Un produs Blogger.

joi, ianuarie 13, 2011

Asa arata o DECIZIE DE RECALCULARE pensie MApN

182 comments
Cu stima, d-le
Comandor A. T. pt e- mail


Pensie pe decembrie: 1800 lei brut.


Pensie pe ianuarie: 2.758 lei brut.





Decizie de recalculare pe baza de salariu mediu brut/net
Multumesc Puiu Adrian



DECIZIE DE RECALCULARE CARE CUPRINDE SI VENITURI REALIZATE DUPA 01 04 2001. Multumiri Curtea de Arges.






182 de comentarii:

Admin spunea...

FELICITARI, Plano 10!

Anonymous spunea...

Multumim Plano10, oricum problema e groasa la MAI, nici macar acum nu s-au apucat de recalculare. a fost Chesnoiu de la DFC aseara si a spus ca n-a calculat decat 850 pana acuma. deci slabe sanse sa primim ceva curand

Anonymous spunea...

MARINA;Plano 10, va rog sa cititi modelul de contestatie la decizia de pensie pe care trebuie sa o trimitem la Comisia de Contestatii postata pe pagina principala a SCMD si sa ne spuneti ce parere aveti;
-nu cumva e prea stufoasa?
-ce importanta are apartenenta la SCMD pentru Comisia de Contestatii?(se vor speria?)
-nu cumva seamana mai mult cu o contestatie adresata Tribunalului ?
Nu am studii juridice de aceea va intreb dvs.ce parere aveti?
A nu se intelege ca pun la indoiala expertiza d=lui.Abraham!
-

Anonymous spunea...

17.08.2010
C O M U N I C A T
din data de 27.08.2010

Ne exprimam profunda ingrijorare si protestam in numele legii fata de modul in care Guvernul Romaniei prin personaje sinistre gen BOC, OPREA, SEITAN au adus la o stare de umilinta incredibila pilonii independentei, suveranitatii, integritatii teritoriale si al ordinii constitutionale in stat – Armata si fortele de ordine
Minciuna fara limite, haosul deplin, promisiunile desarte, cu privire la pensiile militarilor, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar sunt acum intregite de “competenta” in domeniul legislativ a personajelor enumerate (pline de titluri de doctori si profesori universitari pe taramul dreptului !?) autori ai Legii 119/2010, H.G. 735/2010 si asa zisulor “Ordin comun” si Instructiuni de aplicare “aruncate in mod diversionist pe piata”.
Prin continutul si deplina incoerenta, a acestor acte normative, prin caracterul neconstitutional, antieuropean, antidemocratic dar mai ales, prin incalcarea flagranta a principiului fundamental al dreptului, stipulat si in art. 15 din Constitutia Romaniei – NERECTROACTIVITATEA LEGII –, a principiului sperantei legitime, prin nesocotirea normelor Dreptului Comunitar la care Romania este parte si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului – dreptul de proprietate, dreptul privat la pensie, dreptul bunului castigat, etc., asistam:
1.La o batjocorire si umilire fara limite a militarilor si politistilor rezervisti care au singura vina ca au jurat pe viata sa fie 24 de ore din 24 in slujba natiunii si au respectat si respecta ad-literam contractul lor cu tara. Drept rasplata acualii guvernanti, prin cele trei odioase personaje i-au transformat pe acestia intr-o “turma de vite biciuite”. Halal tara membra N.A.T.O. si U.E.! Halal guvern national !
2.La o mostra incredibila de batjocorire a stiintei dreptului si, in mod deosebit, a dreptului romanesc cu traditiile si ilustrii lui slujitori.
3.La manifestarea Romaniei prin conducatorii ei de azi ca tara bananiera cu deplin haos si viata de jungla. Asistam cu stupefactie la nesocotirea totala a angajamentelor Romaniei in procesul de aderare la N.A.T.O. si U.E., a documentelor internationale si europene, a tratatelor si pactelor privind respectarea dreptului comunitar a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Iata unde a ajuns Romania in mileniul III.
In aceste conditii din deplin respect pentru principiile si normele de drept, pentru demnitatea noastra umana si pentru sacrificiile si privatiunile indurate intr-o viata cu scopul de a ne achita de obligatiile asumate in contractul nostru cu tara, consideram ca si tara, prin oricare ar fi guvernantii ei efemeri, trebuie sa se achite de obligatiile asumate fata de noi. Dar acesti guvernanti efemeri, sfidand tot ce-i drept si sfant pe aceasta lume, ne cer “manifestarea noastra de vointa” in a fi noi autorii genocidului asupra noastra.
Avem minima inteligenta necesara in a intelege acest lucru, fapt pentru care sub nici o forma NU TREBUIE SA DAM CURS SEMNARII SI DEPUNERII FORMULARELOR PRIN CARE SA SOLICITAM RECALCULAREA PENSIILOR.


Departamentul Juridic al
Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate
Publicat de Sindicatul Militarilor

Plano10 spunea...

@Marina
Este bine pt cei care sunt membri SCMD sa urmeze pasii juridici indicati de aceasta organizatie, dar sa fie atenti la termenele de prescritie care sunt individuale, functie de data comunicarii deciziei.
Dupa cum vad ca sunt directionate actiunile SCMD, ele au ca finalitate, dupa parcurgerea etapelor in justitie, pe plan national, reclamarea statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Contestatiile impotriva deciziei de recalculare la Comisiile de contestatii nu se pot face decat individual.
Retineti ca toate litigiile pe Legea 263/2011 sunt scutite de taxa de timbru in instanta.

Anonymous spunea...

cum se procedeaza daca persoana in cauza nu a primit decizia, ci doar banii in cont ? ce contestam atunci ? solicitam banii in scris, conform vechii decizii si dupa ce primim raspuns introducem actiune la Tribunal ?
simona

Anonymous spunea...

mai am o nelamurire. tatalui meu nu i se gasesc veniturile pentru toata perioada lucrata, dar nimeni nu ii spune exact ce nu se gaseste si care unitati nu i le gasesc (a lucrat la graniceri, armata, SRI). ce poate sa faca in aceasta situatie ? cum poate afla exact ce nu se gaseste, sa poata lua masuri de urgentare ?
multumesc.
simona

Anonymous spunea...

Plano10, din decizia de recalculare pe venituriile reale pusa aici pe forum se observa ca si punctajul din viata civila se imparte tot la 20 de ani si se acorda si pt aceasta perioada OMM. poti sa verifici pers de mai sus are 2 ani civil.

Plano10 spunea...

@Anonim
Daca nu primiti decizia de pensionare nici dupa ce primiti cuponul de pensie, va adresati direct Tribunalului cu plangere impotriva Casei de pensii, atasand cuponele de pe lunile decembrie si ianuarie, si cereti ca pana la data in care vi se recalculeaza pensia cu decizie contestabila sa sa va fie platita pensia din luna decembrie.Invocati art 153 lit g) din noua lege unitara.

Anonymous spunea...

avand in vedere deciziile care au fost trimise pe baza salariului mediu, aceste sunt emise pe data de 01.01.2011,iar in lege scrie ca decizia va fi comunicata in termen de 30 de zile de la emitere. deci pana pe 31.01.2011 tot o sa vina

Anonymous spunea...

@plano
multumesc
simona

Plano10 spunea...

@Anonim
Termenul respectiv era valabil pt deciziile emise in termenul stabilit de Legea 119.
Eu cred ca Deciziile emise dupa 01 01 2011 se supun termenului de comunicare de 5 zile de la emitere, stabilit prin Legea 263/2010.
Madam Lupu a zis ca procesul de recalculare s-a finalizat la 31 12 si deciziile din ianuarie ar fi modificari ale Deciziilor de recalculare.

Anonymous spunea...

recalcularea nu se face dupa legea 263/2010 asta e doar pt activii care ies sau au iesit cu 01.01.2011 la pensie.
Pt noi in rezerva ramane in continuare legea 119, pe care 263 nu o abroga, deci noi mergem dupa legea 119, dupa cum vezi si pe deciziile puse mai sus, s-au luat in baza HG735, HG ce apartine legii 119, deci se foloesc in continuare de prevederiile ei, 30 de zile de la data emiterii. Dl Lupu a zis multe, da nici o afirmatie nu a fost corecta pana la capat doar partial...

Plano10 spunea...

@Anonim
Abrogandu-se L 19, procedura litigioasa si pentru L 119, de la 01 01 2011, este cea stabilita de L 263/2010.

Anonymous spunea...

Ce inseamna stagiu potential in decizia calculata pe baza salariului brut?

Plano10 spunea...

Anonim
La stabilirea pensiilor de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana in momentul incadrarii intru-un grad de invaliditate.
In cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
Vezi art 75 si urmatoarele din Kegea 263/2010

Anonymous spunea...

Cadru militar cu 24 ani de munca dintre care 14 in conditii deosebite:
pensie in decembrie - 1560 ron
pensie in ianuarie - 1339 ron
Fara decizie primita.

Plano10 spunea...

@Anonim
Pensie lunga! Inseamna ca dupa recalculare vei lua mai mult decat ai avut!

biculina spunea...

Tatal meu tocmai a primit pensia, fara decizie... decembrie 2010 - 3800 lei, ianuarie 2011 - 2000 lei. Cerere depusa, adeverinte depuse mai putin pentru 4 ani ca nu s-au gasit. Colonel, scoala militara, academie, pilot de elicoptere, comandant de unitate, iesit la pensie in 1998 la varsta de 52 de ani cu peste 32 de ani vechime... Are pensia acum cat un plutonier... Cum zicea domnul ministru Oprea ca nu scad pensiile sub 3000 si ca isi el da demisia????

Anonymous spunea...

Continuati ce-ati inceput. Fara suparara, la a doua decizie de recalculare, pe baza saliariului mediu brut, care este baza legala in care s-a emis ?
La data emiterii: 01.01.2011 ce legislatie era in vigoare ?
In nici un caz legea 119/2010 si hg 735/2010.

Plano10 spunea...

@Anonim
De ce sa nu mai fie in vigoare Legea 119?
Unele prevederi ale ei abia la acea data au intrat in vigoare.

Anonymous spunea...

Anoniumul INVALID spune
Plano10 ,am si eu o nedumerire ,pensia mea pana in ianuarie 860 ron,(pensie de invaliditate gr 2 ,incepind cu 01.01.1998).Ianuarie 2011 - 811 ron.
Scaderea este oare cei 5,5% contibutie CAS ?
Am solicitat recalcuarea ,in urma careia primeam minim 1400 ron ??,dar spune d-na LUPU ca la unii , inclusiv invalizii,nu se recaculeaza si invoca art 21 si 24 din Legea 80/95.
In art 21 ,L 80/95 ,se spune :"Pensia pentru invaliditate permanenta, survenita in conditiile alin. 1, este egala cu solda lunara avuta la data respectiva si se actualizeaza potrivit art. ", fapt foarte departe de adevar.DAR.?
Nu am vazut in L 263,HG 735 etc.,ca sunt exceptati cei cu pensie de invalididate de la recalculare ,decat in gura d-nei general.
Ce as putea face pt a indrepta aceasta ,sau macar pt ai obliga sa respecte Art 21 L-80/95 de care sincer habar nu am avut,ca si de multe altele de altfel.
MULTUMESC,anonimul INVALID

Plano10 spunea...

@Anonim invalid
Posibil, pt ca CAS de 5,5 se aplica la intreaga suma;
860-5,5%.860=812
Aveti o referire in Legea 119 la pensiile de invaliditate in art 2 alin (3):

(3) Pensiile de invaliditate si pensiile de urmas dintre cele prevazute la art. 1 devin pensii de invaliditate, respectiv pensii de urmas, in intelesul Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Vedeti cum era reglementat in L19/2000

Anonymous spunea...

Anonimul INVALID
MULTUMESAC,pt promptitudine.
Am iesit la pensie confor Decretului -Lege 214/1977,abrogat de Legea 164/2001,aborogata de legea ...
O sa mai "deranjez" dupa ce mai sap .

Anonymous spunea...

Avand in vedere ca pe decizia calc pe salariu mediu pe economie apare data de 01.01.2011, sunt curios cum imi vor justifica mie care am depus adeverintele si cererea cu confirmare de primire in data de 28.12.2010, ca mi-au calc pe salariu mediu la 3 zile dupa, cand ART 5 alin 4 scrie clar, DOAR CAND NU EXISTA DATE REFERITOARE LA VENITURI se procedeaza la calc pe salariu mediu. In cazul meu le aveau deci au comis un abuz

Anonymous spunea...

Anonimul INVALID spune
se invoca art 78 ali 6 din L 19/2000 care "zice" ,- " Pentru stagiul potenţial, acordat asiguraţilor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat";
dar nu pricep nimic din asta ,dupa mine nu pt ca m-ar avantaja ar trebui calculat punctul de pesie si lasta "amarata" veche .

Anonymous spunea...

@biculina
Este rasplata anilor sacrificati in slujba "nimanui".Nici nu m-am asteptat la altceva de la acesti nemernici...
In ceea ce-l priveste pe ministrul oprea ... sa fim seriosi ! Acel personaj abject nu e militar ...
simona

Anonymous spunea...

Ma numesc Viorel. Stie cineva cum calculeaza cei de la Casa de pensii perioadele in care un ofiter a lucrat in misiuni externe, fiind platit in valuta prin intermediul altor institutii (civile) din Romania?

Anonymous spunea...

@Anonim din 14 ianuarie 09.09
Pentru perioadele respective trebuie sa luati adeverintele de la ministerul respectiv. Dvs nu cei care v-au trimis...daca intelegeti. Apoi trimiteti adeverintele la Casa de Pensii a MAp sau MAI sau SRI. Urgent. Pana atunci veti figura cu perioadele respective lipsa si deci la recalculare veti primi la salariul mediu pt perioadele respective. Oricum valuta din strainatate desi figura ca salariu de fapt era o diurna si nu era impozitata in nici un fel. Cu alte cuvinte pe perioada respectiva veti avea in adeverinte salariul din tara, asa chel cum era. Daca din adeverintele de la ministerul respectiv acele perioade sunt salarizate mai putin decat salariul mediu, nu le mai inaintati pt ca va depuncteaza.
Nu sunteti singurul care sunteti rasplatit astfel pt misiuni externe sub steag strain....

Anonymous spunea...

Salut,
Am verificat modul de calcul al pensiei suplimentare la exemplul prezentat. Nu cred ca este corect. Pt perioada 01.01.1967-31.12.1972 este trecut un punctaj de 2,45243. daca aduni valorile date in tabel rezulta pt perioada respectiva 5,28885.
Sper sa nu ma insel ca sunt erori cu duiumul si ca tot ce primesti trebuie verificat.
Cu stima Col (r) Constantin Balaita

mos alecu spunea...

@Anonim 14 ianuarie 2011, 10:00 :
Nu am verificat calculele ... dar in acea perioada a fost militar in termen si elev scoala militara ... cind nu a platit contributie pentru pensia suplimentara .
Cit despre verificarea a ceea ce vor trimite ... este obligatorie , macar din cauza greselilor pe care le pot face datorita 'presiunii' sub care lucreaza ...

nigo spunea...

Va salut cu respect.
Solicit si aici o informatie importanta atat pentru mine cat si pentru altii aflati in aceeasi situatie.
In vechea decizie am inscris spor 100% pentru conditii speciale (3ani inainte de 2001 si 6 ani dupa 2001). Nu cunosc care este procentul de majorare a punctajului pentru anii respectivi in noua formula de calcul, deoarece nu am primit noua decizie.
Multumesc.

Filip spunea...

Plano10 un sfat te rog
Pe noua decizie de pensie la final se mentioneaza:
Decizia de pensie poate fi contestata in conformitate cu prevederile art 87(1) din legea nr.19/2000 sau ale art. 14(1) din HG nr.735/2010.
nu mai inteleg, ma trimite la tribunal dupa L.19/200 sau la comisia de contestatii a ministerului, acuma L.19/2000 este abrogata, HG 735 este suspendata, ce fac opereaza L.263 cu procedura administrativa obligatorie tip contestatie, dau o dau inainte cu legea 19/2000 si ma duc la tribunal cu contestatia.
Eu ma cam grabesc ca deja la tribunal este inghesuiala la ghiseu din partea celor cu HG 737, si din partea celor carora li se umbla la salariu se pare si dupa 31.12.2010.

Anonymous spunea...

Am primit pensie pe card 1190 in ianuarie 2011.
In decembrie 2010 aveam 1678 lei. Nu am primit decizia.
Ce inseamna au calculat la venitul minim pe economie.

Plano10 spunea...

@Filip
Eu vad ca indiferent de data emiterii deciziilor,inainte sau dupa anul nou, pe ele scrie ca se contesta la Comisia de contestatii.
Doar pentru termenul de prescriptie al contestatiei, de 30 de zile, este invocata legea 19/2000 pe deciziile emise in anul 2010.

dac55 spunea...

Au aparut taloanele de pensie pe ianuarie.Sunt identice cu cele pe decembrie cu sumele actualizate la nivelul salariului mediu brut.Nu au nici-o mentiune cu privire la modul de recalculare sau baza legala.

Anonymous spunea...

Ar fi interesan sa prezentati toata decizia nr. 24543 (lipseste tabelul cu veniturile). Ma intereseaza sa vad ce salariu s-a folosit pentru calculul punctajelor (salariu mediu brut sau net )
Daca aveti decizia dati un exemplu: anul 1981
ca salariu mediu pe economie , la determinarea punctajului s-a folosit 2721 lei sau 2340 lei ?
Daca prezentati si o decizie de pensionare cu grupe speciale 100% va iert toate pacatele si ma rog la Dumnezeu sa va ocroteasca.

mos alecu spunea...

@Anonim 14 ianuarie 2011, 16:04 :
Spuneti : "va iert toate pacatele" ... Pai iertarea pacatelor nu este atributul EXCLUSIV al celui la care spuneti ca va veti ruga pentru ocrotirea 'pacatosului' ??

Asta ca sa 'ne mai si ridem' putin ...

Anonymous spunea...

DOMNILOR LA M.A.I. suntem terminati! Chesnoiu a spus ca prcoseaza doar 2 pensii/zi stire pe Mediafax. Deci numai pt cei care au depus cerere 14.157 e nevoie de 19 ani si 4 luni pt a termina recalcularea iar pentru a le termina pe toate in jur de 50 de ani

Anonymous spunea...

Pentru Simona ;sunt pensionar de urmas dupa tatal meu care a lucrat ca ofiter PCTF in diferite locuri din tara:Braila, Tulcea,Episcopia,Vicsani.Intre 1959-1965 n-am reusit sa obtin datele din cauza ca PCTF-urile au fost la MAPN.Am cerut date de la Directia Pasapoarte cu privire la numarul UM de la Braila si Tulcea ,perioada lucrata pentru a le comunica CMJ si apoi sa primesc adev cu veniturile realizate de tatal meu in perioada in care a lucrat in MAPN.Pentru perioada lucrata in MI am toata perioada si-i felicit pentru asta.Demersurile le-am inceput in sept. 2010 si sper ca in jur de 25 ianuarie sa le trimit adeverintele la DGP(MAI).Eu zic ca a meritat efortul in sensul ca pensia de urmas imi va creste cu aprox 50%.Se poate ca pentru pensionarii de urmas sa le fi recalculat din oficiu desi nu cred.

Gourkha spunea...

Pentru cei cu SPOR = 100%. Acel spor apare mentionat pe prima fila la ALTE CONDITII, dublandu-se anii, insa la punctaj inseamna doar 50%, exact ca la conditiile speciale. In rest decizia e identica. Prin urmare - e pierdere si inca grea, pt. toti cei cu SPOR 100%. Am astfel de decizie si pot expedia extras exact cu ceea ce afirm - pt. a nu exista dubii.

florin spunea...

la MAI recalculeaza doar 2 pensii pe zi .... asa au ordin de la chior....asta drept pedeapsa ca au indraznit sa protesteze la Cotroceni ... bataie de joc in toata regula

Plano10 spunea...

Anonim
Daca vreti sa stiti ce salariu s-a folosit la recalculare cititi aici:
http://www.plano10.com/2010/07/salariile-medii-lunare-pe-economie-din.html

Anonymous spunea...

si eu cred la fel la MAI chiar nu se face nici un fel de miscare... doar ce au primit pana acuma 14.147 le trebuie 19 ani si 4 luni in ritmu de 2 pe zi!

Plano10 spunea...

@Gourkha
In legea 119/2010 nu este prevazuta vreo crestere de 100/% a punctajelor.
@florin
De recalculat a fost usor... sa va mai dea doar jumatate de pensie.
Acum zic ca modifica recalcularea.

mos alecu spunea...

@ Dl.Plano
Cele doua pagini 'Punctaj anual' sint identice ... si nu au nici o legatura cu datele din pagina 'Date si elemente....'
Ori ati incurcat dvs. foile primite ... ori ...

Plano10 spunea...

@Mos alecu
Ai dreptate

florin ser spunea...

Ma intereseaza daca ultima decizie de pensie afisata (cea cu pensie bruta 2518 lei) este una provizorie calculata fara adeverita de venit sau cu adeverinta de venit. Daca este provizorie aceasta trebuie contestata sau se va emite o alta decizie in mod automat tinand seama de adeverinta trimisa (daca nu se contesta exista posibilitatea legala ca aceasta sa ramana definitiva)?

Anonymous spunea...

@Mos Alecu
Poate ne la muresti cu punctajul suplim din tabelul 3.
Sunt doua coloane cu %: contrib si crestere punctaj. Cum s-a calculat?

Plano10 spunea...

@Anonim
Nu va jucati cu interpretarile.
Pe decizia aia, asa... cat de provizorie ar fi, scrie clar ca devine definitiva daca nu e contestata in 30 de zile.
Nu v-ati saturat de minciuni bociste?
Nu va leneviti! Atacati toate deciziile de recalculare emise numai pe baza salariilor medii.

mos alecu spunea...

@Plano10 14 ianuarie 2011, 22:38 :
Putem intelege ca cineva incearca o 'intoxicare' folosindu-se de buna-credinta si blogul dvs. ??!

mos alecu spunea...

@Anonim 15 ianuarie 2011, 00:40 :
Nu stiu cum s-a calculat... Titularul deciziei respective ar trebui sa 'desecretizeze' si paginile (macar unele din ele) cu desfasurarea veniturilor pe baza carora s-a calculat punctajul...

Intelegerea modului de calcul are sens in ideea ca , datorita grabei , suprasolicitarii si stresului in care se efectueaza acele lucrari , se pot strecura (sau introduce intentionat) greseli care trebuie contestate...

Anonymous spunea...

Referitor la calculul prezentat. Revin cu urmatoarele probleme:
1. Pt Sc. Mil.parca prin prevederi scrie ca se ia 25% din... Metodologia aplicata de M.Ap>N. nu este chiar stravezie pt. a vedea de unde au folosit 100% sal br....pe ec...
2. Daca nu se gasesc 2 luni (fiind mancate de soareci) ramai cu brutul pe ec. Nu se prevede nici o modalitate de apreciere ca medie intre doua date cunoscute?
3. Pt. lunile cu lipsa date se aplioca pens. suplim. , dar spor conditii deosebite de m..
Cu respect Col. (r) Constantin Balaita

florin spunea...

In adeverinte sunt trecute salariile brute sau nete?

Anonymous spunea...

O pensionara MAI:pensie neta dec 2010=1524 lei,pensie neta ian 2011=1333 lei recalculata cf. salariu mediu brut.Nu am trimis adeverintele cu veniturile realizate si as dori daca se poate, sa ma "luminati"care ar fi varianta mai avantajoasa. Am lucrat intr-o institutie militara din 1983 pina in 1992 ca angajat civil,iar din 1992 pina in 2010 ca mlitar. In decizia de pensie cf. legii 164 vechimea luata in calcul a fost de 40 ani(procent baza de calcul 100%) din care; vech in serviciu 18 ani si 20 zile,vech in munca 9 ani 3 luni si 27 zile,spor vech in cond speciale 12 ani 6 luni(vech in cond pt care se acorda spor: 25 ani si 3 luni-am avut si concediu pt ingrijire copil )si semn onorific pt 15 ani.Dilema provine din faptul ca nu stiu daca la calcularea punctajului cf veniturilor realizate se face impartirea la 20 ani pt. toata perioada sau o "combinatie" civil+mil .

Anonymous spunea...

dna pensionara MAI, acasa v-a venit decizia?

Anonymous spunea...

pensionara MAI: NU am primit nici cuponul pe luna ianuarie, nici decizia.

Anonymous spunea...

si eu sunt in aceeasi situatie ca dvs, am 18 ani lucrati efetiv , 16 conditii speciale si 16 lucrati efetiv in civil in civil. Din decizia expusa mai sus am observat ca pers respectiva are 2 ani lucrati ca si civil dupa care toti ca militar si s-au adunat toate punctele dupa care s-au impartit la 20 civil+militar, da el e la MAPN, mie ieri mi-a sosit in posta o recomandata, nu eram acasa, luni ma voi duce la posta, cred ca e decizia. dvs spuneti ca s-au adunat toate la calc pe salariu mediu adik cazul meu 18+16+16??

florin ser spunea...

Am o intrebare. tatal meu are pensie de invaliditate grad 1. Din ce am inteles de la d-na gral Lupu aceste pensii nu se mai recalculeaza. Este adevarat sau nu? Tatal meu a iesit la pensie in 1996, iar acum are 65 ani. O sa fie trecut la pensie pentru limita de varsta sau nu?

Plano10 spunea...

@pensionara MAI
Am mai spus. Perioada de militar se imparte la 20 si perioada de civil se imparte la staiul complet pentru civili: peste 30 ani.

Plano10 spunea...

@Florin
La implinirea varstei standar de pensionare stiam ca pensiile de invalidiotate devin pensii pentru limita de varsta si pensionarul avea posibilitatea sa opteze.
Vedeti ce scrie pe ultima decizie de pensie, inainte de recalculare.

florin ser spunea...

In ultima decizie din 2007 se pastreaza pensia de invalid . Dar din cate imi amintesc se dadea posibilitatea de a alege intre pensia de varsta si cea de invaliditate ca si in legea 119/2010 astfel art 77 pct 1si 2 ; art 82 pct 1,2 si 3

Anonymous spunea...

Inseamna ca modalitatea de calcul propusa de mos alecu nu era corecta. Pe decizia prezentata nu pare.

Plano10 spunea...

Anonim
Este acelasi lucru ca in formula lui @mos alecu.
In decizii s-a facut un punctaj mediu pe anii in care a fost acelasi procent de pensie suplimentara si s-a inmultit cu acel procent. V-am mai vorbit de comutativitatea unor operatiuni aritmetice.

Anonymous spunea...

Promisiunea ca ,pentru pensionarii militari cu stagiul complet de cotizare(cei care au iesit la pensie la limita de varsta,nu anticipat ),pensiile brute sub 3000 lei nu vor scadea dupa recalcularea in baza veniturilor din adeverinte nu poate fi onorata,in mod normal ,pentru :
-cei carora le lipsesc perioade mari de timp din adeverinte (ani de zile)chiar daca au lucrat perioade relativ acceptabile in grupe de munca/conditii deosebite,speciale,alte conditii;
-cei care au lucrat in conditii normale in majoritatea timpului efectiv ca militar si mai au si perioade relativ mari lipsa din adeverinta.
Ce vor face cei de la Casa de pensii in aceste situatii sa confirme promisiunea facuta? Nu m-ar mira sa puna din burta venituri/sa aranjeze veniturile pe perioadele lipsa ca sa arate ca s-au tinut de cuvant.Nu acelasi lucru vor face pentru cei cu pensii peste 3000 lei,pe acestia ii vor taxa urat punandu-le punctaj lunar 1 pe toate lunile lipsa si nu vor intreprinde nimic pentru gasirea veniturilor pentru perioadele lipsa si nici sa initieze o reglementare care sa rezolve acceptabil,prin comparatii cu veniturile altor ofiteri cu grade si functii similare,a perioadelor lipsa.Nu este corect sa se ia in calculvenitul mediu pe economie pentru perioadele lipsa,pentru ca se creaza o discriminare fata de alte cadre militare cu aceleasi grade si functii in aceleasi perioade,iar cel caruia nu i se gasesc venituri pe anumite perioade de timp nu au nicio vina.
Credeti ca MApN,MAI,SRI,SPP,SIE vor initia vreo reglementare pentru corectarea acestei situatii?
Comandorul

Plano10 spunea...

Anonim 22,24
Fratila spunea ieri ca peste 61% din pensiile de peste 3000 lei se maresc.
Deocamdata base-n bocii si-au realizat scopul de a face, abuziv, economii la bugetul pentru pensii militare.
Ceva trebuie sa faca! Guvernantii actuali pleaca dar institutiile militare raman.

Anonymous spunea...

Trofin , ma numesc
Am constatat ,pe blogul PLANO10 ,ca deciziile de pensie emise de DFC contin ceva detalii. Fiindca am fost

autorul aplicatiei EXCEL de simulare a cuantumului pensiilor recalculate , am adaptat aplicatia pentru a evidentia

formatul datelor din deciziile de pensie. Cei interesati poate descarca aplicatia de la locatia de mai jos , in

termen de 10 zile , incepand de azi ( pana pe 25 Ianuarie 2011 , inclusiv)

http://dl.transfer.ro/transfer_ro-16jan-2379e300d823.zip

CopperNick spunea...

Yahoo si Google nu gasesc adresa.....

CopperNick spunea...

@Trofin
Căutarea dvs. - http://dl.transfer.ro/transfer_ro-16jan-2379e300d823.zip - nu a returnat niciun document.

Skiuc spunea...

Cu Google Chrome merge fara nicio problema, o descarca automat!

Anonymous spunea...

Chrome,descarca fara probleme.

Anonymous spunea...

Pensionarul Suparat

Pentru TROFIN
Toata stima pentru munca depusa in realizarea aplicatiei de calcul in Excel.
Daca studiezi o decizie care e pe baza salariului mediu, vei observa ca folosesc vechimea completa dar nu aplica nici o marire procentuala asupra lunilor cu grupe sau conditii de munca.
Pe decizie unde s-a tinut cont de adeverinta de venituri, nu mai tin cont de vechimea completa dar aplica majorari lubare reiesite din grupe dau conditii de munca.
Daca asta nu e soft masluit...
Ai inteles cum vor sa ne prosteasca?!!!

Anonymous spunea...

Pensionarul Suparat

Pentru TROFIN
Toata stima pentru munca depusa in realizarea aplicatiei de calcul in Excel.
Daca studiezi o decizie care e pe baza salariului mediu, vei observa ca folosesc vechimea completa dar nu aplica nici o marire procentuala asupra lunilor cu grupe sau conditii de munca.
Pe decizie unde s-a tinut cont de adeverinta de venituri, nu mai tin cont de vechimea completa dar aplica majorari lunare reiesite din grupe sau conditii de munca.
Daca asta nu e soft masluit...
Ai inteles cum vor sa ne prosteasca?!!!
Iti trimit prima data decizia pe salariul mediu, asa zis temporara, in care este trecuta toata vechimea ce rezulta din vechea decizie, dupa care, in decizia care s-ar vrea definitiva se ia in calcul fara vechimea suplimentara datorata grupelor sau conditiilor de munca.
Studiati cu atentie cele 2 decizii de mai sus.
Intentionat, nici macar legea 119, la care singuri au centrat si au dat cu capul, nu vor sa o respecte.
Aveti grija ca sunt in stare sa ne fure si zaharul din cafea!

mos alecu spunea...

@Anonim Pensionarul Suparat16 ianuarie 2011,22:16
Imi pare rau sa o spun ... dar 'lucratura' este corecta ... Vechimea suplimentara , obtinuta din 'fragmentele' de vechime reala (3 sau 6 luni la fiecare an) este 'recompensata' cu cite 1 punct la fiecare an (la fel s-ar obtine si acordind 25% puncte - la cei cu 3luni/an - sau 50% puncte - la cei cu 6 luni/an). Atentie ... cei care aveti spor de vechime de 12 luni/an , daca vreti sa verificati sau sa previzionati calculele lor , din vechimea obtinuta prin majorarea cu 12 luni/an trebuie sa scadeti o jumatate (majorarile de punctaj sint de 50%)

Pentru anii in care s-a platit contributia pentru pensia suplimentara au folosit o medie de 0,15 pcte/an .

Anonymous spunea...

@Trofin:
Ne explicati notarile in rosu de la tabelul cu contributia la pensia suplimentara?
Ma refer la:
Pentru contributie 4% in celula E872 se tasteaza 0 (zero) iar in Celula E875 , 26
Pentru contributie 4% in celula E873 se tasteaza 0 (zero) iar in Celula E876 , 28

Pentru contributie 2% in celula E872 se tasteaza 13 iar in celula E875 , 0 (Zero)
Pentru contributie 2% in celula E873 se tasteaza 14 iar in celula E876 , 0 (Zero)

CopperNick spunea...

@Trofin si Toti
1.Aplicatia se descarca cu Google Chrome intradevar.
2.Am incercat o simulare si tabelul nu reactioneaza corect. Zona grupelor de munca e inactiva iar punctajul general este cu 30% mai mic decat cel din aplicatia Trofin 1. De asemenea zona pensiei suplimentare contine date cumulate pe care nu le inteleg.
3.Daca in primul tabel de sus in jos grupele de munca nu au efect asupra punctajului cum sau ce se trece in tabelul cu grupe de munca: procente sau puncte? De unde le luam? Cum procedam daca un an are cateva luni cu 25% iar restul cu 50%?
Rog pe Trofin sa ne trimita un algoritm de completare a aplicatiei.

CopperNick spunea...

In legatura cu aplicatia Trofin2
(pt cine ma este interesat)
punctele pt grupe de munca se obtin daca in tabelul al doilea se introduc manual punctajele suplimentare obtinute ca urmare a grupelor de munca. Nu stiu cum procedez daca intr-un an am mai multe categorii. De asemenea nu stiu cum sa materializez precizarea excelului (dreapta sus) privind procente dupa 2001 si probabil luni inainte de 2001. Una peste alta punctajul incepe sa se apropie de cel din Trofin 1.
Totusi sunt interesat de mecanism pt ca am ajuns la concluzia ca trebuie sa verific toate calculele din decizia finala pe care sper ca o voi primi, avand in vedere posibilitatea strecurarii unor erori din cauza presiunii timpului etc.

ate spunea...

Nu lucrati cu copy-paste ca din aceasta cauza nu va ia datele corect.Mai munciti inca o data asa cum am facut eu si o sa vedeti ca simularea e corecta.Fata de prima simulare mie mi-a dat un plus de aprox.40 ron.Toate zonele inclusiv cele cu grupa de munca,punctajul general cat si recapitularea de la final sunt active.Spor la treaba!!

Plano10 spunea...

@CopperNick
Daca intr-un an ai 5 luni cu 21% si 7 luni cu 14% pensie suplimentara, calculul este:
Procentul anualx21%x5/12+Procentul anualx14%x7/12

CopperNick spunea...

@Plano10
Corect cu pensia suplimentara dar cred ca aplicatia trofin2 face direct acest lucru. Eu intreb cum facem cu anii in care avem o parte din luni cu 25% si restul cu 50%. Oricum eu iau de baza aplicatia Trofin 1 pt ca celor carora le-a venit decizia finala au primit putin mai mult decat a iesit prin aceasta aplicatie. In trofin 2 probabil ca ar trebui sa pici pe solutia DFC dar trebuie sa muncesti sa introduci toate datele, cum ne sfatuieste @ate si sa mai faci si calcule intermediare.

Anonymous spunea...

Trofin ma numesc si revin cu explicatii la aplicatia ECEL postata la 16.01.2011.

Aplicatia EXCEL publicata la 16.01.2011 reprezinta o extensie a aplicatiei publicata in 2010 si se refera numai la pensii recalculate , fara situatii de invaliditate. O varianta care include si pensiile de invaliditate , urmeaza. Deosebirea consta in aceea ca ultima varianta inglobeaza si afisarea datelor care sunt in formatul deciziilor de pensii editate de DFC., respectiv capitolul DATE DE SINTEZA SI EXPLICATIVE. Aceste date sunt afisate automat pe masura ce se efectuiaza calculele in tabelul in care se introduc veniturile lunare.
Am citit observatiile expuse si caut sa dau lamuriri.
1) Aplicatia se descarca de la locatia indicata . Trebuie sa dispuneti de un soft de dezarhivare. Se descarca cu numele: transfer_ro-16jan-2379e300d823.zip
2) Pentru a putea refolosi aplicatia in caz de alterare celule cu formule , recomand salvarea sub un alt nume sau intr-o alt locatie , apoi sa se exploateze.
3) Aplicatia nu are arii protejate. Pentru aceasta nu trebuie sa inscrieti date in coloanele si randurile colorate. De exemplu , in varianta din 2010 in liniile cu numele PUNCTAJ/AN la intersectia cu coloanele C, D, E nu erau formule de calcul . Acum sunt si nu trebuie alterate. La copierea datelor dintr-un tabel in altul , copiati pe module ( ani );
Pentru procentele care reprezinta sporul in conditii de munca altele decat cele normale , daca s-a lucrat zile se introduce pentru luna respectiva, dupa regula de trei simpla ,fractiuni de procente [nr.proc.=nr.zile*(25 sau 50)/30] . Daca s-a lucrat un numar de zile (n1) in conditii... 25% si n2 zile in conditii... 50% , atunci fractiunile se aduna , exemplu . [nr.proc. = n1*25/30 +n2*50/30] sau alte situatii similare. La sporul pentru pensia suplimentara se introduc valorile legale fiindca cota de contributie s-a aplicat la venitul incasat.
4) La sfarasitul primului tabel , respectiv linia 804 , se afiseaza datele: C804 = sporul datorat conditiilor de munca; D804= punctajul la care se aplica sporul pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara; E804= sporul pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara;H804= punctele totale pentru conditii de munca normale; I804= numarul total de puncte cu care se determina punctajul mediu anual ( numarul de puncte de pensie) = C804+E804+H804, pentru perioada cu venituri). Pentru pensii de invaliditate se mai adauga punctele pentru stagiul potential - celula F889;
5) La capitolul DATE DE SINTEZA SI EXPLICATIVE nu se intervine , decat in locatiile
- E872, E873, E875, E876, adica , daca s-a contribuit la fondul pentru pensia suplimentara cu 2% in perioada 01.07.1977-31.12.1977 in celula E872 sporul este de 13% , in celula E875 este 0% iar in perioada 01.01.1978-30.06.1986 in Celula E873 sporul este de sporul este de 14% si in celula E876 este 0%; daca s-a contribuit cu 4% in perioada 01.07.1977- 31.12.1977 in celula E872 se trece spor 0% si in celula E875 spor 26% iar in perioada 01.01 . 1978-30.06.1986 in celula E873 se trece spor 0% si in celula E876 spor 28%. Valorile respective trebuie sa se regaseasca si in tabelul cu veniturile lunare in perioadele respective , daca este cazul. Implicit sunt valabile valorile din tabelul principal ( cel cu veniturile) si din tabelul 3 de la cap. DATE DE SINTEZA SI EXPLICATIVE fiindca in armata nu cred ca s-a contribuit cu 4% in perioadele respective la fondul pentru pensia suplimentara.
Punctul 4 de la acest capitol se ignora , momentan.
Pentru alte detalii pot fi contactat la telefon 0744498180, dar fara injuraturi fiindca nu vreau altceva decat sa va lamuresc asupra aceea ce ne asteapta.

Va multumesc pentru interes.

Anonymous spunea...

Trofin pentru :CopperNick spunea... 17 ianuarie 2011, 10:23
Sporul pentru grupele de munca se inscriu in primul tabel exact ca la prima varianta. Aveti grija sa nu alterati formulele din celule din liniile PUNCTA/AN ( colorata in galben). In Tabelul 2 nu introduceti nimic, totul se incarca automat din Tabelul 1 ( cel cu datele de venit , conditii de munca si spor pensii suplimentare.

Anonymous spunea...

Trofin pentru Pensionarul Suparat
16 ianuarie 2011, 22:16
In situatia mea , la primirea ciotului de pensie pe ian. 2011 am constata ca domnii de la DFC au adoptat o metoda simplificatoare. Din ultima decizie dupa Legea 164 au luat vechimea rotunjita la intreg , respectiv TOTAL VECHIME INTREGITA LA n Ani , obtinandu-se n1 puncte iar pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara au considerat ca intre 25 si 30 de ani sunt suficienti 25 cu un spor mediu de 15% , rezultand n2 puncte care adunate cu n1 a rezultat punctajul mediu in baza caruia s-a calculat cuantumul brut a pensiei, incluzand si adaosul OMM.Banuiesc ca pentru alte perioade de contributie la fondul pentru pensia suplimentara s-a mers tot pe limite inferioare : intre 20 si 25 de ani , 20 de ani cu spor mediu 15% , peste 30 de ani posibil 30 de ani. Sporul mediu de 15% ( mai precis 15,114%) reprezinta sporul mediu pe intreaga perioada in care s-a contribui la fondul pentru pensia suplimentara , adica 01.01.1967 - 31.03.2001.

Pensionar spunea...

La exemplul trimis de Comandor A. T. in baza de calcul sunt erori. De exemplu: este trecuta per.: 01.10.1971 - 01.08.1973 (1796 lei), dar continua si cu apr.1972 (1811 lei) si oct.1972 (1498 lei), care deja erau luate in calcul. Or mai fi si alte soparle bagate?

Pensionar spunea...

Alta perioada trimisa de doua ori dec.1973 (si cu o suma babana 3722 lei in 1973?). Nu mai mentionez altele pentru ca mai sunt. Baza asta de calcul trimisa este o soparlica.

CopperNick spunea...

@pensionar din 17 ian 18.56 si 19.14
Poate e vb de primele de 1 mai si 25 oct...in multe adeverinte sunt trecute separat...si poate e mai bine asa ca poti vf daca au fost trecute primele, al 13 lea, etc....

Pensionar spunea...

Al treispelea in 197_?

Anonymous spunea...

Pensionarul Suparat

Nu este nicio soparla.
Decizia MM Principal e preluata de pe forumul RoArmy.

http://groups.yahoo.com/group/roarmy230/message/10042?var=1

Anonymous spunea...

Sunt pensionar de urmas si am primit decizia de recalculare.Decizia este la fel ca cea de la dl maistru militar principal diferentele fiind ;nr.de urmasi,procent de diminuare,procent aplicat punctajului sustinatorului 50%.Atasat deciziei este un fluturas cu precizari;a)recalcularea s-a facut din oficiu pe baza sal mediu pe ec. pentru perioadele de militar ,politist,functionar public penitenciare respectiv salariul minim pe ec.pentru perioadele de civil b)Cererea de recalculare insotita de documentele doveditoare se poate depune in termen de 3 ani de la data de 28.12.2010,regularizarea sumelor cuvenite urmand a fi efectuata incepand cu 01.01.2011.Am depus cererea de aflare a veniturilor tatalui meu pe 25.09.2010.Lista cu veniturile am primit-o pe 10.01.2011 datata 5.01.2011.Lista nu este completa lipsind 7 ani si 8 luni lucrati in MAPN.Pe baza veniturilor si a calculelor pe care le-am facut cu aplicatia Trofin 1 pensia ar putea sa-mi vina majorata cu 40-50%.Va cer un sfat ;sa contest decizia sau sa am rabdare.PS Am trimis lista cu veniturile pe 18.01.2011 urmand sa le trimit si cele de la MAPN imediat cum le voi obtine.

Plano10 spunea...

@Anonim
Imi pare rau ca nu intelegeti ce scrie in finalul deciziei pe care ati primit-o.
Daca n-o contestati in 30 de zile la Comisie devine definitiva.
Ce sa mai asteptati?
Bine ca ati trimis Adeverinta!
Interesati-va sa va completeze veniturile lipsa pe masura completarii bazei de date.

Anonymous spunea...

Tatal meu a trimis toate datele necesare . Ii lipsesc unii ani . De ex. apare doar sporul de ambarcare, insa nu si salariul pentru 2 ani , ulterior nu ii apar unele luni din an, ulterior ii apare pe desfasuratorul cu salarii in perioada 1987-1990 jumatate din salariu . A facut demersuri pentru obtinerea tuturor datelor . Pe decizia pe care a primit-o purtand data de 31.12.2010 venitul brut era 1/2 din venitul brut anterior ( 45400 - 22.700) . Eu nu cred in coincidente. Nici macar nu s-au obosit sa-i calculeze pensia pe baza datelor avute la dispozitie . In prezent tatal meu este internat la terapie intensiva din data de 10.01.2011. A facut infarct si i s-a agravat boala anterioara. Aveti grija decizia trebuie contestata in termen de 30 de zile, daca nu aceasta ramane definitiva si nu se mai poate actiona in justitie . Aveti grija la termene . Dupa 49 de ani de muna, in care nu l-am intalnit prea des fiind mereu in delegatii, detasari, nu am plecat in concedii etc,..... consider ca este o bataie de joc fata de toti militarii . O sa ma lupt pana la capat .

Anonymous spunea...

O rugaminte!
Data emiterii Deciziei noi = 31.12.2010
Data Postei (Bucuresti) = 17.01.2011
Data Postei (Popautii din Deal) = 20.01.2011
Care este data limita la care se expediaza contestatia de la Popautii ... ?
Va multumesc!

Plano10 spunea...

@anonim
Data pana la care puteti contesta este 19 02 2011,data postei din Popauti --deal sau vale-- !!!

Anonymous spunea...

Va multumesc pentru promptitudine!
Sanatate si urari de bine!

Anonymous spunea...

D-le plano10, maxim in legea 164 la m.m.p. = cu studii superioare = 3,20 functie,grad 1,45 , 20% merit, 42% vechime(maxima)+ 25% dispozitiv = aprox. 2200 lei brut (cu merit militar 20%).Am vazut in tabelele cu peste 3000 lei m.m.p.(r) cu 4200 lei. Cum este posibil, a avut functie de colonel ? Eu cred ca au fost detasati pe la NATO, sau alte structuri de afara, si au pensii tip NATO. Altfel nu se explica. Multumesc!!!

Skiuc spunea...

@ Anonim 11:49: nu inteleg ce e 25% dispozitiv, eventual un spor care intra in solda; in cazul de fata daca aveti 2200 brut inseamna ca nu aveti deloc grupa! Un MMPr din rd.lc., sa spunem, cu grupa 6 luni/an poate ajunge relativ usor la 3500 lei... totusi, 4200 pare cam mult, de acord! insa nu stim ce s-a luat in calcul acolo...
Cu stima,

CopperNick spunea...

@Anonim 21 ian 11.49
Sa presupunem ca datele sunt veridice.
Daca datele sunt veridice atunci a avut salarii foarte mari rezultate din sporuri mari. Aceste sporuri mari, din cate stiu eu, le puteau avea doar scafandrii de mare adancime. Poate mai sunt si alte specialitati militare, Nu trebuie sa va mirati. Daca un ofiter, pilot de elicopter sau supersonic, putea avea salariul lunar de 3 pana la 30 de ori mai mare functie de orele de zbor, acelasi lucru se intampla si cu scafandrii. De aici rezulta salturile mari la punctaje si deci la pensii. Repet: pe L119.
Ezclus pentru cei detasati la NATO. Aceia cred ca au pierdut pt ca salariul din tara a fost la baza: solda grad + solda de functie + vechime.
Au avut sporuri la salariul din tara doar cei din teatre.

Skiuc spunea...

De fapt, daca va uitati cu atentie, prima decizie postata aici e a unui MMPr, cu o mare parte din activitate in conditii speciale, iesit la 50 ani si 7 luni... daca ar fi iesit la 55 ar fi fost aproape de ceea ce am spus in comentariul anterior, undeva la 3300-3500 lei!

Anonymous spunea...

Elicopterele si avioanele de transport au mecanici de bord ,care de regula sunt MM.Niste tipi FF bine pregatiti, care stiu scula chiar mai bine ca pilotul .Cand se intampla ceva la bord si se aprinde un licurici rosu in cabina aia plina de ceasuri si licurici,primul om la care sa uita pilotul e mecanicu' de bord.Daca asta nu stie meserie, mor toti.Asa ca au avut vanituri ceva mai mici ca ale pilotilor dar mult mai mari decat ale unui MM obisnuit. Bani munciti si meritati.Aviatia e lucru dracu.Daca esti prost sau nu ai noroc, te omoara.

Anonymous spunea...

Skiuc si CopperNick nu sunteti militari, dar va bagati in vorba. Nu stiti ce vorbiti. Ce e 25% dispozitiv? Cine stie , cunoaste, nu va dau explicatii. Puteai sa ai 500% sporuri, de mare, de adincime, de inaltime , de santier, de ce vreti voi, nu se luau in calcul.Se luau in calculul pensiei (pe 164), numai vechimea si dispozitivul.
Astept de la plano10.

WASY spunea...

Anonim
Aveti dretate.sunt cateva categorii de functii pt.maistrii militari care au avut sporuri f.mari.Intrucat pe legea 164 ele nu intrau in calcul asa se explica diferentele exagerate,laprima vedere,intre pensiile M.M CALCULATE DUPA L.119

Skiuc spunea...

@ Anonim 13:17: observ ca ai trecut deja la jigniri; ultima decizie de pe pagina asta, aia cu stampila color e a mea... cu 25% dispozitiv aia a fost mult timp o alta discutie, a beneficiat mult timp de el inclusiv orice om din orice birou din orice UM din buricul oricarui targ... la fel primeau si aia din orice dispozitiv izolat; e o aberatie care nu ma intereseaza! Ce nu intelegi e altceva: sporul ala celebru de 25% NU mai are treaba acum, in calculul dupa L119: conteaza veniturile evidentiate in state, lunar, se calculeaza punctajul, se adauga procent corespunzator grupei plus contributie pensie suplimentara, imparti la 20, inmultesti cu 732,8... la rezultat adaugi procent corespunzator MM si ai pensie bruta! Ai primite exemple destule: eu am dat din rd.lc. pt ca sunt in domeniu, dar ai primit si din aviatie, scafandri... n-o mai aburi atat cu 25% dispozitiv! Cam la fel iti va raspunde si Plano10 cu amendamentul ca el e specialist in drept, nu militar, deci nu stie exact specificul!

Anonymous spunea...

WASY, eu spun ca pe 164 au 4000 lei, cand nu puteai avea mai mult de 2200. Am fost in sistem 30 ani , stiu ce vorbesc. Uita-te pe tabelul 3 si 4 la pensii recalculate. Eu vorbesc ca aveau pe 164 4000 lei , nu pe 119.

Anonymous spunea...

Skiuc baiatule, in primul rand nu te-am jignit.
In al doilea rand am fost in sistem 30 ani ,stiu ce vorbesc. Daca nu stii cu ce se manca 25% ,insemna ca esti pe dinafara.Eu mi-am calculat recalcularea , stiu la ban cat imi face.Am fost finantist baiatule, eu intocmeam memoriile, stiu ce vorbesc. II vinzi castraveti gradinarului!
Iti repet inca odata, daca stii ceva de intocmirea pentru pensii, mai vorbim.
Uita-te in tabelul 3 si 4 la peste 3000 lei si vezi ca pe 164 au 4000 lei. Ca acum ii ia in calcul toate sporurile, de adancime, de zbor, de imersiune asta este altceva, nu comentez. Eu vorbesc pe 164, nu se putea mai mult de 2200 brut(cu studii superioare si inclusiv teza a III art. 11 din legea 80-- statutul.)

Anonymous spunea...

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns pentru ca am niste nelamuriri. Tatal meu a iesit la pensie in 1992 dupa 41 de ani de munca (deci la limita de varsta) avand gradul de colonel. pensia lui in decembrie 2010 era 2.671 lei. Pe 20.01.2011 a primit deczia de pensionare pe baza salariului mediu brut, pensia diminuandu se cu aproximativ 600 lei. Am folosit numarul de telefon afisat pe site ul ministerului apararii pt a ma lamuri in privinta situatiei dosarului sau si mi s a spus ca dosarul este in lucru si ca va primi retroactiv banii care i se cuvin. Precizez ca de pe adeverintele de venit ii lipseau aprox 4 ani de munca pt care am facut contestatie in momentul depunerii dosarului. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Daca trebuie sa contestam decizia aceasta sau nu, este provizorie sau definitiva? Va multumesc anticipat si va rog din suflet sa mi raspundeti. Irina

Plano10 spunea...

@Anonim 13,10
De ce nu-ti dai un nume.
Am anuntat ca anonimilor nu le mai raspund.
Dupa cum faci descrierea e o decizie provizorie
Contestati-o la Comisie si incercati sa intrati si in posesia adeverintei cu veniturilr pe cei ani lipsa.
La vechimea avuta, pensia recalculata trebuie sa fie mai mare decat cea din decembrie.

Anonymous spunea...

Am scris numele la sfarsit. Sunt de parere si eu ca este o decizie provizorie de aceea nu eram sigura daca trebuie sa o contest sau nu. va multumesc pentru rapuns. Tot Irina

Liviu spunea...

Tatăl meu a avut vârsta de 61 de ani când a ieşit la pensie şi o pensie de 3.600 lei calculată în 2009. Acum i s-a recalculat şi a rămas cu 1800 lei. O vechime de 41 de ani. A fost locţiitorul comandantului. Ştie cineva dacă faptul că era ceva cu partidul comunist are o legătură cu scăderea drastică a pensiei ? Tata a decedat şi mama primeşte 9 milioane şi ceva.

Liviu spunea...

Am uitat să precizez că i s-au găsit 6 ani lipsă

Plano10 spunea...

@Liviu
Nu stiai ca PCR s-a transformat in PDL?????
Cu siguranta ca pensia este recalculata provizoriu.
Contestati decizia pe care o primiti!

stelian spunea...

Colonel , pensionat 01.06.2010 , total vechime efectiva 41 ani 11 luni si 6 zile din care 28 ani 11 luni si 17 zile ca militar ,conditii speciale 23 ani 9 luni , 1 an 5 luni ca civil, pensie neta luna decembrie 2010 - 2960 lei , pensie neta ianuarie 2011 - 1634 lei calculata la salariu meiu brut pe economie . Cat apreciati ca va fi cuantumul pensiei neta recalculata pe baza adeverintelor de venit ? multumesc

stelian spunea...

completez : contributie la pensia suplimentara 25 ani si meritul militar 20 de ani .Multumesc

CopperNick spunea...

@Stelian
Chiar avetzi 25 de ani contributie la pensia suplimentara? Daca v-atzi pensionat in 2010 atzi lucrat ca civil in perioada 70-80. Dupa cuantumul net rezulta ca atzi avut ultimele functii cam de sef birou sau putin mai jos. Eu as merge cam pe acelasi cuantum net.
Nu sunt specialist dar am facut multe simulari pe aplicatia Trofin 1 sau calculul manual al lui mos alecu si cam ce a rezultat din simulari a iesit pe decizia finala.
Apropo contestati decizia pe salariul mediu.

Anonymous spunea...

Am fost disponibilizat dupa 26 de ani de armata ,la varsta de 49 de ani dupa care am mai lucrat ca civil inca 10 ani ,iar in prezent am varsta de 59 de ani , la recalcularea pensiei trebuie luati in calcul si anii lucrati ca civil sau asta se va face numai la implinirea varstei de 65 de ani ?
Asi aprecia un raspuns la aceasta intrebare
lt, col.(r)Chiratcu C.

Skiuc spunea...

@ Dl Chiratcu, s-a mai raspuns: conform L.263, anexa 6, aveti dreptul la pensie pt limita de varsta la implinirea a 55 de ani, stagiul de cotizare complet il aveti, puteti cere cu acte doveditoare luarea in calcul a celor 10 ani...
Cu stima,

Plano10 spunea...

Multumesc pentru sprijin @ Skiuc!

Anonymous spunea...

lt.col.(r)Chiratcu C.
Multumesc frumos pentru raspuns, dar as mai intreba , daca stabilirea pensiei in urma recalcularii pentru cei 10 ani lucrati ca civil ar diminua pensia mea actuala de militar?
Multumesc inca o data !

Plano10 spunea...

@Chiratcu
Cum sa diminueze daca adauga la pensia militara?!!!

Anonymous spunea...

Eu cred ca desi in urma recalcularii pensia mea a crescut putin in urmatorii ani datorita noilor prevederii ale Legii 263 privind actualizarea pensiilor puterea de cumparare o sa scada mult daca nu se misca nimic in economie.
plutonier Parcalabelu Sandu

Skiuc spunea...

@ Si eu cred la fel, dl. Sandu! din pacate, muuuulti colegi nu cred :)

Plano10 spunea...

@Anonim
Si daca aveati o pensie mai mica nu scadea si mai tare puterea de cumparare?

stelian spunea...

plano 10 asteptam si parerea dumneavoastra in legatura cu doleanta mea dar se pare ca nu doriti acest lucru, multumesc

Plano10 spunea...

@Stelian
23 ani ca civil pe langa 28 ani militar? Ies in total 51 ani.(???)
Daca e asa, pensia neta revizuita va fi mult mai mare decat in decembrie.

Skiuc spunea...

@ stelian: inteleg ca aveti adeverintele; descarcati aplicatia lui Trofin, introduceti datele, va ia cam o ora, o ora jumate si o sa aveti rezultatul final! dupa datele pe care le aveti, veti avea o crestere estimativa de 20-25% fata de decembrie, depinde mult de veniturile din adeverinte...

stelian spunea...

multumesc skiuc cu respect

Skiuc spunea...

@ stelian: m-am uitat la raspunsul lui Plano, fara sa citesc postarile anterioare, aveti 42 ani vechime totala in care intra 1 an si 5 luni ca civil; sper sa nu va dezamagesc... ramane in jurul valorii din decembrie, poate sa scada sau sa urce usor...
Cu stima,

Liviu spunea...

Ce se întâmplă dacă eu am făcut contestatţie dar anii lipsă nu pot fi justificaţi ? Din ce am înţeles eu se ia în calcul salariu mediu pentru acei ani lipsă. Deci, rămâne cum am vorbit: de la 1800 lei, pensia o să scadă la 1000 lei. Pentru că nu din vina mea anii aceia nu pot fi dovediţi pot să mă adresez instanţelor ?

Plano10 spunea...

@Liviu
Cititi OUG de revizuire din oficiu a Deciziei de recalculare primite

Plano10 spunea...

@CA
a trimis urmatorul comentariu referitor la ultima decizie publicata, din care specialistii pot deduce daca se acorda punctaje si pentru perioada suplimentara realizata in alte conditii, dupa 01 04 2001.

"Va salut! Referitor la acea problema legata de faptul ca nu exista vreo diferenta in ceea ce priveste majorarea de punctaj intre deciziile emise pt. cei cu CONDITII SPECIALE (se adauga 6 luni in plus la fiecare an lucrat in conditii speciale) si ALTE CONDITII (se adauga un an la fiecare an lucrat in ALTE CONDITII). Am analizat acea decizie prezentata de dvs. pe blog si acolo este clar ca cei 23 de ani in CONDITII SPECIALE au majorare de punctaj cu 50% pt. fiecare an lucrat in CONDITII SPECIALE. Va expediez in atasament o decizie (antetul si centralizatorul) din care rezulta clar ca si cei cu ALTE CONDITII au majorare de punctaj tot de 50% - fara nimic in plus pt. anii lucrati in ALTE CONDITII.

Paradoxul este urmatorul: desi in antet la stagiul total de cotizare apare clar sporul de vechime de 2 ani pt. un an, in desfasurare acesta nu are nicio valoare. Astfel: cineva care a lucrat in CONDITII SPECIALE 20 de ani, are in antet 30 de ani stagiu de cotizare, iar cel care a lucrat in ALTE CONDITII 20 de ani - are 40 de ani stagiu de cotizare. In realitate, la centralizator nu este nicio diferenta intre ei, ambii au 20 de ani luati in calcul cu majorare de punctaj de 50%. Fata de vechea decizie - cei cu ALTE CONDITII pierd intotdeauna, este logic - la pensionare, dupa L. 164/2001 li s-au luat in calcul anii dublati. Acum doar anii efectivi cu majorare de numai 50% - la fel ca la cei CU CONDITII SPECIALE.

De aici rezulta clar ca toti cei care au lucrat in ALTE CONDITII, pierd la cuantum recalculare chiar daca au stagiu complet (cunosc 2 cazuri). Toti cei din grupul meu au lucrat in ALTE CONDITII si toti avem pierderi intr-o medie de 25%. Pe de alta parte, L. 119/2010 si LUP prevad ceva despre aceste situatii - insa parerea mea este ca cei care le aplica - le aplica incorect. Logic era - fiind considerati totusi stagiu de cotizare - ca acei ani lucrati efectiv in ALTE CONDITII sa aiba majorare de punctaj cu 100% sau sa fie desfasuati de 2 ori cu punctaj normal si insumati - in acest mod aparand si diferenta la stagiile de cotizare fata de cei cu 50% majorare punctaj. Numai in acest mod pensiile celor in ALTE CONDITII devin apropiate de cele dinainte."

Anonymous spunea...

Eu am iesit la pensie in 1962, nu-mi gasesc 6 ani lucrati la siguranta, ce fac? (Imi scrie un nepot ca eu nu prea mai vad....)

Plano10 spunea...

@ anonim
Din ce perioada va lipsesc anii, d-le comisar? Siguranta a trecut de MAI, parca.

Anonymous spunea...

Daca OUG 735 este abrogata, mai trebuie sa depun contestatie? Precizez ca mi-a venit o decizie in care nu se specifica daca este sau nu temporara si ca s-a luat in calcul salariul mediu pe economie, cu toate ca am depus cererea de recalculare si adeverinta(cu 4 ani si 10 luni lipsa cand activam ca parasutist!) in noiembrie 2010.

Skiuc spunea...

@ Anonim 11:28, nu exista decizii temporare! pe decizie va scrie ca puteti face contestatie in termen de 30 de zile... recomandarea mea e sa faceti, nu va costa nimic si va ofera un plus de siguranta!
Cu stima,

Anonymous spunea...

poate sa-mi spuna cineva unde sa ma adresez ca eu nu am primit nici pina azi decizia de recalculare a pensiei?multumesc!

Anonymous spunea...

Mutumesc Skiuc! Pare ilogic dar am sa depun totusi, o contestatie. Se poate trimite si prin posta? Ca am auzit ca la DFC e harababura mare.

Skiuc spunea...

Presupun ca sunteti Anonim de la 11:28; contestatia se trimite prin posta, recomandata cu confirmare de primire, este un pas esential anterior contestarii in instanta daca doriti sa ajungeti acolo... nu va bazati pe anularea HG 735, la fel de bine nu se stie soarta proaspetei OUG deci contestatia e bine sa o aveti! Repet: e o parere absolut personala in conditiile in care, teoretic, nu ati avea ce sa mai contestati

Anonymous spunea...

Pentru informatii privind pensiile MApN, este un telverde 0210800808880. Eu am incercat in zadar. Poate aveti bafta!Puteti sa mai incercati direct la biroul unde se prelucreaza datele, la tel.0213195858, interior 2251.Succes! cat despre sefi, niciunul nu raspunde. Cand era Nastase il sunam pe mobil si aflam orice Acum toata lumea tace malc. Le-am trimis si e-mail-uri si tot degeaba. Voiam sa stiu daca mi-au ajuns cererea si adeverinta de la CMS.

Anonymous spunea...

Cu alte multumiri, d-le Skiuc ! Asa am sa fac!

Anonymous spunea...

Am onoarea sa va salut domnilor!
Stie cineva daca s-au publicat celelalte tabele care sa-i includa si pe cei cca 4500 de militari carora li s-a recalculat pensia intre 18.01.2011 si abrogarea HG 735 - 28.01.2011?
Cu respect

akord75 spunea...

ano 09.45
intrati pe site mapn.gov.ro si vedeti acolo
Pana ieri ...nimic

radulescu spunea...

stie cineva daca dupa 01.04.2001 s-a mai contribuit la fondul pentru pensia suplimentara, deoarece in anexa 3 , art.13 , litera "i", din OUG nr.1 din 2011 se precizeaza " cu 17 % dupa 01.02.1999 " fara a se face trimitere la data de 01.04.2001 ?

Skiuc spunea...

@ radulescu: 01.04.2001 este termenul limita pentru contributia la pensia suplimentara!

florin ser spunea...

A primit cineva vreun raspuns la contestarea deciziei de recalculare in baza sal mediu. Cam ce cuprinde un astfel de raspuns?

alex.il96 spunea...

A PRIMIT CINEVA DECIZIA DE PENSIONARE A UNUI AGENT DE LA MAI CU CIT CRESTE PENSIA RECALCULATA PE VENITURI FATA DE CEA PE SALARIUL MEDIU BRUT.NU CUMVA DACA NU S-A FACUT CONTESTATIE LA DECIZIA PE SALARIU BRUT RAMINE ACEIASI SUMA////////////

Anonymous spunea...

Buna ziua tuturor!
Prezint scuze anticipat daca gresesc. A avut cineva curiozitatea - asa, de amorul artei sau de dragul exercitiului - sa calculeze punctajele medii anuale (cu/fara grupa de munca) dupa adeverinta postata mai sus si sa le compare cu cele din centralizator? Pentru ca sint in situatia unui bun amic care, pe timpul lucrarilor de intretinere, exasperat de faptul ca totul iesea anapoda, la un moment dat a explodat: "Ori eu sint prost, ori aparatul de masura! Da` aparatul l-am adus ieri de la verificat!"
Cu stima pentru toti!

Plano10 spunea...

@Anonim
Nu numai cineva ci zeci de mii de pensionari si-au calculat pensiile dupa formula lui @mos alecu( deschide http://www.plano10.com/2010/12/formula-de-recalculare-pensiilor.html ), peste 33 000 de pensionari au lucrat pe ea, sau dupa formula lui Trofin-mai rapida, in excell, Au fost foarte aproape de calculul Caselor de Pensii.

Anonymous spunea...

Buna ziua si va multumesc! Ma refeream la Decizia 24543 si "anexele" ei, pe care le-ati publicat mai sus, in special perioadele si veniturile.
Cu stima.

Anonymous spunea...

http://www.mapn.ro/armatatv/categoria_21_pe_2010.php
Gasiti aici niste precizari ale D-nei gl. Lupu referitoare la aplicarea prev OUG nr 1/2011 si la cele ale L 119/2010. Cu stima,
Ica ST. O. Victor

Anonymous spunea...

Din ce an s-a acordat prima dată cel de-al 13-lea salariu?

Plano10 spunea...

@anonim
Se pare ca al 13-lea salariu a fost introdus prin Legea 188/1999 privind functionarul public.

Anonymous spunea...

Vă mulţumesc pentru promptitudine, dar, lecturând Legea 188 - nu am găsit nicio referire la cel de-al 13-lea salariu. Am pus această întrebare, deaorece nu pot să observ în Adeverinţa cu veniturile individuale, unde ar putea să apară cuantumuri mai mari în lunile de început de an, aferente acestui al 13-lea salariu, decât după 2000. Aveam impresia că, totuşi acesta ar fi fost acordat şi înainte de anul 2000. Oricum, pe adeverinţa obţinută sunt multe luni în care cuantumul înscris este sub "solda minimă de grad şi funcţie", aşa cum apare ea în Anexa 1 din OUG nr. 1, deşi militarul era în al doilea, al treilea, al patrulea sau al cincilea an de vechime în grad, cu funcţie mare şi nu ar fi avut de ce să "beneficieze" doar de această mărinimie a Guvernului, care se bucură ;i face titlu de glorie din a oferi nivelul MINIM.

Anonymous spunea...

HOTĂRÂRE nr.829 din 25 noiembrie 1994 cu privire la modul de stabilire a premiului anual
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
aparuta in MONITORUL OFICIAL Nr. 338 din 7 decembrie 1994
Guvernul Romaniei hotaraste:
ART. 1
Premiul anual stabilit potrivit prevederilor art. 18 din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Presedintelui si Guvernului Romaniei, precum si a personalului Presedintiei, Guvernului si al celorlalte organe ale puterii executive, si ale art. 14 din Hotarirea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare se acorda, in toate cazurile, la sfirsitul anului calendaristic.
ART. 2
Salariul mediu lunar de baza realizat, pina la nivelul caruia se poate stabili premiul anual, se determina prin raportarea la 12 luni a sumelor incasate pe intregul an, ca: salariul de baza, potrivit incadrarii, indemnizatia de conducere, salariul de merit, alte drepturi salariale care, potrivit reglementarilor in vigoare, fac parte din salariul de baza, precum si sumele de natura salariului de baza incasate pentru perioada concediului de odihna.
ART. 3
Potrivit reglementarilor in vigoare, nu vor fi luate in calcul elementele de salarizare care nu sint de natura salariului de baza: sporul de vechime, sporul pentru conditii deosebite de munca, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, compensatia in suma fixa acordata separat pina la includerea acesteia in salariul de baza, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 39/1994, si altele asemenea.
ART. 4
Prevederile prezentei hotariri se aplica si institutiilor publice finantate din venituri extrabugetare, precum si regiilor autonome cu specific deosebit la care salariile sint stabilite prin hotarire a Guvernului.
ART. 5
Plata premiilor anuale se va efectua incepind cu data de 1 decembrie 1994.

PRIM-MINISTRU NICOLAE VACAROIU Contrasemneaza:
---------------Ministru de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, Dan Mircea Popescu Ministru de stat, ministrul finantelor, Florin Georgescu ------



HOTARIREA nr. 281 din 17 iunie 1993 cu privire la salarizarea personalului din unitatile bugetare
EMITENT: Guvernul Romaniei
aparuta in MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 25 iunie 1993
In baza prevederilor Legii salarizarii nr. 14/1991, Guvernul Romaniei hotaraste:

CAP. 4 Premii

ART. 14
(1) Pentru activitatea desfasurata, personalul din unitatile bugetare beneficiaza, dupa caz, la sfirsitul anului calendaristic, anului scolar, stagiunii etc., de un premiu anual de pina la un salariu mediu lunar de baza realizat in anul pentru care se face plata.
(2) Consiliul de administratie sau, dupa caz, organele de conducere similare pot reduce sau anula premiul anual in cazul salariatilor care in cursul anului au desfasurat o activitate profesionala slaba sau necorespunzatoare ori au avut abateri pentru care au fost sanctionati disciplinar.

Anonymous spunea...

Inainte de a intra in armata,am fost student civil in perioada 01.10.1953-08.09.1955,dupa care mi-am continuat studiile ca militar si anume ,de la 08.09.1955 la 01.01 1956 cu grad de elev ,iar de la 01.01.1956 ca student cu grad de ofiter ,pana la terminarea studiilor in anul 1960.As vrea sa stiu cum mi se calculeaza punctajul pentru anii de studentie ca civil?

Plano10 spunea...

@Anonim
Asa cum v-a fost recunoscut in decizia de pensie emisa inainte de recalcularea pe L 119/2010.

Anonymous spunea...

De ce la acordarea punctajului anual pentru anii de studentie s-a luat in calcul salariul minim pe economie si nu salariul mediu brut, conform legii nr.19/2000,art.38,al.(1),lit.b)?

Plano10 spunea...

@anonim
Pentru ca se aplica art 78 alin (5) lit b) din legea 19/2000

Anonymous spunea...

D-le Plano10
Art.78 al.5,lit b ,prevede ca punctajul pentru anii de studentie se acorda luand in calcul salariul mediu brut pe economie si anume 25% din acesta.Mie mi s-a dat 25 $ din salariul minim pe economie din perioada respectiva.

Plano10 spunea...

@Anonim
Vedeti sa nu va referiti la perioada 01 iulie 1977-01 01 1991 cand se ia in calcul salariu mediu net pe economie, nu cel brut. In acea perioada, statistica n-a prea operat cu indicatorul salariul minim.

Anonymous spunea...

D-le Plano10
Ma refer la perioada 1953-1955

mos alecu spunea...

@Anonim 18 martie 2011, 12:46 :
Intelegind ca nu ati finalizat studiile in civilie ...
Vi s-ar fi aplicat art.78 (5) lit.b daca indeplineati cerinta :
Art 38 ...b) a urmat cursurile de zi ale
învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, CU CONDITIA ABSOLVIRII ACESTORA;

Neindeplinind cerinta art.38 (1) lit b ... vi s-a aplicat prevederea :
Art. 163. - (1) Pentru perioadele asimilate, care au constituit vechime în muncă utilă la pensie
considerată în condiţiile legii până la intrarea în vigoare a prezentei legi, la determinarea punctajului anual al
asiguratului se utilizează, după caz, salariul minim pe economie brut sau net, respectiv salariul de bază minim
brut pe ţară din perioadele respective.
(3) Prevederile alin. (1), referitoare la stabilirea punctajului anual, se aplicăşi în cazul perioadelor în
care, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, o persoană s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art.
38.

Anonymous spunea...

Va rog sa cititi mesajul "anonimului" din data de 17.03.2011,orele 22.01.Anii de studentie nu se considera vechime,decat daca ai urmat cursurile unei facultati,cursuri de zi si absolvirea acesteia cu diploma.Eu indeplinesc aceste conditii deoarece am absolvit Facultatea de Medicina Militara
in 1960.

Plano10 spunea...

@Anonim
Raspunsul dat de @mos alecu se refera si la anonimul care, se pare, sunteti tot dvs. De ce nu va dati un nume ca sa stim la care anonim ne referim ?

mos alecu spunea...

@Anonim 18 martie 2011, 23:16 :
Nu prea inteleg de ce va 'ratoiti' la mine ...

Am inteles ca ati inceput studiile intr-o facultate civila la 01.10.53 si le-ati intrerupt la 08.09.55 , pentru a va continua studiile ( de la 09.09.55 pina in 1960 ) intr-o facultate care pregatea cadre pentru MApN .
Convingeti-i pe cei de la Serviciul pensii din DFC a M.Ap.N. (viitoarea , probabil , Casa de pensii sectoriala) ca cele doua perioade de studii reprezinta o perioada unitara , finalizata cu diploma ...

Anonymous spunea...

D-le Mos Alecu
Trebuie sa stiti ca inca din 2001,in baza legii 164/2001, am trimis la DFC a M.Ap.N.,adeverinta nr.8753/22.05.2001 eliberata de Rectoratul U.M.F."Carol Davila" care atesta ca am urmat cursurile Facultatii de Medicina Generala in perioada 1953-1959,pe care am absolvit-o cu diploma de "DOCTOR MEDIC" Nr.105514/184/06.04.1960
Studiile nu le-am intrerupt,ci le-am continuat ca militar,la inceput in 1955 cu gradul de elev iar din 1956 cu grad de ofiter.Acum sunteti lamurit?

Anonymous spunea...

D-le Plano10
Ma intrebati de ce ma semnez anonim?Daca ma semnam Mos Vasile sau Plano20,era alta situatie?
Nemultumirea mea nu este ca anii de studentie, ca civil,nu mi s-au considerat vechime in munca ci faptul ca la acordarea punctajului anual pentru cei doi ani,s-a luat in calcul salariul minim pe economie.Astfel in anii 1953-1954 s-a luat salariul minim de 166 lei in loc de 447-487,iar in 1955,220 lei in loc de 536 lei.Mai fac precizarea ca in 1956,an care nu mi-a fost gasit in arhive,s-a luat in calcul salariul mediu brut pe economie si anume 593 lei.

Plano10 spunea...

@Anonim
Era alta situatie, pt ca te-ai fi deosebit de alti anonimi.
Asa cum este greu de inteles si pentru cei de la pensii ca pentru absolvirea unei facultati ai nevoie de 7 ani.
Se au in vedere numai cursurile la zi.

akord75 spunea...

@ano10.40
Problema este ca scrieti 'anonim'si mai sunt o groaza,deci nu puteti fi deosebiti decat dupa ora si data ceea ce este destul de dificil.Ce dracu e asa de greu de inteles??Va puteti numi si 'XYZ' dar e mai simplu ca plano 10 sa va dea raspunsuri
Ma scuzati ca ma bag in discutie referitor la pb.dvs dar daca inlocuiti datele din decizie cu cele care va convin dvs. si aplicati dupa progr.TROFIN sau MOS ALECU si care presupunem ca vor fi si luate in consideratie veti constata ca obtineti o majorare de pensie pt.anii lipsa de maximum 60-70bani(si deja am fost optimist)
Cu stima!

Anonymous spunea...

D-le Plano10
Cred ca stiti ca pentru a ti se considera vechime anii de facultate ,trebuie ca pe perioada studiilor sa nu ai intreruperi,deci sa ai cintinuitate.Nu se accepta de ex.sa repeti un an.Am facut sapte ani de facultate pentru ca asa era in acea perioada.Dupa terminarea normala a facultatii ,am mai facut un an de internat(ca un rezidentiat in ziua de azi),in cadrul S.M.C.Nu am avut ani lipsa,D-le Akord75.

mos alecu spunea...

@Anonim 19 martie 2011, 09:16 :
D.le doctor ... spuneti : "Trebuie sa stiti ca "... iar eu spun ca NU TREBUIE sa stiu nimic ; iar daca sinteti suparat ca nu inteleg problema dvs. ... asta-i situatia , mai sintem si neghiobi pe lumea asta...
Mai spuneti : "Studiile nu le-am intrerupt,ci le-am continuat ca militar" ... iar eu am spus ca trebuie sa-i convingeti pe cei de la 'pensii' ... nu sa ma certati pe mine...

Anonymous spunea...

D=le Mos Alecu
Eu nu v-am facut neghiob si nu v-am certat.Pe cei de la pensii i-am convins din 2001 si de aceea mi s-au considerat vechime in activitate.Nemultumirea mea este legata de faptul ca punctajul pentru anii de studentie s-a calculat in functie de salariul minim pe economie si nu mediu brut ,conform art 38 al.1,lit.b si a art.78 al.5 din legea Nr.19/2010.A se vedea si ord.MMPPS Nr.14 Din 2010.

akord75 spunea...

@ano 19.03 ora 17.09
stimate domn
am inteles ca nu va lipsesc ani in decizie.
Ma refeream strict la diferentele de sume din perioadele mentionate de dvs.
referitor la sal.min./ec. cred ca explicatia consta in faptul ca studiile dvs au fost facute in mediul civil si acolo se ia in consideratie S.Min.E si nu S.Med.E.Oricum dupa cum am mai spus,aplicata la toata cariera dvs. va influenteaza nesemnificativ punctajul mediu anual.Cred ca plano10 va va demonstra mult mai argumentat daca si cata dreptate aveti

Plano10 spunea...

@akord
Am sa ma straduiesc sa-i raspund cand isi va da un nick.
Observ ca mai multi anonimi au ridicat aceeasi problema... si unora le-a raspuns, mai la obiect, @mos alecu.
Deocamdata spun ca studiile universitare sunt asimilate stagiilor de cotizare doar pe perioada normala de studiu, adica daca facultatea este de 4 ani nu-ti pune stagiu 6-7 ani cat ti-a trebuit tie s-o absolvi.

Anonymous spunea...

Unde scrie ca facultatea trebuie sa fie de maximum patru ani?In acest caz eu sunt vinovat ca am facut greseala sa dau admitere si sa urmez o facultate de sase ani,cum este cea de medicina.Te rog sa citesti mesajul meu din 17.03.2011 ,orele 22.01,ca sa intelegi despre ce este vorba.Acesta este ultimul mesaj al meu pentru ca vad ca nu am interlocutori care cunoasc legile.

akord75 spunea...

@ano 11.35
Bine Pa!-du-te la un avocat ca acolo e mai ieftin


(Hmm!! pierdere de timp!)

Anonymous spunea...

Mai bine te-ai numi Dezacord2011!Se scrie Bine,pa!Du-te .......!

Plano10 spunea...

@Anonim
Uite, scrie si aici in L 263

Art. 49. -
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

mos alecu spunea...

@Plano10 20 martie 2011, 12:59 :
Si , daca se aplica L.263/2010 , trebuiau calculate punctaje cu salariul minim si pentru ceilalti ani de studii ...

Art. 164(2) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizează salariul minim pe economie, brut sau net, după caz, sau salariul de bază minim brut pe tară din perioadele respective.

Plano10 spunea...

@mos alecu
Ne-am luat cu vorba si am uitat ca omului i se aplica OUG nr.1/2011.
Pentru perioadele normale de studii i se aplica art.3 lit.j) si art.9 alin 4.din Metodologie.

mos alecu spunea...

@Plano10 20 martie 2011, 18:25 :
Exact ... desi nu cred ca dl. doctor a primit decizie de 'revizuire' conform OUG 1/2011 ... Dumnealui a primit decizia de recalculare conform L.119/2010 , HG 735/2010 si ord. M101/2010 (toate bazate pe L.19/2000) . Prin acestea trebuia sa-i fie calculat punctajul (pentru perioada de studii universitare efectuate inainte de intrarea in vigoare a L.19) folosind salariul minim ... dar pentru ultimii 5 ani de studii s-a folosit salariul mediu deoarece era student la o institutie pentru formarea cadrelor necesare MApN .

Prevederile la care faceti referire sint prevederi ale L.19/2000 care au trebuit a fi reluate ( in OUG.1/2011) ca urmare a abrogarii L.19/2000 de catre L.263/2010 .

mos alecu spunea...

@Anonim 20 martie 2011, 11:35 :
Aveti dreptate ... cel putin eu nu sint/nu am fost de meserie 'interlocutor care sa conoasca legile' . Pentru discutii mai 'aplicate' va sugerez sa va inscrieti la //groups.yahoo.com/group/roarmy230/ (puneti dvs. http in fata) , unde sint 'specialisti' (???)...
Dar puteti sa ne acordati macar putin din aprecierea dvs. pentru faptul ca v-am indicat prevederi din legi care sa va ajute in a va formula o idee despre ce si cum se intimpla .
Iar pentru a va lamuri singur ... folositi //www.dsclex.ro/masina-caut.htm ( la fel ... puneti dvs http in fata adresei) ... si folositi asa cum credeti de cuviinta rezultatele cautarilor dvs ...

akord75 spunea...

Pai nu va spusai io!!

mos alecu spunea...

@akord75 20 martie 2011, 12:33 :
Totusi intre promotia '60 (de fapt '58 .. ca ofiter) si '82 este o oarecare diferenta de virsta ...