Un produs Blogger.

miercuri, martie 23, 2016

Ordinul M25/2016 privind procedura de recalculare si actualizare a pensiilor militare, publicat in MO

73 comments

Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.25/2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat




Nota

Metodologia de recalculare si actualizare a pensiilor militare stabilite in baza legislatiei anterioare Legii 223/2015 a fost intocmita respectând, cu unele exceptii, dispozitiile acestei legi, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului cu nr. 57/2015 sau, mai bine zis, prin art. 40 al respectivei Ordonante.

Asa cum era si normal, metodologia ignora complet amendamentele de modificare a ordonantei aprobate recent in Senat.

Fie si daca se vor aproba doar partial acele amendamente in Camera Deputatilor, nu mai vorbim si de introducerea altor amendamente, metodologia prezenta va fi modificata potrivit reglementarilor definitive pe care le va aproba Parlamentul prin legea de adoptare a OUG nr.57/2015.

Formula de recalculare a pensiei este similara cu formula de calcul a pensiei care se stabileste in prezent. Ea se regaseste in Metodologia de intocmire a dosarului de pensie. Procentele de pensie pentru stabilirea cuantumului sunt:

65% +n.1%(vechime) +n% (ps)<85%.

85%+ 10, 15, 20%(ps) . 85%< 102%

Pensiile militare noi calculate potrivit acestei formule vor fi recalculate dupa publicarea legii de adoptare a ordonantei in MO.

Pentru recalculare nu este o graba. Legea se va definitiva pâna la primul termen scadent pentru noi, 30 06 2016, cel de depunere a cererii pentru alegerea celor 6 luni din ultimii 5 ani de activitate ca militar.

Ramane suparator articolul 9 din metodologia de recalculare, referitor la valorificarea stagiilor realizate in ultimele luni ale anului 2015.

Domnii nu inteleg ca alin. 5 al art. 110, modificat prin ordonanta, are doua actiuni: valorificare si depunere documente.

Pentru a-si da seama ca gresesc, ar trebui sa ne spuna când trebuia sa depunem documentele respective pentru ca stagiile nevalorificate inainte de 01 01 2016 sa fie adaugate la vechimea din ultima decizie de pensie, pentru a fi valorificate in decizia de recalculare pe legea pensiilor militare? Inainte sau dupa 01 01 2016? Ar fi culmea sa ne spuna ca inainte.

Oricum, privind numai la amendamentele pe care senatorii le-au adus articolelor 109 si 110, metodologia va suferi modificari si la modul de actualizare a elementelor componente ale soldei lunare brute realizate la functia de baza.
  



73 de comentarii:

Unknown spunea...

Am citit zilele trecute ca d-nul Corneliu a gatit 2 feluri de mancare: fasole cu ciolan si racitura. Nu stiu daca-i bine d-le Corneliu, ma tem ca ati mintit, ati zis ca aveti pensie mica, nu e bine d-le Corneliu. Ati fi putut sa faceti mai bine fasole fara ciolan si racitura fara carne. Sau mai bine fasole fara fasole si racitura fara racitura. Asa v-am fi crezut in legatura cu pensia, dar asa...Sau problema este alta, ati MANCAT? Ha, ha, ha

brenda spunea...

MO 214\23.martie 2016,

Trofin spunea...

Adresez o rugaminte , poate cineva decripta art. 19 din Procedura ?

Dan B. spunea...

Avand in vedere Ordinul M-25/15.02.2016, publicat in MO-214/23.03.2016 (Partea intai), privind aprobarea procedurilor de recalculare si de actualizare a pensiilor militare de stat, rezulta ca emiterea deciziilor de pensieare ca termen-limita de emitere data de 08.07.2017, pentru cei care au depus optiunea celor 6 luni de activitate la 03.01.2016.
Acest termen-limita este calculat in conformitate cu celelalte termene precizate in ordin pe fluxul comunicarilor dintre institutiile care concura la stabilirea bazei de calcul, astfel:
Art 5:
- aln 4: de la CSP la CMZ=10 zile;
- aln 5: de la CMZ la Serv Istoric al Armatei=5 zile;
- aln 6: de la SIA la unitate/ detinator arhiva=10 zile;
- aln 7: de la U/detinator arhiva la CMZ=60 zile;
- aln 9: de la CMZ la CSP=12 luni;
Art 10:
- aln 1: CPS emite decizie=90 zile;
- aln 2: CPS comunica decizia=14 zile.
Iata cum nu avem motive sa solicitam celeritate in emiterea deciziilor de recalculare+actualizare a pensiei militare de stat intr-un termen mai mic de 18 luni de la depunerea la CSP a inscrisului privind optiunea noastra privind referinta bazei de calcul la cele 6 luni de activitate alese de noi.
Iar cum, in principiu, cuantumul recalculat+actualizat este mai mic decat cel aflat in plata, nu avem motive sa fim nerabdatori, caci, si daca ar fi fost altfel, Ciolos n-ar fi prevazut banii necesari in bugetul MapN.

Mario spunea...

In sfarsit,un articol mai ...acatarii.

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-pompieri-militari-politisti-cat-valoreaza-viata-voastra-284426

Unknown spunea...

Conform Art. 9,domnule Huhu, noi avem dreptate, iar Instituția Trădării - Casa Sectorială de Pensii - trebuie să-și ascundă rușinea de pe site și să accepte documentele privind stagiile ulterioare realizate.

instalatoru spunea...

Eeee, o văzurăm şi pe asta! E bine! Acu, dacă mă gândesc un pic, d-Voastră d-Le Huhurez parcă aţi spus că în mod normal, de aceste acte normative ar fi nevoie ca să înceapă pensionarea cadrelor militare după legea nouă! Sigur nu prea e clară chestia cu 65%, 80%, eventual din ce anume... Se aude ceva prin culise, se începe ceva, eventual când?! După cum aţi constatat emoţiile sunt mari, e şi normal, poate ne mai liniştiţi un pic... O seară plăcută!

Unknown spunea...

Au emis ordinul, dar sub o forma generala, pragul de pornire, limitarea si ce mai tine de legea modificata cu OUG se trimite la "Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare", deci asa cum va iesi de la Camera Deputatilor in aprilie. Acum unitatile au baza de calcul pentru ce reprezinta media pe 6 luni alese din ultimii 5 ani si sa le trimita la casele de pensii sectoriale, dar acestea nu vor avea baza legala pentru emitere decizii de pensionare dupa L 223/2015 decat in aprilie. Enumerarea de la art. 11 este cam relativa, facand trimitere la anumite sporuri si indemnizatii, dar si la "sumele reprezentând alte elemente salariale decât cele de la lit. a)–f), realizate în cele 6 luni consecutive". Or primi cei de la financiar alte precizari? Specialist de clasa intra? Salturile (cu parasuta) intra?

In targ se zice ca CPS a MAI ar fi dat prima decizie de pensionare pentru cineva scos la pensie in 2016, dar ma indoiesc.

tigri2 spunea...

***Trofin:
Art. I
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 35 din 2 septembrie 2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 669 din 2 septembrie 2015, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul I punctul 1, alineatele (5^5), (5^7) – (5^10) ale articolului 1 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(5^5) Incepand cu data de 1 decembrie 2015, prin exceptie de la prevederile alin.(1), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.

Tivadar spunea...

@Corneliu
Cornelus scrie in continuare. Esti haios si e nevoie de oameni ca tine ca de incrancenare suntem satui.Si admin. stie asta. Cui nu-i place trece mai departe.Chestia e ca n-ai deranjat pe nimeni si nu te bagi in "balacareli".Asta spune multe despre caracterul tau.Fata de alti "intelijenti".

tigri2 spunea...

LAMURIRI LA PROCEDURA DE CALCUL AL PENSIILOR MILITARE

La tara, gainile se mai oua si pe la vecini iar gospodinele nu au cum sa le urmareasca asa ca procedeaza in felul urmator: 'ii umezeste fundul si o da prin urzici,atunci ,cucoana gaina, se va duce urgent sa se oua,iar tovarasa gospodina va afla unde are ,cotcodacul ,cuibul' asta inseamna sa "FORTEZI GAINA SA SE OUA".
La noi in tara se produc miscari musonice si "marii gospodari" incearca sa nu ramana fara umbrela,adica nu ar dori ca pe langa aceste miscari sa inceapa si pensionarii militari ,carora rabdarea le-a ajuns ,am fost umiliti si iritati destul ,stam pe un butoi cu pulbere ,doar fitilul trebuie aprins,asa ca smecherii din frunte incearca sa ne amageasca ,sa ne potoleasca si au venit cu aceasta PROCEDURA,care, in fond nu are nici cap ,nici coada ci doar un corp hidos si nedefinit.
Au emis ordinul, dar sub o forma generala, pragul de pornire, limitarea si ce mai tine de legea modificata cu OUG se trimite la "Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare", deci asa cum va iesi de la Camera Deputatilor in aprilie. Acum unitatile au baza de calcul pentru ce reprezinta media pe 6 luni alese din ultimii 5 ani si sa le trimita la casele de pensii sectoriale, dar acestea nu vor avea baza legala pentru emitere decizii de pensionare dupa L 223/2015 decat in aprilie. Enumerarea de la art. 11 este cam relativa, facand trimitere la anumite sporuri si indemnizatii, dar si la "sumele reprezentând alte elemente salariale decât cele de la lit. a)–f), realizate în cele 6 luni consecutive". Or primi cei de la financiar alte precizari? Specialist de clasa intra? Salturile (cu parasuta) intra?Orele de zbor...primele si alte sporuri,care?
Sfatul meu nu faceti ncio miscare ,nico cerere inca NU AVEM BAZA DE CALCUL, pentru a ne sorta cele sase luni.
Singura actiune pe care o putem face este sa facem cererile pentru actualizarea grupelor de munca si,eventual, Actualizarea si defalcarea veniturilor pe ultimii cinci ani.Ma adresesz doar AVIATORILOR, tutror categoriilor de aviatori si parasutisti.
Deocamdata legea este favorabila doar politistilor si unor structuri speciale.

tigri2 spunea...

Am introdus si ceea ce a spus Denim Denis deoarece se lipeste precum manusa de ceea ce vreau sa spun.Scuze Denis.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Monica & Carpe Diem: Unii ar vrea sa mancam rabdari prajite, numai sa nu iesim din statutul si tiparul de coate goale in care ei ne catalogheaza, respectiv detractorii mei! In capul lor sunt fixate rautati, invidii si sa te expuna ilaritatilor si oprobiului public, ca la circ, pentru ca ei se considera a fi cineva importanti in societate! Dar, de fapt, mintea lor le tradeaza saracia sentimentelor, lipsa empatiei iar ingamfarea izvorata din faptul ca au o pensie rasarita si ca ar fi cineva pe lumea asta...Dar sunt mai saraci ca mine pentru ca nu au fericirea si patosul meu binecuvantat de Dumnezeu pentru bunatatea si inima mea deschisa tuturor, ca eu mi-o pun pe tava si va invit pe toti la masa sa gustati din dulceata inimii mele, pe cand ei o au neagra, urata si rea! Ar vrea sa manac in loc de carne, ce? cand eu cumar muschiul de porc dezosat cu 11 lei si nu toata ziua buna ziua mananc carnuri, dar trebuie la diabetul sotiei. Uite, cand fac salata orientala, sa zic asa,o fac cu pasiune si pun acolo si gogosari si castraveti la otet cu multa ceapa fidelutza si cateva maslinute, bucatele de peste afumat pe care-l iau cu 11,50 leikg, rad si un coltulet de cascaval ornament, asez alaturat pe farfuria alungita a ficaruia, langa salata asta, un ou ochi cu ochi si nas din trei boabe de piper si o gurita dintr-o bucatica de gogosar, cu putin breton din marar, arunc trei-cinci frunzulite de patrunjel ornament dar pasiunea cu care o fac ii da gust de carne si incropesc din te miri ce o mancare complicata in aparenta, chiar si dintr-o conserva de peste la dispozitie combinand-o cu ce am la dispozitie, astfel incropind un pranzisor minunat...Va multumesc pentru inima voastra buna, dragi prieteni adevarati!

Anonim spunea...

@ falsificatorul mares& si nevinovatul corneliu

corneliu !! cf M.Of.de azi poti sta linistit.Nu te mai lua dupa tot felul de javre ce latra la luna (de la esaloanele p*lii)Am citit cu mai multa atentie situatia ta decat a mea.

tehnocrat spunea...

1. Nu sunt modificari fata de proiect
2. Nu toate componentele functiei de baza, se actualizeaza la data de 1 ian. 2016
- procentul pentru indemnizatia de comanda
- procentul pt salariul de merit
- indemniztia de dispozitiv
Rezulta pt aceeasi functie echivalenta, pensii diferite, in functie de cele 6 luni alese.
Clasament descrescator:
1) cei care-s aleg 6 luni , din ultimii 5 ani, incepand cu decembrie 2006 pana in prezent
2) cei care-s aleg 6 luni in intervalul decembrie 1999 - noiembrie 2006
3) cei care-s aleg 6 luni inainte de dec. 1999
Chiar daca s-au pensionat in momente diferite.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

De acum, orice emitere a oricarui act legislativ va suna precum cuvintele unui doctor care iti comunica rezultatul unor analize: bune, sau foarte proaste...Poate fi un cancer in metastaza, doar in staza ori nimic deosebit...Traim vremuri triste de noi atacuri miselesti, in care legea te poate distruge, sau ridica, in care nu mai ai incredere in nimeni si in nimc, cand doliul ti se poate asterne doar intr-o secunda peste suflet cu un simplu si rece comunicat oficial...Basismul, nu v-a muri cand i se va sparge sticla de bautura a bahicului si conflictualului matelor, sau ca asa vrem noi, va muri si cand va disparea si ultimul mohican legat de steaua lui cazatoare, Lucifer, intr-un closet simplu de la tara si parasit...

AndreiPopa spunea...

Buna seara, stie cineva daca la deschiderea unui dosar nou de pensie, cu salarii alese din 2014, se actualizeaza cele 6 solde cu 10% (marirea din dec.2015) sau cu 5% indexarea pensiilor???..sau cu nici una??

Huhu Rezea spunea...

@Andrei Popa
Cu amândoua.

AndreiPopa spunea...

cu 15%? ar fi prea frumos....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tivadar, multumesc pentru gandurile bune! Ursul merge, cainii latra, noi cu drag postam! Uite, Tigrisor m-a facut sa rad cu lacrimi cu gaina tavalita cu gaoaza prin urzici, dupa ce a fost umectata cu apa! Moralul inca il avem optimist! Traiasca buna dispozitie!

@ Don Corleone: Nu stiu ce poate sa ma linisteasca la Ordinul M24, ca atare esti dragut sa-mi explici ce-mi poate aduce lnistea? Unii pot intelege unele lucruri care mie nu-mi sar in ochi la prima vedere, asa ca ti-as ramane recunoscator daca mi-ai si explica despre ce poate fi vorba!

tehnocrat spunea...

1. Nici o referire in procedura de recalculare, a modului de aplicare a art.11 al.(3) din legea 223/2015 : noile grupe de munca
2. Termenul de 1 an acordat centrelor militare pt actualizarea soldelor la data de 1 ianuarie 2016 este foarte mare. Acest termen s-a introdus pt amanarea foarte mult a recalcularii pensiilor. Nu cred ca in acest an se va recalcula ceva.
3. Situatia de urgenta care nu suporta amanare si care a generat art. 40/OuG 57/2015 a fost urgenta amanarii recalcularii pensiilor militare. Acest lucru se va realiza prin neasigurarea centrelor militare cu un program informatic necesar actualizarii soldelor la data de 1 ianuarie 2016.

Unknown spunea...

Faceam o paralela intre adevaratii barbati pe care i-a dat Transilvania odinioara: Horea, Closca, Crisan, Gh.Doja, Avram Iancu, Barnutiu, A. Muresanu, Badea Cartan, Parintele Arsenie Boca, etc, care au luptat ptr. binele acestei tari si ce orori a dat in ultimii 26 ani aceeasi Transilvanie: E. Boc, I.Rus, V.Dancu, D. Ciolos, Iohannis, s.a.m.d. O da Dumnezeu sa mai aleaga poporul asta si de prin alte zone, poate cu noroc.

Unknown spunea...

L-ai uitat pe tokes!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Monica: In trecut, Ardealul a dat valori morale, oameni patrioti si daruiti neamului romanesc, oameni politici remarcabili. De la Revolutie incoace, a dat toate gunoaiele din tomberoane! N-as putea nominaliza azi o singura somitate politica din Ardeal, caci toti sunt niste nulitati absolute!

tigri2 spunea...

Gata,Miticilor da Dambovita, ati terminat cu penziili si ati trecut la barfa.Daca e asa atunci de ce nu spuneti adevarul pana la capat .Nu numai Ardealul a dat gunoaie ci toata tara ,iar marii hoti ,marii "tunari si tzepari" ai tarii sunt cam de p-aci fute-v-ati cu Udrea voastra si toata clica de hoti / mafioti. Cu iliescu si Basescu vostru etc.
Asa ca mai Vaietici/pamfletar ,cel mai tare barfitor si taietor de vorbe goale al blogului,mai usor cu acuzele.

CEZAR spunea...

Ce ai mai lins-o tu pe Udrea ..crezand ca obtii ceva ..
Vrei documente ..??

Unknown spunea...

CPS să citească cu mintea nu cu ochii art. 9! Eu mi-am lăsat luna decembrie în mod intenționat nevalorificată. Când o sa fie momentul intenționez să îi provoc la o recalculare.

Unknown spunea...

Pentru tigri2:
Asa'i bre. toti o apa si un pamant. Ochii pe mangleala. De aia candideaza. In vest atentate, la noi hoti si puturosi. Cei mai maari sunt cei .... alesi. De la .... Nistru pan' la Tisa. Cand nu vor mai fi atentate o sa discutam de hotii nostrii. Primar la Sectorul 2 mardeias de milioane. Legatura avocata, nepoata lui Oprea, avocata lui Ponta, angajata lui Cocos. Imi pare rau, dar ai mare dreptate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Tigrisorule, eu m-am referit la şparlamentarii din Ardeal, frate, nu la oamenii de cultura, oamenii simpli, ardelenii in majoritatea lor, si iti dau chiar dreptate ca si in restul regiunilor sunt aceleasi hahalere, ca la noi politica o fac ei si nu oamenii cinstiti si de buna credinta! Mooe Woodrea isi face de cacat etnia, nu regiunea de unde provine, care si ea e intesata cu mafioti pe metru patrat! Dar ce spunea p-acilea Cezarica de linsul ei? Ti-a fost atat de draga? Mai, sa fie, ce zburdalnica inima ai acum cand esti copt si in anii adolescentei! E buna rau, dealtfel, potaia, si mi-ar da si mie ghes sa i-o pun o data cu tot cu revizuire, dar ce ma fac daca i se sparge clondirul chioruliu daca o afla ca i-am facut ce nu poate el? Cezarica, baga niste probe de iubire sa mai invatam si noi de la Tigrisor din arta amorului politic, sa ma mai potolesc din vaicareli si vorbe goale si s-o dau pe amuzament si relaxare! Hai ca dau o naveta dă bere, blondă ca Woodrea!

Unknown spunea...

Unde dai si unde crapa. Eu vorbeam de PREZENT, ca tot ce este la conducerea tarii de acolo vine. Nu vedeti si la alegeri cum este impartita tara. Tot Ardealul si Banatul cu dreapta, zici ca toti sunt afaceristi sau au activitati liberale. Ei merg pe ideea ca este de-al lor, n-ar importanta cum este. Pai la cat rau a facut Boc tarii, cine se mai astepta sa iasa primar? Ia sa candideze Ioan Oltean si Ponta, pai toata zona aia va merge cu Oltean ca el de-al lor. Apropo, Udrea e din Buzau.

mega2005 spunea...

Nu pot sa nu observ ca se transfera responsabilitatea stabilirii drepturilor de pensie Centrelor militare si nu Casei sectoriala a MApN. Casa sectoriala se transforma practic in simplu calculator. NU ISI ASUMA NICIO RESPONSABILITATE IN STABILIREA CUANTUMULUI PENSIEI PENTRU REZERVISTI. ACEST LUCRU ESTE O MARE MAGARIE.Asa s-a intamplat si la abjectele si repetatele recalculari/revizuiri, care nu s-au terminat nici azi, pe legea bok-basescu. Aplica aceeasi reteta. Centrul face totul, noi casa calculam si emitem decizie. Aveti vreo problema adresati-va centrului militar nu noua!!!
Grupele de munca cad tot in sarcina centrelor militare. Inadmisibil!!!!Pai ce incredere sa am eu in personalul unui centru militar cand casa de pensii nu mi-a primit adeverinta cu stagiul de cotizare realizat in anul 2015??? Mai mult, a publicat o informare de tot rahatul pe site-ul lor de doi bani!!!

Huhu Rezea spunea...

Nu poluati cu comentarii care na au legatura cu titlul.

brenda spunea...

dle H vad ca serviciul comunicatii speciale , care de fapt ma intereseaza , are nnr ordin 259\2016 , deci fiecare are un numar de ordin al lui ,dar se aplica la fel, pe mine maintereseaza acualizarea pentru cineva care are vechime inainte de 2001acum a depus cerere de pensionare ,deci nu are nevoie decat de actualizare

Unknown spunea...

mega2005 - niciodata casa de pensii nu a fost "activa" in ce priveste documentele care intra in dosarul de pensie. Ea doar pune in aplicare documente primite de la unitatile detinatoare de arhive, iar daca hartiile sunt OK ca formulare si legalitate, trebuie sa le puna in aplicare, respectiv sa emita o noua decizie de pensionare aplicabila (ca si cuantum) incepand cu data de intai ale lunii urmatoare depunerii documentelor. Sunt patit, m-am judecat cu casa de pensii, asa ca am intalnit sentinte ale instantelor care au precizat ca onor casele de pensii doar pun in aplicare documentele primite, nu sunt competente sa se pronunte daca X sau Y are dreptul sau nu la conditii de munca speciale sau mai stiu eu la ce. Ele, casele de pensii, au softul de calcul al cuantumului pensiei, in care introduc elementele necesare din documentele primite. Se poate spune ca ele, casele de pensii, lucreaza cu "materialul clientului", ele nu au dreptul sa interpreteze sau sa puna o virgula mai incolo din ce hartii primeste. Si la mine grupele de munca au fost stabilitede catre CMJ-ul in raza caruia am domiciliul. La inceput s-a lucrat prin fostele unitati, dar era greoi, multe desfiintate, asa ca s-a facut un nomenclator (aprobat prin ordin de ministru), care s-a trimis la fiecare CMJ, in care se precizeaza tipul unitatilor si natura activitatilor depuse, practic incadrand in articolele de acolo perioadele de activitate conform inscrisurilor din Fisa de evidenta si/sau Fisa matricola trimise acolo de catre ultima UM la care a fost incadrat fiecare militar in rezerva. In cazul in care sunt nepotriviri sau lipsuri din documentele avute de ei la CMJ, cel in cauza poate solicita (direct sau prin CMJ) documente doveditoare de la fostele unitati sau de la arhive. Dar aici intervine hazardul, am coleg care a participat la distrugeri si delaborari de munitii, dar caruia nu i se regasesc in arhive nimic, adica OZU-urile de aprobare a comisiilor.
Ca un CMJ nu a primit o adeverinta cu stagiul de cotizare in 2015 (banuiesc ca pentru activitati realizate ulterior iesirii la pensie ca militar) este foarte corect, respectiva adeverinta trebuia depusa direct la casa de pensii sectoriala de care apartineti, CMJ-ul nu are ce face cu ea, adeverinta.

cotoiul spunea...

Stie cineva, Normele de aplicare a L 223 au aparut ? Termenul este de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii, respectiv 01.01.2016 ! vad ca cei de la SRI se grabesc sa trimita cat mai repede cerererile catre casa lor de pensii sectoriala cu cele 6 luni, in vederea recalcularii ! Apoi, nu mai vorbesc ca este inca nebuloasa cu baza de calcul !!! E 65 % sau 80 %. La senat am inteles ca s-a revenit la 80 %. Se asteapta votul de la Camera Deputatilor, dupa votul din cele doua comisii ale acesteia - comisia de buget-finante si comisia juridica ! atunci de ce atata graba la astia ??!!

karadeniz spunea...

@ brenda
Se aplică la fel dar rezultatul nu este la fel deoarece fiecare structură de apărare este diferită de celelalte privitor la solde/salarii, sporuri, grupe de muncă etc.
După ce se vor vedea rezultatele concrete ( cei de la STS, SIE, SPP, penitenciare sunt arondați la casele de pensii ale MApN și MAI) atât între pensionarii aceleași structuri de apărare, pensionați în condiții identice de grad, funcție, vechime dar în perioade diferite de timp cât și între cei ale altor structuri, probabil că se va trece la legi separate.

Huhu Rezea spunea...

@cotoiul
Au aparut toate normele de aplicare prevazute in legea pensiilor militare , modificata de ordonanta.
Metodologia de recalculare si actualizare a fost ultimul act normativ de aplicare.
Ca metodologia va fi modificata dupa publicarea legii de adoptare a Oug 57...este alta etapa a aplicarii legii.

brenda spunea...

de K , va multumesc , foarte clat precizat , cu multumiri

Huhu Rezea spunea...

@karadeniz
De cand sunt pensii militare toate structurile militarizate, de aparare, ordine publica si siguranta nationala, s-au condus dupa aceleasi regulamente militare, legi de salarizare si legi de pensionare.
Conditiile de pensionare si de calculare ale pensiei vor fi aceleasi, chiar daca elementele componente ale bazei e calcul difera sau au alta denumire in instititiile militare in care lucreaza beneficiarii acestei legi.
Nu se impun legi separate de pensionare nici in viitor.

iceparu spunea...

Painea si cutitul sunt la deputati.Degeaba va epuizati resursele in tot felul de socoteli daca nu faceti nimic sa-i influentati in bine.Simpla palavragrala nu aduce nici un beneficiu.Vad ca si Dogaru a abandonat lupta probabil satul de inactivitatea noastra.

brenda spunea...

dle H.am priceput, elementele de calcul , da ,da asta este . in rest asteptam cand se termina cu acel 65 sau 80 . care este important pentru cei care au vechime mica , pentru noi astia de avem pensie sa ne dea al de sus sanatate ,in rest vom vedea,din nou multumiri

Unknown spunea...

Se pare ca la CPS a MApN s-a inceput angajarea de pensionari pentru a lucra la aplicarea Legii nr. 223/2015.

karadeniz spunea...

@iceparu
Legea 223 privește, pe lângă cei ce se vor pensiona pe această lege și peste 150 de mii de pensionari anteriori acesteia.
În mediul online sunt cel mult 3-4 sute de benficiari ai legii 223 care depășesc statutul de cititor. Principala forță capabilă să înfluențeze deciziile clasei politice sunt structurile asociative. SCMD nu mai are forță reprezentativă având probabil sub 2000 de membri cotizanți, mai nou au și conturile blocate.
ANCMRR, cea mai bine poziționată numeric din toate structurile asociative este total subordonată politic cel puțin la nivel conducere centrală și a majorității filialelor și cam așa par și structurile de la MAI. SRI-ul nu prea se implică pentru că ei își fac regulile lor indiferent de ce spune legea iar ceilalți SIE, STS, SPP sunt prea puțini cel puțin la nivel pensionari.
Si atunci cine și cum să influențeze ceva. Sunt câteva platforme online care dezbat oarecum vizibil acest subiect, aici, pe roarmy 230, R-26500, Marin Neacșu prin Cuiul Cătării și ceva pe facebook, gen moș alecu și 2 -3 grupuri cu pensionari militari dar și aceștia au păreri și propuneri diverse.
Cei care ne fac și refac legile ca biserica meșterului Manole știu acest lucru și nu prea se sinchisesc de câteva vocalize într-un cor de muți.
Au fost apelați și individual și prin structuri asociative o serie de politicieni. Din ce au făcut s-a văzut pentru cine este ceva interes, pentru cei provenți din filiera indirectă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
HUHUREZ SI TOTI POSTATORII ATENTIE MARE: POSTAREA DE AZI LA ORA 13. 41 NU-MI APARTINE SI SE POATE VERIFICA! CINE FACE ASTFEL DE GLUME PROASTE ESTE DE CONDAMNAT, IAR DOAMNELE VIZATE SA NU TRAIASCA CU IMPRESIA CA LE-AM POSTAT EU! VA ROG, D.LE HUHUREZ, SA VERIFICATI SI SA EXCLUDETI POSTAREA ACEASTA INSIDIOASA IS CU ATAC LA PERSOANE PE CARE LE RESPECT!

Unknown spunea...

Deci ??!!pana la urma cand se va intampla MAREA RECALCULARE??? ca, daca nu plimba legea asta de ne-am saturat....toata lumea aproba dar de aplicat, pe cand?? stie cineva??? asa amarata, furata,taiata cum o fi ea(nu ca ne-am astepta la ceva bun de la guvernanti), stie cineva cand se pune si in practica? Intreb pentru ca nu inteleg de ce atatea discutii si dezbateri, cand ,se spune ca oricum pensia va veni marita in 2018(cand multi nu voma mai fi). Stit cumva care e adevarul?multumesc

AndreiPopa spunea...

Domnule Huhurez, cu scuzele de rigoare, revin cu intrebarea de aseara privind calculul pensiei mele militare. Daca media celor sase salarii sunt din 2013 si iese cam 2800lei, sa mai aplic si acei 10%-indexarea si 5% marirea pensiilor??? Multumesc pt raspuns si scuze daca sunt prea insistent.

Unknown spunea...

@Popescu.
Aveti rabdare!Guvernantii lucreaza,sau se fac ca lucreaza.Pana in 2018 mai au timp.

Dan B. spunea...

@Popescu Corina:
Ordinul Comun privind recalcularea si actualizarea pensiilor militare de stat precizeaza termene de realizare a obiectivelor propuse pana la emiterea si comunicarea noilor decizii de pensie, cu aplicare retroactiva de la 01.01.2016.
Pentru a va preintampina aparitia ridurilor, provenite din citire si analiza, la debutul acestor comentarii exista o insiruire de termene in metodologia stabilirii bazei de calcul, a recalcularii si actualizarii pensiilor, precum si termene pentru emiterea si comunicarea deciziilor de catre CSP.
Acest ultim termen nu poate depasi data de 08.07.2017, in cazul in care ati comunicat optiunea dvs pentru cele 6 luni pana la 03.01.2016.
Termenele prezentate sunt cele maximale.
Oricum, indiferent cat de tarziu ati procedat la comunicarea perioadei alese, drepturile va vor fi platite retroactiv, inceăand cu data intrarii in vigoare a legii, insa numai daca recalcularea si actualizarea va va aduce un cuantum superior al pensiei, comparativ cu cel aflat acum in plata.

Unknown spunea...

@corneliu
Eu, personal, mi-am dat seama ca nu esti d-ta.Ai un stil de a posta aparte.Cineva a facut o gluma pentru a se amuza.E bine ca ai sesizat si ai dezmintit.


Huhu Rezea spunea...

@Andrei Popa
In cea mai mare masura, raspunsul il gasiti in art. 19 al normelor de recalculare.
10%, majorarea soldelor din luna decembrie 2015, se adauga la baza de calcul actualizata potrivit art. 12-18. Mai mult, aceasta baza se majoreaza si cu compensarea pentru contributia individuala pentru pensie.
Indexarea de 5% prevazuta de OUG nr.57 se aplica la cuantumul, nu la baza de calcul, pensiilor militare in plata sau deschise in anul 2016.

Maharloka spunea...

Aceasta noua lege a pensiilor militare are 2 categorii de subiecte ;
- militari pensionati inainte de 1 ian.2016
- militari pensionati dupa 1 ian 2016
Militarii pensionati incepand cu 2016 intra automat sub efectele acestei legi
Militarii pensionati inainte de 2016 beneficiaza de " promisiunile" noii legi peste 2 ani si de "promisiunea" ca vor primi diferenta de pensie intre vechea si noua lege ,tot peste 2 ani.
Frumoase vise si spumoase dezbateri . Stiti bancul cu tiganul si cu manzul?Tiganul mai puriu ii face cunoscuta pirandei sale intentia de a cumpara o iapa.Puradelul care era de fata supraliciteaza spunand ca daca iapa va fata ,el va calari manzul,la care ta-su ai arde una injuradu-l ca a rupt sira spinarii manzului.Sau tot in genul asta cu intentia de a cumpara porc de craciun si ala mic viseaza jumari sa-i curga grasimea pe bot iar ta-su ai arde una-'' mananca frumos, maaa!"
Cine ne va da acesti bani dupa ce vor trece alegerile de anul asta? Probabil cei care ne-au dat salariile compensatorii celor iesiti la pensie intre 2011 si 2015 si care ne-au furat salariile si pensiile printr-o simpla ordonanta care motiveaza ca tara e saraca.
Ne lamureste si pe noi ,cei care am iesit intre 2011- 2016 daca mai avem dreptul la acele salarii compensatorii si daca da,ce avem de facut -specific ,"dreptul" nu materializarea acestui drept,punerea in posesie a acelor bani.Si care e treaba cu prescriptia acelui drept in conditiile ordonantelor repetate ,ca tara e in criza si e saraca de 6 ani incoace.Va rog frumos domnilor ,vreau si eu un raspuns serios si competent cat de cat .

emillian123 spunea...

Domnilor si Doamnelor: daca pana in 31 martie 2016 (oricum- termen premeditat -intarziat) legea asta nr. 223/.. iulie 2015 -nu e finalizata-adica trimisa la promulgat la presedinte -si dupa semnele care se arata-adica tergiversarea "...lucrarii....!" ei la camera deputatilor- imi confirma- inca o data - ca ASTA...! a fost VOINTA POLITICA a INITIATORILOR LEGII (sic!)-adica mai mult - un scop (oarecum-de neinteles..?) electoral...!?, mai ales- prin comparatie-cu celelalte legi speciale -in care procentele din baza de calcul -sunt de 80 %...; POATE CA NU AU BANII NECESARI -pt.aplicarea legii....!("SURSA DE ...FINANTARE...!?")

Iulian Mareș spunea...

Mahalorka,
Nu se prescrie acel drept!
Pt ca a fost emisa OUG in fiecare an!

Huhu Rezea spunea...

@Mares @Maharloka
In fiecare an, incepând cu 2011 s-a dat ordonanta prin care s-a prevazut ca dispozitiile art.20 Anexa VII a Legii 284/2010, privind indemnizatiile la pensionare, nu se aplica.
Exista si o decizie a ICCJ pe aceasta tema , pe care o puteti citi

https://www.legalis.ro/2015/07/17/decizia-i-c-c-j-nr-162015-interpretarea-art-9-din-legea-nr-1182010-privind-unele-masuri-necesare-in-vederea-restabilirii-echilibrului-bugetar/

Acele indemnizatii se vor reacorda incepând cu anul in care nu va mai exista o astfel de ordonanta de neaplicare a art 20 al Legii 284/2010.
Daca nu se va preciza altfel, reluarea platii compensatoriilor se va aplica numai pentru viitor, nu si plata din urma, pentru anii in care legea nu le-a acordat.

emillian123 spunea...

Apropo de cele 2 categorii de pensionari ai lui Maharloka- si-in special -pensionarii care au "primit" pensia pe legea 241/2013 si acum li se promite ca vor primi "diferentele" intre pensia din 2010(platita de la 01.10. 2013) si pensiile rec.-re-re-rev. si TAIATE- pe lega 119/2010 si continuarea ei- OUG. 1/2011: -MARE ATENTIE -CA NU VOR PRIMI- NICI O DIFERENTA-LA CERERE- DACA:-intre anii 2011-01 oct. 2013 (ca in cazul meu...!) am primit "ceva" -"maruntis"-de la guv.UNGUREANU- pana prin vara lui 2013 -cand guv. Ponta -in cazul meu -mi-a TAIAT MARUNTISUL RESPECTIV-e adevarat-FARA -"REGULARIZAREA" -ADICA RESTITUIREA DE CATRE PENSIONAR a sumelor respective primite- si considerate NECUVENITE,dar-suficient ca sa ne EXCLUDA din legea respectiva...(lg.241/2013-art.2,alin.2 si H.G.146/10.03.2016=norme de aplicare a art. 121 din legea pens. mil. 223/2015)-fapt ce mie imi pare UN ABUZ; in mod NORMAL- CSP ar trebui sa PLATEASCA DIFERENTA -dintre pensia platita -din 2010 - si sumele considerate "necuvenite" primite(=nerestituite casei de pensii) in intervalul 2011- 01.oct.2013. in ce priveste prescrierea platii sumelor cuvenite-termenul legal e de 3 ani-de la data finalizarii operatiunilor de calcul si restituire de catre CPS/MApN a "compensatiilor" respective; dar mai e ceva NECLAR si ABUZIV IN LEGEA ROMANA -SI IN CODUL CIVIL: TERMENUL DE PRESCRIERE-IN GENERAL:(INDIFERENT DE DURATA LUI...!): intr-un stat democratic-NU SE POATE INVOCA PRESCRIPTIBILITATEA -DE CATRE ORICE PARTE-DAR MAI ALES DE STAT-atata timp -cat acesta=STATUL-care are PUTEREA/ SI FORTA/ DE STAT -si si-O exercita: ILEGAL,ABUZIV,...- atunci cand are de PLATIT...(orice: bani si/sau bunuri cuveniti/cuvenite - PARTII adverse)-....!si prin diverse tertipuri-trage de timp...!

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Adica daca nu le-am luat pana acum, le-am pierdut?
Asta vrei sa spui cu "numai pt viitor"?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gigi Gheorghe: Ai remarcat foarte bine! Iti apreciez spiritul de observatie, deci esti un fin si rutinat observator, o calitate de militar! Oricum, cine a facut-o nu este un ageamiu, ci chiar este foarte erudit prin expresiile uzitate pe cm. patrat! Nu m-a deranjat postarea, decat ca se referea la cineva anume si stiindu-ma fara dusmani adevarati carora sa ne facem rau reciproc, am avertizat substituirea de persoana. Cineva are un dinte pentru o batrana care imi place cum isi cauta cu infrigurare, ca si noi, depturile pe aici. Parca-mi pare rau ca am facut acest tam-tam, dar nu-mi este mie in caracter sa atac nemotivat, si mai ales pe cineva cu probleme, caci in fond Brenda (Eufrosina) este mostenitoarea de drept a unui fost purtator de epoleti din MAI. Abia acum am realizat ca in fond a fost o gluma la adresa amandurora, dar uite ca ma afecta la imaginea de ansamblu pe mine si atrageam repulsia unora care, oricum, si asa ma cred abuziv la postari si prea critic. Pentru abuzuri de postari imi fac autocritica, dar pentru critici ma felicit! Bine ca nu fac atacuri la persoane si la institutii publice, dar criticile le voi posta cu o inversunare de pitt-bull. Atacul si critica sunt total diferite: Atacul discrediteaza si pune in situatii jenante prin neadevar, critica urmareste indreptarea si scoaterea in evidenta a racilelor dintr-o situatie sau institutie...

Huhu Rezea spunea...

@Mares
Cred ca ati citit si interpretarea ICCJ. Aceste drepturi nu sunt fundamentale si in anii 2011 -2016 nu se acorda.Poate si in anii urmatori.
In lipsa unei reglementari exprese in care sa se prevada ca si cei care s-au pensionat in anii de dupa 2010 vor primi soldele respective, de ele vor beneficia numai cei care se vor pensiona dupa inlaturarea dispozitiilor care suspendau prevederile art. 20 din L 284/2010.

Anonim spunea...

La data de 29.02.2016 am depus la CPS a MAI cererea şi adeverinţa cu stagiul de cotizare realizat până la 31.12.2015 şi am primit următorul răspuns:
"Prevederile art. 107 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, au fost aplicate până la 31.12.2015, inclusiv. Stagiile de cotizare realizate până la 31.12.2015, în legătură cu care pensionarii au depus cereri începând cu 01.01.2016 vor fi valorificate conform prevederilor art. 109 alin. (5) din Legea nr. 223/2015, după ce, MAI ÎNTÂI,pensiile vor fi recalculate conform art. 109 alin. (1) din aceeaşi lege. Drepturile rezultate în urma recalculării se cuvin începând cu luna următoare depuneii documentelor şi se acordă în cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la instituţia noastră".

Huhu Rezea spunea...

@Juridic Alkan
Multumesc pentru informare.
Este solutia legala pe care o aplica domnii de la MAI, spre deosebire de Casa MApN, care a restituit in draci documentele cu stagiile nevalorificate pana la 31 12 2015
Te-as ruga sa faci o copie ca telefonul de pe adresa, cu anonimizare, si s-o expediezi pe adresa de e-mail huhurez2013@gmail.com . O public ca sa se convinga si scepticii care se si consolasera cu solutia CPS a MApN, ba se mai si contraziceau doct pe aici, ca nu citim cu intonatie art. 109 din Legea 223.

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Prevederile unei legi oraganice nu sunt obligatorii, adica drepturile financiare cuvenite nu sunt fundamentale?
Asa si dreptul ca munca sa fie rasplatita prin solda/salariu nu sunt fundamentale!
Vom vedea! Vrei sa ma descurajezi?

Huhu Rezea spunea...

@Mare
Nu eu spun asa ceva despre ajutoare si indmnizatii ci CCR, citata fiind ICCJ in decizia de anul trecut.
Daca tot n-ai deschis linckul ca sa citesti decizia dau mai jos citatul principal:


"Referitor la natura drepturilor acordate cu prilejul ieşirii la pensie, retragerii, încetării raporturilor de serviciu ori trecerii în rezervă, Curtea Constituţională a statuat că aceste drepturi reprezintă beneficii acordate anumitor categorii socioprofesionale în virtutea statutului special al acestora. Ele nu fac parte din categoria drepturilor fundamentale, astfel că legiuitorul este în drept să dispună cu privire la conţinutul, limitele şi condiţiile de acordare a acestora, precum şi să dispună diminuarea ori chiar încetarea acordării lor, fără a fi necesară întrunirea condiţiilor stabilite de art. 53 din Legea fundamentală (deciziile nr. 1.576 din 7 decembrie 2011, nr. 326 din 25 iunie 2013 şi nr. 334 din 12 iunie 2014).

De altfel, instanţa de contencios constituţional a reţinut constant în jurisprudenţa sa faptul că statul are deplină legitimitate constituţională de a acorda sporuri, premii periodice şi alte stimulente personalului plătit din fonduri publice, în funcţie de veniturile bugetare pe care le realizează. Acestea sunt drepturi salariale suplimentare, iar nu drepturi fundamentale consacrate şi garantate de Constituţie. Legiuitorul are libertatea de le modifica în diferite perioade de timp, de a le suspenda şi chiar de a dispune anularea lor (deciziile Curţii Constituţionale nr. 108 din 14 februarie 2006, nr. 1.250 din 7 octombrie 2010 şi nr. 1.658 din 28 decembrie 2010)."

Iulian Mareș spunea...

Ei, macar nu le-a anulat!
Dar, magistratii, care au aceeasi prevedere ca si noi, ei de ce iau?
Au trei ooIo?

Cornel spunea...

Și totuși sunt sentințe definitive de plată a indemnizațiilor pentru ieșirea la pensie.

Iulian Mareș spunea...

MM,
Sunt si stiu ca nivelul anilor 2010 a fost depasit...eu sunt optimist si am actionat!
A intervenit repetitivitatea....6 ani!
Si la referendum CCR zicea ceva, apoi ...Erata!
Vom vedea!

Unknown spunea...

Doresc un mic raspuns. Ce inseamna "alte elemente salariale" sau" si alte elemente salariale" din punctele care sunt prevazute in normele de aplicare pentru recalculare.
Daca cat timp am lucrat ca militar, am avut si serviciu cu carte de munca la stat, se ia in considerare?

Huhu Rezea spunea...

@Unknown
Orice venit realizat la functia de baza.
Daca va referiti la activitati care n-au legatura cu functia, acestea nu intra inbaza de calcul...se precizeaza in art. 28, modificat de ordonanta.

Unknown spunea...

Buna ziua. Va rog imi puteti raspunde. Am depus cererea de recalculare in luna Februarie 2016. Oare mai am de asteptat pina mi se va elibera decizia?

Unknown spunea...

Buna ziua. Va rog imi puteti raspunde. Am depus cererea de recalculare in luna Februarie 2016. Oare mai am de asteptat pina mi se va elibera decizia?

Huhu Rezea spunea...

@Pârvu, Stela
Potrivit Ordinului M25 trebuie sa mai asteptati mai bine de un an si jumatate pana se va emita o decizie de recalculare, daca termenele nu vor fi scurtate de un nou guvern neiohanisto-liberal care va rezulta dupa alegerile din toamna.

Unknown spunea...

Buna ziua, sunt in situatia de a-mi fi recalculata pensia militara, dar circula zvonuri despre tratarea dosarelor in mod selectiv, fara respectarea ordinii in care s-a solicitat aceasta actiune. De asemenea, se spune ca anumitor persoane li s-au recalculat pensiilor militare, s-au pus in plata si li s-au dat chiar si toate diferentele din urma.
Are altcineva informatii in acest sens si poate constitui o infractiune? Nu de altceva, dar seamana dintr-un punct de vedere cu un alt caz celebru de restituire financiara.

Unknown spunea...

Buna ziua, sunt in situatia de a-mi fi recalculata pensia militara, dar circula zvonuri despre tratarea dosarelor in mod selectiv, fara respectarea ordinii in care s-a solicitat aceasta actiune. De asemenea, se spune ca anumitor persoane li s-au recalculat pensiilor militare, s-au pus in plata si li s-au dat chiar si toate diferentele din urma.
Are altcineva informatii in acest sens si poate constitui o infractiune? Nu de altceva, dar seamana dintr-un punct de vedere cu un alt caz celebru de restituire financiara.

Unknown spunea...

am citit in legea 263/2010,art.49,legea 223/2015,art.3(6),ord.123/2015,art.4,O.U.G57/2015,art.25 ca pensia de invaliditate constituie vechime in munca dar C.P.S nu vrea sa-mi recalculeze pensia .Ce as putea face pt. a rezolva problema ? Va multumesc!!!