Un produs Blogger.

luni, aprilie 08, 2024

In ce conditii intrevede DGFC actualizarea pensiilor militare.

61 comments
Fragment dintr-un recent răspuns al Direcției Financiare din MApN.
 Ar fi de reprosat ca aceasta directie trebuia sa se gandeasca la cadrul legal care sa permita actualizarea pensiilor militare, fara sa depaseasca soldele nete, inca din anul 2017 , cand a inaintat la guvern draftul articolului VII al OUG 59/2017. 
Recalcularea pensiilor in plata se putea face inca de atunci in aceleasi conditii ca si stabilirea pensiilor militare noi.
De frica depasirii prin actualizare a soldelor nete lunare au inghetat timp de 7 ani pensiile in plata la 31 12 2017.
 Placa elaborarii unui nou cadru juridic care sa permita pensii militare egale la functii și grade egale este repetata de câțiva ani în răspunsurile date de MApN celor înghețați în 2017, dar nu se acționează cu celeritate pentru realizarea respectivului cadru, asa cum s-a acționat în luna august 2017 pentru a bloca neconstituțional actualizarea prin ordonanta de urgenta.
Înțelegeți, acum, domnilor rezerviști de ce instituțiile din sistemul de aparare au propus blocarea aplicării  legii pensiilor militare în privința actualizarii și indexarii pensiilor militare prin celebrele ordonante 59/2017 și 114/2018? Nu mai aruncați vina pe politic!
Consecințele eliminarii actualizarii i-au ajuns nu numai pe cei care in anul 2017 au promovat-o, dacă între timp s-au pensionat, dar, prin OUG nr 26/2024 i-au lovit și pe cei care s-au pensionat înainte de 25 03 2024. Cum se simte un colonel  care s-a pensionat la începutul lunii martie 2024 care constata ca al sau coleg care se pensioneaza la 01 04  2024 va avea o baza de calcul mai mare cu cca 2000 lei decat a sa? 
 


 

61 de comentarii:

xmax spunea...

Traiasfa in continuare inechitatie!!!!!!!

Oare FEMEIA DE SEERVICIU de la blocul Pensionarilor de pe strada In-Pensie, localitatea Am-Fost-In-Pensie, judetul Poate va trazneste Pensia, ar trebui sa elaboreze acele acte normative care URGENT ar trebui sa elimine toate inechitatile???

Io chair imi adresez intrebarea: oare acesti nesimtiti sunt normali la cap???? Au toate tiglele pe acoperis???? Iar daca le au nu cumva sunt invers puse????

Va veni peste ei odata bucuria nefasta sa constate ca li se va ordona sa paraseasca barca divina. Atunci sa vedem ce OUG vor mai emite pentru a proroga termenul de punere in aplicare!!! Sau poate se vor face frate cu ....... (ziceti voi cum credeti)!!!

Leon spunea...

@Claudiu, pct.3 este si dorinta noastra solicitata de ani buni!
Dar cand se vor hotărî s-o puna in practica ?
PS. Colonelul nu trebuie sa stanga 6 luni ptr. a avea o medie a BC mai mare cu 2000 lei si sa treaca in rezerva de Ziua Armatei ??

Leo spunea...

LICHELELE,
Păi de peste 8 ani , de când a intrat în vigoare L 223/2015 și-au bătut joc și prin actele normative clocite de jiganu/RED și clanul lor de art. 2 lit. b). din Legea 223/2015 care în forma ei virgină a fost elaborată la inițiativa lui GĂBIȚĂ.

Dodo spunea...

Fara suparare: cred ca suntem cea mai slaba categorie dintre cei platiti din buget. Altii nu se sfiesc sa iasa in strada sa ceara si de cele mai multe ori reusesc. Noi parca suntem oropsitii, din virful dealului, si poate ca cei mai multi dintre noi au studii superioare si sunt cunoscatori ai legislatiei. Cred ca ori suntem delasatori ori nu ne intereseaza ori nu avem organizatii care sa....faca ceva. Sindicatele altor categori imediat reactioneaza si din cate an vazut au succes.

GG spunea...

Se poate spune si asa
dar clocarii,gulerati sau cum le spune @Leo,LICHELELE,împreună cu politicul,tanti LOV,ne-au deposedat timp de 8 ani de niște drepturi.Alții au parasit aceasta lume cu gândul la dreptatea care nu a mai venit nici până astăzi.Nu am sa uit pe un bun amic când întotdeauna ma intreba: ..."nimic,nimic",Lt.col. pensie 2678 lei.
Eu,totuși mai cred ca cineva le vor face dreptate acestor oameni,chiar și dincolo de moarte.
Am dezbătut ani în șir,pe aici,de actualizări,acuma vin alegerile,văd că se aduc din nou în actualitate.Dupa ce vor trece,4 ani întra din nou în uitare.
Avem ocazia sa dam de pământ cu politicienii care se fac ca nu știu,ca DFG ,juriștii MA p N,sunt de vina,ei nu! Asta sa i-o spună lu' Mutu.Ei zic ca noi suntem putini,dar nici nu își dau seama câți de mulți suntem.Se pare ca au uitat de acum 4 ani ce au patit.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Lunile anterioare sunt actualizate cu indicele de crestere a castigului salarial brut potrivit art 28 modificat prin L 268/2023. Inainte erau aduse la nivelul ultimei solde daca se pastrau aceleasi grade si functii.

Leo spunea...

REGRET s-o spun , dar eu am convingerea că VARȘOVIȘTII nu vor vedea DREPTATEA.
Mulți nu mai sunt, dovada este vorba lui Mircică , ritmul de completare la GHENCEA NOU.
Asta și vor politicienii în cârdășie cu LICHELELE în uniformă.
DULAPUL , IMPOSTORUL și PSDNL , nu le pasă , căci împreună au tot procentele de acum 4 ani.
NU E VINA LOR !

Negritoiu spunea...

Domnule GG,cum sa nu stie politicienii ce se intampla la MApN cu pensiile militare? Pai Ciuca de unde ia pensie? Nu a fost el Ministrul Ap.N.? Nu a infiinntat el o comisie care...? Dar marele Solomon pe ce cale
(si pentru ce merite) a fost numit presedinte al comisiei de munca? Nu pot sa-l uit pe Dragnea cum facea pe miratul(mai bine zis ,pe prostul)cand era intrebat despre situatia pensiilor militare,de parca LOV nu era in subordine lui. Si Tudose sau actualul ministru al MApN? Oare cine a creat si a intretinut aversiunea civililor fata de pensiile militare? Bine,sa spunem ca DFG si juristii MApN sunt vinovati de situatia creata. Dar acestia la comanda cui lucreaza? Chiar credem ca ei au impus neactualizarea pensiilor militare sau modificarea indexarii? Nu cumva lor li s-a dat aceasta tema si li s-a impus sa o rezolve intr-un anume mod?

Col Hathi spunea...

Bună ziua,

@Claudiu Marin 9 aprilie 2024 la 07:22

Dumneavoastră cum interpretați alineatul (5) al articolului XVI din Legea 282/2023 ?

===
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/275498

Art. XVI
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor <...> și ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, <...>.

(5) Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile prevăzute la alin. (1) în vigoare anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective.
===

Interpretarea mea este următoarea:

Militarul "X" care în 31.12.2023 îndeplinea condițiile de pensionare, conform Legii 223/2015 "amendată" de OUG 59/2017 și OUG 114/2018 dar nu s-a pensionat în 2023 și a ales să-și continue activitatea, poate solicita până la 31.12.2028 să se pensioneze conform dispozițiilor legale existente în 31.12.2023, adică, să-și aleagă 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate și elementele constitutive ale bazei de calcul să-i fie actualizate la nivelul ultimei solde, bineînțeles dacă a avut același grad și aceeași funcție.

Cu stimă,
Col Hathi

Claudiu Marin spunea...

Atat de mult se caznesc unii sa spele vinovăția instititiilor militare în compromiterea sistemului de pensii militare în defavoarea generațiilor trecute în rezervă cu mai bine de 8-10 ani.
Pai, Dancu, important om politic, a fost nevoit sa demisioneze din functia de ministru cand a văzut ca functionari din minister, cocolositi de premierl Ciuca, i-au blocat atat Statutul cadrelor cât și reformă pensiilor militare.

Viorel spunea...

Negrițoiu. Înaine de a le da indicații prețioase la plecarea din sistem, domnul Gl. / politician le-a dat funcții pentru a avea putere în structurile respective, structuri pe care voia să le conducă și din postura de pensionar militar. Vă dau dreptate și cu minciunile propovăduite societății civile de către clasa politică în presă și Tv privind „Jos pensiile speciale, Jos pensiile nesimțite / categorie în care eram incluși și noi”. Cei din MAp.N nu au strigat asemenea lozinci, dar le-au acceptat tacit, venind chiar cu propuneri pentru a linguși stăpânii care îi numesc în funcții. Îmi pun și cred că vă puneți întrebarea! Ce calități excepționale are Gl. / politician de a reușit într-un timp record să treacă prin toate funcțiile militare posibile (mai puțin cea de șef al SMFT pe care a fentat-o exact ca și probele la EFM, care pentru dânsul nu erau valabile) cât și cele politice visând cu gura căscată la funcția supremă în stat ? Atât ne mai trebuie. Dîncu poate că rezolva ceva și cu inechitățile dintre pensile militare cât și cu statutul sau alte proiecte pe care le avea în plan, numai că a avut ghinionul să fie numit ministrul Ap. când prim ministru era Leana lui Pârțag din Sadova.

Claudiu Marin spunea...

@Tahti
Corectă interpretarea cu precizarea actualizarea bazei de calcul se va face la nivelul sodelor activelor, nu cu indicele creșterii venitului nediu brut. Plus ca pana în 2028 vor mai creste și soldele

Viorel spunea...

Șeful ăsta de doi lei de la DGFC ce a semnat acest document întocmit de un Sof., ne dă de înțeles, că în vecii vecilor nu vom mai apuca nu recalculare / actualizare ci nici măcar actualizarea soldei de grad, pentru că, este o operațiune foarte greoaie și complicată din punct de vede legislativ, dar mai mult decât atât, nu le dă voie condițiile PNRR. Bine măi deștepților. Când ați emis Legea nr. 282/2023 legiferând modificarea art. 60 din Legea nr. 223/2015, de ce nu ați gândit o variantă prin care să eliminați actualizarea soldei de funcție dar să lăsați actualizarea soldei de grad știind de inechitățile foarte mari prin neactualizarea pensiilor / majorare activi, completată ulterior și cu majorarea soldelor de grad prin HG nr. 28/2023 și următoarea ce va veni (majorare) că doar nu le-ați gândit ca și OUG nr. 13 (noaptea ca hoții). Din păcate exact așa ați făcut și văd că tot continuați, adică, NE FURAȚI ZI DE ZI bani din pensile noastre, pentru că cee ace propuneți voi, aia execute political pentru că nu prea le au cu armata, poliția (doar când fură), SRI, etc.
Ar mai fi vreo posibilitate de majorare a soldei de grad (din punctul comentatorilor de pe blog) până la alegeri ?

csej spunea...

Stiu ca toti sunt la fel.Promit marea cu sarea si dupa ce se vad aleși uita.Sa-i aleaga Papa Pius.

Claudiu Marin spunea...

@Viorel
Cum spuneam, este foarte simplu sa se adopte o ordonanta de urgenta în care sa se prevada ca de majorarea soldelor de grad prevăzută de OUG nr. 28/2024 vor beneficia și pensionarii militari in rezerva sau in retragere.
@csej
Din păcate, cei care au inițiat eliminarea actualizarii și micsorarea indexarii pensiilor militare nu sunt aleși.
S-ar putea sa avem noroc!
Ciuca nu va putea suporta ca foștii sai subordonati sa aibă solde de grad asa de mari în comparație cu solda lui din componenta bazei de calcul.

GG spunea...

Ăștia sunt adevarații nenorociti politic+cei din ministere.De la ciuntirea L.223,Prin OUG 53 și continuând cu ouG 59,114,iar acuma cu eliminarea actualizării soldei de grad,ultima lovitură de baros aduse nouă pensionarilor vechi,nu și lor celor care vor ieși la pensie.Nu fac altceva decât să crească discrepanta între pensionarii ieșiți în alte vremuri pe alte legi. Cum se va rezolva ,este simplu,numai ca nu se vrea.Cum le au îmbârligat asa le pot și descurca.S-au pus șefi la sindicate de-ai lor i-au mituit cu câte un grad de gl. și tac mâlc,iar trupa suferă! Degeaba ne luptam pe aici,câinii latră ursul merge.Facem sesizări,ei și? Răspunsuri pe măsură lor de șacali flămânzi! Numai o rasxoala adevărată,va mai pune lucrurile pe făgașul normal,altfel latrăm degeaba!

Sorin Varzari spunea...

Eu am făcut acum zece zile raport la ministru sadea ordin la factorii de decizie să emită un act normativ de actualizare a legii 223 cu solda de grad.Sa văd și eu ce vor răspunde,daca vor răspunde.

luchy19 spunea...

Ce noroc, mai degrabă în decembrie vor gândi să nu actualizeze cu inflația pensiile celor trecuți în rezervă și retragere începând cu 01.05.2024 pentru a ne mai îndulci pe noi cei pensionați anterior datei respective. Altceva eu nu cred că se va realiza....

Leo spunea...

@Sorin,
la care ministru ai făcut raport ?
Te întreb deoarece la MFA nu mai este ministru de 8 ani.
Ultimul a fost GĂBIȚĂ.

Viorel spunea...

Luchy19. Fii mai explicit că nu prea se înțelege ce vrei să spui sau nu pricep eu.

Sense spunea...

Luchy19 visează sa crape capra vecinului. Cică asta l-ar alina. Dar e confuz, cine trece în retragere începând cu 01.05.2024 ce vina or avea săracii de le dorește sa nu li se mai indexeze pensia în ianuarie 2025...doar el poate ști.

Boby spunea...

Pensiile se pot marii CU HG prin marimea VR DE LA 197 LEI LA 600 CUM A FACUT PREDOIU

Negritoiu spunea...

Claudiu Marin
S-ar putea sa avem noroc deoarece sotia lui Ciuca nu va beneficia de noua valoare a soldei de grad. Nu ca ar avea nevoie dar nu se poate,nu-i asa, ca ea sa fie tratata ca orice rezervist.Ce daca a ajuns Lt.col.asa cum a ajuns!

Col Hathi spunea...

Bună seara,

@luchy19 (10 aprilie 2024 la 12:05)

Vă "felicit" pentru modul "camaraderesc" în care priviți lucrurile și mă bucur că v-ați găsit o modalitate de a vă simți împlinit sufletește dorindu-le altor camarazi de-ai noștri, care vor ieși la pensie începând cu 01.05.2024, să nu li se indexeze legal pensiile după 01.01.2025.

Pentru toți cititorii blogului, ar fi, cred eu, util să ne explicați cu ce v-au greșit oamenii aceștia.
Credeți că ei v-au băgat mâinile în buzunare și v-au furat din pensie?
Eu am foști colegi care urmează să se pensioneze după noile reglementări legale și vă pot asigura că își fac și și-au făcut datoria față de Țară și n-au furat de la nimeni ceva.
Cu ei ce aveți, ce rău v-au făcut?

Nu doresc să vă conving de ceva anume, ci doar să reflectați puțin la afirmațiile făcute de mine și eventual să conștientizați că ați identificat greșit inamicul.
Eventual citiți cu atenție articolul publicat de domnul Claudiu Marin, articol la care ați făcut comentariul, și poate veți descoperi și "inamicul".
Faptul că sunt și au fost câteva ființe de la conducerea DGFC din MApN care au făcut sluj în fața politicienilor și și-au nenorocit foștii colegi, nu înseamnă că ceilalți militari sunt vinovați de faptele finanțiștilor și în general de ale celor din conducerea MApN.

Vă doresc multă sănătate, pensie îndelungată și eventual să vă gândiți că există posibilitatea ca, începând cu 01.01.2025, nici o pensie militară să nu se indexeze cu 10,4% deoarece se va încheia anul electoral.
Ce credeți că-i va împiedica pe viitorii guvernanți să emită o OUG similară cu OUG 226/2020 ?

Col Hathi
https://www.youtube.com/watch?v=TsadUAGQhFU

Claudiu Marin spunea...

@col Hathi
Lucky este un cobitor, nu ca ar dori raul cuiva. Dar, d-ta ce faci? Reclama pe youtube?

Viorel spunea...

Nu face reclamă pe youtube. Col. Hathi (elefantul comandant), ne arată cum trecea în inspecție grupa pe care o comanda când era în activitate și cum își privea de sus subordonații la fel cum încearcă să ne abordeze și pe noi, adică, cu superioritate.
Nici noi nu am furat de la nimeni, numai că, după ce am trecut în rezervă cu drept de pensie militară, parte dintre foștii dumneavoastră colegi ce urmează să se pensioneze, este posibil să fi fost numiți în funcții la butoane, având o contribuție la ciuntirea Legii nr. 223/2015 prin OUG, creând astfel mari discrepanțe și inechități între pensile militare.
Deci (dacă e adevărat), nu le mai plâgeți de milă, asta dacă nu cumva vă sunt rude sau v-au facilitat anumite chestii la trecerea în rezervă.
Pe blog noi nu suntem inamici. Inamicii noștri sunt DGFC și DGJ care, după cum deduceți din / parte din adresa prezentată pe blog, se dau singuri de gol (citiți cu atenție pct. 3, chiar și printre rânduri) precum că, ei sunt inițiatorii tuturor proiectelor de legi, OUG, HG, ce privesc salarizarea, pensile și alte drepturi pe care le trimit spre aprobare la Senat, Camera Deputaților și Guvern. Deci, ca o concluzie, inamicul pensionarului militar este chiar MAp.N prin structurile abilitate din subordine.
Țin să vă mai spun (în susținerea ipotezei mele) că fostul Contabil șef și Șeful S-1 Personal din U.M. din care am trecut în rezervă, sunt acum mari șefi de structure în MAp.N. Îi știu ca oameni onești, caracterizați prin cinste și onoare, dar când Elefantul Șef îți dă un ordin, trebuie să-l execuți.
Iar dacă citiți cu atenție comentariile de pe blog, în general, noi nu vorbim despre „ceilalți militari”, ci despre toți acei care au fost, sunt și vor mai fi niște jigodii prin deciziile pe care le iau împotriva pensionarilor militari (comandanți, finanțiști, juriști sau cum pielea cucului din Bucovina se mai numesc). Domnule Claudiu Marin. Elefantul cred că este de la ochiul și timpanul. Filează și raportează de pe blogul nostru.

Col Hathi spunea...

@Claudiu Marin (10 aprilie 2024 la 23:16)
@Lucky este un cobitor, nu ca ar dori raul cuiva.

Am înșeles și vă mulțumesc pentru răspuns!

@Dar, d-ta ce faci? Reclama pe youtube?

Nu.
Link-ul era spre un fragment din desenul animat "The Jungle Book", fragment în care apare personajul "Colonel Hathi" al cărui avatar l-am împrumutat.

Pe paginile din youtube.com sunt inserate reclame de către cei de la Google (proprietarii youtube.com).
Pentru cine nu dorește să vizualizeze reclamele pot sugera instalarea unei extensii în browser de tipul uBlock Origin capabilă să blocheze reclame și conținut malițios sau achitarea abonamentului "Youtube Premium".

Col Hathi

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Necrolog necrofag:
1.Din Biblia Diavolului, Capit. 666, versetul 69: Satan gornistul, seful Ochiul si Timpanul: ,,Lăsați mâncătorii de rahat sa vină la mine! Pupătorii in dosuri si lingătorii in răspăr si de clănțăuri puneti-i sefi de clocari gulerati la defecări (DFC) CSP, la penziile brostace!''
2.La MApN ultimul ministru viu a fost Generalul, Gabriel Oprea, SINGURUL MINISTRU CARE A FACUT DREPTATE LA PENZIILE MILITARE. Dupa plecarea acestuia, de 8 ani au fost numiti in functie numai decedati, dezgropati in putrefactie din Cimitirul Ghencea militar-Nou, si asezati pe rand pe catafalcuri in functie, fara ort pe piept si lumanari in maini. Ultimul e dat disparut si cautat cu potera, hăitașii si cainii de urmă in padurea Baneasa, pentru a reveni pe catafalc sa actualizeze penziile oracaitorilor pe lacustru. Gasitorului sau prinzatorului i se recomanda sa nu anunte autoritatile ca a fost găbuit, si i se recomanda sa-l ascunda. De tot. Dumnezeu sa nu-i ierte pe toti acesti decedati in putrefactie, pentru terfelirea, batjocorirea si umilirea rezervistilor! Amin.

luchy19 spunea...

Nene, ,,Sense'' trecerea în rezervă sau direct în retragere....citește legea.

luchy19 spunea...

Nene Hathi, dumneata lupta te cu politicul nu cu mine pe blog. Eu mi am spus doar o parere vizavi de ceea ce vor face numai nenorociți care ne conduc. Adu-ți aminte xa în 2022 au mai făcut o,,corectură '' pentru cei în pensie până în 2017, nu.
Așa că ia matale calul și du te la guvern și trage i de urechi.

Col Hathi spunea...

@luchy19 (11 aprilie 2024 la 08:07)

Vă mulțumesc pentru răspuns!
Am înțeles acum ce ați dorit să transmiteți și am interpretat eu greșit mesajul dumneavoastră (luchy19 - 10 aprilie 2024 la 12:05).
Și în comentariul meu (Col Hathi - 10 aprilie 2024 la 22:19) s-a strecurat o greșeală, un "nu" care duce la "dublă negație".
Cu această ocazie voi face corectura care se impune:

În comentariu (Col Hathi - 10 aprilie 2024 la 22:19), penultima propoziție trebuia să fie formulată astfel:

"Vă doresc multă sănătate, pensie îndelungată și eventual să vă gândiți că există posibilitatea ca, începând cu 01.01.2025, toate pensiile militare să nu se indexeze cu 10,4%, deoarece se va încheia anul electoral."

P.S. Pentru aducere aminte, prin OUG 226/2020 Guvernul Cîțu nu a indexat pensiile militare începând cu 01.01.2021:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/235879

OUG 226 din 30.12.2020
Articolul VIII
(7) Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației.


Cu stimă,
Col Hathi

M spunea...

Întrebare:
"Cum se simte un colonel care s-a pensionat la începutul lunii martie 2024 care constata ca al sau coleg care se pensioneaza la 01 04 2024 va avea o baza de calcul mai mare cu cca 2000 lei decat a sa?"

Pot să răspund la "cum se simte un colonel pensionat în 2017 care constată că cel nou pensionat va avea o bază de calcul mai mare cu cca 4.000?"

Răspuns: se simte bine! Eu mă uit în farfuria mea! Am ciorbă? Am! Am o bucată de carne? Am!
Să fie sănătos cel nou pensionat și să își mănânce și el pensia cât mai mult!

Am multe argumente privind legalitatea, oportunitatea și moralitatea acestei situații dar nu cred că interesează pe cineva. Cei care sunt în "tranșeele" luptei între generații nu mai au capacitatea de a analiza obiectiv niște argumente care nu le sunt favorabile.

Burebista spunea...

Numai ca între timp, CCR a decis că nu se pot diminua pensiile prin OUG, asa cum sa introdus CASS, prin urmare o nouă oug care nu ar indexa pensiile măcar cu rata inflației ar însemna practic o diminuare a acestora. Indexarea diferențiată a creeat inechitati chiar printre cei cu pensii militare mici și care se situau aproape de pragurile respective. Dacă erau corecți puteau sa indexeze pentru cei pensionați după 15.09.2017 doar cu inflația iar pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017 cu inflația plus un procent unic pentru toți de ex 10%... Practic prin indexarea diferențiată a pensiilor militare de sub 7000 lei au acordat aceeași sumă de aproximativ 300 lei. Cel care avea pensia 2000 a primit 300 lei net deci 15% iar cel care avea pensia 6000 a primit tot 300 lei net dar care însemna numai 5%... Deși ambii erau pensionați înainte de 15.09.2017...

Viorel spunea...

Col. Hathi. Mai este mult până departe, întrebă olteanul ? Mergi tot înainte până întâlnești linia orizontului, îi spuse moldoveanul. Acolo ai ajuns la destinație. Deci, mai este mult până la anul. 2021=Pandemie (Mîrțu în pușcărie pentru împrumuturi efectuate și nejustificate), 2025=altă mâncare de caras. Nu se compară. Atunci aveai interdicție să le tragi UE pentru că nu aveai voie să te deplasezi, acum sau în viitor (dar mai ales acum la alegeri) ești liber la acțiune. Dacă ar fi vrut să ne-o tragă, în Legea nr. 282/2023 ar fi specificat că indexarea pensiilor militare începând cu 01.01.2015 se face cu rata inflației din anul precedent, adică, 2024 pentru a nu ne da „procentul enorm” de 10,4%, ci un 6-7% spre 8% cum se preconizează a fi anul acesta.

Viorel spunea...

Burebista. Ce mai tura-vura. Cea mai corectă indexare din punctul meu de vedere (aștept înjurături de la bibanii pensionari de după 15.09.2017) a fost cea făcută în baza art. VIII și X din OUG nr. 168/2022. Dacă se continua așa, dispăreau inechitățile dintre pensile militare în decurs de 5 ani fără a ne mai milogi prin Tribunale, CAp. sau CCR FĂRĂ A OBȚINE NIMIC. Cel puțin, prin metoda OUG nr. 168/2022 se ajungea cât de cât la un numitor comun. Depinde cât ar fi plusat de la ei pe lângă inflație. Cam ce ai vrut să spui tu pe la mijlocul comentariului (inflația + un 10%). Ar putea să o facă începând cu 01.01.2025, cel puțin pentru următorul mandat.

GG spunea...

Cine spune ca nu se poate face actualizarea măcar a soldelor de grad,cât mai repede,ăla e un mare ticalos!
@viorel moldoveanul tău a răspuns la o ironie a olteanul.De fapt moldoveanul,
olteanul,dar și ardeleanul,ei însăși sunt niște ironii ai soartei,dacă de 35 de ani votează aceleași persoane,partide,indiferent ce se întâmplă!
Numai bănățenii sunt altfel,ei sunt "fruntea"! A cui frunte,ne ne spune!🤣

Leon spunea...

@Claudiu, am trimis la cativa senatori din Comisia de Aparare urmatorul E-mail:

Domnilor SENATORI,

Avem rugamintea sa introduceti urmatorul Amendament la proiectul de lege L 166/2024, privind aprobarea OuG nr.26/2024: "La Art.XI se introduce un nou alineat cu urmatorul cuprins: (2) Cuantumul actualizat se aplica si Soldelor de Grad din baza de calcul a pensiilor militare de stat conform Legii nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."..!

Viorel spunea...

GG. Dă-mi un argument plauzibil din care să rezulte că soldele de grad vor fi actualizate anul acesta. Și eu am o presimțire sufletească, că acest lucru se va întâmpla (nu se bazează pe nimic palpabil). Olteanul a vrut să se dea șme, numai că nu prea i-a ieșit pentru că, domnul Gl. / politician a atras toată deșteptăciunea oltenească de partea dânsului.
Cât despre bănățeni, cred că sunt cei mai lași (mă refer la toate structurile care au permis acest lucru) și fraieri dacă au acceptat ca întreg Centrul Istoric al Timișoarei să fie luat cu japca de mafia interlopă de etnie romano-jamaicană. Te întreb, ce face „fruntea bănățeană”, adică populația Timișoarei de ce acceptă această jignire adusă orașului lor ? Este exact ca o enclave. O să treceți prin centrul Timișoarei fără să luați mardeală doar dacă vă dați pe față cu cream neagră sau cu emulsie de ciocolată cine este în bani. Și nu uitați (dând timpul înapoi), datorită moldovenilor și muntenilor sunteți cetățeni români în România Socialistă.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Daca legea de aprobare a L 166/2024 se va dezbate in Parlament asa cum s-au dezbatut legile de adoptare a ordonantelor 57/2015, 59/2017 sau 114/2018 ce ne facem?
Formularea prezentata este cam schioapa. Conform OUG 166/2024 cuantumul majorat al soldelor de grad se aplica si pensiilor militare, dar numai celor care vor fi stabilite dupa intrarea in vigoare a ordonantei.

Altfel s-ar prezenta situatia daca s-ar emite o noua ordonanta in care sa se prevada:
De majorarea soldelor de grad prevăzută de OUG nr. 28/2024 vor beneficia și pensionarii militari in rezerva sau in retragere.

Burebista spunea...

Nu se poate face actualizarea pensiilor militare decât așa cum era prevazut în plx199. Adică actualizare la zi prin echivalare cu soldele de funcție și grad ale activilor și apoi plafonare la net asa cum este în prezent pentru cei care ies acum din sistem.
Dacă s ar actualiza solda de grad a unui colonel pensionat înainte de 15.09.2017 din 2800 brut ar primi net în jur de 2400. În schimb colonelul care iese la pensie mâine d-un 2800 brut primește 1638 net... E echitabil???
Singura soluție actualizare la zi a pensiilor, stabilire net plafonat și gata. Echitabil pentru toată lumea. Și fără rămânerea în plată a cuantumului avantajos, cum va fi la magistrați în curând... Sau dacă rămâne în plată cuantumul avantajos atunci sta pe loc pana când cuantumul actualizat sau recalculat depășește cuantum în plată.. Asa va fi la civili prin legea 360.

Leon spunea...

@Claudiu, pai am promovat propunerea dv-stra de acum 10 zile:
"Articolul XI din OUG nr.26/2024 se aplica si soldelor de grad din baza de calcul al pensiilor militare stabilite prin Legea nr. 223/2015 cu modificarile si completarile ulterioare".,.!!

Viorel spunea...

Burebista. Vă cred un pensionar militar cu mintea luminată. Îl plângeți pe cel de după 15.09.2017 și îl taxați pe cel de până la…. . Vă întreb două probleme:
1. Pe el îl doare undeva că eu am Solda de grad pe Decizia de pensie 282 lei iar actualul are 2.277 lei ?
2. Pe el îl doare undeva că eu am primit indexare de 1,3 / 4,6 / 2,6, etc., iar el a primit majorările conform Legii nr. 153/2017, majorări pentru care ne strofocăm pe blog, prin petiții, prin instanțe pentru că sunt mai consistente decât indexările mele ?
Nu îi doare nicăieri. Am un fost coleg (pe care îl apreciez) care mi-a luat locul după pensionarea mea, iar de pe 31 decembrie 2023 a devenit și el pensionar. Când îl sunam să-l întreb câte ceva (mai în glumă, mai în serios) îmi spunea! Muncesc, ca să aveți dumneavostră din ce să primiți pensia la timp.

Viorel spunea...

Leon. Atât timp cât prin textul propus nu se specifică, că de prevederile art. XI beneficiază toți pensionarii militari indiferent de data ieșirii la pensie, degeaba este trecută propunerea dv. Cred că trebuie analizat și propus un alt text. Domnul Leon va trimite, să vedem acum un finanțist / jurist capabil să formulize textul miraculous ca și nr. la Joker.

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Acum 2 zile am simplificat acea propunere.

https://www.huhurez.com/2024/04/in-ce-conditii-intrevede-dgfc.html?showComment=1712729595629#c3635077280615933701

Nici asta nu este general valabila pentru viitor ci numai pentru majorarea prin OUG nr. 26.
Formularea corecta este cea prin care se introduce un nou articol in L 223/2015 care prevede ca solda de grad din componenta pensiei militare se majoreaza din oficiu de fiecare data cand se majoreaza solda de grad a cadrelor in activitate.

Leon spunea...

@Claudiu, propunerea cu Art.60 prim este de acum 17 zile trimisa la deputatii din Comisia de Aparare; cred ca o "rumega" in continuare, deoarece n-am primit niciun raspuns pana astazi !

Claudiu Marin spunea...

@Leon
Ar fi un succes de etapa dacă reușim sa-i convingem sa actualizeze cel putin solda de grad din baza de calcul a pensiilor militare in plata la valorile din OUG nr.26/2024

Leon spunea...

@Claudiu, acest lucru îl sustin si eu cam de 2 luni pe cele doua bloguri, dar observ ca nu sunt sustinut de colegii comentatori, dar m-as bucura sa fiu sustinut de cei care decid !
Sunt convins ca generalii care se invart in aceste cercuri vor fi mai convingatori..!!

Viorel spunea...

Domnule Leon. Dacă împreună cu domnul Claudiu Marin ajungeți la un numitor comun privind textul prin care solicităm acordarea soldei de grad conform OUG nr. 26/2024, vă rog să-l publicați pe blog și adresele de email ale personalităților la care să le trimit. La această inițiativă sunt invitați toți comentatorii de pe blog care cred că merită acest lucru (poate unii au primit vreo moștenire din America și sunt în bani). Aplicăm dictonul lui Moș Ion Roată (toți la grămadă, inclusive boierul ca să mutăm bolovanul).

luchy19 spunea...

Intr un alt topic se vorbea despre dosare vizavi de ordonanțe cu cele 39 de procese.
Nu se poate deschide un proces colectiv , unde să facem o adeziune, semnăm, plătim fiecare ce onorariu ne revine...poate am avea șanse mai mari dacă am fii câteva mii .Nu este posibil ?

GG spunea...

Când vad 1,2 ticăloși care postează numai inepții,stând la umbra pensiilor de Neam prost,mai ca îmi vine să ies din starea mea de om blând și care a făcut
(zic eu)bine la mulți oameni necăjiți și să le trag câteva scatoalce de să le meargă fulgii! Am spus mai în urmă că bunul meu amic am,camarad,Lt.col. cu vechime cât au ăștia doi ticăloși la un loc,cu funcție,a murit cu pensia de 2678 lei,așteptând actualizarea. Îi intreb: o să mai rezistați cu pensiile astea câțiva ani,după,o sa chitaiti și voi,tot ca alții cu pensii neactualizate de ani buni.Dupa mai vorbim!
Nici nu va salut!

Leo spunea...

@Leon
Stai liniștit și fără așteptări , deoarece nimeni din comisia de apărare nu "rumega" propunerea ta cu "Art.60 prim".
Îi doare la bască de DEBANDADA de la pensiile militare , acum indivizii sunt agitați olacă cu alegerile și candidaturile .
Păi dacă pe LICHELELE în uniformă de la MFA nu îi interesează , ce rost are să-și bată capul "rumegătorii" de la comisia unde ai trimis tu jalba.

Viorel spunea...

Domnule GG. Și așa viața este amară, nu trebuie să ne mai enervăm și supărăm. Haideți mai bine să ne gândim, poate ne mai trece vreo idee prin cap cu care să putem convinge politicul și guvernanții (uneori nu toți sunt politicieni aleși) să ne majoreze solda de grad. Cum dumneavoastră sunteți supărat pe 1-2 comentatori (bine ar fi să le dați și numele iar dacă sunt printre ei nu mă supăr pe dv.), așa sunt supărat eu pe Gl. politician care, ca și mâine dacă vrea ne actualizează solda de grad. De unde atâta răutate în acest om nu am să înțeleg niciodată. Mă mir cum de la acceptat societatea românească în rândul ei. Dar cum fiecare eșafod trebuie să aibă și un călău, din nefericire, al nostru era în propria grădină.

Mihai f. spunea...

Viorel ..gl politician va avea nevoie de noi ...se vede președinte...poate ne fierbe cu un scop

GG spunea...

@Viorel Nu sunteți,stați liniștit! Ei sunt mulțumiți și ne îndeamnă la mulțumire pe toți!

Viorel spunea...

Mihai f. Un președinte care nu știe că este Comandantul forțelor armate în propria țară (demonstrat de faptul că în 10 ani de președinte, nu a avut nici o inițiativă în ceea ce privește viața cadrelor militare active, în rezervă sau în retragere, nu a cerut nici un raport din partea Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului) dar vrea să ajungă Secretar general NATO, acela nu știe pe ce lume trăiește. Iar dacă ăsta ajunge președinte, este fără voia poporului român. Va fi un dezastru mult mai mare decât actualul. Atunci chiar că ne-am dat foc la valiză (cine o mai are).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, eu sustin absolut orice demers presupus rezolvator, dar numai sa se faca ceva!

RD spunea...

De actualizarea pensiilor militare stiu foarte bine politicienii si mai ales cei cu vechime si care ocupa functii importante in politica. S-au reglementat (din nou) pensiile militare prin PNNR. De ce ati mai crede ca pensiile militare vor mai fi actualizate candva, avand in vedere ca de atatia ani nu s-a mai intamplat asa ceva? Prin actualizarea pensiilor militare inseamna ca veniturile ar depasi ultimul salariu in plata. Daca nu gresesc, politistii n-au avut niciodata pensiile actualizate daca au iesit pe legea 223/2015 (2016-2024), iar militarii doar o data, pana sa fie modificata legea. Cum ar fi sa se decida actualizarea pensiilor militare si sa le spuna alora de la CE aceasta decizie? Consider ca daca s-ar fi vrut asa ceva, ar fi facut-o cu ocazia jalonului din PNNR privind pensiile de serviciu. Nu s-a facut atunci, asa ca.. Trebuie sa fim si realisti, nu e vorba de altceva. Oricum, nu exista unitate in privinta beneficiarilor de pensii militare si stim acest lucru. Fiecare isi vede interesul inainte de orice. Nu mai exista unitate din cauza stim noi cui.. Majoritatea (nu dau procentul) celor care au iesit la pensie pana la legea actuala a pensiilor miilitare sunt nemultumiti. Majoritatea celor care au iesit pe legea actuala, 225/2015, sunt multumiti! Cei mai vechi sunt nemultumiti, cei mai noi, destul de multumiti! Cei mai vechi vor (in mare parte) sa fie calculati pe legea pensiilor civile, cei mai noi, sa ramana asa, pe legea 225/2015.

Claudiu Marin spunea...

@RD
Ai devenit si dta avocatul groparilor pensiilor militare, unii dintre ei devenind politicieni.Cum sa se depaseasca solda neta in plata daca si in cazul actualizarii se plafona pensia in plata la netul bazei de actualizare?
In perioada 2009-2017 nu s-au mai majorat soldele de grad si de funcție pentru a nu fi obligati sa actualizeze pensiile militare.Nemajorarea soldelor de grad si functie a fost compensata pentru activi cu sporuri acordate administrativ.
Legea 152/2017 a fost o prima bresa a politicului in politica mizera a celor care administrau finantele institutiilor de aparare.
Noua lege a salarzarii, L 153/2017, care a majorat substantial soldele de functie, a fost zadarnicita la aplicare in folosul pensionarilor de aceeasi liota din institutiile militare prin promovarea rapida a OUG 59/2017, atat de rapida incat Guvernul Tudose a uitat sa ceara avizul CL inainte de adoptare.
Jalonul 215 fusese redactat de USR( vad ca p'astia rezervistii nu-i injura) sa se reduca drastic pensiile de serviciu nesimtite, nu sa se majoreze pensiile de serviciu mai mici. Reducerea pensiilor nesimtite a fost salvata de CCR.
Actuala lege a pensiilor militare nu mai are viata lunga, din momentul in care ii nemultumeste si pe cei pensionati anul trecut.

RD spunea...

@Claudiu Marin,

Nu ma asteptam la un alt raspuns din partea dvs.. Actualizarea inseamna ca depaseste salariul avut in plata in timpul activitatii! Nu va mai raportati ca nu depaseste solda neta in plata, din moment ce depaseste salariul aflat in plata la momentul retragerii! Nici macar uitarea cererii avizului, nu a impiedicat CCR-ul sa spuna ca OUG 59/2017 este neconstitutional. Despre ce vorbim? Nu stiu ce se va intampla cu actuala lege a pensiilor militare, dar nici actualizarea nu vad sa mai fie facuta. Anii au trecut si situatia a ramas la fel. CE nu va accepta actualizarea pensiilor militare! Ca sa nu mai spun ca nici politicienii n-au vrut asa ceva. Ca a mai sarit unu, altul, sa-si doreasca asa ceva, e alta situatie, dar de la dorinta la solutionare, e cale lunga! Si cu atat mai putin ca majoritatea pensionarilor militari sa-si doreasca sa fie calculati ca legea pensiilor publice! Nemultumiri exista de la OUG 59 si, ce? Nu s-a schimbat nimic in bine. 'Protestul' pe bloguri, pe Facebook, n-are importanta! Unde au fost cei aproximativ 200000 de pensionari militari? Pe acasa, nu pe strazi. Cu totii stim acest lucru! Cei care au obtinut ceva (de exemplu profesori) au iesit pe strada, nu au facut 'proteste' pe internet! Trezirea, ca de petitii rad si politicienii! Dar adevarul poate ca deranjeaza, dar el totusi spune totul! Importanta au cei care conteaza, nu pensionarii militari, comozi! Cei pensionati anul trecut, sunt la fel de nemultumiti ca restul.. Pe internet! Si doar acolo! Nu e asa? Ba da, acesta este adevarul! Doare? Poate! Deranjeaza? Clar! Ce am scris deranjeaza. Nu vei primi nimic in plus prin manifestari pe internet. Pe internet, nu conteaza!

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. S-ar putea ca cei pensionați anul trecut și nemulțumiți, să rămână NEMULȚUMIȚI LA FEL CA ȘI NOI, încă vreo 7 ani. Nu vor mai modifica nimic, pentru că nu prea au ieșit la pensie mari personalități din SNAOPSN în ultimul timp pentru a deveni invidioși. Mă mir cum de se lasă prostiți cei din cadrul MAI, SRI, etc., de inițiativele legislative aberante ale celor din MAp.N prin DGFC și DGJ și pe legea salarizării și pe legea pensiilor militare ?

dodo dodonici spunea...

Răspuns de locțiitor al Direcției financiar-contabilă... oare care o fi structura inițiatoare în domeniul financiar-contabil? mă abțin de la alte comentarii.