Un produs Blogger.

luni, octombrie 01, 2018

Cadrele militare pot rămâne in activitate până la 65 ani

39 comments
Ordinea de zi a Comisiei de munca din CD


Pl-x nr. 404/2018



4. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare
Prima Cameră TAC: 10.12.2018
24.09.2018
Aviz pentru Com. Apărare
3.10.2018

39 de comentarii:

Gigi spunea...

65 de ani???
Poate că vor mai rămâne cei care au funcții de frecangeală.Operativii,nu cred că vor mai rămâne nici o secundă în plus.
Asta nu înseamnă că am și dreptate.Se mai găsesc și din ăștia!

avianyc spunea...

Bine că nu pâna la adânci batrânete- .oaie crețe !
la cat respect mai au politicienii pentru armya asta cârpită-n ....toate !
Fericici cei in retragere de la 63 ((((((((((((((((((. Atata pot gandi ”huhurezienii” si cei pe care-i admiră cu naivitate copilareasca.
Băăăăăă, desteptarea ((((((((((((((
Ai dreak de karaghioci ((((((((((!!!!
@ Leon ,mai zi si tu ceva.

Leon spunea...

Desi ne asteptam sa fie programata dezbaterea la OuG.nr.59/2017 (Pl x 310/2017), avand depasit termenul de depunere a raportului(27 septembrie ), dul A.Solomon a propus ca in sedinta de miercuri sa fie discutat si avizat Pl x nr.404/27.06.2018, care modifica Art.86 din Legea nr.80/1995-privind statutul cadrelor militare.
Personalul militar aflat in activitate, la solicitarea sa si cu aprobarea anuala a comandantului, poate sa ramana in activitate si dupa implinirea varstei de pensionare,in functie de nevoile institutiei militare.
Pot solicita aceasta amanare si cadrele militare care nu indeplinesc conditiile de vechime in vederea pensionarii.
De urmarit acest proiect de lege si la Comisia pentru Aparare, care intocmeste Raportul, apoi discutia in plenul CD. Senatul va fi camera decizitionala !

trofin spunea...

Sunt soții făcute cadre militare la o vârstă mai înaintată și nu ar fi făcut cei 15 ani vechime ca militar , pentru a beneficia de pensie militara.

avianyc spunea...

PS
Dragii moșului , am scris comentariul de mai sus fara sa am ochelerii pe nas si uite ce a iesit.
Corectez:
ferice de cei in loc de ” fericici cei” ; karaghioslâci in loc de” karaghioci”.

Imi închipui ce filme de comedie reusite se vor putea face când in vor scoate pe babalâci de la 60 la 65 la alarma de la caldura in aerul rece si li se vor aburi ochelarii pe treptele de la iesirea din cladire.
Ha ,ha ,ha ...........ai dreak de comedianti platiti gras de la buget si cu pensii speciale pentru patru ani de clocit aberatii.

Aurica spunea...

Oameni buni treziti-va !!!,cei care stau cu fundul rezemat pe calorifer vor dori sa stea mult in armata ,aceasta lege este cu dedicatie ,un pilot ,parasutist ,vanator de munte ,infanterist,operator forte speciale ,........orice militar adevarat nu poate activa mai mult de 55 ani max !VOI VRETI CA ACTIVII SA FIE MAI BATRINI CA REZERVISTII ?
HA,HA,HA,!

Iulian Mareș spunea...

De văzut care este vârsta de pensionare in armatele NATO cu care ne putem raporta?
Nu-mi inkipui Cdt.Cp. la 64 de ani; dar nici structuri de la nivel de Bg în sus încadrate minimal, cu încărcare maximă! Cumulul de funcții și domenii a devenit mult prea uzual! Că să nu mai spun că termenul de "cumul" are un alt înțeles decât la noi; și anume funcția există în stat, dar, temporar nu este încadrată și nu pasând atribuții, altora la infinit, iar funcția nu se regăsește în stat!
Trebuie completat modelul lor de comandamente, altfel ultimii ani de activitate devin f greu de suportat din cauza uzurii!

radu spunea...

Cei din operativ care au dreptul acum sa opteze pentru iesirea la pensie vor fii amanati cu 5 ani, ceea ce cred ca nu afecteaza, o buna parte cred din acestia asteapta oricum anul 2022, finalul maririlor salariale !

Aurica spunea...

Comentariul meu unde este?

Gigi spunea...

@tigri 3
Avem o scuză!Pe lângă faptul că în scurt timp mai îmbătrânim cu un an,dar e și vremea tulburelului.
Nu este o problemă,aici nu suntem la Academie,nu dăm examen la știu eu ce Universitate.
Ești iertat,ai circumstanțe atenuante,că să folosesc un termen uzual din Drept.

Iulian Mareș spunea...

Ioniță,
Piloții, parașutiștii militari....și alte specialități termina mult mai devreme cu manșă, parașuta și coarda de VM.
În scoli de aplicație și centre de perfecționare pot activa?
Știi că un curs de sniper durează 4 luni și la noi nu există un asemenea curs?
Ce caută la CMJ/CMZ Lt, cpt și sg.maj?
Cadrul legal prevede accesul pe filiera indirectă până la 30 ani! Greșesc?

Gigi,
Daca nu mă înșel de partea cu iertatul se ocupa predilect doar EL!
Noi, mai mult de partea cu neuitatul, adică cu ținut minte!
Așa că ....

ifrim spunea...

Ce o sa ma mai rad privind de sus de tot la camarazii ce dau onorul si le cad protezele!

Iulian Mareș spunea...

Incep sa devin pesimist referitir la constructia UE!
Cu politicieni habarnisti, de dupa 90, ROU a aderat complet neinformata la uniune, iar azi ne minunam de tupeul organic al celor ce vor sa conduca UE, CE si PE cu proceduri si ideologii cominterniste.
Mai periculos, impartirea EU in 2-3 viteze, seamana cu o ideologie rasiala! Tari din Est sunt puse la zid pt ceea ce odata era sub denumirea de tari nealiniate!
Cat de partinici si ideologi in serviciu sunt conducatorii noilor structuri europene se observa prin discursul halucinat al lui Timmermans! Duce guvernul in fata instantei, fara a preciza care este aceasta: cea morala sau cea olandeza, exportatoare de coruptie!
Nici macar nu ma mai intereseaza lingaii clantelor si cei cu "sciatica" gen Macovei....ei sunt toxici poporului si au ascedenti in istorie, din pacate.
Cand un membru al executivului critica guvernul se intelege ca-si face comunista autocritica!
Ca faci 6 ore pana la Iasi cu girofar este o problema, dar este a ta, KWI, in principal!
Eu nu inteleg sa fac ca toate loazele, ca circarii ambulanti, sa ma scalambai frumos pt a primi aplauze!
Sa o faca altii, cu ma-sa si tac-su pe post de paparude! Eu, pot doar sa-i scuip intre oki!
Ati gandit ca daca la marsurile anuale comunitatea LGBT avea un comportament curat, decent, castiga mult mai mult? Asa, a ales sa se comporte si imbrace desantat, scarbos, cu ambalaj Germania si Olanda. Regret, dar in ROU anului 2018 nu tine!
Cum nu tine nici continuarea vanzarii tarii pe nimic, pt a fi mangaiati pe cap, precum copiii retardati!
Cand von intelege ca suntem o forta si o natie ce dainuie de 2500 de ani, care a irigat cu sange hotarul tarii si al Europei, punand in banca lor toti "piticii" continentului atunci se va skimba ceva...
In rest, bate un vant rece inspre R.Moldova, ROU si Polonia iar nemtii si olandezii se imbata cu ceai din fostele colonii!
Oricum, moartea este aceeasi, suferinta poate fi mai lunga!

PS-ce sa discute despre pensii si soldele militarilor membrii guvernului actual si ai altor guverne, foste sau viitoare?
Au fost cu mine? Vor fi cu mine?....nici macar armata nu au facut spilcuitii astia, cat despre sarcini militare la criza, asediu si razboi, nici nu vreau sa dezvolt decat sa scriu asa: Aveti obligatia sa aparati tara, in orice tip de razboi, ei sa ne evalueze si sa faca frumos la inmormantari si ceremonialuri!
Epigoni suntem toti, dar parca unii sunt prea EPIGONI!

Iosif spunea...

D-le H,
Nu era mai bine ca d-na Olguta Vasilescu si dl.Solomon sa fi actionat in sensul pastrarii in activitate a celor 20.000. de cadre in plenitudinea fortei fizice si intelectuale, trecute in rezerva fortat prin modificarea conditiilor de pensionare, decat sa se preocupe acum de imbatranirea programata a Armatei active ? Pe cand mutarea Institutului dr.Aslan in sediul MApN?

Ori datorita balacarelii Armatei nu mai sunt doritori sa acopere gaurile din sistem?

Mergem cu solutii de avarie?
Cine este vinovat ca s-a ajuns in aceasta situatie?

Cu stima,

CEZAR spunea...

Si ce ai mai fi dorit sa-ti faca Olguta ??
Un pumn in oky....nu vrei ??

ionel bardas spunea...

atitudine de handicapati mai intii pensionezi la greu si pe cei pina in 40 de ani iar acum vrei sa repari prostia dar cum prelungind virsa de
pensionare pina la senilatate

Dan spunea...

In NATO varsta maxima de pensionare la militari este 42 de ani

Ioan spunea...

Asta nu este facuta pentru cei care muncesc ci pentru leprele care stau pe la birou si invartesc doua hartri si nu stie nici macar pe unde iese glotul.

Iulian Mareș spunea...

În NATO, nu exista vârstă de pensionare la 42 de ani și nici la 38!
Națiunile își stabilesc singure... nemții au 62!

Ein Stein spunea...

Trofin a spus lucrurilor pe nume. Modificarea asta era era pe teava inca de cand s-a emis hotarare aia de guvern cu chemarea-rechemarea cadrelor militare din rezerva in activitate. Limita maxima de varsta pentru a fi rechemat/chemat in activitate este de 50 de ani, deci iti trebuiesc 15 ani de cadru militar pentru a primi pensie militara, asta inseamna ca trebuie sa ramai pana la varsta de 65 de ani. Punct. Hotararea de RECHEMARE a cadrelor in activitate este evident ca nu avea niciun sens, cine dracu se mai intoarce in cloaca mafiota. Ramane in schimb CHEMAREA, eeeee, pai aici e spilul, pe cine chemam in activitate daca nu nevestele, amantele, odrasle, etc. Si uite asa te trezesti peste noapte dintr-un parlit de civil ditamai coloneau sau plotonera. Acu daca ti-ai angajat(chemat) nevasta la o varsta mai inaintata nu e pacat sa piarda pleasca cu pensia militara? Pai hai sa modificam Statul Cadrelor Militare si le tinem pana la 65 de ani sa indeplineasca conditiile. Asta e realitatea nu vrajeala cu lipsa de cadre si alte abureli. Cred ca iar suntem singura tara de pe planeta unde exista o astfel de varsta pana la care poate sa activeze un militar. Unde dai si unde crapa, dupa asta e croita masura cu varsta de pensionare, ai nevoie de militari activi dar iei masuri in legea de pensionare. Ciudat, nu?
Oameni buni am scris in nenumarate randuri, societatea noastra e macinata de mafie. Asta trebuie destructurata altfel nu avem niciun viitor ca natie, nciunul. Potlogaria cu varsta de pensionare si chemarea/rechemarea este dovada vie a existentei mafiei. Cosa Nostra se traduce prin "cauza nostra" de fapt a lor, si sunt la un pas sa-si indeplineasca unul dintre deziderate. Sper ca nu crede cineva ca asta cu varsta de pensionare a fost ideea lui Fifor. Lui i s-a bagat sub nas si a semnat ca filosoful el fiind cu gandul la haitele de submarine, calatorii intergalactice, etc.
Daca Fifor mai are ceva romanesc in el si vrea sa indrepte din dezastrul pe care l-a facut in scurta sa cariera de ministru sa-si deschida o adresa de email unde cadrele militare sa trimita potlogariile pe care le fac mafiotii si OBLIGATORIU sa o citeasca PERSONAL. Poate isi va da seama de dezastrul din armata si va vedea fata urata a mafiei si cadrelor de conducere bine pregatite de care e impresionat. In prima instanta s-ar purtea informa cum se fac angajarile din sursa externa sau mai nou prin CHEMARE IN ACTIVITATE.
Restructurarea, reporfesionalizare si ocuparea functiilor numai si numai pe baza de examen/concurs, interzis prin lege numirea pe functii.
Singura solutie.

Leo spunea...

@tehnocrat
"Sa-ti soptesc si io ceva"
Mi-ai lipsit.
La fel si cu @Viss.
PS
foarte bun si pertinent link-ul

Leon spunea...

Ein Stein, Trofin cred ca face referire la sotiile militarilor decedati, care nu au dreptul la pensia de urmas si au fost angajate in structurile militare la MApN sau MAI, o masura laudabila dealtfel.
Iar Pl x 404/2018, este un proiect de lege initiat de 3 deputati PSD-ALDE, inclusiv Presedintele Comisiei pentru Aparare, deputatul Caprar. Ministrul Fifor nu este pe lista initiatorilor acestui proiect..!

Iulian Mareș spunea...

Dacă îți inkipui că articolul și ziaristul publicației din Arad, din linkul prezentat mai sus, dețin ceva informații te înșeli amarnic! El a preluat de la Dogaru și atât!
Repet....fata de ceea ce scria Dogaru, vârstă de pensionare a fost modificată în unele armate, intre timp!
La noi, a fost ridicată, etapizat, până la 62 ani, prin lege, de câțiva ani buni!

Iulian Mareș spunea...

A inebunit roscata!
Oare femeia asta are tiglele pe casa?
Nu mai departe de ieri, 02.10.2018 declara cu nonsalanta, la TVR1, ca "a vazut in presa"... ca cea mai mare pensie este 50000 si apartine unui magistrat! Esti cu capul dna. ministru?....tu te informezi exclusiv din presa, la acest nivel?
Apoi, cu aceleasi buze subtiri, declara ca in evidenta CNP cea mai mare pensie este de 18000, a unui pensionar ce a lucrat in mediul privat!
Pai, esti si cu gatul, nu numai cu capul?...magistratii primesc pensii de la un cartel din Columbia, nu de la CNP, pe baza unei legi?
Concluzia: ori esti repetenta la logica, ori ai probleme cu memoria, ori minti cu nonsalanta!
Uite ca si eu citesc presa si nu numai ca citesc, dar fac trimiteri concrete la articole din media:

https://t.dcnews.ro/cea-mai-mare-pensie-din-romania-olguta-vasilescu-lucrase-in_616048.html

Iulian Mareș spunea...

Bontas,
Nu sunt adeptul ideii ca meseria armelor este in topul alegerilor profesuonale ale tinerilor, daar ar trebui sa te informezi cati au fost inscrisi pe un loc, care sunt mediile de admitere....etc!
Ce mare lucru, te dai programator, doar?

Gigi spunea...

@Mreș
Vipera Roșie,are o ură pe militari de nu vă puteți închipui.
Eu nu mă uit la emisiuni din ăstea de doi bani,mai ales când participă politicieni.În primul rând că trebuie să dau drumul la calorifere, că îngheți la propriu.
Vă dați seama ce ministru este individa asta dacă ia de bună o informație apărută în presă,fără să o verifice chiar la ea în parohie?
Acum,să ne dăm seama cine este contra cu privire la OUG 59.
Termenul de depunere a Raportului de către MM era 27.09.
Vladime,Vadime,unde ești să vezi ce viperă ai crescut la sân.
Să-i mai dăm o repriză de sughiț!Măcar până la alegeri.

was spunea...

am avut colegi morti la 51 ani in activitate ,astia vor sa impaneze morti sau sa faca zombi militari

Dan B. spunea...

La una dintre ședintele de lucru ale FSARM, am aflat că există un ordin al ministrului de la M.A.I., prin care urmașii militarilor decedați sau grav răniți beneficiază de mai multe opțiuni compensatorii, respectiv, pentru copii, admiterea in instituțiile proprii de învățământ (fără examen), și pentru soț/soție, angajarea în structurile sale, ca civil sau militar.
Intrebarea întrebătoare ar fi „de ce nu există un tratament similar ?” și pentru cazurile identice de la MApN?
Dnii Fifor și Nasta să nu fi aflat despre asta?

Iulian Mareș spunea...

Bontaș,
Dar cine a afirmat că armata trebuie să-și asigure prin propriile forte toate specializările?
Nicăieri nu se poate acoperi totul! Nici în US Army...

Iulian Mareș spunea...

Dan,
Este și la noi, mai mult, MAI a copiat de la MApN!

Dan B. spunea...




@Iulian Mareș

Nu există un act normativ, se întâmplă „la mica înțelegere”, doar și doar pentru imagine publică, nicidecum ca o obligație a autorităților!

IulianC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Dar cu ordonanta 59/17 se mai aude ceva, ca parca trebuia sa intre in dezbatere zilele astea? S.a intamplat, stiti ceva? Multumesc

IulianC spunea...

Este stipulat in statutul cadrelor militare, legea 80/1995, actualizata, art. 25
ART. 25
Copiii cadrelor militare în activitate, decedate în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepţional ori a unor misiuni în cadrul forţelor internaţionale destinate menţinerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, pot fi transferaţi la liceele militare sau în instituţiile militare de învăţământ care formează maiştri militari şi subofiţeri, pe baza unui test de aptitudini, a rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de
învăţământ şi potrivit normelor aprobate de ministrul apărării naţionale.
Copiii personalului militar clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară ori, după caz, decedat, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, pot fi înmatriculaţi, la cerere, fără examen, în instituţiile de învăţământ ale instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dacă îndeplinesc condiţiile legale.
Copiii aflaţi în întreţinerea personalului militar clasat inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară ori, după caz, decedat, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi soţul ori soţia acestuia pot fi numiţi în funcţii militare sau încadraţi în
funcţiile civile, fără examen ori concurs, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dacă îndeplinesc condiţiile legale.
Prin ordin al conducătorului instituţiei se stabilesc condiţiile şi procedura de aplicare a prevederilor prezentului articol.

Gigi spunea...

@popescu C.
Dacă citeați,ceva mai sus,în postareamea,aflați ce se întâmplăcu"acea" OuG.
Oricum, mulțumiții lui Lov și celor din ministere.
Vine el măturoiul!





Leo spunea...

Nu este de vina lui LOV.
Ea doar a aplicat politica lui F&M. Daca nu era LOV era alt politruc.
Dovada este lipsa oricarei reactii a vreunui ministru MFA sau MAI acestia din urma smutindu-si "grupurile de lucru" formate din gulerati de la DFC , CPS si DGJ ca sa clocesca textul OUG59.
In 20-20 la alegerile parlamentare poate ca o sa fie ceva. Este si vina pensionarului dar si a sectelor care-i reprezinta ca nu au atacat in contencios administrativ la Curtile de Apel acest art. VII. Ia sa fi fost o avalansa de actiuni cu acest obiect si cu snase mari de admitere la CCR sa fi vazut cum isi puneau probleme si cei de la F&M dar si guleratii.
PS
Stelica ai fost sef de promotie la serg. maj. calugari din Vatra Luminoasa ? ca parca asa intelesesem eu pe undeva.
Da Leon , asa este cum ai spus in legatura cu DD. Si sa trimita si el la Amabilul cate o vedere de pe unde se plimba prin EU când pleaca sa verifice conservele.

Huhu Rezea spunea...

@Leonard
Atâta îndărătnicie ca la rezerviști... mai rar întâlnești la altă categorie socială.
Adevărul este că nu sunt oameni de acțiune și se rezumă doar să se lamenteze...poate, poate se implica alții în locul lor. Mai toți sunt mulțumiți de pensiile pe care le au, fie pentru calculul pe contributivă, fie pe prosteala lui Ponta cu reîntregirea pensiilor din anul 2013.Altfel cum îți explici că au trecut 3 ani de la adoptarea OUG 57/2015 și niciun pensionar din cei peste 150 000 nu a atacat în contencios administrativ la Curțile de Apel această ordonanță. Cum dracu sa se sinchisească politicul s-o modifice, ba își permite nici să nu o adopte in Parlament, când vede că nici asociațiile și nici pensionarii,individual, nu actionează.
La fel și cu ordonanță 59.
Sunt zeci de articole și sute de comentarii pe blog cu privire la acțiunea în contencios administrativ, potrivit L 544/2004, împotriva ordonanțelor de urgență.
Degeaba!

Leon spunea...

Leonard, CPS a MApN iar a sistat Actualizarea pensiilor militare?
De ceva timp, nu s-a mai comentat pe blog despre acest subiect..!

Leo spunea...

Nu le-a sistat ci doar le-a redus ritmul. Amabilul a spus foarte bine ca oamenii "sunt multumiti " , de aceea nu ai mai auzit nimic.
CPS-ul "se calibreaza" cu ritmul de emitere al deciziilor de actualizare astfel incat sa faca fata ulterior , contestatiilor din instante. Iar Comisia de contestatii MFA , emit hotararile numai daca sunt date in judecata deciziile de actualizare , iar asta o fac ca sa-l incurce pe justitiabil "pe procedura".
Daca nu ai primit decizia de actualizare, atunci trimite o cererere in acest sens la cabinetul "balistic de raza lunga", cu copie la CPS si o alta la secretariatul general al MFA.
PS
Ai spus prin primavara ca ajungi pe la Curtea de Apel dupa ce faci mustul. Sau esti multumit ?