Un produs Blogger.

sâmbătă, decembrie 07, 2019

Ludovicul cel Sărac astupă găurile cu 9 miliarde lei din pensiile speciale

86 comments
Economiile vor fi obținute săptămâna viitoare prin adoptarea Proiectului de lege promovat de USR privind eliminarea sau plafonarea pensiilor reglementate prin legi speciale.
Prișcă are în vedere PL x 166, aflat la Raport în Comisia de munca CD.
PSD riposteazã prin scoaterea de la naftalinã a Proiectului de aprobare a OUG  59/2017. Va dați seama ce gaurã îi face Ludovicului dacã se respinge ordonanța? Automat... ar trebui actualizate toate pensiile militare cu valorile soldei de funcție pentru anul 2019

86 de comentarii:

brenda spunea...

NU CREDETI CA ASA ASTUPA GURA SI URA CELOR 5 MIL DE PENSIONARI CIVILI?

M spunea...

Asta e o prisca!!😁
Dar el vorbeste pentru spalatii lui pe creiere!

Cretinul pleaca de la ideea ca daca tai "pensiile speciale" oamenii aia nu mai primesc pensie deloc!!! O sa ramana ca un bou ce este pentru ca la multi pensia pe contributivitate este in apropierea celei "speciale".

Este doar un exemplu de ce spun eu ca PNL reprezinta un jeg si o mizerie puturoasa in frumoasa noastra tara. Partid plin de mincinosi ordinari, javre platite de noi sa intretina isteria!

DECEBAL spunea...

Aceeasi abureala in ochii nostri. Din loc in loc spune ca pensiile militare nu sunt pensii speciale, dar se va umbla la ele ca la pensiile speciale.Ocoleste cu buna stiita subiectul, amestecand toate pensiile ca si cand nici una nu ar fi speciala. Tot aest amalgam din capul acestui pnl-ist are un scop precis. Asa cum am mai spus nu aduce vorba niciodata de pensiile parlamentarilor, ca sa fie ele reduse in primul rand ca si un exemplu.Dac vor sa conduca tara sa fie ei intai un exemplu si sa spun raspicat cu subiect si predicat "FACETI CA MINE" Se grabesc in schimb sa taie din pensiile militare chiar de saptamana viitoare. Fie psd fie pnl au acelasi scop : Noi vrem "Dreptate" dar nu pentru "catei".

Leon spunea...

Desi este membru in Comisia pentru Aparare din CD, deputatul Razvan Prisca(PNL) habar n-are despre armata si pensiile militare de stat; Dr.Val Valcu cred ca regreta acest interviu cu Prisca unde efectiv n-a aflat mai nimic din aberatiile debitate timp de aproape o ora..! Cum poti sa spui ca faci economie de 9 miliarde de lei/an daca elimini pensiile de serviciu pentru 5-6000 de beneficiari si limitand plafonul pentru magistrati si militari ( aprox.170.000 de beneficiari), stiind ca nu le poti micsora si le platesti in continuare la acelasi nivel..?
Pentru cine are timp sa urmareasca clipul de mai sus de la min.34 pana la min.44 !

DECEBAL spunea...

Aceeasi abureala in ochii nostri. Din loc in loc spune ca pensiile militare nu sunt pensii speciale, dar se va umbla la ele ca la pensiile speciale.Ocoleste cu buna stiita subiectul, amestecand toate pensiile ca si cand nici una nu ar fi speciala. Tot aest amalgam din capul acestui pnl-ist are un scop precis. Asa cum am mai spus nu aduce vorba niciodata de pensiile parlamentarilor, ca sa fie ele reduse in primul rand ca si un exemplu.Dac vor sa conduca tara sa fie ei intai un exemplu si sa spun raspicat cu subiect si predicat "FACETI CA MINE" Se grabesc in schimb sa taie din pensiile militare chiar de saptamana viitoare. Fie psd fie pnl au acelasi scop : Noi vrem "Dreptate" dar nu pentru "catei".

Leon spunea...

https://www.mapn.ro/cpresa/16422_intalnire-la-mapn-cu-structurile-asociative

Pop Iuliu spunea...

De interes este cu începere din minutul 33:00!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Banii avuti in catare le ajung penelistilor de inmormantare?, caci la anul vor fi ingropati de propriile prostii, dupa alegerile șparlamentare! Cum dreackul pesedeaua nu se boceau si le ajungeau, fara sa ne vută, si se incadrau in cei 3%? Guvernarea liberalist-bocitoare vad ca nu da doi bani nici pe penziile militare, desi se cocosau ca o camila, bocindu-ne de mila, ca vezi, Doamne, avem penzii de silă, dar dupa cum goarna le suna nu au de unde ne da actualizarea de 4,5%... Blestemul, marele blestem cu ministrul pututos si indiferent cel avem, adormitul din Cortul nesimtirii, care perpetua aceeiasi pacatoasa indiferenta a celorlalti ministrii! Bai, pezdelistilor, cat este Romania asta de mare, n-ati gasit si voi un ministru atent cu rezervistii, gospodar si competent la Ministerul de Aparare?

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Asa Plisca
Imi place...gandire economica
Dar intrati si cu taierile...la medici...etc..

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Sa inteleg ca bogatul e social democrat si saracul e liberal?

Leon spunea...

"Astăzi, despre pensiile speciale! Vă convine să existe mai multe categorii de pensionari în România? Sunt convinsă că nu. Iată de ce această anomalie trebuie să înceteze de urgență și PNL va acționa în consecință marți, în Comisia de muncă de la Camera Deputaților, când se vor dezbate două proiecte legislative, de la PNL și USR, privind anularea pensiilor speciale.Gogoașa umflată numită pensii speciale trebuie eliminată! Așa este normal, așa este corect, se impune a fi și legal. Guvernarea PNL este una responsabilă!”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Efecte pozitive


Senatorul PNL a subliniat și câteva efecte pozitive care vor veni odată cu eliminarea pensiilor speciale:

„ La contribuții egale trebuie să existe pensii egale, cu excepțiile care există în celelalte țări membre NATO și UE. Iar beneficiile vor fi enorme:
- stoparea stării de dezaprobare si nemulțumire în rândul majorității populației;
- eliminarea diferențelor foarte mari între pensia media și cele care se impun a rămâne pensii de serviciu;
- eliminarea dezechilibrelor majore la fondul de pensii;
- alinierea legislației naționale privind sistemul de pensii cu recomandările UE”, a adăugat Gorghiu.

Camera Deputaților trebuia să dezbată miercuri, 3 decembrie, proiectul USR privind eliminarea pensiilor speciale, însă inițiativa nu a mai fost pusă pe ordinea de zi a ședinței de plen, deoarece aceasta nu avea raportul comisiei sesizate".

Huhu Rezea spunea...

Nu mă așteptam ca și d-ta sa uiți ce am discutat despre partea necontributiva a pensiilor speciale, conf deciziilor CCR și CEDO de după Anul 2010. Statul nu se poate atinge de partea contributiva Cea necontributiva poate fi plătită în limita disponibilităților bugetare.

DECEBAL spunea...

"Dezechilibrul major la fondul de pensii" este din cauza pensiilor militare?
In celelalte state membre NATO exista dezechilibre din cauza pensiilor militare? Pentru ca tot vrem sa ne comparam cu ele, in celelalte state se pune ca la noi problema pensiilor militare? De ce pa politicienii nostri ii deranjeaza? Mai mult ca sigur, atat psd cat si pnl si usr vor sa abata atentia de la adevaratele probleme ale Romaniei. Ce urmariti domnilor? Aveti curajul sa dati cartile pe fata? Sau nu va lasa adevaratii minuitori ai marionetelor ce sunteti?

Leon spunea...

Huhule, daca magistratii si militarii nu sunt afectati de abrogarea/eliminarea pensiilor "speciale", facem urmatorul calcul:
Presupunem ca se elimina partea de la buget pentru 5342 beneficiari(Aprilie 2019) x 6500 lei( media) = 34.723.000 lei x 12 luni = 416.676.000 lei intrun an.
Daca mai adaugam si Indemnizatia de limita de varsta pentru senatori si deputati, poate ajungem la 0,5 miliarde lei ECONOMIE..!
Si cum ajunge Prisca la 9 miliarde..?

M spunea...

@Huhu
Eu nu am uitat. Atata doar ca dobitocul de prisca atunci cand vorbeste de economie spune de TOT bugetul pensiilor "speciale". Chiar daca reduce la ZERO partea necontributiva tot trebuie platita cea contributiva ca doar nu o sa ne lase pe toti fara pensii (nu ca nu m-as astepta la asta de la zoaiele PNL)!

Cretinul asta ar fi in stare sa spuna ca si daca taie salariile medicilor s-ar face o economie! Un dobitoc specific PNL-Johannis!

M spunea...

Cu respect va spun ca doamna Gorghiu e mai desteapta decat apare in postarea de mai sus. Pe vremuri am discutat despre problemele militarilor (era deputat de Bucuresti). Are mult bun simt. Am avut noi o divergenta de opinii cu privire la alegerea lui Johannis ca si candidat al PNL si de atunci "ne-am racit" 😁 dar continui sa cred ca este printre putinii pnlisti oarecum normali la cap!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Decebalos-spre necultura ta.Cearta-te cu CCR care in pensii magistrati.
In partea necontributiva a pensiei statul poate sa-si bage sula cat vrea si cand vrea.




.

Viorel spunea...

Viorel,
Domnule Mitică Tocilaru, tare aș vrea să vă văd pe dumneavoastră în postura de comandant de unitate și luni dimineață toți subordonații de la S.G.P., Sof., M.M. și toți ofițerii din subordine, inclusiv locțiitorul comandantului (încălcând legea / aș fi curios ce măsuri ați lua) să se afle în grevă pe motiv că le sunt încălcate unele drepturile constituționale [art. 28 la 30 din Legea nr. 80/1995 cu modificările și completările ulterioare, în special art. 30 lit. (b) / „să fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii ori societăţi comerciale”], având va argument afirmația dumneavoastră „Contributivitate = pensie cinstită”.
Medicul pe lângă salariu = cabinet particular = contribuție = bani în plus la pensie;
(Discriminare sistem sanitar / celelalte categorii de bugetari prin acordatrea salariului din 2022 în anul 2019 = 3 ani contribuție mai mare = pensie mai mare).
Profesorul = „meditații” = contribuții sau nu pe șustache = bani în plus la pensie;
Alte categorii socioprofesionale care, dacă le ține psihicul și balamalele au 2 locuri de muncă (unul normal sau altul cu program redus, etc.).
Militarul, ipotetic vorbind are și el dreptul să se angajeze după program, dar ce face când sună telefonul că este alertă, că pleacă în misiune sau participă la inundații, dezăpeziri, etc. ? Patronul te înțelege o data, de două ori apoi îți mulțumește și te trimite acasă. Atunci cum mai este cu contributivitatea domnule Mitică ?
„Aplic la desființarea pensiilor special mai puțin pentru cei trecuți în rezervă în baza art. 15/legea pensiilor militare din 1977 cu completările și modificările ulterioare” (unde scrie în lege despre pensii speciale ?).
Ce are așa de important acest art. 15 lit. (a) și (b) din Legea nr. 43 / 1977 ?
Ce le propuneți celor ce au ieșit la pensie pe Legea nr. 164/2001; 263/2010 sau 223/2015. Nu este discriminare ? Și mai spuneți că sunteți militar.


M spunea...

Domnule liceu militar,
Contributivitatea este OK daca transferi limitarile constitutionale in mod corect in solda.
Sa va explic! La legea salarizarii cand SNAOPSN a fost asezat la baza piramidei salariale s-a spus ca "nu e nimic, ramaneti cu pensiile de serviciu si atunci per total, cariera + pensie, iesiti pe castig."

Sunt 3 elemente intr-o cariera: statut (drepturi si obligatii), salarizare (perioada activa) si pensie (perioada partial inactiva - ramanem in rezerva).

Statutul este cel mai restrictiv din toate categoriile profesionale. PIERDEM
Salarizarea este la baza piramidei salariale. PIERDEM
Pensia ar fi calculata pe contributivitate (deci fara compensatii). AM PIERDE

Acum iti e clar de ce contributivitatea NU este corecta? Sau ar fi corecta daca am avea salarii triple sau statutul ar fi abrogat iar ordinul s-ar numi rugaminte, uniforma ar fi optionala, am avea sindicate si drept la greva!

Daca o sa vedeti un nebun la stiri care si-a ars livretul militar in Piata Victoriei sa stiti ca eu sunt ala!
😁

Iulian Mareș spunea...

Tu faci glume sau crezi că nu înțelegem? Câți mai sunt in in vi din pensionarii pe acel decret?

Iulian Mareș spunea...

Greși t! Aici nu vorbim de socialism și comunism.
Pe mine mă interesează dacă Or_ban a făcut averea mâncând frunze, că de muncit, mai stop!

Leon spunea...

https://www.gds.ro/politica/2019-12-07/turcan-pregatim-o-lege-a-pensiilor-care-sa-introduca-sistemul-contributivitatii/

Iulian Mareș spunea...

Pelticul asta este un fost lingău basist!

Iulian Mareș spunea...

La magistrați taie, ce zici?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, ha, ha s-au intanlt asociatiile intesate cu belferi si jmecheri cu penziile cat ocaua, durandu-i in perpendicular de cei cu penziile subtiri cat cureaua, unde se plang ca nu le au cat mangafaua-macaraua, si acolo doar nu vor lua atitudine ca pensiile medii si mici sa nu mai fie taiate din brici la actualizari si alte majorari! Nu cred in aceste uneltiri neserioase ale celor cu intentii alunecoase, framantati sa-si rezolve doar pensiile lor, banoase! Repet: Nici dupa 4 ani, pentru pensiile mici si medii nu vor fi bani, ci doar pentru astia care sunt in asociatiile de gusteri babani!

M spunea...

Taticul idiotului nu este medicul ala din Arad care a blocat cu masina o femeie ce trebuia sa mearga la tratament? In plus "taticul" folosea ilegal un permis de acces in Camera Deputatior (probabil furnizat de catre baietelul cel peltic).

PNL-istii sunt pusi doar pe spaga si falsuri!

Leon spunea...

Iulica,...Tocilarul glumeste..!
Cred ca se refera la Decretul 214/1977, privind pensiile militare de stat, valabil pana in Aprilie 2001, cand a fost abrogat de Lg.164..!
Probanil ca jumatate dintre noi suntem pensionati in baza acestui decret..!

Gigi spunea...

Băsiștii,mândria țării!
Băsiștii ieri,....de azi!
În locul punctelor puteți pune ce doriți!Rimează oricum.

brenda spunea...

ce beneficii enorme?

CEZAR spunea...

Big M..
Ti-a zambit si tie asa languros si gata ai si vazut-o lata in pat la tine....!!!Pe mine a vrut sa ma bage in pnl..dar cand am vazut miscarea cu pdl ..i-am injurat si gata..."s-a racit" SIC) !
E proasta si oportunista..a se vedea amestecul cu pdl !
Am remarcat-o cand a executat-o pe hudrea..si am zis ..asta are viitor..canci..

brenda spunea...

OARE DECE DL COL DOGARU NU SPUNE NIMIC? SA ASTEPTE CE?

Viorel spunea...

Viorel,
Dacă luăm în calcul perioada de trecerea în rezervă cu drept la pensie, respectiv 1997 -1999 și limita de vîrstă în grad (conform legislației de atunci prezentată mai jos) pentru Of., M.M., Sof. în activitate, putem spune că mai avem colegi pensionari printre noi, trecuți în baza acelei legi.
Unii care făceau limita de vârstă în grad așteptau pensionarea altui coleg sau căutau funcții în țară, dar cei care aveau (presupunem) părinți bătrâni în întreținere, soții sau copii cu diferite boli sau handicap, ce puteau face ?
Erau nevoiți să treacă în rezervă decât să-și lase părinții sau familia singuri la necaz.
Privind în timp, asta nu înțeleg politicienii noștri că, ți-ai luat valiza într-o mână, soția și copiii în cealaltă și ai plecat unde te-a trimis țara.
Lt. / Sg.maj. = 38; Cpt. / Plt. = 42; Mr. / Plt.maj. = 47; Plt.adj. = 53; Lt.col. / Plt.adj.pr. = 55

Iulian Mareș spunea...

M,
Afirmativ! 👍
Completez: și trup...

Iulian Mareș spunea...

La magistrați partea necontributiva este uriașă, peste 2/3 din pensie!

Iulian Mareș spunea...

Dar Dogaru ce este? Parlamentar, ministru, șef de partid...., Este un președinte de sindicat și atât! Coarna are mai multă influență...

Leon spunea...

Mai pune,Iulica, mai pune : pensia medie in luna Octombrie la cei 3849 magistrati a fost de 18.629 lei, de la BUGET venind o pensie medie de 17319 lei, adica, 93%...!
Pentru ceilalti beneficiari de pensii de serviciu, procentul este cam de 60%..!

maiag spunea...

nenea DAOGARU,nu mai are interes deoarecenasparlii fraeri nu mai cotizeaza,si atunci fara plimbari si sindrofii si fara nimic notabil,ce sa mai caute pe aici,a luat banii la graerici,acum nu mai latra la nimeni a devenit caine scos la pensie

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Brenda, Felicitari pentru intrebare! Dogaru nu mai are catare, stiindu-se ca si-a umplut sacul, ,,saracul,'' si ii ajunge cat are, acum prefacandu-se ca moare de dragul si grija(nia) pensiilor militare!Sa fi avut si ,,doctoratul'' lui Coarna, pe care nimeni din vorbe si actiuni nu-l rastoarna, avand autoritate de lider, eu sincer va asigur ca acum eram pe acelasi palier, macar cu vardistii lui, care oricum sunt mult mai sus decat noi. Militarii au si ministru si lideri de sindicat, care mai mult ne-au bagat in ra#at, asa ca mai avem de asteptat! Cu Ciuca ministru la Aparare, e clar nu mai avem nici o scapare sau alta asteptare... Constatare: Credeti ca de pomana l-a luat de capastru si l-a pus spanzuratul ministru? Ehei, cortul cu pixelul mov-albastru inca mai exista sinistru si vadit, evident cu tot cu locatarul in veci adormit! Imi felicit toti camarazii luptatori, care nu se lasa aburiti de tot felul de autori de doctrine si zvonuri sa le adoarama simtul datoriei si a camaraderiei ca sa se lase tanjalei pe burta si sa renunte la lupta! Bravii de ei, au muncit si toata cariera s-au spetit, neadorand in activitate sa doarma somnul mortii in cort, facand cu ochiul mijit la ort, cu mainile pe piept, lumanarea aprinsa si intinsi fara demnitate pe spate!

spiritul lui Haret spunea...

Completez ce zice Mitica Tocilarul
Daca cititi art 15/decretul 214/1977 veti observa ca puteai sa fii trecut in rezerva cu drept de pensie numai la varsta de 50 ani dar si cu o vechime efectiva minima de 30 ani pentru nevoi ale armatei.Cu asta de voie de nevoie s-a trecut in rezerva masiv in perioada 1995-2000.Acestia au beneficiat initial de 2 mai apoi de 4 si ultima data de 6 salarii sub forma de ajutor.Dupa 2001 s-au dat salarii compensatorii in numar de 12 si mai mult.Dupa 2001 nu s-a mai cerut vechime efectiva de 30 ani si asa se face ca au aparut pensionari cu varste de 40-45 ani.Trai si benchetuiala nineaca.Asa poate pricepe si acest imbuibat Mares de la Gheboaia .Astuia ii lipseste si cultura politica.Habar nu are ca PSd-ul lui este partid socialist.Asta sustine si nu stie ce.

Viorel spunea...

Viorel,
După ce criterii ați stabilit că e proastă și oportunistă ?
Dacă nu vedeați mișcarea cu PDL ați fi intrat sigur în PNL și atunci catalogarea de mai sus nu este valabilă și pentru dumneavoastră ? Doar întreb.
Eu dacă aș fi fost ofițer al Armatei Române cu funcții de conducere la nivel de U.M., Garnizoană, C.M.J. / C.M.Z., M.U., nu maș înscris niciodată într-un partid politic să fiu nevoit să stau în poziția ghiocelului în fața unui politruc analfabet dar cu bani și pile. Asta doar dacă vreau să dau bine la foști subordonați, rude, familie, pentru că, foști militari intrați în politică nu prea am văzut să aibă vreun cuvânt de spus cu excepția domnului Gl. Oprea (interes național / condiționat voturi președinte Băsescu).
Și nu mai amestecați partidele între ele, fiecare a încheiat alianțe cu fiecare (PNL-PSD, PDL-PSD, PNL-PD/alte partide, independenți, UDMR), au guvernat bine sau prost asta e, așa au vrut românii care au votat nu cei care au stat acasă

valica spunea...

Dogaru a jucat circ pe umerii rezervistilor cu pensii taiate si a avut ofranda de la stapinire, acel +50% din pensie ca fiind aportul faptului ca sunt membri ai uniunilor de creatie , sic, conducand astfel la realitatea ca unii cantareti de la fanfare militare au pensii in cuantum mai mari decat multi comandanti de mari unitati , apropiindu=se de magistratii meletari.

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

M,
ma tem ca DA!

Iulian Mareș spunea...

M,
ridici nivelul discutiei si nu te intelege....!

Iulian Mareș spunea...

V,
fac o exceptie! .... nu te mai adresa tie insuti! :))

Iulian Mareș spunea...

Nu stiu ce ai inteles tu, din comentariul acesta?

Iulian Mareș spunea...

Leon,
se pare ca ai dreptate si am fost indulgent!

Iulian Mareș spunea...

cineva este cu buba la cap:
-nu s-a mai cerut;
-nu sa mai dat;
-s-au dat 4, 6, 12.
Cred ca buba rea il face sa uite ca s-a actionat nu dupa vointa individuala a cuiva ci dupa legi si acte normative!
Iar "au aparut pensionari cu varste de 40-45 ani" AU APARUT IN PRIMUL RAND CA URMARE A OG-7! Extinsa si la alte elemente ale SNAOPSN, insa care nu se restructurau prin reducerea de efective ci din contra!

Iulian Mareș spunea...

Pentru a combate prostia fara limite inserez cateva idei:
"*Care sunt trăsăturile centrale ale socialismului de tip social-democrat? Există în esenţă două astfel de caracteristici. Prima, într-un contrast pozitiv cu socialismul tradiţional de tip marxist, este că socialismul social-democrat nu scoate în afara legii proprietatea privată asupra mijloacelor de producţie şi chiar acceptă ideea ca toate mijloacele de producţie să fie deţinute privat -cu excepţia doar a educaţiei, a transporturilor şi comunicaţiilor, a băncilor centrale, a poliţiei şi a tribunalelor. În principiu, fiecare are dreptul de a-şi apropria şi de a deţine în mod privat mijloace de producţie, de a le vinde, de a le cumpăra sau de a produce altele noi, de a le da cadou sau de a le închiria altcuiva printr-un aranjament de tip contractual. Dar a doua caracteristică este aceea că nici un proprietar al mijloacelor de producţie nu este şi proprietarul de drept al întregului venit ce poate fi obţinut prin utilizarea lor, şi nici unui proprietar nu îi este permis să decidă cât anume din totalul venitului rezultat din producţie să aloce pentru consum şi cât pentru investiţii. În schimb , o parte a venitului rezultat de pe urma producţiei aparţine de drept societăţii şi trebuie să-i fie cedată, pentru a fi apoi redistribuită membrilor săi individuali în conformitate cu anumite idei de egalitate sau de dreptate distributivă. Mai mult, cu toate că părţile din venit care aparţin societăţii şi producătorului pot să fie fixe la un moment dat, ele sunt în principiu flexibile, iar determinarea mărimii lor nu este o decizie a producătorului, ci una care aparţine de drept societăţii.
*Social-democrația = se revendică de la principiile socialismului democratic, stabilite de partidul social-democrat german la congresul de la Bad-Godesberg (1951) și preluate apoi de alte partide (laburist-în Marea Britanie, socialiste-în țările scandinave și latine). Ele urmăresc o desprindere totală de ideile marxiste și ducerea unei politici zisă realist, de reforme sociale, în cadrul unor partide parlamentare de centru-stânga. Ideile social-democrate se reclamă de la principiile revoluției franceze: libertate, egalitate și fraternitate (termenul actual: solidaritate), vizând o societate bazată pe acțiunea comună a tuturor cetățenilor, care au aceleași drepturi și răspunderi. Interesele economice nu trebuie să pună piedici democrației, aceasta fiind capabilă a stabili cadrul economic și a fixa limite acțiunii factorilor de piață. Fiecare cetățean, în calitate de salariat sau consumator, trebuie să aibă un cuvânt de spus în stabilirea și repartiția producției, în privința organizării și condițiilor de muncă. Printre figurile marcante ale social-democrației secolului XX pot fi menționați: Leon Blum, Olof Palme, Salvador Allende, Willy Brandt, Lionel Jospin, Segolene Royal.

Iulian Mareș spunea...

II-continuare...
*Cuvântul socialism își are originea la începutul secolului XIX. A fost folosit pentru prima oară, autodefinitoriu, în engleză, în 1827, pentru a-i descrie pe discipolii lui Robert Owen. În Franța, din nou autodefinitoriu, a fost folosit în 1832, pentru a-i descrie pe discipolii doctrinelor lui Saint-Simon, iar după aceea de Pierre Leroux și J. Regnaud în l'Encyclopédie nouvelle. Folosirea termenului s-a răspândit rapid și a fost utilizat diferit în multe locuri și momente, atât de grupuri, cât și de indivizi care se consideră socialiști sau de oponenții acestora. Deși există o mare diversitate de opinii printre grupurile socialiste, toți sunt de acord că își au rădăcinile comune în luptele din secolele XIX și XX ale muncitorilor din industrie și din agricultură, lupte duse conform principiului solidarității și pentru făurirea unei societăți egalitariste, cu o economie care ar servi emancipării maselor largi populare, iar nu doar puținilor bogătași.*
Socialismul trebuie privit ca o formă de organizare socială, în care interesul societății primează în fața interesului unui individ sau a unui grup restrâns de indivizi și vine în opoziție cu liberalismul, care reprezintă sistemul social în care primează interesul individului, sau al unui grup restrâns de indivizi, în fața interesului societății. Privit din acest punct de vedere, socialismul are ca atribut democrația, definită ca putere a poporului.*
Economia socialistă pune la bază statul, ca administrator al bunurilor societății, bunuri comune, care să stea la baza dezvoltării întregii societăți, având ca prioritate necesitățile acesteia legate de creșterea continuă a nivelului de trai. Inițiativele particulare sunt stimulate în domeniile deficitare ale cerințelor sociale, dar sunt limitate cele dăunătoare societății, prin pârghiile financiare aflate la dispoziția statului.

Iulian Mareș spunea...

III-continuare...
*Acestea sunt câteva principii de bază, care stabilesc un cadru adecvat societății socialiste, menită să aibă la bază omul cu necesitățile lui, pentru a asigura fiecărui individ condiții de trai și de perpetuare a speciei, de recreere și de respect reciproc, pentru a da cetățeanului demnitatea cuvenită ca om, ca membru al societății în care trăiește, muncește, își găsește fericirea și participă activ la bunăstarea întregii națiuni.
*În general, social-democrații susțin:
O economie de piață socială (economie mixtă), cu prevederi legale pentru protejarea muncitorilor, consumatorilor și întreprinzătorilor mici;
Un sistem extensiv și complex de protecție socială, pentru a contracara efectele sărăciei și pentru a proteja pe cei care nu pot să lucreze într-un sistem de piață liberă (adică, șomerii și pensionarii);
Un nivel de impozitare relativ ridicat, mai ales impozitare progresivă, pentru a redistribui venitul într-o societate;
Un sistem de învățământ și sănătate oferit de guvern (public), finanțat din taxe;
Condiții minime garantate prin lege pentru muncitori (salariu minim, protecție împotriva concedierii abuzive, etc.);
Protecția mediului (deși multe partide social-democrate nu pun accent pe politici ecologiste);
Multiculturalism, drepturile minorităților și o politică relativ deschisă față de migrație;
O politică socială seculară și progresivă. O politică externă care promovează democrația, protecția drepturilor omului și, unde este posibil, multilateralismul."

*Numai #2% neomarxist face = intre socialismul de tip rusesc si social-democratie!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

In decizia de pensie emisa in baza OUG 1/2011 gasiti nr. total de puncte in conditiile cand inca existau si normale.Inmultiti nr. de puncte cu nr.75 stabilit de legea lui LOV si vedeti cum ati sta la o prima vedere.Injurati atunci pe cei ce sustin principiul contributivitatii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Gigi, iata rima, continuare la primele tale doua versuri, caci ,,poiata'' din mine urla:

S-au reintos basistii! Traiasca anarhistii!

Basistii, mandria Tarii,
Basistii de ieri si azi,
Otrava bunastarii
Si vajnicii bastarzi

Furat-au iar puterea
Fortati de-un spanzurat
Sa linga infomeati din mierea
Amestcata cu ra#at!

Lingam Organ ii indeamna
Sa-si pape bunaciunea:
Nimic sa nu ramana in urma,
Lingand si farfuria!

Traiasca spanzuratul!
Traiasca bunastarea!
Traiasca basanismul
Ca-i linsa farfuria
Si alta palarie si-a cumparat Măria!

Cu pretuire pt. camarazi, Corneliu Ifrim

M spunea...

Doar o intrebare!

Daca statul roman isi retrage promisiunile (ca o kurva ce este!) ne putem considera si noi liberi de obligatii?
- adica toate obligatiile de rezervist?
- sau, si mai misto, "confidentialitatea"? Nu de altceva dar, pentru cei interesati, avionul pana la Moskova costa 130 euro si isi scot banii de pensie destul de repede! 😁😁😁😁

M spunea...

Cariera militara poti sa o incepi la 22 de ani sa zicem (dupa cei 4 ani de academie). Ca sa beneficiezi de reducerea pe grupa de munca trebuie sa lucrezi 26 de ani EXCLUSIV in grupa I. Adica din prima zi de munca pana la pensie (destul de greu). In plus trebuie sa nu ai cursuri, convocari, alte misiuni etc. pe parcursul carora sa nu beneficiezi de grupa I. Iar foarte greu! Sa zicem ca intr-o intreaga cariera ai, cumulat, doar doi ani de "conditii normale".

22 + 26 + 2 = 50 de ani

Varinata "superman" indeplinesti conditiile la 48 de ani. Cum varsta de pensionare la civili este cu 5 ani mai mare (65 in loc de 60) si un civil intr-o situatie similara iese la pensie la 53 de ani. E mai mult un factor psihologic. La fel ca preturile cu 49,99 lei muuuuuuuult mai misto decat un 50,00 lei

Oricum iti trebuie 25 de ani vechime in munca asa ca cei 26 in grupa I sunt acoperiti.

Deci, un militar relativ normal poate sa iasa la pensie pentru limita de varsta si vechime la 50 de ani. Porcaria a fost facuta pentru "cazurile speciale" - desfiintare de unitati, restructurari etc. Reducerea la 15 ani de vechime in serviciu ESTE facuta pentru cei incadrati direct dar o eroare imensa pentru sistemul militar. Ar trebui sa ne intoarcem la strict 25 de ani vechime in serviciu pentru a incuraja cariera militara (completa). Asta ar rezolva multe probleme.
GATA - am reorganizat, am disponibilizat, e cazul sa revenim la normal!

Iulian Mareș spunea...

Pt doritorii de o casa de vacanță....


http://thebestgalleries.com/ro/2019/04/suprafata-aceastei-case-este-doar-de-16-m2/?utm_source=taboola&utm_medium=referral&utm_campaign=16m2MobileRomania

CEZAR spunea...

Care OBLIGATII si care PROMISIUNI....stipulate unde...??
Semeni la modul defectuos de gandire cu marele mic--Gourka ..recte Hoooolescu...!
NB
Mergi la Mascva...nu mai au materie prima pentru sapunul ..cheia..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, pe prafalaul asta ghijogilor le trebuie o ,,clanță,'' nu casa de vacantă, cu ea intarita sa deschida un ghioc de la bordel, restul fofeilor carel la ciorapel!

M spunea...

Întrebarea este pentru oameni inteligenți. Idioții să se abțină!

SorinC spunea...

M am angajat la pompieri la 40 ani, in 2007, deoarece s a scos stagiul militar obligatoriu si aveau nevoie de personal.Sunt pe interventie,cpnditii speciale , la 52 ani.Daca tot o dati cu 25 de ani vechime in serviciu , eu ce fac stau la pompieri pana la 63 si 8 luni , ca am 1 an si 4 luni mt? La 59 si 11 luni ma scoate calculatorul.Ce fac imi caut de lucru?

Gigi spunea...

Comentariul este postat pt.francezi,militarii francezi.Omul,are legături cu aceștia😀

Leon spunea...

Minti dle Prisca !
Reiau comentariul meu de acum cateva zile: "Politicienii de dreapta, sustin ca n-au taiat niciodata pensiile..!
Le readuc aminte ca dupa ce CCR a respins reducerea cu 15% a tuturor pensiilor, guvernul Basescu-Boc, a hotarat ca retinerea pentru CASS de 5,5% sa fie aplicata la intregul cuantum al pensiei, inclusiv pentru suma de 740 lei scutita de Codul fiscal.
A fost nevoie de o alta Decizie a CCR, nr.223 si 224/13.03.2012 si guvernul Ponta prin OuG.nr.15 si 17/2012, a revenit la retinerea CASS numai pentru suma ce depasea 740 lei din cuantumul pensiei, si a restituit sumele retinute in perioada 01.01.2011-30.04.2012, adica 16 luni x 40,7 lei = 651 lei in transe egale in lunile urmatoare ! Deci PDL, actualul PNL a TAIAT pensiile civile si militare in 2011..!"

M spunea...

Abjectul de prisca mai spune și că "pensiile nu au fost niciodată tăiate. Este o minciună abjecta a PSD". Să mori tu, gherțoiule? Întâi au tai au tăiat pensiile cu 15%.CCR s-a opus și atunci ați băgat CASS de 5.5%.

Javrele pnliste nu se mai opresc din minciuni. Fiți mă bărbați! Spuneți : Da, mă fraierilor, am tăiat pensiile și o să le mai tăiem că voi sunteți idioți și tot o să ne votați.

M spunea...

@Cezarică
„Nemo censetur ignorare legem”
Fugi la dicționar, gherțoiule! 😁

Viorel spunea...

Domnul Orban a făcut avere cântând la mandolină / în strună altora sau făcând-o pe-a comentatorul de box în anumite campanii electorale.

Iulian Mareș spunea...

M,
Fata de o oaie bătrână și Cezar este puțin mai destupat! Ce-i drept e că are un plus FFF mic!
Bineee, și oaia de referință acea ceva gălbează!
În concluzie, amândoi sunt inteligenți, însă oaia se exprimă mai greu!

Iulian Mareș spunea...

Ai vekime cf L 223!

Viorel spunea...

Mulțumesc pentru sfat, dar să știți (doar pentru dumneavoastră) că, m-am adresat mie, ca în cazul în care, o persoană din comentariul meu se simte ofensată și vrea să mă dea în „judecată”, să nu aibă bază legală.
Într-un comentariu anterior la o întrebare de a mea, domnul HUHU REZEA mi-a spus că nu sunt pe subiect, așa că, vă dau și eu un sfat, lăsați social-democrația, proprietatea privată și cea de stat și comentați ceva la subiectul expus spre dezbatere. Despre Plenara CC și Congresul PCR să discutăm după indexarea pensiilor sau alte majorări ca să fim și noi binedispuși.

CEZAR spunea...

Nu te lasa SICAAAA.....

Leon spunea...

La implinirea varstei standard de pensionare, aveti nevoie de cel putin 15 ani vechime in serviciu..!

SorinC spunea...

inca nu am 15 ani de vechime in serviciu.Dar ma refeream la cei care sustin ca pt pensie militara ar trebui 25 de ani vechime in serviciu.Sunt la pompieri o gramada in situatia mea.Am face 25 de ani ca nilitari pe la 60-65 ani.Deci cu noi cum ar ramane

M spunea...

Și iar a venit "civil" să îl ardă grija de pensiile militare! 😁
Gigi are dreptate!

Domnule "civil" îți recomand lapensie.com. Acolo sunt subiecte pe înțelesul și pe interesul domniei tale!

Huhu Rezea spunea...

Iei pensie militara potrivit art. 19 din L223 si pensie civila pentru ce ai lucrat pânã la 40 de ani.

Iulian Mareș spunea...

Cred că ai înțeles? Stai bine acolo, legile se pot skimba in mai bine, oricum pensia ți-e asigurată! ...mai bagi ceva intre ture...un taxi, ...etc!
Este loc sub soare pt toți!

Iulian Mareș spunea...

M,
exista si forumul bumbesti_livezeni.com! Cred ca are cont deja!

M spunea...

@Iulian Mareș

Sa stiti ca, in ciuda aparentelor, eu nu am nimic cu stimatul domn "civil". Doar ca mi se pare corect sa argumenteze, sa dezbata etc. subiecte la care se pricepe. Sa te duci pe un forum foarte specializat - forum al militarilor interesati de evolutia reglementarilor in domeniul pensiilor militare - si sa incepi sa dai sfaturi si sa spui ca tu stii mai bine... mi se pare un pic deplasat!

Avem topicuri legate de viata politica, de exemplu, in care parerile domniei sale sunt mai mult decat binevenite!

Am citit si eu comentariul francez si am "descoperit" ca exista cretini peste tot in lume! Asa, si?


M spunea...

@civil
Vezi? Din cauza asta nu ai ce comenta unde nu înțelegi! Polițiștii de penitenciare au una dintre cele mai periculoase și mai importante misiuni. Nu vorbi dacă nu te pricepi.
Te iei aiurea de cei din ANP. Dar ce să spun? Creieraș de civil! Comentează din domeniul la care te pricepi!

SorinC spunea...

Vad ca unii nu inteleg, sau se fac ca nu inteleg.Daca s ar modifica legea 223 , sau s ar da alta lege in care pt pensie militara s ar cere 25 de ani vechime in serviciu , eu sau cei in situatia mea ce am face.? Credeti ca am putea merge la interventii pana la 65 ani?Sau pur si simplu aut?Ca suntem f multi care facem 15 de serviciu si suficienti ani de conditii speciale pe la 55 ani.Deci si cu 223 e cam greu, cum ar fi cu 25 ani in serviciu.Ca nu sunt atatea locuri caldute pt toti.

SorinC spunea...

In concluzie 223 este cea mai buna varianta pt cei in situatia mea.Bine nu modificata de oug uri,dar chiar si asa pt noi e ok.E adevarat ca suntem sof. facuti la apelul bocancilor, dar nu e vina noastra, au avut nevoie de pompieri ne am prezentat.

Iulian Mareș spunea...

M,
Nici eu nu am nimic cu el atât timp cât nu-și dă importanță, umblând cu limba prin gard!

M spunea...

@unknown
Am tot repetat : modificarea legislației privind pensiile se aplică PESTE TOT ÎN LUME doar celor care mai au cel puțin 10 ani până la pensie!

În acest sens a fost și comentariul prin care propuneam ca pensia de serviciu să se aplice doar unei vechimi de minim 25 de ani.

Iulian Mareș spunea...

Este Ok!
Si la fel este de ok ca tara sa te rasplateasca cf legilor! Nu-ti fa multe griji! Tine aproape caci lucrurile se vor limpezi!

brenda spunea...

ESTE CHEMAT AZI LA CAMERA DEP DE CATRE DL SOLOMON DECI DL DOGARU ARE INCA CEVA DE SPUS SA VEDEM.....

SorinC spunea...

Momentan nu sunt stresat de ce pensie o sa am, in orice varianta ar fi nu o sa fie mai mica decat ar fi fost daca ramaneam in mediul privat.Dar nu as vrea sa fiu nevoit sa stau in armata pana cand o sa ajung sa ma tina colegii in spate.Momentan la 52 de ani ma descurc f bine , sper ca pana la 55 sa fie ok , dar nu as vrea sa imi fortez norocul.