Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 30, 2012

Si la Cotul Donului românii au luptat pentru România Mare

0 comments
O comemorare mai deosebită a avut loc zilele acestea la Cimitirul Eroilor din Rm Vâlcea. De regulă sunt comemorate luptele din care românii au ieșit biruitori. De data aceasta Asociatia Culturală ART- EMIS din Rm Valcea, condusă de Ion Măldărescu, Asociația  Cultul Eroilor din Rm Vâlcea și filiale locale ale rezerviștilor au cinstit memoria românilor care au căzut în urmă cu 70 de ani  în bătaliile de la Stalingrad, la Cotul Donului, în Rusia. Au participat elevi de le Scoala Generală IG Duca. Ceremonialul religios a fost susținut de preoți de la parohiile din Rm Vâlcea și Urșani. Un pluton al Garnizoanei "Panait Donici" a prezentat onorul și a tras trei salve de pistol mitralieră. Vezi Valcea 1 Tv
Bătălia de la Stalingrad, nume cu care s-a consacrat în istorie, este considerată cea mai sîngeroasă luptă armată din epoca modernă, cu cele mai multe pierderi într-o singură bătalie. A durat 199 de zile Pierderile în rândurile militarilor Axei au fost de circa 850.000 de oameni. Printre aceștia, 400.000 de germani, 200.000 de mii de români, 130.000 de italieni și 120.000 de unguri. Deși nu sunt  date certe, se apreciază că au murit tot atîțîa  militari sovietici. Au murit și cca  40.000 de civili sovietici.
Luptele pentru orasul Stalingrad, astăzi Volgograd, au început în iunie 1942 și s-au incheiat cu victoria sovieticilor în februarie 1943. Ofensivele devastatoare ale Armatei Roșii au fost declanșate pe 19 și 20 noiembrie 1942.
De ce au mers ostașii români pînă la Volga? se întreabă mulți din cei care il învinovățesc de acel dezastru uman și militar pe  mareșalul Antonescu. 
Răspunsul dat de cei care au vorbit la ceremonialul de la Rm Valcea: 
-din aceleași rațiuni militare și interese naționale pentru care armata română a luptat, ulterior, pînă la 9 mai 1945, pe frontul de Vest, în Ungaria, Austria și Cehoslovacia, 
În cel de-al Doilea Război Mondial al secolului XX, atît în Est cît și în Vest, ostașii români s-au jertfit pentru apărarea statului național român în granițele sale din 1918, după Marea Unire. Nu au luptat pentru anexarea  altor teritorii, dincolo de cele răpite de vecini în anul 1940.




Rm Valcea, 29 11 2012







Niciun comentariu: