Un produs Blogger.

luni, iulie 02, 2012

Propunere pentru Comisia de redactare a unei noi legi a pensiilor militare

0 comments
Redactat de Unknown
Propunere reconstructia sistemului de pensii militare ocupationale

Tinand cont ca MApN doreste sa refaca sistemul de pensii militare va rog sa cititi acest document prin care consider ca va rezolva multe din problemele actuale si va aduce Romania mai aproape de o legalitate si normalitate Europeana.
Includerea personalului MApN in Grupa Majora:0(Fortele Armate) din COR grupa special destinata acestui sector de activitate. In toate tarile europene si a statelor membre NATO Apararea este inclusa in aceasta grupa Romania fiind o exceptie. In acest moment in COR Grupa Majora:0 nu exista cu toate ca Romania ca membra a UE este obligata sa adapteze acest clasificator la ISCO-08 care presupune existenta a zece grupe majore nu noua cum se intampla in acest moment. Situatia in acest moment cu COR-ul este urmatoarea: clasificarea ocupatiilor se face in baza Ordin nr.1.832/856/2011 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din  8 august 2011 nu in baza HG nr.1.352/2010 care a costituit documentul de baza pentru elaborarea ordinului amintit anterior. In acest moment personalul MApN nu este incadrat in nici o grupa ocupationala iar dupa standardele si cerintele Inspectoratului Teritorial de Munca acest personal lucreaza la negru.
Prin includerea Apararii in aceasta grupa se vor rezolva multe dintre problemele aparute de-a lungul timpului, aceasta grupa reglementeaza cine poate fi incadrat in aceasta grupa si anume ma refer la faptul ca este interzis includerea aici a alttor categorii socio-profesionale chia daca indeplinesc functiuni similare si ma refer la MAI, SIE, STS, etc.
Includerea Soldatilor si Gradatilor Profesionisti in aceasta grupa facandu-se automat fara a mai fi nevoie de legi aditionale, cu toate drepturile ce decurg. Prin adoptarea ISCO 08 in integralitate nu vor mai putea fi inclusi in aceasta grupe alt tip de personal deoarece incadrarea in grupele ocupationale se face pe baza profesiei care in interpretare juridica se traduce: “PROFESIA este specialitatea (calificarea) obţinută prin studii”, deci ca sa intri in Grupa Majora:0 neaparat trebuie sa urmezi o institutie militara de invatamant.
De asemenea vom avea pentru prima data o corelare legala cu gradele militarilor din celelalte state membre NATO. Accesul la sistemul pensiilor militare sa se faca numai pentru personalul care a fost incadrat in Grupa Majora:0(Fortele Armate)
Revizuirea salarizarii personalului din MApN trebuie sa fie obiectivul central deoarece in baza acestuia se face calculul pensiilor. In acest moment maistrii militari/subofiterii si SGP sunt dezavantajati in mod evident prin maniera de alocare a coeficientilor de ierarhizare si anume am sa ma explic: plaja coeficientilor de ierarhizare pe care o pot ocupa maistrii militari/subofiterii de la intrarea in cariera militara pana la sfarsitul acesteia este de numai 0.63 ceea ce este ridicol din punctul meu de vedere. De asemenea salariul unui maistru militar principal incepand de la varsta de 41 de ani cand poate primii ultima gradatie de vechime pana la varsta de 55 sau 60 de ani salariile acestora vor ramane aceleasi indiferent de evolutia in cariera. In acest moment un MMp/Plutonier Adjutant Sef are un venit net in jur de 1400 RON(fara norma de hranire), este greu de crezut ca prin calculul pensiei din ultima(ultimele) solda(e) va asigura pensionarilor din aceasta categorie o suma minima care sa le asigure subzistenta. Adoptarea unor masuri in domeniul Apararii similare cu a oricarei tari membre NATO de traditie vor rezolva aceste probleme si vor elimina suspiciunile de partinire tinand cont ca interesele actualilor pensionari nu coincid cu cele ale viitorilor pensionari.

Va multumesc.

Niciun comentariu: