Un produs Blogger.

joi, octombrie 13, 2011

Succesiunea intoleranta a religiilor la Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul.

0 comments
Sfânta Sofia ( "Sfânta Înțelepciune"), catedrala Patriarhiei de Constantinopol, a fost ridicata de Imparatul Justinian intre anii 532-537. "Glorie Dumnezeului care m-a ajutat să-m săvârșesc o astfel de lucrare ! Solomon te-am învins!" a exclamat imparatul la sfintirea bisericii. 
Avariata de numeroasele cutremure si rascoale, Catedrala a fost reconstruita de fiecare data. 
-In anul 1204, Sfânta Sofia a fost jefuită sălbatic de nobilii creștini apuseni participanți la Cruciada a IV-a. Jaful a durat trei zile, timp în care locașul a fost golit de icoane prțioase încadrate de aur, argint și pietre prețioase, de candelabre din argint și aur, de cruci încrustate și ele cu pietre prețioase și de alte relicve rare. Intre anii 1204-1261, ocupanții apuseni ai Constantinopol-ului au transformat Sfânta Sofia în catedrală catolică, dar după izgonirea lor, împăratul bizantin Mihail al VIII-lea Paleologos a restaurant biserica și i-a redat atributul de catedrală patriarhală ortodoxă.
-Ultima ceremonie creștină a fost ținută in Catedrala Sfanta Sofia la data de 29 august 1453. De atunci Constantinopol a trecut sub ocupatia Imperiului Otoman si Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. I s-au adaugat 4 minarete iar decorația creștină de mozaic și frescă a fost acoperita de un strat de tencuiala peste care s-a adaugat decoratia specifica unei moschei.
-Catedrala a ramas moschee pana in anul 1935 cand presedintele reformator al Turciei, Kemal Ataturk,  a dispus transformarea ei in muzeu.
De sub tencuiala si vopseaua adaugate de musulmani razbat in unele locuri icoanele ortodoxe din mozaic,  executate in urma cu secole.  Europenii se inghesuie sa imortalizeze in imagini acele icoane.
Patriarhia Ecumenica de Constantinopol face demersuri pentru redarea catedralei catre Biserica Ortodoxa.

Sfanta Sofia vazuta din Moscheea Albastra.

Intrarea in Catedrala


Decoratie interioara de moschee

Decoratie musulmana

Vedere de la etaj spre cea fost odata Altar
Expozitie de fotografii ortodoxe la etajul Catedralei

Icoane ortodoxe sub tencuiala musulmana

Bolta decorata in stil musulman

Mozaic cu icoane ortodoxe deasupra unei usi de acces in Catedrala






Niciun comentariu: