Un produs Blogger.

luni, iulie 18, 2011

Cum sa ne ferim de traznete....(Sfantul Ilie)

30 comments

Despre autor:
Şerban Derlogea a lucrat ca inginer mecanic până la pensionare. Este instructor onorific de arte marţiale: Aikido şi Taijiquan; a drumeţit în ţară şi a călătorit pe 3 continente. A scris cărţi de inginerie şi de sport. In prezent Şerban Derlogea încearcă să transmită- mai ales tineretului - experienţa de viaţă pe care a acumulat-o. El caută soluţii neconvenţionale - cum ar fi educaţia fizică- la problemele sociale omniprezente. Adeseori spune lucruri neplăcute şi dezvăluie informaţii ascunse 
  
"Fulgerul este o scânteie electrică între doi nori. El poate ajunge până la 30 km lungime.
Trăsnetul este o scânteie produsă de descărcarea electricităţii statice între un nor şi un obiect proeminent mai înalt de pe suprafaţa pământului: copac, casă, om, paratrăsnet. El este una din forţele naturii cu o comportare dintre cele mai ciudate şi imprevizibile. Poate să lovească un om în câmp deschis şi să-l ardă fără să mai rămână nimic din el, dar poate şi să carbonizeze o casă, fără ca locatarii ei să păţească ceva. Uneori loveşte de mai multe ori în acelaşi loc (de exemplu unii zgârie-nori sunt trăsniţi de câteva ori pe an).Pe glob sunt anual cam 20 de milioane de furtuni. Pe pământ cad aprox. 100 trăsnete/sec. Şansa medie de a fi lovit de trăznet este de 1 la 2,75 milioane. Riscul poate fi micşorat dacă  respecţi  sfaturile următoare:  
Semne prevestitoare: apropierea furtunii; o bucată de metal pusă în contact cu o lopată, untârnăcop, o foarfecă cântă sau ţiuie.
Dacă poţi, stai în casă şi: scoate televizorul din priză; bagă cuţitele şi foarfecile într-un sertar; nu sta în faţa ferestrei; închide toate ferestrele (sticla este un foarte rău conducător de electricitate şi deci de trăsnet); stai spre centrul camerei -această zonă este ferită şi sigură aproape 100%.  
Stai în automobil - în cabină, căci acolo este unul din cele mai ferite locuri (dacă maşina nueste decapotată; dacă nu are vreun cauciuc spart).În aer liber: poţi fi trăsnit mai ales când stai pe o înălţime, sau când tu constitui obiectul celmai înalt din jur.
Câteodată poţi simţi că urmează să te lovească trăsnetul: ai furnicături în piele şi părul se zburleşte, face scântei. Dacă eşti în picioare, aruncă-te imediat la pământ, mai întâi îngenunchind şi sprijinindu-te cu palmele pe sol. În felul acesta s-ar putea ca trăsnetul, de fapt curentul electric, să aleagă drumul mai scurt şi mai uşor şi să treacă prin braţe, ocolind pieptul (scapi de stopul cardiac şi de asfixie). Întinde-te urgent pe sol.
Cand apare pericolul unui trăznet nu mai ţine în mână obiecte metalice (umbrela etc.) şi stai departe de construcţiile sau de gardurile metalice. Un topor sau piolet cu coadauscată nu este periculos. Dar nu arunca echipamentul dacă rişti să-l pierzi de tot (de exemplu cade într-o prăpastie). 
Pe timpul unei furtuni NU sta lângă şi îndepărtează-te de: creastă, vârful, coama dealurilor sau copaci (mai ales sub stejari, ulmi, plopi) tufişuri, căpiţe, o stâncă izolată, o cascadă, suprafeţele verticale (perete de stâncă, o fisură verticală), gura unor goluri subterane (de exemplu: peşteri, fisuri sau scobituri din stânci, crevase - deoarece aerul ionizat din interiorul lor poate atrage trăsnetul). Adeseori golurile şi crăpăturile mici în stâncă sunt de fapt capătul unor fisuri mai adânci, prin care se scurge apa, deci nişte căi preferate de o descărcare electrică. 
 NU te adăposti sub o surplombă, o streaşină naturală de stâncă, zăpadă sau pământ', căci trăznetul poate izbucni între marginea streaşinii şi sol, prăjindu-te între electrozii acestei „bujii". Un adăpost excelent pe timpul furtunii este interiorul unei peşteri adânci. Dar stai la cel puţin 3 m de intrare şi la cel puţin 1 m de pereţi. Hambarele şi şurile sunt adăposturi destul de bune.
În câmp deschis stai pe orice suprafaţănetedă şi orizontală, chiar pe o terasă mică, dar nu pe una înclinată. Retrage-te pe un teren jos şi neted. 
NU sta în apropierea unei construcţii metalice mari, chiar dacă n-o atingi, deoarece la trecerea trăznetului prin ea, unda de şoc produsă de aerul încălzit poate dăuna plămânilor.  
Depărtează-te şi de construcţiile cu goluri, cum ar fi: poduri metalice, de zidărie, coşuri înalte. Dacă nu poţi să te îndepărtezi de obiectele înalte, încearcă să stai pe ceva uscat care să te izoleze electric de sol.  
NU sta pe ceva umed. Aşează-te cu picioarele încrucişate pe un suport izolant aşezat pe sol: rucsac, colac de coardă, haine (uscate!). Apleacă capul, trage genunchii la piept, ridică tălpile de la sol şi adună-ţi toate extremităţile. Evită orice contact cu stânca, cu solul sau cu obiectele metalice (pitoane, carabiniere, piolet, cadrul rucsacului sau bidon de apă). Dacă nu găseşti ceva care să te izoleze de sol: lungeşte-te pe jos şi stai cât poţi de întins şi turtit. Sau - ghemuieşte-te şi ţine capul aplecat. Dacă porţi încălţăminte cu talpă de cauciuc poţi să te sprijini pe toată talpa, altfel stai pe vârfuri. Încearcă să-ţi păstrezi echilibrul şi nu te sprijini cu mâinile pe sol, pe zid sau pe perete, stricând astfel izolaţia deja realizată. Stai liniştit şi suportă ploaia.  
NU staţi grupaţi, ci răsfiraţi la intervale de minim 2-3 m unul de altul; grupul e un concentrator de potenţial electric."

30 de comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Ai dreptate, sunt adevăruri greu de suportat..totuși am depăși multe momente grele, dacă le-am ști din timp.

Cârcotaşu spunea...

Dom'le, chestia asta-i tare de tot: NU sta în apropierea unei construcţii metalice mari, chiar dacă n-o atingi, deoarece la trecerea trăznetului prin ea, unda de şoc produsă de aerul încălzit poate dăuna plămânilor.
Al dracu' trăznetu' ăsta dom'le, când trece el "prin ea" face prăpăd!

watcher spunea...

da asta le bate pe toate: "Aşează-te cu picioarele încrucişate pe un suport izolant aşezat pe sol: rucsac, colac de coardă, haine (uscate!). Apleacă capul, trage genunchii la piept, ridică tălpile de la sol şi adună-ţi toate extremităţile." ...a dracu' domn derlogea !

Plano10 spunea...

@INCERTITUDINI
Cartea este deosebit de instructiva. Nici nu-ti vine sa crezi ca ne pasc atatea pericole.
@Carco
Eu n-as avea curajul sa fac altfel decat spune Derlogea intimpul unei furtuni.
@GED
Seamana cu bancul cu profesoara de sport care punea copiii sa ridice toate membrele de pe podea.

CEZAR spunea...

@PLano- cel mai sigur este sa pui mana pe o coasa si sa mergi tantos pe deal!!!!!

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
'aide bre, chiar aşa faci?

Dacă porţi încălţăminte cu talpă de cauciuc poţi să te sprijini pe toată talpa, altfel stai pe vârfuri.

Vedea-te-aş făcând astea:
Dacă poţi, stai în casă şi: scoate televizorul din priză; bagă cuţitele şi foarfecile într-un sertar; nu sta în faţa ferestrei; închide toate ferestrele (sticla este un foarte rău conducător de electricitate şi deci de trăsnet); stai spre centrul camerei -această zonă este ferită şi sigură aproape 100%.

Cât despre asta: Stai în automobil - în cabină, căci acolo este unul din cele mai ferite locuri (dacă maşina nueste decapotată; dacă nu are vreun cauciuc spart)
Ei bine, e şi ignoranţă, pe de-asupra, interiorul unei maşini este sigur (cuşcă Faraday), chiar şi cu cauciucu' spart.
Ştii ceva, dacă mecanicu' ăsta ar fi arătat că printre hoby-urile lui s-a aflat şi Electrotehnica, ar fi avut posibilitatea de a fi şi competent. Limbaju' pe care-l foloseşte, însă, e suficient ca să te convingă că nici n-a auzit de disciplina asta, chiar dacă-i tot Fizică.

Plano10 spunea...

@Carco
Eu inteleg sa-i subliniezi ignoranta autorului in electrotehnica...dar da si sfaturile de care ar trebui sa tina seama cititorii in situatiile descrise.

Cârcotaşu spunea...

Mda. Plano, las-o jos. Păi dacă n-are habar de "Electricitate", ce mama dracului s-a băgat tocmai în domeniul ăsta? Sau pentru tine Electricitatea statică ţine de Mecanică, cumva?
Ce-ai redat tu aici, din "preafrumoasa" carte, e plin de hazliu şi de băbisme, că doar una o face pe alta, da' mai nimic de reţinut. Cu alte cuvinte, toate sfaturile astea fac parte din "cultura" elementară a oricărui copil crescut la ţară.

Plano10 spunea...

@Carco
E bine si atat! Probleme cu electrostatica au cei nascuti si crescuti la oras... cand evadeaza in natura!

CEZAR spunea...

@PLano- cel mai sigur este sa pui mana pe o coasa si sa mergi tantos pe deal!!!!!

mos alecu spunea...

@Plano10 19 iulie 2011, 14:10 :
Citeva dintre 'sfaturile' date sint , clar , "habarnisme" ...
Eu , intotdeauna cind gasesc grupari de informatii , iar unul din elemente este , fara discutie , gresit ... sterg din memorie intregul grup , pentru simplul motiv ca ar mai putea fi gresite si altele...

De altfel s-au umplut rafturile de carti care mai de care mai 'sfatuitoare' intr-ale imbogatirii , dragostei , prelungirii vietii ... iat-o si pe asta 'antitrasnet' ... toate scrise in stilul cartuliilor de racolare in marea diversitate de secte (ei spunindu-le 'culte religioase') de sorginte antiortodoxie...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Cand afirmi ca sfaturile sunt habarniste inseamna ca stii sfatul cel mai adecvat.
Nu e suficient sa critici.
Eu va rog sa orientati cititorii spre cele mai potrivite comportamente in situatiile dificile in care s-ar putea afla.
Cred ca fiecare s-a aflat in natura in mijlocul fulgerelor si traznetelor si numai hazardul a facut sa nu fie pocnit.
Ai fost vreodata in situatia sa ti se electrizeze parul de pe cap ...si nu numai, pe timp de furtuna?

mos alecu spunea...

@Plano10 19 iulie 2011, 16:06 :
Pai , daca "numai hazardul a facut sa nu fie pocnit." , ce rost mai au aceste 'sfaturi' ?
Nu am , si nu mi-am propus sa dau sfatul cel mai adecvat ... atita timp cit (zice autorul) : "Trăsnetul este o scânteie produsă de descărcarea electricităţii statice între un nor şi un obiect proeminent mai înalt de pe suprafaţa pământului:" , si mai apoi zice (tot autorul) : "trăznetul poate izbucni între marginea streaşinii şi sol, " ... adica intre sol si sol ...

Plano10 spunea...

@mos alecu
Acum sa stii ca sunt semnalate cazuri de ciobani si turisti trazniti pentru ca s-au adapostit de furtuni sub acele strasini naturale.

mos alecu spunea...

@Plano10 19 iulie 2011, 17:30 :
Spune autorul : "Trăsnetul este o scânteie produsă de descărcarea electricităţii statice între un nor şi un obiect proeminent mai înalt de pe suprafaţa pământului: copac, casă, om, paratrăsnet.'

Cei adapostiti SUB acele stresini nu puteau fi 'obiecte proeminente pe suprafata pamintului' ...
Hai s-o lasam balta ...

CEZAR spunea...

@PLano- cel mai sigur este sa pui mana pe o coasa si sa mergi tantos pe deal!!!!!
Complt. Coasa sa o porti cum tineau dacii drapelul de razboi-_efectu-i garantat!

Cârcotaşu spunea...

@ Plano,
Moş Alecu e un fin, el le spune "habarnisme". Io le-aş zice altfel...
Acu'... asta e!

Plano10 spunea...

@Carco
Voi vreti sa gasiti nod in papura.
Omul spune:
indeparteaza-te de gura unor goluri suterane( de exemplu: peşteri, fisuri sau scobituri din stânci, crevase - deoarece aerul ionizat din interiorul lor poate atrage trăsnetul)
Mecanicul aseamana bine fenomenul electric care se produce intre streasina unei stanci si sol cu descarcarea intre electrozii unei bujii.

mos alecu spunea...

@Plano10 19 iulie 2011, 20:12 :
Incercarea de asemanare intre bujie si ansamblul stinci-streasina ... poate fi admisa din punct de vedere literar . In practica cei doi electrozi ai bujiei (masa si electrodul central) sint foarte strict/sever izolati din punct de vedere electric . Ansamblul stinca-streasina nu are nici o izolatie electrica (aceasta este foarte mica ; si foarte redusa , daca pamintul este umed) ... ca atare intre cele doua componente nu se va putea realiza o diferenta de potential electric care sa genereze un arc electric ...
Cit despre aerul ionizat din interiorul golurilor subterane ... acesta poate , cel mult , favoriza (aerul ionizat fiind mult mai bun conducator de electricitate fata de aerul uscat - care este practic izolator) . Aceste goluri (nu sint obiecte proeminente pe suprafata pamintului) sint separate de norul 'buclucas' atit de stratul de aer de deasupra pamintului cit si de stratul de pamint care acopera golul respectiv ... deci arcul electric se va produce la cel mai apropiat punct fata de nor ... eventual suprafata pamintului de deasupra ...

CEZAR spunea...

Cred ca PLANO CONFUNDA BUJIA CU ESAPAMENTUL_E NORMAL TINAND CONT CA AMBELE FAC SCATEI SI >>FUM

Don Corleone spunea...

@mos alecu
Nu stiu cine si cum sunteti dar eu va credeam doar jurist....si cam atat.M-ati impresionat cu cunostintele dvs si din alte domenii,cunostinte pe care le apreciez si pe care nu ma asteptam sa le aveti(mea culpa)
Am lucrat in domeniu 20/si de ani si va pot spune ca sunt cunostinte generale pe care orice om educat trebuie sa le aiba.Din pacate putini le au!
Cat despre cartea lu' nea Serban(nu sunt eu acela)e doar o insailare de "babisme" amestecate cu legi elementare ale fizicii de cls.a 8-a la care a pus si un motz de prostii.
Cred ca merita sa dau banii pe carte doar pentru a ma distra demontandui-o bucata cu bucata si pentru a-l aduce si un pic in ridicol/cu picioarele pe pamant
cu respect DEPLIN
P.S.Va rog sa-i sugerati autorului ca atunci cand sta in ploaia torentiala pe ceva "uscat"inclusiv pantofi cu talpa de cauciuc/rucsac "uscat",sa ridice si un zmeu cu sfoara "uscata" ca a mai incercat cineva acum vre-o 200 de ani.... Benjamin Franklin cumva??

Don Corleone spunea...

Cel putin aia cu "bujia" a fost prostia prostiilor
Oare nu a aflat ca cei doi electrozi ai bujiei au intre ei izolatie ceramica apropiata de infinit(ohmetric vorbind)
Oare sa fie si cazul surplombei???Ha.Ha!!!

Plano10 spunea...

@Corleone
Nu e nevoie s-o cumperi. Ca sa te distrezi... da clik pe linkul din textul articolului si citeste.
Te poti distra si experimentand pe vreme de furtuna bujia de sub streasina unei stanci!

Don Corleone spunea...

@plano 10
merci!!Mi-ai facut economie in vremuri de criza.

Puiac spunea...

,, Regiunea în care densitatea de curent se anuleaza se numeste zona de potential nul. Rezistenta pe care o opune solul la trecerea curentului electric care se scurge în pamânt este cuprinsa între punctul de intrare al curentului si zona de potential nul. Punctele de pe suprafata solului cuprinse în acest interval au potentiale diferite.

Daca un om atinge cu piciarele doua puncte de ptentiale diferite, el va fi supus la diferenta dintre cele doua potentiale. Aceasta diferenta dintre potentiale se numeste tensiune de pas.

Cu cât lungimea pasului este mai mare, cu atât tensiunea de pas va fi mai mare, deoarece diferenta de potential este mai mare.

Datorita acestui fapt, se recomanda apropierea cu pasi foarte mici de un conductor cazut la pamânt. Animalele mari, cad deseori victime tensiunii de pas, deoarece au o distanta mare între picioarele din fata si cele din spate, fiind supuse unei diferente de potential mare. ''
Atentie,este vorba de tensiuni infinit mai mari decit in sistemele de tranport prin cabluri aeriene.Streasina,pe partea de sus,si terenul de sub streasina au rezistivitati diferite(umed , uscat)!

mos alecu spunea...

@Puiac 20 iulie 2011, 20:34 :
Considerind ca aveti motive care v-au impiedicat sa va finalizati rationamentul , as avea doua aspecte care consider ca trebuie luate in discutie :
- nu trebuie uitat ca tensiunea de pas este o marime abrupt descrescatoare pe masura ce creste distanta intre punctul initial de aplicare a tensiunii si zona de potential nul ;
- din cite am citit eu (si verificat in practica) nu am auzit de curent electric atit de 'masochist' care sa circule printr-un mediu cu o rezistenta electrica de , sa zicem , 100 kiloohmi , atunci cind i se ofera posibilitatea sa circule printr-un mediu cu rezistenta electrica de 1 kiloohm .

Puiac spunea...

@mos alecu
Presupun ca locul pe care se afla ,,pasitorul" poate fi considerat o retea electrica formata de o infinitate de ,,noduri" si ,,ochiuri" de curent.

watcher spunea...

dăştepţi vă mai am, fraţilor !!

popouVICIU spunea...

@watcher
,, watcher spunea...
19 iulie 2011, 07:19
da asta le bate pe toate: "Aşează-te cu picioarele încrucişate pe un suport izolant aşezat pe sol: rucsac, colac de coardă, haine (uscate!). Apleacă capul, trage genunchii la piept, ridică tălpile de la sol şi adună-ţi toate extremităţile." ...a dracu' domn derlogea ! ''


La extremitati se pune si...?

watcher spunea...

"după facultăţi", vorba lu' Moromete