Un produs Blogger.

vineri, decembrie 06, 2013

Cum vor fi validate referendumurile care se vor desfasura in perioada 18 12 2013 - 18 12 2014?

8 comments
Legea referendumurilor, cu eliminarea pragului  de particicipare de 50% din alegatorii inscrisi in listele permanente si introducerea unui nou prag de participare de 30%, va intra in vigoare pe 18 decembrie 2013, asa cum a anuntat domnul Basescu ca ” de-al dracu” o va promulga abia pe 14 decembrie, dupa ce a tergiversat intrarea ei in vigoare vreo 6 luni de la adoptarea de catre Parlament.
Pragul de 30% nu poate fi aplicat timp de un an de la intrarea in vigoare a legii referendumurilor, pentru ca asa a decis CCR.
Totusi, in cursul anului 2014 s-ar putea sa fie nevoie de organizarea unui referendum. Incalca presedintele, indiferent de persoana, grav Constitutia, Parlamentul il suspenda si implicit se organizeaza referendum de demitere.
De ce il preseaza Ponta pe Basescu sa promulge cat mai repede noua lege?
Ca sa cada cât mai repede pragul de 50%! 
Se pune intrebarea  : Cum va fi validat sau invalidat acel referendum careva fi organizat in 2014?

Pragul de 50% nu mai este in vigoare din data de 18 12 2013 iar pragul de 30% intra in vigoare abia pe 18 12 2014.

Solutia vine din documentele Comisiei de la Venetia care nu recomanda instituirea vreunui prag de participare la referendumuri.
Se pare ca domnul Basescu a luat o mare teapa, daca isi inchipuie ca nu poate fi demis, mizând pe neparticiparea romanilor la vot. Trebuie sa scorneasca un nou motiv de contestare la CCR.


Recomandari ale Comisiei de la Venetia, insusite de Consiliul Europei:

8 comentarii:

Lupuș spunea...

Sunt proști cei de la USL dacă nu forțează o suspendare a lui Băsescu în primul trimestru al anului 2014.

Să vedem ce decizie va lua CCR dacă se prezinta 40% din alegătorii de pe
listele permanente, din care 70% votează pentru demiterea lui Băsescu
.De la intrarea în vigoare a legii referendumului nu mai există pragul de 50%.

catalin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Huhu Rez spunea...

Frusinica
Esti cam incoerenta in a ne explica noua ca doar basisti nu sunt nebuni.

acvila spunea...

Pina il dau jos le mai taie Base gazul (oxigenul sau afilierea la bani electorali). Greu cu lupul de mare uns cu toate alifiile. Stie el ce stie si daca ia urma pisicului din aproape in aproape chiar nu se stie........

Dan spunea...

Semnarea decretului de promulgare la finele zilei de 14.12.2013 implica imposibilitatea desfasurarii unui referendum in turul 2 al alegerilor prezidentiale, respectiv la 14.12.2014, ceea ce va permite incheierea mandatului prezidential la termenul prevazut de lege.
Daca decretul ar fi fost semnat pe 13.12.2013 (CCR a dispus ca noua lege va intra in aplicare la un an de la promulgare si publicare in MO) si rezultatul eventualului referendum din 14.12.2014, validat cu 30 % participare a electoratului, Basescu nu ar mai fi avut posibilitatea sa beneficieze de toate facilitatile prevazute de lege (indemnizatie, imobil de protocol, paza si autoturism cu sofer, etc).
In opinia mea, un nou referendum ar fi sortit esecului, indiferent de marimea pragului de validare, caci deziluzia populara legata de cel precedent, lipsa de vointa a liderilor USL in validarea rezultatului si asa-zisa coabitare institutionala.
Asadar, chiar daca si-au dat seama tarziu ca Basescu saboteaza permanent politicile guvernamentale, singura modalitate spre a-l impiedica sa se manifeste si in continuare dictatorial, incl. a-i interzice accesul la facilitatile legale, de care am facut vorbire anterior, este inculparea sa pt tradarea interesului national si subminarea economiei nationale. Nu-i mai putin adevarat ca, de-a lungul celor doua mandate, incl. pe timpul coabitarii cu Ponta, Basescu si-a "populat" structurile judiciare si parchetele cu indivizi santajabili, carora le-a asigurat functii de conducere, astfel incat acestea sa faca imposibila o eventuala inculpare sau/si condamnare a sa pana la finele mandatelor celor "cu nasu-n suflet".

Dan spunea...

@Lupus:
Pai n-a zis CCR ca legea referendumului intra in vigoare dupa promulgare, insa noul prag de validare, cel de 30%, se aplica la un an dupa publicare in MO?

Huhu Rez spunea...

Dan
N-ai inteles mesajul acestui articol.
CCR n-a stabilit ca referendumurile din 2014 vor avea pragul de 50% participare. A stabilit doar ca pragul de 30% este constitutional daca se aplica dupa un an de la intrarea in vigoare a legii.
Dupa Decizia 334/2013 a CCR, art. 5 alin (2) din Legea 3/2000( pragul de 30%) nu se aplica in anul 2014.

Dupa cum vezi legea de modificare schimba, de la data intrarii in vigoare, continutul mai multor articole din Legea 3/2000, articole care se aplica si referendumurilor din 2014.
Oricum s-ar interpreta legea referendumului, in 2014 nu mai este obligatoriu pragul de 50%.

mos alecu spunea...

Ce dracu' va mai bateti capu' ???
In caz de "plebicist" se inscauneaza drept ministru de interne un baiat din Ardeal ... care va spune ca_cu drept de vot , in Romanica , sint citeva sute de milioane de cetateni .. asa ca cei citeva (sa zicem) meleoane de participanti nu treb'e sa fie luati in seama ... Dupa care ... Cur_tea Constitutionista va zica ca_cam asa-i cum zice menestrul "trebilor din launtru" ...

Si , gata !!!!