Un produs Blogger.

joi, noiembrie 10, 2016

Decizia CCR care reglementează că sporurile nu pot constitui bază de calcul pentru acordarea altor drepturi

55 comments

Statuia lui Mihai Viteazul la Cluj Napoca

COMUNICAT DE PRESA

09.11.2016
În ziua de 9 noiembrie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, sesizare formulată de Guvernul României.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că sintagma „care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază” din cuprinsul art.I pct.2 [referitor la art.21 alin.(22) teza finală] din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici este neconstituţională.
Curtea a stabilit că, în realitate, obiect al controlului de constituţionalitate îl constituie dispoziţiile art.I pct.2 [referitor la art.21 alin.(22)] din legea analizată, care au următorul conţinut normativ: „(22) Pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.
Curtea a constatat că textul legal criticat încalcă art.16 alin.(1) din Constituţie prin prisma faptului că sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică acordat personalului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi aplicat la salariul de bază lunar devine parte integrantă a acestuia, aspect care relevă un privilegiu în privinţa modalității de determinare, în final, a salariului de bază. În acest sens, Curtea a reţinut că, prin adoptarea unei asemenea reglementări, se ajunge la situaţia ca alte sporuri să fie calculate având drept bază şi sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui „spor la spor”. Or, o atare soluţie legislativă nu poate fi acceptată din perspectiva reglementării de drept comun aplicabilă tuturor persoanelor angajate într-un raport de muncă, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit căruia „Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri”. Aşadar, în accepţiunea deciziei Curţii, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar fără ca sporul astfel stabilit să constituie bază de calcul pentru determinarea salariului de bază.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.
Argumentele reţinute în motivarea soluției pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale


Decizia CCR va influența și modul de redactare a legii salarizării unitare în curs de elaborare și va îndrepta și o serie de reglementari privind salarizarea militarilor.
 Legea 284/2010(neaplicată) și drafturile Familiei ocupaționale Apărare, ordine publică, siguranță națională dau următoarea componență a soldei lunare:


Art. 3.

(1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
(2) Solda lunară se compune din solda funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.
(3) Solda funcţiei de bază este formată din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă. Pentru realizarea diferenţierii soldelor funcţiilor de bază, se stabilesc clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare pentru soldele de funcţie.

In virtutea acestei decizii a CCR se pune întrebarea dacă sporul pentru OMM  poate fi aplicat și sporului pentru PS și sporului pentru activități artistice, de care beneficiază unii pensionari militari, în condițiile în care aceste sporuri se aplică la cuantumul pensiei militare de stat pure?

55 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Domnule Huhu Rzea, nu degeaba revolta mea este justuficata de faptul cum se aplica legea...Cea ce ne ofera legea sunt incertitudini si suspiciuni. Din dorinta si la comandaa unora de a-si satisface nevoile personale imediate prin denaturarea legii organice cu o oug 57, recte Art. 40 s-a initiat un amalgam de incertitudini legislative care, nu numai ca da loc la interpretari neverosimile, dar ne pune in situatia de a pune intrebari, ori legile in chintesenta lor nu sunt interpretabile si justificate ambiguu, ci doar aplicate exact pe principiul de aplicabilitate. As dori ca Avyanic, daca nu ma insel, sa ne posteze dictonul destul de lung latin in care aplicabilitatea unei legi in chintesenta se interfereaza pe interpretari, ceea ce la noi nu-i cazul, caci interpretarea adauga discriminarea. Cand la aplicarea legii pui si intrebarea, regula demonstrativa adauga discriminarea si avantajarea unor categorii fata de altele. Eu ca sa fac o analiza la ce decis Curtea Constitutionala, deocamdata ma abtin. Credinta ca ce vad la mine pe cupon nu poate fi abstract ci doar certitudine, ca atare doar cand voi vedea negru pe alb la mine voi crede, iar ce se aplica altora este treaba lor, numai eu sa nu fiu discriminat daca intru in context!

Unknown spunea...

Incepe sa li se taie macaroana la gonflati.Si vine si impozitul progresiv care curata puroiul din rana.Si mai urmeaza si alte surprize.Cat priveste pensiile militare parerea mea ca nici o pensie militara ( la vechime completa) nu trebuie sa fie mai mica de 2000 lei dar nici mai mare de 6000 lei exact ca in toate tarile NATO (adica raport 1\3) .La noi raportul pensiilor e si de 1\12 ceea ce absurd .

Unknown spunea...

Cu tot respectul va mai intreb odata. De ce nu faceti front comun cei negonflati, sa-i sustineti pe cei care au iesit la pensie dupa ce a fost suspendata Ordonanta nr. 7 si nu au primit salarii compensatorii, sa primeasca aceste drepturi? Este mai usor sa te gandesti sa moara si capra vecinului. Atitudine tipic romaneasca si de militari dezbinati.

Unknown spunea...

Cine este si acest COLDEA ?de le stie ewl pe toate .se bucura vad , de necazul care are veni la unii , asta are ceva la cap/ .DLE H ,vad aci o chestie la '' COMANDA'' adica cum '' dupa caz''? ce cazuri da axewst drept .iar o tampenie ,soparla?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe postarea ,,Directorul CPS''... am lasat o ultima postare de atragere a atentiei pentru CPS si v-as ruga s-o cititi.
In alta ordine de idei...Am iesit la pensie de la UM 0167 Braila Artilerie de coasta si Rachete Grindina reactive de pe Lansatoare pe sasiu de Dac 665T, si sunt mandru ca, fiind specialist tehnic auto si transporoare blindate, dar si pregatit artileristic multiplu, am putut contribui cu eforturile mele in cadrul acestei Unitati Miitare de care sunt mandru, iar cu ocazia Zilei Artileristilor, aduc sicere omagii si urari de bine fostului meu Comandandant de Unitate, apoi Sefului de stat Major, Bahrim Corneliu, ambii extraordinari si umani pana la Dumnezu. Lt. Col (frati) Petre si Cezar, Cd.ti de Divizioane, si absolut tuturor colegilor mei extraordinari si nu-i mai enumar sa nu fac discriminari, Sefului meu Auto, Lt. Col. Anania Aurel, rau dar foarte bun, Lt. Col. Carsoti care avea incredere in mine cu programele, schitele, tabelele si instruirele programatice,dar si inventarierile anuale ale Regimentului pe linie de Auto, hartzogariile, reviziile tehnice auto, pana si la Rm. Sarat unde anual muncem din rasuteri pe alte shasii ,,Grindina''' care erau enorme, si alte preocupari de suplimentare a cunostintelor tuturor celor din Arma Auto! Cam 70% dintre colegi isi neglijau familiile, copiii ideosebi, numai sa se implice aciv ca unitatea noastra sa ia FB si sa ne fie tutoror bine! Unii au ajuns la divort, atacati fiind emotional, si s-au distrus inimile si sufletele multora de la detasari si misiuni pe santierele patriei, dar unitatea mergea shnur si ii iubeam pe comandanti! Care este recunostinta Statului pentru sacrificiul nostru cand ajungeam acasa la 01 noaptea si ne sculam la 05, aproape toata viata militara? Fara Duminici, fara Sambete, fara absolut nici o sarbatoare, toata viata militara fiind aservita sincer Regimentului! Cate, Doamne, cat am pierdut noi sa ne sacrificam pentru Armata si Patrie! Unde esti tu, recunostinta?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Coldea Calustian te rog sa nu ma iterpretezi gresit daca te contrazic: Pensia unui onor, hai sa zicem, Colonel, de, iar hai sa zicem, 8.000 lei este conform realitatii pe care tribuindu-se unui combatant responsabil domnei sale, in caz de forta majora, sa opreasca un font agresiv prin trupele din subordine, sau sa ajute la nepropagarea ori sa inlature urmarile unei catasrofe! Daca un magistrat are 45.000 lei venit de pensie dupa 25 de ani de practica judiciara, dumitale ti-ar conveni sa te consideri injosit, in conditiile in care magistratul are in plus si o avere pe care n-o poate justifica si noi o percem ca fiind detinuta si obtinuta prin coruptie? Dumneata, ca ofiter, te lasi injosit de un magistrat cu cateva ore pe zi in care el tace si asculta, ca la povesti de adormit copchiii avocatii, plictisindu-se la caldurica si trai bun, vacantze cu nemiluita, libere de vineri si pana luni, iar dumneta te-ai ruinat non stop o viata de militar, neavand Paste si Anul Nou sau Craciun si alte zile ale sotiei si copiilor, ori de odihna efectiv-regulamentara? Porcii din stistem grohaie in troaca, dar pe mine nu ma dau la intors, penru ca eu le sunt nasul, eu le sunt pieirea si destramara mafiota! Criminalul trebuie chinuit pana-si da sufletul si nu-l ierta, ca revenindu-si baga cutitul in garleaja ta! Prin spate!

Trofin spunea...

Aplicarea sporului OMM se face conform prevederilor Ligii 80/1995 , art. 11 : " Pensionarii militari decorati cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a si I beneficiaza de un spor de 10%, 15% si, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.". Sporul respectiv nu participa la calculul altor sporuri , este calculat separat si se adauga la cuantumul pensiei stabilit in baza legii pensiilor. Decizia CCR se refera la cu totul altceva cum ar fi , in cazul nostru , includerea in solda de functie a soldei de merit si a indemnizatiei de dispozitiv, asa cum prevede Legea 284/2010 .

avianyc spunea...

@ Huhurez
Printr-un artificiu neinteles de multi M 25 scoate baza de calcul a pensiilor din zona neconstitutionalitatii.
Atunci cind prin metodologie s-a facut raportarea la solda functie de baza cf L 284 foarte multi neaveniti au sarit ca arsi precum ca scad pensiile. Lucru total neadevarat deoarece printr-o alta jmecherie numita anexa 1b (cuantumuri compuse ,cuantumuri compuse actualizate,majorate etc) se ajunge de fapt la includerea in baza de calcul a tuturor elementelor soldei cf compunerii acesteia pe L 138/99.
Deci in final nu se pierde absolut nimic (cu exceptia veniturilor excluse de art 40 din OG57)
Iar trecerea calculelor prin anexa 1b nu este altceva decit o raita prin L 284 ca in final rezultatul sa fie cf definitiei soldei de pe L 138. Acest artificiu scoate legea si baza de calcul din zona neconstitutionala.
În mod practic cuantumul pensiei se poate calcula foarte rapid pe scurtatura fara a trece prin anexa 1b (care mai mult are rolul de a ameti clientul si a nu intelege neavizatii ca de fapt se baga in calcul toate elementele salariale admise) si nu numai cele prevazute de L284 precum au inteles unii si au mfacut scandal chiar si pe televiziuni(SF,Sgrad,gradatii ,Ic dupa caz).
OMM este adaugat cf L80 si nu are ingradire constitutionala.
Stii care-i insa o mare problema pe la militari. Stau rau cu pregatirea juridica si interpreteaza după ureche multe prevederi. Si atunci sunt usor de taxat si manevrat.Mai rau ca uneori se si expun public cu interpretari eronate si in necunostinta de realitati.
Aici militarii juristi au facut o miscare isteata raportind de fapt la solda f.de baza pe L284 prin anexa 1b drepturile din solda lunara bruta cf L138/99 cu actualizare la 01 01.2016 prin raportare la situatia de la 31.12.2009 (iar striga unii si pentru asta nestiind ca de sunt sunt similare cu cele de la 01.01.2016)
Cei care au facut legea pentru functionarii publici au fost mai mult niste jmecheri prosti decit juristi sau juristi de Spiru Haret FF. Sa nu mai continuam. Nu a fost deloc greu ca cei de la guvern sa se sesizeze pe o chestiune prosteasca si evidenta si basca si la un spor de taman 50%. Plina administratia de ingramaditi cu duimul.

Trofin spunea...

"Aşadar, în accepţiunea deciziei Curţii, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică poate fi acordat personalului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dar fără ca sporul astfel stabilit să constituie bază de calcul pentru determinarea salariului de bază."
Pasajul de mai sus este suficient de clar pentru a nu se produce confuzii asupra sporului OMM. Sporul OMM nu participa la stabilirea soldei lunare sau a bazei de calcul a pensiei deci nu are cum sa influenteze determinarea altor sporuri procentuale.

tehnocrat spunea...

Aceasta decizie CCR nu va influenta cu nimic salarizarea militarilor. Acestia n-au salariu de baza, au solde lunare, si nu isi desfasoara activitatea pe baza Codului Muncii ci pe baza Statutului Cadrelor Militare. Nu sunt salarizati la ora ci la luna calendaristica si nu sunt egali cu ceilalti oameni ai muncii.
Functionarii cu regim special din SNAp: politistii si cei din sistemul penitenciarelor, care au salariu de baza si desfasoara activitati in concordanta cu Codul Muncii, vor avea probleme, datorita acestei de cizii CCR ?
Da, dar se vor rezolva f. simplu prin schimbarea denumirii unor sporuri, in indemnizatii si nu mai sunt afectati de decizia CCR.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Decizia asta a cam retezat pofta ursului la miere, adicatelea gasca din CSP si MApN care s-au invatat sa bage sporuri pe ordonante de urgenta pentru cloaca lor si cu dedicatie speciala, sa nu fie cuprinsi si ,,bosorogii mai vechi,'' ori ,,marea prostime'' bag seama, asa cum imi bag si eu pipirigul in intereseloe lor discriminatorii si egoiste!

Huhu Rezea spunea...

@Trofin
Decizia CCR este împotriva aplicării „unui spor la alt spor” pentru determinarea salariului de bază lunar.
Revenind la pensia militară, ea este cea calculată potrivit legii pensiilor militare, fără a include în ea sporurile pentru OMM, creație, revoluționari, veterani, condamnați politic etc.
Din păcate, Legea 223, modificată prin ordonanță include și sporul pentru PS în cuantumul pensiei militare.
Din câte s-a scris pe acest blog, sporurile pentru creație, revoluționari, veterani, condamnați politic se aplică de Casele Sectoriale la cuantumul pensiei militare + sporul OMM.
Normal, aceste sporuri se socotesc numai din cuantumul pensiei militare, așa cum se calculează sporul pentru OMM.
@tehnocrat
Special am dat din drafturile despre salarizarea militarilor, art. 3, pentru a vedea că în solda lunară întră solda functiei de bază, element salarial compus.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doamna de la chioscul din coltul blocului, care lucreaza si pe tura de noapte, nu ar avea dreptul la spor de risc major cand vine boschetul paduchios si nenorocit cu ranga sa-i dea in cap ca n-are o lulea de duhan sau un cocartz cand intra in sevraj toxico-etilic? Sau madam de la closetul public sa ia spor de luat pe strambat nara de la izurile fecaloide sau capatani in gura de la ala cu prostata in batista si fara 0,50 de bani in poznar sa se usureze, ca altfel s-ar chisha pe el sau in dosul statuii lui Stefan cel Mare? Ori madam curvet Marioara de pe centura, care se spurca inghitind la glanda sensibila sloboz cu micro elemente invazive, fara probe de laborator?

Coldea Calustian spunea...

Cornelius nici un magistrat in viitor nu ar trebuii sa depaseasca pensia unui colonel sau comisar adica cel mult 6000 de lei cand un sgp (cu misiuni in teatre de operatii unde poate murii oricand ) primeste pensie acum doar 700 lei la vechime completa. De aia spun ca acum pensiile sunt organizate pe principiul mafiei de stat iar legile coloniei sunt date exact in stil mafiot.Altfel majoritatea magistratilor ( cu pensie speciala) au si a doua pensie ( de data asta militara) de la serviciile secrete ca ofiteri pe deplin conspirati.Stiu o sa ziceti ca magistratii conform legii nu pot fi ofiteri acoperiti sau pe deplin conspirati.Daca aveti pene pe spate puteti crede asa ceva . Froso ai descoperit unde e (in legea 223) punctul g ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Despre ce avantaje ale pensiei militare vrei să comentez?

tigri2 spunea...

Cu privire la cuantumul pensiilor militare dupa legea 263 sau dupa Legea 223 sunt mai multe aspecte/ variante.
Legea 223,chiar cu cele mentionate in OUG 57 ar fi benefica daca:
--s-ar uniformiza/actualiza sporurile la nivelul 01.01.2016,astfel incat si cei pensionati inainte sa beneficieze de sporurile si indemnizatiile actuale
--baza de calcul ar incepe de la 80% , PS+OMM inafara bazei de calcul si baza de calcul sa reprezinte MEDIA VENITURILE BRUTE IMPOZABILE din cele sas3e luni alese

Cu privire la cuantumuri:
- cei avantajati pe L223 ar fi (dintre cei vechi) cei care au iesit cu termene diminuate datorate Ordonantei 7 si desfiintarii UM, in special cei cu vechime mai mica de 25 de ani,
-cei cu vechime mare ,peste 25 de ani nu prea castiga ,ei sunt avantajati de legea 263
-gradele foarte mari nu ar fi avantajati, de aceea s-au opus Legii 223
INVIDIA , NEPASAREA SI TEAMA CA VOR FI LUATI IN VIZOR (pensii prea ,prea,)
TEAMA SEFILOR daca vor creste pensiile miloitare ei trebuie sa renunte la o bucata mai mare din TORTUL numit % alocate din PIB ARMATEI!
Calculul actual cu infiltrarea ilegala a OUG -57 cu limitarile si frustrarile lui aduc o mare discriminare intre pensionarii iesiti pe anumite perioade, dezavantajandu-i enorm pe cei vechi si cu 60%.
- Rezulta un cuantum mult mai mic sau cel putin egal cu cel pe Legea 263 implicand si riscul ca la marirea punctului de pensie sa
"o luam in mana , asa cum am luat-o de fiecare data"

tigri2 spunea...

Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem
A pro pos de Hotararea CC cu privire la unele sporuri.

tigri2 spunea...

Esti periculos mai huhule , judeci cum vrei, dai verdicte de la tine din burta si ai pretentii ca legea este cum gandesti tu...exemplu:. ":Nu pot să-ți introducă în baza de calcul solde, indemnizații sau sporuri pe care nu le-ai avut în cele 6 luni alese."
cine ti-a "povestit" ca este asa cum spui tu? In aceiasi linie de gandire inseamna ca unul care a iesit la pensie in 1970 are doar un sfert din ce are unul iesit azi si pe jumatate a celui iesit in 2000. Chestia nu este doar de cuantum ci de felul si numarul sporurilor deoarece in 1995 era doar 34% ,max sporuri , iar acuma sunt intre 60-120% iar in cadrul amendamentelor era acceptata propunerea cu ACTUALIZAREA/ ACORDAREA acelorasi sporuri cu echivalentu de la 01.01.2016, asa ca "mai usor cu pianul pe scari" ca nici tu, nici eu sau altii nu detinem adevarul absolut, iar adevarul este , de cele mai multe ori altfel decat cel perceput de noi.
te rog sa publici asta. Aici nu ai dreptate!!!

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Am mai discutat această problemă. Nu pot să-ți introducă în baza de calcul solde, indemnizații sau sporuri pe care nu le-ai avut în cele 6 luni alese.
Ce se poate realiza este ca toate sporurile și indemnizațiile avute în cele 6 luni să se actualizeze în procentele existente în prezent, nu cum abuziv au redactat ministerele articolele 15, 16 și 17 din Ordinul M25/2016. Nu vor să modifice Ordinul? Vor fi obligați de justiție.
Mă și mir că nimeni nu a atacat până în prezent în contencios administrativ aceste articole, așa cum în 2010 a fost atacată, la Curtea de Apel Cluj-Napoca, HG 735/2010, de aplicare a L 119/2010
Pentru a sesiza instanța, trebuie mai întâi notificat ministerul de care aparțineți sau Guvernul, potrivit L 554/2004, ca procedură prealabilă. Nu trebuie asteptată decizia de recalculare, interesul fiind justificat de prejudiciul previzibil pe care Ordinul il va aduce la recalcularea pensiei.
Motivul acțiunii este aplicarea neunitară a articolelor 109 și 110 în privința actualizării elementelor componente ale bazei de calcul, fapt ce produce discriminarea celor care s-au pensionat cu mai mulți ani în urmă față de data intrării în vigoare a legii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Huhu Rezea, va rog sa ma scuzati! Am vrut sa formulez ceva si a a iesit altceva! Bine ca a iesit din scurt, ca voiam sa ma refer la veniturile magistratilor, dar fiind si cu gura cascata la stiri am luat-o pe aratura si am dat click, fara sa mai judec ce am scris! Va rog sa anulati postarea!

tigri2 spunea...

Si atunci care-i chichirezul acestei legi, sa aiba o mie de cuantumuri la pensie in functie de perioada la care a iesit la pensie>>>DISCRIMINARE!!!
Las-o balta HUHULE, oricum nu sunt de acord cu tine, chiar daca , sa zicem, prin reducere la absurd , ai avea dreptate.
Suntem in universuri paralele!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Tigrisorule, acest citat latin il asteptam! Multumsc foarte mult! Il voi aplica practic in instanta daca sunt calcat pe nervi! Stiati, dragi colegi, ca mie imi sare mustarul mai rapid ca orice? Sa nu fie in gura mea Casa sectoriala pe direct ca nu se mai spala cu 1000 de ape! Daca cineva nu se incadreaza in limita bunului simt si respect pe care Eu il acord pana la Dumnezu, chiar cu o rabdare limitata, fie el General sau Sef de stat, nu-l mai spala ma-sa cu toate apele din lume! E om ca si mine, se pisa si face caca cum fac si eu, isi regulaza amanta sau sotia, treaba lui, iar diplomele nu sunt o dovada ca poate fi si OM, dar daca-mi murdareste Demnitatea si Onoarea, la care tin ca la ochii din cap, ar fi mai bine sa ma evite! Nu-i garantez integritatea!

ionut spunea...

Cred ca Tigri 2 are dreptate .Numai daca odata cu actualizarea soldelor s-ar actualiza (acorda) si sporurile celor trecuti in rezerva cand nu existau sporuri situatia ar fi corecta. Ac lucru este posibil nefiind vorba de contributivitate .
Ionut

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a dat Lg. 223, nimic de zis, cine ma poate lamuri de ce s-a mai elaborat, in afara ca redevenim militari? De fapt, elaborarea ei ce a urmarit? Poate sunt tampit, dar eu nu vad sa fie ceva concret, o elaborare a unor conceptii novatoare de punere in valoare a calitatii de militar si Statul sa devina, nu numai protector al valorilor calitatii de militar, dar si sa aduca recunostinta pentru sacrificiile aduse din aceasta pozitie! Eu sunt, mai degraba simt ca o sila, poate greatza, pentru noi, ca si cei de care te lepezi ca de zilieri tocmiti cu ziua! Casa sctoriala este o infectie purulenta care nu da doi bani pe noi! Au solde mari, beau cafele, stau la caldura si servesc aplicatii sau sa fie pe front in Afganistan sau aiurea, dau la buci prin closete ca u nu zic pana nu stiu ca nu sunt Mafalda strain de ce fac ei acolo, imi lipsesc dovezile video, halesc in pauza de masa de 30 minute, care la ei tine 1,5 ore, shaorma si pitza la comanda, interactioneaza lasciv pe probleme taraganate in lamentabil, si au un sistem de amanare dus pana la perfectionare! Daca sta la carma un pervers, poate finaliza cu un orgasm! Dar se duc ca nenorocitii la politic sa discute legi organice care da avantaje pe traiul din birou, nu pe chinurile serviciului in sine! Daca esti porc, nu-ti da foc singur la paiele de pe tine! Lasa-l pe altul sa aprinda chibritul!

micutzul spunea...

@ huhu
Imi pare rau huhule dar corect ar fi ca daca la 01.01.2016 omul care e incadrat pe functia echivalenta cu cea de pe care ai plecat , are sporuri pe care tu nu le-ai avut si care au fost instituite ulterior trecerii tale in rezerva , atunci aceste sporuri sa fie luate in calcul la reactualizarea pensiei tale.
De exemplu daca SM era de 15 % iar acum este 20% , reactualizare inseamna aducerea la nivelul de la 01.01.2016.

Sunt deosebit de indignat avand in vedere ca un subofiter din politie sau de la penitenciar are pensie de doua ori mai mare decat un ofiter superior din armata.
Daca pe cei din MApN i-ar duce mintea ar realiza bataia de joc la care sunt supusi militarii de cariera comparativ cu elevii scolilor de sase luni si chiar si cei cu misiuni in teatre cu care mojicii se mandresc de fiecare data.
Domnule general Ciuca va doresc pensie lunga atunci cand o sa fie momentul dar sa stiti ca din punctul meu de vedere nu sunteti un comandant pe care sa il urmez. Si in calitatea mea de ofiter am avut parte de comandanti in care am avut incredere. In dv. NU AM...

Iulian Mareș spunea...

Ufff!
Bine ca nu a fost atacata pensia de 50% de la USR pt creatie!....
Propun pt sporul de incordare psihica o anumita persoana, de pe aici, intrucat el este cazat in sectia neuropsihiatrie! Pe veci!
:)))

Huhu Rezea spunea...

@tigri
Vad că te ocupi de anuntarea unui miting al sindicatului Unirea. Stii tu că există acum în dezbatere vreun proiect de lege a pensiilor pentru civili?
@tigri și Ionut
Susțineți o enormitate egalitaristă. Nu vă acordă nimeni elemente salariale pe care nu le-ați avut în cele 6 luni alese.
Art. 109 din lege, pe care îl încalcă articolele 16-18 din M25 , spune că elementele salariale pe care le-ați avut în soldele din cele 6 luni se actualizează potrivit normelor de salarizare a militarilor la data intrării în vigoare a legii.
In lege nu spune că solda de grad, solda de funcție si gradațiile se actualizează diferit de celelalte componente, cum ar fi alte indemnizații și sporuri, cum greșit, chiar ilegal, au reglementat în Ordinul M25.

Unknown spunea...

MARTI 15 NOEMBRIE ANUNTA DL DOGARU SA PARTICIOAM LA UN MITING IMPREUNA CU TOTI PENSIONARII d DE TOATE FELURILE SA BLAGOSLOVIM ACEST GUVERN NENOROCIT. MITING LA ORA 10 DIMINETA CA SA AVEM TIMP SA LE URAM CRETINILOR PLECARE URGENTA DE LA GUVERNARE , asa ca acum sa vedem ce fac ai nostrii

avianyc spunea...

Nea Kis de Ialomita după ce l-a scuipat si i-a turnat tot felul de laturi in cap lui Coarna acum linge pe linga el doar ,doar o pune o vorba pe undeva si pentru sperantele lui.
Ne va indemna si promite nea Kis de Ialomita ca va participa la miting pina in ziua mitingului cind va fi absent.
Si ce sa faca el, Kis de Ialomita, la un asemenea miting ,sa-l intrebe nenea civilu ce pensie ai domnu colonelu, nu cumva ai vrea sa ti-o faca si tie domnu colonelu de la patru mii la 1200 precum a noastra după 40 de ani de munca batuti pe muchie.
Dar sa speram ca in final nea ”Kis de Ialomita” isi va primi binemeritatele drepturi iar civilu va primi si el punctul de pensie 40% din SMBE (ca sa stie si Kis ce vor civilii sa nu se gaseasca prin piata ca spijina si nu stie ce).
Daca intr-adevar va fi o victorie de rasunet ,atunci ”noi”,ardelenii, il vom organiza o primire triumfala de 1 Decembrie la Alba Iulia ,ii vom rezerva chiar un roib alb inca neîcalecat si vom ”aranja ” cu vreo doi trei moți mai ”zdraveni” la muschi sa-i dea si drepturile care ”i se cuvin” de la 1918.

avianyc spunea...

@ Mares
Mai torni multe tîmpenii pe aici ?
Sa nu uiti sa faci prezenta la mitingul lui Kis de Ialomita !!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iulian, personifica, nu generaliza! Nu poti interna intr-un spital de nebuni pe cineva care te indispune personal, dar nu pe toti, daca nu ai calificare de medic, pentru ca securistul de cartier pe timpul comunismului o facea la turnatoria unui vecin rau intentionat! Daca cineva e napastuit si are probleme care-i gatuie emotiile personale, nu-i obligatoriu sa fie si bolnav psihic pentru curajul de a se exprima! Regret afirmatia ta, sincer, dar ticalosiile si-au gasit sfarsitul in 1989!!

emillian123 spunea...

...Discutia incepe cu afirmatia ca pensia militara se stabileste in ordinea urmatoare: 1.se calculeaza pensia in baza formulei de calcul, 2. la ce rezulta se adauga pensia suplimentara (la cei care au contribuit...) dupa care 3.= se calculeaza OMM...

Unknown spunea...

Santeti asa de desbinati ,ca nu mai aveti nevoie de niciun dusman,Sant aci unele persoane pline de vanin si invidie ,asa ca nu mai este nici o speranta, Fara unire nu se poate dace nimic asa stati acasa si aruncati venin

CEZAR spunea...

All/ MaKiss..are dreptate ...!!???
Sa bage la toata lumea CiuKalata ..desi doar el a halit-o cand gaza la.Colorado ..in lung si in lat
E bine Makiss sigur ca-i bine ...!!

Iulian Mareș spunea...

Eufrosina,
Cu cine vrei unire? Cu R. Moldova? .... ar fi bine!

Huhu Rezea spunea...

Cei care comentează pe lângă subiect nu sunt publcați.
@Emilian
Eu spuneam că sporurile acordate de alte legi, raportate la cuantumul pensiei militare, să nu se aplice și la sporul pentru OMM.

iceparu spunea...

Corect ar fi ca sporurile si coeficientii sa fie la nivelul prezent si nu la nivelul anului la care te-ai pensionat.Daca e actualizare sa fie actualizare ,nu cu jumatati de masura.In acest fel nu ar mai fi discriminare.Nu e corect sa actualizezi numai solda de grad si solda de functie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mi-am luat bastonul, de care nu prea ma despart, mai ales cand am crize de gonartroza la schimbarea vremii, si am facut niste ture prin oras cu un scop bine definit: Fara reportofon si legitimatia de jurnalist spanzurata de garleaja, care de regula intimideaza, dar cu o mica viclenie furata de la calaii de la casca sectoristilor de penzii cazone furate golaneste: Raspundeam la salutul onestenilor care ma cunosc din articolele si pamfletele mele acide la ziar, si cuantificam raspunsurile la o intrebare de ,,jmecher'' aruncata, asa, aiurea: Vin alegerile, pe bune v-as ruga sa-mi ziceti, fara sa stie si ziarul, cu cine considerati ca am putea sa ne lipim la alegeri? Iata si raspunsurile pe care le notam pe furis si hoteste, dupa ce oamenii plecau de langa mine, (ah ce curva mai eram, ca aia care-mi dau penzia!) procedand viclean ca cei de la casa sectoriala de penzii cand te prelucreaza si shunteaza ca Beria- KGB-istul, dupa ce terminam discutiile cu ei, asezat ca golanul pe cate o banca: La zece intrebari= 1PMP, 2 PRU, 7 PSD. La 40 de intrebari, de fapt 42, situatia e asa: 3 PMP, 4 PRU, 3 PNL, 1 PSR, parca asa le zic tradatorilor si papagalilor sorosisti, restul PSD. Asta e!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Scumpa mea Eufrosina, m-ai dat gata! Ma crezi ca te iubesc ca esti sincera si luptatoare? Considera-ma un frate care iti doreste tot binele din lume! Eu nu ma iau dupa mistocarii nostrii simpatici si buni care doar glumesc la adrasa ta, fara rautate, dar sub nici o forma nu se coboara la jigniri, insa eu zic asa: Dogaru numai cand nu se mai poate face ceva ne cheama la lupta, cand afara e canicula, cand e ger, cand de fapt nu trebuie! Nuca in perete si fratele Dogaru! Bre, ce simpatic e Dogaru cand o ia pe aratura! Diabetul, ceapa mamii lui! Ana mereu intreaba: Seful ala a vostru de la Armata le are cu ,,picioarele in apa''? Eu ii raspund: Orice cotizatie de la fraieresteni se depune spre pastrare la restaurante!

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Faci confuzii.
OUG 57/2015, în articolul 40, a introdus termenul de soldă lunară brută realizată la funcția de bază, termen care a fost preluat și în Ordinul M25
Solda funcției de bază, element salarial compus, este definită în legea 284/2010, articol citat în postare.
Metodologia a adus o singură noutate și nu cea că a evitat aplicarea „unui spor la alt spor” prin diverse artificii.
Metodologia are în articolele 14-17 grave elemente de ilegalitate, așa cum am mai arătat mai sus, care pot fi constatate de instantele de contencios administrativ, fără să mai fie nevoie de consultarea Curții Constituționale.
Autorii Metodologiei au interpretat abuziv art. 109 în privința modului de actualizare a unor elemente salariale din baza de calcul: indemnizația de comandă, solda de merit, indemnizația de dispozitiv, gradațiile.
De altfel, aceste articole din Metodologie vor trebui rescrise dacă se adoptă și de Cameră textul Art. 109 votat de Senat.Ai textul senatului pe prima pagină a blogulu

avianyc spunea...

@ Huhurez
Atita timp cit drepturile se acorda cf L L138 și nu cu L 284 nu prea sunt confuzii. Din l 284 se folosește doar cam definiția soldei funcției de baza.
Spre exemplu vezi cum la unle elemente salariale pe L138 le spune sporuri iar pe l284 le spune prime.Ele sunt incluse însă în baza de calcul cf L 138 și nu sunt excluse ca prime în baza art 40. Expl. Art 12 condițiile deosebit de periculoase spor pe una prima pe alta
,se include în baza de calcul cf 138.
Nu am făcut referire la constituționalitate prin prisma actualizării elementelor soldei lunare brute la nivelul activilor la
01.01.2016.
Nu asta ar fi neconstituțional în privința actualizării ci introducerea cu actualizare în baza de calcul a unor elemente pe care pensionarul nu le-a avut în solda pe timpul cit a fost activ.
Cuantumul pensiei se poate calcula și pe scurtătură fără trecere prin anexa 1b insă atunci se risca aplicarea de spor la spor create duce la proceduri neconstituționale. Rolul anexei. 1b ar fi și acela de scoatere a metodologiei din zona neconstituțională.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gata, imi ajunge! Nu mai intru pe blogurile sindicatelor militarilor! De cate ori intru,mi se umple casa de muste betive! Bai, macar puneti dopuri pe sutele alea de sticle ramase vraiste pe sub mese si cotloane, ca ne invadeaza nori de betivane cand intram pe blogurile voastre parasite si parazite! Mai aveti fraieresteni sa va cotizeze aceste sticle? Platiti-va locatiile sediilor sa nu apelati la mila noastra publica! A drakului de tare ati aparat voi interesele fraierestenilor de se judeca prin tribunale! Rau o sa va fie cand o sa beti pe datorie!...Vai de capul vostru de nulitati! Toate legile anti Armata au defilat pe langa voi si ne-au terfelit si tavalit in mod satanist, dar cand esti manga ce draku sa mai percepi? Flit, parazitilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cel mai tehnocrat si comunist blog e ala de la poalele Tampitei, aia cu brasoavele, si care ridica osanale ogheului cincizeci si sapte! Ei se fotografiaza imbracati brotaci cu termometrele pe epoleti, pentru ca singuri isi acorda gradele centigrade pe scara Icter! Unii dintre ei sunt mamosi de fataciuni legislative si isi tin sculele in prosoape calde cand se duc sa viziteze Casa suspiciunior de penzii cazone, unde din slugarnicie si obedienta dau cu fruntea sa stampuleze aburelile cu dedicatie personala! Ministresul Apararii a Ororilor din Penziile Brostacilor ii suna seara la culcare si le sopteste senzual-poponar: Noapte buna cu pupicei, Somn pufos, Gadi, gadi la talpici cu senzatii si pupici, Afara-i iarna, vara dar eu ti-am asigurat o frumoasa pensioara, nu ca pulimea proletara,'' etc...Stiati ca la Brasov, pe vaioagele de langa ape, se gasesc florile de branca ursului pentru mataranga? Da, o face mare si trateaza si inima: Du-te, frate militar, maine in Plafar si citeste un prospect al acestei plante, fara misto, si nu dai bani pe Viagra care te poate accidenta cerebral sau cardiac! Aia cu brasoavele pe penzii ii mananca frunza, in loc de floare care ea este sculatoare!

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Neconstituționalitatea privește de regulă legile și ordonanțele, nu actele normative emise de guvern sau ministere.
Metodologia nu poate evita neconstituționalitatea Art. 30 din lege, așa cum a fost modificat prin ordonanță.
Lucrul cel mai grav este că articolele 14-17 din Metodologie sunt ilegale în sensul că încalcă Art. 109 din Legea 223. Aici nu se pune problema de neconstituționalitate.
Decizia CCR privește în primul rând legislația salarizării. Pentru Casele sectoriale, Decizia CCR va determina, probabil, revizuirea modului de acordare pentru pensionarii militari a unor drepturi prevăzute de alte legi speciale, drepturi calculate procentual din pensia militară.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu am capacitati extra senzoriale si din postarea fiecarui rezervist imi dau seama cine dintre domniile voastre sufera de prostata si se chisa noaptea pe el! Vedeti ca sunteti catva care va sculati noaptea sa va duceti la chisare, nu sa va iubiti nevestele, navetistele sau amantele! E greu ca suferiti, ocazional, si de nervi! A va refula aici nu e un tratament. Tratamentul vi-l dau eu, care mi-am vindecat un adenom de prostata in 2 ani, nu ca voi care va plangeti de chisari mai dese decat parul de pe cap si va plangeti ca aveti un decedat in chiloti!: La Plafar cereti: 1 pachet de pufulitza cu flori mici, 1 pachet de ghimpe, 1 pachet de galbenele, 1 pachet de urzica moarta alba, 1 pachet de busuioc pe care americanii l-au descoperit anti prostata. Intr-un lighenas le amestecati foarte bine, le puneti in pungile de hartie ale pachetelor de plante. Tratament: Intr-o cana uscata de 250 ml. puneti o lingurita varfuita de amestec de plante. Turnati peste plante apa in clocot, puneti capac pe cana 1 minut, apoi strecurati. Sa beti ceaiul caldutz, la temperatura camerei, incet, cu inghitituri mici si rare, sa atinga zona sublinguala unde e vena principala ce se duce si la ficat si acst ceai trateaza si cirozele si hepatitele, dupa care va invata tata mosu' sa stati 10 minute pe dreapta culcat, 10 minute pe stanga, alte 10 minute p spate. 1 ceai seara, 1 dimineata cu 30 minute inainte de haleala. Nu ai voie sub nici o forma la saraturoase golanesti, asa cum le plac betivanilor de se distrug singuri, moderat sub daca se poate, fara alcool, borsuri, lamai, muraturi, condimente, dar consuma in prostie catina caci Tabelul lui Mendeleev te vindeca mai repede! Hooo, striveste boabele si nu le atinge de dinti ca ramai chel in mestecatoare! Striveste boabele ca le caci intregi! Spala-te in bot ca corodeaza plaselele, dar ce minuni face catina! Tine-o pe ceaiul asta un an, dar tine-o doi sa scapi cu sula intreaga! Ia la carja sotia foarte des, lipsa de sex e grava! Fa laba daca nu te sustine sotia sau amanta, camarade, dar scapi cu bine din jena asta! Auzi bre, crezi ca nu te simt ca-ti clocoteste alcoolul in vene? Atunci mori dracului ca un betivan, daca nu-ti pasa de tine si famelion! Pai eu iti vrau binele si tu ma intrebi daca poti o bere? Nema si sub nici o forma, pisaciosule! Te-as bate sa fiu in locul sotiei care te spala la cur ca te chisi pe tine! Fa ce te invat si poti sa-i faci si un copil dupa un an, maxim doi! Dar du-te la medic sa-ti bage degetul in cur ca sa constate vinderarea, frunza verde! Parol! Aha, cand vedeti ca amestecul de plante e pe terminate, faceti altul! Jai ca n-ai voie la nici o pauza, baga la glanda ceaiul seara si dimineata si eu iti promit o prostata si ficat complet regenerate, daca ma asculti! Nu pa, pa in bu dupa sarmanul tata...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bai, de ce ai negul ala urat pe muian? Du-te, tataie si ia doua lamai medii si le rade coaja in 200 ml de otet de mere, pui la sticlutza cu dop fix 8 zile. Zbate produsul de cateva ori pe zi. Strecori maceratul dupa 8 zile, pui pe un tifon zamarca si fixezi cu leucoplast exact pe neg. Schimbi seara si dimineta pansamentul. Nu dureaza mult, mie mi-a cazut jos intr-o zi, era nashpa pe nas si sangera, ba chiar si crestea ca pomul de iarna si ma trimiteau la Bucale ca am cancer! Chiar din prima zi a ramas lipit pe pansament. Daca ti-a dat curva vegetatie pe scula, ti-o ia si pe aia! Dar de ce ai fost golan si ti-ai trisat fomeia? Daca ti-a dat si paduchi lati, da-te dracului cu unguent oftalmic si ai scapat de alpinisti! Ce pacat sa nu-i fi fidel celei care-ti spala chilotul din cur si iti pune blidul cu bunaciuni la bot!

avianyc spunea...

@ Huhurez
De regula si stii bine din practica lucrul asta CCR considera metodologiile de aplicare a legilor parte integranta a legilor si de multe ori judeca mai mult in baza metodologiilor decit a legii propriu zise functie de ce este atacat de cei abilitati.Stii bine ca legea poate fi corecta dar guvernantii pot strimba aplicarea prin metodologie
Ne vom lamuri ce beneficii aduce aceasta prevedere de neconstitutionalitate atunci cind se va efectua prima actualizare cf art 60 din L223 cu referire directa la actualizarea sau nu pentru toti la nivelul acelui salariu de merit introdus in solda in luna august 2015.
In mod corect pentru a se evita unele aspecte de neconstitutionalitate consider ca acele actualizari legate de unele sporuri,indemnizatii,etc s-ar putea face in mod corect prin aplicarea unor indici de corectie la cuantumul pensiei ,indici rezultati din cresterile salariale prin adaugare de indemnizatii,sporuri etc.

Huhu Rezea spunea...

@avianyk
Nu! CCR analizează constituționalitatea legii și numai dacă dispozițiile dintr-o Hotărâre de Guvern sau ordin de ministru derivă dintr-o lege neconstituțională deciziile CCR se extind și asupra lor.
Repet, actele normative ale guvernului și ale ministerelor se atacă în contencios administrativ, la Curțile de Apel.

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
De ce amesteci ceaiurile cu discuțiile pe teme juridice?
Ai suficiente articole pe blog despre Medicina, vezi eticheta de pe prima pagină, unde poți plasa asemenea comentarii.
Este păcat să se piardă asemenea povețe pe pagini unde numai întâmplător mai pot fi găsite. Ai articole despre prostată. In plus, ingreunezi și urmărirea acestei dezbateri.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Ia aminte la zicerile lui MukAvyonik, ca el stie si ne-nvata si pe noi!
Are o logica de "fer" si Cerveni, al carui discipol avortat a fost, l-a invatat, timp de 4 ani, ca P implica Q!
:))

iceparu spunea...

Se umbla cu smecherii avocatesti.Nu se vede ca este diferenta clara de tratament? Dece la functii si grade egale sa fie diferente privind indemnizatia de comanda si sporul de dispozitiv?Aici nu s-a facut actualizarea.

Iulian Mareș spunea...

Corect si logic!

Unknown spunea...

TOT umbla ala de la munca sa gaseasca ceva sa mai umble pe la pensii , pensiile civile si poate si la militare .privind SUSPICIUNI la acordare grupe acordate inainte de 2001 ,zice ca de azi iar se schimba legea 263. PASLARU asta nu mai stie ce sa mai scorneasca sa faca rau . Cum adica suspiciuni . ?

Huhu Rezea spunea...

@tehnocrat
D-ta nu realizezi ca au publicat straifuri din document.
Scopul dezvaluirii era de a demonstra ca Protocolul secret exista si ca madam Kovesi minte.
Datele secrete din adresa sau din anexele la adresa inca nu au fost publicate.