Un produs Blogger.

miercuri, martie 27, 2024

27 martie 1918(stil vechi), UNIREA Basarabiei cu Romania. Momente premergatoare inedite

26 comments

Intr-o cuvantare tinuta in urma cu 5 ani, Vasile Malureanu, prezinta momente istorice inedite premergatoare evenimentului care a readus Basarabia la Romania  reunita in 01 Decembrie 1918. Basarabia s-a eliberat dupa o ocupatie tarista de 106 ani. Consultarile unionistilor au mers in anul 1917,  prin intermediul lui Troțki, originar din raionul Orhei, pana  la Lenin , aflat la Petersburg, asa cum a povestit Pantelimon Halippa, presedinte al Sfatului Tarii, Vezi interviul cu Halipa AICI.

 

26 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un jug ruso țarist, dezvaluit, dezavuat si tapetat sa se stie cine ne-au fost asupritorii si calaii cruzi, de la granitele milenare traco dacice, incalcate de-a lungul timpului de toti conducatorii nenorociti ai unor tari si popoare salbatice, agresive si foarte mari, tocmai din cauza acestor agresivitati barbare si lacome de noi teritorii, romanii profitand de anumite situatii temporal istorice ca sa-si mai restranga din pagube, prin adaugarea a o parte din aceste teritorii luate agresiv cu japca in Marea Unire, prin conducatori, politicieni diplomati, juristi, istorici si alti romani extraordinari ai vremurilor de atunci, iar astzi acesti salbatici de la Rasarit, prin dictatorul ticalos si crud, Putin, avand din nou aspiratii teritoriale, cu ajutorul unor tradatori si cozi de topor din interiorul tarii, multi fiind infiltrati si pe retelele de socializare, chiar si aici! Vivat aetern, ROMANIA MARE!

Claudiu Marin spunea...

Luki si Ifrim
Nu au ce cauta comentarii despre pensii pe un asemenea topic!

Mihai spunea...

@ Claudiu Marin
"Din cate se vede "Rezervistul patriot " este istorie.
Pe orice pista i-ati duce ,comentariile despre pensii vor fi în prim plan.
Fiecare cu durerea și părerea lui.
Chiar dacă mâine se declanșează mobilizarea ei inca vor discuta în continuare mult timp despre soluții la pensii.
Plictisit de redundanta in comentariile despre pensii și de situația tarii si cea internațională în general pun în balanta între ce mai putem alege; euroscepticism , conservatorism , suveranism ,balcanism in floare !
Dacă as fi bucureștean și as fi pus în situația de a vota propunerea alianței Cio-Ciu -Rolex plus contracandidații as emigra in 24 de ore.
Sau ținând cont de ce se intampla și prin floarea civilizației de alta data mai bine retragere intr-o gospodarie de munte cu tot confortul și unde Directiva Ursulei de eliminare a centralelor pe gaz și a sobelor pe lemne din cotidianul rural sa nu poata pătrunde fără aprobare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mda... nervii si nemultumirile pe situatia de la pensiile militare, inghetate in vecie de la actualizari, s-au acumulat atat de tare incat rezervistilor li s-au evaporat sentimentele de Patrie si patriotism, devotament si iubire de țară, si ii inteleg si ii cred pe camarazi, caci dupa o viata intreaga in slujba Apararii Patriei sa te trezesti ca esti cersetor de drepturi legale si constitutionale, in loc de rezervist militar cu drepturi garantate, este extrem de grav si daunator, inclusiv pentru siguranta nationala! Deviza ,,Servim Patria'' acum e inlocuita cu Servim Foamea!

Viorel spunea...

Mihai și Cornel. Nu „Rezervistul patriot”, ci Românul patriot nu mai există. În caz de răzbel, cei cu bani vor fugi primii, cei plecați și care nu mai au pe nimeni în țară nu vor mai veni cu toată amenințarea lor cu 7 ani de pușcărie și sunt aproape un milion din cele 5. Vor lupta Batalioanele operative (TO) ale domnului Gl. cu pensii cât nu pot duce + 1.000 lei neimpozabili dar indexați. Ce face poporul ucrainean este o minune. Ce am face parte dintre noi, ar fi un dezastru. Să lupte cei care ne-au furat din pensii ani de zile. Jurământul nu mai are nici o valoare și nici ce scrie în constituție, pentru că și ei au depus un jurământ, au atribuții conform Costituție și cu toate acestea neau vândut țara străinilor, își bat joc de noi, dar în schimb vor REZERVIȘTI VOLUNTARI, îmbrobodiți și aburiți. Cum să vină rezerviști voluntary când știu că pleacă printre primii la război iar când se întorc, dacă se mai întorc o iau în mână (pensia de veteran de război) la fel ca și noi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel subscriu, si gasesc ca e foarte corecta opinia ta! Primii, departe rezbel, ar fugi catre zona cu placinte calde politicienii incocoșati de euroi, cu spazuratul din prepeleac, cu funia însăpunită si impleticita printre plantare si machetele celor sase viloaie tarate pe-un carucior de marfuri, alergand ca antemergator deschizator de conserve de pește si coloană a fugarilor, amestecati cu bogatanii, avandu-l ca girofar pe Jiji Berbec, calare pe o clopotnță mobilă, cu un crucioi tarandu-l in schinarea cocoșată si cădelnița atarnandu-i de grebanos, regulamentar crestineste, afurisind cu ,,cristomelnița mamii lor'' invadatorii; apoi înalți militarii cu etichete de wyski instelate pe humerusi, adicatelea cei cu pensiile cele mai mari, accelerand fuga precum iepuroii de pârloagă, ultimii tarandu-se Murgu Ixulescu, guvernatorul vistiernic, cu un seif cifrat plin de juvaieruri si Inelele Stapanului, impreuna cu Simona Trasca, Daniela Crudu, Bia Dragusanu si Sanziana Buruiana, asistente medicale, responsabile cu resuscitarea mortului flasc, in caz de preinfarct...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorel, voluntarii sunt mercenari, pe arginti si nu putini: Daca invadatorul plateste mai bine, ne lasa pe noi si se duce la ei! Rezervistul sub juramant, cu scoala militara, era candva si patriot, acum notiunea o regasim numai in cartile de Istorie si beletristica veche, cat despre sentimentul patriotic, e mai mort decat bastardul inutil din izmene!

Iulian Mareș spunea...

Sper ca suntem de acord toti ca meseria armelor este o profesie in sine si de aici inainte mai puteti adauga atribute cate doriti: veke, milenara, istorica, patriotica, nobila...etc
Militarii constituiti intr-o organizatie/structura legala, ARMATA, au misiunea de a apara tara si de a participa la apararea colectiva...in acest sens puteti revedea art.118/Consitutie si ati putea detalia partea a 2 a a alin 1, cel care este legat cu conjunctia „și”, ceea ce inseamna aca ambele enunșuri sunt principale si au aceeași valoare!
Acum, misiunea de aparare a tarii este nobila si patriotica cand toti participa, conform Constituției si cand ai ceva de aparat: femeia, copii, parintii, pamantul, fema, casa, ...etc
Lipsa uneia din motivatii participa la naruirea constructiei de idei si subrezeste increderea!
Important este ca dumneavoastra sa identificati cine si de ce si-a scos capul din aceasta mare poza nationala si cum s-au acoperit de legi, astfel ca sunt extrasi de la participarea la aparare (mai corect s-au extras)!
*Nu conteaza cati sunt: sute, mii, zeci de mii, conteaza principiul!

GG spunea...

Cândva românii moldoveni aflat sub dominația rușilor,au avut și timpuri foarte grele.Acuma datorită unor conducători de mucava,nu ar mai dori alipirea la Patria Mumă(vezi diferitele sondaje).In anii WW2,mulți au parasit locurile Natale și au venit refugiindu-se în sânul Maicii Românii.Unii au rămas definitiv aici,
că...,nu-i așa,unde e mai bine ca acasa? Nu? Noi nu suntem istorici,dar ,ca militari,avem obligația sa semnalam unele aspecte ce țin de țară,mai ales când este vorba de teritorii furate și alipite cu forța.

Claudiu Marin spunea...

@GG
Care demnitar al unui minuscul stat si-ar dori pierderea functiei prin alipirea la alt stat?
Demnitarii de la Chisinau ar avea cel mult statutul de functionar de prefectura prin alipirea R Moldova la Romania.Ei sunt principalii adversari ai unirii.

Mihai spunea...

Cat timp pe scena se joaca un teatru de prost gust ,latura patriotica din individ se va manifesta funcție de necesitati si de modul în care actorii de pe scena își fac prestația.
Uneori ," patriotii erau luați la oaste cu arcanul" lucru practicat azi în UKR după ce armata kamikaze s-a rărit.
Altădată pătură de jos care constituia grosul armatei in linia 1 era momiți cu promisiuni de improprietarire cu o bucata de teren și alte facilități care sa-i facă puțin mai patrioti determinați.
Greu de evaluat cati dintre actualii eligibili pentru inrolat ii vor mai ademeni in linia 1 a unui presupuss front,după ce s-au obișnuit cu accelerația BMW-ului ,Q 4,,5,6 ,Audi ,tras pe nas și pe par puștoaicele in călduri,castigul ca angajat prin străinătate si companii de stat,etc
Iar cum a fost cinstita și rasplatita jerfa celor care au luptat în primul și al doilea război mondial sta mărturie istoria .
Și te poți convinge mai mult dacă treci în vizita pe la cimitirele eroilor pline de mizerie si prin care se mai da cu matura doar cu ocazia unor adunări cu ocazia unor zile festive/ comemorative.
Din păcate asta-i neamul.
Și mai vrem și sefia NATO după ce ani la rand activul și rezervistul de drept al armatei a fost pus la urma căruței cu protipendata politica ,juridica ,administrativa ,etc obedienta și analfabeta funcțional în mare parte.
Speram cu toată propaganda facuta de inregimentatii in "lumea diriguitorilor lumii civilizate" mereu in cautare de conflicte si acaparare de influenta ca nu ne va ataca nimeni și ca romanul de rand nu va fi nevoit sa-si apere cu prețul vietii nevoile și neamul.
Până atunci mare atenție la " Puiul galben" si la faptul ca un grup de măicuțe de la o manastire din Spania au deschis un bar în care ele insele servesc bere enoriașilor care fac coada pana pe stradă.

Relu spunea...

Pana una alta dronele au ajuns sa cada si pe la Braila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ieri au picat doua drone rusesti in apropierea R. Moldova, iar aseara o drona a picat si a explodat cu tot cu incarcatura in Insula Mare a Brailei, la cca 8 km de bacul peste Dunare, gandul ducandu-ma ca ar fi undeva pe la fermele Pantea-Cojocaru, pe un teren arabil. Cat noroc sa mai aiba pro rusii-rusofilii pana le-or cadea si lor peste frezoane niste libelule d-astea nașpa? Este clar ca lumina zilei ca rusii cauta cu tot dinadinsul motivatii de razboi, si dace le raspundem provocarilor este posibil sa treaca direct pe ogive nucleare, ca la cata minte au si cat sunt de agresivi te poti astepta la orice, si ei nu au solutii de ocolire a fanilor clubului oligofrenic in erectii si orgasme cu basme pro URSS, de rusofili, iar in ce privesc sistemele americane de aparare, ca noi le avem consumate in pensiile generalilor de paie, cu doctorate copy paste, ce se bazeaza pe rachetele Patriot, refuzate de arabi in a le cumpara ca au abateri de la punctul fix si de 35-50 m, putem spune ca suntem cei mai fericiti europeni natoisti! Ha, ha, ha, etc: Tinerii de azi, ne mai apara?!

ifrim spunea...

Pentru camarazii cu propaganda onoare,patrie,demnitate vă informez ca pentru mine valoarea jurământului militar este direct proporțională cu c/v soldei de grad.De 300 lei nici mai mult nici mai puțin!

Leon spunea...

@Ifrim, daca in aceasta sesiune parlamentara, nu se face o Actualizare a Soldei de Grad, sunt hotarat sa ocolesc urnele de vot pentru alegerile din acest an, eu si familia mea!

GG spunea...

@Iulian Mareș Înainte vremuri, Voievozii care au repurtat marile victorii pe care le cunoaștem în istorie,au făcut posibil datorită faptului că s-au bazat pe plebe,în special pe țăran,care îi improprietăreau cu o buc,doua de pământ.Dar se baza și pe oastea țării care îi putem spune,în rezervă.Întreb,nu dau cu parul,mai poți chema pt.concentrare acuma,pe cei care sunt instruiți și au obligații militare? Teoretic,da,dar câți mai sunt dispuși sa răspundă? De asemenea,țară se poate baza pe rezerva,adevărată rezerva a țării,dar câți mai sunt și din aceștia sa raspundă,după cum știm la ce bătaie de joc,la ce umilințe au fost supuși,la umilințe și discriminări,ultimele fiind neactualizarea sooldei de grad după cum bine știm! Cum sa mai răspundă când statul nu a acordat drepturile militarilor de ani buni!

Viorel spunea...

Dacă ești om deștept și corect, într-o țară capitalistă, nu funcția contează ci situația ta financiară.
Salar președintele României / președintele Moldovei:
Klaus Iohannis = 25.000 de lei lunar = 300.000 lei anual.
300.000 lei : 4,97 / 1 E = 60.362 E anual : 12 = 12.145 E lunar.
Maia Sandu = 21.951 lei moldovenești lunar = 263.407 lei anual.
263.407 lei : 19,04 / 1 E = 13.834 E anual : 12 = 1.153 E lunar.
Notă: - Nu sunt președintele Moldovei ci unul dintre cei 2-3 Prefecți / Guvernator județului / Regiunii Moldova la est de Prut (Împărțim România în 12 județe cum vor guvernanții prin proiect și adăugăm și R. Moldova în 2-3 regiuni spre ex.);
- Nu am salar de 1.153 E lunar (ca președinte al R. Moldova) ci am 1/4 din salarul președintelui României ca Prefect / Guvernator / cum vor ei să denumească funcția respectivă în cuantum de 3.036 E lunar. Este mai bine sau mai rău ?
Iar cetățenii R. Moldova o duc mai bine decât acum.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26246058-document-cum-arata-primul-proiect-reorganizare-administrativa-romaniei-din-ultimii-40-ani-noile-judete-institutii.htm

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa traiti, Dle General, Iulius Pop, care candva postati destul de des cu comentarii pertinente si sincere, pe care vi le urmaream cu interes, Dv avand si un blog militar tematic fb productiv, va rog sa mai intrati si pe aici, pe la noi, macar sa ne mai incurajati starea de sprit nu tocmai buna, sau poate sa ne mai informati cu noutati aflate din sferele inalte ale societatii si cazone, despre viitorul pensiilor militare, caci in afara de Dv, fiind comunicativ, chiar foarte popular si deschis cu rezervistii de toate gradele, mai ales ca nu prea se inghesuie gradele asa de mari sa dialogheze cu noi! Primiti, va rog, tot respectul si stima rezervistilor militari, care va apreciaza la fel de mult ca mine, urandu-va sanatate si tot ce va doriti! Doamne, ajuta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, s-au smecherit si taranii, tineri, care nici la camp nu vor sa mai iasa pentru nici o suma de bani, tigari sau bautura. Singura armata care va mai iesi la razboi, oarecum cu un rest de patriotism ramas in inimi, ar fi rezervistii varsovieni, astazi mai toti fiind rablagiti, dar nici inapti sa nu coseasca tain crud, sovietic, pe tarlaua frontului, macar cu puscoacele Kalasnikov, caci tehnica si calibrele pentru gurile de foc s-au dus lulii de suflet, inlocuite de scule noi si calibre natoiste! Tinerii de la oras nu lasa ei prafurile pe-o nara si mahoarcele cu halucinatii pentru puscoace, batraiori si inca sugand de la mameloanele materne si din portofelele paterne! Daca ii intrebi de patriotism te vor intreba daca se papa bun, injecteaza, se prizeaza sau se pipeaza...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, nota 10 cu felicitari calduroase si admiratie!

Leo spunea...

@Leon
ai vorbit exact ca Zbârlea care l-a urmat pe Manea care te-a urmat pe tine.........
Adică ai vorbit ca la Moțăței Gară.

Relu spunea...

Nu ii ocolesc, ii votez pe toti ca toti merita.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, lasa-l, tălică, pe @Leon, ca a zis ce trebuia sa zica si-l sufocau cuvintele, daca nu era sincer sa spuna ce gandeste, ca si majoritatea celor oprimati la pensiile militare, fara a exista vointa politica de a fi rezolvate, o data pentru totdeauna si s-o termine naibii cu noi si revoltele noastre!

Iulian Mareș spunea...

GG
Mai adaugati si actiunea bolsevica de skimbarea reprezentarii etnice din pdv demografic in favoarea rușilor in R. Moldova!
Ex.: deportari politice si etnice la vedere si mascate prin repartitii de final de scoala!

*Noi ar trebui sa studiem aprofundat, sa intelegem si urmam exemplul privind pregatirea populatiei pt aparare si executarea completarilor/mobilizarii (partiale/generale) al tarilor nordice, Elvetia si mai ales Israelul! Poate v-a scapat, dar la kemare, tinerii evrei, M/F, au raspuns cu prioritate si s-au prezentat la unitatile lor de îndata!
Aici, trebuie gasit acel DE CE? Unii il stiu, altii il cunoastem, însă doar cativa pot genera si aplica acele metode care vor garanta succesul!

Claudiu Marin spunea...

@Iulian Mares
Ati aparut pe blog de putin timp cu comentarii aplicate din domeniul apararii. V-as ruga sa comentati care ar fi cauza pentru care destul de multi rezervisti sunt eurosceptici sau NATO-sceptici, ca sa nu-i calific exact ceea ce sunt?
Multi dintre ei raspandesc, se pare ca din convingere, narativele Federatiei Ruse, tara pentru care NATO si Occidentul continua sa fie inamici.
Sa fie reflexul dobandit din perioada de activitate, cand strategia si tactica militara porneau de la premiza ca NATO si Occidentul era inamicii tarilor din Tratatul de le Varsovia?
Convingerile lor sunt mascate de un pretins patriotism sau de ingrijorarea lașă ca apartenenta la NATO ne expune unui atac al Rusiei.
Sa fie ei doar voluntari ai propagandei care justifica agresiunea Federatiei Ruse in Ucraina? Sau sunt victimele acestei propagande? Am observat ca se simt foarte ofensati daca le spui ca sunt rusofili.
Nu cumva discriminarile dintre vechii si noii pensionari militari alimenteaza atitudinea lor fata de actualele aliante militare ale Romaniei?

ifrim spunea...

Ca o completare la ce va răspunde d-ul col.Iulian Mareș d-ului Claudiu chiar dacă opiniile sunt divergente.Datorită intrării în NATO eu am rămas fără servici.Reconversia militarului în viața civilă nu este cea mai fericită.Acum în cazarma in care mi-am desfășurat activitatea mișună negri care sunt plătiți în locul meu.De ce nu ne-au primit cu efectivele de atunci?Cu ce deranja pe NATO efectivele noastre?De ce prin desființarea unităților ne-au pus să topim gurile de foc existente?Apoi pentru prostire ne-au dat L164 care știți ce prevedea:Actualizarea pensiilor cu soldele activilor!Pe urmă vin și zic că s-a schimbat modificarea,adică v-am prostit nu mai aveți ce face.Să fac vorbire de c/v soldei de grad?Știți despre ce-i vorba!Aversiunea mea față de NATO și americani are legătură doar cu partea pecuniară nu că-i iubește cineva pe ruși!