Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 08, 2010

Filip Teodorescu despre cultura de informatii

8 comments

 7 mai 2010


Un excelent simpozion organizat la Biblioteca Antim Ivireanu din Rm Valcea cu participarea celebrului contraspion arestat la Timisoara in 1989, col Filip Teodorescu, autorul cartii "Un risc asumat" si a profesorului si istoricului Cristian Troncota, autorul mai multor studii despre Moruzzov si Eugen Cristescu, sefi ai serviciilor secrete romanesti din perioada interbelica, ultimul in perioada regimului Antonescu.

Pentru prima data am auzit  sintagma "cultura de informatii", un alt fel de a denumi traditia si continuitatea in activitatea serviciilor de informatii, indiferent de tara si regimul politic in care ele functioneaza. 

Tintele critice ale colonelului Filip Teodorescu au fost Ion Iliescu, spre uluirea unui important lider local PSD, prezent la simpozion, Victor Stanculescu,  Militaru si Brucan. Despre Pacepa ce sa mai vorbim?! 

Teodorescu a povestit ca inainte de a lucra in contraspionaj, timp de 18 ani, a fost spion in mai multe tari. Daca n-a fost arestat de adversari, in 1989 a avut surpriza sa fie arestat chiar de catre romani.

Filip Teodorescu este, ca si istoricul militar Alex Stoenescu, sustinatorul teoriei loviturii de stat in 1989, pusa la cale de agenti sovietici lasati in adormire, cu mult timp inainte, in cele mai importante structuri ale partidului si statului, cu deosebire in Armata. KGB si GRU s-ar fi prefacut moarte, dupa modelul de aparare al unor animale, in timpul nationalismului lui Ceausescu, pentru a pacali securitatea.

Moderatorul Nicolae Banica-Ologu, director al Muzeului Nicolae Balcescu( Conacul lui Nicolae Balcescu din comuna cu acelasi nume) a lansat o intrebare grea pentru protagonistii simpozionului: 

Daca sovieticii au orchestrat evenimentele din 1989, cum se face ca Romania nu a intrat in CSI... ci in NATO si UE? 

Cert este ca nu a primit un raspuns! 

Sa  fi uitat stimatii specialisti intr-ale informatiilor de intrebare...  sau raspunsul era prea dificil? Interventiile auditorului au fost si ele interesante, ca, pana la sfarsit,  si moderatorul a uitat de intrebarea pe care a pus-o.

8 comentarii:

ALM spunea...

Moderatorul Nicolae Banica Ologu a lansat o intrebare al carei raspuns l-ar fi facut de râs si ar fi evidentiat faptul ca este numit politic pe post. Adica fara studii corespunzatoare.

Decembriada a avut loc in urma intelegerilor dintre Gorbaciov si Bush, cu privire la retragerea "interesului" sovietic din RDG si Europa de est, chiar daca Iliescu neaga cu vehementa acest lucru. De fapt, Iliescu neaga cu vehementa inclusiv subordonarea Securitatii fata de pozitia lui de secretar al PCR si membru al CC al PCR (cand era). Filip Teodorescu nu vorbeste prostii!

In aceasta situatie, URSS si, ulterior CSI, nu puteau sub nicio forma sa forteze alipirea Romaniei. In plus, cei care au orchestrat decembriada au avut informatii gresite, sperand la un razboi fraticid intre Armata si Securitate cu 64 de mii de morti. N-a fost asa, DSS primind ordinul precis (Iulian Vlad) de a se retrage in cazarmi, a nu interveni sub nicio forma si a cere paza militara din partea Armatei. Cu toate incercarile lui Militaru de a forta replici militare din partea Securitatii, afara de crimele de la Otopeni (scoala de transmisiuni Campina) si din fata Academiei Militare (USLA) nu i-a mai iesit nimic. In plus, Iliescu a fost pus in fata coagularii partidelor istorice si a sloganului "jos comunismul". Aceste fapte, impreuna cu lasitatea lui specifica, l-au obligat sa coopteze in FSN si personaje anticomuniste, deturnand complet planul initial, care prevedea o "perestroika damboviteana".

plano10 spunea...

@ ALM
Multumesc pentru comentariu.
De acord, dar unde sunt romanii in aceste scenarii?
Referitor la intrebarea moderatorului cred ca un rol hotarator in translatarea de la perestrika si glannost la democratia occidentala l-au avut antisovietismul funciar al romanilor si agentii de influenta occidentali puternic reprezentati in CFSN.

ALM spunea...

Prietene Plano, am un raspuns, dar s-ar putea sa nu va convina: romanii au fost exact unde sunt si acum! Nici-un roman, in primele clipe ale revoltei nu a sperat la mai mult decat o glasnost perestroika. In plus, ca si acum, populatia a fost intoxicata si divizata in "anticomunisti" si cei asimilati "comunistilor". Apoi, dupa ce statul a fost destrucuturat, a inceput bataia pe ciolane. Petre Roman a profitat de starea de confuzie si a decretat la TV ca Romania se va indrepta spre "economia de piata". Evident ca nu a facut-o de capul lui, el fiind de mult pregatit pentru acest pas. A avut ajutorul lui Coposu, Campeanu si Ratiu, astfel ca a rupt definitiv filmul "socialismului cu fata umana". Asta nu l-a impiedicat ca, dupa ce a devenit premier, sa dea cu tifla opozitiei taranisto-liberale.

Romanii au fost mereu un decor dinamic, cu usoare roluri de primadone la mineriade. Nu trebuie sa va amintiti neaparat cum a fost acum 20 de ani. Este suficient sa va uitati unde sunt romanii astazi! Astazi cand, suntem gata sa ne intoarcem de unde am pornit, in ceea ce priveste democratia, dar la nivelul anilor 50', in ceea ce priveste economia.

Regret ca nu pot folosi cuvantul "revolutie", chiar daca artizanii decembriadei se chinuie din rasputeri sa ma (ne) convinga ca a fost revolutie. Ceausescu, la "proces" i-a dat definitia corecta "lovitura de stat cu sprijinul agenturilor straine"! Daca apelam la DEX si ne scremem putim, putem sa incadram parti din decembriada in definitiile revolutiei. Dar, adevarul adevarat nu va fi spus curand. Schimbarea de regim s-ar fi facut oricum, fara varsare de sange si distrugeri de bunuri materiale, asa cum s-a facut in celelalte foste tari socialiste. Cu o conditie: ca miscarea sa nu fi fost acaparata si condusa de esalonul doi din PCR! Atunci trebuia impusa Legea Lustratiei si astazi eram in alta etapa istorica. Am fi fost scutiti de alde Iliescu si Basescu. Astazi este prea tarziu si nu mai are decat rolul de razbunare politica ...

Sunt multe de spus si nu vreau sa-i iau painea de la gura lui Alex Stoenescu ...

Cuvântul bun este “mincinoase” « Un blog cu atitudine spunea...

[...] vedea la ce au dus astfel de minciuni în Grecia… Credeţi că România poate face excepţie? NU! În cazul României lucrurile vor evolua spre ceva mult mai rău… 44.418877 [...]

Plano10 spunea...

Singura lustratie care era necesara inca din 1990, era indepartarea incompetentilor, fie ei comunisti sau anticomunisti, de la conducerea tarii, atat la nivelul central cat si la cel local.
Dupa 90 au lipsit criterilie de evaluare pentru ocuparea functiilor publice. Initial sau impus lenesii buni de gura(galagiosii) si apoi cei cu bani.
Cei competenti s-au retras in mediul privat.
Normal ca in 1989 a fost si o lovitura militara, chiar daca nu recunosc Iliescu si toti cei care acum profita de avantajele certificatelor de revolutionar.
Fara lovitura militara de stat revolta populatiei ramanea o simpla rascoala.
De cate ori contestatarii din Bucuresti au vrut sa rastoarne regimul Iliescu in anii 90? Heee he...! Ca... de la aceasta dorinta a lor s-au declansat si mineriadele. Nu au reusit pentru ca structurile militare erau langa Iliescu.
Se pare ca si acum este la fel! Organele de forta sunt langa Basescu!

anonim spunea...

l cunosc personal pe domnul director Nicolae Banica Ologu precum si muzeul memorial. De ce nu se spun si lucrurile bune pe care le-a facut acest om de cand este in functia de director? Faptul ca a consolidat Conacul Balcestilor cu acoperis, pentru ca ajunsese sa ploua in muzeu. Si mai ales ca dupa ce s-a luptat cu Statul Roman prin tribunale a obtinut 24 de ha de padure in proprietatea muzeului, care reveneau de drept Memorialului Nicolae Balcescu de pe vremea lui Radu Mandrea. De asemenea, curtea conacului este foarte ingrijita, s-a montat si centrala care incalzeste iarna conacul.

plano10 spunea...

N-am observat sa zica cineva ceva de rau aici de domnul director Banica Ologu Un intelectual valcean de rasa.

Plano10 spunea...

Nr 5 al revistei VITRALII - LUMINIi UMBRE - este dedicat in intregime evenimentelor de la Sibiu din 1989, cu deosebire ororilor din bazinul de inot al Scolii Militare.

http://www.plano10.com/2010/11/1989-ororile-din-bazinul-de-inot-de-la.html