Un produs Blogger.

luni, aprilie 25, 2022

Șeful Case Naționale de Pensii a vorbit despre procedura de recalculare a pensiilor contributive, potrivit PNRR

99 comments
In calculul pensiilor contributive nu va mai conta actualul stagiu complet de cotizare, variabil de la 20 la 35 de ani. 
Practic, viitoarea modificare a L 127/2019  va lua în calcul pentru toți pensionarii un stagiu mediu utilizat în legislația anterioară, astfel că  suma puctajelor anuale va fi înmulțită cu un punct  de referință, coeficient calculat ca raport între valoarea punctului de pensie și stagiul mediu care va fi reglementat de viitoare lege.
Valoarea punctului de pensie în anul 2022 este 1586 lei.
Dacă stagiul mediu va fi de 25 ani, valoarea punctului de referință ar fi de 1586: 25=63
Un pensionar care are suma punctajelor anuale de 90 va avea o pensie brută de 90 x 63= 5670 lei.
Se pare că după modificarea L 127/2019,  pentru a o face compatibilă cu PNRR, stagiul mediu care va sta la baza punctului de referință se va situa undeva în intervalul 25-28 ani.



Legea 127/2019( amânată la aplicare pentru anul 2023)
ART. 85 
 (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă.
ART. 86 
 (1) Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară,
 (4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. 
 (5) Indicatorii prevăzuţi la alin. (4) utilizaţi la stabilirea valorii punctului de referinţă pentru anul următor sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. 
 (6) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (4) are valoare negativă la stabilirea valorii punctului de referinţă se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. 
 (7) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (3) au valoare negativă se păstrează ultima valoare a punctului de referinţă. 
 (8) Prin legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar se pot stabili anual alte majorări decât cele prevăzute de prezentul articol. 
 ART. 87 
 (1) Numărul total de puncte realizate de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. (2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. 
 (3) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv

 

99 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hristos a inviat!
23 puncte x 60 (aproximativ) punctul de referinta = 1.350 lei, cu indulgenta!
Hai ca e tare! Traiasca pensiile generalilor: ,,ăăă, îîî, aaa, bâl, bâl, bâl''... CNADU...

Huhu Rezea spunea...

Pățiși ceva, Stelică?

Huhu Rezea spunea...

Stelică
Asa de mult t-ai zgârcit ca nici acum nu ai făcut copii de pe Notele scrise depuse de Paduraru despre acest blog. Atunci te confunda cu Stelian P. consulul care a revenit zilele acestea pe blog.

mosmartin16 spunea...

Apropo' de pensiile contributive ! În cazul tuturor celor care au pensia stabilită pe contributivitate se cunosc punctele adunate pe timpul activității ! Dacă formula preconizată este aceea de a înmulți aceste puncte cu VPR, de ce o toooot lungesc și nu reglementează acel stagiu mediu de cotizare și implicit să demareze un proces de recalculare a pensiilor ??! Oare cat "hectar" de timp le mai trebuie ??!

Un camarad spunea...

ăăă, îîî, aaa, bâl, bâl, bâl' și-a trădat camarazii pentru funcție. Mulțumim! Bine că și-a făcut nevasta Lt.col. Restul nu mai contează. Mie sa îmi fie bine! Vom crea lume nouă nu voia ! Auzi da nu îl faci și pe tactul col. Că pe finu e aproape general. Și mai vezi vreo doi vecini vezi tu. Iar pe rezerviști dai dracu de prosti!

Leon spunea...

Pentru Recalculare este nevoie mai întâi de EVALUAREA dosarelor de pensii aflate in plata( sunt cam la jumatate !) unde se mai introduc, in plus, in baza de date si unele Adeverinte privind Acordul global, Sporuri, etc.( posibil si un Spor de 10% pentru perioada pana in 2001) !
Si pana nu ai Formula agreata u BM nu poti face Recalcularea pensiilor vechi si Stabilirea celor noi..!

Huhu Rezea spunea...

Da, după ce se termină reevaluarea dosarelor,practic digitalizarea lor pe suport electronic, doar se aplică formula de calcul, respectiv care este valoarea punctului de referință.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Un camarad, , Ăăă, îîî, aaa, bâl, bâl, bâl acum ii da nevesti-sii si vauchere, sa-si ia alimente din cantina-impinge tava de la... ,,Intercontinental,'' fiind amarasteanca cu doar 5.300 lei pensie de subofiter cu gradul de Lt Col!

reddog spunea...

In ranita fiecărui soldat se afla bastonul de mareșal.

mosmartin16 spunea...

Măi oameni buni, ne-au prostit în așa hal televiziunile ?? Ce e aia evaluare...reevaluare ?? Pensiile contributive sunt stabilite în baza unor legi de din decursul timpului ! Bune sau rele ! A evalua / reevalua..înseamnă a vedea un impact...nimic altceva ! Termenul corect poate fi ...a verifica...ori a reverifica...ceea ce nu e nicicum similar cu evaluare !! Iar a recalcula înseamnă : 1.ori altă bază de calcul ! 2.ori alt algoritm !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

...și doua oua vopsite in rosu!

Huhu Rezea spunea...

Cel mai important lucru este că va dispărea stagiul complet de cotizare din formula de calcul al punctaverajului. Va conta în calculul pensiei contributive doar suma punctajelor anuale și valoarea punctului de referință.
Nu vor mai exista pensii diferite pentru sume egale de punctaje anuale, funcție de anul ieșirii la pensie.
Dispare și indicele de corecție.

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin16:
(00:05'/26.04.a.c.)
Domnul care tot apare la TV.-uri,..e în campa nie permanentă electo rală..!; promite multe (de ex.:majorări cu 40 % a pensiilor.., fuge = împreună cu "grupul" său de la răspunderea.. puterii..și nu mai face mare lucru..)..!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin16:
(20:37'/25.04.a.c.)
..în plus, și ceilalți pensi onari care au "prins" .. RECALCULAREA CONT RIBUTIVĂ în vremea... guvernării Băsescu, dar acum au pensii recalcu late pe lg.223..,au..la DOSARUL DE PENSIE ..de la CPS-uri P.T.= PUNCTAJUL TOTAL.. calculat și actualizat =după 2016 (probabil) = cu GRUPELE DE MUNCĂ modificate în 2016= actualizate = cf. Ord.M.123/2015..!,așa că nu ar fi o mare pro
blemă pt.CPS-uri să schimbe modul de calcul=.. pe sistemul
CONTRIBUTIV..!

Brenda spunea...

Și grupa de munca se adaugă la urma

Huhu Rezea spunea...

Brenda
sporul de punctaj pentru grupele de muncă se afla deja calculat in punctajele lunare, anuale și suma punctajelor anuale.

Leon spunea...

Din spiciul ministrului Vasile Dancu cu ocazia aniversarii Zilei Fortelor Terestre Romane:
"..În același timp, pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentele de ultimă generație, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor.

Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Am făcut din aceasta prioritatea majoră a mandatului meu de ministru și suntem mai aproape cu fiecare zi de atingerea acestui deziderat."

Huhu Rezea spunea...

Stagiile complete de cotizare au fost variabile din anul 2001 si pâna astăzi, funcție de anul pensionării. Acum se va aplica tuturor același stagiu mediu pentru calcularea valorii punctului de referință. Nimic nu este retroactiv, efectele legii asupra cuantumului pensiei contributive se vor vedea numai de la data intrării în vigoare a noilor dispoziții legale.

Brenda spunea...

Dle H pai noi avem punctaj din 2010

Cezar spunea...

Asta inseamna ca sporul de frecat mansa la rece si ciuKKlata Moca....adios !

mihaighiba@gmail.com spunea...

Corect este să-ți acorde toate indexările pe care le-au avut cei pe contrbutivitate,calculate de când a ieșit fiecare la pensie!

Șoimul spunea...

Dacă se va introduce acest mod de calcul, să se calculeze obligatoriu și pentru cei cu legi speciale, magistrați, curtea de conturi etc..
Militari oricum nu vor avea avantaje, in 5 ani vor fi depășiți de un funcționar de primărie comunală la Nr de puncte, mă refer la gradul de col. cu 30 de ani vechime.

Șoimul spunea...

Vorbe ,vorbe goale care dor mai mult decât tăcerea, pentru că dau speranțe care nu se împlinesc.
Slăbiciunilor noastre, le permit minciunile politicienilor, iar trădarea conducătorilor noștrii îi încurajează.

Brenda spunea...

140 puncte. Cum

Huhu Rezea spunea...

In afara militarilor toti ceilalti beneficiari de pensii de serviciu au deja calculata partea contributivă a pensiei.

Leo spunea...

Și militarii pensionați înainte de ian 2016 au calculate pensiile pe contributivitate precum și cei din 01.01.2016 care au optat calculării conf. art. 122 din L 223.
Acum, nu este luată decizia politică dacă pensiile militare vor fi reformate pe contributivitate . Vom ști sigur prin Oct. 2022 , dacă nu va veni cu precizări Budăi astfel cum a promis acum 90 de zile în urmă

Leon spunea...

Pai ce facusi Nenea, ne mutasi din Septembrie in Octombrie..:)).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

***Multumesc cu recunostinta si pretuire celor care au fost alaturi de mine de Pasti! Dumnezeu sa va ajute!
-Intrebare: Pe Lg 263/2010, punctajul total este 23 la o vechime totala si reala de 10 ani, 6 luni si 8 zile, pe atunci fiind trecut la grupele de munca deosebite, dar, dupa recalculare si actualizare, avand schimbate din deosebite toate pe grupe speciale, in afara de 1 luna care e pe deosebite. Poate cineva sa-mi spuna exact cam cate puncte as avea, dupa ce am trecut din deosebite in speciale? Multumesc anticipat!
-Hau, hau ca latra cainii cu bau-bau: M-au trecut fiorii pe sub toti subtiorii si ficăciorii cand niste balabuste si manguste inepte de la Romanistan tv s-au pus cu burta pe stiri fataliste cu accidente, injunghieri criminaliste, parjoluri, cafturi si violuri chiar din faptul serii de Inviere, sa nu mai zic ca, in zi sfanta de Paste, am primit altele pe sub coaste, in loc acea minunata veste spusa frumos ca a inviat Domnul nostru, Iisus Hristos! Băi, Ghițâșor, urmarit de inaltul procoror cu actiuni de tipul celui Teldrum, ,,eji'' nebun?! Cum de lăși pațachinele sa emane in eter, ca nebunele, toate crimele, tampeniile cat si orice oroare in zi de mare sarbatoare!? Băi, pupa-ti-as portofelul grăsănoi, baga tu spaima in ei ca-i dai afara dintr-un condei, nu sa ne linseze si sa ne sparie ei pe noi cu asemenea trasnai de iude si atei!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Omul nu sta prea bine cu sanatatea, macar de Pasti abtine-te, daca esti crestin!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ohooo, @Brenda, la mai mare la pensie, la asemenea punctaj!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cine stie ce taieri mai baga astia, decat indexari, ca daca nu le-a dat la timpul lor i-ar mai vedea cineva pe Maciu, Rosu, Andritoiu si ceilalti macelari sa lupte sa ni se dea, cand ei sunt autorii de facto care le-au taiat?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, In PNRR e prevazut ca si pensiile de serviciu, ,,speciale,'' sa fie calculate pe contributivitate, daca generalii nu vor avea puterea sa convinga politicul pentru o noua lege a pensiilor militare, schimbata din radacini, insa cum PNRR-ul este fundamental este posibil sa fie toate pe contributivitate, este si o asumare ale celor de la USR, cat si a pensatului rujat-PNL, Ramses Bolovan. In toamna se numara bobocii si in iarna se taie porcii pentru ca la 1 Ianuarie sa se stie ce se pune in farfurioare din acele pensioare pe obligatiile grele din PNRR!

Radumami spunea...

Pentru a se indeplini dorintele unor metamorfozati in ale contributivitatii, L127 /2019 trebuie pusa in acord cu specificul reglementarilor in domeniul militar ,inclusiv L80/95.
Asa că stimati tavarașki ai contributelii olguțiste pierduti prin armata pana la scoaterea cu picioarele inainte din birori si functii caldute, luati aminte la cerintele acestor sincronizari de departajare ale faptelor de arme de birocratia cotieră cu aceasi eficienta si ca structura civila ;
- introducerea in L 127 /2019 a grupei de muncă ”alte conditii ” si a procentelor de spor de vechime corespunzator ,respectiv cel putin 75% daca nu 100%
- adecvarea vechimii de referinta pentru militari in asa fel ca cei din grupa ”alte conditii” care au sau au avut dreptul de a se pensiona inainte cu 13 ani fata de vechimea standard sa nu piarda in raport cu birocratii . De retinut ca legislatia prevedea si mai prevede posibilitatea pensionarii acestora din grupa ”alte conditii ” cu 20 ani vechime in specialitate.
- revederea incadrarii in grupe de munca a birocratilor fara niciun pericol la locul de munca
Până când nu sunt indeplinite aceste conditii minime bine ar fi ca Huhu Rezea si gasca lor contributiva să cânte la alta masa sau pe altă craca .
Militarii nu pot fi basculati cu una cu doua dupa dorinta unora in legea comuna cu civilii fara un capitol separat care sa reflecte si departajeze de specificul civil specificul activitatilor militare operative
Milităm pentru mentinerea militarilor in afara sferei contributive prin reasezarea L223 pe principii echitabile sau capitol separat in L227. care sa reflecte cerintele mai sus expuse.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Traiasca lozincariile cu mistocăcănăriile, ca de cand repeta laitmotivul mi-a chicat din bornău si de pe tărtăcuță tot părul!

Sorin spunea...

În optica PSD când era la guvernare, când prevazuse creșterea treptata a valorii punctului de pensie pana la 1875 lei, urmă să se schimbe formula de calcul. Se stabilise un stagiu de cotizare de 25 ani. VPP se împărțea la 25 și rezulta acel indicator de referință de 75 cu care urma sa se înmulțească punctajul total al fiecăruia rezultând valoarea bruta a pensiei. Nu s a precizat atunci ce stagiu se cere balerinilor și altor categorii care aveau stagiu de 20 de ani. Acel stagiu de 25 de ani a fost rezultatul unor studii nu a fost o propunere de partid. Cred ca toți pensionarii militari sau măcar toți cei ieșiți la pensie pana la o anumita data au trecut în decizia de pensie punctajul total. Mai rămâne sa se stabilească care va fi VPP de la care se va pleca. Având în vedere ca PSD e la guvernare este posibil și oarecum probabil sa se pună 1875 lei VPP ca obiectiv de atins înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Subscriu ideilor încondeierilor, insa ,,alte conditii'' le au doar friții cu aere boeme si de boierie cu toceli de cotiere, cu precadere famiglia solidara si clocara din Mafia militară, ca doar nu vor avea cei care au lucrat in santierele economiei nationale sau cantonati cu anii in aplicatii grele, militare, prin geruri, canicule, averse si noroaie de-s cardiaci, diabetici, nevrozati si plini de afectiuni reumatismale...

CEZAR spunea...

Un cadavru AMBULANT.. INAPT PACE SI RAZBOI ..consumator de medicamente mai ceva ..ca o gaina graunte ...DA SFATURI !
Recomandare !
Da-i sfaturi alora de i-ai crescut si care nu te mai baga in seama !
Ei..EL ...stiu ( STIE) DE CE ....
Sii...SINT ATEU...!!

Sorin spunea...

@ CFI
Maximum 6 puncte cred

Cezar spunea...

Ce chestie..
Neamul de manivela..majur de auto..cu turba in cap A Trecut din deosebite in ..speciale..!!??
Cît de curînd aflam ca a facut si Irak..Afganistan si nu a lipsit nici la debarcarea din Normandia
🤣🤣🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Esti prost facut gramada si asa te vei duce pe lumea cealalta! Si daca sunt inapt, sunt din pătulul unde-ti depozitezi caloriferele alea jăgoase?! Mai e vreunul pe blogul asta sa-si poata permite a-si batjocori camarazii cu betesuguri, rasistule, sau sa se ia de membrii de familie, asa cum o faci tu? Pacat ca m-am accidentat la cap si te manifesti tu grosier si badaraneste, ca sa patimeasca oamenii nevinovati...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Sorin, ai confirmat cam ce mi-a zis un camarad la telefon, dimineata! Cam pana la 30 puncte, de la 23 virgula si ceva. Multumesc frumos!

Viorel spunea...

Mă repet. O să vedem noi o altă lege a pensiilor militare favorabilă (sau cel puțin normală) sau pensii actualizate, modelate, răzuite și văruite la Stână și la toamnă. Domnul președinte KWI a spus că 2,5% din PIB se vor da de la anul când Armata României intră într-o modernizare accentuată. Deci, Adio bă Gheorghe sau Ioane.

Leo spunea...

Amabilul e la mutare .
Cârcota merge bineeeeeeeeeeeee...........

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, sper sa ne fie bine, totusi, la cate se promit! Vorba lui @Leo: ,,Multe sperante, si sa tinem vela mare in sus!'' Vant din Pul(p)a!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cainele turbat urla, ursul trece...

Calinmihaib12 spunea...

ȘACALUL:
(15:41'/26.04.a.c.)
1.Eu am "FLUTURAȘII" . .cu "VENITURILE LUNA RE BRUTE" (VLI) emise încep ând cu aplicarea legii 138/1999,astfel că am putut verifica corectitudinea veniturilor trecute în"ADEVERINȚA " și .."SITUAȚIA CU VLI .."=plătite în activitate, până la trecerea în rezervă, înainte de pensionare..!; inițial: au fost vreo 9 ani cu VLI lipsă.., dar care.."au apărut" pe parcurs, cu unele "fracțiuni" de venituri lunare .. "LIPSĂ" (= cam un total de vreo 3-4 P.A.= punct e anuale..!), dar în rest, VLI-urile și punctajele lunare și anuale erau corecte..!
Nu pot afirma că VLI-urile anterioare anului 12/1999 au fost cele REAL PLĂTITE, dar comparându-le cu"Soldele brute..minime" ( grad,funcție, gradații si indemnizație de dispozitiv) dinTABELUL ANEXĂ din OUG.1 din 2011 am putut constata că unele VLI-uri din"SITUAȚIA CU VLI PLĂTITE .."erau mai mici decât cele "minim cuvenite " din TABELUL amintit din OUG.1/2011..! = ceea ce..presupune că unele VENITURI CUVENITE LEGAL, au fost= pur și simplu=FURATE.!
..Și..cele scrise,..+ alte MALVERSAȚIUNI..au fost.. "înghețate"(?!) de.. "justiția..română "..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, Ha, ha, ha ca-i mișto... Mai ales carcota, aleaga-se praful si pulberea de ea caci ea e farmecul si esența in toata Romanica, dar bineînteles ca intemeiata urat pe baza fricii de necunoscut, noi asteptandu-ne mereu la ce e mai rau la primit, ca rebut, nu la ce poate fi mai bun, cand s-a mai calcat pe coaja de sapun, pune-le-as sa le-o pun, 'tu-le rasa de la Malaxa ca sa li se rupa capsa!

Leo spunea...

Flavius ,
dezvoltă oleacă subiectul , aluna burghiu , rașpinca turbanu și ramses bolovan ...

Leo spunea...

Bonaparte , bag seamă că-ți cauți de cârcotă cu mine .:))......

Leon spunea...

Mai degraba, 23 + 20%, deci cam 27 puncte...!

Ionel spunea...

@ Huhu Reza = S-ar putea sa nu dispara stagiu complet de cotizare. Am in vedere pensiile anticipate partiale pentru care se cere 35 de ani minim si diminuarea penalizarii de 30 % functie de numarul de ani peste 35, pana la 43 cand nu este penalizata deloc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Multumesc frumos, @Leon! Hristos a inviat! Sa reînvie si pensia mea, precum in balada, ,,Credinta in reîntoarcerea apelor limpezi!''

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Dacă citești atent articolele 85 si următoarele din L 127 vei constata că stagiul complet de cotizare dispare din calculul pensiei. Nu discutam aici de stagiiile necesare pentru deschiderea dreptului de pensie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, m-ai facut praf de fard pomadat pe al lui Ramses obraz fad! Pe fondul, ,,Hotel California,'' manca-i-ar gaia? Pai, Aluna Burghiu, preocupată cu mooiul sa-i bâjbâie cucuiul cand i se icoțoponeste gurguiul ca buboiul, infratita-n rele, la curele si la catarama cu Raspinca Turbanu, responasabila cu ce au barbatii tare sub nastureii de la catarame, ambele sub bagheta dirijorului cu dungi breton la ciorachii de nylon si papion roz bombon, acel bufon samsar si plavan, Rames Bolovan, sunt un trio tribal din famiglionul lăbăral de canal, care, daca mai salasuiau la Governare, duceau dalacului tara in ruinare, dar norocul lor ca mister Ciocat Colacul i-a luat cu tot cu pacatul si ruinatul in barca de salvare in actuala governare de i-a repus pe picioare si in statisticile electorale... Ah, cuțât, băi, cuțât, cuțât, ca sa-ti treaca de urât de trei ori te-am ascuțât de tocilă si chietroi sa iei mierla la ciocoi, dar tu nu m-ai ascultat si-ai ramas ca nemiscat si de pacat inhipt naibii ca un drac in al țării radăcină de copac, ca daca te suceai si-i sfartecai de belele ne scapai! Amin si aleluia, ca la cat de rau ne e acum nu mai are efecte nici agheasma, nici anafora si nici tămâia, lua-i-ar cioarele si gaia!

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:
1.Dacă pensia e stabili tă contributiv pe legea 263/2010 și apoi RECALCULATĂ pe legea 223 din 2015 = rezultând o PENSIE MILITARĂ CU un cuantum mai mare, într-o filă anexă ar trebui să ai BAZA DE CALCUL = cu tabele.., printre care și TABELUL cu GRUPELE de MUNCĂ ..actualizate în 2016, cf.Ord.M. 123 din 2015..!= de unde rezul tă EXACT.. punctajul realizat, diferențiat: pe grupe de muncă..!
2.Vezi dacă ai o DECIZI E DE STABILIRE PENSI E CONTRIBUTIVĂ ,cu o filă anexă cu: BAZA DE CALCUL a pensiei..!
3..dacă ai DECIZIA de PENSIE..CONTRIBUTIVĂ..inițială cu 25%= CONDIȚII DEOSEBITE.. în cei 10 ani și ceva, vei dubla PUNCTAJUL realizat în CONDIȚII DEOSEBITE= care e trecut în tabelul anexă din DECIZIA de PENSIE CONTRIBUTIVĂ (în dreptul fiecărui an din carieră=în dreapta PUNCTAJULUI ANUAL corespunzător), iar la totalul realizat= adaugi punctajul în CONDIȚII DEOSEBITE (25 %) =în dreptul anilor = de CADRU MILITAR în care ai avut CONDIȚII NORMALE( fără școală militară)..obținând un PUNCTAJ TOTAL reali zat în noile condiții: de aprox.= dublu și ceva.. al PUNCTAJULUI INIȚIAL ÎN CONDIȚII DEOSEBITE, după care rezultatul acesta îl aduni cu PUNCTAJUL TOTAL fără grupe de muncă și cu cel realizat prin PENSIA SUPLIMEN TARĂ..!

Leo spunea...

Amabilule, la mutare ar fi trebuit să spui și că pe deciziile emise de csp-uri scrie pensie de serviciu și nu pensie militara de stat , deși aceste aspecte sunt cu totul neânsemnate față de informațiile juridice , greu de înțeles de individ.
Vezi că-i faci audiență gratis și este exact ce-i lipsește .
Mai bine cârcotește acasă la tine..................

Calinmihaib12 spunea...

CFIFRIM:
(16:41'/26.04.a.c.)
"ALTE CONDIȚII" =100% = ca timp/ VECHIME = utilizat NUMAI pt. rea lizarea vechimii nece sare PENSIEI la LIMITĂ DE VÂRSTĂ = în siste mul CONTRIBUTIV; și "+ =50 % "=din PUNCTA JUL LUNAR...=în siste mul CONTRIBUTIV din lg. 263/2010.
Cu cele 100 % de VECHIME se obține o vechime mare =2 ani/1 an, dar VECHIMEA TOTALĂ realizată (= dacă depășește 45 de ani) =transformată în: "%" de calcul, dacă depășește= 85 "%" de calcul (art.30)= adică limita maximă a aces tor: "%" de calcul din BAZA DE CALCUL (art. 28), astfel..pierzându-se (ILEGAL)= "%" de: 3-6-9 % = de: PENSIE SUPLIMENTARĂ CUVE
NITE LEGAL = ÎN INTEGRALITATE, cf. art.108/lg.223/2015
"Pierderea" de Pensie
Suplimentară = prin "TĂIERE " este ILEGALĂ
pt.că acele procente, cuvenite legal, ÎN INTE GRALITATE (!)= SUNT .. FOLOSITE..ILEGAL..de către CPS-uri..ca: "%".. de...VECHIME(sic!)..= .."PLAFONABILE" = adică..."TĂIBILE"(sic !),
mai ales că acele 3-6-9
% sunt realizate..prin CONTRIBUȚII DIRECTE ..BĂNEȘTI..din SOLDE LE LUNARE BRUTE din timpul activității..!; cu
alte cuvinte, "%" de Pensie Suplimentară =
după ce că sunt folo site ILEGAL, în alt mod decât cel legal (SUBÎN ȚELES=în legea "modifi cată"..prin OUG-uri, EXPLICIT= în legea 223 ORIGINARĂ..!),mai sunt
..și ILEGAL ..TĂIATE..!
(CULMEA ..ABUZULUI.., TUPEULUI..și..ILEGALITĂȚII..!).

Ionel spunea...

Interesant materialul. Dar haideti sa trecem la lucruri concrete. Sa luam aleatoriu urmatorul punctaj 75.72839. Acum, la 35 de ani numitor inseamna 2,07795 puncte. Acestui ultim punctaj ii corespunde, la o valoare a punctului de 1568 de lei, o pensie bruta de 3 258 de lei brut si 3 132 net. Asta este valabil pentru cei carora nu li se aplica indice de corectie. Daca se pensioneaza in acest an cu indice de corectie de 1,38 asta inseamna ca pentru ei se aplica formula cu 2 164 de lei punctul de pensie, adica 4 497 de lei brut. Observati diferenta intre 4 497 si 3 258, adica 1 239 de lei ! Deci intre persoane care au avut aceleasi cotizatii este ceva diferenta. Avantaj pentru cel ce iese acum.
Acum, mergand pe formula din articol, adica la un stagiu mediu de 25 de ani si cu valoarea punctului de referinta de 63 de lei, punctajul de 75,72839 inmultit cu punctul de referinta 63 rezulta un cuantum brut de 4 771 lei. Deci, pensionarul mai vechi va castiga 1 513 lei brut, iar cel iesit anul acesta va castiga 274.
Daca la acest mod de calcul va fi adaptat si calculul pensiei la militari/politisti. Strict pentru perioada de vechime in serviciu public, adica in armata/politie, ar fi interesant ce stagiu mediu va fi folosit, posibil 20 de ani, ceea ce ar duce la un punct de referinta de 78 de lei. La suma rezultata din inmultirea punctajului cu valaoarea punctului de referinta s-ar putea adauga si 10,15 sau 20 % ordinul meritul militar. Acesta este si motivul pentru care am spus strict la vechimea in serviciu pentru ca OMM nu poate fi aplicat pentru vechimea in viata civila. Pentru viata civila, vechimea urmeaza a fi valorificata la casele civile prin aplicarea punctului de referinta de 63 de lei. In acest fel, nimeni nu ar mai putea invoca speialitatea pensiilor militare. Evident ca si la celelalte pensii de serviciu poate fi folosita aceiasi formula.
Daca am gresit undeva imi cer scuze . Este doar un punct de vedere.

MIHAI spunea...

De unde ai scos 23 puncte?

Leon spunea...

Indicele de corectie se aplica la PMA, adica se inmulteste 2,077.. cu 1,41 si apoi cu VPP de 1586 si rezulta pensia Bruta !
La militari stagiul de cotizare ptr.calculul VPR nu va mai fi 20 ci probabil va ramane 25 ani , ca in L.127..!

Brenda spunea...

Indiferent în care lege vor fi pensiile militare,se vor face norme de aplicare țină duse cont de statul cadrelor militare. dar va fi oricum o brambureala

Huhu Rezea spunea...

Sporul OMM se aplică la cuantumul pensiei calculate pentru militar potrivit legii, indiferent dacă acel cuantum este contributiv sau pensie de serviciu.
In perioada anilor 2011-2015, sporul OMM s-a aplicat si pentru pensia recalculată cu stagiile civile ulterioare pensionării.

Ionel spunea...

%Huhu Reza Va contrazic. In cazul meu, pe deciziile anuale emise in urma adaugarii stagiului din civilie suma avea doua componente, una fixa, care avea si OMM la data emiterii in anul 2011, si care era mereu aceiasi pana la data majorarii punctului de pensie in 2013. si alta care era stagiul adaugat, care se modifica in fiecare an. La stagiul adaugat, care era si punctaj separat, se inmultea punctajul cu valoarea punctului de pensie fara adaugarea OMM-ului.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Nu cred că nu reușești să citești propriile decizii de recalculare pentru stagiile ulterioare, potrivit art. 107 din L 263/2010.
La capitolul Punctaje realizate din Decizii este trecută atât suma punctajelor anuale, în care este inclusă si suma pentru stagiile ulterioare, iar in Punctajul mediu anual este inclus și punctajul pentru stagiile ulterioare. Intregul punctaj mediu anual se înmulțea cu Valoarea punctului de pensie si la cuantumul obținut se adăuga sporul OMM.
Cine vrea să se convingă are pe blog mai multe decizii de recalculare pentru stagii ulterioare, una dintre ele la adresa:
https://www.huhurez.com/2021/10/decizie-de-pensie-in-sistemul-public-de.html

Ionel spunea...

Pe ultima mea decizie din 2014 scrie asa
- pensie bruta decembrie 2010 ( legea 164/2010) - suma A
- cuantum corespunzator stagiului adaugat ( art 107 alin 3 din legea 263/2010) - suma B.
Se trage linie si scrie total drepturi = suma A+ suma B
Mai jos scrie
1. numar puncte aferente stagiului adaugat - nr total de puncte
2. punctaj mediu anual aferent stagiului adaugat - nr total de l pct 1 impartit la 35
Punctajul mediu anual de la pct 2 inmultit cu suma de 830.2 lei este exact suma B, CARE ESTE FARA APLICAREA OMM.
Deci, OMM nu a fost aplicat punctajului adaugat

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Așa au aratat deciziile de recalculare pentru stagiile ulterioare emise de CPS a MApN. Orice alt calcul este greșit.
Vezi
https://www.huhurez.com/2012/03/se-repeta-si-deciziile-pentru-stagiile.html

Huhu Rezea spunea...

Stelică
Păi... mă faci de râs? Ti-e lene să citești 3 articole din L 127/2019, le ai în topic, ca să vezi cum se calculează cuantumul pensiei contributive?

Huhu Rezea spunea...

Ce te miri Stelică? Nu stii cine a prorogat L 127/2019?
Păi dacă pensionarii au scuipat în sus și votat impotriva partidului care a majorat pensiile și a adoptat L 129/2019, nu era normal să nu se mai majoreze pensiile si să se anuleze L 127/2019?

Leon spunea...

OuG 8/2021"Art. 182.(Premier, Florin Vasile CATU) -
(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu excepţia:".
Termenul initial in lege era de 01.09.2021..!

Leon spunea...

Stelica, Punctajul Total trecut in Decizia din 2011, il inmultesti cu 60 lei (probabil!),mai adaugi OMM, si afli Pensia Bruta pe Contributivitate..!!

Brenda spunea...

Cum. Șanț valorificați La civil 70 ani de pe ultima decizie de pensie militară o

Brenda spunea...

PENTRU 70 de ani pe ultima decizie

Leon spunea...

Brenda, 70 de ani n-au relevanta !
Punctajul Total trecut in Decizia din 2011, il inmultesti cu 60 lei (probabil!),mai adaugi OMM, si afli Pensia Bruta pe Contributivitate a Titularului !

Leon spunea...

Este ca bancul ala cu doi gemeni, unul Alb si celălalt Negru..:)).
Pai Cornel cu 10 ani vechime in serviciu il depaseste pe Stelica cu 18 ani, 23 puncte >21 puncte..!!
In concluzie, Contributiva numai pentru cei care Opteaza !

Brenda spunea...

Dece cu 60

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Este posibil ca Flavius să fi avut soldele lunare brute mult mai mari.

Brenda spunea...

Puncte 157.4503,pentru stagiul colet de cotizare,apoi 7,87251 pentrupunctaj mediu anual determinat în urma revizuirii, ...deci pe care îl iultim cu 60 la urmă apare ordinul onorific pentru.25ani, acum m-am uitat pe decizia întreținătorului și va rog să îmi spuneți și mie cam , cum este , cu mulțumiri și scuze

Leon spunea...

@Brenda, pentru ca
1586:25=63, in acest an, poate si la anul, daca Putin ne bate-n geam.

Leon spunea...

157.4503×60=9447 lei×1,2(omm) =11.336 lei Titular.
Pensie urmas:50% x 11.336= 5.668 lei..!

Brenda spunea...

Ce sa mai zic ,este o poveste, sa vedem ce fac tantalaii ăștia ,că nu este verosimil și normal, Sânt niste mincinosi

Brenda spunea...

Adică ce este,1,2om deci 9447 cât este Om ,25% se aplică

Brenda spunea...

Adică ce este,1,2om deci 9447 cât este Om ,25% se aplică

Leon spunea...

L.80/1995, art.11: "(3) Pensionarii militari decoraţi cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei."

Brenda spunea...

Sa vedem daca nu vor schimba modul de impozitare , drum lung,.

Calinmihaib12 spunea...

BRENDA (19:29'/ 28.04.a.c.)
P.S.:..mi-a scăpat să scriu că 1,2 înseamnă: "1"= e suma/=cuantum pensie,
"0,2= 20 % de OMM,adică procentele de OMM cuvenite la o vechime militară..peste 25 de ani..!
Deci: asta ți-a scris LEON:
•Pensia brută= 9.447 lei
•OMM.........= 9.447 x 20 %= 1.889 lei
•Pensie+OMM..= 11.336 lei
•Pensie urmaș(50%)=11.336 x50 % =5.668
lei.

Brenda spunea...

Multumeec

Calinmihaib12 spunea...

BRENDA:
..Cu drag,pt.puțin(.!),cusănătate..și la mulți ani..!

nr. 1 spunea...

Pe un post TV se discuta de zor despre: -majorarea pensiilor contributive ; - taierea pensiilor speciale pentru majorari;- acordul CE pt majorarea pensiilor contributive; - ce pensii ingheata anul acesta; -declansare austeritate la pensiile speciale;- noua formula de calcul la pensiile contributive . Doar la pensiile militare se prevede inghetul ! Acum, pentru cei cu pensii de 5 cifre inghetul este chiar binevenit! Pentru ceilalti insa........Si atunci nu ar fi bine ca si pensiile militare sa fie recalculate cu partea contributiva (cele de pana in 2016 au deja calculele facute, e necesara in principal doar actualizarea cu punctul de pensie actual) ?

Brenda spunea...

Pensiile pe contributivitate militare din 2010 nu au mai crescut și ele au fost indexate într-o vreme corect,apoi cum știți mai deloc așa au crescut ,prin indexare De ec o pensiein 2011 .. militară ...pe contribuție era să zicem 3500 ,acum este de 4700 brut.Deci la o recalculare trebuie sa se tina cont de cât era în 2010.nu in2023 să zicem apoi sa se adauge toate indexările ,la zi.....dar eu c dar Dl Ciuca nu mai este pensionat militar ,ce face ,că a promis fel de fel Ce va fii ,sa FIM sănătoși, dar Dl H,spune de actualizare,bine, dar la care lege,223,? cum rămâne cu ce avem în plată pe 263 aia contributivă și ținând cont că pentru militari au fost norme de aplicare speciale ....probleme.

Brenda spunea...

Pensiile pe contributivitate militare din 2010 nu au mai crescut și ele au fost indexate într-o vreme corect,apoi cum știți mai deloc așa au crescut ,prin indexare De ec o pensiein 2011 .. militară ...pe contribuție era să zicem 3500 ,acum este de 4700 brut.Deci la o recalculare trebuie sa se tina cont de cât era în 2010.nu in2023 să zicem apoi sa se adauge toate indexările ,la zi.....dar eu c dar Dl Ciuca nu mai este pensionat militar ,ce face ,că a promis fel de fel Ce va fii ,sa FIM sănătoși, dar Dl H,spune de actualizare,bine, dar la care lege,223,? cum rămâne cu ce avem în plată pe 263 aia contributivă și ținând cont că pentru militari au fost norme de aplicare speciale ....probleme.

Brenda spunea...

Scuze pentru greseli de redactare.

Simdum spunea...

Pensiile militare trecute pe contributiv a fost un jaf ordinar, pot sa l demonstrez dar nu intereseaza pe nimeni si presupune mult de scris, si nu ma complic ca fiecare vrea doar dreptatea lui, interesul general nu conteaza si vom fii foot///

Simdum spunea...

Orice valoare sub 87,54 ca VRPP, presupune scaderea pensiilor pentru civilii care ies in penzie dupa 2023 poate varia extrem de putin suma...

Simdum spunea...

punctul de pensie se foloseste doar la indexari din 2011, legea 263, art 170 interpretot ca indice de corectie. formula e pe net si nu o dau ca o gaseste cine e interesat

Bors Ioan spunea...

Traiasca comentatorul REALIST SACALUL,sunt complect de acord cu el,ne trebuie mai multi sacali asemanatori.Incurajez realismul ce reiese din comentariile celui mentionat anterior.

Buha spunea...

@nr. 1. Mai, esti sigur ca postul ala TV care propunea sfartecarea pensiilor militare nu era rusesc sau cecen? Ca posturile romanesti nu ar putea promova asa ceva!

Si vezi ca ai facut o mare gafa! Ai zis ca "Si atunci nu ar fi bine ca si pensiile militare sa fie recalculate cu partea contributiva (cele de pana in 2016 au deja calculele facute, e necesara in principal doar actualizarea cu punctul de pensie actual)?! Asta sa crezi tu! Pensiile celor pensionati pana in 2016 nu au fost calculate contributiv, ci fie dupa o lege intermediara numita L. 119/2010 la cei pensionati pana in 2011, fie dupa L. 263/2010 la cei pensionati intre 2011-2016. La primii intr-un fel cu stagiu de cotizare la calcule de numai 20 ani, la ultimii in alt fel - cu stagiu de cotizare care atinge si 35 ani. Este evident in acest caz ca ce cei pensionati pana in 2011, au un punctaj si un cuantum contributiv atipice, dimensionate artifical.

De aceea la o noua trecere pe contributivitate, va fi reevaluat in scadere si punctajul celor pensionati pana in 2011. dica, si la unii si la altii, pensii s-ar recalcula dupa legea in vigoara a contributivitatii. Faza la care multi dintre cei pensionati pana in 2011 isi vor baga destele in ... undeva, punctajele si cuantumurile stabilite candva dupa L. 119/2010 fiind nule la acest moment.

Buha spunea...

Gafa de gafa! Faceti scenarii fara sa cunoasteti care va fi noua lege a pensiilor contributive. Nu este legea actuala cu mici modificari, ci o lege total noua. Sursele spun ca seamana teribil cu L. 263/2010, dar si mai dezavantajoasa.

Asta inseamna ca majoritatea trebuie sa luati in calcul daca aveati 65 ani in momentul pensionarii si minim 35 ani stagiu de cotizare. Nu prea ar scapa multi militari de taieri, cu exceptia celor nascuti inainte de 1954.

Viorel spunea...

Buha. Dacă vrei să fii credibil nu veni cu lozinci de genul: „Nu este legea actuala cu mici modificari, ci o lege total noua. Sursele spun ca seamana teribil cu L. 263/2010, dar si mai dezavantajoasa”. Deci. În primul rând intră puțin în viața personală. Sunt fos Col. sau Gl. din cadrul MApN, MAI sau SRI cu nume sonspirativ Buha (de la Bufniță). Am lucrat în structuri mărețe, mi-am păstrat relațiile și de la ei am informațiile. Nici miniștrii Ap., MAI sau Șeful SRI, deși li s-a propus să vină cu propriul Proiect de lege încă nu știu cu ce se mănâncă iar dv. știți deja detalii importante. Haideți să fim serioși. Comentarii la plesneală poate da oricine. Sunteți puțin pe arătură conform ultimului paragraf: „trebuie sa luati in calcul daca aveati 65 ani in momentul pensionarii si minim 35 ani stagiu de cotizare”. Cum să ai 65 de ani în timpul pensionării dacă în baza tabelului din Legea nr. 223/2015 Vârsta standard de pensionare este de 60 ani (maxim) ? Nu vi se pare o eroare de gândire și exprimare ?

Leon spunea...

Gelule, legea 263 este TOTAL inechitabila, cel putin datorita Ind.de Corectie, diferenta intre 2 pensionari cu acelasi Punctaj total, dar pensionati in perioade diferite, poate fi si de 41%!
Singura lege care va rezolva in mare parte aceste inechitati este Legea 127/2019 care tine cont de Punctajul Total realizat si de VRS stabilit prin HG sau Legea BASS !
Punem pariu ca aceasta Lege va fi agreata de BM si CE si va intra in vigoare la inceputul anului viitor..??