Un produs Blogger.

luni, octombrie 03, 2011

ANULAREA PENSIILOR SPECIALE: discriminare sau necesitate? Conferinta la Cluj Napoca pe 14-15 10 2011. Protestul magistratilor pensionari.

0 comments
Anularea pensiilor speciale este la ora actuala una dintre cele mai controversate problematici din România. Zeci de mii de persoane care au beneficiat legal de aceste pensii s-au văzut brusc lipsite de ele. Alte zeci de mii de persoane apreciază drept justă o asemenea măsură pe care o văd drept o cale necesară şi o soluţie optimă pentru salvgardarea bugetului naţional. În prezent, „actorii” principali implicaţi în găsirea unei soluţii pentru problema pensiilor speciale sunt: persoanele care au beneficiat de acestea: cadre militare, grefieri, cadre de poliţie, diplomaţi; magistraţii cărora li se cere să rezolve acţiunile introduse de aceste persoane; judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului, care vor stabili dacă Statul Român, prin măsura de recalculare a pensiilor, a încălcat drepturile acestor persoane

În acest context, în perioda 14-15 octombrie, ASDCDO( Asociatia de studii in dreptul constitutional si drepturile omului) organizează Conferinţa Internaţională "Anularea pensiilor speciale: discriminare sau necesitate?", în parteneriat cu  o societate civilă de avocaţi, precum şi cu Catedra de drept public a Facultăţii de Drept din cadrul UBB Cluj. Evenimentul îşi propune să găsească soluţia optimă pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale. În acest scop, va vorbi cel puţin câte un reprezentant al fiecăreia din categoriile mai sus amintite. După ce persoanele în cauză îşi vor prezenta punctul de vedere, îşi vor exprima viziunea atât magistraţi din cadrul instanţelor interne cât şi din cadrul Curţii Europene. Discursurile vor fi intercalate cu discuţii libere şi finalizate printr-o masă rotundă care îşi propune găsirea unui numitor comun – soluţia optimă. Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil în cel mai scurt timp. Invitaţi speciali sunt dl. Valentin Nicolescu şi dna. Fatos Araci, din cadrul Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului, judecători din cadrul Curţii de Apel Cluj şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Discuţiile de tip dezbatere vor fi moderate de avocat lect. dr. Radu Chiriţă.

 PROTESTUL ANMP(Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania) adresat rectorului Andrei Marga al Universitatii Babes Bolyai:

Stimate domnule rector 
 - Semnatarii prezentei scrisori sunt reprezentantii alesi ai celor peste 600 de fosti judecatori si procurori, din toate colturile tari, care fac parte din A.N.M.P.R., asociatie strict profesionala, apolitica, neguvernamentala si non-profit. Din aceasta asociatie fac parte magistrati care au activat la instante si parchete de toate gradele, de la judecatorii si parchete locale, de la tribunale si curti de apel, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General de pe langa aceasta. Va adresam prezenta scrisoare sub imperiul revoltei ce ne este determinata de organizarea la Cluj-Napoca, sub egida Facultatiii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si a unui obscur cabinet particular de avocatura al dlui.lector.univ.dr.Radu Chirita, în zilele de 14-15.10.2011, a unei asa-zise „conferinta internationala” sub titulatura „Anularea pensiilor speciale: discriminare sau necesitate?” Avand în vedere subiectul extrem de delicat si de sensibil (fara a mai face referire la formularea de-a dreptul ticaloasa a titlului conferintei!), în contextul în care se manifesta din nou de catre puterea politica, prin intermediul unei anumite parti din presa, o sustinuta campanie de manipulare a opiniei publice asupra respectivului subiect, ne ingaduim sa apreciem ca apare cu totul inacceptabila si condamnabila organizarea unei asemenea manifestari pretins stiintifica, dar în fapt vadit politica, sub auspiciile unei institutii de mare prestigiu, cum este Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Nu dorim sa va retinem atentia cu problemele de drept din aceasta materie, dar precizam numai faptul ca atat Curtea Constitutionala a Romaniei, cat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg s-au pronuntat – definitiv, repetat si neechivoc – pe acest subiect, iar normele de drept international public, asumate si de Romania in temeiul art. 11 alin.2 si art.20 din Constitutie, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, sunt obligatorii si prevaleaza asupra oricarei alte dispozitiuni contrare din legislatia interna. ...........
Nu stim si nu putem intelege cum este posibil ca sub egida unei institutii de invatamant public sa se organizeze o dezbatere care, în mod evident si manifest, vizeaza cu totul altceva decat interesul strict stiintific. Fiind vorba in mod indiscutabil de o crasa incalcare a tuturor regulilor si normelor activitatii universitare, va adresam, respectuos dar ferm, rugamintea de a analiza situatia relatata si de a dispune masurile ce se impun (...) 

 Cu deosebit respect, Stefan MATEESCU, presedinte al A.N.M.P.R; Lucian POPESCU, secretar general al A.N.M.P.R.

Nicolae Popa -fost presedinte al ICCJ
Impotriva organizarii conferintei s-a pronuntat si Asociatia THEMIS-CASATIA, a fostilor judecatori si magistrati asistenti ai ICCJ, condusa de fostul magistrat Nicolae Popa, care considera ca :
-" Titlul acestei Conferinte instiga la o anumita solutie partizana de anulare a pensiilor ocupationale denumite speciale, ca fiind o necesitate, masura adoptata si de majoritatea legislativa, dar desfiintata de Curtea Constitutionala a Romaniei. (a se vedea si ultima decizie nr. 873/21.06.2010 a CCR)." 
-"Organizarea acestei “Conferinte internationale” pe o tema, amplu dezbatuta si solutionata repetat, de Curtea Constitutionala in anii 2008-2010, ca si in plan legislativ, in acord cu dreptul UE asupra pensiilor ocupationale si cu jurisprudenta CEDO, in aceasta perioada, cand reprezentanti ai puterii politice au declansat o confruntare de opinii in media, apare ca o manifestare atasata acestei campanii si “dedicate” exclusiv judecatorilor, considerati, pe nedrept, in ultimii ani, ca primii vinovati de esecurile externe ale Romaniei, in special ca Stat membru al UE."

 Organizatorii au replicat:

  • Titlul conferintei nu ofera niciun verdict, ci pune o intrebare, la care participanti vor fi invitati sa raspunda. Daca semnul de intrebare de la finele titlului nu a reusit sa le indice domnilor magistrati pensionari acest lucru, poate o mai adanca reflectie le-ar fi oferit acest raspuns.
  • Faptul ca subiectul este delicat si sensibil este cert. Tocmai de aceea am considerat oportuna organizarea acestei conferinte. Pe rolul instantelor romane se afla mii de dosare ce privesc aceste aspecte, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost sesizata cu sute de plangeri. Faptul ca magistratii pensionari si-au pastrat, de o maniera privilegiata fata de celelalte categorii de pensionari vizati, pensiile anterioare Legii nr. 119/2010 nu inseamna ca nu se pot exprima opinii in sensul neconstitutionalitatii acestei legi.



Niciun comentariu: