Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 26, 2022

Proiectul de ordonanță de modificare a Legii Nr. 223/2015 și a celorlalte pensii de serviciu reglementate prin legi speciale

215 comments


Întregul proiect vizând toate pensiile de serviciu reglementate prin legi speciale AICI difuzat de Lumea Justiției

Ministerul Muncii  spune că proiectul nu este elaborat sub egida sa, dar proiectul pare a fi eleborat la un nivel guvernamental care este interesat de menținerea în plată a pensiilor militare cu cuantumul din 5 cifre.

Mulțumesc domnului SB pentru furnizarea aceluiași document în alt format, semn că documentul poate fi catalogat credibil.

Printre dubiile care mai stăruie se numără păstrarea în lege a articolului 60, așa cum a fost modificat și completat prin ordonanțele 59/2017 și 114/2018.

Dacă se păstraează actualul cuantum în plată pentru toate categoriile de pensii de serviciu unde este raționalizarea cerută de PNRR?

Vechimea suplimentară acordată de art. 24 pentru condițiile de muncă pare inutilă pentru cei care au vechime în serviciu și vechime efectivă suficiente ca să atingă  procentul  de pensie de 65% ... peste care nu se mai acordă niciun procent pentru vechime. 

 Proiectul propune perfid continuarea actualei reglementări care a produs dezechilibrele din ultimii 7 ani în sistemul de pensii militare, respectiv neactualizarea cuantumului pensiei militare după stabilirea dreptului de pensie. 

Neavînd dispoziții de recalculare a pensiilor militare în plată, proiectul de ordonanță se adresează numai militarilor care se vor pensiona după 90 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. 

Vor coexista 3 categorii de pensii militare:

-pensii plafonate la 102% din media a 6 solde brute din ultimii 5 ani de activitate stabilite/recalculate până la 15 sept. 2017.Aceste pensii sunt neactualizate din anul 2017. Beneficiarii lor plătesc impozite și contribuții din pensie. 

-pensii plafonate la media celor 6 solde nete din baza de calcul, stabilite în baza OUG nr. 59/2017 și OUG nr.114/2018, în perioada 15 sept. 2017 până la data intrării în vigoare a  noii ordonanțe. Aceste pensii sunt neactualizate de la data stabilirii lor. Beneficiarii lor nu plătesc impozite și contribuții din pensie.

-pensii cu un cuantum de 56% +sporul de pensie suplimentară din media a 12 solde lunare brute, pensii  stabilite potrivit noii ordonanțe. Nu vor mai fi actualizate de la data stabilirii. Beneficiarii lor vor plăti impozite și contribuții din pensie.




215 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   201 – 215 din 215
akord 75 spunea...

Huhu
rectifica: specializda

akord 75 spunea...

nr 1
si tot raul e spre bine!
Au aruncat-o pe piata incercand sa.....si tocmai au reusit sa atraga atentia exact la ceea ce voiau sa "testeze"

akord 75 spunea...

Dar tu cat si ce ai baut CFI-ule de vezi si scrii "dublu"?:)))

Leo spunea...

Acum , contează și ce păsărică asculți cum cântă.....
OPTIMIST , OPTIMIST , OPTIMIST , OPTIMIST .....OPTIMIST....

M spunea...

@Catalin

Se pare că nu am voie să vă răspund.

Căutați atunci singur câți bani ne-a dat UE!

Nu vă face cinste să vă luptați cu niste refugiați amărâți mai ales folosind asemenea manipulări!

raul spunea...

Leoane ,ce repede s-au adunat hienele hamesite!

Viorel spunea...

RD. Nu știu ce grad și funcție ai avut la trecerea în rezervă (ca să fac o comparație între noi doi), însă sunt nevoit să-și spun un vers din Imnul Național: Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte. Cum vine asta RD ? „Cei care au ieșit la pensie pe legea din 2015 și dacă vor fi recalculate pe ordinele BM, vor avea pierderi de bani. Indiferent că acum au 2500, 6000 sau pensii cu 5 cifre. Mă refer la cei care au ieșit pentru cel puțin 25 de ani de muncă, ca militar, fără anticipat.”
1. Păi legea din 2015 este Legea nr. 223/2015.
2. Pensionarul are peste 25 de ani vechime ca militari, la limită de vârstă pentru că ai afirmat „fără anticipat” și va avea pierderi de bani (poate pierderi de lichid seminal, cred că știi cu ce se mănâncă!). Apoi vii cu o altă tâmpenie: „Noua formulă de calcul ar însemna bani pierduți și pentru cei cu 5000-4000-3000.. ”. Acela-și lucru l-ai scris și sus 2.500-6.000. Da, Gguvernul va lua câți mai mulți bani de la toți pensionarii, INCLUSIV CEI CU PENSII SUB 2.500 lei. Trezește-te, Gheorghe, ridică-te Ioane!

Viorel spunea...

Domnule Leo. Acea păsărică era un papagal, că doar ăștia pot vorbi deci și cânta. Era un papagal la fel ca parte dintre politicieni, numai că ăsta era mai deștep, correct și supărat pe viață (cea de zi cu zi). Nu prea era optimist.

Pionul spunea...

Greu cu matematica, dar analizam legi.... 65-13=?

DINU spunea...

Afirmatia dvs:
"Beneficiarii lor nu plătesc impozite și contribuții din pensie",
este TOTAL GRESITA.
Cititi un pic codul fiscal si o sa va lamuriti.
Cititi!
TOTI PLATIM ACELEASI IMPOPZITE SI TAXE
TOTI.

GRESITI cand spuneti ca statul plateste taxele si impozitele
Nu mai induceti in eroare.
Nu cunosc ce fel de sporuri "cu duiumul" s-au dat (ca asa afirmati) dar cei pensionati dupa OUG 59 AU PENSIILE MAI MICI DECAT CEI PENSIONATI in perioada de la aparitia Legii 223 si pana la OUG 59.

Codul fiscal va poate lamuri.
Repet: ati gresit cu afirmatia facuta.

DINU spunea...

Gresiti cu privire la faptul ca ptr pensiile calculate dupa OUG 59 nu se plateste impozit.
Din spusele dvs se vede clar si o oarecare doza de frustrare pe care, din pacate o aveti dar nu ar trebui sa se indrepte impotriva niciunui pensionar. Chiar exprimare ca s-ar fi primit sporuri cu duiumul spune multe despre asta.
Ma repet, cititi Codul fiscal inainte de a face o afirmatie si de a induce in eroare sau/si, mai mult de atat, de a crea disensiuni intre generatiile de pensionari. Nimeni nu detine adevarul absolut, iar legile sunt facute sa fie citite de catre toti.
Prin urmare, reamintesc, ATI GRESIT.
TOTI PENSIONARII PLATESC IMPOZITELE SI TAXELE stabilite de legi, NU CUM ATI SPUS DVS. ca doar unii dintre acestia platesc impozite.
TOATE TAXEKLE SI IMPOZITELE SE APLICA LA PENSIA BRUTA , NU LA PENSIA NETA.
Dvs confundati cele doua notiuni.

Huhu Rezea spunea...

@DINU
Continui să scrii prostii.
Nu plătești niciun leu impozit din pensie care ți se cuvine potrivit art. 60, pensie care nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul. Netul este al soldelor din activitate, nu al pensiei.
Eu plătesc si impozit si CASS din pensie ce mi se cuvine potrivit aceleiași legi.
Dacă nu a fost compensată cu sporuri diferența dintre brutul și netul bazei de calcul, cum îți explici că pensia ciucanului este de 3 ori mai mare decât pensia chelarului?
Cum să primești pensie de 18 000 lei și să nu plătești din ea niciun leu impozit și CASS în timp ce un amărât care primește pensie numai 3000 lei plătește impozit pe 1000 lei?
Poate să supraimpoziteze Cîciu pențiile nesimțite și cu 60% că voi nu plătiți niciun leu. Impozitul vostru se reține din anvelopa aceea limitată prin PNRR la 9,4%

DINU spunea...

Un pic de lectura a Codului Fiscal nu strica. Poate atunci nu veti mai vorbi prostii. Dvs. Nu eu.

Huhu Rezea spunea...

@DINU
Ca să nu mai continui să scrii prostii citește topicul
https://www.huhurez.com/2021/12/definirea-veniturilor-impozabile-din.html
Articolul 99 din Codul fiscal definește ce înseamnă venit din pensie.
"Veniturile din pensie sunt sumele primite ca pensii" fără să distingă dacă pensiile sunt brute sau nete, ci așa cum se primesc.

gerus spunea...

Nu pot comenta.Am afectiuni care ma impiedica sa scriu si sa comentez.Multumescpt. intelegere.

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   201 – 215 din 215   Mai noi› Cele mai noi»