2001 a pensiilor militare de stat, iar inainte de 2001 tot pensii militare au fost, dar stabilite in baza unui decret la care ii uit numarul mereu, parca 214/1977.

Asa ca nici cei pensionati inainte de 2011, nu s-au pensionat cu pensii contributive, ci tot cu pensii militare de stat ca si tine. Problema este ca cei in cauza - adica cei pensionati cu pensii militare pana in anul 2011, cand au fost desfiintate, cei deja pensionati cu drept de pensie militara, li s-a desfiintat acest drept - chiar daca erau pensionari militari in plata, au fost trecuti in sistemul public - cu forta, chiar daca a fost retroactiv deschiderii dreptului la pensiei (ceea ce ti se poate intampla si tie), si aici a fost smenul. Unora pensionati mult in trecut in trecut - cand varsta de pensionare era de 55 ani, s-au trezit ca noile pensii contributive erau mai bune la cuantum, decat cele militare desfiintate. Iar altii pensionati mai aproape de 2011 s-au trezit cu pensii contributive mai mici decat cel al pensiilor militare ij plata. Cu mentiunea ca ultimilor nici NU le-a fost pastrat cuantumul avantajos in plata.

De ce s-a intamplat acea situatie, ca unii au iesit mai bine la calculul contributivitate, iar altii mai prost? Din acelasi motiv din care si astazi se intampla la fel. Din cauza ca nici atunci NU se mai ACTUALIZAU PENSIILE MILITARE, legal era prevazut, dar depindea de nu stiu ce hotarari de guvern, pe care uitau sa le dea toti premierii. Si astfel de hotarari erau cateodata, rare. Dar macar NU le scosese nimeni din lege ca acum.

Si cu asta inchei! Vreau inca o data sa precizez ca pensii militare in Romania au existat si inainte de 2011. Poti studia si legile

L. 164/2001 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/27865

D. 214/1977 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/451

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ce intreb eu si ce spui tu! Ma rog, dar tine minte de la mine: „contributeala” cum zici tu la pensiile militare – NICIODATA. Si revenirea pensiilor militare in Sistemul public de pensii – ABSOLUT NICODATA!

anonim spunea...

@GO
Ce sa zic. Il victimizezi pe ma/ciuca? Dar ce zic eu aici. Pur si simplu il faci martir mai ceva ca aia din isis
Pai baaa baiatule pustane(scuze dar o meriti) Tot ce ai spus tu la ora 15:39 gagiu si-a dorit.Da !! da,da,da!!! si-a dorit sa fie sef MStM si-a dorit sa fie ministru,si-a dorit sa fie pres PNL si-a dorit sa fie prim M....si-a tot dorit ....Si tu acum ne spui ca saracu isi ia ...ule in c*r ?
Tu esti serios sau doar ti se pare?
cheama-l si pe nen-tu ciuca sa ne "cantati" amandoi aria victimizarii.Macar sa fie duet.Hai ca ma enervez ...asa ca schimb postul/blogul/orice...
sa ma anunti GO-ule cand faci go...on

anonim spunea...

L-am postat si eu acum vreo luna tot aici, daca a scapat asta e.Eu l-am urmarit cu atentie pe Sabin Gherman mi s-a parut ok corect si obiectiv

Huhu Rezea spunea...

D-ta ești proaspăt rău pe acest blog!
In cei aproape 10 ani de existență, blogul a fost o alternativă de informare la informarea oficială sau mai ales la lipsa de informare în domeniul pensiilor militare promovată de instituțiile din sistemul de apărare.
Fricoși, lași și oportuniști sunt cei care țin isonul actualei guvernări cu prostia că pensiile militare nu sunt speciale și asta numai pentru ca pensiile militare să nu intre în reformă.

anonim spunea...

CFI
s-a ales praful de "talentul" tau de pamfletar(ratat)
Ai ajuns la copy/paste si atat 😅
Si culmea e ca dai copiutele fix din zonele cele mai citite unde nu scapa nimeni nimic
O sa te dea afara huhu cum te-au dat aia de la ora d'ampulea(ora 25)...nu c-ai fi lucrat de fapt vreodata acolo, a fost doar "pentru-n'pumn de maruntis...monicaaa, monica" eventual si o gogoasa(rece de trei zile) de Craciun
Acum iti dau eu ....primul numar
https://www.inainte.eu/etichete/ora-25/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cam tarziu am aflat, dr poate se scrie.

anonim spunea...

Haideti domnu Leon chiar asa naiv?
Ala vorbeste vorbe. daca il intrebi dupa o juma de ora ce a zis habar nu are,a fost si el acolo....ca sa fie.Figurant!!
Bai baieti eu sunt prost sau tal(h)ar asta e si mai prost.Stie cu ce se "mananca" pensiile ocupationale ? Na! ca avocat inca nu am mai fost(ex)
...si nici notar.Poate acu la pensie ajung ,ca asa vrea talvar asta vai de el si de mama care l-a facut
PS Daca politienii civilesco devin militari cand devin bosorogi eu de ce n-as deveni notar? 😅 ca e si mai usor ca bosorog notar 😅

Viorel spunea...

Domnule Leon. Au mai râs și alții și au ajuns la Beciul Domnesc. Când va veni în 2024 la Palatul Cotroceni doamna LC Kovesi, exact cum oligarhilor ucraineni nu le ajungeau avioanele să fugă din țară înainte de a începe războiul, tot așa, mulți dintre ei o vor lua la sănătoasa. De prea mulți bani s-au împrumutat și nu i-au justificat, sărăcind la maxim poporul român. Lui Nea Nicu i-au trebuit 11 miliarde de dolari pentru industrializarea României, ăstora nu le-au ajuns aproape 40 de miliarde de E pentru a susține 2 ani de zile o Pandemie și a ajuta o economie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Isi fac aparitia trollii in arenă! Sa vină toreadorii!

Leon spunea...

Nimic nou.. !!

Sense spunea...

Cea mai buna varianta este contributivitatea. Raportata la vârsta de pensionare de 65 ani și un stagiu complet corespunzător. Pentru toți pensionarii, indiferent de anul în acre au ieșit la pensie. Cei care au ieșit când vârsta și stagiul prevazute atunci de lege erau mai mici....asta e, ghinion de neșansa. Nu i-a obligat nimeni sa iasă la 20-25 ani sau chiar mai puțin.
Evident, pe contributivitate, toate xompensatoriile trebuie recuperate, au fost niște chestii speciale care sunt cah, imorale și care nu respectau deloc principiul sfânt al contriibutivitatii. Deci recalculate la nivelul 2023 și luate înapoi. E de bun simt sa nu ceri contributivitate în același timp în care ai luat niște bani necontributivi, speciali (ca tot se lupta unii sa arate ca militarii au pensii speciale).

Viorel spunea...

Florin. Mâine dimineață când te trezești, să te uiți în jurul tău și o să-I vezi pe cei descriși de tine, adică: „fricoși, lași, dobitoci și fraieri”. Dacă nu sunt deajuns, cheamă-ți neamurile.

anonim spunea...

Eheee GO lescu e rezolvat de mult a fost si el amarastean dar dupa ce s-a pus cu *ula(a se citi blogul) pe MApN go-ul acum e in TOP 1(unu) la cuantum.Zici ca a iesit la pensie acum o luna si cu spor de VM si de scafandru si de pilot toate odata plus celelalte
Omu si-a rezolvat problema pe "carca"lui si apoi a inchis blogul.Are acum pensie nu de 3x ci de 5x mai mare decat in 2010 cand era tot pensionar.Ba si-a rezolvat-o si pe aia cu AC-ul are vechime dubla fata de varsta vreo 120 de ani vechime.N

Alexandru spunea...

Go, nu se va introduce majorarea cu 50/ pentru că noi nu activam în economie și nici nu contribuim la formarea salariului mediu pe economie
Am postat anterior discuțiile în urma mișcărilor sindicale de ieri, același mesaj fiind postat și de Europol mai târziu
Important este că dacă citiți realizați că guvernul a aruncat fumigene de ajunge lumea să spună ca Flavius, să ne rugăm de sănătate
Concret, la anul le dă activilor 10/ doar, în contextul în care iau plimbat cu vorba și au dat anul acesta 15/ dintr-o restanță de 50/.
Apoi modificare lege salarizare pe modelul 2010 și 2017, singurii câștigați fiind magistrați și medici. Le vor modifica sporuri și multe altele iar legea că avea iar o eșalonare de 4 ani
Modificarea legii pensiilor militare și ducerea vârstei la 65 ani cu limitarea la 52 ani, dar suntem convinși că vor umbla și la grupa I de muncă și nu numai
După cum observați nimic despre indexarea pensiilor chiar dacă erau trecute în protest, dar despre asta am tot vorbit
În rest, sunt de acord cu privire la ceea ce spui, cu precizarea că trecerea pe pensie civilă din 2011 a impactat negativ pe cei care nu aveau vechime efectivă de peste 30 ani și a fost bună pentru cei care au vechimea mare, deci contribuit mai mult și le au crescut pensii
Ulterior la revenirea pe sistemul militar au câștigat tot cei care au avut pensii militare mărite din trecerea pe civil cam așa stau lucrurile
Așa că nu este de mirare că există anomalii dar nu cred că actualul guvern le va soluționa deoarece și asociații reprezentative militari se ceartă cam în același mod că pe aici pe blog

anonim spunea...

ptiu!! mi-a sarit mausu pe Publicati tocmai cand vroiam sa pun zambaretii
E a doua oara cand mi se intampla
CFI-uleee vreau laptop nou. Te dau in gat la gabitza ca ti-a dat laptop si tu il bestelesti

Burebista spunea...

Go, toate pensiile civile sau militare ar trebui să crească cu același procent. Vedeți ca la civili nu cresc pensiile dacă un angajat similar cu cel pensionat primește în anii următori salariu mai mare...
De aceea se numește pensie. Odată stabilit dreptul el trebuie sa crească la toți pensionarii în mod egal ca procent. Nu cum s a întâmplat anul acesta când pensionarul cu pensie de 2500 lei brut primita datorita vechimii și soldelor avute l a depășit pe cel cu 2600 pensie brută stabilită pe aceleași principii datorita indexarii diferențiate ilegale... Asa vrea colaci acum sa dea mai mult la cei cu pensiile mici, adică trantorilor care au avut milimul de vechime pe3a primi pensie...
Atenție toate pensiile de 1000 lei sunt pentru cei care după contributivitate sau ekte legi au un cuantumai mic...Dar au avut măcar 10 ani de contribuții sau au pensie de urmaș...
Cei cu ajutoare sociale nu primesc 1000 lei adică cei care nu au muncit sau au mai puțin de 10 ani munciți.

anonim spunea...

Io zic ca cel mai mare vinovat e cifrimu cu kkt-urile lui.
Las,las c-o sa-mi dati dreptate dar intai trebe sa va ardeti zdravan

anonim spunea...

Daaa BM e cumva in UE si noi n-am aflat? ...si e si stat/tara? Baaa cate afla oamenii de pe site-ul asta!

anonim spunea...

Pai cu lantu si zabreau n-ai cum.Incearca cu cuţu-cuţu ...e mai intelectual 😅

Burebista spunea...

Alexandru, aici greșești... Toate salariile brute plătite în România sunt luate în calcul la stabilirea salariului mediu brut pe economie... Chiar și salariile polițiștilor și soldele militarilor...
Bugetul de salarii la instituțiile din apărare și ordine publica nu este secret cum nu este nici bugetul de pensii la aceste structuri... Și toate intra la medie.

Burebista spunea...

Plus dobânzi la zi pentru banii luați.. 🤣 😱 😎

Viorel spunea...

Domnule Alexandru. Pct. (1) din art. 59 / Legea nr. 223/2015 în forma inițială a fost scris de dumneavoastră ? „Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.” Nu. El a fost scris de legiuitor și atunci la ce economie vă referiți, la ce contribuție, la ce salariu mediu vă referiți ? Medicii, profesorii, etc., produc ceva palpabil ?

GO spunea...

@ Alexandru. Esti putin cam greu de urmarit. In 2011 au fost si alte magarii pentru care au scazut pensiile. Incerc pe scurt. Spre deosebire de legea pensiilor militare, legea civila NU avea si grupa alte conditii. Asta in armata este o grupa superioara grupei conditii speciale. La aceeasi vechime efectiva, unui din grupul alte conditii avea pensie mai mare decat cel din grupa conditii speciale.

Iar legea civila din 2011, NU a considerat si grupa alte conditii. Atribuind aceeasi majorare de pinctaj pentru grupa ca la grupa conditii speciale. Este ca si cu tie aflat in SPECIALE ti-ar fi dat tot majorare de punctaj de 25% ca la cei din conditii deosebite. Asa au facut magarii atunci. Au dat 50% majorare punctat la cei din alte conditii, la fel ca la cei din conditii speciale. Si asa au scazut mii de pensii. Indiferent de vechime, grade etc. Culmea, exact celor mai expusi la risc a unor militari in activitate, la modul realist chiar singurii. .

Aici m-ai bagat in ceata! Cum zici? Ca "Ulterior la revenirea pe sistemul militar au câștigat tot cei care au avut pensii militare mărite din trecerea pe civil cam așa stau lucrurile". Fals. Mie L. 223/2015 mi-a stabilit o pensie ... dubla fata de cea contributiva. Si cu 30% mai mare decat pensia militara precedenta. Daca era sa raman contributiv, abia la anul imi atingeam nivelul fostei pensii militare.

Faci si o mare eroare. De exprimare. "au câștigat tot cei care au avut pensii MILITARE mărite din trecerea pe civil". Stop! Pensiile MILITARE au fost desfiintate in 2011. Cele marite NU mai erau MILITARE ca si termen, ci erau deja contributive, civile ca la tractoristi si alti contribuabili.

GO spunea...

@ PP. Gandesti ca un civil! Care nu are obligatii militare si dupa pensionare. In cazul in care il prezinti tu se intampla astfel: la mobilizare/razboi, caporalul cu 4000 pensie pensionat in 2022, se prezinta si intra in subordinea lt.col. cu pensie de 2600 pensionat in 2004 sau a plutonierului major cu pensie de 2700 pensionat in 2011. Atentie, ca exemplele sunt reale!

De asta s-au inventat in PM lor de pensii militare! Si de asta se actualizeaza! Exact sa NU se intample situatia de mai sus. Pentru ca ... caporalul o sa se creada seful Lt.col. din exemplu sau al Plt. maj. din exemplu. Si se submineaza autoritatea si ierarhia armatei!

Merge si ca tine, cu o singura conditie! Ca la pensionare, sa treci direct in ... retragere, adica sa NU mai ai obligatii militare dupa pensionare. Si gata! Daca tu crezi ca NU ai nevoie de cadre militare la razboi, care sa suplimenteze pe cei morti pe front, poti decide asta! Gandeste-te ca in Ucraina i-a adus insa si schiopi si orbi!

Cu alte cuvinte, eu care sunt in rezerva, ...uta-l daca nu fac scandal si inca mare, daca as sesiza ca ma trezesc cu subalterni cu pensia mai mare decat a mea. Pur si simplu, as intra in pamant de rusine si i-as lasa pe aia sa comande. Asta se intampla in cazul expus de tine!

Burebista spunea...

Akord.. BM nu este în UE dar cesa vezi... Exoertii acestei BM au fost acreditați și plătiți din fonduri europene sa analiza e și sa dea sfaturi pentru implementarea jaloanele lui Huhu din PNNR... Și au dat un verdict... Plătit...
Acum unora dacă nu le convine sa sune la Palermo.. Sau unde vor ei.. 🤣.
ATENTIE.. CIUCĂ A SPUS CA PENSIILE MILITARE AU FOST DEJA REFORMATE PRIN LEGI... VEZI OUG 59... SUNT PLĂTITE PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII... MILITARII PLĂTESC CONTRIBUȚII LA BUGETUL DE STAT PENTRU PENSII... ȘI CA NU ÎNTRA ÎN ACEASTA REFIRMA.. ASRA NU INSENA CA NU SE POT ADUCE MODIFICĂRI ÎN BINE PENTRU PENSIONARII MILITARI PENTRU ELIMINAREA INECHITATILOR...
ĂȘTIA DE LA USR CARE TOT AGOTA UE VOR DESFIINȚAREA PENSIILOR MILITARE ȘI RECALCULAREA LOR ÎN TOTALITATE PE LEGEA CIVILA CU RAPORTARE LA 75 ANI VÂRSTĂ, 35 ANI CONTRIBUȚII ȘI FĂRĂ GRUPE... PENTRU CA EI CONSIDERA XA MILITARII ȘI POLIȚIȘTII NU NERITA GRUPE DE MUNCĂ PENTRU CA NU AU FOST LA RĂZBOI.. 🤣.
EU VA DIRESC TUTUROR CELOR CARE DIRITI CONTRIBUTIVITATE SĂ VI SE XSKCULEZR PENSIA LA FEL CA LA ORICE MUNCITOR CIVIL FĂRĂ GRUPE..

Burebista spunea...

Go.. Aici ai dat-o și dumneata de gard... Ce mai contează pensia avută pana la mobilizare.. ZERO.. Colonelul cu 2600 pensie inițială va lua solda de colonel la zi și caporalul solda de caporal...
Caporalul va executa ordinele la fel ca și subofițerul.. 🤣

Burebista spunea...

Cezare... Cam treci limita la orice... Se por da N exemple de militari care au făcut multe tâmpenii sau polițiști de asemenea..
Nu generaliza doar de dragul de a arunca cu noroi. Oricând poate să-ți dea cineva replica și să-ți arate un exemplu de militar din mapn sau de oriunde care a greșit..
Singurul adevăr pe care vad ca îl recunoaște chiar și Cornel este ca fără sindicatele din politie și și aici includ și pe cei din penitenciare acum eram cu toții și mai de ra.. At.. Cam cum ne dorea Olguta..
Nu mai jigni și nici tu nu vei mai fi jignit sau judecat..

anonim spunea...

legea e absolut clara restul e gargara.
La pensie se iese in baza legii(in vigoare) la momentul cand s-a facut cererea de pensionare(inregistrarea cererii cu numar data tot tacamul)
Aaaa ca tanti aia are dreptul de pensie,are cererea facuta si o tine la sertar e bine si asa.Poate ramane intr-o zi fara hartie igienica.
O cerere de asta are 3-4 randuri o data si o semnatura....uite care era problema juristei p....:))))
asta cu depunerea cererii pe o lege si primirea deciziei pe o alta lege,poate sa i-o spuna lu' mutu...hai maaaa ce dracu!!
PS Sau te plictiseai?...si ai vrut un pic de atentie.Sigur asta e varianta reala

anonim spunea...

sense
Hai ca esti simpatic! Ai implinit macar 25 de "primaveri".Esti tot la primul grad in cariera, exceptam gradul de soldat(in cazul in care inca n-ai aflat ce e "soldatul"
Hmmm trotinetist original nu asaaaa....
Ultimul paragraf a fost exploziv,epopeic, ce mai:)))
PS si o completare pt sense
Pt fiecare an lipsa din cei minim 30 sa se scada 25% din baza de calcul.Pt fiecare an in plus sa se adauge 1% .Peste 40 de ani =5% si peste 50 ani 10%.La vechimea in serviciu de 80 de ani cu scoala cu tot(azi ma simt generos) sa se adauge la baza de calcul cat doreste fiecare......urmasii sa vina cu bani de acasa in cazul in care militarul o mierleste inainte de a implini 80 ani serviciu militar
Io zic ca e bine asa!!
PS Iar o eventuala parte necontributiva sa fie acordata exclusiv celor care au stagiul minimum 80 ani).

Burebista spunea...

Cred ca tu nu ai înțeles sau nu știi cum se procedează în caz de mobilizare... Mobilizarea Rezerviștilor însemna în fapt reactivarea lor ca militari activi și prin urmare vor primi aceleași drepturi ca și similarul lor ce era activ în urma cu o zi... Asta înseamnă ce un colonel care ieri avea pensie de 2600 azi va avea solda 10000..sau mai mult
. Sau mai puțin.. La fel ca orice colonel activdin armată.... Și soldatul ala cu pensie de 400 probabil va avea solda 5000 sau cât o avea un soldat activ.
Pe urma vin avantajele colonelului fost pensionar... Bineînțeles dacă scăpa viu... Pensie babana.. 🤣

Viorel spunea...

Domnule akord 75. „legea e absolut clara restul e gargara”. Da, legea este clară, restul este însă gargară din partea dumneavoastră pentru că în calcul nu se ia data înregistrării raportului ci data când solicită respectivul prin raport trecerea în rezervă. Ex.: Subsemnatul…….solicit să fiu trecut în rezervă cu drept la pensie militară de stat începând cu data de ……… Raportul (se face cu 60 de zile înainte), lucrarea de trecere în rezervă însoțite de MO (Memoriul Original) se trimit din eșalon în eșalon până la eșalonul / persoana decidentă pentru trecerea în rezervă. În MApN par example la MM, Sof. și Cpt. se face de către Cdt. D. După ce îi vin documentele cu trecerea în rezervă, Compartimentele Personal și Financiar îi întocmește Fișa de pensie cu toate datele necesare pe care o trimite la CPS, inclusive cu Carnetul de muncă dacă a muncit anterior intrării în Școala Militară / Academie, etc.

Viorel spunea...

Corect PP. Depinde ce lege este în vigoare. Dacă este mobilizat peste 6 luni și și rămâne tot Legea nr. 223/2020 în forma actuală (ultimele 6 luni consecutive….). Cât despre domnul GO, la mobilizare nu comandă pensia ci cadrul militar care are gradul mai mare în lucrări la mobilizare și real pe teren, deci, cel care este Cdt. Pl., Cp., B. chiar dacă este reservist mobilizat

anonim spunea...

GO-ule daca puneai si numele si prenumele meu in postarea de la ora 20:48 puteam sa jur ca e "autobiografia" pensiei mele punct cu punct.Bine ca nu le-ai pus.Doar perioada e dubla fata de cea data de tine....ce mai sunt asistat social aproape pe bune...de la o simpla functie de lt.col(timp de 5 ani) cand s-au inchis portile unitatii si am ramas toti pe partea ailalta.Mi s-a oferit si "alternativa".O functie pe la mama dracu in nordul tarii(nu de lt col ci mai mica) pe la auto pe undeva....eu de RAA ...hi,hi(ma rog sol-aer cum zic geniile in ziua de azi in "codificare"OTAN ce mai un kkt...a fost bine atunci la inceput.Apropo cat ziceai ca are un SGV ca se pare ca ma bate la capitolul pensii sau pe acolo pe undeva.Mai sus n-am curaj sa ma gandesc:)))
Doar ca am intalnit un "biban" mr(r) care eram eu x 2 plus cateva sute bune
Asa ca lasa-l pe "militarul" P...Puiu sa se bucure.O sa-i treaca repede aia cu "e bine asa sa fim multumiti" Inca una doua doua inflatii mai zdravene si e "mancat"baiatu' ca deh domnia si prostia se platesc.Macar de-ar fi vorba de "domnie".....noooo!!!

anonim spunea...

aduceti-va aminte de veteranii din WWII care mai traiau.Indiferent de sistem comunist sau kk-tul asta de acum, tot saraci lipiti au ramas si indiferent de tabara in care au luptat chiar si cei din divizia TV si cei din armata regala

anonim spunea...

GO
Adica LOV..cu colonele,colonele....+oug de rigoare
calculat totul la maxima precizie.
deci pesedeaua! deci.....ai clase ca trenul si muncesti fara sa gandesti iti dam pensie ca ne votezi."Curat" social-democratie .....:)))
probabi ca de mult ati observat ca nu se mai face nici o distinctie se spune doar si peste tot ca:Am muncit 40 de ani si am pensie mica.
Nimeni niciodata nu spune CE a "muncit" ca asa ca bou'n brazda nu e mare branza. Si aia care spala scarile in bloc tot asa zice.....ahaaa 40 de ani.Mai departe liniste totala

anonim spunea...

@Florin
Bine ca te-ai inclus

Viorel spunea...

Sense. În proporție de 75% din comentariul tău nu îți dau dreptate pentru că exagerezi (ca ex.: dacă un BOU a trecut în PNRR procentul de 9,4%, tu nu trebuie să te iei după el pentru că….; cu toate neajunsurile privind aplicarea Legii nr. 223/2015, activii o duc destul de bine, altfel nu ar avea o pensie cu 500-600 lei mai mare decât a mea ieșit în 2016, ei în 2020,2021), în proporție de 25% încerc să-ți dau dreptate, spun că încerc doar pentru faptul că l-ai atins pe akord 75 exact unde îl doare (30 de ani de șapcă (elev+cadru militar) / în armată nu există caschetă) pe care dânsul nu îi are pentru că s-a lăcomit la salariile compensatorii.

Burebista spunea...

Aseară la digi 24 Reporterul Sabin Irhean.. Sau cum îl cheamă.. A făcut o galerie și o susținere a pensiilor militare cum nu a făcut niciodată un ziarist sau reporter... Chiar și ala de la digi care face emisiunile alea duminicale nu prea mai a avut ce sa spună...
Chiar îmi plăcea de acces ziarist când realiza acele emisiuni de weekend la digi cu diferiți oameni din politica, sau din alte activități..

Burebista spunea...

Dacă nu va intra în.. C.. Atunci nici nu mai are rost sa va deschid întotdeauna mințile.. 🤣
LIVE FM LIVE TV MAI MULTE POLITICĂ ACTUALITATE ECONOMIE EXTERNE SPORT TV SCI TECH MAGAZIN Ultimele știri Interviurile Digi24.ro Opinii Vocile Digi Digi Context Digivox Meteo HOME Știri Actualitate Politică Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt pensii ocupaționale și vor rămâne așa EXCLUSIV Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt pensii ocupaționale și vor rămâne așa Data actualizării: 18.11.2022 15:58 Data publicării: 18.11.2022 14:57 Ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Foto: captură video Interviurile Digi24.ro Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, vineri, la Interviurile Digi24.ro, că pensiile militare vor rămâne în categoria pensiilor ocupaționale, în contextul discuțiilor dintre Guvern și Comisia Europeană despre reformarea acestora. „(Pensiile militare – n.red.) sunt pensii ocupaționale și discuțiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar, așa se procedează. Este o manieră de lucru între țările membre și Comisie. Acest jalon 215 sau felul în care ne raportăm ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale, care consfințește faptul că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale. Ne dorim foarte mult ca discuțiile pe care le-a anunțat astăzi domnul ministru Boloș să se concretizeze într-o variantă acceptabilă pentru noi. În ceea ce mă privește, nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Ținând seama și de contextul în care ne aflăm, de experiența altor state, militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Sunt sigur că statul român are resursele de convingere și argumentele necesare care să ducă în direcția pe care ne-o dorim.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ministrul-apararii-pensiile-militare-sunt-pensii-ocupationale-si-vor-ramane-asa-2156001

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Articolul este preluat de pe site-ul digi 24

M spunea...

@Sense

Corect! În plus cei care au activat în slujba dictaturii comuniste să nu primească pensiile militară pentru anii în care au făcut parte din aparatul de opresiune comunist!
Cum zici dumneata: "nu i-a obligat nimeni."

În plus perioadele în care am muncit în agricultură sau în economia națională să fie considerate pensii agricole sau pensii civile! De ce să fie luată Grupa 1 de muncă dacă ai cules porumbul? 😂😂😂

Liviutatarush spunea...

Vad ca se plang unii ca o sa le scada pensiile, altii ca o sa le creasca, asa e, unii vor pierde sau vor ramane blocati cu ce au, altii vor castiga ceva in plus! Inechitatile existente sunt problema! Atat! Daca doar prin reformarea pensiilor se pot inlatura inechitatile, atunci sa le reformeze pe toate! PLX-ul sulii este mort din fasa, n-o sa se mai aplice niciodata, desi ala inlatura ceva inechitati, nu pe toate, alta varianta nu a mai ramas! RE-FOR-MA-RE!!!

Leo spunea...

Pe contributivitate , foarte multe pensii militare ar crste cu minim 25% la o recalculare.

Ein Stein spunea...

@PP
Incearca sa faci diferenta intre pensie si cuantum, sunt doua lucruri complet diferite. Nu se pot mari pensiile militare cu acelasi procent, ca alea pe contributivitate, iar daca s-ar putea rezultatul ar fi nul. Daca s-ar incerca marirea PENSIILOR militare, sa zicem cu 10%, aceste procente se vor duce alaturi de celelalte confiscate prin plafonare, fie la procentul de 85% din baza de calcul fie la solda neta din activitate. Acel 10% nu poate modifica structura bazei de calcul, singura posibilitate de marire a bazei de calcul este ACTUALIZAREA. Una dintre diferentele calcului pe contributivitate si cele militare este ca primul nu are plafonare. Doar indexarea se poate aplica la CUANTUMUL pensiei, fie contributive sau militare. Repet pensia este o notiune abstracta, cuantumul nu, tie iti intra pe card cuantum nu pensie.

Marcel Orzan spunea...

Pt. GO:

La “Nu au existat pensii contributive nici inainte de anul 2010, tot militare au fost, doar ca dupa alte legi decat 223/2015”.
Poate reformulezi un pic, in sensul ca, daca tot ai explicat f. frumos mai sus ca “si militarii au contribuit pentru pensia lor”, asa cum face toata lumea in tara asta (inclusiv avocatii, notarii, cultele religioase la sistemele lor neintegrate), trebuie spus direct ca si PENSIA MILITARA, atat pe L.164/2001 sau L.223/2015, este o PENSIE CONTRIBUTIVA, in sensul ca respecta PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, ca principiu general al organizarii sistemelor de pensii din Romania.
Si ca dovada, L.164/2001 era foarte clara in aceasta privinta cand sublinia, astfel:
Art. 1 (2) PRINCIPIILE GENERALE (adica si pct. e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII) prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale SE APLICĂ ÎN MOD CORESPUNZĂTOR ŞI PENSIILOR MILITARE DE STAT, exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel (Derogarea facuta de L.164/2001 la L.19/2000 privind doar plata CIBS la Bg.Stat si a pensiilor de la Bg.Stat si nu la/de la BASS).
Mai mult, art. 78 din L.164/2001 spune ca:
(2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, PENTRU PRESTATIILE PREVĂZUTE LA art. 4 (adica se contribuie pt. a) pensii militare de stat si b) alte drepturi de asigurări sociale stabilite prin legi sau prin hotărâri ale Guvernului, pe baza dispoziţiilor legale aplicabile în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale).
Din pacate L.223/2015 nu mai este atat de clara/transanta in aceasta privinta, rezultat al deprofesionalizarii evidente a personalului care lucreaza in domeniu si a “tragicului eveniment” produs de CCR in Deciziile 871 si 873 din 2010 (chestia ca pensia militara are o singura componenta si aceea necontributiva), considerent preluat cu copy-paste in peste 650 Decizii, culminand cu Decizia 900/2020.
Si spun tragic pt. ca am fost in sala din partea SCMD la judecarea Deciziilor 871 si 873/2010 cand a fost stupoare in sala cand s-a constatat ca CCR nu are habar ca si militarii contribuie si cand raposatul BOLCAS s-a ridicat si a spus ceva de genul: “Dl. Presedinte, faceti o mare greseala si militarii contribuie dar contribuie la sistemul lor, sistemul de pensii militare, neintegrat in sist. public”, la care zegrean a replicat ca: “Lasati dl profesor ca stim noi mai bine, dau si ei cativa lei acolo la bugetul de stat”. Si asa, de 12 ani ne injuram intre noi, ba ca-I contributeala ba ca nu-i!
Lupta pe care trebuie sa o duca militarii acum este, pe langa reintroducerea Actualizarii, sa demonstreze opiniei publice si CCR ca si militarii contribuie/platesc contributie de asigurari sociale si aceasta contributie este opozabila Dreptului constitutional la pensie, adica pensiei militare de stat conform regulilor din sistemul pensiilor militare de stat.

Merci, sanatate

Ein Stein spunea...

Olescule, ai pomenit pe acest subiecte actualizarea de mai multe ori. Actualizarea a fost eliminata dintr-un motiv anume, nu intru in detalii, intrebarea se pune, a fost eliminat acel motiv ca sa se poata relua actualizarea? Eu zic ca nu, si nici nu se va relua vreodata, pe actualul mod de calcul, chestiunea e simpla, banii. La o crestere pe medie de 1 000 RON, a cuantumului pensiei militare, ar fi 200 000 x 1 000 x 12 RON. Cine crezi ca va da banii astia, in plus, peste bugetul alocat platilor curente? Actualizarea, daca se va mai aplica vreodata, se va face numai pe o noua lege, pe o noua formula de calcul, care sa se incadreze in anvelopa bugetata, restul sunt doar impresii. Daca nu accepti acest lucru esti rupt de realitate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ia d-acilea si te calculează, neamuleee, sa va creasca pensiile sa se inmulteasca pâinile:
facebook.com/100007945693215/posts/pfbid0Y94PmhBjN4YysvoccLyrYPLNdUDvHpXtAu9CYwF7pwbZb9KwS9H6JSsY6q2Q8n6gl/?sfnsn=mo

GO spunea...

@PP. 1) Cunosc foarte bine. Ceea ce nu sesizezi tu, este ca nu trebuie sa existe niciun element care sa submineze autoritatea si ierarhia militara. Iar exemplele date de mine, o submineaza in mod cert. De aceea, aceasta ierarhie si autoritate, trebuie pastrata absolut si pe toata perioada cat esti in rezerva. In secundar, cand esti chemat ca parte pregatitoare a mobilizarii la CMJ - sa bifezi doar ca mai esti viu, fara sa fii mobilizat efectiv, se intampla exact ceea ce am spus eu. Caporalul cu 4000 pensionat in 2022, da nas in nas cu lt. colonelul pensionat in 2004 cu 2600 pensie. Acesta este un element de subminare a ierarhiei si autoritatii militare. Iar plutonierul de la CMJ care stie ca va avea 5200 pensie, ii da cu flit colonelului care se prezinta la mobilizare avand pe cupon 4500 pensie. Lucrurile astea se intampla in realitate. Plus ca militarii in rezerva se intalnesc unii cu altii nu doar acolo, ci si in alte situatii.

In fine, din perspectiva de soldat care aspira la fruntas sau de militian, merge si abordarea ta. Insa, este atipica pentru un sistem militar care are la baza respectarea ierarhiei si autoritatii militare. Eu ti-am spus care este atitudinea mea pentru o astfel de situatie. Daca intalnesc caz de genul celor mentionate, il las pe caporal sau pe plutonier sa preia comanda, fara sa discut. Adica, macar subminarea autoritatii sa fie totala.

2) Daca esti meserias in chestii de mobilizare, poate precizezi care este solda unui militar, la razboi si mobilizare, cand este la "lucru" 24 de ore din 24 si 7 zile din 7? Pe vremuri era de 3 ori mai mare, decat pe timp de pace, prin anexa secreta la legea mobilizarii. Acum eu chiar nu stiu, insa tare am impresia ca idiotii au scos prevederea, iar fazanii de militari au la razboi aceleasi solde ca pe timp de pace, desi lucreaza triplu ca volum de munca. Si intotdeauna in afara prevederilor Codului Muncii.

GO spunea...

@Sense. De ce afirmi cu atata seninatate ca nu i-a obligat nimeni sa iasa la 20-25 ani vechime, cu atata seninatate? Ba eu iti zic ca da.

Iti dau sarcina sa o rezolvi. Dar sa nu ma aburesti. Tu comanzi un minister cu 120 de oameni. Cu varste cuprinse intre 20-55 ani, astfel: 20 militari cu varsta intre 20-25 ani, 20 militari cu varsta intre 30-35 ani, 20 militari ani cu varsta intre 35-40 ani, 20 militari cu varsta intre 40-45 ani, 20 militari cu varsta intre 45-50 ani si 20 militari cu varsta intre 50-55 ani. Varsta de pensionare este de 55 ani. Eu sunt ministrul apararii si conform cerintelor NATO, iti dau ordin ca in timp de ce 10 ani, sa ramai doar cu 40 de oameni, adica sa diminuezi personalul de 3 ori.

Cum procedezi? Fiind evident ca nu poti sa ii scoti pe toti la pensie la 55 ani. Dar trebuie sa rezolvi problema. Rezolv-o!

GO spunea...

Da. pensiile celor in retragere, adica cu varsta peste 63 ani. Si care pe vremuri s-au pensionat la 55 ani, cum era legea atunci. Si care nu merg nici pe front in caz de razboi. Iar celor in rezerva, apti de front d.p.d.v. legal, le vor scadea pensiile cam la toti. Si ce ai rezolvat cu asta?

Sorin spunea...

Nu cred în acel articol. Chiar dacă accept ca CE răspunde unui site din România, apropo cine de acolo sta sa răspundă în scris tuturor site-urilor din 27 state UE?, răspunsul trebuie semnat de o persoana cu nume, prenume și poziție care ii da dreptul la exprimare oficiala din partea UE, în scris.
Asa ca eu cred ca e o făcătură pana nu vad xerocopia, fotocopia în engleza cu antetul CE, acelui răspuns.
Despre g4media. Are destule știri pe lângă sau sucite sau neverificate din 3 surse independente. Mulți ii spun gpatrumedia. Eu ii zic gfo(u)rmedia. În State, cei care lucrează pt guvern sunt numiți gmen, denumire atribuita în special celor din servicii.
Ca atare, ca să fiu direct, acel site transmite ce I se pune pe masa. Revin. Unde atzi văzut un răspuns al unei structuri administrative centrale, locale, companie, nesemnat sau semnat cu numele structurii?

Mihai spunea...

Huhurez ,ati lasat dialogul in suspans .
La asa motivatiuni " celebritati " in scris idiotenii pe blog nu pun botul.

Huhu Rezea spunea...

Terminați cu prostia că pensiile militare sunt pensii calculate contributiv, adică precum în sistemul public, că vă râd și curcile.
Pensiile militare sunt pensii calculate procentual dintr-o baza de calcul restrânsă, nu din întreaga activitate.
Calculul contributiv reflectă un anumit raport între veniturile brute din salarii/solde(din care s-a plătit CAS) și salariul mediu pe economie, raport calculat pe întreaga carieră.
Unde este acel raport în cazul pensiilor militare?

Huhu Rezea spunea...

Trimiteți-l pe muzeograful de la apărare să citească L nr. 1/2020 ca să vadă ce înseamnă pensii ocupaționale, cum se constituie fondurile pentru pensii ocupaționale și cine le plătește.
Văd că Ciucă a renunțat deja la denumirea de pensii ocupaționale, spunând corect că pensiile militare sunt pensii de serviciu. Bravo celor care i-au atras atenția să se corecteze.

GO spunea...

@ Ein Stein. Cum te cheama? Vad ca mi te adresezi folosindu-mi numele, dar tu esti anonim ...

Mihai spunea...

In actualul context financiar si problematic in privinta reglementarii diferentelor mari intre pensiile mici si cele mari/per ansamblul pensiilor , solutia data dupa multe luni de scremut in intocmirea caietului de sarcini in privinta adjudecarii licitatiei pe indexare va fi o pârlita de indexare de maxim 5-6% completata cu tot felul de scheme de ajutoare sociale pentru pensiile mici .

Huhu Rezea spunea...

Opinia CE a fost confirmată aseară și de Budăi în direct pe A3.
Mai multe instituții de presă au contactat CE și li s-a confirmat atenționarea transmisă Guvernului.

Alexandru spunea...

N-o să vedeți așa ceva, e moartă "dorința" aceasta. Viitorul sună altfel, nu vă mai amăgiți cu contributeala.

Leon spunea...

"Potrivit ultimelor directive ale Comisiei Europeane, România va trebui să se încadreze anul viitor într-un buget de 9,4% din PIB în ceea ce privește cheltuielile pentru pensii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că majorarea pensiilor nu va fi afectată acum."Această majorare de acum nu este afectată de acest procent", a spus ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

"Problema este pentru majorările următoare și pentru rezolvările inechităților.

Însă, răspunsul venit de la Comisia Europeană, la inițiativa unei publicații din România, a fost un răspuns care a fost scris în conformitate de funcționari probabil de la Comisia Europeană, în conformitate cu PNRR actual.Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă", a explicat ministrul Muncii, vineri seară, la Antena 3 CNN."

mosmartin16 spunea...

Apropo' de atenționarea transmisă guvernului de către CE ! Doar și din asta se vede "seriozitatea" alor noștri ! Ei care cred că...."merge și așa" !🤣🤣🤣

anonim spunea...

Discutie intre doua "persoane"
Asta-i cel mai tare banc pe care l-am citit vreodata////einstein cum te cheama"....... 😆😆😆

"GO
19 noiembrie 2022, 10:01
@ Ein Stein. Cum te cheama? Vad ca mi te adresezi folosindu-mi numele, dar tu esti anonim .."

reddog spunea...

Pai pare logic.
Ce va mai apasă in afara de scremut și pârlit?
Poate ne mai spuneți cate ceva despre autostrada construita de Romania în Ardeal.
E timpul că România să investească și în celelalte provincii românești.

M spunea...

Care e "atenționarea transmisă Guvernului?"

Mihai spunea...

Doar in lipsa aplicarii actualizarii . Nici actualizarea lui mos martin doar la elementele comune ale soldei cu plafonare la netul functiei similare nu aduce fericirea pentru multi ,din contra.
Solutia de compromis trebuie gasita aleator pe o schema incababil sa o gandesca cineva actualmente.
Contributiva ar crea mari probleme pentru activi in conditiile actualei salarizari pe L153. Avantajati ar fi doar varșovistii cu stagii complete de cotizare si cei cu stagii incomplete dar bine platiti in activitate.
Poate vă aduceti aminte că prin 2010 dupa trecere pe contributiva Dogaru urla prin televiziuni ca sunt MM si sof care au dupa recalculare pe contributivitate au obtinut pensii mai mari decat generalii.
Da ,cazurile existau ,mai ales in aviatie ,parasutism ,scafandri , artileristi din laboratoarele de expertize ,analize , incercari , etc.
Cunosc MM aviatie care in 2010 au obtinut intre 4 -7000 lei la o VPP de 832 lei
Calculati cat ar obtine azi la o eventuala recalculare pe contributiva in conditile L119 cu un VPP de 1775 lei.
Salariul mediu pe economie (SMBE)este numitorul bazei de calcul al formulei dupa care se calculeaza punctajul lunar ,iar total puntaj lunar/ 12 = punctaj anual pe contributivitate.
DE aici derivă problema pentru activi .
Ce venituri trebuie sa aiba un caporal activ ca sa realizeze pe contributiva 1 pct de pensie/ an la actuala salarizare?Dar un cpt activ ca sa realizeze 2 pctpensie/an , sau un lt col activ care sa realizeze pana la 3pct pensie/an Dar un col ca sa realizeze 3-4 pct pensie/ an raportat la actualul SMBE.
Departe situatiile cand actualii activi la actuala salarizare ar mai realiza punctajele varșovistilor. Pe vremuri varsoviste un col realiza usor 3-4 pct pensie/an.
Ș-apoi credeti ca statul este capabil sa realizeze o salarizare pentru militarii activi care sigur ar sări din baremele L153 ca sa mai realizeze venituri si punctaje precum realizau varsovistii la vremea lor in activitate? Eu nu cred ca statul este capabil sa asigure lunar venituri unui caporal de cel putin 6095 lei (nivel SMBE 2022) ca sa realizeze 1 pct de pensie / an sau unui col 24000 lei ca sa realizeze cel putin 3,pct pensie/an.
Iar cu asemenea punctaje peste ani pensionarii militari actualmente activi vor fi saracii acestei tari. Parerea mea.

M spunea...

@Sorin

Vă explic eu!

Sunt angajați, români, bine plătiți, care răspund!

😁 Mișto e că ei se bucură de pensie "Specială" de la UE!

Mihai spunea...

Poate va intra in memorie ca militarii de la Regulamentul Organic pana la Base-Boc si dupa au fost beneficiari ai ”Pensiilor Militare de Stat = Pensii de serviciu care s-au diferentiat de pensiile civile prin diferite aspecte . Sau prin formula de calcul sau prin rezultatul in cuantum al salarizarii din activitate . Doar asa poti sta ca militar cu fruntea sus in structurile NATO si UE la care esti parte prin tratate si conventii de drept international.
Alfel esti un ”Pârlit ”in coada societatii !!! (că tot ii place lui reddog termenul).
CE ”dă doar îndrumari” de multe ori dubioase ,nu face legea pensiilor pentru militari in Ro cum nu face nici in PL , Hu ,F , I, USA si alte tari Nato .

Huhu Rezea spunea...

Văd că unii nici nu se sinchisesc să citească jaloanele 214 și 215 din PNRR!
Sunt si pe pe blog( https://www.huhurez.com/2022/11/pentru-cei-care-au-uitat-ce-scrie-in.html) dar nu au capacitatea să înțeleagă că nu se cere desființarea pensiilor speciale ci doar reformarea lor, astfel încât toate fondurile folosite de la bugetul de stat pentru plata pensiilor(civile, speciale, militare) să nu depășească 9,4% din PIB.
Jalonul 215 introduce obligația ca în viitor să nu se reglementeze alte pensii speciale decât cele prezente. Ce vreți să spună mai mult ca să se înțeleagă că nu se cere desființarea pensiilor speciale?
Așa că, cerbicia unora de a inventa sofismul că pensiile militare n-ar fi pensii speciale se reduce la scoaterea pensiilor militare din reforma cerută de PNRR, chiar dacă asta ar însemna păstrarea actualelor inechități din sistemul pensiilor militare. Ei au pensii militare cu 5 cifre, sau din 4 cifre, în care cifra miilor este 7,8 sau 9, și îi doare în dos de restul

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

"Calculul contributiv reflectă un anumit raport între veniturile brute din salarii/solde(din care s-a plătit CAS) și salariul mediu pe economie, raport calculat pe întreaga carieră.". Mai termin-o cu SOFISMELE. Spune unde scrie asta si mai vedem daca te credem!
Oricum, formula asta la pensiile militare NU O SA VEZI TU!
M-as prapadi de ras daca si eventuala noua lege ceruta de PNRR de inlocuire a L.127/2019 ar reveni la o formula de calcul a pensiei din ultimele venituri din activitate, ceva asemanator Legii 3/1977, ceea ce este f. posibil, mai ales ca in lumea civilizata oamenii stiu ca Pensia este venit de inlocuire a veniturilor asigurate, deci a celor de dinainte de pensionare!
Si culmea, si pensia obtinuta pe aceasta noua lege ar fi pensie CONTRIBUTIVA! Ura si la gara!

M spunea...

Competența G4media:

De remarcat că de majorarea generală a punctului de pensie (fie cu 10% – varianta PSD, fie cu 15% – varianta PNL) ar urma să beneficieze și cei care primesc pensii speciale care au și o componentă bazată pe contributivitate, precum militarii.

Iar voi discutați corespondența lor cu un funcționar de la UE ca fiind ceva relevant!!!! 😂

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   1 – 200 din 225   Mai noi› Cele mai noi»